Ține-te bine de coperți, că iar nu citesc rumânii

Într-o țară cu analfabetism funcțional îngrijorător, nu e de mirare că românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Și mai grav stăm la jurnalism, unde amărâții ăia nici măcar nu pot să mai citească un comunicat de presă de la Eurostat, dar pot să dea o virală să se îngrijoreze cucoanele și domnii elevați de pe internet cărora le place de cultură.

Bănuiesc că v-a intrat ultima prin feed, aia cu „potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an”, uite aici știrea, la final e și un răspuns la întrebarea „de ce mint ăștia cu atâta sete”.

Întrucât sunt burghez și-mi permit internet am căutat și eu raportul Eurostat pe tema asta. Mai toate rezultatele mă duc la un comunicat de presă dat cu ocazia zilei internaționale a cărții în care România, cu toate eforturile depuse de intelectualii români, refuză să se așeze triumfător în coada clasamentului.

De exemplu, prima informație de care dăm e aia cu cât la sută din cheltuielile tale o reprezintă cărțile, ziarele și papetăria și, nasol moment, România e la mijlocul clasamentului. Să fim serioși, ziare nu mai cumpără nimeni de multișor și consumul de dosare cu șină e în scădere. În materie de cât timp petrecem citind cărți suntem mai la coadă, dar deasupra Austriei, Italiei sau Franței.

Și-ajungem la procentul ăla de oameni care cumpără cărți. Păi expresia din comunicatul Eurostat era „% of the population surveyed recorded reading books as one of the activities they spent time on (as „main activity”)”. Adică ăia care au ca principală activitate de stat degeaba cititul. Ăla e de 6,2% pentru România, ceea ce ne situează pe penultimul loc, deasupra Franței, tară de intelectuali.

Dacă intri mai adânc în statisticile alea Eurostat descoperi tot felul de faze mișto. Gen, spargem mai mulți bani pe astea decât Luxemburgul. Sau Ungaria pe care o tot invoacă editorii când arată că nu știu să înțeleagă un text scris, exact ce reproșază testul PISA minorilor de 15 ani.

Bun, și-acum în afară de faptul că știrile astea cu „România e la coada…” produc trafic pentru site-rile de clickbait și agitație printre hipsterioții ce se dau intelectuali la Apollo 111, care-i scopul, care-i faza? Păi explică șeful asociaților editorilor, nea Mitrică, care în toate articolele de gen menționează voucherul ăla de 500 de euro pentru cultură și ce bun ar fi, că are el statistici și știe că în Italia s-a dat și lumea a cumpărat cărți de el.

Practic, ăștia cer niște subvenție mascată de la stat. Și au făcut un obicei din a prezenta date false, ca să iasă un șmen, să fie bine pentru toată lumea. Inclusiv pentru mine, că și eu am niște cărți publicate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. „și eu am niște cărți publicate”
    Și la ce ți-a folosit?

    00
  2. Total paralel cu subiectul dar merita mentionat ca nu prea se vorbeste. Poate ati auzit de Bookster. Ce face Bookster ? Face contract de obicei cu corporatii si contra unei taxe(habar nu am cat) iti aduce carti la firma(si unde lucrez eu). Eu de obicei cumpar cam o carte pe luna, bag cam un 70-80 de lei in citit. Faceam asta, acum nu o mai fac pt ca Bookster imi aduce la firma ce carte imi doresc. :) Si ca mine sunt si altii din firma ce imprumuta minim lunar o carte. Si nu sunt carti gen Jules Verne sau clasici sau vechituri, gasesti tot ce apare nou in librarii si e pe bani. Si nu e ok pt ca …dau carti moderne si noi imprumut FIX LA AIA CE ISI PERMIT SA CUMPERE CARTI, la corporatisti. :) Nu e vreo campanie de dus carti la studenti sau amarati.

    00
  3. Cine participa la targuri de carti, cumpara carti (chiar si la sh de pe diverse grupuri), stie ca informatiile alea n-au cum sa fie adevarate.
    Cine merge acum la un targ de carte, indiferent de oras, poate sa faca o comparatie cu 2-3-4 ani in urma pe unde batea vantul.
    Daca romanii n-ar cumpara carti, libris nu ar fi investit atat de mult in noul depozit, iar pe elefant nu am gasi stocuri terminate la carti, inafara promotiilor.

    00
  4. Nu am mai cumpărat de mult o carte pentru mine. Ma duc la biblioteca. Și acolo e cu retur la 14 zile.

    00
  5. O statistica fara metodologia din spate e fix pix, ca ii lipseste contextul. Nu doar clickbaitul e jenant, si statistica in sine.

    Cat cheltuim pe carti nu e un indicator relevant pentru gradul de cultura, cum nici cat cheltuie indienii pe aur nu e un indicator al gradului lor de bogatie.

    Dupa ce am pe noptiera/ buget si eu sunt un avid consumator de cultura. In practica, am inceput mai multe carti, am terminat doar 2 anul asta si am mai ascultat vreo 2.

    00
  6. „potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an”.
    De ce ar face-o? Ce carti am putea cumpara si citi?
    Dau 10% din salariu pe carti de „self-help”, „mindfulness” si alte cacaturi. E ok, sunt „cult” si „elevat”? Cacat.

    „De exemplu, prima informație de care dăm e aia cu cât la sută din cheltuielile tale o reprezintă cărțile, ziarele și papetăria și, nasol moment, România e la mijlocul clasamentului. ”
    Costa 1-2-5 lei o caret la anticariat, si 0,2 lei un caiet (cu reclama pe el), 0,6 lei un set de 3 creioane, 1,5 lei un set de 4 pixuri.
    Exact ce ar spune „cât la sută din cheltuielile tale”?

    00
    • De unde cumperi tu carti cu 1-2-5 lei? Ca eu doar in targ am vazut sub 5 lei, si nu erau in stare grozava. Ma refer la carti citibile nu „Consideratii legate de dezvoltarea productiei de patrunjel in judetul Mehedinti in anul 1965”.

      00
    • Anticariat in Piața Universității, AnticariatUnu parcă sr numește. Faceti-le o vizită, aveau munți de cărți la 2 lei și la 5 lei.

      00
    • N-ai citit studiul Eurostat, ai dat o informație din presă despre care tocmai ți-am zis că e falsă. N-ai citit nu că ești analfabet, ci că ești prost.

  7. A citi carti te face mai intelept, intelectual, etc in acceasi masura in care a merge cu caruta te face mai boier. O fi fost adevarat acum 100 de ani…

    00
    • Caracterul unei persoane este influentat si de cultura sa de aceea un om citit este de cele mai multe ori mai boier decat cel care da toata ziua like la pisicutze sau share la fakenews.
      Dupa aceea, un om care citeste isi dezvolta vocabularul in timp ce se distreaza, da, se distreaza pentru ca cititul e fun.
      Intr-adevar cititul nu te invatza scoala vietii si nici nu e garantat ca treci testul PISA.

      00
    • Ca tot amintesti de testele PISA, te-ai fi descurcat cam prost la partea cu intelegerea unui text. Am scris ca a citi carti e inutil in ziua de azi, nu a citi. Pentru ca exista probabil multi ca tine, cu probleme mari la a intelege o idee, detaliez putin. Acum 100 de ani singura metoda prin care puteai obtine informatii era de a citi carti. Daca nu voiai sa fii doar un babuin biped trebuia sa citesti carti. In ziua de azi cand ai nevoie de o informatie nu te duci la biblioteca, ci deschizi calculatorul sau telefonul. Intelegi acum sau ai nevoie si de o schita, intelectualule citit?

      00
    • Vezi ca sunt si aici pe blog persoane citite dar cu caracter de prasitor.

      00
    • într-adevăr, pentru a obține o informație deschid calculatorul sau telefonul. uneori, dacă e vreo informație mai specială, mă duc la bibliotecă/librărie și deschid o carte.
      dar, în general, atunci când citesc nu o fac pentru a obține informații. :)

      00
    • @Cristian
      Io nu inteleg. Chiar daca in titlul articolului nu este mentionat cuvintul carti, in continut la asta se face referire: cititul si cumparatul cartilor. Normal ca citim peste tot, toata ziua. Mergi cu tramvaiul, citesti denumirile magazinelor pe linga care treci. Te duci la cumparaturi, citesti preturile si denumirile produselor. Deschizi telefonul, citesti toate timpeniile care navalesc de acolo. Te uiti la un film, citesti subtitrarea. OK, daca privim lucrurile asa, poate ca e inutil sa citesti carti in ziua de azi, ca doar nu de acolo afli preturile la oua. Dar nu despre asta se vorbeste in postarea lui Eftimie… Se vorbeste despre cititul/cumparatul cartilor, le stii, foile alea multe prinse intre niste foi mai groase. Cine nu intelege un text?

      00
  8. Ascult mult teatru radiofonic, gratuit pe youtube, sau gratuit pe pagina Radio Romania. link: http://www.eteatru.ro/
    Ascult muzica clasica, ciordita de pe net, sau mokangeala pe YouTube.
    CE sa citesc, azi? Ce CACATURI de carti gasim in librarii?
    O tot sug unii ca „nu se citeste”. CE? „Cărtărăscu”? Ce mortii ma-sii sa citesti azi, in afara de cacaturi? Orice prost scrie carti, in 2020. Ba chiar am vazut autori care-si pun cartile moka pe net, ca nu-i citeste nimeni.
    Iar cartile care merita citita, se gasesc la anticariat, cativa lei bucata.
    Editura LiterNet a pus MOKA pdf-uri pe net a tot ce are ea: https://editura.liternet.ro/catalog
    „Consumul de carte”… e ca si cum s-ar face articole „dramatice” despre faptul ca lumea nu mai mananca la Mc, sau nu mai baga zahar… Voi stiti cat zahar se produce, si ce mult muncesc aia de fac zahar? De ce nu mancati zahar, bă?

    00
  9. NOU
    #28

    Primul loc cu felicitari: romanii au fost si sunt tarani.
    Taranii nu citesc. Nu citeau nici cand nu aveau ce sa faca, d-apoi acum cand au sute de canale si utubu.

    Mentiuni:
    1. cartile sunt scumpe
    2(3). bookster
    3(2). e-books

    00
  10. NOU
    #29

    Pe vremea cand francezu’ si englezu’ stateau la coada ca nebunii pentru ultimul foileton al lui Hugo si Dickens romanul se bucura daca prindea un pic de proteina pe langa loboda si mamaliga de zi cu zi. Despre ce vorbim?

    00
    • iar acum si puicuta romanca si cea engleza si cea franceza citesc carti lascive cu vampiri atletici pe wattpad… ce a fost in trecut, ramane in trecut, ca daca plangi de dorul mamaligii singulare, ai putea plange si dupa marile imperii care nu mai sunt… si asta este foarte bine

      00
    • Dacă tot vrei să te dai intelectual că tu citeşti cărţi, scrie, în plm cu diacritice pe bloguri. despre ce vorbim ??? A, tu eşti de ăla că nu contează cum scri, contează mesaju’…. aham .

      00
    • @Shoric, ai dreptate, mi-ai dat o idee bună, am văzut la o tipă mai cultă și poate mai deșteaptă ca mine că le folosește, mi s-a părut o prostie, dar poate nu e așa; e un mic inconventient dar sper să merite, de acum voi încerca să folosesc diacriticele.

      00
    • NOU
      #33

      Bo$$, nu ai inteles si o dai si’n diverse (straw men, cum ar zice englezu’).

      In Romania au existat cel putin 40 de ani culturalizare cu forta. In conditii de maxima austeritate. Adica romanul avea de ales intre a citi, a fute aceeasi nasparlie cu anii sau a bea o posirca ordinara. Ghici ce a ales.
      Cartile se bagau pe gat. Le primeai si ti se scadeau din salariu. Fuckin BPT, bro. Mii de titluri. PLM, nu cred ca mai e pe lumea asta o asemenea colectie. Ma rog, pinguinu. Tot degeaba. Despre ce vorbim?

      00
  11. nu-mi impart cartea cu tine, cumpara-ti si tu una, cine are carte, are parte

    00
  12. explicatii simple

    •Romanii citesc mai putin, intr-o perioada in care toata lumea citeste mai putin.

    •In general, clasa de mijloc se indeletniceste cu arta, literatura, cultura etc. Iar clasa de mijloc este cam firava in Romania.

    00
  13. Imi creste pulsul de fiecare data cand citesc stirea asta recurenta. Volumul de carte vanduta n.are nici o puma cu cat citesc romanii si in ce procent pentru ca nu se ia in considerare cititul electronic. De 20 de ani umbla pe toate felurile de baze de date (torrente, site.uri mai mult sau mai putin obscure) greutatea a tone de carti in arhive de maxim cativa zeci de mega.
    E-book readerele se vand in draci, sunt teribil de practice, cunosc multa lume care citeste exclusiv pe telefon, cum am inceput si eu, in anii 2000 in liceu citeam Harry Potter pe primul telefon color pe care l.am avut, un Sony Ericsson.
    Am carti cat pentru restul vietii, cumpar maxim o carte pe an si totusi se pare ca as fi cvasianalfabet… Fucking book sniffers (tree killers).

    00
    • Eh, unii zic că românii sunt analfabeţi pentru că nu cumpără coperţi cu clickbait.

      00
    • Exista un milion de motive cretine pentru care se taie copaci, dar nu, problema sunt eu care cumpar carti. Stai linistit musiu, ca nu ma sterg cu ele dupa ce le citesc, o sa mai dainuie vreo suta de ani, o sa se mai bucure niste „Fucking book sniffers” de ele.

      00
    • site-urile obscure sunt so last century! grupurile de FB și whatsapp învârt ”greutatea a tone de carti in arhive de maxim cativa zeci de mega.”
      am pe reader vreo 2000 și ceva de cărți doar pt că I am picky. :)
      ah, și cumpăr cărți în continuare, de minim 500 lei pe an.

      00
    • @A, ce e ‘reader’ la care te referi? unde găsesc grupurile astea de cărți? nu stau prea des pe fb sau wzp ca să știu, merci

      00
    • @NIX, reader= e-book reader. dispozitiv electronic pe care încarci cărți în format digital și le citești dacă n-ai chef s-o faci de pe tabletă sau de pe telefon.
      grupurile de FB sunt închise sau secrete, se intră pe bază de invitație de la un alt membru, care garantează pentru tine. vorbim totuși de furt de proprietate intelectuală :) (cam toate au totuși un ”cod de bune maniere”: nu se postează cărți scrie de autori români contemporani, nu se postează cărți apărute de mai puțin de 6 luni, etc).
      din păcate nu te cunosc pentru a-ți face o invitație. au fost grupuri mișto care s-au închis în urma umor reclamații făcute de membrii noi ”neverificați”. nu-s prea bogată, nu vreau să-mi fut sursele.
      dar dacă știi oameni care mai și citesc poți să-i întrebi. sunt șanse bunicele să fie membri în măcar 1-2 grupuri.

      00
    • Good point! Exemplul clasic de tras concluzii greșite din statistică parțială. Că să citești nu e obligatoriu sa cumperi. Poate era un indicator cândva, dar lucrurile au evoluat. Am, cred, vreo 70 de cărți free de pe Amazon. Plus „bibliotecile” pomenite de @A cu care sunt complet de acord (fac și eu parte din unele). Plus Google books. Plus Guttemberg și alte asemenea. Cândva se vindea cel puțin un e-reader cu un card pe care găseai câteva sute de cărți – nu neapărat Greuceanu.
      Bookster, pomenit pe aici, nu e luat în statistici decât probabil ca număr de cărți cumpărate, nu ca impact la public.
      Simetric, dacă ai cumpărat nu înseamnă că ai și citit. Am cărți cumpărate la care nu știu cum arată pagina 50.
      Nu, analfabetismul funcțional are alte cauze, nu obiceiul de a cumpăra cărți.

      00
  14. Ne plangem ca nu citeste tineretul,dar punem taxa de intrare la targul de carte pentru elevi…in schimb pensionarii intra gratis

    00
  15. minuni ar putea sa faca profii de diverse limbi si gramatici straine. Uneori si romana figurind printre ele.
    Acolo e una dintre chei. Uneori, singura.
    Dar se pare ca unii profi n-au nevoie de interlocutori.
    Le-o fi placind sa vorbeasca singuri.
    Preferind sa ramina doar traducatori din romana in romana, meditatori si atit.
    Functionari. Bifat ora, next.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile