Suntem supracalificați și subremunerați?

Dragoș Pătraru așa crede.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Eu zic ca in mare parte are dreptate. In orice domeniu disperarea duce la sublicitare si asta strica piata.

    00
    • Are dreptate la partea cu multinationalele, dar in reportajul in cauza nu se aplica argumentele lui.
      Daca vrea piata libera, apoi libera sa fie pana la capat. El crede ca e libera, dar pana nu se scot ajutoarele sociale, nu e libera.

      00
    • Sa se scoata ajutoarele sociale (ca si regula) si sa nu mai fure lemne din padure. La un calcul simplu 30 zile x un pachet de tigari + 2 pachete de cafea (sa mearga tigarea) + cablu TV + taxa de salubritate (7 – 8 lei / persoana / luna) + internet (nu dati cu parul, mai toti au internet) + curent electric (un frigider / un TV / o pompa de apa) am depasit demult ajutorul social + alocatia celor mici.

      00
  2. Vezi in carciumi la prima zapada cine ‘munceste’ cu paharelul.

    00
  3. Ăsta e un bou! Explicația asta chiar nu o auzisem. :)))

    00
    • Tu esti taurul comunal.Nu-ti convine,angajeaza bulgari&unguri&sarbi sa-ti munceasca ogorul.Pe 50 lei/zi!O sa-ti iei o muie cat tine de mare!

      00
    • Hai ca va explic si de ce e bou. Fara diacritice ca nu meritati efortul.

      1. E bou pentru ca a ales prost exemplul ca sa-si expuna minunata teorie. El zice sa bata palma la 2600.
      Daca va uitati la reportaj o sa vedeti ca e o tanti care a luat in 21 de zile de munca 22 si ceva de milioane, adica 100 si ceva de lei pentru ziua de munca. Destul de aproape de suma propusa de el. Boschetu’ de la bar nici macar nu stie cu cat este platita munca pentru care a fost solicitat. El stie doar ca nu vrea sa munceasca pentru 50 de lei pe zi. Deci da, e puturos si prost pe deasupra. Si sarac. Si da, sta la bar pe banii mei. Nu vrea sa munceasca? Nu-l obliga nimeni, dar sa nu stea degeaba pe bani de la stat.

      2. Boul face comparatie intre munca necalificata si aia supracalificata. Ii zice necalificata pentru ca omul ala nu stie sa faca nimic si pentru nimic nu poti sa ai mari pretentii ca si angajat. Da, nu sunt bani multi pentru munca necalificata, dar fa in plm ceva daca vrei bani mai multi, nu sta la bar.
      Supracalificatul isi vinde cunostintele (asa cum stie el mai bine), necalificatul ce vinde? Prostie si aroganta (daca ne uitam la reportaj).

      Si cum zicea un clasic in viata: „Satul romanesc trebuie sa moara”.

      Cu un lucru are dreptate. Educatia, dar asta e o alta discutie.

      Hai Bastos!

      00
    • „Supracalificatul” vinde o laie ca e plin de supracalificati ca el care așteaptă să vândă la Mec.
      Situația e așa mai peste tot.
      Problema e că majoritatea sunt falși supracalificati, au diplome, scoli, genul ăla de calificări formale și plua cunoștințe practice,

      00
    • Dacă pot să intervin și eu. Vedeți că sunt ‘supracalificați și supracalificați pe bune. A doua categorie se descurcă oricum.

      00
    • @Catalinx: în IT se caută-n draci (am ajuns să recrutăm studenți din anul II – III). Salalariu de început: ~1000 eur (în cîțiva ani, dacă e bun, ajunge la dublu). Și tu-mi zici că la Mec sunt destui d-ăștia? Dă-mi voie să-ți sugerez că ar trebui să plimbi ursu’!

      00
  4. Asa de mult de cacat in 5 minute…

    00
  5. Cu atat ai ramas din tot ce a spus omul ala?

    00
  6. Daca nenea in tricou negru are bani de tigari din banii de ajutor, de ce sa munceasca?
    Ziua de munca la tara/camp e rasplatita si cu „pachetel” si cu tigari si cu bautura, pe langa cei 50 lei. Iar oamenii de tara se misca cu carutele mai repede, decat bucurestenii la orele diminetii cu masinile lor.

    00
    • Esti oltean, nu? Numai in zona aia a tarii cereau aia care erau la munca campului: pachetu de tigari, bere golden, mancarica la pranz si seara :))))

      00
    • @Pew
      Să te surprind, și în Ardeal. Plată + țigări + o țuică de dimineață și niște mâncare. Și poate-poate vor veni.

      00
    • @Pew ai… sa te vad pe tine 12 ore la cules struguri pt 50 de lei

      00
    • @Pew, ghinion, is moldovean, dar stiu ca si in Ardeal si in Muntenia e la fel. Poate in Banat o fi altfel ;))
      Cu seriozitatea iarasi e un lucru important, nu are chef de munca azi, s-a trezit cu fata la cearceaf asa ca tu stai si il asteapta, mai suna-l o data ca poate o veni.

      00
    • @Pew: Și-n Moldova cam tot la fel e. La băutura e mai bine (se mulțumesc și cu vin/țuică) dar la bani e mai rău (vor 100, nu 50).

      00
    • In Ogrezeni, unde locuieste bunica mea, (nu este foarte departe de Bucuresti), se ofera bautura (bere sau tuica) si mancare pe parcursul zilei de munca. La sfarsit se ofera bani si de obicei inca o sticla de jumatate de litru de tuica.

      00
    • La țară bunici, 150 lei ziua, bere țigări mâncare. Că alea trei mese nu costă. Teleorman. Tinerii sunt pe afară până și în Teleorman, nu doar Moldova

      00
    • Ziua de munca, la camp sau asa, ca necalificat in constructii, nu mai e de mult 50 de lei. cel putin nu prin Ardeal. E cam 100 de lei, si nici nu mi se pare mult. Ia incercati voi sa stati stati in camp zi-lumina, 10 ore, si sa va bata si soarele in cap, asa, numai sa stati, fara sa faceti nimic. Dar sa mai dai la sapa, tarnacop, sa stai aplecat sa culegi legume, sa cari caramizi, etc.

      00
  7. explica-ne si noua unde spune ca sunt supracalificati?

    00
  8. In primul rand, subremunerati.
    Supracalificati nu suntem, dar suntem oarecum comozi.
    Cand tragem linia, adica.
    Mie mi-a placut textul asta al lui Patraru. Daca si-ar face loc printre tineretul „de dreapta”, ar fi o treaba

    00
  9. Mai întâi: ”renumerație” e din Caragiale. Remunerație e pe la noi, deși sună cam ca în manualul de economie politică; mai bine ar fi ”plată” sau ”salariu”.

    Apoi: toți analiștii economici speră să crească salariile. Suntem – cel mai probabil – plătiți mai puțin decât ar fi normal. (NB. Când zic ”plătiți” mă refer la noi, românii care muncesc în România).

    Ultima: suntem (din nou, pluralul definește mulțimea românilor care muncesc în România) în medie subcalificați.

    Iar ca reacție la părerea lui Pătraru: make sense. Are niște argumente de bun simț, chiar dacă le prezintă într-un mod mai colorat. Libertate e la ambele capete: angajatorul e liber să stabilească un salariu iar angajatul e liber să îl accepte. Sau nu. Ciudat că pare normal să auzim că nuș`ce expert a refuzat o slujba plătită cu 5000 de euroi pe lună, dar extrem de bizar ca pulimea să refuze 50 de lei pe zi…

    00
  10. Yeah, doar că Pătraru bate cîmpii. Va să zică, primeşti 1.500 lei pe lîngă ăia 200 lei din ajutorul social şi tu nu vrei să munceşti, tu fiind un porc gras care toacă banii în cîrciumă pe alcool şi tutun, apoi plîngîndu-se că statul nu-i dă, dar în putere şi plin de lene. Ia taie-i porcului ajutorul social, că e om în putere bun de pus la muncă, să-l vezi cum munceşte pe 1.000 lei. În plus, mizeria aia cu „ţăranii nu stau la bloc şi fac patru ore pe drum” asta e, o mizerie. Pătraru n-a mai fost la ţară din copilărie, cînd oamenii erau luaţi cu forţa la cîmp. Ia să treacă un pic pe la sat să vadă cum se plîng că nu primesc, să le dea statul, şi stau cu pămînturile nelucrate sau arendate pe doi saci de porumb şi doi de grîu pe an, că le e lene, şi cu curţine pline de gunoaie. Pătraru vorbeşte despre satul românesc de parcă ar fi în Austria, nu în România. Deşi, sincer, sînt curios cine i-a scris textul.

    • I l-a scris probabil PAH sau poate ca e productie proprie.
      Dar are dreptate. Mai bine sa fim cu totii mai bine platiti in asa fel incat a nu ne deranjeze ca ala ia un ajutor social de 200 eur pe luna, decat sa ne mancam intre noi si sa ne taiem, ca sa ne simtim jupani ca avem 3000 ron fata de un sarac cu 1200.
      Ideea e simpla: cu bani mai multi, ne e mai bine tuturor :))

      00
    • 1. Preturile din Romania sunt la nivel de Austria…
      2. Ajutorul social e de 142 lei si nu oricine il primeste…
      3. Oamenii care stau la tara isi cultiva pamantul si au grija de animale… un porc pe care il cresti te ajuta sa traiesti cateva luni…

      00
    • Pai cine sa-i scrie :)))) patrick – alt mare ganditor si cunoscator …

      00
    • @ Alex – Imi plac foarte mult oamenii categorici. Ai cea mai mica idee despre ce inseamna agricultura, ca sa discuti situatia pamanturilor nelucrate? Sa admitem ca ai 2 sau 10 ha de teren, ai idee cat costa lucrarile, care e productia si care e pretul de achizitie? Sau cat costa sa iti cumperi utilajele si spatiul de depozitare? Poate stii care e suprafata medie a unei ferme agricole in Europa sau care e suprafata minima de subzistenta a unei ferme agricole ce se ocupa de cultura mare? Sau poate stii care sunt subventiile, cuantum, conditii si termene?
      Sau poate nu stii nimic din toate de mai sus insa stii ca oamenii nu lucreaza terenurile sau le dau in arenda de puturosi.

      00
    • Ce misto e sa vorbim din auzite.
      1. Daca tu stii ca se primesc aia 200 lei si de ai de au un salariu – poo si la gara. Arata cat esti cultivat economic. Parca ”putin mai putin” ca mascariciul de la diji.
      2. Daca tu crezi ca daca esti om serios poti face agricultura singur – la fel – alt coiete de nu stie ce e diferenta intre sapa si rarita.
      3. Daca tu consideri ca tot milogul sa munceasca pe cat mai putin – zoolux economicus.
      Decat sa stai degeaba. mai bine vino si munceste la mine pe aproape geaba. – zoolux si atat.
      4. Fugi la articole de 3 fraze. E mai usor.

      00
    • Cristian, că bine-ţi grăieşte gura. Hai să facem bine să nu fie rău. Păi da’ nu e logic? mărim la toţi salariile, mărim impozite că doar avem de unde dacă facem salariile babane.

      00
    • Ah, bon, deci mai bine stai pe cur în cîrciumă şi cu 142 lei de la stat decît cu 1.500 lei din muncă. Makes sense.

    • @cristian: Ia mai gîndește-te…

      00
    • @Alex Mihaileanu: curios cum il acuzi pe Dragos Patraru ca n-a mai fost la tara din copilarie dar nu te sfiesti sa concluzionezi tu ca le e lene si de-aia isi arendeaza unii pamanturile sau ca au curtile pline de gunoaie. Pare fix genul de afirmatie pe care ar face-o un „orasean” pe care daca l-ai pune sa munceasca asa cum o fac cei de la tara (si nu ma refer doar la o zi sau doua asa de „fun”) n-ar sti cum sa evadeze mai repede de-acolo.

      00
    • Știți de unde provine expresia încetățenită „in limita rezonabilului” ? De la sentința data in urma cu peste un secol de un judecător american, acesta dând câștig de cauza victimei (care se îmbolnăvise de pe urma berii infectate consumate), nu însă si in privința despăgubirii exorbitante solicitate, limitând-o la una de bun-simt, întrucât vânzătorul berii o cumpărase la rându-i de la un furnizor fără a avea posibilitatea de a verifica întreaga cantitate (n.b. toate butoaiele) si, evident, nici n-avusese in vreun fel intenția sau interesul (spune scopul premeditat) de a-si îmbolnăvi si implicit de a-si pierde clienții.
      Eee, acum încercați sa găsiți sentința rezonabila pe care ar merita-o un alde Mihaileanu ! Dacă la o prima citire v-ați gândit la eutanasierea lui imediata, n.b. de siguranța a întregului sau neam spre a ne pune la adăpost sigur de gena sa nebuna, atunci sa știți ca va înșelați. Ar fi una muuult-muuult prea blânda si apoi de-ar deveni caz de speța (pentru toți acești rromanari) lucrurile ar putea deriva spre un adevărat holocaust.
      Cum poți sa spui ca cineva trandaveste cu tigara-n gura si sticla de spirtoasă sub nas cu 142 RON / luna, aceasta însemnând in funcție de zilele lunii ~ 4,7 lei / zi ? In schimb, cei 1500 resp. 50 RON / zi ii socotește parșiv ca si cum si weekendul nelucrătoar ar fi plătit, iar capsunaritul, nu sezonier, ci posibil tot anul. Cumularea lor este, firește, ILEGALĂ ! Iar la țara, doar se știe, n-ai facturi de plătit, te speli in rău, citești si te uiți la lumânare si te caci in buda din curte, chiar si dacă, tocmai pentru asemenea înapoiere se clameaza vehement pe cealaltă parte exterminarea !

      In limita rezonabilului, după legea talionului sau după codul lui Hammurabi in cazul judecatului strâmb, ar fi insemna in cazul Mihailenilor aplicarea propriei sentințe date altuia, aceasta însemnând reînființarea Canalului si aruncarea lor pe viața in acesta, spre a munci ei iarna-vara-neîntrerupt pe principiul „ce se țese ziua, noaptea se destramă” !

      00
  11. Lipsa fortei de munca sezoniera e privita incorect la tara. Practic primarul se plange ca nu gaseste destui oameni sa lucreze 2 saptamani la cules, nu? SI de aici toti sar de cur in sus ca taranii sunt puturosi?
    Cine ar putea lucra 2 saptamani? Niste oameni care nu au locuri de munca sau nu fac bani din alte surse, nu? Daca nu gaseste 20 sau 50, cati ani are el nevoie si gaseste doar 5 sau 10 inseamna ca restul sunt ocupati si castiga mai multi bani decat ofera el, e simplu.
    Are senzatia ca aia care e vanzatoare pe 800 de lei o sa isi dea demisia ca sa lucreze la el 2 saptamani si apoi sa astepte anul urmator, pentru alte 2 saptamani?
    La final de zi este cerere vs oferta si romanii refuza sa inteleaga asta, vor sa forteze o parte sa accepte o oferta prea mica.

    00
  12. Culmea este că am aceleași păreri ca pătraru aka pah și nu m-am uitat niciodată la emisiunea aia. Ăștia, care comentați despre cum e cu munca fizică la țară, ați muls vreodată vreo vacă în viața voastră? Știți cum este să înghețe sufletul în tine și să transpirați de căldură la 12, la cules via? Numai diferențele de temperatură dintr-o zi de frecat menta la soare vă pun jos, nici nu trebuie să munciți ceva. De ce ar trebui ca munca aia să nu le acopere nici banii de mâncare? Sau țigări? Sau medicamente să se refacă după ce au muncit și s-au îmbolnăvit. Pentru că sunt săraci și săracii trebuie să rămână așa. Apropo, 3 bujii = 30 lei, 1spray nazal = 26 lei, mda.

    00
    • ce diferente de temperatura? uita asa se culeg strugurii: https://www.youtube.com/watch?v=WBmFH7fNxnA, la aer conditionat

      00
    • Da’ tu știi cum e să înveți la matematici speciale în timp ce, sub geamul tău, alți tineri de vîrsta ta bat mingea?
      Da, chiar și ăia de-au bătut mingea atunci au dreptul la un trai decent (las la o parte faptul că în cazul ăsta eu ar trebui să fiu super-belfer). Însă ăia puținii dintre ei care au reușit totuși ”să se realizeze” de regulă s-au aciuat, cum necum, în vreun post din administrație din care, prin natura incompetenței lor, din rea-voință sau mai ales dorință de parvenire, îmi fac mie viața mai grea.
      De pildă, chiar sunteți așa naivi să-i credeți pe cei apx 600 parlamentari cînd se plîng de veniturile lor? Culmea e că ăia care măcar par pricepuți, nu prea cer chestii d-astea (și numeri pe degetele de la o mînă pe cei care zic ”gata, treaba asta e prea prost plătită, nu mai vreau o tură”). PAH (care mi-e în general simpatic) la asta trebuia să cugete mai întîi cînd a dat-o pe ”legea cererii și a ofertei”!

      00
  13. Zoso, pentru numele lui Dumnezeu, ocupate de lucrurile importante!

    In momentul de fata put si n-am apa, nici calda nici rece.

    Sunt la zi cu totul si sufar din cauza unor kkati care se santajeaza reciproc pe pielea mea? Baga-mia-as p…

    Presa adevarata unde e?
    Inconditiile astea, Firea cum se mai spala dupa o zi de supt?

    00
  14. Omul are dreptate. Este insa o diferenta intre cei care nu vor sa munceasca si stau pe banii statului si cei care nu vor si stau pe banii lor. Cand stai pe banii tai, tu decizi pe cat mergi la munca, nimeni altul. Cand stai pe banii altora si ti se ofera un job platit legal (cel putin salarul minim pe economie), te iei si te duci. Nu-ti place? F bine, stai pe banii tai…

    Rezumat: le zice bine nenea (cu toate ca ma seaca stilul lui de vorbit ca in clasa a 4-a), dar nu tine cont de faptul ca vorbim de asistati sociali. Socialism != capitalism

    00
  15. Du-te ma nene si arunca-te de pe bloc daca tu crezi ca 50 de lei pe zi e mult :)))))) La fel si voi toti astia care o ardeti pe la diverse munci de birou, in Excel, SAP sau alte programe si pe Facebook si zoso.ro cand nu aveti chef de munca.

    Ziua de munca la tara e cam 80-100 de lei pentru munca fizica, necalificata.

    Orasenii carora li se pare mult 50 de lei pe zi ar trebui sa inteleaga ca oamenii la tara nu muncesc „cu ziua” 30 de zile pe luna astfel incat sa ajunga la 1500 de lei pe luna. Mai sunt si zile sau mai bine zis perioade in care nu e de munca. Ex: iarna sau in perioadele ploioase, cand chiar nu ai ce face pe camp.

    Iar astia care cauta angajati pe bani putini, ar trebui sa se duca la oras, ca nici un taran nu e prost sa vina la munca de dimineata pana seara + naveta, pe o mie de lei pe luna si sa isi lase campul nelucrat si sa renunte la porc si celelalte animale.

    Stiu o gramada de tarani care isi produc singuri mare parte din alimente, fac diverse activitati si vand produse. Plus ajutoarele primite plus 1 membru al familiei care pleaca 2-3 luni la munca prin strainatate. Ei, dragi oraseni si corporatisti, taranii aia saraci prosti si nespalati rad de voi care castigati majoritatea intre 2-3 mii de lei.

    Si pana la urma ce va tufe pe voi ca aia stau cam degeaba si traiesc bine?

    00
  16. Zicerea lui Pătraru nu ar fi rea dacă nu ar amesteca chestiile în aceeași oală pentru a ajunge la concluzia dorită. Și sunt sigur că în calitate de patron, nu prea ar împărți în mod egal cîștigul cu eventualii angajați doar fiindcă ăia vor mai mult.
    Pe de o parte da, e de porc atunci cînd cîrîi că omologul tău de pe linia de montaj de la Renault Franța ia 3000 de euro și tu la Dacia iei doar 3000 de lei deși faceți fix, dar fix, același lucru și mașina obținută se vinde cu același preț în piață, iar angajatorul ți-o bagă pe aia cu ciocu mic că plecăm în Maroc.
    Pe de alta, e tot la fel de adevărat că nu poți accepta cum îți dă cu tifla putoarea satului cînd o chemi la muncă fiindcă lui îi ajunge ajutorul social și cînd rămîne fără, dă o fugă cu căruța noaptea în cîmp de unde se autoservește de la alții.
    Iar concluzia cu ”statul ne vrea săraci, umili și proști” e puțin greșită. Că nu statul vrea asta ci clasa politică de la conducere, care cică vrea binele popendulației. Că uite, aia din Elveția a vrut să dea cîte 2500 de eur moacă la toată lumea dar au luat-o oamenii cu hai sictir.

    00
  17. Suntem un cacat supracalificati. Poate doar fiecare in mintea lui. Majoritatea nu muncesc decat daca li se da mura-n gura, unul n-are initiativa si simt de raspundere si apoi toti se plang ca ii cearta seful.

    00
  18. Doar zic si eu, ca tot insista baiatul cu piata libera. Mai e piata libera cand statul ofera ajutoare sociale, si asistenta? Si bineinteles sistem de sanatate, si eventual educatie libera? Pentru o companie neperformanta asta ar putea fi considerat interventie si subventie din partea statului. Pentru o persoana neperformanta, de ce nu ar fi acelasi lucru? OK, nu vrea sa munceasca pe salariul X – nu plateste taxe, nu primeste educatie, sanatate, asistenta sociala. Cum e? Piata libera?
    Si nu, lefurile nu o sa creasca pentru ca noi cerem mai mult si refuzam salariile mici. Lefurile o sa creasca cand o sa avem productivitate mai buna, si o sa fie o investitie rentabila pentru o companie sa mareasca salariile. Romania oricum e o tara de lumea a 2a, deci grad mediu spre mare de risc. O corporatie care vine aici si deschide locuri de munca trebuie sa vada profit in asta. Altfel, ramane frumos acasa si plateste lefurile alea mari, cu grad de risc extrem de mic. Pentru ca stie piata de munca, stie sistemul social, stie mediul legislativ si are spatele acoperit de guvernul ei. Pampam…

    00
  19. Deci stai ca nu inteleg, domnul asta zice ca daca nu muncim vor creste salariile ca nu sunt oameni calificati pentru asa ceva? Si da exemplu in interviul sau de oameni carora li se poate gasi inlocuitor imediat? Adica de exemplu daca noi nu vrem sa muncim in fabrica sa zicem la facut nu stiu ce facut haine, noi suntem in pozitie de forta si strangem angajatorul cu usa si de fapt angajatorul/firma respectiva NU are optiunea sa se duca sa deschida fabrica/subcontracteze in china/vietnam/cambodgia/india sa gaseasca acolo mai ieftin sau sa atraga emigranti pe salariu mai mic?

    Sa ii explice cineva ca da, daca e vorba de o nisa foarte cautata si foarte bine platita unde nici afara nu gasesti specialisti, cand ai un portofoliu si pozitie de forta, cand tu alegi si ai pe masa 20 de oferte diferite, cand nu esti fortat de situatie, da, poate se aplica regula, insa cand in India si China sunt 1 miliard dispusi sa munceasca pe 1 sfert din ce faci tu, cand munca ta o poate face majoritatea si la o pozitie deschisa aplica 10.000 pe loc, la un moment dat cand te roade stomacul de foame te mai gandesti.

    00
    • Exagerezi în exemplele tale. Cazurile tratate se referă la munci simple și ocazionale. În cazul acestora, ideea aducerii unor muncitori (sezonieri) din China sau India este hilară. Cu totul însă ar sta lucrurile dacă aceștia (poate nu neapărat China sau India, ci tot felul de alți imigranți) ar exista DEJA și nu trebuie să-i mai aduci. Căci românul, vorba aia, cît or fi vremurile de grele, o orătanie în fața casei și-o ciupercă-n spatele ei tot va fi.

      00
  20. Am cheltuit 3000 în prima săptămâna din luna asta mare… Și nu pun aici noua placă video etc. La noi decent tre cam 3000$ pe lună.
    Păi numa la parc acvatic cheltui 300-500 zi, x 4 weekenduri. Plus un stand-up două, câteva ieșiri….
    Nu știu frate da se duc banii așa repede.

    00
  21. De acord cu Dragoş Pătraru despre mecanismele pieţii libere, dar pe de altă parte: cu cât mai multe ”mofturi” vor face potenţialii angajaţi, cu atât mai mult angajatorii se vor uita spre roboţi. Suntem în 2016, încă puţin şi e 2020.

    Dragoş Pătraru: ”Să ne bucurăm că oamenii nu sunt dispuşi să lucreze pe oricât. Ştiţi de ce? Pentru că aşa vor creşte lefurile.”

    Nu lefurile vor creşte, ci numărul de roboţi.

    Şi când vor apărea roboţi la curăţat viile şi livezele, parcă îl văd pe DP urlând că roboţii au furat joburile, pe care, oricum, nu le vrea nimeni.

    Credeţi că Amazon automatizează tot ce poate de dragul automatizării sau că s-a săturat de scandalurile cu angajaţii?

    Unii angajatori ar vrea să aibă oameni şi nu roboţi, dar n-au de unde:
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/bani-afaceri/de-ce-fug-investitorii-de-europa-de-est-560931

    00
    • Ai dreptate, însă problema îi va lovi mai ales pe cei needucați.
      Începînd cu sfîrșitul evului mediu, constant a existat o panică similară (în perioada victoriană, motoarele cu abur au permis unele automatizări în epocă, deci unii oameni și-au pierdut locul de muncă. Apoi a venit era cărbunelui, apoi a energiei electrice – alte locuri de muncă pierdute. Apoi era chimiei, alții au dat faliment. Acum este cea a procesării informației – s-au pierdut deja și se vor mai pierde locuri de muncă).
      Privit superficial, pare că tehnologia aduce doar nenorociri.
      În realitate, trebuie înțeles că oamenii concediați din țesătoriile pre-victoriene au făcut loc unor mecanici și ingineri care trebuiau să îngrijească acele motoare cu abur. Energia electrică, la fel. Chimia, la fel. IT-ul, la fel (de ex, chiar și roboții de care pomenești trebuie realizați de cineva, supravegheați în producție de cineva, și reparați de cineva). Ce merită reținut cu adevărat în toată povestea evoluției ăsteia, e că:
      1. Locurile de muncă nou create au fost mereu mai puține decît cele pe care le-au ”distrus” (nu prea e nimic de făcut aici: eficiența e una din regulile de aur ale evoluției și orice împotrivire e iluzorie).
      2. Educația necesară unui om pentru a-și permite un trai decent a fost și va fi din ce în ce mai mare.
      Aceasta este și ea una (dar nu cea mai importantă) din cauzele pentru care ”prăpastia” dintre bogați și săraci se adîncește (aș zice mai degrabă, lărgește).
      Cîți dintre noi, cei care ne jucam cu tănculețele alea ”cool” made in China, ne-am imaginat că vom fi în competiție cu ei astăzi? Noroc că majoritatea din ei nu mai fac astăzi lucruri așa calitative cum o făceau pe atunci…
      3. Totul e despre supraviețuire. Dacă ești de acord cu asta, e ok. Dacă nu, nu prea merită să explic (poate e mai bine ca genele tale să nu apuce ”ziua de mîine”. Dar cine-s eu să judec? Chestiile astea se-ntîmplă de la sine). Sfatul meu e să-ți educi plozii cît poți mai bine. Și, chiar dacă-ți ating vreo eventuală coardă sensibilă, să le spui că Newton și Einstein au făcut mult mai multe minuni (și repetabile!) după moartea lor decît Arsenie Boca.
      4. Astăzi vă sună binecunoscut sintagma ”tări puternic industrializate”. Pariul meu e că peste 50 ani se va vorbi (cu aceeași deferență) despre ”țări puternic educaționalizate” (sau ceva similar). Pînă atunci însă, eu voi fi oale și ulcele. Exagerez, doar oale.

      00
  22. v-ati gandit vreodata ca acei 50lei sunt dati pentru ca atat merita? s-a ajuns la cifra asta rotunda, frumoasa, care nu reprezinta nici mult nici putin, pe langa care, daca mosierul are bun simt, se adauga masa si bautura si ajunge asemenea unui angajator sa plateasca netul+contributii(50lei +mancare si bautura….si poate cateva tigari); ehhh, suma asta, pentru un jeg ca ala din birt, care din 8 ore iti munceste cu indulgenta 4 (celelalte 4 sunt pauza de masa, pauza de hidratare, pauze de tigara…ca asa stie el ca e la program de 8 ore) e mai mult decat suficienta.

    daca vrea 100lei pe zi, paaai…tb sa avem imagini din evul mediocru, sa stea la capatul randului paznic cu bici. pentru ca 2000lei pe luna nu prea castiga multi in romanica. stiu, p-aici sunteti multi it-isti, blog-isti, plm(etc), care castigati mai mult, dar reprezentati un 5% din popendulatie; restul viseaza la 2000lei.

    00
    • De unde stii tu cat merita X sau Y, ptr munca pe care o presteaza??Sau si tu esti dintre cei care doresc munca fortata in rrromanika ??/Patraru a spus un adevar pur, chiar daca multora nu le place.Piata este libera si fiecare munceste unde vrea si pe banii pe care crede el ca-i merita.Tie daca ti se pare ca 50 de lei e o suma mare, pe o zi de munca ,trebuie sa afli ca sant oameni de rand si doar cu o scoala tehnica la baza, care castiga banii astia in 10 minute.De ce ??/Ptr ca asta-i pretul pietii si sub care nu gasesti pe nimeni care sa presteze.Si eu am doar o scoala tehnica si o meserie simpla dar care imi baga in buzunar chiar si 11.000 de lei pe luna.Nu sant angajat si n-am nici firma dar comenzile merg destul de bine.De ce crezi tu ca as munci ca angajat intr-o firma care mi-ar da maxim 1500 lei sub pretextul ca atat merit.Piata e cea care dicteaza pretul oricarei resurse, indiferent daca ne place sau nu !!

      00
    • Am fost tentat să-ți dau un ”up-vote” pentru expresia ”evul mediocru” (M-AM rîs)… dar imaginea de ansamblu pe care o promovezi (cea de stăpîn de sclavi, în cazul în care catadicsești să-i plătești suma cerută).

      00
  23. Spunea Patraru (si inca vreo cativa pe aici) ca e libertate la ambele capete: angajatorul e liber sa stabileasca salariul, dar si omul poate refuza sa se angajeze daca nu ii convine salariul. ok. Dar cine refuza un salariu minim nu trebuie sa primeasca nici ajutor social. Adica oricine isi poate lua libertatea sa refuze un salariu de 1500 de lei/luna (ca drojdierul din clip), dar asta nu inseamna ca noi, ceilalti, care acceptam sa muncim pe un salariu bun sau prost, trebuie sa ii platim lui asistenta medicala si ajutor social.

    00
  24. si totusi, parerea ta care este? doar ai dat un share?
    chiar sunt interesat, de aceea tot trec pe-aici :)
    numai bine

    00
    • eu sunt pentru muncit pe nimic când nu știi să faci nimic și muncit pe bani cât mai mulți când știi să faci chestii valoroase.

  25. Firmele cauta mereu taxele cele mai mici si forta de munca cea mai ieftina. Crezi ca cineva din vreo firma da doi bani pe vreun angajat? Sa fim seriosi. Toti vor sa faca profit. Profitul sa fie cat mai mare. Asta e tot.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube