Telefonia fixă, big in Germany

Când am venit prima oară la Berlin, m-am mirat să văd peste tot cabine telefonice de la T-Mobile. Cine naiba le tot foloseşte, de sunt atât de noi şi peste tot, mai ales într-o societate atât de avansată ca a nemţilor?

Apoi, zilele trecute, pe autostradă, am văzut un nene căruia îi ieşea foc din maşină folosind un telefon din ăla de urgenţă ca să cheme ajutor, probabil. Ce prost, auzi, nu are telefon mobil!

Nemţii nu au telefoane mobile. Nu le trebuie. De la 9 la 5 sunt la fabrică şi după aia acasă. Dacă se întâmplă ceva, te sun de la o cabină telefonică. Ce rost are să car după mine tot timpul un telefon? Probabil ţine de educaţie. Mai ţineţi minte când umblam cu cartelele în buzunar?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. …si cu fise, chiar pana dupa cativa ani dupa ’89! :) .

    00
  2. Telefoanele alea de urgenta au si ele un scop,localizeaza mai usor unde se afla omul pe autostrada,citeste indicativul si stie exact unde se afla.Da,ai dreptate exista foarte multe cabine telefonice,dar de aici si pana la a spune ca nemtii nu au telefoane mobile e cale lunga.

    00
  3. Chestia asta se intampla si in S.U.A. si Canada. Intr-adevar tine de cultura. Nu este tipic nemtilor.
    Societatea noastra abia a prins gustul consumului ani ce abia au trecut. Dupa ce ne umplem casa de plasme, sisteme audio si alte porcarii de care nu prea avem nevoie, o sa se calmeze consumatia.
    La noi e normal sa tii telefonul dupa tine: 1. e normal sa te lauzi cu el, 2. romanul are oferta cu beepuri gratuite, 3. trebuie sa stii „at all time” unde e pitipoanca 4. daca nu ai doua telefoane, macar un dual sim cu doua cartele pe orange – unu abonament si cealalta prepay.

    00
  4. da, cartelele…cand mergeam cu scoala in tabere si excursii toti eram cu cartelele romtelecom la noi si sunam acasa, socoteam creditul, cat mai e de vorbit :)

    00
  5. „Dacă se întâmplă ceva, te sun de la o cabină telefonică” …si intrebarea: Pe ce ma suni daca eu nu sunt acasa sa-ti raspund la fix? Deci cred ca nu ai cercetat pb destul, iar concluzia ca nemtii nu au mobile e destul de eronata…

    00
  6. E o chestie de „cum privesti lucrurile”. Nemtii intotdeauna au fost asa. Eu unul prefer sa nu cad in acea extrema. Sa fim seriosi totusi, cred ca ECHILIBRUL e ideea de baza. Nu mi se pare ca a avea UN telefon mobil reprezinta gest de SUPER SNOBISM, ci in principiu un CONFORT pe care mi-l pot permite! ;)

    00
  7. Chiar tine de educatie . Ei isi cunosc nevoile si mai mult sunt foarte stricti cu cheltuielile. Am trecut prin cateva situatii penibile cu niste nemti ce castigau cateva mii de euro ( peste 2500 ) si isi decontau chiar si 2 euro platiti pe o parcare daca a parcat acolo in scop de servici ( petrecere organizata de companie) .
    In nici un caz copiii lor nu au telefon mobil la varsta de 5-6-7 ani asa cum au astia la noi , so…

    00
  8. pur si simplu ma scoate din sarite Zoso ca are de atatea ori dreptate.
    Asa e, pana la urma obsesia asta a telefoanelor la purtator, in cazul majoritatii oamenilor, e articulata pe o nevoie de a compensa niste frustrari. Cum e si cu masina mai scumpa decat iti permite bugetul familiei, dar pentru care strangi din popou sa o ai ca sa o vada ceilalti, ca efuziunile de dragoste in public, ca amabilitatea exagerata, etc.

    mamele isi suna copiii de clasa 1 pe mobil sa ii „controleze” unde sunt, daca au ajuns acasa, ce fac, etc. negandindu-se ca asa copiii se maturizeaza mai greu si ca radiatiile mobilului sunt prea puternice pentru trupul lor inca fraged.

    ah ce vremuri cand eram indragostit si fugeam spre casa cat puteam ca se apropia ora sa ma sune EA. :)

    era mai frumos.

    nu zic, e si util, dar de multe ori, in f multe cazuri, 90 % e mai mult moft si obisnuinta tampita.

    00
  9. Hai ca asta e buna.. pana si telefonia mobila a devenit un moft. Cum dai de-un membru al familiei/amic/coleg de munca, daca e plecat de acasa/birou (deci nu e langa un telefon fix) daca nu are mobil, iar tu ai nevoie urgent sa vorbesti cu el? Ii trimiti un porumbel calator? La fel ca si masina, telefonul mobil nu mai e demult un moft, ci o necesitate. Pana si pentru ala micu, care e cls. 7-8. E la scoala, are o urgenta, puna mana pe telefon si-o suna pe ma-sa. Dar nuuu.. doar romanii „e” prosti ca folosesc telefonia mobila.

    Bai, una e sa-ti iei cel mai „shucar” telefon si sa stai pe cartele cosmote, si alta e sa-ti iei un telefon mediu, sa ai un abonament si sa te folosesti cand ai nevoie de el. Adica, de ce dracu as plati un ab. la un telefon fix, daca in aceeasi bani imi pot plati un ab. la un telefon pe care pot fi sunat si cand sunt la munca, si cand sunt prin oras, si cand sunt in alta tara, pot fi sunat cam oriunde, in functie de semnal, ofc.

    00
  10. E eronată comparaţia mobil-maşină scumpă. Poate mobil scump-maşină scumpă, dar aia e cu totul altceva.
    Hai să intrăm în casele lor, ale nemţilor, să vedem câţi au plasme, toţi roboţii de bucătărie inventaţi de la Adam până-n prezent şi cabină de duş cu radio. Nemţilor le place confortul şi le place confortul obţinut la cel mai mic preţ. De asta tind să cred că, în momentul ăsta, T-mobile are cea mai bună ofertă pe piaţa din Germania şi atâta tot.
    Şi nemţii AU telefoane mobile. Poate nu câte 2-3 şi cu siguranţă nu le folosesc în exces – pentru ei, mobilul este un obiect util şi nu unul de status social. ASTA înseamnă civilizaţia şi nu faptul că nu ar avea.

    00
  11. Ideea mi se pare absurda si tine mai mult de incapatanarea nativa a nemtilor de a fi altfel! De data asta cred ca inspre mai rau! Telefonul mobil iti da o independenta in comunicare pe care n-ai cu ce sa o inlocuiesti.
    In SUA si CANADA este problema de acoperire a retelelor mobile datorita spatiilor vaste nelocuite, iar investitiile in infrastructura mobila nu se justifica, de aceea mobilele sunt poplare/folosite doar in orase.
    Pentru mine asta e inca o dovada ca nemtii nu sunt ce par a fi!

    00
  12. @blingbling : Inseamna ca noi suntem foarte destepti si avansati si restul sunt cei mai mari prosti , inapoiati, dar au avut noroc de salarii mari si mediu de viata mai sanatos .

    00
  13. Buna asta cu telefonia…si am sesizat ironia desi multi nu au sesizat-o. Normal ca e mai convenabil sa suni de la telefoanele de urgenta pentru ca te localizeaza mai repede si trimite cea mai apropiata masina sa te recupereze de pe marginea drumului.
    Toti prietenii mei romani aici in Anglia au telefoane mobile ultimul racnet cu care se chinuie sa faca poze, sa asculte muzica si se asteapta sa mai si vorbeasca cu ele. Multi au iPhoane ca asa e romanul: in pas cu tehnologia :))))))))))). Nu ma intelegeti gresit, romanului ii place sa fie in pas cu ce e nou chiar daca se imprumuta de la salariu la salariu. Asta e alta poveste dar cum zice si nenea de mai sus telefonia mobila nu mai e un moft ci parte din viata de zi cu zi. Doamne fereste sa nu raspunzi la mobil cand te suna doamna/domnul! Tragedie in famelie hahaha!
    Una peste alta telefonul mobil este bun la un singur lucru: sa comunici cu altii pentru ca desi de la telefonul mobil poti sa asculti muzica de la mp3 player nu poti sa-ti suni gagica ;)

    00
  14. Nu neaparat tot ce vedem in alte tari (mai avasate economic) trebuie sa copiem. Sa te folosesti de tehnologia moderna nu e un lucru rau.

    00
  15. @maniak, tu esti prost pentru simplul motiv ca nu poti fi coerent intr-o fraza de 2 randuri. Nu e nevoie sa fii german, roman sau american ca sa fii prost. E indeajuns sa nu fii in stare sa-ti exprimi ideile intr-un mod cat mai usor digerabil pentru ceilalti si cu toate astea sa mai ai si pretentii de la tine. Macar de-ai sti care ti-e locul…

    00
  16. In majoritatea tarilor civilizate se foloseste telefonul public. In Grecia stateam la coada sa folosesc telefonul public.

    00
  17. Si daca se nimereste sa fim plecati amadoi de acasa ? si avem nevoie unu de altu… ce facem ? :)

    00
  18. Ai si niste statistici pe care te bazezi si daca da, spui si tu care?
    Nu de alta, dar locuind si eu ceva ani prin Berlin n-am ramas cu aceeasi impresie

    1. Telefoanele de urgenta pe autostrada nu sunt unul si acelasi lucru cu telefoanele publice

    2. Numarul de telefoane mobile dintr-o tara nu inseamna ca acelasi numar de persoane si foloseste telefonul mobil (n-am timp sa caut acum, dar stiam ca in Romania sunt peste 22 de milioane de tel mobile, dar cu siguranta nr celor care au doua sau mai multe este considerabil)

    3. Din fuga calului am cautat o statistica referitoare la nr de utilizatori de telefonie mobila din germania si am gasit un articol din 2003 care spune ca 59 de milioane (aprox. 72% din poplatie) – e adevarat, media europeana la acea vreme fiind de 77%, dar parca n-as cadea in extrema in care sa sustin din ‘impresii’ grozavii de genul asta cum ca nemtii mai au putin si isi trimit semnale de fum

    4. Daca vorbim de pareri personale si impresii, eu am constatat o mai mica nevoie de a epata cu ultima noutate in domeniu. Cum spunea cineva mai devreme, nu am vazut oameni cu telefoane super scumpe care sa stea pe cartela pre-pay :)

    P.S. Daca tot suntem curiosi in legatura cu subiectul asta, mi-ar placea sa vad niste statistici mai recente pe tema asta (mai stii, poate chiar ai dreptate)

    00
  19. Bah.. ce vremuri cand oamenii isi tineau jurnalele pe caiete, nu pe net. dc, de ce nu continui s-o faci in continuare the old fashion way? Mie mi se pare ca sunteti de-o ipocrizie iesita din comun..i-auzi.. obsesia telefoanelor lol. Ai un bussines, vrei ca la orice ora sa poti fi contactat de catre potentialii clienti, ce faci? Mergi the old fashion way? Ai un parinte/membru al familiei grav bolnav, tu pleci in delegatie stiind ca in orice moment poa’ sa moara, si tre’ sa revii acasa, ce faci? Si lista motivelor pentru care un telefon mobil isi are rostul in viata noastra de zi cu zi poate continua. Dar nu frate… daca noi am crescut fara telefoanel mobile, si copiii nostri ar trebui sa creasca la fel. Culmea, multi dintre parintii nostri au crescut fara electricitate…

    00
  20. @Tano: cum dadeai de el inainte sa existe telefoane?

  21. @zoso, tu cum scriai pe blog cand nu exista internetul? :-?

    00
  22. …Eu sunt unul din taranii cu 4 telefoane mobile….

    00
  23. Zoso, asa poti intreba la fel de bine cum se descurcau oamenii inainte de electrificarea oraselor… Asta-i progresul. Si cum spunea cineva mai sus… daca un abonament de tel fix costa azi la fel de mult ca unul mobil, de ce as vrea sa aleg fixul?

    00
  24. @blingbling: pe dischete.

  25. Pentru mine una dintre chestiile „eliberatoare’ a fost telefonul mobil. Am luat unul cu abonament din primul salariu si nu cred sa fie o zi in care sa nu imi foloseasca. Am trait si eu cu ‘fixu’ si cu „hai repede acasa ca suna careva”, dar sincer nu cred ca doresc sa revin in evul mediu. Pe atunci nici apa calda nu era si era misto sa cari galetilile, sa incalzesti apa si sa te speli in lighean. Nu cred ca doriti careva sa renuntati la orice inseamna tehnologie, numai asa de „gica contra”.

    Am observat ca nemtii au telefoane mobile si ei in draci, dar foarte real este ca nu se omoara atat de mult cu noile releas-uri. Am vazut telefoane model vechi destule, clar mai multe decat la romani, mereu interesati de ce e la moda.

    Telefonul mobil iti permite sa fii contactat rapid si sa contactezi din nou rapid. Bunica-me este cardiaca. Nu cred ca as fi prea incantata sa aflu ca a murit deja, pentru ca nu am putut fi contactata pe telefon, ca deh, mobilul e de fita. Vorbesc minim pe el, este deschis pentru a putea altii lua legatura cu mine si, numai prin niste comentarii acide, am cam ras cheful multora de a-mi toca timpul cu idiotenii. asa ca apelurile primite si date sunt in mare parte necesare si as avea de pierdut, daca le-a primi/efectua in momentul respectiv.

    De la necesitate la „cocalareala” e o mare diferenta. Si nu vad de ce sa renunt la telefon, masina sa orice imi face mie viata mai buna, pentru ca sunt „coco” prin oras care le-au adus la „rang’ de ostentatie?

    00
  26. adevaru’ este ca producatorii aia de telefoane scumpe le produc doar si fix pentru cartelarii din Romania, ca doar aici la noi s-a inventat prostia…

    00
  27. te contrazic. germania are mai multe telefoane mobile decat locuitori, deci pentetrarea telefoniei mobile a trecut de mult de 100%. folosirea telefonului public nu are legatura cu educatia, e aberant. nu prin asta sunt ei mai buni decat noi. tine mai degraba (banuiesc eu) de conservatorismul caracteristic lor.

    00
  28. eu cred ca zoso nu se refera la faptul ca telefonul mobil e o inutilitate, ci se refera la fetisizarea tehnologiei. se refera la faptul ca oamenii puteau sa fie fericiti si fara sa-si dea toata ziua sms-uri/ apeluri, au, n-au ce vorbi, taraie acolo nene.

    pe vremuri stiam pe de rost o sumedenie de numere pe de rost, asta la un nivel subtil insemna si o apropiere mai mare de oameni, nu mai spun de scrisorile pe hartie, si toate cele.
    cand vezi cate o pitzi de 13 ani cu doua telefoane la ea pe care le freaca in fiecare pauza…
    cred ca asta vrea omul sa spuna: ca abuzul de tehnologia comunicatiei ucide comunicarea.

    ps
    @blingbling
    cativa ani am tinut un jurnal intr-o agenda si e asa de buna chestia ca si acum cand il rasfoiesc imi vine sa plang. si scrisul poarta emotia din momentele acelea. nimeni nu spune sa ne trimitem semnale cu fum, dar nici sa devenim niste robotei handicapati daca pica netul si telefonia.

    00
  29. +1

    00
  30. @blingbling : tu esti prost si incoerent. Si prost pe deasupra.
    Stiam ca Pruteanu a murit ( Dumnezeu sa-l ierte) nu stiam ca posteaza pe bloguri cu nick de cocalar.
    Daca te deranjeaza ce am spus poate vii si cu argumente nu cu injurii .

    00
  31. „@blingbling : tu esti prost si incoerent. Si prost pe deasupra.”
    Q.E.D.

    00
  32. citisem undeva ca-n germania-s peste 90 de milioane de cartele de telefonie mobila active, la o poplatie de 82 de milioane si ceva. iar pt. telefonat pe fix exista diverse oferte, unele kiar gratuite, precum http://www.peterzahlt.de, de aceea oamenii au si fix pe-acasa

    00
  33. Zoso, nu te aventurezi prea mult generalizand? Tu spui ca nemtii nu au telefoane mobile, pentru ca nu le trebuie… Insa un studiu dat publicitatii anul trecut spunea ca exista 101 milioane de abonati la telefonia mobila in Germania. Iar aceasta tara are aproximativ 88 de milioane de locuitori.

    00
  34. Eu imi aduc aminte de telefoanele cu fise din regie, din spate de la p4. Tot timpul erau cozi:) or fi romanii mai comunicativi.

    00
  35. apropos de telefoanele cu fise si de grija fata de oameni: nu ar fi o dovada de bun simt din partea romtelecom sa existe, macar in zonele importante si telefoane cu fise?

    1) nu este etic sa ma obligi sa cumpar o cartela de nu stiu cat ca sa folosesc telefonul poate o data, de doua ori.
    2) un taran care vine in bucuresti pentru a se duce la un medic nu ar trebui sa isi sparga capul sa afle de unde se cumpara cartele, sa invete sa le foloseasca, sa plateasca mult mai mult decat pt un apel ca sa sune undeva.

    telefoanele cu fise ar fi absolut necesare. fise ai mereu, dar nu ai la orice ora banii si timpul sa alergi dupa cartele.

    00
  36. si ce, doar pt ca sunt nemti nemtii au dreptate si noi nu? suntem doar diferiti.

    00
  37. Ce cartele, frate? La nemţi mai există aparate (noi, desigur) cu fise. Şi nici nu le vandalizează Auslaenderu’ sârb sau turc.
    Ăla românu’ cu atât mai puţin, că de când cu filmul Bang Boom Bang, sunt caricaturi pentru găinării şi ştiu că’i Polizei şi BKA cu ochiu’ pe ei!

    00
  38. Tind sa cred ca unii de p’aici trag la modul serios pe nas. S-a incercat experiementul cu cabinele telefonice pe fise, n-a functionat, s-a trecut pe cartele, nici ala nu cred ca functioneaza. Ca si operator de telefonie fixa te costa un cacalau de bani sa instalezi o cabina telefonica, care se amortizeaza in vreo 10-20 de ani. Doar ca-n romania n-are cum sa reziste atat de mult, pentru ca binenteles sunt binevoitori care mai rup usa, mai sparg un geam, si uite asa operatorul ajunge sa piarda, nicidecum sa castige, doar pentru ca un gog, n-are bani ci doar fise si e el nostalgic.. si-l vrea pe ceausescu inapoi… Dear god…

    00
  39. @blingbling: nu, s-a ajuns la concluzia ca n-are rost sa le repare, pentru ca toata lumea avea mobil.

  40. @ blingbling

    nu ca n-as intelege mecanismele economiei de piata, dar STATUL nu ar trebui sa aiba nicio atributie in a apara cetatenii de forta lor oarba?

    nu pot fi sustinute cateva telefoane cu fise in gari, in centrul orasului si in autogari?

    00
  41. @dc: depinde ce fel iti doresti tu sa fie statul. Daca vrei ca statul sa fie o doica care sa ne legene din leagan si pana in mormant, atunci e foarte bine! Mai multe cabine telefonice publice.

    Ai insa o formulare care pe mine ma sperie: „Statul nu ar trebui sa aiba nicio atributie in a apara cetatenii de forta lor oarba?”. Nu ma apuc acum sa explic de ce o intrebare ca a ta is so wrong on so many levels, dar recomand o carte atat tie, cat si celorlalti carora genul acesta de intrebare li se pare legitim

    Se cheama „Human Action” – Ludwig von Mises si gasiti aici:

    https://mises.org/library/human-action-0

    @blibgbling, @zoso: draga zoso, omul este printre putinii oameni care te citesc si isi ia timp sa lase si un comentariu si care nu spune prostii dupa ureche. I would grant him more credit if I were you…

    P.S.: Nu stiu cine este blingbling

    00
  42. @Cezar:
    nu are de ce sa va sperie controlul limitat al statului in anumite domenii, in tipul unui regim democratic. el oricum exista si aici e o ditamai discutia daca e sufiecient de puternic si de corect aplicat sau nu.

    ca exemplu:
    poate cunoasteti ravagiile pe care le-a facut privatizarea oarba a industriei de medicamente. daca nu, si daca va veti informa, veti constata cat de mult are de pierdut economia tarii din tot felul de speculatii cu medicamentele, ce probleme intampina bolnavii din pricina afacerilor cu medicamente, veti afla sau poate chiar veti avea parte de medicamente prost facute (subdozate) de catre diverse laboratoare care au patroni care dupa ce au facut bani din bisnita la turci, cateva tunuri imobobiliare si inca niste dude s-au apucat de facut bani din sanatate.

    un alt exemplu este cel al autostrazilor:
    nu putea romania sa considere constructia de autostrazi si, in general, infrastructura domeniu strategic care este sub controlul statului roman si sa construiasca autostrazi cu banii statului si cu controlul preturilor si a lucrarilor prin regie de stat?
    vedeti la ce aberatii se ajunge asa, platim degeaba concerne internationale conduse de smecheri cu tentaculele intinse in N tari.

    si multe altele. si intr-o democratie controlul statului trebuie sa fie o componenta esentiala a sigurantei nationale.

    00
  43. @dc:

    ma tem ca faci o confuzie grava intre privatizarea industriei de medicamente si neprivatizarea sistemului medical

    cand vorbesti de „privatizarea oarba a industriei medicale” ma faci sa cred ca tu aveai ideea ca toti producatorii de medicamente erau intreprinderi de stat (vezi ca aici vorbim si de cercetare, patente, specialisti etc.) care au fost dati pe putini bani capitalistilor, burjoilor si mosierilor ce asupresc acum neamul.

    intra putin pe site-ul asociatiei romane a producatorilor internationali de medicamente ( http://arpim.ro/page/3/?lang=ro ) si ai sa sesizezi ca mai sunt si altii care nu au cumparat nicio intreprindere de la stat si care actioneaza binemersi si pe piata romaneasca. Cu ei ce facem?

    Daca vorbesti in schimb de sistemul public de sanatate vs cel social sau de intermediari, preturi diferite in tari/piete diferite, felul in care se castiga diverse licitatii publice pentru anumite medicamente ce sunt compensate intr-o mai mica sau mai mare masura etc., e deja alta discutie. (nu de alta, dar sa stim despre ce vorbim)

    In acest caz, majoritatea celor care au, asa, cate o parere ‘dupa ureche’ invoca argumentele contradictorii pe care le vezi in filmul lor favorit pe aceasta tema (Sicko al lui More – tipul cu Fahrenheit 9/11). Din start as spune ca tipul e un idiot sinistru care nu intelege nici macar cum functioneaza sistemul medical din propria tara si da vina dintr-un tembelism de bon ton pe piata libera (lucru ce il remarc tot mai des si pe la noi – tu ai folosi exprimarea: ” STATUL ar trebui sa aiba atributii in a apara cetatenii de forta lor oarba”). Discutia e larga, dar foarte pe scurt, sistemul medical din state (unii dintre poate mai stiu de MEDICARE, MEDIC AID etc.) e departe de a fi un model de piata libera cu free entry si toate cele trebuincioase unui asemenea demers. Atat timp cat guvernul federal a stabilit premisile unui oligopol(ce arata mai degraba a cartel in momentul de fata) discutia nici nu mai sufera foarte multe dezbateri si parlamentari. Asa si la noi, nu-mi vorbi de privatizari ale intreprinderilor de stat Farma atat timp cat ai sistem medical socialist pentru ca e normal sa apara anomalii.

    Iar ca sa revenim la ce spui tu, dincolo de intrebarea evidenta: „Cine pizda ma-sii e STATUL, de catre cine e format el si, mai ales, cine ma fereste pe MINE de ‘forta lui oarba’?”, as lansa o tema de reflectie pentru tine si pentru cei ce iti impartasesc vederile: ce iti inspira mai multa frica: alegerile ‘oarbe’ a unei mase mari de oameni pe o piata libera sau alegerile ‘luminate’ ale unui grup restrans de oameni/birocrati care vegheaza pentru bunastrarea voastra?

    Si sa nu-mi vorbesti de democratie ca anticipez de pe acum ca o sa gafezi si n-o sa ajungi decat sa te contrazici…Pentru ca daca vii si imi spui ca oamenii aia sunt alesi si ei ne protejeaza de forta oarba a noastra, a cetatenilor, atunci cine imi garanteaza ca aceeasi alegere tip de alegere catastrofala de care vor ei sa ma protejeze nu am facut-o noi, ca si electorat, in momentul in care am mers la urne si i-am ales?

    in ceea ce priveste autostrazile, vorbesti iar in necunostinta de cauza si iti spun si de ce…nu privesti problema decat prin instrumentele actuale (din status quo)

    pune manuta si cerceteaza si documenteaza-te sa vezi cum au fost construite mare parte a retelelor feroviare (fac analogia cu autostrazile pentru ca sunt foarte asemenatoare cu autostrazile moderne din multe puncte de vedere, cel putin la acel moment dat in istorie) din Anglia, S.U.A., Franta si restul Europei. Comedia dracului e ca pana sa puna mana pe ele STATUL (pe care il tot lauzi) au avut o rata de raspandire, crestere, interconectivitate extraordinar de rapida pentru acele vremuri si asta fara exproprieri si alte bagatele cu care statul se confrunta de obicei in asemenea demersuri.

    Putem face aceleasi rationamente si pe sistemul de invatamant, interne (politie) etc…

    Niciodata vreun politician sau grup de politiecieni (Guvern) n-o sa fie mai putin ‘orb’ decat o piata libera, dar sunt convins ca poti sa imi aduci UN SINGUR CONTRAEXEMPLU cand totusi s-a intmplat asta

    00
  44. am dat-o amandoi in offtopice.
    -cand am spus „forta oarba” era legata de mecanismele economiei de piata, care nu sunt infailibile. piata cere multe, dam orice? oricum? nu si CNA-ul e un organism „al statului”? lasam totul la nivelul cererii si ofertei? nu reglementam nimic din sfera superioara a puterii statale si lasam totul la nivelul strict economic al cererii-ofertei?
    – lasam antibioticele pe mana oricui?
    – lasam orice gainar sa faca afaceri cu arme?

    pana una alta, daca era mai multa intelepciune si buna-vointa, poate in loc sa avem ARO pe butuci ar fi fost acum departe, si multe altele la fel.
    Imi contrapuneti extremele totalitare, de parca nu s-ar putea decat ori totalitarism si centralizare extrema, ori degringolada si capitalism salbatic, fara reguli.

    in fine

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.