Adresa din buletin…

Ca orice știre care are o durată de viață de trei zile, aia cu educația sexuală în școli deja s-a fâsâit, iar noua bombă prin bula mea de facebook e propunerea USR-ului de a scoate adresa din buletin. Tot soiul de întrebări care mai de care mai cretine, gen „da’ unde mă mai găsește poliția” sau „dacă ești într-un proces, unde trimite avocatul/judecătorul citația„.

E cumva amuzant, că sunt zeci, poate sute de mii de oameni care locuiesc în alte orașe, gen București, iar adresa lor din buletin e prin Buzău sau Oradea. Ălora unde le trimite judecătorul citația sau unde-i caută poliția?

Parcă am scris la un moment dat despre cum funcționează sistemul britanic: nume întreg, adresă, data nașterii, cod poștal. Dacă nu ai nevoie de mașină și nu vrei să călătorești în afara țării, poți trăi liniștit fără nici un act de identitate. Nu ți-l cere nimeni: nici la poliție, nici la angajare. Nicăieri. Nici măcar la cabina de vot.

Eu, de exemplu, am contracte cu Anglian Water, British Gas și Virgin Media. Nume, adresă, cod poștal. Când m-am înscris la GP (medicul de familie), ca să-mi facă NHS number, nu mi-au cerut nici un act. HMRC-ul (fiscul) nu mi-a cerut nici un act. Când am deschis ltd-ul, firma de contabilitate nu mi-a cerut nici un act. Când m-am înscris ca să votez la locale, consiliul nu mi-a cerut nici un act. Și, cu toate astea, UK-ul n-a crăpat, iar fiscul mă rupe anual la portofel.

M-am uitat, de curiozitate, în contractul de angajare, după ce am trecut de la contractor la full-time. „ȘANTIER SRL în calitate de angajator și ALEX ZUGRAVU’, domiciliat la Buckingham Palace, în calitate de angajat„. Mi-au cerut NINo, să știe pe ce număr să plătească taxele, și asta a fost tot. Ba mai mult, în contractul de muncă nu scrie nici măcar „Alexandru”, scrie „Alex”, iar adresa pe care au folosit-o e aia de la contabili, că s-au luat după contractul cu ltd-ul. Nici n-au nevoie de adresa mea fizică. Dacă arde, găsesc ei o soluție să dea de mine.

Pornind de la asta, putem extrapola un pic la România:

  • de ce are nevoie angajatorul de seria și numărul buletinului, data nașterii, câte neveste ai avut, câți frați și surori și câți copii din flori ai făcut? OK, pe asta cu copiii aș pricepe-o dacă ai avea deduceri fiscale pentru cheltuieli gen grădiniță, dar n-ai. La ce-i trebuie, deci, angajatorului, atâtea date? În afară de CNP, pentru fisc, și de adresă, ca să-ți trimită acasă hârtia de concediere în caz că nu mai dai pe la muncă, n-are nevoie de restul datelor
  • de ce are poliția nevoie, când schimbi buletinul, de contract de proprietate sau, în caz de închiriere, ȘI de prezența proprietarului? Ca să confirme ce? Ceva ce statul deja știe, prin ANAF? Sau poliția n-are încredere în ANAF?
  • de ce e nevoie ca un SRL să pună în contract toate datele fiscale (gen număr de înregistrare la registrul comerțului – jî-ul celebru – și CUI și cod de TVA și șapte adrese), când, în realitate, în afară de CUI și de codul de TVA pe factură n-ar trebui să ai nevoie de altceva?
  • de ce, dacă depui o cerere la primărie – sau la orice instituție publică – trebuie să completezi tot arborele genealogic („Subsemnatul Gigel, fiul lui Ionel și Maria, născut la 1900toamna în localitatea Crăcănații din Deal, județul Viezure, domiciliat în str. Apocalipsei nr. 13, identificat cu CI seria ABC nr. 123456, cod numeric personal 1234567890123 etc.„), când nu e nevoie decât de maximum nume, CNP și adresă?
  • de ce e nevoie ca pentru orice rahat să dai o copie a buletinului (inclusiv la angajare), copie a certificatului de naștere, a permisului de conducere, a pașaportului, a diplomei de Bac chiar dacă dai și-o copie a diplomei de doctorat (că se presupune că nu poți face facultatea fără liceu), copie a diplomei de capacitate și copie a diplomei de participare la concursul de desen de la grupa mare, la grădiniță? Înțeleg dacă te angajezi la stat, dar la privat? Pentru ce îi trebuie lui Digi sau Enel-ului să știe cum îi cheamă pe părinții mei?

Bine, bine, dar cu votatul cum faci?, o să mă întrebe cineva. Cu votatul e simplu: oricum ți se scanează buletinul când dai cu ștampila și în dreptul CNP-ului tău se pune o bifă în baza de date, iar dacă încerci în altă secție, dă eroare, că știe c-ai mai votat. Deci, ce mai contează? Nu mai merge cu fraudarea ca pe vremea lui Năstase, când nimeni nu verifica listele din Giurgiu cu alea din Alexandria. OK, poate e greu, atunci hai să facem (oarecum) ca englezii:

  • primul pas e să dai o lege, dacă cu zăhărelul nu merge, ca impozitul pe proprietate să pice în sarcina rezidentului la respectiva adresă, iar contractele să fie înregistrate la primărie. În Anglia e mai simplu, că plătești council tax, care e o combinație de impozit cu factura pentru ridicat gunoiul și alte contribuții la pompieri și altele, și nu e deloc ieftin, așa că e în interesul proprietarului să o plătești tu (£130/lună, cazul meu, cu 25% reducere de single person)
  • al doilea pas e ca rezidentul să preia contractele de utilități – și cu ocazia asta nu tre’ să te mai cerți cu moșul ăla de la administrație care-ți umflă factura la gaz. Contract direct cu gazul, contract direct cu electricitatea, contract direct cu apa – că oricum ai apometrele în casă. Ai contractul, ai dovada adresei
  • dacă te muți, contractul de închiriere e automat înregistrat în noul loc, iar treaba ta e să anunți primăria de care ai aparținut până atunci că te-ai mutat, ca să nu mai plătești impozitul și dincolo
  • cu trei luni înainte de alegeri, primăria, care are deja o evidență cu toți adulții rezidenți, îți trimite prin poștă un plic cu un cod unic și un formular. Codul îl poți folosi ori pe un site dedicat ca să te înregistrezi ca votant, ori completezi formularul și-l pui frumos la poștă sau îl duci la primărie, care-ți confirmă înregistrarea
  • în felul ăsta, ai și o imagine completă a demograficelor, știi tot timpul câți oameni locuiesc la tine-n târg sau sector (fie și cu o marjă mică de eroare), știi că Gigel din Crăcănați locuiește acum în București, poți face o căruță de hărți cu pattern-uri de migrație, poți vedea cât de mulți oameni, odată scoși de pe lista unei primării, nu s-au mai înregistrat altundeva în țară – deci poți presupune lejer că au emigrat -, ai mult mai multe cifre la dispoziție. Iar la cabina de vot, te caută pe lista de oameni care s-au înregistrat, nu pe liste vechi de zece ani, de dinainte de a te muta prin patru orașe până acum

Singurul motiv pentru care există o serie și-un număr de buletin e ca documentul respectiv să nu fie falsificat. Când poliția dă prin stație datele, să îi zică lu’ Gigel că numele nu se pupă cu numărul documentului. Pentru ce trebuie să știe un terț detaliile astea?

La fel, cu ce o ajută pe Geta să știe numele părinților atunci când faci un contract? Că singurul motiv pentru care datele astea au ajuns pe un act de identitate (și nu pe certificatul de naștere, că acolo e altă poveste), e, probabil, un obicei din antichitate, când în satul Ionești existau mai mulți Ion Ionescu și trebuia să știi „al cui e” Ionelul ăsta, dacă e al lui Gheorghe și-al Mariei sau dacă e al lui Vasile și-al Vioricăi.

Sigur, păstrăm datele astea pe buletin, că-s bune în caz că falsifică cineva un buletin și te verifică polițaiul:

– Cum o cheamă pe mă-ta?
– Aglaia
– Fals, în buletin scrie Agripina, hai la secție

Până la urmă, și pe mine mă-ntreabă, la farmacie, când mă duc să-mi iau inhalatoarele pentru astm, numele, adresa, data nașterii și codul poștal. Mai ales când codul poștal e format din cifre și litere și nu-i chiar ușor de memorat.

Ce se întâmplă însă e că statul nu doar că n-are încredere în cetățeni, cum zice Fluture că ar trebui să fie, statul n-are încredere nici măcar în propriii angajați sau instituții. De aia ți se cere dosar cu șină, de aia ți se cere la poliție cazier judiciar eliberat de… plm, de poliție, de aia dacă te duci la banca la care ai cont angajatul îți cere extras de cont pentru contul ăla (OK, exagerez, dar pricepeți ideea).

Apropo de bănci, de ce pizda mă-sii, de fiecare dată când te duci la ghișeu, nu doar că-ți cere buletinul, dar îi face și-o copie chiar dacă are deja cinșpe copii și asta inclusiv dacă întrebi o chestie banală precum „câți bani mai am în cont” (sigur, noi avem aplicații de mobil, dar nu de noi e vorba).

De ce se întâmplă, deci, asta? Din cauză că statul n-are încredere nici măcar în el însuși și fiecare angajat vrea să fie acoperit, să nu și-o ia pe coajă în cazul în care vreun șef zelos îi ia hârtiile la rost, de aia. Că inclusiv statului îi e frică de bombe, îi e frică de propria incompetență. Da, da, statul știe că e incompetent și, atunci, încearcă să fie mai puțin incompetent îngropându-se în hârtii și făcându-ți ție viața grea.

Nu, nu e nevoie de adresă pe buletin. Nu e nevoie de adresă nici măcar pe permisul de conducere, e suficient CNP-ul și o bază de date globală, la care să fie conectate primăriile și autoritățile. Și sigur te găsește fiscul sau poliția dacă chiar au nevoie să te găsească.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Si probabil de asta prefera multi sa înoate pana acolo … pentru ca in Franta sau in Germania ti se cere buletinul la angajare

    00
  2. Citat: Apropo de bănci, de ce pizda mă-sii, de fiecare dată când te duci la ghișeu, nu doare că-ți cere buletinul, dar îi face și-o copie

    Le trebuie bancii pt reactualizare date si un fel de dovada cand au control anaf

    • Dacă te duci de trei ori într-o lună, de trei ori îți cere buletinul ca să-i facă o copie. Hai, bre, zău…

    • Îți cere buletinul pentru actualizare dacă datele sunt expirate (apare în program, automat).

      De ce ți cere buletinul? Ca să vadă dacă ești tu și ai drepturi referitor la contul pentru care ceri informații.
      Copie, nu ți mai face nimeni, au scannere în care bagă buletinul și de acolo e fun.

      De ce ți cere buletinul? Fiindcă poate nu înțelege când zici că te cheamă „Vassilica Plunescu” unde tu ești sâsâit. Îi zici CNP ul?
      Hahahahahaha. Hai să râdem, am vazut cu ochii mei client de Bancpost care NU ȘTIA CUM ÎL CHEAMĂ. Și vrei CNP de la el?

      Da, pe el îl chema Ion da’ „mie toată lumea îmi zice Jan”. Nu glumesc absolut deloc.

      00
  3. Eu pot declara ca stau in Timisoara, dar sa stau in Bucuresti. daca nu am proprietati sa fiu int=registrat cu ele la primarie cum stie statul unde locuiesc? E normal sa stie statul unde locuiesti pt ca acolo poti fi citat ca martor si poti fi saltat la puscarie. Nu mai credeti balivernele USR. Ei fac asta pt aia din diaspora ca sa ii voteze ca nu mai trebuie sa vina sa isi refaca buletinele. O cacanarie

    00
    • Da, da, pentru că dacă ai buletin de Tm și stai în București, sigur o să citești citația aia. Cu puterea gîndului, de la 550 km distanță.

    • In afara tarii se poate vota bine mersi cu pasaportul. Nu e nevoie de CI si de adresa de domiciliu. http://www.roaep.ro/vot_strainatate/assets/doc/Pliant_AEP_Tarom.pdf. Testat de propria persoana. Deci care e conspiratia politica aici? Mai verificati, oameni buni, legislatia, inainte de pareristica. Parerea mea!

      00
    • Dpar la europarlamentare și președinție. Mă rog, și la parlamentare, dar votul pentru locurile din diaspora nu merită efortul, mai bine te duci în țară unde ai adresa de domiciliu și votezi acolo.

    • @Alex: amenda si bataie. de ce stai in buc si platesti taxe in timisoara? fac pariu ca ai si doua masini.

      00
    • Demonstrează că locuiesc în București și că nu-s în vizită :)

    • @Alex: iti vad masinile cu numar de provincie amandoua. mai ai si tupeu.

      00
    • Cred că în România este la fel ca în Germania faza de mai sus cu adresa.

      Dacă in Germania ți se trimite un act, de expl o amendă, la adresa oficială înseamnă că ai primit-o oficial. Ce faci tu cu plicul după, că îl arunci necitite, îi dai foc, nu interesează. În cazul acesta ești bun de plată. Îți trimite HMRC-ul nemțesc (în engleză sună sexy, în germană „Finanzamt” – bleah) un act, o cerere, ceva la adresa după buletin, înseamnă că ai primit-o….

      Or avea și țările astea cu adrese pe buletin experiențele lor…

      00
  4. in fapt nici o lege nu prevede copiile dupa buletine si toate datele alea. acelea sunt creatia amploiatului care se gandeste cum „sa fie acoperit” in caz ca se intampla ceva (complet nedefinit).

    00
  5. Interacționez frecvent cu buletinele românilor și îți pot spune cu siguranță că este o idee foarte proastă să scoți adresa de pe cartea de identitate având în vedere sistemul pe care îl avem în prezent (atât public cât și privat). Toate cererile pe care le vei depune la orice instituție trebuie să conțină exact adresa de domiciliu cum apare pe actul de identitate. Chiar și la bancă dacă te duci cu pașaportul (care nu specifică adresa) nu te poți identifica (chiar dacă legea spune că poți!) din cauza lipsei adresei de domiciliu. Sunt de acord cu eliminarea adresei de domiciliu din buletin dar dacă s-ar implementa asta acum ar crea mult mai multe probleme decât ar rezolva.

    Ideal ar fi ca toate sistemele statului să-ți permită să te identifici după un singur număr unic (CNP-ul de ex.) și să nu mai fii nevoit să introduci aceleași date de fiecare dată când faci o singură cerere. Acum se colectează mult prea multe informații inutile și de prea multe ori (Nume, Prenume, Loc. Naștere, Jud. Naștere, Adresă Completă, Serie CI, Număr CI, Data eliberare, Instituția care a eliberat documentul și CNP). Problema este că peste tot trebuie colectate aceste field-uri și nu poți scăpa de ele până nu există un sistem centralizat la care să aibă acces toate entitățile autorizate.

    Dacă mâine s-ar scoate adresa de pe cartea de identitate, românului i s-ar mai cere o hârtie în plus care să-i dovedească adresa.

    00
    • dar aia de la banca, de exemplu, de ce au nevoie sa verifice exact care e adresa ta? plm, ca in alte tari, faci un registru national de adrese, dai acces acolo si la banci si alea iti trimit acolo actele si ce mai au nevoie. nu e adresa corecta, problema ta, ca tu trebuie sa iti actualizezi adresa aia intr-un singur loc, nu in 100.

      00
    • Da 3 motive pentru care e o idee proasta sa renunti la adresa in buletin.

      00
  6. Nu inteleg de ce aberezi de-a dreptul, la inceputul articolului, ca sa accentuezi o discrepanta nereala.

    La job centre ai nevoie de pasaport sau permis. La sectia de vot, la fel. La anagajare, la fel. La banca sa nu iti ceara niciun act de identitate cand iti deschizi cont? Nici macar in America de Sud. Culmea, fara dovada de adresa, nu iti deschide nicio banca fizica cont.
    La GP, permis sau pasaport. Iti trebuie permis chiar si cand cumperi masina, ca sa treaca vanzatorul datele pe V5 pe care il trimite la dvla.

    Te discreditezi exagerand in halul asta. Ce valoare mai are ce ai scris, daca pleaca de la o aberatie?!

    00
    • Dude, la vot nu mi-a cerut nimeni nimic. Nici la angajare. Nici la GP. Nici măcar cînd am trimis cererea pentru permis provizoriu (nu pentru preschimbare, aia-i altă poveste). OK, poate cu băncile e altfel, n-am zis că e bătut în cuie, am zis că-s „aproape convins”. Poate la Job Centre nu mai țin eu minte, OK, ai nevoie și-acolo. Dar cu restul, tu aberezi.

    • nu-ti cere nimeni pasaportul sau permisul la doctor sau la vot. pt ca nu multi au, cerand actele astea limitezi accesul. si asta e ilegal.

      00
  7. @Alex: daca patesti ceva pe drumul de acasa la scarbici (sau invers) se considera accident de munca. De-asta iti cere angajatorul adresa de domiciliu.

    00
    • Asta înțeleg, dar la ce-i trebuie numele părinților, locul nașterii și seria și numărul buletinului? :)

    • Alex; fiindcă poate ești Alex Popescu, fiul lui Vasile Popescu și Maria Popescu născută Ionescu.

      00
    • De fapt adresa de reședință, aia la care locuiești efectiv pt accidentele menționate.
      Așa cum a precizat Alex, reședința poate fi diferită de domiciliu.

      00
    • NOU
      #32

      si ca un comentariu ca tot lucrez la ceva de genul, zice un reprezentant de la HR de la o firma mare ca nu au access in sistemele interne la nici o informatie privata a angajatilor: Adresa, CNP, data nasterii sau adresa privata de email.

      00
  8. Pe unde m-am plimbat eu pe la turci, nu știu dacă se aplică și altora, in apartamentul unde stăteam, blocuri făcute special pentru a fi închiriate, pentru gaz și apă aveam conturare cu cartele: mă duceam la bancomatele de apă și gaz și încărcam cartelele cu metri cubi de gaz și apă. Apoi veneam cu cartela, o băgam in aparat și descărca metri cubi in apometru. Nu încărcam cu metri cubi, sănătate, se închidea vana până când era încărcat. Simplu.

    00
    • Turcii sunt speciali, ca noi. Cartela pare o solutie buna pana realizezi ca nu e de fapt.
      Consumi cat platesti dar cum suntem saraci, asa o solutie doar o sa impinga consumul in jos.
      Noi deja suntem cam nespalati, apa la cartela mai lipseste. Dusul nu se poate face cu „bip, da-mi si mie 2 euro credit la apa”.

      00
    • Si pe Anglia pentru chiriasi tot cu cartela curent/gaz e prin unele zone.

      00
  9. „sigur te găsește fiscul sau poliția dacă chiar au nevoie să te găsească.”
    Nu, TU ai nevoie sa te gaseasca. Tu ai nevoie sa primesti instiintarea inainte sa iti puna proprire prost pe conturi si sa iti ia de 3 ori mai multi bani, tu ai nevoie sa primesti citatia sa nu pierzi primele 3 termene ale procesului ca nu ai stiut ca esti pârât, tu ai nevoie ca statul sa nu incurce bazele de date sau sa le lase neupdatate si sa te caute in dr taberei cand tu esti Brasov de 8 ani (vezi Vali). Daca statul vrea sa te gaseasca, te gaseste, buletinul e sa te asiguri tu ca te gaseste cand ai nevoie tu, ca statului nu ii pasă cât de rău iti incurca viata.

    00
  10. Mananci putin rahat in ceea ce priveste UK. Nici o banca nu-ti deschide cont fara un act de identitate (pasaport sau CI). Monzo nu e banca, e un fel de Revolut sau ceva gen. NINO fara act de identitate nu pupi (poate s-o fi schimbat acum tecent dat acum 11 ani cand am venit eu era must). Orice angajator iti cere act de identitate (si fac toti copie dupa el, e drept, scan) pt ca dovedeste ca esti cetatean UE si ai drept de munca aici (de la 1 iulie nu mai e suficient, ai nevoie de settled status proof – generezi un cod pe gov.uk). In rest, ai dreptate…

    00
    • Monzo ESTE bancă. La NINo, nu țin minte să mi se fi cerut. E posibil, să zicem, au trecut trei ani de-atunci, fie. Dar angajatorul nu mi-a cerut buletinul, asta îți zic sigur.

    • S-a facut si Monzo banca?!… d/aia doar online, banuiesc… n-am vazut vreun branch pe nicaieri pana acum si am cutreierat UK in lung si lat… deci tot o pseudo-banca 😂
      Angajatorul nu ti-a cerut act de identitate? Si daca veneai dintr-o tara ai caror cetateni nu au drept de munca?!?… ciudat… am angajat sute de persoane in decursul anilor pt mai bn de 6 companii si absolut toti au in starter pack cerinta expresa act de identitate… in fine…

      00
    • Monzo e bancă de vreo trei ani deja. N-au sedii că e online, dar are licență de bancă luată în UK. Și Starling la fel. Legat de angajator, poate or fi ai mei mai speciali, c-am fost contractor inițial, dar nu mi-au cerut decît NINo cînd m-au luat full-time.

    • NOU
      #41

      Job musai pasaport(ba chiar cand a expirat au vrut o poza dupa ala nou), carnetul de UK nu a fos suficient. HSBC (banca) pasaport (aveam carnetul de RO la vremea aia, dar clar au vrut act) GP pasaport, NINO clar pasaport. ~6 ani aici. In rest vor facturi de utilitati pe numele tau. La farmacie trebuie sa reciti adresa si codul postal

      00
    • poate s-o fi schimbat acum tecent dat acum 11 ani cand am venit eu era must – dap, undeva acu vreo 10 ani au scos id cardurile. Stiu ca am citit azi asta

      00
  11. stai să comentez anonim cu o listă de scheme făcute prin falsificarea copiilor de buletin. :)

  12. La NINo, la banca, si la angajare mi s-a cerut act de identitate. La Nino îți trebuie pașaport și dovada de domiciliu, la banca îți trebuie dovada de identitate și 2 de adresa. La landlord îți trebe cont bancar și contract de munca permanent.
    Aberezi. Birocrația din Anglia e mai ceva ca aia din URSS.
    Internet… mdea.

    00
    • Dovadă de adresă îți trebuie cam peste tot. Legat de „contract de muncă permanent” la landlord, cred că glumești. Sînt la a doua chirie și nu mi-a cerut nimeni nimic. Ba am impresia că e chiar ilegal să-ți ceară contract de muncă proprietarul.

    • > La landlord îți trebe cont bancar și contract de munca permanent

      fals pe ambele.

      > Birocrația din Anglia e mai ceva ca aia din URSS.

      al 3 lea fals.

      totul e online in UK. mega simplu. zero dosare. zero subsemnat.

      00
    • maninci cacat.

      00
  13. NOU
    #49

    Tizule conlocuitor in Brexitania, ai dreptate cu foarte multe chestii scrise acolo, da’ cu angajatul fara ID si cu NINO ai cam dat rateu, chiar nu e asa. Si stai sa vezi daca vei vrea indefinite leave to remain si citizenship, da vezi acolo dosar cu sina de acte si dovezi ce iti cer britzii. Dar in rest, de acord cu tot ce ai zis (si ce n-ai zis (f****le de pasapoarte CRDS, mizeria cea mai mare).

    00
    • Am scos aia cu NINo, că probabil am uitat eu detaliile, dar îți jur că mie nu mi-a cerut angajatorul nici un ID. Și nici n-are de ce, că în UK nu există buletin, ai ori permis dacă conduci, ori pașaport dacă ai ieșit din țară. Cum ai putea să angajezi, de exemplu, un brit din Sheffield de 22 ani care n-are nevoie de mașină și n-a ieșit niciodată din UK, deci n-are pașaport? Ce acte să-i ceri? Cum îi angajezi la apprenticeships pe puștanii de 17 ani?

    • Unui brit, in lipsa pasaportului, la angajare i se cere birth certificate

      00
    • > Si stai sa vezi daca vei vrea indefinite leave to remain si citizenship, da vezi acolo dosar cu sina de acte si dovezi ce iti cer britzii.

      la cetatenie da. la indefinite leave to remain trebuie doar ca nino sa fie vechi. 5 ani sau ceva parca.

      00
  14. Nota bene, de pe cartile de identitate au fost eliminate deja numele parintilor.
    In rest, asa cum a mai spus cineva mai sus, daca in momentul asta s-ar elimina adresa de pe CI ar iesi haos, pentru ca sistemul nu e facut sa functioneze in lipsa acestei informatii. Mai intai ar trebui reglate o multime de detalii practice, si abia apoi se poate renunta la adresa.
    Dar ce sa faca si USR, vor cu tot dinadinsul sa le arate ăstora ca mine (care i-am votat!) că ne-am înșelat, ei chiar sunt duși cu pluta!

    00
    • Vezi în comentariile de mai sus, exemplul cu Timișoara și București. E haos oricum, nu s-ar schimba absolut nimic.

  15. N-as avea nimic impotriva daca s-ar simplifica viata noastra prin aceasta decizie. Dar in frumosul stil barna-usr, hai sa facem ceva sa fie, nu supara pe nimeni, dar de ce nu.
    De unde naibii le vin ideile astea. Ceva productiv cand?

    00
  16. Eu sunt curios câți fani ai dispariției buletinului sunt printre cei care fac diverse fente ca să nu-și înscrie copiii la școala de stat din proximitate. Că eu știu câțiva, întâmplător sau nu useristi, care locuiesc de fapt la porumb.

    00
  17. In completare la postarea mea anterioara, cred ca USR nu își dă seama, dar țintește prea sus cu asemenea propuneri. Poate ar trebui să înceapă cu niște chestii care chiar deranjează și care pot fi reglate ușor, nu e nevoie să dai peste cap toată societatea. Un exemplu ar fi eliminarea morților de pe listele de alegători: fostul meu socru, mort în 2001, era încă pe listă la ultimele parlamentare, in 2020… Și vorbim de Bucuresti, sectorul 6, nu de Crăcănații din Deal, județul Vlașca.

    00
  18. Îți cere pentru verificare încrucișată

    Și pentru că eu ca funcționar dintr-o instituție nu dau BAZA MEA DE DATE altora, dacă vrea cineva datele să facă hârtie oficială, sa solicite, să fiu indispensabil și să dau ce vreau io când vreau io

    00
  19. Intr-o oarecare masura simt ca e inutil sa te contrazuc, dar, parca e prea de tot sa ma contrazici fabuland.

    Zici ca intr-un stat din Europa, completezi ce vrei tu pe formularele de angajare, declari ca te numesti Ion Vasile, cu nino x, contul bancar y, deci poti folosi identitatea altcuiva?
    La toate 3 joburile din UK mi-au cerut un id (pasaport sau permis), dar tu pretinzi ca in uk, oriunde in europa, te poti angaja legal folosind identitatea altcuiva.

    Ca rezident, la GP iti cere ID. Pe langa formularul pe care il completezi. Mai mult, daca nu locuiesti in zona, arondata GP-ului, nici nu te inscrie.

    Cererile pentru permis se trimit insotite de pasaport. Nu conteaza tipul. Trimite doar formularul fara un ID si vezi ce se intampla.

    Chiar si in privinta bancilor fizice, in Europa, cu toate politicile contra spalarii banilor, in emisfera nordica in 2021, esti aproape sigur ca nu e cu verificat identiitatea.

    HMRC-ul este interesat de nino, angajatorul de nino si contul de la banca.

    Poate confunzi notiunea de adresa cu actul de identitate?! In UK permisul auto este actul de identitate, dar si ala are adresa pe el. Nu este la zi, asigurarea auto nu te despagubeste, dar sigur stii asta.
    Da, aici nu se pune accent pe adresa, poti avea permisul pe o adresa, sa locuiesti legal la alta si sa fii inregistrat la banca pe o a treia. Asta si pentru ca iti poti redirecta corespondenta timp de un an.
    Dar, act de identitate iti trebuie in multe locuri. Ti-a mai scris cineva, aici, acelasi lucru.

    Si daca n-as locui aici, tot nu te-as putea crede ca intr-un stat din Europa, in 2021, poti folosi „din gura” identitatea altuia sau una fictiva.

    00
    • Again, ți-o fi cerut ție, mie nu mi-a cerut angajatorul actul de identitate. O fi fost din cauză că am trecut de la contractor la full-time, habar n-am, dar nu mi-a cerut. Da, pentru permis, așa e, am trimis buletinul și mi l-au trimis înapoi prin poștă. La GP, nu țin minte să-mi fi cerut altceva în afară de adresă. Pentru proof of address, am deschis cont bancar pe firmă la… transferwise :) Aia cu proof of address a fost birocrație maximă, dar după ce ai un cont bancar, chiar nu-ți mai cere nimeni nimic. Angajatorului nu văd de ce-i pasă. Sigur, poți să dai identitate falsă, dar pensia și national insurance se plătesc în contul altuia, nu în contul tău. Mai degrabă aș zice că statul își permite o marjă de eroare pentru indivizi care ar putea să folosească datele altora. Sigur, mașină, asigurare, plm, da’ tu ai citit ce-am scris eu? „Dacă nu ai nevoie de mașină și nu ieși din țară, în UK n-ai nevoie de act de identitate”.

    • Plus că toți o luați cu „dacă ești rezident”. Dacă ești rezident venit de la Cuca Măcăii din România, sigur, o să-ți ceară la început. Dacă ești născut în UK, nu-ți cere nici dracu’. Ce act de identitate să-i ceară unui puștan englez de 18 ani care vrea permis de conducere, dacă el n-are nici permis și nici pașaport?

      Pe bune, așa vă-mpiedicați în detalii… Hai să-l futem p-ăsta că a uitat că i-a cerut la Job Centre buletinul sau pașaportul, că e român, și să ignorăm ideea generală, anume că N-AI NEVOIE DE ADRESĂ PE BULETIN.

    • Vezi că tu amesteci PF cu PJ (sau cel puțin așa am înțeles eu din poveste). Tu te-ai angajat ca PJ, nu ca PF, de aia nu ți-a cerut ID.
      A, și ca să nu mai bag unul separat, CUI=Cod TVA.

      00
  20. fiscul mă rupe anual anal la portofel

    00
  21. Lasa bre ca mie imi cer hartie de la registrul agricol ca sa demonstrez ca strada pe care o am in buletin e aceeasi cu aia din buletin. Da, si o taxa suplimentara doar pentru treaba asta.
    Stai sa vezi cand noile buletine format mic vor fi disponibile doar unora care locuiesc in Bucuresti. Ca proiect pilot and shit.
    Macar au scos adresa din permisul de conducere. Chestie pentru care unu politist tinea mortis sa ma arda cu amenda. Dar tot el tinea sa nu mi-o dea. Eu eram zen. Ok. Va rog sa decideti ce trebuie facut.

    00
  22. Din partea mea,n-au decât să le scoată, dar sa nu aud smiorcaieli la alegeri ca ciuma rosie aduce autocare cu votanți, în orașe cu semnul întrebării cu privire la rezultat, din alte localități unde se pot lipsi de 2 autocare de votanți, de exemplu.

    00
  23. NOU
    #67

    Atâta înflăcărare pe ce fac ba ăia, ba ăilalți…Motivul e simplu, și e același pentru care nu am fost niciodată pașalâc, pentru că turcii și-au dat seama că suntem nația dreacu și că îi păcăleam mereu. Nici comunismul nu ne-a rezistat .. De aici, Neagu, ai legătura https://youtu.be/seGpCVb4xKI

    00
  24. Diferența sunt bazele de date care la noi sunt rare și nu comunică între ele. La noi e nevoie de cât mai multe elemente de identificare ca să poți să fii sigur că ai persoana bună (încrederea de care vorbeai).

    Buletinul fară adresă rămâne un plastic cu numele, poza și cetățenia. Ah da și cu Spclep-ul de rigoare (mă mir cum de nu a menționat nimeni, de ce e nevoie să scrie pe document cine l-a emis dacă e și adresa).

    Iar fiecare stat are o idee proprie despre birocrație – care depinde de sisteme, cutume, etc. și încercările de a scutura sunt de obicei sortite eșecului. Treaba asta acum mi se pare o chestie de genul „noi am încercat să facem o chestie mișto dar nu s-a vrut” știind că oricum nu trece. Dar buna intenție a fost.

    00
  25. În cererile și corespondența cu aproape orice instituție publică trebuie să menționezi doar nume, cnp și adresă.
    Discuția cu „fiul lu’ și lu’…, născut la data…, în localitatea…” e valabilă doar pt procedurile (anchetă, proces, pușcărie) penale.

    00
  26. Am vândut mașina săptămâna trecută. Îți cer contractul tipizat in 5 exemplare. Apoi o cerere care conține aceleași date. Că de ce nu. Și durează o săptămână pentru o ștampilă.. Digitalizare.

    Am văzut buletin de Belgia. Nu era adresa trecută. La noi nu se poate schimba nimic.

    00
    • Buletinul de Belgia are cip. Du-te la farmacie, cere un medicament și dacă nu îl au pe stoc (sau e reglementat de vreo lege), te invita sa bagi buletinul in cititor. După aia te poți minuna de chitanță (care are mentionata adresa ta).

      00
    • Deci iar nu știți contextul. Ok. Ca de obicei.
      Buletinele românești vor avea cip. Acum se discută dacă mai are rost sau nu trecută adresa.

      00
  27. Estul salbatic.

    00
  28. Ai uitat sa zici ca pe CI scrie si cine l-a eliberat, la mine e spcep biroul 1!!! si sunt locuri unde trb sa completezi si asta

    00
  29. Nu mai sunt la curent cu ce petrece acum in UK dar am lucrat acolo acum vreo 12 ani (pentru 3 ani de zile) si mi-au cerut ID-ul peste tot….
    Birocratia era in floare si la ei. Acum s-o fi schimbat, nu stiu ce sa zic…

    00
  30. Cum spunea Florin Iaru pe FB, o astfel de masura ar implica schimbarea a vreo 200 de legi, inclusiv a Codului Civil etc etc. Barna stie foarte bine ca asta este practic imposibil dar mai arunca asa o pastila, ca sa mai fie laudati de fani ca cine stie ce idee stralucita mai au si ei.

    00
  31. În primul rand schimbarea asta ar fi una uriașă pentru noi ca tara. Știu ca toată lumea sare de cur în sus ca birocrație. În teorie chestia asta e o îngrijorare falsa deoarece statul are deja infrastructura necesara pentru a implementa aceasta chestie. Singura mare problema este ca aceasta infrastructura este deținută de niște instituții de forta: SRI(SII Analytics), respectiv STS ei gestionând votarea și platforma de vaccinare.
    Cat ar dura sa se facă un registru unic privind adresele de domiciliu din buletin declarate de toți cetățenii? La o prima vedere as spune între 6-12 luni.
    De ce nu se va implementa o asemenea chestie? Pai scriu jos câteva motive:
    1. Numărul cetățenilor arondați unei unități administrativ teritoriale ar scădea într-o parte și ar creste intr-alta. Asta are implicații la nivel politic gen cati parlamentari sunt arondați unui UAT. Mai mult anumite alocari bugetare nu ar mai avea sens.
    2. Am descoperi ca suntem mai putini în tara, iar numărul europarlamentarilor ar fi mai mic.
    Și cam din aceste motive noi nu vom schimba această meteahna. Totuși sa stam liniștiți, băncile au acces la datele de la evidenta populației deci vom lua un credit mai ușor….

    00
    • Si numarul parlamentarilor ar fi sensibil mai mic.Plus consilieri si foarte multi alti birocrati ar dispare prin efectul legii.

      00
  32. azi discutam cu oamenii da pa anglea si mi se pare putin ciudat sistemul de acolo. Au eliminat buletinul, dar iti cer facturi de la „gaze”. Mie mi se pare aiurea, lor de acolo nu.

    „pa suedia” ai nevoie de acte cand iti faci id-cardul. Ai nevoie in primul rand de un contract de locuinta. Daca nu esti angajat la o firma din suedia e putin mai dificil, in sensu ca aia de la fisc sunt nesimtiti. Nevastamea: 4 luni. O prietena din belgia: 1 an. Nevasta unui pakistanez: din feb inca nu s-au apucat de dosar. Eu: vreo 2 saptamani.

    Dar, dupa totul devine simplu. Peste tot mergi cu plasticul. In general pe la credite, ca astea manca mai mult, dai cardul, ala completeaza datele in computer, ies foile, dai cu pixu si gata. Te muti? Intri pe site la fisc si modifici. Si gata.

    Ce uitati toti este ca nu o sa vina sa va scoata voua adresa de pe buletin. Si ca schimbarea asta o sa vina cu noile carti de identitate. Ceea ce inseamna ceva timp si o baza de date in spate. Deja ghiseul functioneaza decent.

    00
    • „Pa anglea”, pentru dovedirea identitatii si a adresei mi s-au cerut permis de conducere, factura de la lumina/gaze/telefon fix si adeverinta de la posta sau preot.
      Obtine tu adeverinta de la posta sau preot in Romania care sa ateste ca tu esti tu.

      Noroc ca au fost destupati la minte si au acceptat CI si pasaport.

      00
    • pai, d-aia ziceam ca mi se pare complicat in Anglia.
      In suedia am un fel de buletin…care are PN-ul si cu ala ma identific.

      00
  33. Pe aceeasi logica am mers si eu mult timp intrebandu-ma de ce in contracte se scrie „casatorit(a)” sau „necasatorit(a)”. Am aflat scopul abia cand am vazut un imobil cumparat in timpul casatoriei si vandut de un singur sot, care a ascuns banii de familie, fiindca la cumparare a uitat notarul sa scrie casatorit, iar intabularea s-a facut doar pe numele lui.

    Un alt exemplu: pe strada bunicului meu stau 3 barbati cu acelasi nume si prenume, iar strada nu are numar. Cand au venit cardurile de sanatate a fost o nebunie sa-si dea seama care al cui e, fiindca aia de destepti nu au trecut cnp-ul si nici dracu’ nu stia care e numarul fiecaruia de asigurat.

    00
  34. Trust, but verify…

    00
  35. In America,tara cu birocratia simplificata la minimum,adresa pe driver license e un ” must”.Indiferent de faptul ca esti homeless de 20 de ani,ai o adresa trecuta in driver license.Nu poti deschide cont la banca,inchiria proprietate,inchiria camera de hotel,masina,nu te poti angaja daca nu arati ID-ul in care e specificata adresa.Explicatia e una simpla,la care multi nu s-au gindit.Adresa din act e locul in care-ti sint impozitate veniturile.America,ca si Germania sau Spania,sint tari federale,cu state,landuri sau provincii separate,fiecare cu sistemul ei de taxare si impozitare.Libertataea de circulatie iti da dreptul sa muncesti oriunde,dar impozitul se aplica la adresa din ID.De exemplu,sint orase in USA care se intind in 2-3 state(St Louis,Memphis,Cincinnati,etc) in care oamenii locuiesc intr-un stat si muncesc in celalalt.Venitul i se taxeaza in statul unde are adresa,nu in statul in care munceste.Pentru ca acolo completezi declaratia de venituri,aia ti-e jurisdictia fiscala.Cam cum fac IT-istii din Romania,care platesc taxe in Romania,desi ei lucreaza online pentru firme din Canada sau Germania,de acolo le vin banii.Pentru ca,nu uitati,nu exista doar taxe statale,exista si taxe locale,extrase din banii rezidentilor.care rezidenti sint aia care figureaza in catastiful landului,primariei sau consiliului local,indiferent ca el e plecat la munca peste 3 oceane.Evident,pentru asta e necesara declararea veniturilor anuale,voluntar.Ceea ce in Romania nu se intimpla,dar in tarile cu apa calda e lege si pedepsele sint mari.Pentru ca acolo,daca nu declari nimic,vine fiscul si te intreaba cum de ai vila,masina noua si 30K euro in banca si n-ai declarat nici un venit.Si calculeaza tot,din urma,pentru anii in care n-ai platit,luind o medie de cistig.Mai mult,incepe prin a-ti bloca banii in banca,ca sa fie siguri ca platesti.Si-ti pune interdictie la vinzarea propretatilor si-a masinii,ca sa fie siguri ca nu te tirezi dupa ce le vinzi.Ca sa inchei-baza de date a adreselor din USA,la care apeleaza absolut toate agentiile guvernamentale daca vor sa gaseasca pe cineva este detinuta de o singura entitate-IRS.Daca vrei sa gasesti pe cineva in America,disparut de 20 de ani si care e,inca,in viata-apeleaza la IRS.Il va gasi in citeva minute.Cum?Simplu-dupa adresa.Concluzia-cita vreme va exista taxarea si impozitarea,adresa nu va disparea de pe acte.Rezidenta intr-un loc determinat exact este esenta taxarii.Si de asta nu scapam niciodata.

    00
    • Vorbești mult, aiurea, ca la birt.

      00
    • Fix aiurea. Sistemul din America e putin blocat in niste momente aiurea si nici nu incearca sa il faca mai usor.

      „Evident,pentru asta e necesara declararea veniturilor anuale,voluntar” – numa in state. Prin tarile cu apa calda, dar calda, nu calaie, deja aia de la fisc stiu toate cele tu doar mentionezi ce nu au trecut ei acolo.

      00
  36. Draga Alex, e foarte interesant ce spui matale despre Regatul unit dar din informațiile publice acolo nu exista carte de identitate /buletin de identitate. Și tara aia se pare ca funcționează mai bine decât România.
    Nu ar trebui sa eliminam și aici acest document de inspirație totalitara?

    00
  37. Cum sunt apărați tinerii care se cearta cu părinții și sunt dați afară din casă??? Daca nu o sa mai fie obligatorie luarea în spațiu?? Pe CI poate sa scrie doar bune prenume CNP și o poza și e suficient, dar când îl faci ar trebui sa dai toate detaliile ( inclusiv adresa de domiciliu).

    00
  38. „sigur te găsește fiscul sau poliția dacă chiar au nevoie să te găsească”…hai sa iti dau un exemplu de profesionalism. Unui coleg ii loveste unul masina in parcare si fuge. Colegul il vede, ii ia numarul. Masina era inregistrata in Romania si nr. era din alt judet. Buuuun….Merge la Militie sa depuna plangere. Acolo, un geniu, se uita peste plangerea lui si ii zice foarte serios „aaaa…pai masina e din alt judet….nu avem cum sa o gasim”….stiu ca iti mor neuronii cand citesti asta, dar tevasigur ca e caz real.

    Prin prisma serviciului, am avut ani de zile in care am interactionat cu militieni, pe parye asistenta legata de sisteme cctv. Veneau militienii la noi la firma sa ii ajutam sa se uite peste inregistrari preluate in diferite infractiuni. Venea cu inregistrarile pe suport fizic, tot acolo avand si programul dedicat pentru a rula inregistrarile. Ei ziceau de fiecare data ca le pot vedea, pt ca nu au program corespunzator. Nu erau in stare sa foloseasca un pc, la nivel de copil de 10 ani. A venit unul odata cu niste inregistrari facute cu o camera infecta. Nu se distingea mai nimic…omul, foarte serios, m-a intrebat daca nu putem face imagine mai buna. I-am spus ca nu se poate…foarte serios, omul m-a intrebat ” da aia, in filme, cum fac dom’le”….. Cam asta e nivelul multor prin militie. Daca la astia nu le dai mura in gura adresa, nu isi gasesc nici curul sa se stearga.

    Nu zic ca nu ar fi o chestie geniala centralizarea datelor intr-un sistem unitar, dar sunt sigur ca primii ani in care s-ar introduce asa ceva ar trebui sa vina cu o reprofesionalizare completa a multor bugetari. Si in aia primii ani, in prostia si delasarea lor genetic cultivata, fiind sub umbrela complexului de Dzeu. pe care il au mai majoritatea profesionistilor din sistemul de stat care au pe mana o stampila, ar fi durere pentru restul.

    00
  39. Cum s-a precizat mai sus, noul format de buletin va include un cip unde poti stoca datele relevante. Nu mai vad rostul adresei, numele mamei etc daca scopul e digitalizarea. Mai ales cand ai o carte de identitate actuala cat un poster. Nu vad nici rostul agitatiei pe subiect si nici nu e un subiect pe care sa fie nevoie ca Dan Lame Barna sa latre pe la TV. Un alt non issue marca USR Plus. In loc sa ne concentram pe adevarata digitalizare (sa scapam de 50 de adeverinte pr Hartie de la Ditl, fisc etc) curatenie in oras, taxe de acces pt jafurile cu itp luat pe naspa, USR a identificat prioritatea nationala.. Adresa in buletin. Vai de Pl noastra

    00
  40. NOU
    #93

    Altceva util au mai făcut cei din USR în afară de a tot făta idei care mai de care mai tâmpite și cu tentă progresistă?
    Să propună, tot ca să iasă în evidență și să-i bage lumea in seamă, să scoată și sexul din buletin că e discriminare și oricum mulți nu fac sex sau mai sunt și de ăștia care fac anal sau oral și atunci interferă datele. Observați logica și nonproblemele create de incompetenți?

    00
    • problema cu USR e ca se concentreaza pe problemute care au relevanta in tarile cu apa calda in capitala si unde au rezolvat de mult pe alea mari, in loc sa se concentreze pe problemele noastre mari. dar treaba asta cu scosul adresei in buletin + mai multa digitalizare e chiar utila.

      00
  41. vise frumoase…baza de date globala, cand la noi nici 2 institutii oarecare de pe teritoriul aceleiasi Romanii glorioase nu pot comunica intre ele :D

    00
  42. Mie imi trimiteau aia din Germania amenda la domiciliu…dar politia romana nu te-ar gasi. Lol

    00
  43. la toata discutia asta cu adresa si evidenta populatiei, uitam o mare treaba: politicienii nu au niciun interes sa avem o evidenta exact a numarului de locuitori deoarece o sa li se scada niste fonduri si numarul de locuri in administratie.

    de altfel, eu am fost plecat din tara vreo 9 ani, m-am inregistrat rezident permanent acolo, dar la noi era complicat (trebuia mers pe la politie, facut ceva cu buletinul, probabil buletin nou, habar n-am ca nu mi-am batut capul cu babuinii de la noi din administratie). cand m-am intors in Romania, am intrat intr-un serviciu online din tara respectiva si am dat o bifa ca nu mai locuiesc la ei (cel mai important e sa nu imi mai ceara sa platesc taxe) si le-am dat adresa noua din tara sa imi mai trimita chestii (gen sa votez la parlamentarele sau presidentialele lor), cateodata imi mai trimit si un formular sa ma intrebe de sanatate si cum ma simt ca expat si cum mi se pare accesul la serviciile lor, in caz ca pot sa ma ajute cu ceva.

    vorbind de buletin, tocmai mi-am facut buletin nou la ei si pasaport ca alea vechi expirasera, rezolvat printr-o poza si vreo 10 clici online, singura problema e ca nu mi le trimit prin posta pana in Romania si a trebuit sa rog pe cineva de acolo sa mi le ridice de la posta si sa mi le trimita in tara, iar asta fara vreo mizerie la notar, doar printr-un formular pe care l-am printat, semnal si scanat, iar persoana celalalta l-a printat si semnat.

    00
  44. Alex, inainte sa arunci cu experiente proprii si sa le dai ca fiind adevarate mai arunca si tu un ochi la ce se inatmpla cu adevarat in UK. Poate stai de ceva vreme pe aici dar cu siguranta ai cateva informatii gresite.

    In 99% din cazuri ti se cere un act sa-ti dovedesti identitatea (poate fi pasaport, permis de conducere, factura la utilitati, council tax sau certificat de nastere). In princpiu aici majoritatea documenteleor emise de companile mari in numele tau pot fi folosite ca dovada a identitatii. Faptul ca tie nu ti s-a cerut vreun document la angajare e cu totul altceva (poate erai self-employed sau ltd – in cazul asta se presupune ca esti deja inregistrat la HMRC). Si la HMRC au deja detalii despre tine, in cazul in care nu ai observat tot de tine de guvern (gov.co.uk) e un sistem centralizat. Vrei sa vezi ce informatii au despre tine, fa-ti un cont pe Experian si vei primi un raport cu toate informatiile tale – o sa gasesti toate adresele precedente, conturi bancare, dca ai fost inregistrat la vot etc. pe langa asta detaliile tale sunt disponibile online oricum daca ai LTD – nume, varsta, adresa etc.

    Hai sa nu mai aruncam in stanga si-n dreapta cu informatii pe jumatate adevarate, e la fel ca povestile alea cu romanii care sunt discriminati peste tot in UK…

    Vorbesc in cunostinta de cauza, am fost si self-employed, am trecut prin cateva job-uri, am fost si la universitate, am trecut si prin settlement + cetatenie, la dracu am avut si Yellow Card.

    Intr-adevar, comparativ cu RO aici nu se pune asa mare presiune pe avutul unui CI. Sunt mult prea multe ocazii in care ti se cere un buletin in RO fara nici un motiv. In Romania fara buleti esti un nimeni din pacate, nu poti face efectiv nimic. Si in comparatie cu UK unde poti flutura pasaportul peste tot, in RO pasaportul nu este considerat un „act de identitate” la fel ca buletinul. Teoretic este, practitc invit pe oricine sa incerce sa se legitimeze cu pasaportul acolo.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.