Topor Torq

Acum un an, mizeria de topor cu coadă de fibră marca GS de sticlă s-a rupt. Nu el, coada. Și desigur că n-am mai găsit coadă care să se potrivească.

Așa că am luat de la Hbach un topor simplu, marca Torq, de la care am niște sape și alte unelte, care a costat vreo 50 de lei.

Pariu necâștigător. După vreo 3 folosiri, azi a sărit din coadă. Prilej să văd cum e făcută coada și ce să evit pe viitor. Prima mizerie, pana aia de plastic nu folosește la nimic. A doua, faptul că e subțiată coada nu e tocmai o idee isteață.

topor-torq-1 topor-torq-2 topor-torq-3

Următorul pe care mi-l iau e ăsta. Am asta, dar n-am folosit-o până acum.

ps: întrebare: de ce naiba toate topoarele umane ruginesc la prima picătură de ploaie? am avut 2 topoare la țară 20 de ani, nu au ruginit niciodată și le-am uitat cu zilele pe afară, prin ploaie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Recomand fiskars, calitate finlandeză , dar nu-i cam mic pentru crăpat lemne?

    10
    • nu crap lemne. tai și curăț crengi.

    • I second that. Am un fiskars si sunt multumit cu el.

      00
    • gransfors bruks wildlife hatchet este mai potrivit pentru ce vrei tu.

      fiskars au profilul lamei undeva intre taiat si despicat ceea ce-l face incomod la ambele.

      gransforsul este mult mai subtire, profil convex si poti sa-l lasi mostenire

      alte variante la pret mai mic sunt wetterlings si husqvarna

      00
    • de 400 lei ar trebui să o las moștenire nepoților :)

    • @vali petcu: Dacă numa’ tai și cureți, nu mai bine iei o macetă? Avantajul ar fi că nu mai trebuie să schimbi coada de topor deteriorată din cauza ratării repetate a țintei și poți să te înscrii și la masterșef cu ea :).
      par egzample: https://blog.gerbergear.com/

      00
    • Pentru taiat si curatat crengi nu ar merge o maceta? Numa’ intreb. Maceta nu are coada din care sa sara.

      00
  2. Ala de la Fiskars are un sistem de prindere mai bun dar e facut „din sulla stramba”. Uita-te si tu cum arata. Poti crapa niste lemne usoare de campind si ameninta nevasta, sa-si bage mintile in cap, dar… cam atat.

    00
  3. mergi boss la o piata si ia un toporas romanesc, cu coada de stejar umflata cum se cuvine , astia cu brico vand chiftele in butoi de varza

    00
    • Boss, coda aia din stejar o sa ii faca niste bătături de mamă-mamă.
      Cozile de topor se fac din salcâm.
      Numa’ zic.

      00
  4. NOU
    #11

    Esti dezamagit de PeNeLe cozilor de topor? :)

    00
  5. cred că cele mai fiabile sunt cu cozi de lemn, dupaia le poţi înlocui. Al 2.lea are prea aiurea distribuţia de greutate, de doare încheietura după câteva loviri.
    https://www.youtube.com/watch?v=U6iaHCsaWgI
    firma asta suedeză face topoare de calitate, am urmărit pe youtube un tip ce testa diverse recplici de calitate a armelor medievale, unelte de folosit cum sunt topoarele. dar cred că preţul bate suta de euro la toporaş.

    00
  6. Pune toporul într-o găleată cu apă înainte de folosire (o oră sau mai multe, depinde de lemn). Coada se umflă şi se prinde bine. După nşpe ori îl poţi aruncă, pentru că putrezeşte. E o metodă temporară, până găseşti ceva mai bun.

    00
  7. NOU
    #18

    150 lei pentru un rahat de topor, am taiat la tara cu un topor facut manual de mi s-au umflat mainile si nu s-a rupt, cam asa sta treaba cu topoarele din magazine, nu prea-s topoare.

    00
    • asta e, nu prea găsesc topoare umane in magazinele de bricolaj.

    • Vali, există și alte „magazine” gen bricolaj. Cumperi o coadă de topor de salcâm și un topor forjat. Le pui singur în coadă și vor tine mult timp.

      00
    • cum detectez un topor forjat?

    • Mi-a explicat mie un nene că la topoarele forjate, lama şi bucla în care intră coada nu sînt din aceeaşi bucată şi locul unde cele două părţi se îmbină este evident. Poate ajută.

      Din păcate, de cînd i-au luat turcii pe Praktiker, s-a retras Connex/Conflor/Conmetall de la ei. Am, cam de 4 ani, toporişcă şi coasă de la mărcile de mai sus. Fără probleme.

      00
    • Forjarea reprezinta obținerea piesei prin bătaie, compresie. Multe topoare de pe piața sunt obținute prin turnare.

      00
    • Poti sa il forjezi si „aftermarket”. Vezi de un ungur sau suedej ( sunt cei mai buni :P ) fierar prin zona , care are foale, sau forja si te duci cu toporul sa ti-l ascuta la cald si sa ti-l caleasca. Asta daca nu cumva o fi din cine stie ce aliaj mizerabil, otelul se poate cali in foc, chiar daca a fost turnat.

      In privinta cozii, daca iti e lene sa iti faci singur una de salcam ( ai avea nevoie de topor functional pentru asta :) ) , pune-o pe aia cu pana la loc , eventual trage-i un cui/ holzsurub , daca mai ramane loc sa iti intre toporul in coada pe langa capatul ce ramane putin iesit, dupa care lasa-l o zi – doua in apa. Ar trebui sa se umfle la loc. Si sa rugineasca mai tare , dar na, il polizezi pana gasesti fierar.

      00
  8. Pe vremea aceea ti-am recomandat asta insa tu ai tinut mortis sa cumperi un rahat de la Dedeman:

    http://www.wetterlings.com/

    Se par ca tot lucrurile manuale sunt mai bune (aluzie la postarea cu cutii automate & shit und mi-ati dat numai minusuri).

    00
  9. NOU
    #26

    zoso spaima topoarelor

    00
  10. Eu știam că toporul se tine in zer înainte de a fi folosit. Acum fiecare cu obiceiurile lui.

    00
  11. Când mai trec pe la poartă suedejii cu mături, zi-le să-ți facă niște cozi la unelte. Plm, nu știu ce tai atâta cu topoarele

    00
  12. NOU
    #32

    am X7 de 5-6 ani, utilizat putin spre mediu. E foarte ok, dar forma lamei e mai potrivita pt. crapat decat pt. taiat. Daca vrei sa tai crengi, e posibil ca un topor cu lama de genul asta sa iti fie mai ok.

    http://photos.smugmug.com/photos/i-KL27qgQ/0/M/i-KL27qgQ-M.jpg

    tais scurt si lama groasa = crapat

    tais lung si lama subtire = taiat

    Impotriva ruginii da si tu cu putin ulei dupa utilizare.

    00
  13. Oase rezistente miticii ăștia pe care i-ai prins la înghesuială în subsol, a?

    00
  14. Cea mai buna alegere.

    Mai aduceau Husqvarna niste topoare mici facute cu Wetterlings de zicea Driver mai sus – dar nu mai apare niciunul pe site…

    00
  15. Daca nici in Romania n-avem cozi de topor pe alese….

    00
  16. In general un aliaj de otel care tine ascutisul nu e prea bogat in crom si nichel si implicit nu rezista la oxidare, iar un alt aliaj mai stainless nu pastreaza taisul ..on the edge. Inlocuieste pana cu una din lemn de profil asemanator – sau mai multe si marunte, important e sa stea tzapan – trage un clei/aracet pe-acolo, lasa-l juma de zi – o zi sa se intareasca si crapa cate teste de mitici vrei.

    00
  17. Ai in video-urile lui nenea asta ceva mai multe informatii. Dar long story short – general purpose, all-around, mid-size axe go for Husqvarna traditional multi-purpose axe. E in jur de 60$

    https://www.youtube.com/watch?v=o9oHJVvI91Q

    00
  18. Diferenta dintre alea vechi de la tara si astea din magazin este ca alea de vechi erau forjate, iar astea in mare parte sunt turnate. In plus conteaza mult si continutul de carbon din el, dar asta este hit & miss la alea de la tara. Se intampla fie bun dar sunt sanse mai mari sa nu fie(de obicei prea maleabil si se turteste repede in gura).

    00
  19. Te intreb din pura curiozitate…Cat, sau ce primesti pentru click-urile facute de mine pe fiecare link?

    00
  20. Incearca JUCO din ddman.

    00
  21. Eu am cumparat din talcioc o secure forjata din arc de suspensie. E un nene care se ocupa cu asa ceva. Coada am cumparat-o separat si am montat-o singur, e din salcam. Nu rugineste pentru ca e acoperit cu un strat de oxid, cred ca-l baga intr-un ulei dupa forjare.
    Imi place asta: https://www.youtube.com/watch?v=WBnRpc-4Mnc

    00
  22. Ce sens are sa cumperi un topor nou daca ai 2 capete nefolosite? Te duci in piata, cumperi niste cozi din salcam, ti le cioplesti pe masura capetelor, bati niste cuie in partea de sus sa fixezi coada si ai topor de lucru.

    00
  23. Am cumparat din targ din Obor (Bucuresti) un topor de la suedeji. Tot din arc de suspensie. Coada e din lemn extrem de dur, probabil salcam. Se vede de la o posta ca NU e turnat metalul.

    O jucarie ieftina, fiabila, pe care o poti lasa mostenire . Un topor adevarat nu il iei din magazinele de bricolaj, Vali.

    00
  24. *ps: otelul aliat costa , fierul rugineste pretul produsului vinde, acoperirile antioxidari creaza un echilibru pret/rugina…pana cand incepi sa l folosesti :).
    Pe str Lunga „la rusi” te duci si cumperi ce e mai scump la dimensiunile pe care ti le doresti, nu arata ca in pozele de mai sus insa daca nu traiesti mult te tine toata viata!
    Bonus feature: coada si toporul vin separat va trebui sa le bricolezi impreuna cu un ciocan si probabil o pana.

    00
  25. E o vorbă în popor: un topor bun nu se vinde.
    Mai mult succes ai dacă bântui târgurile de vechituri. Dacă găsești vreunul care a trecut testul timpului, ia-l direct.

    00
  26. Expertiza in topoare e netarmurita vad cu atat mai mult in randul orasenilor.
    Topoare pentru cunoscatori dar pamanteni in acelasi timp gasiti pe la dealerii Stihl ( intre 300 -600 lei )
    Pentru exclusivitati sunt topoarele care le vedeti la Stihl Timbersports pe Eurosport si care se duc in cateva sute de EUR . Adica astea :

    00
  27. Ce de sfaturi si discutii, Toate ce lle gasesti in magazin sunt topoare de duminica pentru crapat scobitori, daca ai nevoie sa iti faci treaba pune pana la loc la ala al tau sau daca e prea subtire (aia au facut cozile de verzi) fa alta pana, pune aracet si bag-o la loc. Apoi daca vrei topor, cand planifici o excursie de agreement, fa un aranjament cu un fierar bun de undeva, iei o pauza la el vreo 3-4 ore si iti face ala un topor de il lasi mostenire, vezi si procedeul, stii ca e pentru tine si altfel o sa pretuiesti unealta. Plus ca mai ajuti un mester sa supravietuiasca. N-o sa iasa lucios si stralucitor ca ala din magazin dar o sa fie de 20 de ori mai bun. Toporul meu de crapat lemne e mostenire de la bunicul, are coada originala mai batrana ca mine si a vazut in tais mai multi metri cubi de lemne decat are un magazin ikea intr-un an de zile. Si o sa il las si eu mostenire la cat de bun e.

    00
  28. Toata chestia la topor este ca partea fara lama sa fie mai groasa. Atunci nu necesita forta mare la despicare deoarece grosimea toporului de sus despica usor lemnul. Daca e subtire toporul tinde sa se impaneze in lemn pe la mijloc sau chiar mai sus. In magazin de obicei gaura este cilindrica. Forjorii o fac conica pentru a se impana si sa nu iasa din coada.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile