Am o teorie cu privire la bătrânii încrâncenați

Și teoria asta vine după niște evenimente din familia apropiată și extinsă. Tata a ieșit la pensie și s-a mutat înapoi în satul natal, unde crește păsări, are grijă de grădină, chestii de pensie. Îi prinde foarte bine. Nu are timp să se certe cu oameni pe net sau să se uite prea mult la televizor, că are treabă.

Știind asta, m-am gândit cum ar fi fost viața lui dacă rămânea la București. Apartament, căldură, TV, internet. Nervi. Acces Direct. Știrile de la ora 5. Radicalizare.

Și asta se întâmplă dintr-un motiv simplu. La un moment dat se vorbea despre cum bătrânii sunt încrâncenați la vot pentru că vor să arate că încă mai contează, că sunt membri activi ai societății, și puneau încrâncenarea asta pe seama sărăciei. Dar nu e așa.

Teoria mea e asta: când ieși la pensie descoperi că societatea nu prea mai are nevoie de tine. Când munceai, te simțeai important, indiferent de ce făceai. Păi, dacă nu păzesc eu aici, se fură tot. Dacă nu fac eu șaiba asta, cutiile de viteză de la toate mașinile din Vest n-ar mai exista. Când am mai avut lucrări cu meșteri, îmi spuneau cu mândrie ce lucrări au mai făcut pe stradă sau la ce proiecte mari au participat. Utilitatea și mândria asta dispare la pensie. Brusc, nu mai are nimeni nevoie de tine. Fabrica merge în continuare și fără tine. Blocurile se construiesc în continuare fără aportul tău.

Declicul nu e imediat. Se petrece în câțiva ani. Și atunci începe încrâncenarea și radicalizarea. Ia să le arăt eu că mai contez! Ia să îi spionez eu pe vecini. Ia să le sparg eu mingea dracilor ăstora de copii. Ia să fac ordine în parcarea din fața blocului. Și tot așa.

Eh, oamenii de la țară nu au faza asta. Că ei au un rost și o ocupație în continuare. Au treabă. Trebuie udată grădină. Trebuie legată via. Trebuie culese prunele. Trebuie dat de mâncare la păsări. La fel și cei care au grijă de nepoți sau trec în planul doi în organigrama familială. Le e greu să stea în parc cu nepoții, dar o fac, că se simt utili. Am un vecin care a fost afacerist la viața lui. Acum, afacerea a fost preluată de fiu și el a trecut pe planul doi, că e în vârstă. Dar tot ajută cum poate. Se vede pe el că vrea și se simte util și fericit că nu a fost dat la o parte și aruncat la gunoi.

Veți mai observa încrâncenarea asta și la oameni de vârsta voastră, indiferent de ce vârstă aveți, când voi sunteți mai bine. Voi casă, familie, copii, el stă în continuare în chirie și îți mai aruncă o mizerie din când în când ca să îți arate că e superior. Și la femei e la fel. Prieteniile se strică dacă nenorocita aia se mărită și voi nici măcar nu aveți cu cine veni la nuntă.

film-vikings-33

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. Costin Cocioaba likes this article.

  2. Cat de adevarat. Eu inca incerc sa o conving pe soacra-mea sa isi ia casa undeva la tara in loc de 2 camere in bucuresti la pensie (ei stand in chirie in bucuresti de mai bine de 15 ani intr-o garsoniera). Si le dau exemplu alor mei care, chiar si inainte de a iesi la pensie cat eram eu la liceu programul se rezuma la: venit acasa la ora 5, dat drumul la televizor, somn, repeta. De cand si-au luat casa pe langa bucuresti de mai bine de 10 ani mereu cand ii sun imi spun cu mandrie ca s-au facut rosiile, ca mai repara nu stiu ce pe la casa. Cam asa imi planuiesc si eu retragerea din campul muncii.

    00
    • Stiu ce zici! Si eu ma chinui s-o mut pe soacra-mea la Monaco de ani de zile fara succes.

      00
    • zi-i de Veneția. avem și Veneția de Sus, și Veneția de Jos.

    • Sa te retragi la curte, la sat, la 70 de ani e ilogic. Ah, o casuta pe la Domenii, sector 1, sigur..Alo? Sa mergi la 70 de ani la sat, departe de oricine te’ar putea ajuta, unde nu ai de niciunele (a se citi „spital”) , ca sa’ti faci de lucru cu gaini si gradinarit cand tu nu mai esti in „forta” de la 40 de ani…? Ce’ti trebuie?

      Incep sa cada tablele de pe tine, trebuie sa te menajezi, nu sa te expui inutil. „Da, tata, n’are nimeni nevoie de gaina, ardeiu si vintele tale, nu mai munci ca robu pt ele, ca nu mai esti pustan”. Le iau cu 5 lei, tu oricum platesti si muncesti pt ele. Mai batran + munca mai multa. De ce? Sa te simti util? Chill nu se poate?

      Am concluzionat ca romanu nu STIE si nu VREA sa se relaxeze, sa traiasca. E martirul gospodariei si al efortului inutil. Vazuta in jur de zeci, sute de ori in familie/cercuri. Am 31 de ani.

      10
    • Poti sa te muti si la 20-30km de Bucuresti, nu tre’ sa te muti la 200 de km, in creierii muntilor si sa fii sclav la vaci, porti si gaini. In Iflov, mai ales, majoritatea firmelor de curierat au acoperire, asa ca poti sa le trimiti prin curier, sau sa le comazi parintilor ce au nevoie (medicamente, produse alimentare si de curatenie). In caz de urgente, ajungi imediat la ei, sau ajunge ambulanta.
      Unde mai pui, ca ai unde sa te retragi la curte, in weekend.

      Lasati parintii sa se mute la porumb, nu va mai mutati voi.

      Statul la curte in 2020, e mai lejer, daca iti ajuti parintii sa inteleaga ca n-au nevoie de j de baraci si cotete in curte, ca pot sa creasca doar 10 gaini pentru cateva oua, nu 40.
      Ca pot sa aiba un solar mic, nu 500mp de gradina.
      Ca exista sisteme de irigatii, masina de tuns iarba si alte automatizari.

      Plus ca (aici vorbesc strict de familii unde parintii si copiii se inteleg, evident), poti sa platesti pe cineva sa vina sa ii repare lu’ taica-tu tabla de pe casa, nu tre’ sa te uiti la el cum se chinuie singur.

      00
  3. Mi-am propus ca atunci cand cel mic va pleca in alt oras si va avea copii sa plec la el. Sa imi iau ceva relativ aproape de ei, nu prea aproape sa nu le stau pe cap, dar nici prea departe sa nu poata ajunge in 10-15 min. Si sa stau cu cei mici ori de cate ori pot si va fi nevoie.

    00
    • el pleacă în alt oraș sa scape de tine și tu te duci peste el, buna treabă :))

      00
    • El pleaca in alt oras pt alte posibilitati. Gen cei care raman in orasele mari dupa facultate

      00
    • Personal cred ca e o idee proasta. Mai bine am o casuta mica la tara cu 2 dormitoare si vin nepotii la mine vara/iarna. Asta pana cresc si nu mai vor sa vina :) dupa raman eu cu lighioanele din curte sau cu cele de la 2 metri sub pamant. (Asta e visul meu, nu e un plan ca pana oi avea eu nepoti s-ar putea sa se prabuseasca vreun submarin peste mine)

      00
    • NOU
      #13

      Asta e si planul maica-mii. Sta la 10km distanta, asteapta sa ne mutam ca sa se mute si ea mai aproape de noi, sa ne ajute cu copiii cand vor merge la scoala. Pentru mine asta e un cosmar, dar nu o sa ii spun niciodata pentru ca “guilt”.

      00
  4. Scad drastic si veniturile. Parintii vostri, cei care au lucrat in fabrica furau masiv in anii 90. Imi aduc aminte ca pe atunci inflatia era asa de mare incat nu conta salariul ci cat furau pe langa, ei le spuneau ciubuc
    Acum acei muncitori s-au trezit cu pensii mici si fara posibilitatea de a mai face cate un ciubuc la strungul fabricii, ca la bloc nu ai aparat doar din ala dentar.
    Cand esti batran, bolnav si sarac, cu copii plecati e mai greu sa gandesti cu inima curata si cu mintea limpede, te umpli de ura, devii toxic si esti molipsitor.

    00
  5. Insoara-te, ia/fa-ti casa, creste copii!
    .
    .
    .
    Nevasta e cicalitoare, casa e la porumb, copiii sunt prost crescuti.

    Cine mai stie ce e bine si ce nu?! /s

    Pacat ca sa-ti vezi de ale tale si sa nu te tufa grija de altii nu mai e o optiune.

    00
  6. Legat de ultimul punct, alea nu sunt prietenii în cazul ala… Relație de „sa fie cineva cu care sa ies în oraș” da, dar nu se numește prietenie in nici un caz…
    Ce te faci insa cu aia cu care crezi ca iti sunt prieteni și când fac nunta sau își iau masina, casa etc, încep sa se dea mari… Ca nici aia nu mi se pare prietenie, dacă respectivii simt nevoia sa iti dea peste nas sau sa adopte comportament stil „uite eu am făcut nunta, am experienta, tu nu știi nimic, te învat eu”…

    00
  7. Taica-meu s-a prins la 55 de ani ca poate sa faca bani si singur, si si-a deschis firma (sper sa ma prind si eu la un moment dat). 10 ani mai tarziu treaba merge bine, si-a bagat dosarul de pensionare, dar a zis ca cel putin 5 ani mai continua, ca nu suporta sa nu faca nimic.

    00
  8. imi spunea un psiholog ca munca e importanta din mai multe motive decat as crede eu: _recunoastere_, _valorizare_, _importanta_.
    Alta data imi spunea ca una din nevoile psihologice de baza include si nevoia de organizare. Intr-un fel munca da sens (cam exagerat spus _sens_) vietii unui om nu doar prin rutina, ci prin satisfactia unui rezultat. Nu ceva important. Dar ceva acolo, _am lucrat la aia_.
    Cred ca stima de sine se bazeaza si pe ce lucrezi, cum iti reuseste, cum e privit de altii rezultatul. Cand nu ai recunoastere externa suficienta macar ai interna. Cat de cat. Dar la pensie nu mai ai parte de nici una.

    00
    • Te-a prostit și pe tine psih-ologul ăla. Ia baga-mi tu mie in cont vreo 10 meleoane de dolarei (sa-mi ajunga si inainte de pensie dar si la pensie) si-ti demonstrez ca tot ce ti-a spus psihologul ala e apa de ploaie! Ma duc undeva la soare si apa, pe o plaja pustie si aia e… ma doare-n cot de vreo „recunoastere”, „valorizare”, de „cum ma privesc altii” si alte bullshituri din astea motivationale pe care vi le toarna-n cap astia de construiec „lumea moderna”. In fond totul se reduce la a trai cat mai linistit posibil si fara stress, dar evident sa nu faci foamea, sa ai posibilitatea sa te intretii. Cam la asta se reduce tot. Daca-ti permiti un „concediu” permanent fara sa-ti lipseasca chestiile elementare pentru un trai decent (unde intra si cate-un vin, o bere, o leguma pe gratar etc) iar asta fara sa fii nevoit sa te stresezi si sa bagi ca sclavul, e perfect, ma doare-n cot de rahaturi din astea „motivationale” inventate de comunisti si duse la extrem de capitalistii americani.

      00
    • si uite diferenta intre romani si suedezi
      romanu se gandeste ca daca isi ia 10mil se duce si sta pe o insula.

      a intrebat un amic de aici din suedia pe la munca „daca ati castiga ati mai munci”. Toti erau contrariati de ideea de a nu munci.
      Da. nu mai tragi ca un caine, dar munca e importanta.

      00
    • NOU
      #25

      @Florin: Warren Buffet are o țâră miliarde $$$ și de aceea tot merge zilnic la birou. La fel și Jeff Bezos. Și Bill Gates.
      Dă-mi 10 milioane $$$ și-ntr-un an fac măcar încă două.

      00
    • @Animaloo, nu știu ce-aș face dacă aș câștiga la loto 10 milioane (lei, euro, dolari, e ok oricare), posibil ca la un moment dat să mă apuc iar de muncit ceva, mai lejer, dar 1-2-3 ani pauză fără stres tot așa face pt măcar o călătorie brambura în jurul lumii. :)

      am avut un an pauză, fără milioane și cu stresul crâncen al șomajului. aia n-a fost pauză.

      00
    • @Florin, ok, o sa te simti bine in „concediu” o luna, 6 luni, 1 an, poate 2…Dar o sa te cam plictisesti de atata stat degeaba. O sa-ti faci cam toate placerile, n-o sa mai ai spre ce sa tintesti (plus ca parca nu mai e placerea asa de mare daca ai acces la ea atat de facil, nu?). E cam cazul copiilor de bani gata. Multi s-au sinucis, altii au probleme psihice grave. Practic, nu gasesc bucurie in nimic (atentie, diferit de placere). Ziua de maine nu aduce nimic nou, e ca cea de azi. Nici anul urmator nu va aduce nimic nou, nici peste 10 ani nu va fi altfel. Si-atunci de ce sa mai traiesti? Din puterea inertiei, atat.

      Da, munca iti da o anumita satisfactie. Te tine ocupat. Iti da ordine, rutina, te face sa gandesti (da, chiar si daca sapi santuri). Stii probabil de terapia ocupationala pentru cei cu probleme psihice. Pai asta inseamna exact munca. Ok, poate ca unii sunt atat de depresivi incat nu pot face fata unui job serios. Atunci ii pune sa lucreze ceva cu mainile, sa deseneze, sa croseteze, sa scrie, orice, numai sa nu stea degeaba! De ce? Pentru ca, pe langa ca le tine mintea ocupata ca sa nu se mai gandeasca la demonii lor, le da si un sentiment de valoare. Iata, am facut asta cu mainile mele. Deci pot! Nu sunt chiar ultimul om de pe pamantul asta, nu sunt chiar un vierme care se plimba pe pamant fara sens. Si de-aici se poate incepe (re)constructia stimei de sine si mai departe, sa i se dea individului instrumentele necesare sa dea un sens vietii si sa functioneze in societate.

      00
    • Gresiți! Atât cu „baiatul de bani gata” câ si cu Warren Buffet, Bezos, Gates etc.

      1.) – Eu stiu (cu varf si indesat!) ce inseamna munca, stresul si responsabilitatile, nu ma poti compara cu „baiatul de bani gata” care habar n-are ce inseamna toate acestea astfel incat sa aprecieze timpul liber, lipsa de stress si traiul usor.

      2.) – Warren, Bezos, Gates si altii asemenea lor sunt partial sau aproape total BOLNAVI! E boala aceea care, oricat de mult ai avea te face sa vrei mai mult, si mai mult, si mai mult. Unii o numesc LACOMIE!
      Daca unul de acest gen ar detine jumatate din averea lumii, in mod sigur ar vrea ȘI MAI MULT, adica ar vrea sa detina TOATA averea lumii, chiar daca nu are ce face cu ea! Pentru ca oricat de multi bani ai avea, manaci tot o pizza o data, nu poti manca 20.
      Si oricat de multi bani ai avea, traiesti tot vreo 70~100 de ani, nu poti trai 500 de ani.

      00
  9. Citisem intr-un articol acum ceva timp ca „acreala” batranetii defapt este un proces biologic prin care trecem toti indiferent de ce fel de caracter am avut in tinerete (pozitiv/negativ).
    Eu am 31 de ani,sunt inca departe de a fi irelevant si tot imi vine sa tip ca ultimul bosorog la adolescentii din fata blocului care asculta muzica la boxa portabila.
    Cred ca explicatia simpla si din topor este ca efectiv cu timpul ni se tocesc nervii

    00
  10. O întrebare pentru cititori: numai eu trag aer adânc în piept când văd pe pagina principală titluri gen „Am o teorie despre …”?

    00
  11. Si ai mei s-au pensionat de cativa ani dar au continuat munca (contabilitate, au redus numarul de clienti dar nu vor sa reduca la zero, chit ca se chinuie un pic, tocmai din motivul ca vor sa se simta utili in continuare). Au pastrat apartamentul in oras dar au si casa bunicilor de la tara (la 30min distanta), cu gradina si vie de intretinut. In functie de vreme si anotimp se muta de colo colo si duc o viata foarte OK, imi doresc sa pot face la fel cand ajung acolo

    00
  12. Sunt unii batrani care dupa ce ies la pensie chiar nu mai pot sa faca ce faceau la serviciu, aia se radicalizeaza cel mai mult. Cum ar fi de exemplu Visinescu!

    00
  13. Pe langa asta mai exista si problema ca oamenii nu prea au hobby-uri, nu stiu daca din lene sau din lipsa de imaginatie/reticenta la nou. Si pe mine ma framanta idea de a ajunge un batran acru, mai ales ca deja sunt un „tanar” acru.
    Planul ar fi ca la un moment dat sa trag linie si sa zic: Gata coae, pana aici, am tras cat am putut, am esuat cat am esuat, am castigat cat am castigat, e momentul sa ma retrag din lupta asta de cacat cu viata. De acum inainte durere in plua, nu ma mai strofoc sa fac nimic, sa demonstrez nimic, fara regrete, fara stres, doar relaxare. Bag pescuit, citit, uitat la filme, mesterit diverse chestii, jucat pe calculator, sau facut un blog, sau voluntariat la vreun ONG, orice ar fi, fiecaruia ce-i place, dar doar de hobby.
    Acum sa vedem daca se poate asa, poate ca nu se poate.

    00
    • Nici eu nu inteleg chestia asta cu „vai, ma simt inutil. Fuck it, abia astept sa ies la pensie sa am timp de hobby-urile mele, vara 3 luni la munte cu rulota/cortul, in rest citit, jocuri pe calculator, filme, mesterit chestii, crescut nepoti (sper sa am). Mi-am phutut creierii o viata intreaga cu munca , gata, ajunge, ii mai lasam si pe aia tineri sa isi fac un rost in viata, eu vreau sa-mi traiesc a 2-a tinerete la batranete, asa cum ii vad pe pensionarii din vest ca fac, nu sa mor bagand munca ca scalvul. Daca as putea as iesi si acum la pensie si nu m-as mai uita inapoi.

      00
    • niște luni pe munte aș băga și eu, dar eu nu prea mai pot d-acu’, tare mi-e teamă că peste 25-30 de ani o să fie lejer imposibil.

      pe mine m-așteaptă niște multe cărți de citit. sper să mă țină ochii, c-altfel am îmbulinat-o. :)

      00
    • cărți de citit la bătrânețe? pentru ce?

    • pt că n-am timp acuma :)
      nu le-am adunat musai pt bătrânețe, dar chiar chit c-am luat doar ce mi s-a părut c-aș vrea să citesc la momentul ăla (bineînțeles, și ce-mi doream musai să citesc :) ) și tot am pt vreo 2 vieți de om care și muncește 8-10 ore pe zi și n-are insomnii. :)

      00
    • atunci nu o să îți mai folosească :)

    • @AB Bunicii din partea mamei citeau amandoi, ceilalti n-aveau scoala, si parinti mei citeau/citesc ioc. Te las sa ghicesti care dintre ei sunt/au fost niste batrani insuportabili.

      00
    • @Dex, m-am luat eu de cel mai vechi, cel mai constant, cel mai iubit, cel mai în toate felurile pozitive hobby al tău?! :)

      apropos, bunicul meu patern avea 4 clase primare și o școală profesională de strungărie. îi plăcea să citească din când în când. chiar și popa, pe care îl ignorase cu talent și-l ridiculizase din când în când, la înmormântare a zis că a fost un om bun.

      00
    • @AB Ai ghicit gresit? Aia care citeau au fost super ok. Restul pierd vremea urmarind ce fac altii si cersind atentie.

      00
    • @Vali, când am zis eu că și acum citesc ca să-mi folosească la ceva?! :)
      bine, îmi folosește în diverse feluri indirecte.
      și peste 25-30 de ani o să-mi folosească să nu fiu o babă acră cu ochiul lipit de vizor, care zbiară la copiii din fața blocului și bate cu coada măturii în tavan când scârțâie patul tinerilor de deasupra când fac sex. :) eu o să fiu prea ocupată trăind încă vreo 5-6-10 vieți și zburdând de-a lungul și de-a latul geografiei și istoriei. :)

      00
    • Eu o sa imi cheltui toata pensia pe abonamente la Playstation, Netflix si Spotify.
      Sa vedem din ce imi mai cumpar medicamente…

      00
  14. Incrancenarea asta o vad destul de des, indiferent de varsta, uneori o resimt si la mine, desi nu-mi place sa recunosc. Am ajuns sa cred ca totul se rezuma la incapacitatea de a-ti asuma responsabilitatea pentru propria viata, propriile alegeri. Ca, na, e mai usor sa dai vina pe altii, pe nesansa, pe orice mai putin pe tine insuti.

    00
    • This. EXACT!

      Am vrut sa scriu aceeasi chestie. Nu am vazut batran, care e multumit cu ce a facut la viata lui si s-a simtit bine (si inca se simte bine) cu el si alegerile lui, sa fie o acritura.

      Acrituri sunt si tinerii, vad si aici diversi care arunca cu noroi catre altii, dau vina pe altii pentru cum merg lucrurile. Iti dai seama din start, ca au o problema cu ei insisi.

      Am j de exemple de oameni care s-au casatorit de gura lumii si aveau ceva cu noi (eu si jumatatea), ca de ce nu facem nunta, ca dupa aia e prea tarziu, etc. In 11 ani de relatie, am vazut cum cupluri se casatoresc, fac copii si divorteaza pe banda rulanta. Aproape toti au avut de comentat faptul ca atunci cand o sa facem noi copii si nunta „o sa fie prea tarziu”, in timp ce, pe noi ne-a durut la banana (si inca ne doare) de cum aleg ei in viata.

      00
  15. De aia Tiriac sta mai mult la Monaco, mai bate un cui, mai scutura cearceaful de bumbac egiptean pe geam, mai joaca un septic cu hodorogul eclestone, aici ar fi mereu acru ciufut infect ca toti rumunii

    00
    • „Mai copii va sparg mingea daca mai dati o data cu ea in Rolls Royce, mergeti pe terenul de joaca nu va mai jucati aici in parcare”

      00
    • NOU
      #53

      @Nicu: Ecclestone nu mai poate acu’ să iasă la socializare că trebuie să-i schimbe hăinuțele lu’ ăla micu’. E proaspăt tătic. ;)

      00
    • Parca o aud pe nevasta-sa: „bai nesimtitule, doua ore am lipsit si eu cat m-am dus pina la piata sa iau un tacam pe pui sa fac o ciorba si acum te gasesc la septic cu mosul ala de Tiriac iar copilul ala plinge de foame si are si pemparsul plin”

      00
    • Țiriac bagă o clădire de business în mijlocul orașului. E clar că va fi una mișto dacă încă de acum, când se lucrează la ea, au blocat trotuarul, pista de biciclete, din când în când și banda întâi.

      00
  16. O sa fiu un mos atipic, pe care-l doare-n cot de familie\neamuri\copii\etc si bate lumea asta ampulea in lung si-n lat consumand cu deosebita placere pensia (si) in Amsterdam. Mai da-i in plm, simt acum la 41 ani ca am lucrat destul, d-apai pana la pensie?! Plus ca, la ce cacat sa mai incurc cativa ani!? Nu mai bine recuperez ce am pierdut?

    00
  17. Păi satul românesc trebuie să ….?

    00
  18. Pai la batranete incepi sa te comporti ca in copilarie – sentimente neintelese, manifestate prin comportamente agresive fata ceilalti (va tai mingea daca o dati la mine-n curte), prin fortarea limitelor (vezi soferii in varsta care fac ce vor ei din codul rutier si din afara lui ca doar ce-or sa pateasca?). Mai trist e ca in loc sa puna dulceata in galosi, pun stampila in cabina de vot

    00
  19. Exista ceva adevar in teoria despre batranii care ajung sa resimta lipsa utilitatii sociale/profesionale. Bunicul meu din partea tatalui, Dumnezeu sa-l odihneasca, a pornit de la lacatus mecanic si a ajuns seful CTC la reparatii-intretinere intr-o uzina de trei mii de oameni, in 40 de ani de munca. Cand a iesit la pensie, incepuse sa demonteze broastele de pe la usile din casa, le ungea, le schimba arcurile… Noroc ca mai citea una-alta, mai ales seara (ii placea sa citeasca despre personalitati istorice, Cezar, Napoleon, Hitler etc. ) dar tot se vedea pe el ca n-are stare.
    Mai e o chestie: bunicii si parintii generatiei „decreteilor” (din care fac si eu parte) au avut viata prea grea ca sa-si faca hobbyuri. Asa ca la batranete, nu se simt atrasi de nici o activitate, alta decat ce-au facut/muncit o viata intreaga. Poate noi o sa fim mai norocosi, ca am avut o viata relativ mai usoara, fara razboi, foamete, stalinism etc..

    00
  20. Mama a iesit la pensie, dar are firma de contabilitate si 3 nepoti. N-are timp de tampenii :)

    00
  21. Hai Musk mai repede cu Neuralink si cu tehnologia VR cand ies la pensie sa ma conectez si sa ma duc la Hawaii

    00
  22. Mizerii arunca si aia care au famile, casa, masina si caine… „uite eu am realizat x,y,z …tu… tot singur … tot chirie?”. Cred ca tine de frustrarile individuale. Fosti coleg/cunoscuti care poate te invidiau pentru ceva, simt nevoia sa iti arate ca tot ei sunt mai buni.

    Referitor la batrani … aproximativ acelasi lucru plus poate inadaptarea la nou. Societatea s-a schimbat enorm in ultimii 20 de ani si nu toti au tinut pasul. Si asta frustreaza. Plus ca unii poate simt dispretul din discursul tineretului (inclusiv pe blogul asta erau criticati uneori ca „de ce se plimba la ora x sau y?”). Totusi batranii de azi s-au format intr-o perioada in care respectul pentru parinti/bunici era la un nivel superior. Nivel de respect care scade constant de la revolutie incoace.

    00
    • Dar e ok, respectul se castiga, si e necesar sa faci mai mult decat sa nu mori ca sa castigi respectul asta. Ce anume e de respectat la batrani, asa, implicit?

      00
    • faza e, unii au realizări diferite. eu am un ciob, tu ai o piatră. fiecare cu a lui, fiecare își vede de a lui. ambii fericiți. dar sunt și cazuri in care eu am un ciob și râvnesc la piatra ta. când ne vedem îți spun că ești de căcat, că ai chelit, că piatra aia e sh și cu km mânăriți, dar noaptea, numai la ea visez.

  23. Stai sa vezi cand va trebui sa lasi blogul pe mana juniorului…
    La femei e si mai nasol. Declicul e pe la 50 de ani, odata cu menopauza. acreala genul feminin.

    00
  24. Mi-am propus ca la bătrânețe, când o veni pensia și sperând că o apuc, să părăsesc marele oraș al lui pește și să merg undeva într-un orășel mic, chiar cu alură de sătuc mai dezvoltat. Și mi-am propus asta din destule puncte de vedere enunțate mai sus. Nu vreau să am pensia pe care a avut-o maică-mea, că nu m-a înțeles vreodată că-i era mai bine departe de București.

    00
  25. Bunicul meu a făcut o depresie urâtă la 60 de ani, când și-a dat seama cât de sigur era de fapt.

    Toată viața lui fusese inspector farmaceutic și avea o tonă de oameni lângă el. Atunci nu și-a dat seama, dar erau langa el pentru funcție, nu pentru el. Mai un medicament, mai o pilă. Erau tot timpul la ușă la noi vecinii. Vecini care azi îl înjură.

    Până și doctorii au râs de el. Pe vremea împușcatului nu puteai să clachezi, erai omul nou. A murit singur, doar cu o mana de prieteni lângă el, ne-înțelegand de ce nu îl mai caută lumea.

    Vecinul meu de lângă noi, pe de altă parte, era fericit că îl sunau și noaptea, după ce a ieșit la pensie. Ce nu știe el, e ca nu il sunau pe el, ci pe inginerul din el. După doi ani și o digitalizare mai târziu, telefoanele s-au oprit.

    00
  26. Off-topic la un subiect cu bătrâni.

    E cam din scurt, am un voucher în valoare de 790 lei pentru viitoare mamă care vrea să recolteze celule stem la Cord Blood și semnează contractul cu ei până pe 28 iulie. Semnare contract deci, nu neapărat recoltare. Dacă e cineva interesat, Vali vă poate da email-ul.

    00
  27. Este un soc destul de mare cand iesi la pensie si deodata trebuie sa iti formezi o rutina, sa dai un sens in continuare vietii. Personal cred ca e ok sa muncim cat mai mult de-a lungul vietii, iar la un prag sa poti zice stop (60/65 ani). Dar toate astea trebuie incepute din tinerete pentru a putea avea ceva cand spui stop. Pe de alta parte ce hobby-uri poti sa ai dintr-o pensie de 1200 ron, daca locuiesti la bloc in Bucuresti? Concluzia mea este ca daca nu vrei sa ajungi o acritura la batranete trebuie sa incepi sa faci pasi de la 25+ pentru un viitor decent.

    00
    • de pe la 50 trebuie să te apuci să te gândești și să te miști in direcția aia. și primul pas e „să nu fiu o acritură cu cei din jur”.

  28. Vai de plm, bătrânii de la țară nu sunt încărcați de răutate si frustrări!!!??? Nu stiu ce sa zic…

    00
  29. „Am un vecin care a fost afacerist la viața lui. Acum, afacerea a fost preluată de fiu și el a trecut pe planul doi, că e în vârstă. Dar tot ajută cum poate. Se vede pe el că vrea și se simte util și fericit că nu a fost dat la o parte și aruncat la gunoi.”

    Eu cunosc câțiva urmași care ar face orice numai să nu se mai bage părinții în afacerea LOR. A fost a babaicilor însă pensionarul nu mai are nimic de zis… și asta este complicat de explicat părinților.

    00
  30. ”Prieteniile se strică dacă nenorocita aia se mărită și voi nici măcar nu aveți cu cine veni la nuntă.”
    Te rog fa un articol despre tema asta, este aur.Am in jurul meu la serviciu gagici de 30+ , unele chiar 40 deja si din cauza faptului ca sunt singure si clar nefutute grav ne fac viata noastra a muritorilor de rand foarte grea, ele fiind niste zeite inaccesibile pe care nu le merita absolut nimeni..ca tot se intrebau niste feministe de ce iti pasa/ne pasa de soarta femeilor stapane de pisici.

    00
    • Cred ca l-am citit de vreo 100 de ori dar il recitesc oricand cu mare placere, asta ca sa ma linistesc si lamuresc cand uit pe ce lume traiesc.Multumesc !

      00
    • Mah man! Vorbesti pe gustul meu!

      Si eu am avut, si la fostul si la actualul loc de munca gagici chiar de 29+ as spune, care, nu ca-s neaparat nefutute, dar ele vor fuckboi-ul actor, CEO, doctor, avocat (daca se poate si print).

      Viata rea din fericire nu-mi fac pentru ca nu ma bag in seama cu ele daca nu e ceva legat de munca, iar cand incep sa se planga una alteia… pentru asta exista casti si muzica.

      00
  31. Corect. Legat de oamenii de la tara. Din pacate si acolo sunt tot mai multi care evita munica. Evita sa creasca animale, pasari. E greu. Prefera sa stea la bancuta si sa barfeasca ce mai face vecina sau amaratii aia de la acces direct.

    00
  32. Scuze in avans dacă vreun comentariu a folosit deja ce vreau sa spun. (Multe comentarii, nu am suficient timp sa le citesc pe toate)
    Pe aici, IE, văd o direcție: bătrâni care se implică în politică.
    Corect, ei sunt ăia care votează. Cine are timpul necesar să se ducă la întâlniri cu toți candidații?
    Ei au!
    Și tot ei sunt ăia care se duc la vot! (Între noi fie vorba ei se înregistrează pentru vot și pentru că nu sunt obligați la jury duty)

    Si în consecință ei setează agenda!
    Nu crescut taxe pe proprietăți.
    Asigurări ieftine pentru pensionari.
    Etc

    Nu m-ar mira curând să apară găuri masiv in legislație pentru moșteniri. (Deși nu le pasă, ei au dat ortu’)

    Și e vina noastră!
    E mai ok să ieși la o băută decât să te duci să îi spui viitorului ales legal ce nevoi ai.
    Și decât să te înregistrezi la vot și să ajungi la jury duty mai bine te ….

    Dar te apucă dracii când cei mai mulți posesori de mașini noi sunt pensionari.
    Când asigurarea ta e mai scumpă decât mașina!
    Când te duci la medic cu asigurare privată scumpă…ghici cine are prioritate!

    E doar vina noastră!

    00
  33. Un motiv bine argumentat impotriva celor ce sustin ca satul romanesc trebuie sa moara

    00
  34. Ai dreptate, asta e genul care votează prin prisma antenei și a RTV. Sa ii auzi și prin piețe și combat că niște politruci de anii 50, ăia sunt hoți, legionari, ne fura pensiile, iohannis e Satana, covid e minciuna, Ceaușescu era mișto. Nu se întreabă o secundă de ce nu sunt activi, de ce i-au abandonat copiii, de ce slugaresc primari in asociații de proprietari, se plimba pe bani publici sau mănâncă electoral cu demenții din primării. Asta daca le-ar pasă cu adevărat de țară, de buget și de imaginea lor, care nu trebuie sa fie de întreținuți pe un kil de faina și un revelion de ora 4 al pensionarilor.

    00
  35. Si atunci de ce sar toti de cur in sus cand vine vorba de marirea varstei de pensionare daca le e frica de irelevanta?

    00
  36. E un nene de vreo 60-70 de ani pe pârtie la Sinaia. Probabil localnic. Văzându-l pe schiuri mi-am dat seama ca așa as vrea sa ma prindă pensia. Părea fericit.
    Asta apropo de hobby-uri.

    Dar, na. Nu toți bătrânii au avut posibilitatea sa-și afle hobby-urile.

    PS: uitându-ma prin comentarii pare ca vor fi ceva mai multi bătrânei simpatici și mai putine mingi tăiate in viitor.

    00
  37. Bani sa ai, cei cu „am făcut, am dres” mai durează generația asta. Pe urmă, R&R, ca munca (griji, tensiune…) îți grăbește moartea (poate unii vor asta).

    Tragedia face că bătrânii din vest se distrează (de aia nu sunt încrâncenați), ori ai noștri sunt cu leul slab.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.