Spuneți zece nume de filme românești. Repede, zece fime românești care vă trec prin cap, preferabil de dinainte de Revoluție.
Câte din ele sunt regizate de Sergiu Nicolaescu? De ce? (acest „De ce?” poate fi înțeles în orice fel)
Credeam că știu majoritatea filmelor românești de dinainte de Revoluție.
Aiurea, nu le știu. Nu le știu pentru că nu s-a spus despre ele, nu s-a vorbit, nu au fost la cinema.
Eu mergeam la cinema săptămânal, poate de mai multe ori pe săptămână. (hint pentru părinți: dai 5 lei copilului să meargă la cinema, știi unde e, iar tu ai timp de… făcut alți copii, eventual). În era internetului, sunt membru pe niște forumuri de nostalgici care codează tot ce prind ca film românesc pe TV. Am cumpărat toate DVD-urile scoase cu ziare (și am înjurat de fiecare dată cât de proști au fost, scoțând în 4/3 un film care a fost pe cinema, filmat în format de cinema).
Îmi plac filmele românești, caut filme românești.
Azi, Studiourile Buftea a pus colectia de poze de aici.
Am descoperit că există un film pe care nu l-am văzut până azi: Cercul magic (1975). Mi se pare un film bun, care nu prea a fost la cinema. Oare de ce?
Puteam, făceam și alte filme în afară de „Dacii”, filme cu comisarul Moldovan, filme cu inginerul de la București care voia el musai să se mute la țară (știu cel putin trei filme trase la indigo pe acest tip de scenariu). Făceam și altfel de filme. Bune. Adică, cel puțin mie îmi plac.
Mă uit de câteva ori la ele, apoi încep să văd prin film. Planurile depărtate, sau cadrul în ansamblu, „ideea cadrului”.
De exemplu, acest cadru:
A, stai, am greșit poza.
Încerc din nou. De exemplu, acest cadru:
La naiba, iar am greșit.
A treia oară încerc. De exemplu, acest cadru:
Cercul magic (1975). Un film polițist. Bun. Dacă îl urmărim de mai multe ori, putem vedea și cum arăta Bucureștiul în 1975.
Alte filme din perioada aia, polițiste, pe care le recomand (nu, nu „Un comisar acuză” sau „Revanșa”, nu): Un om în loden (1979), Șantaj (1981).
Later edit:
O curte de spital bucureștean, 1975.
Nu știu ce spital e. Îl poate identifica cineva, să facem poze și în 2021?
Nu cred că e Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
Personalul medical de la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”: ” lupta pe viata si pe moarte cu sobolanii sa nu intre in cladire”
da, planuri „indepartate”.
Aratau viata buna, lume la cafea, sampanie, tigari , barci cu motor, servitori. Capitalism in toata regula.
Bre, primele doua cadre nu sunt din filme romanesti :-).
Daca le-ati recunoscut … al doilea cadru din ce film e?
Espion, lève-toi (1982)
Puteam sa jur ca ala din dreapta e Jean Constantin.
Dar cadrele astea ?
https://www.youtube.com/watch?v=-wLqbEnFFH0
Sau astea că-s mai vechi.
https://www.youtube.com/watch?v=Xdi8IFGGu3o
Un cadru comparabil cu primele două ar fi fost ăsta.
https://www.facebook.com/studioulbuftea/photos/a.1056152488470665/1056149425137638
eu am redescoperit filmele romanesti „de demult” pe Cinemarathon.
CTP le-a văzut pe toate
Mai e și pagina Animafilm… Bine, aia e evident, cu desene animate, probabil nu interesează pe prea multă lume, insa la fel am descoperit și eu multe desene de care habar nu aveam.
Uite una autentic românească, cu mici și bere: https://imgur.com/gallery/bJcd1pu
mda, lumina de pe actori e din alt film, fata de ce de pe fundal…
Mi s-a parut ok filmul Urma cu Irina Rădulescu .
Ce suspect arata berea aia
Frumoase, nimic de zis, dar aveti grija la propaganda.
Exact. Filmele despre care zic eu nu au (aporoape) nici un fel de propaganda.
Sau poate e atât de fină propaganda că nu te-ai prins
Cercul magic e prima carte polițistă pe care am citit-o. Pentru mintea mea de copil a fost UAAA. Habar nu aveam că există filmul.
La filme menționez “Șeful sectorului suflete”(1967)
Cristici, tu esti ca o gura de aer proaspat intr-o mare de nevrotici frustrati in Romania. De fiecare data ma bucur sa citesc aprecierile tale, uneori inocente (si de ce nu ne-am pastra toti un gram de inocenta …) la adresa Romaniei in totalitatea ei, fara agresivitate de roman verde cum e trendul acum. Tine-o tot asa!
Al doilea cadru imi place infinit mai mult decat al treilea.
E mai natural. Ce avem aici? O masa afara, cu farfurii si aranjament impecabil, ceea ce da, e semn de civiizatie. Actorii, arata decent, ceea ce e iar normal, desi tipul care sta cu spatele e reclama la cimitir. Dar fundalul este lasat sa fie natural. Nu toate barcile sunt impecabile. stalpii si firele alea sunt un pic alandala. Asta e.
Al treilea cadru, al romanesc? Totul este impecabil. Numa nu sclipesc pe ei hainele de curate ce sunt. Ei sunt la costum, ca asa mergi la masa pe malul unei garle. Cadrul e curat pana la un km distanta. Mi se pare la fel de artificial ca un scenariu brazzers.
mese pe iarba? cum dracu mese pe iarba, fake total. imi aduc aminte cu placere cum ne alergau diversi pe vremurile alea cand calcam pe iarba. plus ca aia e iarba netaiata, cum dracu sa pui masa in asa ceva?
E o parte de nostalgie cand ma uit la filme romanesti, revad decoruri, locuri etc. Motivul pentru care niste filme in principiu ideologice filmate in perioada comunista sa para ok este ca filmele din ziua de azi sunt foarte proaste. Iar in ultima vreme sunt la fel de ideologice doar ca sustin altceva.
spitalul pare a fi marius nasta (de plamani) de pe sos viilor, n am certitudine, dar stiu ca e ceva pe rotund, ca i dai ocol de ti vine rau
Corect, bravo: https://screeningtb.ro/istoria-institutului-de-pneumoftiziologie-marius-nasta/
Da. Acela este.
Am văzut cateva:
Mijlocaș la deschidere, Raliul, Rîul care urcă muntele, întoarce-te și mai privește odată… Iar ca seriale mi-a rămas în cap „Racheta albă”
Ciresarii, Fiul munților, Moara cu noroc, Prin cenușa imperiului, Eu, tu și Ovidiu, seria BD, Fata morgana, O lacrima de fată, Reconstituirea, Visul unei nopti de vară (teatru), Explozia, Badaranii, Două lozuri, Pădurea spînzuraților, Adela, Aurel Vlaicu, Iancu Jianu – Zapciul/Haiducul, Amintiri din copilărie, La porțile albastre ale orașului, Liceenii,Haiducii lui saptecai, Septembrie (1977), Am fost șaisprezece, Ciprian Porumbescu, Frații Jderi
Operațiunea monstrul, Secretul lui Bachus, seria ardelenilor, Nea Mărin miliardar, Toate pânzele sus, Toamna bobocilor, Secretul armei secrete, Acțiunea Autobuzul. ..
Nea Mărin miliardar… Astea cred că le-a văzut fiecare român. Eu mă uit la ele cel puțin odată pe an
In 2005 eram in vizita la Roma. Pe RAI intr-o zi a fost „Nea Marin miliardar”.
filmul baloane de curcubeu am auzit ca a fost foarte cenzurat incat nu mai avea sens , si am mai auzit de bine de reconstituirea , eu sunt cu filmele de dupa 2000.
„O curte de spital bucureștean, 1975.
Nu știu ce spital e. Îl poate identifica cineva, să facem poze și în 2021?”
@Cristici, este probabil spitalul Marius Nasta de pe soseaua Viilor. Daca te uiti cu atentie la detaliile cladirii circulare, vei observa asemanarea cu cea de la Marius Nasta: https://screeningtb.ro/istoria-institutului-de-pneumoftiziologie-marius-nasta/
Ca tot iti plac filemele frantuzesti, imi poti spune unde pot gasi acest film: https://www.imdb.com/title/tt0306736/?ref_=nm_flmg_act_103
Reconstituirea, De ce trag clopotele, Mitica?, si ar mai fi, dar sunt obosit acum. Spre rusinea mea, nu am vazut Scara lui Iacob, dar intentionez, in viitorul apropiat
In a trei a poza se vede ca scaunul sta pe o scandura ca sa nu intre in pamant picioarele. aia e pusa acolo de ei sau erau scaune speciale de pus pe iarba?
Operatiunea monstrul, film de Oscar. Restul intra in categoria “si alte filme romanesti”.
Singurătatea florilor, o bijuterie cu Toma Caragiu și Beligan, Duminică la ora 6, Septembrie, Al patrulea gard lângă debarcader, Angela merge mai departe, Tată de duminică (Amza Pellea într-un rol complet diferit), Ciocolată cu alune, Secvențe, Mere roșii, Valurile Dunării (Casablanca românească). 10 filme mai puțin cunoscute.
Singurătatea Florilor…superb film. Îl voi revedea. Mulțumesc:)
Asa e, Singurătatea Florilor e superb. Totul.
De ce nu a fpost la cinema mai des, la TV mai des, pe vremea aia?
Mere roșii filmat tot la un spital.
sunt multe filme vechi, romanesti pe yourube
Ungurul, tot ungur. Din șapte cuvinte, unul pocit.:)))
:))))))))))))
„Actorul și sălbaticii” (1975) s-a(u) zis?
Cristici, sigur nu ai Attention Deficit? O sesiune 1-1 cu dom’ dr Coloja probabil ar prinde bine.
In afara de clasicele Reconstituirea și De ce trag colopotele, Mitica – vezi Croaziera de Mircea Danieliuc (dar și Prin cenușa imperiului ) . Sunt multe, monșer
Alea cu Comisarul Moldovan le-am vazut si revazut de nu stiu cate ori. Da, sunt un filistin, dar mi se par entertaining, un fel de Bond romanesc.
Ceva mai noile Filantropica și Câini.
Restul le consider niște mizerii.
Așa ma Câini !
http://Www.cinepub.ro au si scurtmetraje si lungmetraje romanesti
Multe filme au „dispărut” din cinematografe (şi de pe micul ecran) după ce oameni care aveau legătură cu ele (în special actori, dar şi regizori, scenarişti etc.) au făcut cu mâna paradisului socialist. Pe la mijlocul anilor 70, nu era zi de 23 august să nu vedem la TV „Porţile albastre ale oraşului”. Un film cât se poate de conform cu naraţiunea oficială despre „Marea revoluţie antifascistă şi antiimperialistă” din 1944. Ghinion, pe la sfârşitul deceniului respectiv actorul din rolul principal (Dan Nuţu) a luat drumul exilului. Evident, nimeni n-a mai auzit de film. Tabula rasa.
Au fost şi cazuri mai benigne, când filmul a supravieţuit, dar cu distribuţia „curăţată” de indezirabili (ex. „Nemuritorii”, cu S. Nicolaescu de neocolit în rolul principal, cu banda sonoră intactă, dar cu numele Phoenix „decupat” de pe peliculă).
„Ilustrate cu flori de câmp”, „Celebrul 702”, „Faust XX”, „Comedie fantastică”, „Declarație de dragoste”, „Liceenii”, ”Extemporal la dirigenție”, „Buletin de București”, „Secretul lui Nemesis” și or mai fi și s-or mai povesti, nu mă mai screm acum după amintiri.