Terminaţi cu Bono şi acţiunile lui la Facebook!

După ce toata lumea a scris zilele trecute despre “u2 in romania”, având mai puţine informaţii decat are pisica mea, acum avem boala “bono a castigat 700 milioane dolari din facebook”.

Bono şi Facebook

Pentru că de vreo 10 ani nu mai face muzica, Bono s-a apucat de afaceri. Printre ele, o firmă de investiţii numita Elevation Partners, la care e piaristă şi Co-fondator. Nu e firma lui, el e unul dintre acţionari, pentru că e la mintea cocoşului ca n-a avut el 130 milioane dolari să cumpere acţiuni la Facebook.

Bono si 700 milioane dolari

Deci Jean cumpără 1.5% din Facebook cu 130 milioane dolari. Valoarea companiei creşte la 50 miliarde dolari, deci valoarea stocului deţinut de Jean ajunge sa valoreze 700 milioane dolari. Nu a câştigat la loto banii ăştia. Nu sunt banii lui! Deci a scrie tâmpenii de genul

Prin intermediul companiei de investitii Elevation Partners, fondata in 2001, Bono a facut anul trecut achizitia care i-a adus acum o suma frumusica in cont. Bono va putea incasa valoarea actiunilor sale dupa ce site-ul va fi listat la bursa.

Bono, solistul trupei U2, detine in prezent actiuni in cadrul retelei de socializare Facebook in valoare de 728 milioane de dolari. Solistul a achizitionat anul trecut 1,5% din companie prin intermediul firmei de investitii Elevation Partners in schimbul sumei de 195 milioane de dolari.

nu e numai prostie, ci şi jurnalism de senzaţie şi mizerie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

19 comentarii

 1. NOU
  #1

  valoarea Facebook variaza la fel ca prognoza meteo:
  – in 2007 Microsoft cumpara 1,6% pentru $240 mil, valoarea Facebook fiind stabilita la $15 miliarde
  – in 2009, fondul DST a cumparat 1,96% din FB cu $200 milioane, evaluand FB la $10 mld.
  – sfarsitul anului 2009 – Elevation Partners cumpara 1% din FB pentru $90 mil, evaluand FB la $9 mld.
  – 2010 – Elevation Partners mai cumpara 0,5% din FB cu $120 milioane, evaluand FB la $24 miliarde (in doar 8 luni, valoarea FB a crescut de 2,4 ori!!!)
  – sfarsitul anului 2010 – Goldman Sachs cumpara actiuni la un pret care evalueaza FB la $50 miliarde.

  In ritmul asta probabil ca pana se va lista in 2012 (daca se va lista), valoarea Facebook se va umfla ca un cozonac. Intrebarea este daca vor reusi sa monetizeze reteaua astfel incat sa creasca profitul de la $0,5 miliarde in 2010, la cel putin $2-3 miliarde in 2013-2014. Daca nu vor reusi, siturile romanesti vor scrie despre suma pe care Bono a pierdut-o investind in Facebook.

  00
 2. NOU
  #2

  corectie: valoarea FB a crescut de 2,66 ori in 8 luni (+166%), nu de 2,4 ori cum am scris initial.

  00
 3. NOU
  #3

  stiu, dar eu am incercat sa arat ca nici macar valoarea aia de $700 milioane nu se bazeaza decat pe speculatii.

  In plus, daca Bono a pus 10% din suma (adica a investit $20 milioane in FB) are 10 % din castig, adica $70 de milioane calculate la o valoare ipotetica a FB.

  00
  • @Cristian Orgonas: de unde rahat 20 milioane? come on, el e piaristă la elevation partners, l-au luat băieţii ăia pentru că are sâni mişto şi fustă scurtă.

 4. O să vedem tot mai des astfel de creaţii jurnalistice. Dacă în trecut ziaristul era învăţat cum să verifice ştirile înainte de a le publica, acum se pare că nu mai sunt şi se impune ca publicul să fie instruit cum să le cearnă.

  Vorba aia, eşti deştept dacă din ce auzi nu crezi decât jumătate, dar eşti înţelept doar dacă ştii care jumătate!

  Apropo de acţiunile feisbuc, dacă aş avea aş încerca să scap de ele ca de castanele fierbinţi. Cred că a trecut momentul când merita investit în ele, acuma e momentul când cei deştepţi scapă şi încasează profitul, ceilalţi rămân cu “investiţia” şi acumulează experienţa.

  00
 5. Ce a castigat Bono? sa-mi explice si mie cineva cine ii da lui in mana banii aia? Maine scade valoare Facebook si poate sa nu mai “castige” nimic. Offf, jurnalistii din Romania.

  00
 6. Bono şi Facebook

  Pentru că de vreo 10 ani nu mai face muzica, Bono s-a apucat de afaceri

  Cand a facut Bono muzica ma?

  00
 7. cristi, nu vorbim aici de valoare facebook, piş pe ea de bulă, ci de jurnalismul de doi lei de la noi.

 8. @count_ady: cine a facut muzica? 🙂

  00
 9. citatele respective sunt probabil traduceri sau compilatii de prin presa de’afara, c’asa’i moda la externe, deh..
  cat despre bono estimez ca n’a facut asta moka, deci poate de 2-3 actiuni acolo a primit si el.

  ai pisica?!

  00
 10. Zoso, ai pisica? 😛

  00
 11. Nu mai ai nici un fel de limita. Azi te iei de Bono, maine esti in stare sa te iei de Chilian…

  00
 12. @zoso:

  Te grabesti sa iti dai cu parerea. De ce crezi ca n-ar avea 20 mil de investit ?
  Din ce am citit, probabil ca net worth e pe undeva spre 150 mil USD.

  Pt putina perspectiva:

  Jay-Z are 450 mil (si se speculeaza ca s-ar indrepta rapid spre 1 mld)

  Magic Johnson are 700 mil (desi a jucat in NBA inainte sa explodeze salariile, a investit excelent si are acum mai multi bani decit Michael Jordan, de ex)

  Asa ca Bono cu 100-150 mil nu e de neconceput, ba chiar e plauzibil.

  Royalties produc sume frumoase de bani.

  @Cristian Orgonas

  Daca au avut profit 500 mil atunci nu cred ca valoarea reala de piata sa fie peste 5 mld, if that. Nu cred ca e cineva interesat sa investeasca intr-o firma care ofera o rata a profitului de sub 10%. Mai realist cred ca valoarea FB ar fi pe undeva pe la 2.5-3.5 mld maxim.

  00
 13. Știrea cu Bono este reactualizată în fiecare an, a crescut Facebook, a crescut profitul lui. Sezațional. De fapt, știrea ar fi dacă ar vinde acțiunile să facă profitul…

  00
 14. @zoso:

  Pai daca era asa, murea Madoff de foame. 😀

  Cind esti artist sau sportiv sau alte meserii din astea foarte banoase, daca vrei sa-ti asiguri venituri si dupa cariera si eventual sa-ti cresti averea, trebuie sa lasi bani pe mina unora care se pricep. Tu crezi ca astia au cheful, timpul sau chiar capacitatea de a pricepe finante, investitii, fonduri, bursa ?

  Nope. Trebuie sa lasi banii pe mina cui se pricepe ce sa faca cu ei. Insa e important sa gasesti pe cineva cit de cit de incredere. Aici intervin si organismele statului, care ar trebui sa-i prinda pe aia ca Madoff, nu sa-i lase sa zburde liberi zeci de ani.

  De altfel de aia bogatii devin mai bogati (mai putin cind iau tepe), pt ca lasa banii pe mina cui trebuie si-si permit sa plateasca consilieri cu adevarat buni, pe cind micii investitori care-si fac singuri un portofoliu ajung de multe ori sa piarda bani.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.