Pentru tineri, o lecție scurtă despre anii 80-90

Un nene care studiază arhivele Securității vorbește despre Ceaușescu, industrializare, comerț exterior, datorii, FMI și învălmășeala din 89.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Nu este „oricare nene”.Este cel mai bun istoric care studiază arhivele și spune verde-n-față cum ne-au condus după ’89 alde Iliescu&FSN/PSD&Secu’.

    https://revista22.ro/opinii/madalin-hodor/adio-btrne-asasin

    00
  2. Am avut discuții mai ‘telectuale și cu vocabular mai bogat, cu baetii, la birt… Și după 10 beri, niciunul nu se balbaia așa…
    Și unul, dintre aia care eram acolo, nu e vreun răsărit!

    00
    • Live update: era sclavagism, se lucra în condiții mizere și oamenii erau plătiți la normă și Ceausescu voia doar profit!! Eventual ca să achite creditele
      Pai și ce s-a schimbat??? Băiatul ăsta n-a fost într-o fabtica de confecții, în veata lui…
      Tocmai ce a dat definiția capitalismului romanesc actual

      Devine din ce în ce mai interesant interviul…

      00
    • Lasa bautura, Misule!

      00
    • Cel mai interesant e pe final, când se mai cizelează discuția.

      Ideea de bază ce trebuie dată suporterilor comunismului e asta:

      Ceaușescu plătise datoriile dar îi plăcea gustul banilor și n-avea nici cea mai mică intenție de a lungi lanțul sclavului român, avea de gând să-și construiască un nume și o moștenire pe tot felul de proiecte fanteziste de dictator senil.

      Repet, cu datoria 100% plătită, și banii ce veneau în continuare.

      Și o altă fază interesantă:
      Produsele românești erau prea proaste să se vândă în străinătate, așa că securiștii de la ICE ajunseseră să facă tot felul de chestii ilicite (țigări droguri armament tot ce venea) prin prisma faptului că în orice țară lucrau, lucrau prin acoperirea diplomatică a româniei.

      Ca și concluzie, Ceaușescu era unul din cei mai capitaliști comuniști, fiind CEO la o corporație multi-națională (ICE Dunărea) care îi producea bani prin faptul că era și dictator absolut.

      Și țin minte și acum discursul cizmarului la ultimul congres din 1989: Capitalismul în România, a murit pentru totdeauna! (în timp ce el semna ordine de plată în dolari și mărci).

      00
    • Danele, inteleg ca nu stii sa citești, dar nici să intelegi ce se vorbește?!?!
      Poate ascultam interviuri diferite…

      00
    • Am uitat să zic că în Coreea de Nord au fix același model funcțional până-n ziua de azi. Kim Jong Un are o corporație care îi produce bani prin sclavia propriilor cetățeni, dar, pentru că nu produc nimic de valoare, se ocupă de orice e ilicit, oriunde au acoperire diplomatică și mai pot mișca lucruri.

      Deci și dacă ajungeam să avem banca noastră să batem FMI-ul și bălării din astea, nu eram elvețieni, eram fix ca și Coreea de Nord, cu o elită ce o ducea bine și restul muritori de foame, exact ăsta era modelul de organizare reală a Statului Român de fapt.

      Uneori mă mir că revoluția chiar a reușit, când văd acum ce aproape am fost de un model Coreea de Nord, și prin prisma faptului că acei securiști aveau în plan să-l pună pe Nicu Ceaușescu ca moștenitor la tronul socialist. Probabil asta i-a forțat și pe aripa Iliescu & Co să riște totul pentru că nu mai aveau nimic de pierdut, jocurile păreau făcute.

      00
    • @Misu. „Live update: era sclavagism, se lucra în condiții mizere și oamenii erau plătiți la normă și Ceausescu voia doar profit!! Eventual ca să achite creditele
      Pai și ce s-a schimbat??? Băiatul ăsta n-a fost într-o fabtica de confecții, în veata lui…
      Tocmai ce a dat definiția capitalismului romanesc actual”

      Da poate ca ai uitat cateva chestii de pe lista „capitalismului socialist romanesc”. De genul:
      – trebuia sa iti tii gura din greu, ca altfel o luai pe cocoasa. Si nu trebuia sa spui ceva chiar de Ceausescu, era suficient sa spui ca nu ai mancare sau ca esti platit mizerabil. Ma rog, pentru unii poate ca libertatea asta nu conteaza, matzul sa fie plin. Dar sa trecem mai departe
      – Traiul zilnic in ultimii 10 ani de Ceausescu in orase era cam asa: 2-4 ore de caldura in apartamentele de bloc, indiferent ce ger era afara, 2-4 ore de apa calda, 2 ore de program TV, curentul taiat pe timpul noptii, magazinele alimentare absolut goale. Cand se baga marfa, se vindea in spate si se formau cozi uriase, unde te calcai in picioare ore in sir cu alti nefericiti. Aveai sanse mari sa nu prinzi nimic. Faceai gura? Vezi mai sus: prelucrare intai, apoi presiuni, apoi dat afara de la slujba sau mutat fortat la 500 de km de casa, apoi puscarie, depinde cat erai de guraliv
      – Daca faceai foamea acolo, nu puteai sa o tai pur si simplu aiurea, la Bucuresti, de exemplu, sa iti cauti de lucru. Orasul era inchis si nu te primea nimeni. „Stai dracu in fabrica ta de conserve din Tecuci”
      – Daca chiar simteai ca esti un simplu palmas care moare de foame, nu puteai sa o tai ca acum in Germania, Italia sau Spania, sa bagi 3 luni de munca grea, dupa care sa te intorci acasa cu 2000 de euro. La granita erau unii cu AK47, sarma ghimpata si caini care te asteptau cu drag
      – A, sa nu uit, nici valuta nu aveai voie sa ai. Dizidentul Ursu a fost bagat in puscarie pe la mijlocul anilor 80 sub motivul ca i-au gasit 18 dolari in casa. Motivul real fiind ca avea niste caiete in care scrie lucruri nasoale despre regim si Ceausescu personal. In puscarie a fost omorat, au bagat peste el in celula detinunti de drept comun care l-au batut pana a murit.

      Si pot continua pana maine. Si nu am exagerat nici macar cu o litera. Am scris asta pentru aia mai mici care citesc pe aici, sa nu puna si ei botul la „ce e acum e fix la fel cu ce a fost atunci”. Sau mai rau „atunci se traia mai bine”.

      00
    • Stie el mai bine oricum. Nu trebuie carti sau facultati. O bauta o data pe saptamana iti dezvaluie mistere universului.

      00
    • De fapt pe inginerul Ursu l-a batut pana l-a .omorat un ofiter de Secu, bagat in aceeasi celula ca detinut.
      Practic o executie in mai multi pasi.

      Sa nu-i uitam pe nomenclaturisti si urmasii lor ca tare rau au dus-o si patimesc in continuare.
      Cand aud ca Mihnut Nastase a deschis.un restaurant pe.malul Herastraului… imi vine sa ma apuc de haiducie.

      00
    • Ba baeti… Citiți mai bine subiectul articolului, ascultați ce zic oamenii aia în interviu și pe urma hai să discutam!
      Eu inteleg ca vorbiti din propria experiență, multi fiind deja la școală în timpul lui Ceaușescu dar articolul era pentru aia care nu stiu ce e comunismul (ala până în 89 și ala până în 2000)
      Pai dacă asculta unul de 20 de ani (fără să aibe cunoștințe privind acea perioada) interviul asta (realizat prost oricum, nepregatit, cu unul care se balbaia și nu stie care este varianta corectă la copie sau copiază) can ce înțelege el????
      Eu zic ca îl vede ca pe un bun conducător pe Ceaușescu!!!! A băgat omu bani în research & development (nu ca astia din ziua de azi), era omu capitalist convins (nu ca trădătorii din ziua de azi sau ca psd) era omu patriot, a construit blocuri pentru tineri (plângând în hohote ca ei nu-și permit o garsoniera și nu prea curând urmează să o părăsească pe mă-sa) dădea locuri de muncă șamd….

      Pai… Dacă n-ai idee cam cât de tâmpit a fost ala, ai crede că era de treabă și făcea chestii misto…

      00
    • Nu stiu cat de prost sa fii sa il vezi ca bun conducator cand practic producea neperformant si sigurul tip de evolutie era doar sclavagismul, de la sapa la sapa de lemn 😅 cum zice omu, produceam de calitate doar minoritar si pentru tarile unde sclavagismul era si mai in sange, oarecum ai dreptate nu ne-am schimbat prea mult dar acum poti munci fara sa-ti furi caciula ceea ce devenise norma dupa jumatea anilor 80

      00
    • Mișule, mergi și plimbă pisicul.

      00
    • Am uitat cum a zis cineva mai sus, acum iti poti lua ban pe facebook atunci iti luai ban de la viata pentru comentarii neconforme, mica diferență 😂

      00
    • @ NIX cat de prost?! Nu stiu, aruncă o privire pe aici… Cat de mici să ai standardele încât să apreciezi interviul ala?? A vorbit doar de chestii deja știute (încă nu-mi dau sema dacă istoricul ala a studiat arhiva cnsas sau a citit și el de curând orizonturi rosii) cu multe greșeli gramaticale și fracturi logice (nu mai punem bâlbâială la socoteală; era prima dată, avea emoții)

      Se putea face o chestie mult mai bună din care lumea chiar să aibă de învață dar… Atât s-a putut! Va suna cunoscut, nu? Incepem sa ne obisnuim cu ideea… În ritmul asta, în 10-15 ani, votam toți psd…

      @ danele… Treci la lopata, ca nu munceste singura…

      @ sly fii și tu mai uman! Aproape ca ma buseste plânsul. Treci la muncă și lasa trimisul la plimbare ca nu-i de tine. Ai fost trimis la plimbare toată viața și refulezi și tu pe net… Pffffffff

      00
    • @Mișu

      Live update: Era sclavagism, se lucra în condiții mizere, oamenii erau plătiți la normă și Ceaușescu voia doar profit! Eventual să achite creditele.

      Păi, și ce s-a schimbat??? Băiatul ăsta n-a fost într-o fabrică de confecții, în viața lui…
      Tocmai ce a dat definiția capitalismului românesc actual.

      Capitalismul învățat din manualele comuniste, e „capitalism”, Mișule?

      Ăia 4800 care au ciugulit din valută–banii populației, banii părinților/bunicilor noștri–prin scheme, să devină investitori la pocnitură de degete sau „afaceriști”, ce capitalism să știe ăia, dacă tot din aceleași manuale comuniste cu & despre capitalism?

      00
    • @Misu
      Halucinatiile date de delirium tremens nu sunt „discuții mai ‘telectuale și cu vocabular mai bogat, cu baetii, la birt”

      00
    • @Silicon_v Ăia mici care citesc aici nu prea își pot imagina cum a fost. În schimb sunt bombardați cu informații contradictorii și retorica lui era mai bine că aveam toți casă și servici.

      00
    • misu, acest comunistoid care abia supraviețuiește în capitalismul sălbatic, ține lecții despre cît de profitabil lucrează Kim Jong, frate de cruce cu alde ceașcă pînă la moarte, face predici tinerilor despre care crede că le-ar fi bine prin Nord Coreea în vremurile astea și cele ce vor să vină.
      Astea sînt zile în care cei care au murit înainte de 1989 trebuie ștersi din memorie conform gîndirii de puțălău al acestui motan zbierlit autodenumit misu.

      00
    • Ba Sly… Jignesc prostii dacă ma apuc să te insult!
      Unde am zis ma eu ca era mai bine cu ceasca sau pe vremurile alea?!?!
      Aaaa.. Ca m-am luat de interviu?! Pai nu mi-am schimbat părerea!

      00
    • @Misu, comentariul tau cu treci la lopata mi-a amintit de un nene ce imi povestea in tren cand mergeam in primul an de facultate cum era el un fel de semizeu in comuna sau oraselul comunist pt ca era un mic minion pt ratatii de la secu, probabil daca mi-ar povesti acum unul ca el i-as da un sut in cap si as cobora la urmatoarea oprire

      00
    • @ NIX Când unu spune ca interviul este de kk și vine altul cu supremul argument „du-te ba de aici”, cam ce meserie i-ai da ăluia cu argumentul? Personal, cred ca am fost indulgent cu lopata….

      Tot n-am inteles ce-i așa interesant la interviul unuia care nu stie a vorbi corect gramatical (nu punem la socoteală faptele enumerate; corecte dpdv istoric dar… Câți nu știam de ele mai exact?!). Nici eu nu-s ala mai destept dar nici nu-mi laud incompetenta pe la TV).
      Dar dacă lumea accepta… Să fie primit!

      Dar toate astea nu se pupa cu intoleranta la prostia PSD, exemplu. Adica p-asta nu-i suportam ca le curge scuipatul din gura de atata prostie dar pe altii, doar pentru ca relatează chestii dar nu afectează viața de zi cu zi, îi acceptăm! Hmmm
      Și ne miram ca nu știm să ne alegem conducători…

      S-au mai supărat unii ca am făcut paralela între comunism și prezent!
      Încă odata… S-a schimbat mare lucru?!?!
      Și acum ma minunez cum a ajuns iar PSD la guvernare și jur ca nu-i unu pe aici să-i fi votat!!!
      Văd cum își freaca toți mainile în ultima perioadă… Sunt pe cai mari! S-a dat drumul la șpăgi și la o mare muiala a fraierilor care se ceartă pe net! Nu zice niciunul nici pâș!!
      A revenit firea!!!! Băăă… A revenit firea și voi credeti ca suntem in vreo mare democrație????
      Da nu… E misu bulangiu ca s-a luat de un agramat cu veleități de intelectual!!!
      Și e și comunist pe deasupra… Mare bulangiu!!!!
      Aici însă, cu diferențele dintre comunism și prezent, sunt prea multe de discutat… De la clasa politică până la avantajele pe care le are unul față de altul, cel din urmă fiind un muritor de foame care se ceartă pe aici)

      Ps am prins 2 ani de comunism așa că nu-s chiar pasibil de infierare cu emblema secu!

      00
    • @”Încă odata… S-a schimbat mare lucru?!?!” repet, ai partial dreptate, dar peste tot pe planeta e asa, nici us, nici rusia, china, japonia, anglia, franta, germania si restul nu s-a schimbat radical, pentru ca omenii nu s-au schimbat radical si nici nu se vor schimba peste noapte, exista poate unele exceptii pozitive dar sunt putine, insa argumentezi in acelasi sens ca ala de-l denigrezi, si omu ala nu se da mare expert dar sunt sigur ca daca intrebi majoritatea populatiei de ICE Dunarea nu prea stiu sa-ti spuna multe, ba chiar as garanta ca astia nascuti dupa 99 nici macar n-au habar de ice dunarea, practic comunismul a castigat spaland pe creier o generatie(aproape doua chiar) nu vad de ce te-ai astepta ca pro comunistii.pro psd-istii sa fie mult mai putini ca numar, si e cam exagerat sa spui ca nu s-a schimbat nimic cand acum nu te omoara nimeni in bataie ca esti contra psd/sistem ori ca poti pleca liber unde vrei pe planeta ba chiar poti face liber comert cu cine vrei, restul cum zice omul, e ‘cacaratita/mafia’ ce s-a extins si a acaparat functii importante si nu pleaca ca nu are de ce, nu e nimeni batman sa-i ia la pumni si picioare si sa-i puna dupa gratii

      00
  3. Numa mie mi se pare ca-i prea lung clipul ?
    Totusi… >3h …

    00
  4. Chiar e ok discuta, nu intrerupe invitatul, putea sa fie cu o ora mai scurt daca nu insista cu dimensiunile valizei si altele.

    00
  5. Nu are nici o legatura cu anii 80-90. Este vorba despre cei1-2000 de oameni care lucrau pentru partea economica a securitatii adica 0.001% din populatie. Cine citeste si isi inchipuie ca era in filmul ala este total gresit.

    00
  6. NOU
    #31

    Deci ce face Ceausescu? Ditamai datoriile. Cica pentru industrie and shit. Si dupa aia? Pai dupa aia face in plm barter cu Vietnam si Cuba. Da produse industriale care provin din DATORII IN DOLARI pe creveti si bomboane.

    Ladies and gentlemen, meet the Carpathian Genius!

    00
  7. Mult nu mai este până se vor astupa cu pământ toți nostalgicii comunismului. Buba mare este că securiștii au rămas la butoane și au odrasle multe care le calcă pe urme.
    Acu na, măcar poporul a primit puțină satisfacție prin băgarea la pușcărie a unora ca voiculescu, nastase, dragnea.

    00
    • „Buba mare este că securiștii au rămas la butoane și au odrasle multe care le calcă pe urme.”

      Nu mi-e rușine nici de apologeții lor, care spun că au diplome străine și nu știu ce icspiriant la multinaționale, în timp ce bâjbâie platitudinea „păcatele părinților să nu li se verse copiilor”.

      Sictir.

      00
    • @Phaff: Burduja dislikes your comment

      00
  8. Cica daca te uiti la antenne se vad niste bani

    00
  9. Istoricul subliniază o altă chestiune de care lumea nu baga de seama sau ignora când vorbesc de industrie & slujbe: ca să ai infrastructura pe care o avea România, îți trebuia resursele Rusiei sau Arabiei Saudite s-o menții. Nesustenabilă, pur și simplu.

    Și cifra asta: 4800 de indivizi.
    4800 de indivizi, cu familiile lor, țin România în frâu, fiindcă au făcut scheme prin ICE/Bancorex, și-au arondat bani nemeritați, să-și facă vile, să-și trimită copiii la studii afară, să cumpere influenta.

    Zice pe la sfârșit (pe cuvant–urmariti tot video-ul) că banii ăștia nu mai pot recuperați fiindcă s-au disipat in toate părțile care au creat puii proprii (și co-dependenta).
    De acord, dar daca bunăstarea e ținută în frâu de acești 4800 de inși, cu familiile lor & copiii lor…

    Asta e omerta: că nu pot să treacă peste „rusinea” că depind de banii ICE/Bancorex, nu le pasa de toate nimicniciile și răutățile comise.

    00
  10. Povestile astea cu securisti, multimilionari controversati si sefi prin companii straine mari, imi provoaca nostalgie, imi aminteste de cand cand eram copil si veneau in vizita in provincie rudele de la oras cu prietenii lor… Ar trebui sa-mi fac griji?

    00
  11. poza aia din thumbnail este din postarea de ieri, cu sicilienii de la mina de sulf.
    Mina de sulf… am avut si noi.
    Istoria e interesanta si pe subiectul de azi.
    Articolul e pe wikipedia, dau din el doar partea ce are legatura cu textul de azi:
    Exploatarea de sulf din Munții Călimani
    De-a lungul timpului, au fost evidențiate o multitudine de probleme, printre care:
    * aplicarea unei scheme greșite de exploatare a sulfului vulcanic, având drept consecință un randament de exploatare scăzut.

    Consecințe
    Activitatea a fost oprită în urma unei Hotărâri de Guvern, motivația principală fiind că prețul de exploatare a sulfului ar fi de trei ori mai mare decât valoarea producției obținute. Practic, se pare că datele de producție au fost falsificate pe toată perioada de exploatare.
    –––

    Am avut! Aveam! Eram super tari!
    Eram un cacat, asta eram.
    Iar Romania a facut foame si frig pentru a plati datoriile facute de un idiot, cu „planurile lui” de cacat, de grandoman cu retard mintal.

    00
    • Am avut! Aveam! Eram super tari!
      Eram un cacat, asta eram.
      Iar Romania a facut foame si frig pentru a plati datoriile facute de un idiot, cu “planurile lui” de cacat, de grandoman cu retard mintal.

      Nu uita de minionii lui, cu epoleți, care au devenit afaceristi, „capitalisti”, „domni & doamne”, cu copiii trimiși în străinătate.
      Nu putea face nimic din toate astea și minionii lui, care se bat acum în piept că erau „patrioti”…

      00
    • SUA și UE dictează trendul. Corect? Corect!
      În SUA este situația pe care ai prezentat-o și tu în articolele tale. Și nici în UE nu e mai prejos. În Paris e plin de boschetari pe trotuare. În Anglia de imigranți pe benefits și așa mai departe.
      La asta se adaugă și taxarea serioasă din țările UE cu 45-50% (poate și mai mult), în Spania și în Islanda fiind la cote uriașe.
      Mai adăugăm și tineretul cu „înainte era mai bine” și „bogații E răi”.
      Având aceste premise cum vezi tu viitorul UE și al României în mod special?
      Crezi că ar putea reveni la comunism sau o formă asemănătoare?
      Ce părere ai?
      În ce țară crezi că este și va fi cel mai bine să trăiești în viitorul apropiat? De ce?

      Poate faci un articol despre asta sau îmi răspunzi aici.
      Mulțumesc anticipat!

      00
    • Poate faci un top al țărilor de emigrat în viitorul apropiat.

      00
  12. La fiecare articol despre „am platit datoriile”, ” industrializare, comerț exterior” am sa dau si acest text/link:

    „Termocentrala de la Anina, cel mai pagubos proiect al Epocii de Aur. O investitie de 1 miliard de dolari, cu zero rezultate
    Ciuntesti un munte si escavezi 5 milioane de metri cubi de roca. Trantesti un colos industrial si angajezi mii de muncitori, care sa lucreze pentru el. Investitie de un miliard de dolari si zero rezultate.
    Asa se prezinta cel mai mare esec al Epocii de Aur – Termocentrala Anina, locul unde sotii Ceausescu visau sa scoata curent din piatra seaca. Dupa aproape doua decenii de impotmoliri, urmarile se traduc in drame sociale.”

    A platit datoriile! Care datorii, facute pentru ce?

    00
  13. O altă chestie de care mi-am dat seama, reputația de hoți nu ne-au făcut-o bombardierii și suedejii neaparat, ci marele nostru lider geniul carpaților care a dat ordin oficial securității să se fure tehnologie.

    De atunci eram cunoscuți ca hoți de tehnologie, iar faza cu Rolls Royce e cea mai epică. Băieții au furat planurile motoarelor de pe BAC-uri, dar au uitat că noi românii n-aveam același minereu de fier, aceleași capacități de producție a aliajelor, și am construit după schiță un motor care se oprea în timpul zborului.

    Ca niște vajnici apărători ai socialismului, mereu victime ale istoriei, le-am dat iugoslavilor motoarele respective pe MIG-uri, fără să le zicem că erau furate și produse de capul nostru, fără asistența și garanția britanicilor, de erau să le moară piloții în avion dacă nu se catapultau.

    Eram niște hoți și niște jegoși ca politică de stat practic.

    Și când aud azi pe unii idioți că ‘se temea europa de noi că îi concurăm la produse’…

    00
    • O altă chestie de care mi-am dat seama, reputația de hoți nu ne-au făcut-o bombardierii și suedejii neaparat, ci marele nostru lider geniul carpaților care a dat ordin oficial securității să se fure tehnologie.

      tu n-ai cum să fii serios. toate țările fac spionaj economic.
      diferența dintre „am furat ceva” și „haideți la noi să facem aici o mașină ieftine și după ce ne construiți fabrica plecați, ca renault” e mare.

    • „Toate țările fac spionaj economic.”
      Corect. Ai zis.
      Și chiar așa este.
      Este interesant de dezvoltat la ce nivel a ajuns acest spionaj economic în ziua de azi.
      Mai are sens în cadrul țărilor sărace din cadrul UE?
      Nu cumva a fost înlocuit războiul cu gloanțe cu războiul economic?
      Ce s-ar întâmpla dacă, să presupunem prin absurd că ar fi așa, cineva ar face o afacere de succes în România care ar ajunge un competitor serios pentru Apple de exemplu?
      Păi cu „ajutorul” instituțiilor statului de căcat i s-ar pune bețe în roate încă din fașă. Nici nu ar avea timp să se dezvolte proiectul.
      UE este bună cu tine atâta timp cât ai vândut pe bucăți toate fabricile și tot ce i-ar fi putut face concurență. Și SUA la fel. Îți dau bani dar îți dau ca să rămâi piață de desfacere pentru produsele lor și pe care oricum îi dăm înapoi cu vârf și îndesat.
      Să nu mai spunem și de rachetele expirate de unul sau două miliarde de dolari bucata pe care suntem obligați să le cumpărăm cu zâmbetul pe buze din toată sărăcia noastră, ca și cum ar fi alegerea noastră.
      Ce s-ar putea face în țara asta cu două miliarde de dolari? Dar ne trebuie armament depășit, rachete pe care să ni le băgăm în cur.
      Ziceai cândva că trebuie să ne ajungă cuțitul la os pentru a se face un reset și a o lua de la capăt.
      Chiar așa și este. De asta nu trebuie să donați niciodată pentru nimic. Nu donați pentru spitale, nu donați pentru copiii necăjiți, nu donați pentru nimic. Acțiune și reacțiune. Reacția se naște din necesitate. Dacă nu există necesitatea atunci nu există nici o reacție. Nevoia te învață.
      Cum să se nască oameni care să ia măsuri dacă ei au ce le trebuie și nu simt nevoia de așa ceva?
      Trebuie să ai o copilărie chinuită, să nu si cadouri de Crăciun din donații, să suferi ca să vezi că trebuie făcut ceva. Trebuie să moară foarte mulți în spitale ca să vă dați seama cât se fură și voi acoperiți acest lucru cu donații și nu se simte și ei astfel pot să fure în continuare.
      De asta socialismul ăsta cu față de capitalism nu trebuie să existe. De asta nici taxa de solidaritate nu trebuie să existe dar de asta ei și vor să o bage: ca să nu se revolte masele și să facă ceva, o schimbare pe care ar fi trebuit să o facă acum mulți ani dar românului îi place pula de asta a stat la futut zeci de ani sub cizmar și de asta stă și sub hoții ăștia prostălăi.

      00
    • Cred că n-ai înțeles ce-am vrut să zic. Sunt conștient că se fură peste tot, nu asta e ideea.

      Era vorba de un contract la nivel de stat, în care ne-am asumat niște chestii cu UK, și după ce ne-am văzut cu sacii-n căruță, n-am mai vrut să plătim licența și la revedere. Un fel de stil țepar clasic românesc, am furat tot ce-am putut și la revedere.

      Ar fi fost ca și cum cu Dacia, după ce au venit francezii aici și ne-au arătat tot, să nu le mai plătim nimic, ne facem că plouă, nu le răspundem la telefon (sau zicem că șefu e la Neptun în concediu, să sune săptămâna viitoare iar), și pe deasupra să le și furăm planurile pentru Renault 20 :)

      00
    • @Crimsonware, voiam sa te contrazic dar pe final ai lovit punctul sensibil, stiu ca romanul se descurca dar cu greu ar accepta ca face greseli, sincer nu stiu daca acea ‘crab mentality’ e din cauza comunismului sau a saraciei sau o combinatie din cele doua, pentru ca la fiecare pas in special in mentalul romanilor observ acea anomalie

      00
  14. Daca aveti timp de lectura, recomand si „Dictatura lui Nicolae Ceausescu (1965-1989). Geniul Carpatilor” scrisa de polonezul Adam Burakowski si care se bazeaza si pe documente si raportari ale ambasadei polone din Bucuresti. Fun fact e ca se plange ca documentele romanesti sunt cam greu de gasit si greu accesibilie fata de orice alta tara fost comunista din zona. E al naibii de lunga (vreo 1000 de pagini), dar prezinta toata dictatura lui Ceausescu dintr-o perspectiva un pic detasata de strain, dar care fiind si el dintr-o tara socialista, intelege contextul.

    00
  15. Eu pe ăștia bătrâni nu ii înțeleg ‘pe vremea aia toată lumea avea de lucru’ sau ‘nu era corupție’, ‘ce bine era atunci’ ‘ spitalele te respectau și nu se dădea mită’ etc etc. Eu vad asta ca pe un sindrom de Stockholm, cum sa fii nostalgic când regimul te trata ca pe vite?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile