Studiu: Cu cât e mai cald, cu atât devenim mai nervoși

Am scris un text acum câteva săptămâni în care spuneam că am observat cum lumea devine mai tâmpită pe măsură ce se încălzește vremea de afară. Cum vine vara, ne tâmpim.
Era o observație așa, „de amator”, urmărind știrile din presă, cum se adună știri nasoale (crime, violuri, incidente în trafic, accidente) pe timp de vară: frecvența lor crește vara.

Eu sunt un amator cu observațiile mele, față de alții care chiar au făcut studii despre asta:

Does This Hot Weather Make You Angry? The Reason Will Surprise You!
A new study has found that people get angry or grumpy in warm weather as stress hormones may rise in tandem with the thermometer

 

Feeling Hot Can Fuel Rage
Hotter weather sparks aggression and revolution

 

Am căutat articolele de mai sus pentru că urmăresc seria de mai jos (pe care v-o recomand, apropo) şi acolo spune că inclusiv pe staţia spaţială trebuie controlată clima pentru ca oamenii să fie „cool” (la cap).

Concluzia acestui text scurt: Dacă vă iau dracii vara, să ştiţi de ce. Eventual să încercăm să amânăm până la toamnă cocoșeniile. Bere rece, apă rece, duş rece… soluţii sunt.

 

Totuși, studiile astea se cam bat cap în cap cu altă observație de-a mea, că orașele de „mare și soare” sunt „pă chill”. Sau… sunt „pă chill” tocmai, pentru că oamenii ventilează mai bine căldura din cap, în apa mării?*

 

sursa foto: HEALTH: Why you get easily angry in hot weather

 

*Mi-e dor de Bari. :(
El, ea, un „motorino”, mare, pizza la 1 euro, scris pe jos în fața blocurilor „Ti amo!”… mesaj catre duduia pe care o conduci seara acasa… :) Imagini zilnice în Bari (pe lângă cele cu Antifa, unde apare scris des în fața cuvântului litera T… Tantifa.)
Cel mai „înamorat” oraș pe care l-am cunoscut, primul în top: Bari. Am fost de mai multe ori  la Paris, e nimic față de Bari. Paris e fals, e „hyped”. Bari e autentic. Aș vrea să am 18-20 de ani și să mă mut la Bari. Cred că m-aș integra scenelor precum cea din poza de mai jos. :)
Ai 18-20-25 de ani? Bagă un ochi la UniBa, au taxe totale mai mici decât românii!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. bai Cristici..asa ne enervezi…

    00
  2. Eu de la bere rece fac si mai rau :))))

    00
  3. „Pizza la 1 euro” este, cumva, figura de stil ?…

    00
    • Nu. Chiar este pizza la 1 euro. Mica, cat palma sau putin mai mare. Cel putin in 2016 era… facuta pe loc, in fata ta. Coada de seara, localnici. In loc de merdenea, sau McD, sau KFC… De asta nu prea exista prostiile astea americane in Italia. Pentru ce? Sa ce? Starbucks, cand ei au Lavazza si Kimbo? :)

    • Super! N-am fost niciodata mai jos de Paestum dar aveam planuri cu tocul cizmei, mai ales sa vad trulli din Alberobello….

      00
  4. NOU
    #6

    Tantifa?

    00
    • Miscarea „Antifa”, cu ceva ani – multi – inainte de prostia de acum din State, apropo.
      Italienii sunt comunisti si fascisti – cam extremisti aici – de zeci de ani. (vezi Brigazile Rosii)
      Ei, in Bari si Lecce apare scris des pe pereti „Antifa”, cum ca ei nu sunt fascisti. Noaptea trec altii si pun T, „Tantifa”, adica „foarte fascisti” (tanti fa). Joc de cuvinte.
      E mai bine, totusi, cred, decat in Torino, unde apar svastici pe ziduri, si scris mare „HITLER!” (poate fac un mic text/opinie despre cum am vazut eu treaba asta). Torino are si „Lotta Communista”, un ziar comunist. La Roma am pozat filiala Partidului Comunist Italian – partid legal.
      Cred ca Italienii ar fi mult mai departe decat sunt daca nu si-ar ocupa timpul cu prostiile astea.

    • Tantifa!

      00
    • Si in Romania e partidul comunist (muncitoresc?) legal…acu ceva ani aveau si ziar (cred ca am primit un numar in piata Obor). Doar ca scriau despre prostata marita, globalizare si reduceri la Catena.

      00
  5. 1) Correlation does not imply causation.

    2) Empiricism is self refuting-Scientific high priest Bertrand Russell. Ironic, isn’t it?

    00
  6. nevasta ca vrea vara asta la sud, intre latini ca ii da pe nas de nord, ca nu stiu ce. lasa ca vede ea.

    vara in nord, iarna in sud ar trebui sa fie lege.

    00
  7. E ok. Au rezolvat tot ce au promis în campania electorală (alegeri locale în 2 tururi, fără penali în funcții publice,au reparat ce a stricat PSD-ul în justiție,etc).Doar asta a mai rămas de făcut.

    00
  8. Bari, primul oraș vizitat unde am văzut militari stând în parcuri cu degetul pe trăgaciul puștii de asalt. Bari, orașul în care am sărit să prind un hoț de poșete care a doborât cu pumnul o bătrânică. Anul de grație 2016.

    00
    • Degetul pe tragaci e un instinct al celor de la antitero, trupe speciale sau care au fost prin teatre de operatiuni, fiindca oricum in zone civile nu ai voie sa umbli cu glontul pe teava. Si automat degetul e inutil, fiindca oricum trebuie s-o armezi (s-o incarci).

      E doar un obicei, la fel cum este cel cu tinutul pustii in brate, cu palmele in sus sau stranse la piept, arma stand dreapta orizontal, sprijinita pe interiorul coatelor. Este specifica celor care au operat in zone rusesti, balcani sau caucaz, ori a celor cu antrenamente de natura sovietica.

      Cam ca aici: https://im-media.voltron.voanews.com/Drupal/01live-166/styles/sourced/s3/2019-04/C8D6FDCF-D841-4834-9B10-F904D8FB8DCA.jpg?itok=Q41c_pqr

      00
    • În 2016 cam peste tot vedeai militari cu degetul pe tragaci. Cred ca si azi ii vezi.
      Nu cred ca am fost pe undeva intre 2014-2017, „in Vest”, orase mari, fara să văd militari. Nu e mai special Bari, peste tot era/e la fel.

      00
  9. Frumos oras Bari…
    Aici era sa imi iau bataie de la italieni ca am cerut ketchup pe pizza:. Ketchup??
    Va a McDonalds !
    Regretul cel mai mare e ca nu am apucat sa vad piata de pește la ora de varf ..

    00
  10. Nu mi se pare ca prin zonele desertificate ale lumii e lumea mai a dracului la caldura…ba chiar de-o relaxare sora cu letargia cand bate mercuru’ spre 55 de grade.

    Uite ce zice nenea Kipling, ca sfaturi de buna purtare in prima retragere rusinoasa di Afghanistan:
    „But the worst o’ your foes is the sun over’ead:
    You must wear your ‘elmet for all that is said:
    If ‘e finds you uncovered ‘e’ll knock you down dead,
    An’ you’ll die like a fool of a soldier.”
    Unde chiar e soare nu numai ca-i lumea potolita, dar nu prea ai cum sa functionezi.

    Numa’ unde avem clima temperata vorbim de soarele care da turbare-n caini si „Dog day afternoon” ….(1975) ca sa nu ramanem doar la cinematografie europeana…

    00
    • Am citit un articol la un moment dat și violența crește până la 35 grade. Peste de 35 grade începe să scadă. Probabil căldura în exces nu mai agită, ci moleșește

      00
    • @Kilroy, exact, (dupa 25-26 cred) pana la temperatura aia (~35) organismul intr-a intr-un fel de fight or flight, incearca sa faca ceva sa iasa din ‘primejdie’ cand trece de nivelul ala deja cauta alta solutie, o lasa chill stiind ca daca se enerveaza are sanse sa dea fail si shutdown

      00
  11. Bari e un oras fabulos, plus un mediu in care se facea banul cu sacul la inceput de ani 2000, cine stie pe unde mai sunt albanezii mei…ehh, alte vremuri.

    00
  12. E explicat,deja,stiintific.La frig,mamiferele reduc la minimum efortul si „jocurile” neesentiale pentru a conserva energia necesara incalzirii corporale.Pe fondul unei lipse de hrana ,si abundenta.De aceea mamiferele nordice par blajine ,chiar lenese.(hibernatul animalelor in perioada rece se intimpla in Nord).In schimb,in climat cald,e necesara „racorirea” permanenta,altfel poti muri.Si cea mai buna metoda de racoreala e transpiratia,care vine din miscarea neincetata.De aia animalele din Africa se ciondanesc non-stop,pentru ” cool off”.Hrana e imbelsugata si variata,energie exista din belsug,nu trebuie conservata.Exact asta se intimpla si cu oamenii,care-s tot animale-locuitorii din Nord(Scandinavia,Germania,Rusia,etc) sint taciturni,se misca in reluare si nu au timp de glume),in timp ce Sudul cald debordeaza de miscare,interactiune,ciondaneala,jocuri.Hrana,evident,are si ea un cuvint de spus.Daca prin Nord nu prea exista ” cuisine”,la putere fiind doar carnea de porc,pestele afumat,varza,cartofii si piinea de secara,in Sud se da ora exacta in ceea ce priveste gastronomia.Evident,din cauza abundentei si diversitatii hranei.Si cel mai bine se vede asta la Romania,situata la jumatatea drumului dintre Nord si Sud.Se maninca mult mai bine si mai diversificat ca-n Suedia,dar mult sub Italia sau Spania.

    00
    • Familie daneza, de trei ori ne-au invitat la masa, de trei ori hering. Ne-am promis ca ii invitam la noi la niste sarmale, ca la ei mi se ia de peste.

      00
    • Si as asauga ca plusul de caldura (energie) duce la specii mai colorate si o varietate a vietii mai mare: pestii exotici, fluturii tropicali, papagalii, orhideele etc: totul este mai stralucitor si mai frumos unde e cald.

      00
    • @seby ” Ne-am promis ca ii invitam la noi la niste sarmale, ca la ei mi se ia de peste.”
      pai asa boss? si daca ii invitati de 3 ori tot de 3 ori sarmale? =))

      00
  13. Unde sunt multe like-uri acolo e adevarul. Unde sunt multi. Asa ziceau si comunistii…

    00
  14. Imo – fara sa am un background de studii antropologice or so – tarile de la mare (sau din zonele calde pe care noi le vedem ca fiind ‘la mare’) sunt mai chill pentru ca in istoria lor nu au avut mari probleme cu resursele, cu hrana. Mancarea a fost mancare mereu, n-a fost nevoie neaparat de multa munca pentru a o obtine, comert la greu (fiind la mare, porturi). Vorbesc de trecut, pana acum cca 100 ani, timp in care cultura s-a format si ii vedem ceea ce sunt acum.

    Acum nu le mai vedem asa de bine in contextul global unde „nordicii” sunt mai exacti/stricti/ne-chill si au ceva mai multe avantaje din cauza asta.

    00
  15. Pentru că omul nu este asemenea unui computer (încă ), astfel încât să răspundă cu aceeași reacție la același stimul în orice condiții, manifestările sale sunt – de regulă – multicauzale și circumstanțiale.
    Dacă vorbim de agresivitate, în forma ei verbală sau acțională, există cauze, predispoziții și factori favorizanți.

    În ceea ce privește cauzele, există trei mari grupuri de teorii. Există cercetări care spun că agresivitatea este înnăscută (este un instinct). Alții au găsit că aceasta este învățată/imitată în cadrul procesului de socializare și în cel educațional. A treia ipoteză, mai interesantă, este Teoria Frustrare – Agresivitate, a lui John L. Dollard și colaboratorii săi de la Universitatea Yale, cu cele două postulate ale sale: „Frustrarea conduce întotdeauna la o formă de agresivitate” și „Agresivitatea este întotdeauna o consecință a frustrării”. Inițial simplistă, această teorie a fost rafinată ulterior, în primul rând pentru că frustrarea nu generează întotdeauna comportament agresiv. Ea poate produce depresie, de exemplu. De asemenea, s-a constatat (în cadrul unor cercetări) că atunci când frustrarea provocată de un agent este percepută ca neintenționată, gradul de agresivitate scade.

    Predispozițiile pot fi de natură neuronală, hormonală, biochimică etc.

    Dintre factorii favorizanți, într-adevăr căldura este unul foarte important. Foarte multe cercetări au găsit o legătură chiar cauzală între temperaturi înalte și manifestări agresive. Alți catalizatori ar mai fi: temperamentul (colericii sunt mai irascibili, de ex.), mediul înalt competitiv, provocarea directă (verbală ori fizică), durerea (fizică sau sufletească), aglomerația, alcoolul, drogurile, dispoziția de moment și altele.

    Cum spuneam la început, pentru ca o manifestare agresivă să se producă este nevoie de convergența mai multor factori, trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții. Un exercițiu interesant (cred eu) este să urmăriți filmul „Eu când vreau să fluier, fluier” (al lui Florin Șerban) și să încercați să identificați cauzele comportamentului agresiv al protagonistului, care este în contradicție majoră cu interesele acestuia. Eu am găsit câte ceva din toate.

    Totuși, așa cum există factori favorizanți, putem spune că există și factori atenuanți ai agresivității, cum ar fi setarea mentală pentru bună dispoziție. De exemplu, în vacanță la mare, oamenii vor să se simtă bine, devin mai toleranți, nu se mai aprind din orice. În plus, în concediu pleci cu familia sau cu grupul de prieteni, aceștia exercitând un soi de control social asupra ta. Interesant de studiat ar fi și fenomenul Woodstock, festivalul din august 1969, unde aproape o jumătate de milion de persoane au stat trei zile în ploaie pe o suprafață de mai puțin de 3 kmp. Teoretic, erau toate condițiile pentru manifestarea comportamentelor agresive: aglomerație, alcool, droguri, frustrări sociale, frustrări politice. În realitate, nu există dovada unor astfel de manifestări. Poate deviza festivalului („Trei zile de pace și muzică”), poate sexul (dezideratul hippioților era „Make sex, not war”), poate cele peste 30 de recitaluri ale celor mai cunoscute trupe și soliști ai vremii, toate acestea au redus nivelul de „țâfnă” al participanților, deși nu cred că au înțeles mare lucru din ce se cânta acolo.

    00
    • „Foarte multe cercetări au găsit o legătură chiar cauzală între temperaturi înalte și manifestări agresive.”

      Unde ai citit? Nu e din cauza asta. Nici vorba.

      00
    • Uite-aci, Ană:

      Carlsmith, J. M., & Anderson, C. A. (1979). Ambient temperature and the occurrence of collective violence: A new analysis. Journal of Personality and Social Psychology, 37(3), 337–344. Poți descărca articolul d-aci: https://www.researchgate.net/publication/22682828_Ambient_temperature_and_the_occurrence_of_collective_violence_A_new_analysis

      Dacă nu te descurci cu limba engleză, autorii sunt citați de autorii Zdrenghea Mitrofan și Tudorel Butoi în cartea lor Psihologie Judiciară, Editura Șansa, 1994. Dacă nu găsești lucrarea, ea este citată, pe aceeași temă, de Adrian Neculau în Manual de Psihologie Socială, Editura Polirom, 2004.

      Hai că te descurci tu!

      00
    • Deci daca in continuare vom crede ca e DIN CAUZA caldurii atunci pur si simplu suntem PROSTI.

      Textul tau mi-a placut. Engleza o stapanesc foarte, foarte, foarte bine.

      00
    • @Ana:

      Păi am și spus că un comportament uman, nu doar cel agresiv, are cauze multiple. Căldura poate fi un trigger. Există cauze eficiente și cauze declanșatoare, conform unui alt model de analiză. Ai văzut filmul Falling Down, cu Michael Douglas? Protagonistul avea probleme în relația cu soția lui (sau fosta), era și un copil la mijloc, iar pe fondul blocajului în trafic și a căldurii excesive a început să facă rele. Traficul și căldura au fost doar picăturile care au umplut paharul. Sigur, vei spune că nu putem să analizăm comportamente reale pe baza unui film. Dar mie îmi place asta.

      00
  16. Si eu am avut manifestari agresive si l-am si batut pe unul.

    I-am explicat frumos ca e din cauza caldurii. S-a linistit, si nu a mai chemat politia.

    Temperaturile inalte sunt cauza. Avem „expertii” si avem „studii”.

    Cata prostie… Doamne Fereste!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube