Sunt complet nedumerit și confuz

Citeam scrisoarea unui păgubit al Nordis și, pe măsură ce paragrafele curgeau, deveneam tot mai nedumerit.

Prima nedumerire e legată de cum a reușit omul ăla să facă bani, el neștiind a scrie în limba română. Și e al doilea caz pe ziua de azi, primul a fost ăsta de mai jos, de pe un grup de Tesle

deci revin sa va anunt ca la masina mea nu s-a facut nimik, ba mai mult lucreaza niste incompetenti care acum nu mai vor sa se ocupe de masina mea ba mai mult am fost amenintat ca masina mea o sa imi fie data afara si asta este
deci daca cei care au avut probleme cu service nu se implica sa facem ceva cu asta nu va puteti da seama cat de rau o sa fie la anu

Cum fac oamenii ăștia bani? Cum discută cu partenerii de afaceri, angajatori și angajați? E o cabala secretă de oameni care nu cunosc limba română și totuși reușesc să se înțeleagă între ei?

Dar…

Înțeleg acum cine pune botul la unele reclame de pe net. Când îi vezi cum scriu înțelegi. Nu erau pentru tine reclamele alea de la grădinari deveniți consultanți de afaceri sau picați la bac agramați deveniți speakeri motivaționali. Erau pentru ăștilalți. Adică, scuzați-mă, dacă tu crezi că o e afacere să cumperi o cameră de hotel sau un apartament pentru regim hotelier nu înseamnă neapărat că nu ai fost niciodată la un hotel, ci că nu știi să faci niște calcule simple.

Dar aici mirarea se accentuează. Cum fac ăștia bani?! Din ce?!?! Sunt curios și confuz.

drogati

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Dar ce meseriași avocații care au întocmit contractul ăla! Se rezumă așa:

    „Prostul de client doar plătește, șmecherul de la Nordis doar folosește. Mulți ani trăiască! ”

    Acuma eu inteleg că dacă semnezi ca chiorul, e posibil să te usture. Dar mai cred si ca un asemenea contract (plin de clauze abuzive) poate fi atacat și anulat în instanță.

    Comentariu apreciat.1284
    • In justitia romaneasca?

      Comentariu apreciat.5412
    • Bogdan: teoretic da.

      Una dintre condiții (de valabilitate, pentru orice contract) este buna cunoaștere și înțelegere a TUTUROR clauzelor, de către toate părțile. Orice rahat care contravine bunei credințe, orice intenție de inducere in eroare (clauze ascunse, ori înșelătoare) duce la anularea contractului.

      Tot teoretic.

      (Pentru curioși răbdători, Noul Cod Civil)

      Comentariu apreciat.803
    • In justitia romaneasca orice termen dureaza luni. Chestii simple pot fi taraganae la infinit, pentru ca intrun final apoteotic si ai o hotarare nedefinitiva, care poate fi atacata cu minim un recurs.

      Si daca intr-un final ajungi la ultimul episod, macar o parte a murit sau e in faliment si nu ai ce executa.

      La Nordis este un dezastru juridic, o escrocherie inretinuta de avocati si notari, iar banii s-au evaporat.

      Pe scheletul blocurilor din Mamaia si gropile de la Sinaia (unde e de fapt o vagauna langa Taverna Sarbului) se vor bate zeci de ani banci si pagubiti.
      La masa credala omul de rand primeste praful de pe toba.

      Comentariu apreciat.904
    • Pentru astia cu „ataci in justitie” ca nu pare corect/moral/legal. Ba ati inebunit cu justita asta. V-au prostit pe fata sa va mai si hashtaguiti cu aparatul ei.

      Chiar nu intelegeti ca justitia asta in care va puneti sperante e cea mai corupta si mizerbila institutie a statului roman. Probbail pe ca 95% dintre voi n-ati avut de a face cu ea. Pe langa ea parlamentul e institutie de binefacere. Daca o sa ajungeti sa aveti de a face cu justitia o sa intelegeti ca daca domnu’ procuror si domnu’ judecator stabilesc ca soarele se invarte in jurul pamantului, fix asa ramane.

      Comentariu apreciat.1377
    • Am in jurul meu cateva cazuri de oameni care si-au sperantele in „justitie”. Am ajuns la concluzia ca decat sa ma judec cu unu, ori trec pe pastile si imi vad de treaba (cazul fericit) ori ii dau un par in cap, fac puscarie si aia e. Chiar si a doau varianta e mai rapida (cu tot cu executarea sentintei) si mai umana decat varianta care implica procesul. Cine are inca incredere in justitie nu are habar de nesimtirea, indolenta si totala dezradacinare din realitate a celor care sunt pusi sa vegheze si sa imparta dreptatea.

      Comentariu apreciat.788
    • Ma bucur ca a mai spus cineva ca cei care invoca „datul in judecata” e clar ca nu au avut in viata lor de a face cu justitia romaneasca.
      Pornind de la lucru ce pare banal…ala de a gasi un avocat in care sa ai incredere si care sa se mai si priceapa (gen 5 avocati 5 pareri)…sa nu uitam cum se face facultatea in ziua de azi si mai ales facultatea de drept unde se trece ca rata prin apa.
      Apoi mare succes sa formulezi actiunea, sa platesti onorarii, taxe etc. Si apoi urmeaza judecata in sine care cu cat sunt mai interpretabile probele cu atat iti scad sansele de castig si cresc timpul in care se va da o hotarare. Care 100% va fi atacata..deci alti bani la avocat, alta prelungire pana la final.
      Deja cand mai ai si de gand sa te judeci cu o firma mare…succes in a gasi avocati mai buni decat ai alora. Aia avand avocati, nu avocat ca tine…cel mai probabil unu de mana a2a ca nu ai cum sa iti permiti onorarii de case de avocatura care cel mai probabil ar depasi cu mult orice pierdere ai tu.

      Comentariu apreciat.417
  2. Multi au strans cu greu muncind afara. Muncitor in constructii daca trage tare face intre 4000 si 6000 de euro pe luna. Soferi de cursa lunga pe tiruri. Marinari de luni de zile muncesti si vezi doar betivii de pe vas. Trag cu anii si strang, familiile sunt in tara unde trimit bani. Daca pui un 3000-4000 pe luna in 5 ani strangi o suma decenta. Bine, astia nu au viata decat alea cateva saptamani de concediu in tara. O sa sara multi ca nu exista asa ceva. Exista dar nu sunt multi dispusi la asemenea eforturi si sacrificii si viata de cacat. Scriu prost pt ca au 8 clase facute la tara si un liceu unde au intrat cu 1.25 si nici macar nu s-au mai dus la Bac.

    Comentariu apreciat.20720
    • Problema este ca nu iti dai tu seama cat de multi sunt in aceasta situatie.
      Vezi statisticile de la Bac din tara.

      Pe de alta parte nu e doar asta.
      Am pus panouri fotovoltaice pe 4 cladiri cu o firma mica.
      Tatal, fiul si doi angajati.

      Toti au muncit cot la cot de au rupt!
      Cand nu monteaza panouri in Romania, lucreaza in Australia, Belgia si nise tari arabe.

      Au case, apartament la mare, EV si ma multe ICE.

      Daca esti bun pe meseria ta se fac bani! Toti se viseaza milionari, dar pic cu pic se po aduna sume frumoase.
      Asta nu inseamna insa ca au habar sa nu puna virgula intre subiect si predicat!

      Nu putem fi buni la toate si mai ales va mai dura ca sa intelegem ca majoritatea nu sunt facuti ca sa termine facultati.
      La noi sistemul este total putred si nu vrem deloc sa recunoastem asta.

      Asa ajung o multime de agramati sa aiba 2 facultati si sa ne conduca politic tara.

      Despre facutul banilor, s-a dovedit e multa vreme ca nu are a face cu intelectul, ci cu determinarea si norocul.

      Comentariu apreciat.16215
    • Wow, zi-mi si mie unde anume faci 4000 pe luna in constructii, ca merg si eu!
      Merci de pont, sa dea dumnezo sanatate la neamuri!

      Comentariu apreciat.8331
    • @Irod
      Am renovat apartamentul de 2 camere acum 2 ani. Sumele cerute erau 6-8-10k euro. Am gasit printr-o recomandare doi meseriasi (unul nu a mai venit dupa 2 zile, era ajutorul) care au pus gresie / parchet / zugravit / schimbat usi. Practic, omul ala a muncit aproape singur timp de 18 zile, cost total 3k euro. Da, se trezea la 6, pana la 8 era cu tot frontul de lucru pus la punct si se apuca de treaba. Nu bea, nu fuma, nu statea pe telefon. Duminica era ziua lui libera, nu muncea. Deci, se poate, dar e de munca.

      Comentariu apreciat.1284
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3664
    • Nu comentez salariile, dar sunt curios cum rezisti cu doar 100 de euro pe mancare in Germania?

      Comentariu apreciat.643
    • @daniel calculele nu sunt tocmai realiste, in medie un muncitor ia fix media adica 2500 dar ramane tot cat zici tu pentru ca da mai mult pe chirie si mancare, plus tu zici ceva complet irealist cu 100e pe mancare, poate pe saptamana, si realist vorbind in constructii sau munci mai grele nici nu ai cum munci cu mancare « subtire » iti trebuie proteine, nu mananci numai cartofi cu pateu ca ciolacu

      Comentariu apreciat.402
    • Razvane, ai venit cu un exemplu in care omul a fscut banii aia obligat de imprejurari: pentru ca nu a mai aparut colegul la lucru si a trebuit sa termine lucrarea.
      Si nici 3000 nu sunt 4000. Nu mai zic 6000!
      Poate mai bine luati exemplul lui NIX si mai coboriti putin cu picioarele pe pamant.
      Cazurile de 4000-6000 pe luna sunt absolut excepetii dar incercati sa le dati ca fiind normalul! Stiu, multi facem greseala asta cand generalizam. E de inteles greseala, dsr e impardonabila in contextul in care pare sa fie promovat ca un model de succes nu stiu pentru cine…constructiile – aceasta influencereala pe bani multi.
      Sunt de acord ca poti castiga bani foarte buni din constructii, dar mai greu in jurul sumelor vehiculate mai devreme. Sursa: lucrez in constructii.

      Comentariu apreciat.425
    • @Irod,
      Nu am zis ca toti muncitorii din constructii iau 4000. Daca esti meserias, nu lucrezi pentru firma X, ci pe cont propriu si te asigur ca se castiga bine. Da, trebuie sa faci treaba buna si sa fii serios., recomandarile nu vin singure. Altfel, inginerii, proiectantii, PM care lucreaza la firme serioase trec lejer de sumele astea.

      By the way, daca in 18 zile (3 saptamani, cu tot cu duminici) a castigat 3000, cat castiga intr-o luna? Hai, regula de 3 simpla inainte de a ne contrazice inutil.

      Indecis. Tu ce zici?1125
    • Razvane, din nou, tu vorbesti chestii si extrapolezi de la un exemplu, transformandu-l in regula. Inainte sa-ti inteligenta si prerofrmanta in calcule de clasa a 3-a, citeste bine ce am scris si eu si NIX, vezi poate intelegi mai bine ce spunem.
      Eu daca fac o extrapolare de la exemplul tau si zic ca nu oricine stie sa aplice regula de 3 simpla e vreun destept, cum crezi ca suna?
      Pot fi de acord ca exista oameni in constructii, ingineri si proiectanti cu salariile astea dar in contextul discutiei generale din articol cred ca ai luat-o pe campie cu exemplele din cauza entuziasmului, argumentat „puternic” de exemplul tau.
      Ia te rog in calcul ca regula unui castig de 4000-6000 in constructii e falsa, si accepta treaba asta. Contra-exemplele tale viitoare nu pot sa schimbe aceasta, cat timp lucrand in domeniu stiu care sunt salariile de la salahor pana la instalator si de la zidar pana la fierar sau specialist in taiat betoane.

      174
    • Baieti,

      de unde scoateți cifrele astea pentru salarii ? cum ar zice wikipedia citation needed.

      cifrele pe care le am dat eu sunt ușor verificabile, intrați pe un site de job-uri și căutați „marinar” sau orice altceva vreți voi și vedeți acolo un range salarial.

      Ok, referitor la mâncare nu e 100 e 150, luam ca punct de reper o medie de 5 Euro/zi. Faceți voi un program în Java sau în JavaScript, ca oricum nu sunt foarte diferite, și vedeți cât face 5 Euro înmulțit cu 30 de Euro/luna

      420
    • @Daniel – oamenii nu sunt rationali, ei doar vor sa viseze ca se poate sa fie bine si cand vii tu si le spui ca nu merge clar ca iti iei manute rosii.

      Nu se castiga 4-6 mii in constructii, e o confuzie simpla – cat facureaza o firma e una, cu cat isi plateste firma angajatii este altceva si in acelasi timp nu au lucrari bune mereu. Ca ala aia cu agentii imobiliari – teoretic face 2 mii de euro comision pe un apartament si daca face o tranzactie pe saptamana are 8 mii – doar ca in medie nu are acel volum.

      Probabil ca afara ajunge la 4 mii de euro daca munceste mult si e meserias si da, se aduna in timp banii, insa ala cu masina nu era muncitor.

      Cred ca este o confuzie – nu este vorba de numarul de clase, e vorba de cat de prost sau dezinteresat este omul, ca undeva prin clasa a 4-a cred trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca bine, hai sa spunem ca 8 clase sunt sufiente si se exprime decent. Acum insa diferenta e daca le termini cu 5 tras de par sau cu 8+. Daca citesti textul de mai sus nu are sens, suna prost si oral, nu e ca omul nu stie sa foloseasca virgula si cratima.

      Eu cred ca sunt baietasii de cartier, sunt o groaza de tipi care au crescut cu alti „smecheri” si toata viata au alergat prin Europa ca orice intreprinzator – mai un furt, mai ceva femei, mai o contrabanda si apoi vin in tara si mai un taxi, mai ceva imobiliare, etc

      132
    • Razvan,3000 k. la negru presupun.Deci discutia s-a inchis.Daca ai primit factura,vezi cit mai ramine.Si ai vorbit de 6 zile pe saptamina probabil 10 ore pe zi.Oricum,pentru ce spui ca a facut la renovare(adica fara electrica si instalatii) suma e aberanta.

      142
  3. Ba înseamnă că ai fost la hotel, ai plătit 500 de lei pe noapte, n-ai înțeles cât costă salteaua și cearșafurile albe cu 500 de fire și uzura meltenilor, nici micul dejun diversificat nu l-ai înțeles, ai declarat „ăștia mă fură pe față ca pe un fraier”, și apoi instant ai zis „ia să fur și eu pe față eu alți fraieri”.
    Ăsta a fost planul de afacerii. Când a fost pe Anglea pe taxi sau pe Jermania când a adus mașini, a fost tot la fel planul, prin observarea celorlalți, nu prin matematică. N-a avut niciodată nevoie. Iar acum a pierdut, nu din cauza matematicii, ci pentru că l-a făcut un jmecher mai mare și mai cu multe pile. Sigur e din cauză că i-a pus blestem ăla de i-am vândut x3 cu turbina spartă. Nimic ce nu rezolvă o vrăjitoare care scoate argintul viu. O să facă de un x5 imediat o să vezi.

    Comentariu apreciat.999
    • Sunt si dintr-astia dar sunt o minoritate. Majoritatea a strans bani cu carca cu greu. Stiu marinar ce acum 2 ani cand fiul a intrat la medicina in Timisoara(din Turnu Severin) i-a cumparat la apartament de 2 camere destul de central si un BMW de 30000 de euro. Vreau sa va zic ca avea 45 dar arata de 55(se lauda ca a stat si 9 luni pe vapor si ca acolo toti sunt alcoolici). Eram la un gratar si eu la a 4-a bere si nu m-am putut abtine: ba da nu i-ai luat masina cam scumpa si puternica pt un incepator de 19 ani ? Nu, ca el a auzit ca la medicina daca nu ai masina ca lumea nu futi nimic. Asta este nivelul clasei muncitoare „descurcarete” in Romania.

      Comentariu apreciat.1052
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 633
  4. E femeie

    Indecis. Tu ce zici?2116
  5. « Street smart, boss »  trebuie doar sa fii mai viclean decat fraierul care te crede

    Comentariu apreciat.342
  6. Nu avem cultura economica, abia avem ceva economie in zona, de aceea romanii (dar nu doar ei) au doua vise frumoase:

    – sa aiba venituri decente/frumoase/constante din chirii (si sa nu trebuiasca sa investeasca in imobile)
    – sa traiasca din dobanda la depozite, dar inflatia sa nu ii rupa

    Mitul milionului de $ in 3 pasi simpli are multe forme.

    Teapa Nordis face parti din teapa clasica Time Sharing.

    Apartamentele miraculoase in Dubai acopera doua aspecte:
    – speri la un miracol acolo sau macar un ROI decent (eventual profit la revanzare).
    – se ingroapa/spala foarte multi bani negri (si nu doar de catre romani). Nu sunt prosti arabii.

    Daca maine s-ar cere la inmatricularea masinilor dovada fondurilor, in cativa ani SUV-urile si masinile premium noi vor deveni istorie.

    Comentariu apreciat.1052
  7. pe asta nu„-l mai vede anafu..

    Indecis. Tu ce zici?284
  8. „dacă tu crezi că o e afacere să cumperi o cameră de hotel sau un apartament pentru regim hotelier” … dude …mic cu mic se fac mai mulți mici O E afacere … mită, șpagă, peșcheș, paran’dărăt.. etc… toate funcționează la fel… nu ai destui tineri, treci la nivelul următor… impresionează-mă! stoarce-mi o lacrimă…

    226
  9. Nu era barba-su lui Vicol, care e membră în comisia juridică la Senat mare sculă prin Nordis?

    E jaf girat juridic de nevasta-sa și colegii ei…

    Comentariu apreciat.872
  10. Nordis e sponsor unic al arbitrilor din prima liga de fotbal din Romania. Ma intreb daca acolo s-au achitat de datorii sau cei de la Liga ii asteapta si acum cu bani si arunca scuza ca e greu sa scoti numele sponsorului de pe echipament in plin sezon.

    Comentariu apreciat.371
  11. NOU
    #32

    de unde? simplu, de la alți agramați, da’ repetenți la jmekerie la școala veți…
    nu înțeleg însă de ce-ți bați capul!? nu e pentru tine/noi; astea e pentru băeții, nu știm noi…

    243
  12. “Dar aici mirarea se accentuează. Cum fac ăștia bani?! Din ce?!?!“

    Contracte cu statul si alte smenuri unde nu e nevoie sa stii sa scrii si sa citesti

    263
  13. Mane, nu am citit articolul din link asa ca acum comentez doar pe textul tau.

    Nu trebuie sa scrii corect ca sa faci ceva bani. Nu-mi spune ca Salam e academician. Plus, de exemplu eu, sunt si agramat si analfabet, ba din viteza ca nu recitesc si corectez, ba pur si simplu din prostie, insa fac putini bani (nu multi) cat sa nu murim de foame (bine, situatia oricand se poate schimba). Repet, putini, nu sunt bogat. Nu o zic ca lauda, o zic ca atat timp cat munca ta nu e exclusiv in domeniul ala, nu e obligatoriu fii expert in chestia aia, nu obligatoriu sa scrii la perfectie ca sa transmiti un mesaj daca cel cu care discuti e dispus sa asculte mesajul.

    Am sa scot din discutie tepele, onlyfans, maneleala, influencereala aia de melteni si curve, pariurile si contractele cu statul.

    Cat timp livrezi calitativ si la timp si omul e multumit sau fericit, poti face bani. Gasesti o nisa si ai grija sa-ti faci treaba pe nisa aia.

    Ce cred eu ca e important este sa ai dezvoltat spiritul de actiune, de rezolvat probleme, de “getting things done”. Daca esti perseverent si nu astepti minuni peste noapte, dupa un timp ai sa vezi ca situatia se imbunatateste. Paradoxul este ca cu cat esti mai intelectual, mai citit, mai doctor magna cum laude, cat gandesti mai mult, cu atat gasesti mai multe scuze sa nu te apuci niciodata sa faci lucrul ala.

    Comentariu apreciat.896
    • Nu-s sigur dar Vali cred ca bate si la faptul ca daca ai trudit pentru banii aia, nu ii dai asa la orice samsar de imobiliare.

      Comentariu apreciat.302
    • NOU
      #37

      „poti face bani. Gasesti o nisa si ai grija sa-ti faci treaba pe nisa aia.”
      Asa am zis si eu, cand eram mai tanar, voi munci, imi iau o masina decenta si un apartament decent.
      Dar in ultima vreme exemplele au fost doar negative in privinta asta. Tocmai aia care au bani sunt aia care nu isi fac treaba, care fura si inseala, care pe hartie castiga mult mai putin decat afiseaza. Si care o fac pe sume tot mai mari.
      In paralel am asistat la o crestere galopanta a inflatiei, cu largul concurs al statului care a aruncat bani in piata, fara sa aduca o plusvaloare.
      Practic, tu, ca sa o duci in mod real mai bine, trebuie sa castigi mai mult decat altii care fac combinatii, doar ca puterea lor de cumparare creste mult mai repede decat a ta.
      Ai 3000 eur salariu, judecatoarea are tot 3000 eur, va bateti pe acelasi apartament, poti sa faci pe dracu-n patru sa faci 4000 eur salariu, ea are 1 mil trasi pe dreapta.

      Comentariu apreciat.501
  14. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 957
    • @Alex Giurgea … ce te faci în situația următoare: îți plătesc 230.000€ vreau totul făcut până pe 23.04.2024 Totul!!! până la cele mai mici amănunte. Și tu te caci pe tine că …etc etc.

      Comentariu apreciat.314
    • Tl’dr, nu m-am uitat pe ce contracte au semnat aia stiu de o schema clasica in care dezvoltatorul il motiveaza pe client sa isi piarda avansul cu amanarile.. repet nu stiu daca se aplica aici pot fi alte scheme, asta imi aduce aminte si de niste scheme din onlineul romanesc cu preorders lol

      151
    • Wait what? Adica da-i in plm pe aia care mi-au asigurat succesul? LOOOL. Hai sa facem mai multi bani cu banii fraierilor. Doamne… fer…

      12
  15. Ok o sa fiu rautacios dar ma surprinde nr mare de manute verzi la unele comentarii. Numerosi cititori sunt de parere ca dupa ce ai muncit (unii tot aduc in discutie munca fizica prestata prin afara), vii in tara si spargi economiile cu orice bisnitzman … de ce nu imobiliare in Dubai daca tot ne batem joc de bani ?! :)))

    Indecis. Tu ce zici?527
  16. NOU
    #43

    Falimentul democratiei.

    Faza e ca nici in alte tari europene se pare ca nu e mai bine.

    184
  17. La +200k euro scrii în bara de căutare de la google așa: avocat drept imobiliar localitate sau avocat drept comercial localitate.
    Te duci la ăia și spui: buna ziua am contractul ăsta, nu știu dacă să-l semnez sau nu. La 400 de euro îți citește doar contractul și îți subliniază unde să ai grijă, unde e țeapă etc. La 2k euro negociază pentru tine. Când vezi ca 90% din contract e în defavoarea ta ori suni dezvoltatorul și-i zici de mamă, de tată, de morți și de cruce si îți iei banii si pleci, ori nu-i zici nimic și îți iei banii și pleci.
    Banii ăștia dați la avocat înainte să semnezi ceva cu bătaie lungă sunt investiție în sănătate și liniște.

    Comentariu apreciat.753
    • La teorie stam toti excelent!
      In practica nu ai vazut 200 000 eur in cont decat in film.
      Nu mai e o suma impresionanta.

      Nu negociaza nimeni cu tine contractul! Nu merita efortul, cand sunt 10 prosti la usa gata sa semneze.

      Indecis. Tu ce zici?3814
    • @Bogumil, si daca nu negociaza inseamna ca singura optiune e sa fii printre aia 10 prosti care asteapta la usa ? Tocmai aici te ajuta avocatul, iti explica contractul ca sa nu semnezi ca prostul si pe urma sa te plangi.

      Comentariu apreciat.371
    • Eu iti spun ca ideea de negociere are loc atunci cand intre entitati este o oarecare egalitate.

      Cand ei sunt un gigant, omul din fata ta nu are nici posibilitatea de a negocia, nici timpul si nici cheful.

      153
    • Asa e domnul Bogumil sint mii de oameni la usa sa cumpere.De aia vinzarile sint prabusite si se opresc o gramada de proiecte.

      70
  18. Nu exista o legatura intre cat de educat esti si cati bani poti sa faci. Imi este din ce in ce mai greu sa ii ofer motivatii puradelului din dotare sa invete.

    Cateva exemple de oameni pe care i-am cunoscut in ultimii ani cu venituri mai mult decat decente dar cu minus la capitolul educatie:

    – sprancenista (nu stiu cum as putea sa ii spun), venituri de peste 4000 eur/luna, nu plateste absolut nicio taxa, totul la negru.
    – instalator cu ani de munca prin vest, are mai multe apartamente prin diverse residence-uri, face din chirii peste 5000 eur/luna.
    – „dezvoltator”, dupa 10 ani pe Anglia la munca de jos, a strans ceva bani, face case prin imprejurimile Bucurestiului ci echipe de moldoveni de dincolo, profit cam 40k la o casa. Majoritatea activitatilor la negru-gri.
    – patron de spalatorii auto folosite ca paravan pentru trafic de iarba si pastile. Nu stiu cat face, dar e furnizor oficial in zona.
    – sapator de puturi, exploateaza mai multe echipe de copii de aceeasi culoare cu el la munca, peste 10k pe luna. Bineinteles, nu cred ca stie cum arata o factura.
    – crypto guy, 15k/luna, nu din tranzactii, ci din minare pe placi video care functioneaza cu curent furat de la o regie autonoma. Directorul regiei autonome are partea lui.

    Astia sunt oameni care se incadreaza in categoria agramati, dar am cunoscut si altii educati care fac o gramada de bani fara ca educatia lor sa aiba vreun merit sau la care modul in care fac banii sa aiba vreo legatura cu meseria lor: popi, politisti, avocati.

    Dar in schimb cunosc foarte multi oameni educati cu care e o placere sa discuti si sa schimbi idei, dar de-abia traiesc de la o luna la alta.

    In concluzie, nu exista o legatura directa intre nivelul de educatie si venituri. Da, probabil e mai usor sa ai un venit decent daca esti educat, dar nu e o garantie.

    Comentariu apreciat.1012
    • De fapt corolarul a ceea ce spui tu este acesta:
      Am vazut rar oameni cu carte care sa moara de foame.

      Vali trece printr-o criza a vietii, de razvratire.
      Isi da seama ca lucrurile merg prost si viata a trecut.

      Running out of time…

      Indecis. Tu ce zici?3310
    • Rumbu,tu vorbesti de infractori.Nu despre asta e vorba.Sau de evazionisti.

      18
    • @caposu: ba da, cam fix despre asta e vorba. Cum scria cineva mai sus, tu cu ăștia concurezi pe piața imobiliară, și nu e ca și cum vor dispărea un moment dat doar pentru că îți dorești tu asta. Deci, baftă.

      60
    • Unsirb,
      Exista infractori si evazionisti,dar in nici un caz nu sint majoritari.Exceptiile sint una,majoritari sint oamenii corecti.

      14
  19. Adevărul e că prețurile absurde in imobiliare sunt ținute în sus de specimenele astea. Mulți semnează că primarul tocmai pentru că, e foarte probabil ca ei au făcut banii ăștia la negru. Drept urmare nu le prea pasă dacă pierd banii sau nu. Am fost zilele trecute la un dezvoltator. Peste 70% din apartamente erau luate cu banii jos. Cauze? 1. Unii vin și iau mai multe bucăți odată. Le iau din stadiul de groapa și apoi le vând cu preț mai mare la finalitate 2. Sunt oameni care fac bani ilegali și ii spala că le e jena sa îi prindă poliția cu teancuri acasă. Ăștia și profită de taxele extrem de mici pe proprietati. Desigur ai putea zice că au strâns ei banii muncind pe dincolo etc. Eu nu prea cred asta. Majoritatea românilor sunt efectiv pe joburi de average Joe pe dincolo. Nu scoți sute de mii de euro doar pocnind din degete la munca, plătind taxe impozite și chirie dincolo și să pui mii de euro la ciorap pe luna.

    Comentariu apreciat.343
    • 1. Preturile NU sunt absurde, esti tu sarac, maica.
      Care e normalitatea? Pe ce s-ar baza un pret „corect”?

      Atata timp ca unii cer si altii cumpara, pretul este corect.

      Daca mergi mai la vest, o sa vezi acolo absurditati/mp.

      2. Nu e ceva nu sau specific romanesc sa cumperi cand e ieftin la inceput si sa vinzi scump dupa finalizare. E o forma de investitie din are toata lumea castiga (cumparatorul initial si dezvoltatorul, pentru ca beneficiaza de lichiditate).

      3. Vrei sa iesi ieftin? Cumperi teren (sa vezi acolo preturi absurde), de rpeferinta cu utilitati si construiesti cu manuta ta. Vei fi oripilat de preturi.
      Cand termini, vei descoperi ca ai imbatranit 10 ani in 3 ani de constructie, iar asfaltul promis acum 15 ani tot nu a ajuns pana la tine.

      4. Da, sunt foarte multi bani negri ingropati in imobiliare, de aceea nimeni nu vrea sa se uite la acest aspect, pentru ca ar fi o problema nationala de… „securitate”.
      Ai vedea cum de la infractori cu acte, pana la politicieni, oameni de afaceri falimentari si pana la diversi birocrati si „justitiari”, TOT au averi mult peste veniturile declarate.

      Si atunci ce faci? Faci judetul „puscaria” si ii bagi pe toti acolo?

      Eu fac zilnic chit-chat cu o vecina, dna consilier PSD la PMB.
      Masina de 80 000 EUR, luata de noua si e imbracata de minim 5000 eur zilnic. In fiecare zi alti 5000 EUR, ca ma tine la curent nevasta (invidioasa) dpdv al preturior garderobei respectivei.

      Indecis. Tu ce zici?2314
    • Eu zic că sunt în condițiile în care taxele pe proprietăți sunt la o fracțiune din ce plătești in vest. Și da in vest te doare capul mai tare dar și legea se respecta. La noi pe ieftineala ba nu îți trag asfalt, ba nu îți respecta constructorul legislația. Romania a pierdut 4 milioane de locuitori în 30 de ani:) se construiește incontinuu însă și prețurile tot cred că rămân nejustificat de mari într-o țară cu 96% din populație proprietari:)). Și dacă vezi asta sa îmi explici mie cam ce anume justifica 60.000 de euro 3 camere într-un oraș că Giurgiu. Sa îmi zici ce perspective ai acolo cam ce viitor poți avea. Cu excepția marilor orașe (va seca și resursă din migrația interna in maxim un deceniu doua), piata imobiliara e moarta în cam toată tara

      132
    • Romania nu are acelasi profil cu tarile din vest.
      O parte importanta din avutia nationala consta in imobiliare, nu in lichiditati.
      O zice BNR, nu eu.

      De ce?
      Pentru ca romanul stie ca trebuie sa traga tare cat e in putere, sa aiba unde pune capul la batranete, ca din pensia mizera poate sa doarma altfel sub pod.

      Se construieste pentru ca oamenii nu mai au ce face la sate si s-a saturat de mizerie, noroi si munca. Lumea se muta la oras, unde sunt bani/civilizatie/oportunitati.
      Stai tu in casa parinteasca, sparge lemne, spala-te in copaie si kkte in fundul curtii.

      E plina tara de proprietati abandonate, adica la vanzare, fara cumparator.

      Cresterea impozitarii inseamna dezimproprietarire!
      Cat costa o casa in anii 2000 si cat costa aceeasi casa acum?
      La 1% din valoarea d piata/an, apar probleme nebanuite.
      Ce e rau ca oamenii de rand isi permit acum locuinte ma spatioase si mai comortabile decat aveau boierii acum cca 100 de ani?
      De ce sa ii pedepsesti cu impozitele?

      13
    • Domnu Bogdan,365x 5000?

      50
    • Căposu – 1.825.000, că am calculator pe aifon. A trebuit să șterg, ca am greșit prima oară. La aifoane ca să ștergi din calculator, glisezi pe ecran de la dreapta la stanga. Dacă aveam 10 Ron de la fiecare om căruia i-am arătat asta, acuma eram mai bogat decât doamna judecător!

      51
    • As zice ca nu e o problema sa ai proprietati mai mari. Dreptul la o locuinta mi se pare cumva fundamental. Daca iti permiti sa iti cumperi apartamente cu nemiluita, cred ca ai suficiente resurse sa platesti taxe pe masura. Asa mentii si preturile la o marja agreabila si incurajezi oamenii sa isi depuna banii si in altceva in afara de betoane. Pe langa asta adaugi un pic de dinamism in piata, in sensul in care permiti si altor oameni sa se ridice pe cont propriu. Nu sunt pe ideea sa rupi pielea de pe unul care are un banal apartament intr-un oras din tara. Dar sunt unii care au zeci de apartamente si platesc impozite nesemnificative raportat la veniturile pe care le genereaza. Si da e destul loc de taxare si nu sunt astia atat de multi pe cat ai crede dar suficienti cat sa ai niste bombardieri de rangul familiei Pascu printre noi.

      10
  20. Un instalator sau electrician bun poate face banii aia. Ei nu stiu neaparat sa scrie si nici nu cred ca se pricep prea mult la contracte.

    Oricum, mizeria Nordis nu poate ramane in „ai semnat”. E un contract pj-pf…daca era pj-pj trebuia sa ai juristul tau, era altceva.

    114
  21. Din afaceri cu statul sau cu primariile. Unde stau de vorba cu alti agramati. Pe care ii votam direct sau indirect noi. Iar printre noi e plin de agramati. E un ciclu.

    130
  22. supraestimezi utilitatea limbii române. Țiriac pare un intelectual?

    133
  23. Tupeul nesimțit e secretul, boss! Uită-te și la industria în care activăm

    30
  24. Cu ani in urma (multi) eram sa cumpar un apartament in Bucuresti, central, bloc in constructie, „doar” 63mii usd (sau eur, nu imi amintesc bine). Banii ii aveam doar ca ma sfătuiește avocatul ca e o clauza nasoala in contract, suma se plateste in lei la un curs al nu stiu carei banci (nu Bnr :)) + inca 2%. Si m-am cacait, ca nu, ca ba..aia mi-au dat cu flit, au vandut tot in cateva saptamani. Acus trec din cand in cand pe langa bloc si ma gandesc ca si daca luam cu +100% la cursul ala de schimb, tot in castig eram. Ca sa nu mai zic de am cumparat de acei 63mii pana la urma… Deh

    Indecis. Tu ce zici?2010
  25. Cum poți ca in țara teparilor să cumperi un apartament care e la stadiul de proiect? Deja cred ca s-au construit prea multe apartamente având în vedere că multe dintre ele sunt goale. Sau vor fi ocupate de indienii pe care ii vom aduce pentru a munci in locul nostru.

    172
  26. Romanul are in medie un salariu de 4500 lei sau aprox. 900 euro.
    Recomandarea e sa nu ai rate mai mari de 30%.
    30% x 900 euro = 270 euro / luna.
    360 de luni x 270 euro / luna = 97.200 euro.
    Aceasta este suma totala platita catre banca in 30 de ani de un roman cu salariul mediu.
    La 3% dobanda anuala, jumatate din suma totala e dobanda, deci imobilul poate avea un pret maxim de 48.600 euro.

    Ok, daca e o familie isi permit mai mult.
    Ok, daca ai parinti care ajuta, avansul e mai mare.
    Ok, daca ai business legitim, iti permiti mai mult, dar iesim din logica romanului mediu.
    Ok, daca… alte idei.

    Exista un studiu in Suedia efectuat timp de 20 de ani pe barbati.
    La incorporare au efectuat un test de IQ.
    Concluzia e ca, indiferent de valoarea IQ, salariul maxim care poate fi atins e de 60.000 euro. Fiind vorba de Suedia ma astept ca net sa fie 30.000 euro sau 2500 euro lunar.
    Pentru salarii mai mari exista doua optiuni: cariere de management sau mediu social care favorizeaza accesul catre salarii mai mari de 60.000.

    Oricum invartim discutia, trebuie sa ajungem la banii negri.
    Daca sunt astfel de greseli de gramatica si de non sens al frazei, nu ma astept sa discut cu un geniu neinteles, care are succes financiar.

    Nici un comentator nu poate argumenta cu date pe termen lung ca un muncitor in constructii castiga constant lunar peste 2500 euro intr-un orizont de 20 ani.
    Date, cifre, fapte nu povesti ca am auzit eu ca…

    Revenind la agramat, eu am o singura teorie: e vectorul care cheltuieste banii negri castigati de o alta persoana in vederea ascunderii sursei banilor si a spalarii lor.
    Cine poate demonstra teoria: politisti, procurori, judecatori.
    Eu nu am auzit de astfel de cazuri.

    De ce este permis?
    Construcțiile și tranzacțiile imobiliare cu o contribuție egală la creșterea PIB (+0,7%), având o pondere de 6,3%, respectiv 7,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 11,2%, respectiv 8,8%.
    Asta doar in 2022.

    111
    • Frumos, argumentat, cred ca putem sa inchidem comentariile sa evit alte aberatii pe tema „dam dar daca munesti 36 de ore pe zi sigur banii vin”. Bani negri sunt cacalau in Romania, ne place sa ne mintim doar sa nu intram in depresie.

      81
    • 30 de ani cu 3% dobândă (ce vis frumos…) înseamnă că 45% din suma împrumutată va constitui dobândă, nu 45% din suma totală rambursata. Adică își permite locuință la prețul de ~65k euro. Greșesc?

      În rest, da, cam așa văd și eu lucrurile, deși șmecheria e, dacă tot ești angajat și nu antreprenor, să ai multă vreme un salariu mare, nu doar să îl obții… că la un interviu se mai vinde oricine bine.

      10
  27. Gresesti. Unde scrie ca daca faci bani e obligatoriu sa stii limba romana sau sa scrii corect ?? Exista oameni destepti de scoala, exista oameni destepti de scoala vietii ( care de multe ori bate orice scoala ), exista oameni prosti dar norocosi in viata si afaceri

    40
  28. Salut. Va pot da eu un exemplu de bani multi albi facuti de catre agramati. Lucrez in in domeniu si va spun din ce vad in jur. In tarile arabe, in petrol, sunt foarte multi romani sondori sefi, muncitori buni si apreciati, mult peste indieni ca experienta si abilitati. Lucreza 28 de zile si 28 de zile acasa (platite), pe un salariu de cam 8 mii $ in fiecare luna. Cat e la munca are mancare si cazare, bilete de avion platite, nu cheltuie decat pe tigari, si alea ieftine. Cam la fel au si mecanicii sau electricienii buni si muncitori pe sonde.
    Toti au maxim liceul terminat, dar nu stiu sa scrie corect nici unul, iar engleza au invatat din mers.
    In ce baga toti banii….ultimele iPhone tuturor din familie, haine de firma, BMW si…doar aia mai destepti un pic in imobiliare.
    Pe astia ii devoreaza dezvoltatorii imobiliari,.

    171
  29. Vă las o vorbă:

    Dacă studiezi/muncești mult… nu mai ai timp să faci bani.

    131
  30. Calm! au deschis acum hotelul și iși iau revanșa. Or sa vanda apartamente nordis ca painea calda.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube