Tehnologia avansează aiurea #2

Ştirea pe care o veţi citi azi pe toate siteurile româneşti tech şi non-tech (deh, unii sunt atât de imbecili încât dau ştiri pe care nu le înteleg şi pe care speră să le citeasca publicul care nu e interesat) este că Windows 8 va rula şi pe procesoare ARM. Din ce am citit, procesoarele astea consumă puţină energie dintr-un motiv destul de bun: sunt încete.

Eh, aici am o problemă.

Din ce îmi zice darkengine, am un procesor Core2 Duo la 2.39 GHz. Bunicel. În realitate, e de rahat. MOVurile se mişcă greu, Firefoxul se împiedică, Windows Explorer nu îl deschid că nu vreau să moară la pornire. De procesat o poză sau un film nu mai zic, Photoshopul se deschide greu, procesează greu, salvează greu. XNView stă minute bune să citească thumbnailurile unui director cu 50 de poze.

Vedeţi undeva în peisajul ăsta procesoare încete? NU! Ideea e să apară procesoare mai puternice şi mai multe, care să facă treaba mai repede şi mai bine. Nu, nu îi pasă nimănui că un sistem de operare făcut pentru computere rulează pe procesoare pentru ceasuri cu 7 melodii! Nu vedeţi Lamborghini lăudându-se că Sesto Elemento o să poată rula cu 50 la oră, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Procesoarele ARM sunt mai rapide la anumite taskuri.

  2. Procesoarele ARM se folosesc pe dispozitive mobile alimentate din baterie: telefoane, tablete, netbook, pana mea. Pe astea nu faci cine stie ce chestii complicate. Stirea este deci ca Windows 8 va avea versiuni care sa ruleze pe echipamentele alea de mai sus si ca va fi MS se intinde si spre zona Apple si Google (Android). Si ce e si mai interesant e ca o face cu acelasi sistem de operare pe care il foloseste pe PC-uri. Cred ca sunt ceva avantaje din punctul de vedere al utilizatorilor si programatorilor in chestia asta.

    De fapt, daca tin eu bine minte, prima data intr-o prezentare de-a lui Bill Gates am vazut tablete… Parca era inainte de lansarea windows 7.

    00
  3. @Raul: cand eram eu tanar, foloseam din cand in cand si defragmentarea.

    00
  4. Right. What he said …

    00
  5. Pune SSD si nu o sa mai ai nici o problema din cele deschise mai sus. Eu am avut o revelatie saptamana trecuta cand am trecut pe ssd pe acelasi procesor. Nu procesorul e de vina cin HDD-ul

    00
  6. Ideea este ca daca PC-urile au ramas pe procesoare clasice Intel si AMD si arhitectura lor, exista o gramada de alte aparate in care se folosesc alte procesoare, precum aceste ARM-uri ce se gasesc in o gramada de dispozitive.

    Nu e vorba doar de telefoane mobile, ala e doar exemplul dat cel mai usor de toata lumea. Totul de la pompe de benzina la bancomate la media-playere la receivere la computere de bord poate fi facut cu astfel de procesoare si poate ca Microsoft vrea sa-si puna sistemul de operare si pe acolo, intr-o versiune foarte restransa si de baza. Momentan acel domeniu cam apartin Linux-ului sau firmware-ului custom.

    Asa cum zicea cineva si mai sus, exista si chipset-uri specializate pe functii multimedia. Telefoane au procesoare mult mai varza ca viteza si arhitectura decat un Core2Duo si cu toate acestea pot decoda perfect Full HD cu toate ca unele PC-uri inca gafaie acolo. Sau decodarea unei fotografii JPEG de 8 sau 12 megapixeli si afisarea ei aproape instant pe ecran… Probabil ca Windows vrea sa se bage ca OS si pe aici.

    00
  7. NOU
    #8

    Interesul lor este să prindă o felie din piața tabletelor, nu din piața puterii de procesare. :)
    Pe tabletă doar te uiți la filme și la poze. Pe tabletă nu prelucrezi filme și poze.

    Interesul financiar este mare, iar orgoliile sunt și mai mari.
    Nvidia de mult visează să își măsoare coaele cu Intel.
    Nvidia nu are licență pentru procesoarele x86 iar să cumpere pe cineva gata licențiat (exemplu VIA) din ce am înțeles nu ajută cu nimic, este o clauză care prevede că licența nu este transferabilă.
    Oricum piața x86 este dominată clar de Intel iar AMD nu dă semne că s-ar simți prea bine. :)
    Deci singura soluție pentru Nvidia este să sară în barca ARM și să bage mare în procesoarele ARM.
    Concurența de la Intel direct pentru ARM nu există (în 2007 Intel a vândut divizia ARM pentru procesoare Xscale către Marvel).
    Indirect concurență există, Intel face downsize permanent la un procesor Atom iar AMD are și eu un Bobcat cvasi-inexistent.
    Iar Marvel, Texas Instruments, Samsung si Qualcomm sunt licențiatori de ARM și produc din greu astfel de procesoare.

    Problema pentru end useri va fi fragmentarea, aplicațiile pentru ARM nu funcționează pentru x86 și viceversa. Ca să compilezi un rahat de aplicație ARM ai nevoie totuși de un x86 care să facă cross-compiling pentru că procesoarele ARM sunt prea handicapate la astfel de task-uri. :)

    Și pentru că ne-am întors în acest punct. Nu știu ce pana mea poate să facă Microsoft pe ARM, dar linuxul (ultimul kernel) merge fără nici un fel de probleme pe procesoare ARM.

    Ca să răspund la ideea postului procesoarele ARM sunt de ceva timp, se găsesc din „belșug” în sisteme embedded gen routere, NAS-uri și mai nou în Smartphones și tablete. Rolul lor este să facă ce trebuie să facă cu un consum minim de energie. :)

    P.S. Ultima oară când am testat (progrămele didactice pentru calcul PI și numere prime) un procesor ARM era cam de 25 ori mai încet decât un Pentium 2 la 233MHz. :)

    00
  8. De câţiva ani e importantă convergenţa – au apărut deja câteva netbook-uri cu Android. Microsoft s-ar putea să vrea acelaşi lucru şi să scape (în câţiva ani) de Windows Mobile pentru că e foarte scump să păstrezi două produse complet diferite. Iar pe telefoane găseşti ARM, nu Intel. Din nefericire pentru ei s-ar putea să se fi trezit cam târziu.

    00
  9. @nwradu: Microsoft e deja acolo, in bancomate, echipamente industriale, monitoare speciale, computere de bord si altele la fel, cu kernelul win CE. Nu prea e vizibila chestia asta pentru ca, de cele mai multe ori, nu e prezenta si interfata clasica.

    In echipamentele industriale variantele embeded de windows sunt mult mai intalnite decat cele pe Linux. De Android nici nu vorbesc, ca doar de cateva luni au inceput sa apara cateva controllere cu asa ceva, dar cred ca sunt jucarele si nu imi vine sa ma apropii de ele.

    00
  10. Core2duo e un procesor excelent, chiar si cele mai slabe se descurca onorabil inclusiv cu wingoz7.
    Totul tine de configurare si optimizare, daca ai 20 de programe care ti se incarca in memorie la start up atunci e clar ca o sa ti se miste ca porcu, daca mai ai si un AV stresant …

    00
  11. ARM nu se bate cu Core2Duo ci mai degraba cu seria Atom.

    Fata de un Atom N270 (utilizat in multe netbook-uri), ARM Cortex A9 e mai rapid, mai mic si mai putin „consumator”. Se potriveste pentru portabile (tablete).

    Nu e nimic aiurea ca Win8 va suporta ARM. NT-ul rula initial si pe masini non-Intel (PowerPC) pt ca acele masini erau relevante pe piata. Intel se asteapta ca in urmatorii ani piata desktop-urilor sa stagneze si sa se dezvolte dispozitivele mobile. Microsoft se adapteaza (desi – poate – cam tarziu).

    00
  12. Treaba cu ARM sta cam asa. ARM= Advanced RISC Machine.
    RISC = Reduced Instruction Set Computer.
    Procesoarele de pe PC-uri sunt cu un set complex de instructiuni adica CISC.
    Daca avem un set redus de instructiuni, pentru procesor, si mereu se stiu ce instructiuni se foloses pentru ce operatii va face procesorul, timpul de executie este foarte predictibil, lucru esential in sistemele de timp real. Sistemele cu procesoare CISC nu prea se pricep la a face chestii in timp real.
    De exemplu in camera foto sunt procesoare ARM, care iti compreseaza poza in format JPEG imediat dupa ce ai fotografiat foarte repede, si poate face multe alte procesari numerice foarte rapide.

    00
  13. Chiar în perioada aceasta doresc să-mi schimb calculatorul și nu știa spre ce să mă orientez. Am nevoie în special să-mi meargă bine filmele Full HD și Photoshop CS5 cu multe fotografii în lucru.

    În condițiile astea nu știu dacă neapărat Windowsul ar schimba situația.

    00
  14. Asa cum a scris unu’ mai sus. ARM e o arhitectura de procesor cum x86 este Core2Duo ala al tau.

    ARM-uri fabrica mai multe firme si le poti gasi in Televizoare, Ipod-uri si alte device-uri lo-tec care nu necesita un nivel de complexitate mare si unde consumul de energie redus e prioritar, device-uri care fac de regula o singura chestie.

    Asa stateau lucrurile acum cativa zeci de ani in urma, derulam pana in prezent unde ARM e folosit in Iphone4, Ipad si alte device-uri mult mai complexe. Ceea ce inseamna ca procesorul a evoluat atat de mult incat poate sa ruleze un sistem de operare pe el (ios, android).

    Cocoseii de la MS s-au trezit ei, lucrand la WM7, ca pot sa faca chestii pe arhitectura ARM care inainte nu erau posibile.

    Si cum fac ei sa fie ultimii veniti la party au anuntat asta cu surle si trambite inainte de a scrie prima linie de cod :)

    00
  15. @Sebu eshti tare… De ce ti se pare ca pe CISC o instructiune ca sa se execute are nevoie de un timp „variabil”. In realitate are nevoie de X cicluri si poate fi folosit pt. un sistem real-time. Vezi QNX OS care ruleaza pe CISC.

    De ce ai avea nevoie ca windows-ul sa fie real time? Daca l-ai pune pe o racheta da… ai avea nevoie.

    00
  16. bun, e cineva care nu incearcă sa imi explice la ce se folosesc procesoarele ARM? anyone?

  17. @nashu_mare win ce este inclusiv pe mulgatoare de vaci(nu glumesc).

    00
  18. @zoso… se folosesc in dispozitive unde este necesar un consum redus si putere „relativ” mica de procesare.

    Core-ul este ARM dar pe langa mai poate avea si N dsp-uri cu diferite seturi de instructiuni…

    00
  19. Vedeti opoza de mai jos daca aveti dubii in legatura cu avansul tehnologiei:

    00
  20. NOU
    #22

    @zoso: tu nu te-ai plictisit totuși de x86? Să le vezi așa lente și obosite? :)

    00
  21. Arhitectura ARM e intr-adevar destinata dispozitivelor mobile si a avansat suficient (dual-core, peste 1Ghz), incat sa permita rularea decenta a unor softuri mai complexe. In momentul in care ai un dispozitiv touch pe care nu poti lucra cu X maini si vezi totul pe 800×600, presiunea nu mai e la fel de mare pe procesorul principal si pe cel grafic.

    Stirea in sine a fost prezentata in regim copy-paste in majoritatea surselor romanesti, astfel incat esentialul (spus si mai sus: Windows 8 va rula si pe dispozitive mobile/tablet) s-a pierdut. Normal, daca pe engadget sau fudzilla lumea intelege despre ce-i vorba, cand scrii pe ”supermegait.ro” acelasi lucru si indexezi de 8 ori in Google, e clar nu se va mai intelege mare lucru intr-un final.

    00
  22. Core2 Duo @ 2.1 ghz imi ruleaza lightroom, photoshop si firefox cu un numar de taburi destul de mare deschis fara probleme. Evident lightroom pus sa exporte cateva zeci de poze din raw in jpg iar in photoshop deschise jpguri de 12 mpx. Multumesc, Core 2 merge perfect ;)

    00
  23. Deocamdată Windows 8 nu există. Dacă MS vor să îl facă pentru ARM, va merge și pe ARM, gândește-te la Windows 7 pe netbook – merge.
    Părerea mea este că ar fi trebuit să folosească Windows Phone pentru zona de mobile, inclusiv tablet. Dar eu nu sunt Steve Ballmer :-)

    00
  24. @Gabriel. Ai dreptate, pe un procesor CISC timpul de executat o instructiune e cunoscut, si chiar se poate implementa un sistem de timp real. Dar s-a observat ca desi un procesor CISC are multe instructiuni, se foloseste un numar mai mic de instructiuni, decat cele multe pe care le ai la dispozitie. Astfel oamenii s-au gandit la RISC, care stie mai putine instructiuni. De asemenea mai putine instructiuni, inseamna mai putine tranzistoare folosite pentru a implementa instructiunile, deci ne mai ramane loc sa implementam alte chestii interesante in procesor cum ar fi diverse interfete de comunicatie, controlere diverse, timere etc. Daca implementam toate astea in procesor ocupam mai putin spatiu, si facem sisteme embedded destul de mici si dedicate anumitor scopuri.
    Deci am gresit zicand ca sistemele RISC au o mai mare predictibilitate in timp decat cele CISC. Problema apare cand implementezi programe in sisteme de operare, cu threaduri, alte procese etc. Atunci apare lipsa de predictibilitate in timp a executarii programelor.

    00
  25. @A.Dragos mergi pe un sistem Core i-5 sau i-7, care să aibă și destul RAM. Dacă ai hard SSD o să meargă și mai bine ;-)

    00
  26. Procesoarele Arm nu sunt neaparat slabe iar tehnologia este scalabila. Pentru device-uri mobile ai nevoie de un anumit sistem de operare gen Android, Win Mobile, Symbian si de procesoare low-power, cat mai eficiente (ca sa te tina bateria). Sunt procesoare low-power atat x86 (VIA NaNo x2, Intel Morestown ) sau ARM de genul Qualcomm-urilor. Acum vad ca se merge pe Soc (sistem on chip) cum e NVIDIA Tegra 2 (pastila cu doua nuclee ARM si nuclee grafice specializate). Va asigur ca procesoarele ARM pot fi puternice daca se doreste acest lucru.

    00
  27. @nashu_mare – ai sa razi, dar bancomatele folosesc de obicei PC-uri, deci cu Windows simplu (NT sau XP), nu si-au batut capul sa faca un hardware specializat care ruleaza Windows CE.
    Pe de alta parte, Microsoft a facut deja primul pas spre aceasta integrare: Windows-ul de PC nu mai are mai stiu eu ce nume fistichiu (XP, Vista, Millenium sau mai stiu eu cum), ci simplu Windows 7, iar ala de mobile Windows Phone 7. Deci era oarecum de asteptat ca Windows 8 sa fie unificat.
    Legat de faza ca nu intereseaza pe nimeni ca ruleaza pe procesoare lente, e o prostie: daca vor unifica cele doua versiuni de Windows, o sa fie un pas foarte important, pentru ca vei putea rula (teoretic) aplicatii de PC direct pe mobil, fara sa fie nevoie de recompilare cum e acum (ai SDK-uri oarecum diferite). Bine, ca in realitate nu vei rula decat alea facute cu .NET, e alta mancare de peste, dar chiar si asa e un pas important.

    00
  28. Ma intreb cati din cei care au comentat aici au terminat o facultate de calculatoare si au habar de architectura sistemelor de calcul.

    Inclusiv autorul postului.

    toti cititorii de Chip si PC Magazine isi dau cu parerea.

    00
  29. Zoso,

    Imi spulberi toate iluziile mele despre tine cu postingul asta.

    Procesoarele mai incete aduc doua beneficii:

    1. Consuma mai putina energie. De aceea sint bune in smartphones, tablets, si alte chestii din astea.

    2. Nu au nevoie de cooling asa de mult ca procesoarele mai puternice. De exemplu, intr-un datacenter, cooling-ul costa f. mult fiindca e facut cu aer conditionat. Daca intr-un datacenter cu procesoare puternice, procesoarele sint doar 20% busy, e mai ieftine sa faci datacenterul cu procesoara ARM care au mai putina nevoie de cooling.

    00
    • @Locacorten: ceea ce e greu de inteles pentru 99% dintre cei care au comentat aici e ca exista nevoia de procesoare puternice. nu ma intereseaza ce procesoare au tabletele, eu vreau putere pe desktop!

  30. Zoso, tu vrei putere pe desktop, dar acest lucru nu prea mai e posibil cu actuala tehnlogie. Si aceasta situatie exista de ani buni. Au mai incercat ei sa stoarca cate putin (in principal prin adaugarea de nuclee suplimentare), dar daca te uiti la evolutia puterii pe nucleu din 2005 pana acum vezi ca progresul e nesemnificativ. Pana in 2000 crestea puterea constant si repede pana s-a atins 1 Ghz. Apoi de la 1 Ghz la 2 Ghz a mai incetinit, iar acum stam de invartim in jurul la 2.5 Ghz de ani buni si asta din cauza limitei tehnologice. Au problema cu caldura (care s-ar putea rezolva, dar scump) si mai au problema cu miniaturizarea tranzitorilor. S-au incercat gasirea de alternative, cum sunt procesoarele cunatice (au descoperit ca nu merg decat in stare de imponderabilitate, deci daca nu ai de gand sa faci o iesire pe orbita de cate ori ai o poza de procesat, cam sar din calcul), au inceract si procesoare biologice (la astea nu as fi sigur ca as vrea sa imi hranesc calculatorul cu pipeta), dar nimic concret. Asa ca pentru a continua sa vanda noi produse au scos gaselnita cu portabilitatea si consumul scazut de energie. E si pentru asta o cerere, de a avea o putere de procesare decenta in buzunar, dar pana la urma toata problema se reduce la: „Nu se mai ridica, dar ce frumos atarna!”

    00
  31. Florin: Sunt in plan si telefoanele Core 2 Duo si Quad Core. Dual Core exista deja pe piata :)

    00
  32. Mai fac si eu sacrificii pentru o alta categorie de cumparatori.

    00
  33. @zoso: faci niște confuzii.
    1) Microsoft va scoate windows DOAR pentru ARM (fals). Probabil va scoate windows pentru x86_64 și ARM. More likely.
    2) Procesor mai slab=consumă mai puțin. Nu, chiar deloc.
    3) Putere de procesare=procesor mai puternic. Un z80 la 1MHz poate să facă niște chestii mai rapid ca un x86 la 2.3 GHz. Singura întrebare e CE anume.

    Mă rog – retransmiți și tu ce înțelegi. Dar poate că dacă ți-ai lua mai mult timp să înțelegi lucrurile… Apple își face un procesor personal – doar pentru a consuma mai puțin curent. Mai puțin curent = baterie mai bună. Experiența ultimilor ani arată că nu toți au nevoie de un procesor mai bun – ci doar de baterie cu viață mai lungă.
    Microsoft se adaptează. Tu?

    00
  34. ideea e ca win 8 va rula si pe procesoare arm…asta nu inseamna ca pe pc-uri nu va merge deloc sau nu va merge mai bine

    00
  35. NOU
    #38

    ARM e setul de instructiuni pe care il aveau procesoarele inainte de inventia MMX si a urmatoarelor gaselnite de marketing de la Intel sau AMD.
    E un fel de intoarcere la origine.

    00
  36. O chestie e clara, deschide un subiect IT hardware si 80% din cititorii blogului asta sunt experti in tot ce misca. Iti explica de MAC e mai bun sau mai prost, ce reprezinta initialele ARM, ce configuratii sa-ti alegi… te ia capul.

    Habar n-am, ca softul e scris aiurea, ca procesoarele sug, ca HDD-urile nu fac fata, nu ma intereseaza. Totul se misca prost, prost de tot, indiferent ca esti pe MAC, PC sau Linux.

    00
  37. @Zoso : ARM le gasesti in toate telefoanele high-end, si in nokia ala E71 al tau ( parca din asta aveai); le mai gasesti in tablete. E bun pt. ceea ce a fost proiectat sa faca, face parte din alta categorie din fata de cele de desktop; nu cred ca ai vazut core2duo in telefoane, nu ?

    00
  38. @zoso: cata memorie ai ? Antivirusul + f. multe softuri configurate pe default mananca multe resurse (memorie) inca de la pornirea pc-ului, chiar daca tu nu le vezi active. daca consumi mai mult decat ai (de fapt nu mai mult, dar daca te apropii) atunci windowsul face cache pe disc, si toate merg in reluare. de asemenea cumpara-ti un hard mai rapid (ceva raptor) pentru partitia C.

    Procesorul tau este bunisor. Ma rog, este slab comparativ cu un i7 cu 8 nuclee, ala zboara si asta e caruta cu boi. Dar ce face M$ acum nu are legatura cu ce zici tu. Nu e vorba de procesoare mai rapide sau mai lente. E vorba de a acapara un segment nou de piata. Nu conteaza cat sunt de bune, ele sunt, deci exista persoane care le folosesc, de ce sa nu castigam bani si de la ei ? Asa ca baieti, o sa puteti rula si voi Windows! Dati-ne si voi banii pt sistemul asta de operare minunat! Mai prost decat linuxul dar pe bani! :)

    00
  39. Insa inteleg si ce zici tu. adica M$ probabil va face bani cu treaba asta, dar problema e ca lumea nu intelege tipul asta de „upgrade” si il prezinta ca si cum ar fi din categoria: „win8 e de X ori mai rapid ca Win7”. il trece la categoria optimizari.

    00
  40. vezi comentariul #14.

  41. La cat de informati sunt ziaristii eu cred ca stirea a fost: w8 va rula si pe ARM (probabil cu gandul la AMD)…

    00
  42. @zoso pt power ai Core i7-980X si treci pe SSD pentru viteza.

    Problemele pe care le semnalizezi sunt, cel mai probabil, cauzate de catre hdd-ul lent.

    00
  43. @George, #27

    fii tu capitanu’ nostru.
    Bine, cand se trezeste cate un Dan pe aici care zice hard SSD, e ok sa faci afirmatii din astea.

    00
  44. Nu te-ai documentat destul pt articolul asta.

    Ca tot spui ca le ai la masini, asa cum exista cauciuce de vara sau de iarna, fiecare are un rol. Ca ambele is cauciucuri, asta e alta problema.

    Si legat de calcu tau, schimba HDDu sau mai ia unu si treci pe RAID 0. Chestii de genu optimizare de windows si restu cred ca ai facut deja.

    00
  45. Pastrand analogia cu masinile degeaba ai o masina care poate atinge 1000 de km pe ora cand nu ai unde sa mergi cu 1000 de km pe ora. Nu ai drumuri si nu investesti in constructia de drumuri pentru viteze mari. Mai bine faci o masina care merge cu 200 km pe ora maxim dar accelereaza pana la 100 km/h in 1 secunda, are tractiune integrala, franeaza in 2 metri, consuma o lingura de benzina la 1000 de km si este supermanevrabila, nu crezi?
    La masini nu doar viteza conteaza ci si randamentul, siguranta si manevrabilitatea. Viteza bruta conteaza doar pentru cockalari.

    00
  46. Se adapteaza si M$ la trendul Apple, rulam si pe mobil si pe x86 acelasi SO – at least la baza. Um, si primul procesor ARM cu care am facut cunostinta a fost un Texas Instruments din Nokia 5110 desigur – adica acum 13-14 ani ? Care highend ?

    00
  47. ITT: people who think they know what ARM and x86 are.

    sa ridice mana cine a scris cod pentru arm in assember, sau macar pe x86. restul, inchideti wikipedia, si nu va mai dati cu parerea. ma ia cu capul cand citesc unele comentarii de aici..

    00
  48. Bottomline, lui zoso ii este teama ca ii va fura cineva Core2Duo si ii va da un ARM. Stai linistit, Roma nu s-a cladit intr-o zi si nici nu se va darama intr-o zi. Windows 8 pentru ARM este menit sa concureze cu iOS, Android si Chrome OS, nu cu desktopurile noastre cele de toate zilele, puternice si versatile.

  49. Copy+paste (n-am timp acum).
    NVIDIA anunţă “proiectul Denver”: dezvoltarea unor nuclee de procesare, bazate pe arhitectura ARM, dedicate tuturor sistemelor, de la cele personale, la … supercomputere.

    00
  50. Acolo este capatul celalalt al spectrului, supercomputingul. Aia ii doare pe NV si sunt baieti isteti. Pe cei care au nevoie de asa ceva ii doare in cot de aplicatii, un OS si compilatorul CUDA este tot de ce au nevoie.

    Aia cu PC-urile este labareala, nu dispare x86 pentru ca s-au trezit unii ca ar fi interesant sa faca un procesor ARM si sa ne spuna si noua.

  51. Incep si eu cu un principiu de baza al comparatiei: unitatea de masura – nu incercati niciodata sa comparati 5 litri cu 192 de Coulombi ca s-ar putea sa nu va iasa. La fel, nu comparati un ARM cu un Core2Duo ca nu se prea potrivesc… nu e la fel de distant ca si exemplul meu dar nici prea apropiate nu sunt cele doua.
    Pentru ca, dupa cum a remarcat si host-ul, toata lumea incepe sa explice ce e un ARM si ce e un x86, nu incep cu asta, presupun ca s-a inteles pana acum. Va spun numai sa nu va faceti griji, n-o sa dea nimeni procesoare mai slabe pentru consum redus de energie – cautati planurile de viitor anuntate de AMD si o sa gasiti contraexemplul perfect la tendinta solutiilor cu consum mic. Si nici Windows 8 nu va fi EXCLUSIV pentru ARM – sigur va fi tintit catre piata desktopurilor, unde e principala paine Microsoft de mancat, cu posibilitatea de a-l utiliza, de asemenea, pe un ARM – adica pe o tableta, un telefon, un bancomat, etc…
    A, da, si ca sa nu uit… Microsoft inca nu a denumit noul sistem de operare – poate nu va fi Windows 8 in sensul de urmasul lui 7 ci au prezentat urmatoarea etapa in dezvoltarea Windows CE – sistemul de operare care tinteste deja procesoarele astea slabe si inutile…
    Pentru cei care ati citit pana acum – va multumesc pentru interes. Mai adaug numai sfaturile: fiti blanzi cu aplicatiile instalate, curatati registrii ( recomand calduros CCleaner), defragmentati HDD-ul si mai reinstalati Windows-ul din cand in cand. Ati fi uimiti sa vedeti ce poate face un Celeron 1800 cu un Windows bine intretinut, nu mai vorbim de Core2Duo sau de i-uri…

    00
  52. ia-ti frate mac.
    sau spune ca iti luam (din cheta) unul. ca sa nu te mai plangi

    00
  53. ce bine ar fi daca nu ai mai comenta subiecte pe care nu le intelegi…

    00
  54. sunt acasa, multumesc. vorbesc serios: nu mai comenta daca nu stii absolut nimic despre subiect. nu e nicio rusine. nu suntem cu totii experti in toate.

    00
    • @gigi: merci de sfat. ţi-aş da şi eu unul, dar tare mi-e teamă că nu il vei intelege. ai antecedente, articolul e despre una, tu n-ai inteles-o şi, in bunul spirit românesc, those who can’t, teach.

  55. o, da.

    00
  56. Pe cuvantul meu de onoare, nu inteleg ce puii mei face 99% din poplatie din calculatoarele personale de ajunge Firefoxul sa se „impiedice” pe un CPU la 2.39Ghz :|
    Personal sunt utilizator de mar, dar am curatat destule sisteme la viata mea. Ultimele doua au fost un Inspiron 1520 vechi de 3 ani si un pc cu CPU la 2200+. Zboara Windows 7 pe amandoua.

    00
  57. N-ai inteles! In ce film esti? Pentru fiecare noua generatie de procesoare industria are grija sa apara cu sofuri putin peste.
    In alta ordine, am auzit recent de la un prieten ca cica anu asta o sa explodeze vanzarile la tablete. Puternic si cam in toata lumea. Era ingrijorat pt ca lucreaza in industria de software si ar insemna sa se intoarca putin in timp ca sa poata sa lucreze in nu stiu ce limbaj pe care l folosesc aplicatiile pt tablete, limbaju asta fiind de prin 80 daca am retinut eu corect.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)