“struggle porn”

La un articol despre cum Elon Musk anunța că dă afară niște oameni și încerca să îi motiveze pe restul cu faze de genul “scriem istorie, de aia trebuie să muncim mult”, de parcă angajaților le crește inima când compania crește pe bursă sau când CEO-ul se îmbogățește cu încă un miliard, am dat despre acest superb articol despre “struggle porn”, care e apucătura aia stupidă de a te lăuda constant cât de mult muncești tu.

Rule #1 of #StrugglePorn: if someone is bragging about how hard they’re working, you can be sure their business is failing.

Articolul este extrem de bun, și pentru că îl trage de mânecă pe GaryVee, care de vreo patru ani a luat-o rău de tot pe câmpii cu motivaționalele stupide și a devenit astfel idolul tuturor oamenilor slabi de înger, care nu înțeleg că a munci mai mult nu e egal cu a munci mai bine, și pentru că subliniază ca a te lăuda constant că muncești mult nu e util nimănui. Muncește, fă succes, vezi-ți de treaba ta.

Apucătura asta de a te lăuda că ești ocupat mereu și că nu dormi nopțile (revin pe tema asta în alt articol) pentru că muncești este păguboasă, pentru că induce altora percepția că, dacă a dormit mai mult sau a plecat in concediu, nu o să ajungă să facă nimic în viață.

Și pentru că în articol se menționează WeWork, mi-am adus aminte de faza aia simpatică din “Silicon Valley”, unde tipa era singura din supermarket care își făcea cumpărături pentru ea, restul erau angajați la diversele start-up-uri de supt bani de la oamenii prea ocupați să lucreze la start-up-uri. Ironic, dar real. Nu mai ai timp să faci cumpărături, să dai de mâncare câinelui, să ai o prietenă, ești ocupat să muncești mult ca să poți plăti toate serviciile pe care le folosești pentru că muncești mult.

 

fun-iceberg

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. va mai aduceti aminte cand se agita ca o pisda proasta sa-l lase aia sa faca scufundari prin pesteri in tailanda? voia el sa para salvatorul lumii, cand i-a dat aia cu jet, ca nu-i de competenta lui, a inceput sa-i injure.
    eh, asa e cu taranusul asta, incepe lumea sa se prinda ca doar gura e de el. zice ca livreaza, dar o suge. ceapa.

    00
    • Mda, n-a livrat decât 200.000 de mașini anul trecut. V-a trebui să învețe de la români cum se face treaba.
      Sunt curios dacă, într-adevăr, numărul angajaților a sporit cu 30% anul trecut, așa cum declară.

      00
    • care e faza cu peșterile? nu știu, nu am văzut, nu am citit.
      cum să caut pe google?

      00
    • Manole stie care e treaba. leustean.

      00
    • Acum am citit cât de prost e musk ăsta. :)
      Sunt curios in ce stadiu mai e Hypercur… Cât costă un bilet, care e prețul mediu al biletelor?

      00
    • Musk nu e prost, din contra! E chiar genial. Prost sa fii sa nu exploatezi mina de aur inepuizabila care e prostia umană. In plus, el a identificat fara gres filonul cel mai bogat, ecologismul.

      00
    • Nu stiu care e faza cu Elon Musk.Tipul mi se pare un geniu.Stiu insa ca Suedia a introdus ziua de munca de 6 ore.Chiar si companii din Germania testau asta.Ajunsesera la concluzia ca daca au o oră liberă în plus sunt mai productivi in alea 6! Niste ,,dobitoci,,!

      00
    • Si la noi se făcuse un calcul referitor la bugetari. Reieșea într-adevăr ca fiecare oră de munca a unui bugetar costă statul, nu ii aduce beneficii. Fiecare oră sau zi liberă înseamnă economie la buget. De asta li si fac atâtea punți.
      Cine sie, situația o fi la fel si la Saudiții astia europeni.

      00
    • Intr-o annumita masura inteleg ca fara struggle nu ar fi ajuns unde e, am trecut printr-o companie unde bullshituri de genu asta erau la ordinea zilei, din pacate nu aveam ideea ca „salvam planeta” sau masini electrice sau nave spatiale, era chiar un bisness de kkt, la un momenta dat am plecat deoarece se punea maxim accentu pe a sta 12h la servici si sa mori pe baricade, pt… nimic..

      Dar de la asta si pana la a minimaliza ce a realizat Musk in 10-12 ani parca e cale lunga mai ales cand luam in considerare stilul romanesc de „sa moara capra vecinului”… Probabil magnitudinea schimbarilor le vom consitentiza de abia peste inca vreo 10 ani cand o sa ne intrebam cum kkt am mers cu dieselurile mizerabile alea atat timp, sau cum kkt nu au reusit rusii/americanii insert putere mondiala, sa exploreze spatiul, sau acoperisuri ce produc curent, sau baterii performante sau, hyperloop ca zicea unu mia sus sau tuneluri eficiente ca si cost, sau plm… e totusi un singur om cu o vizune si cu chestii realizate nu bullshituri.

      Da de obicei comentam pentru ca asta ne e stilu si nu putem sa acceptam ca nu suntem in stare decat sa criticam, noi nefacand si neavand nici o realizare.
      Acestea fiind spuse nu cred ca Musk e mesia si da practicile cu angajatii probabil sunt mizerabile, cum am spus mai sus am trecut prin ceva asemanator si inteleg…

      00
    • Ziua de 6 ore a fost doar un experiment in suedia și nu a mers

      00
    • eu am dormit 6 ore azi la prânz. a funcționat :D

    • @Animaloo, gresesti tragand concluzii pripite, dar asta inseamna sa nu stii prea bine ce inseamna sa fii civilizat, ma uit la francezi, civilizati maxim 20% restul doar la nivel subconstient datorita scolii si mediului, cum plm sa ceri program de 6 ore cand vin imigrantii si sunt dispusi sa moara pt o felie in plus, civilizatia in mare se face cu forta pt ca oamenii tot animale sunt iar curba lui gauss ne arata cam cati si misca ceva, nu putem sa ravnim la civilizatie cand ne calcam in picioare pt ajutoare sociale ori plata taxelor, nu poti spera la prea multi oameni corecti intr-un sistem corupt

      00
    • Doamne, ce insailezi acolo despre imigranti si francezi.

      Imigrantii au acceptat toate joburile pe care nu le-au mai vrut francezii. Asta unul la mâna. N-o sa mai vezi in viata ta un francez care spala vase intr-un restaurant. Pentru ca nu vrea. Nu ii trebuie jobul ala, ala e pentru imigranti. Idem cu alte 100 de meserii zise „penibile” aici. Imigrantii nu au venit aici ca sa le ia joburile francezilor, au venit aici si au luat locurile disponibile, lasate libere de francezi. Companiile, inclusiv in Paris, care se vrea mai cosmopolit, ar vrea sa angajeze francezi in posturile disponibile, dar acestia sunt lipsa la apel. Asa ca angajeaza imigranti. Pâna la urma, orice mâna de lucru e buna, daca iese profit sau daca te arde buza.

      Cât despre ajutoare sociale, mai intai: ajutoarele sociale sunt mici. Iar pentru imigrantii nou veniti sunt si mai mici. Ai nevoie de 5 ani aici ca sa iei ajutoare putin mai mari, dar nu ceva care te tine deasupra saraciei. TOTI imigrantii care au venit vor sa se „realizeze”, pentru ei, pentru copiii lor. Nu vor sa stea pe ajutoare sociale. Pentru ca nu poti sta toata viata pe ajutoare, decât daca esti francez si ai deja un apartament social (sau eventual o casa mostenire, oricât de mizera ar fi ea). Daca esti imigrant, nu vrei asta, vrei sa faci ceva in viata, ca de aia ai fugit din tara ta, ai facut efortul de a pleca atâtia km. Nu pentru ajutoare sociale. Terminati cu rasismul asta primar!

    • @fluture, te cam ataci singur si te cam contrazici dar lasam asa; sunt curios poate mai scrii un articol despre joburile francezilor in fr si altele
      ps, e greseala mea ca m_am referit la fr fara sa spun une se termina referinta, n_am zis de francezi k se calca in picioare pt ajutoare sociale

      00
  2. Adevarata totusi faza din Silicon Valley :P Si ce urat se uita grasu ala :))

    00
  3. Din experienta mea tocmai astia devin cei mai bine vazuti intr-o firma, cei mai bine platiti, ce vrei tu. Intre un personaj sters ca mine care imi fac treaba bine dar ma vede seful ca plec la ora exacta in fiecare zi, si un dinasta care sta 2-3 ore mai mult pierzand timpul inclusiv la glume cu sefii si periaza pe toata lumea, cine oare cine o sa fie mai bine vazut si mai bine platit(in timp). Cine o sa fie promovat in functii de conducere etc

    00
    • În lumea civilizată, s-a stabilit că șefuții nu-și bat joc de angajați, numai românii și Romțnia persistă cu pupincurismele & falsetto-urile.

      Poate e un mimetism la mijloc, ce trebuie eviscerat, și nu-l identific eu…

      00
    • Nope, peste tot e la fel. Crede-mă, si „sefutii” de peste hotare se comporta la fel. Nu depinde se nație, depinde de om.

      00
    • De unde stii tu ce fac ei, daca o tai mereu cand suna ceasul? Iti dai si tu cu părerea.

      00
    • Ba bine ca stie tot biroul ce fac ei in biroul sefului. Sa reformulez ideea de mai sus: daca tipii astia s-ar apuca de task in loc sa o s-ga prin biroul sefului ar putea pleca si ei „la program”.

      00
    • Eu ii stiu pe unii care stateau peste program sa ii vada managementul cat de eficienți sunt. Nu făceau ninic nici in timpul programului, nici dupa. Dar erau vazuti bine.

      00
  4. Subscriu.Am lucrat intr-o companie cu capital românesc unde și la ora 19:00 găseai oameni la birou, nu munceau dar nu dădea bine sa pleci la program.Acum in corporație ,cand am plecat la sfârșitul programului am fost întrebată dacă sunt in concediu.cred ca ține de mentalitatea noastră, colegi de-ai mei cand se întorc de la firma mama sunt uimiți ca aia pleaca in fiecare zi la program,ca la sfârșitul programului se ridică toți și se duc acasă,de parcă este incredibil că mai există viață și după program.

    00
  5. Eu raman socat de alta treaba. Inteleg sa vrei sa ai business-ul tau, sa ai angajati, sa ai succes si sa faci pula mare pe net. Dar nu inteleg de ce nu ai rabdare fratica. Tinerei de 20 de ani fara pic de experienta se arunca cu capul inainte si fut banii parintilor ca sa … nimic. Si on topic: https://youarenotsosmart.com/2011/03/25/the-sunk-cost-fallacy/. Pur si simplu treaba de a nu stii cand sa te opresti din esec e mai periculoasa ca si esecul in sine !

    00
    • In romania nu exista esec… mai bine inchizi firma dupa ce ai cumulat niste datorii si ti-ai tracut activele pasive/active pe numele tau, daca ai inchis firma fara datorii inseamna ca nu esti roman adevarat!!!
      Stiu ca vor veni minusuri, majoritatea nu vor pricepe mesajul dar este bine si asa

      00
  6. Off-topic: Vreun motiv anume pentru care ți-ai șters butonul de share on Facebook?

    00
  7. Mie imi crește inima când vad ca crește firma pe bursa pentru ca am acțiuni 😝

    00
  8. Într-o dimineaţă, când Bulă tocmai ce venea pe jos la muncă, îşi vede şeful în parcarea instituţiei, coborând dintr-o limuzină de top, nou-nouţă.
    – E foarte tare maşina asta, şefu!, îi strigă Bulă.
    Şeful se apropie, îi pune o mână pe umăr şi îi spune:
    – Ei bine, dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program… anul viitor o să îmi iau una şi mai tare!

    00
  9. Uite asa a aparut meseria de dog walker, din care se castiga ff bine in orasele mari gen new york

    00
  10. Între timp, in Romania cea reală, trenurile spre București au minim 80 de minute întârziere. Minune mare fraților, in jurul Bucureștiului s-a reintrat în secolul 19. Trebuie să îi mai dăm 50 de milioane de euro lui Daniel

    00
    • 250 de minute trenul Arad_Buuresti. Iar pe Otopeni calatorii sunt tinuti in avion pentru ca s-a terminat degivrantul (sambata dim, ora 9.00)

      00
  11. Angajatii in marea lor majoritate sunt niste mercenari, care lucreaza pentru bani. Tin minte cum eram la prima angajare… eram mindru ca lucrez intr-o fabrica care produce piese pentru Mercedes. Dupa ce a trecut aceasta euforie mi-am dat seama ca pe ei ii intereseaza doar sa ma exploateze la maxim pentru bani cit mai putini. Am bagat la greu trei schimburi, simbete duminici si zile de sarbatoare. Seful a fost interesat o singura data pe persoana mea, cind mi-am dat demisia. A incercat sa salveze situatia, dar deja a fost prea tirziu. Probabil si-au gasit repede urmatorul fraier, care ca si mine a stat 2-3 ani, pina si-a realizat ca ce stie valoreaza mai mult.
    Doar in Star Trek vezi oameni care muncesc din devotament, placere de a crea si explora fara sa fie platiti. Deocamdata lumea noastra seamana mai mult cu Federatia Ferengi decit cu cea a Planetelor.

    00
  12. Nene zoso,ti-ai revenit.Asta imi place aici:scurt,taios si la obiect si cu link-uri la articole faine.Bravo si mai da-ne!

    00
  13. vad mult „struggle porn” pe bloguri si in discutii de mame. cum pica ele din picioare cu un bebelus de ingrijit, e o moda sa spui cum nu ai mai dormit 2 ore legate de 3 ani, cum nici sa te caci nu poti, cum un dus e un lux…si spui asta in continuu pe facebook si pe bloguri. si atunci vine un om simplu ca mine si se intreaba, daca atat de biruita de viata esti, cum mai ai energie sa stai online ore in sir sa te plangi? lasa-neeeee, lasa-neeeee. in general nimeni nu pica pe spate cand spui cat muncesti tu, cat de obosit esti, cum te duci bolnav la birou, nimeni nu iti face statuie.

    00
    • true story. e bine să vii să le mai dai una peste bot, că merită :)

    • ma abtin, ca altfel sunt acuzata ca nu am un dram de empatie.

      00
    • da, plus că mi se pare că nici nu ești în temă. ce știi tu despre creșterea unui copil?!?!?

    • aproape nimic! :))

      00
    • Pai mai nou se promoveaza ascultatul fara dat de sfaturi, mai ales in zona parinteniei.
      Care e faza, dc e asa GREU sa cresti un copil, mai ales cand e mic si.nevoile lui sunt destul.de putine si clare: somn, mancare, atentie si educare.
      Intreb la modul.serios pt ca sunt pe ultima suta de metri sa aduc unul.pe.lume si deja nu mai pot cu cat de greu e…

      00
    • @ Ioana: e greu prntru ca te lovesti de o experienta noua, care implica si multa responsabilitate. Uneori, copii apar pe lumea tocmai pentru ca unul sau ambii parinti nu au fost responsabili.

      Comparativ cu ce se intampla prin generatii mai vechi, foarte mult lucruri fac cresterea unui copi mai usoara: de la accesul la pampersi in loc de scutece old school si pana la informatii si servicii medicale.

      Ce lipseste azi comparativ cu ceea ce aveau generatiile trecute este modelul cresterii copiilor intr-o familie extinsa, cu bunici, matusi gramada.

      In fine, exista o categorie de oameni care nu au niciun fel de reusita in viata si atunci se pot orienta cu totul spre ideea “meseria de mama este cea mai grea”.

      Prin urmare, vor face tot ce tin de ei sa intareasca si sa dovedeasca aceasta credinta inclusiv pe Facebook.

      00
  14. Munca eficienta e greu de evaluat. Mai usor se vad orele state peste program, din acest motiv șefii apreciază proștii. Își dau seama ca cine sta peste program frecvent este tâmpit, nu are altceva de facut, nu cauta in alta parte, nu face studii, etc.

    00
  15. Esenta articolului e foarte buna, GaryVee a dat-o in extreme cu postarile motivationale. In schimb, daca cerni postarile lui are si multe pareri bune legate de cresterea business-urilor, prezenta online etc. Sunt doua idei in articol foarte biased:
    „They’re making money, not LinkedIn posts” – daca negi oportunitatile de crestere prin expunerea afacerii pe internet in 2019, poti pierde foarte mult si esti un pic incuiat. A devenit mult mai simplu sa cresti o afacere la inceput, avand in vedere ce expunere ieftina poti sa faci acum.

    „This is a cheap shot, I know, but it’s ridiculous that someone who was given this insane of an entrepreneurial head start is telling people to stop working normal jobs and start a business “like him.” – din ce am citit, omul a continuat afacerea familiei (un simplu magazin de vinuri in pnm, nu a mostenit un imperiu) si a ridicat-o in multi ani, mai ales prin expunerea pe youtube. Unde mm e headstart-ul?

    00
    • headstartul e că tu ai doar penisul ca asset și el a pornit cu un penis și o afacere care valora 3 milioane. în 2003. când onlineul era mai ușor.

    • Gary asta a fost printre primii utilizatori de google ads, apoi youtube…avea si vlog wine library tv…si a dus magazinu de vinuri de la 3 mil la 60mil. Daca nu avea skill, nu avea o viziune si nu isi dadea seama de importanta google ads, youtube, acu era la acelasi magazin sau il baga in faliment.

      El zice ca lucreaza mult, si cred ca stiu de ce. Nu cred ca e foarte destept si atunci foloseste brute force, ore multe ca sa faca treaba.

      00
    • @vali, serios acum, o afacere de 3 mil (cifra, nu profit) ti se pare ceva extraordinar? Vorbim de New York totusi. Faptul ca a crescut-o de 20x si cum a crescut-o mi se pare mult mai misto.
      De ce era online-ul mai usor? Ok, nu era competitie, dar tot ce faceai atunci era nou, nu aveai cum sa copiezi/inspiri de la prea multi.
      La fel cum tu ai descoperit blogging-ul, la fel a fost si el cu Youtube-ul si Google Ads: in opinia mea sa fii printre primii intr-un domeniu implica o viziune unica.

      00
    • ok. tu ai o afacere de 3 milioane să o lași copiilor? tatăl tău a avut una?

    • @venom – Ce mare lucru e o afacere de 3 milioane de dolari? Pe ce planeta traiti voi, astia care discutati asa usor de 3 milioane? Daca e NY ce, omul de serviciu conduce Porsche, isi aprind tigarile cu hartii de 100 de dolari?
      Ce era mai simplu la inceputul internetului? „Doar” concurenta redusa si mai mult spatiu necucerit. Vezi Romania dupa revolutie, cum faceau toti bani cu micul trafic de frontiera, vanzand blugi sau tigari. Incearca si tu acum sa vinzi blugi sau tigari la o taraba in targ, vezi cum te dezvolti, cum faci munti de bani, ca doar nu e mare diferenta, nu?
      Eu nu contest meritele omului, insa inceputul este extrem de greu, probabil 90% din oameni nu pot incepe de la zero o afacere si sa o duca la 3 milioane de dolari in mai putin de 10-15 ani.

      00
    • Da, un business de 3 milioane este ceva extraordinar. Pe internet este intotdeauna usor sa facem milioane de EUR.

      00
  16. @Ioana
    Cu cat ai mai multi bani si mai mult ajutor din partea familiilor parintilor copilului, cu atat e mai usor. Cu banii poti sa delegi niste atributii de-ale parintilor ( de exemplu, platesti o femeie care face curatenie in casa sau ajuta la ingrijirea copilului). In acest caz, poti sa nu te implici chiar asa mult in cresterea copilului.
    Cu cat salariile nete cumulate ale parintilor sunt mai mici de 1000 euro, si ajutorul din partea familiilor e mai mic, cu atat e mai greu sa cresti 2 copii la standarde cel putin decente. In acest caz, parintii trebuie sa se implice mult in cresterea copiilor.
    Daca parintii cumulat castiga 4000 lei net si ajutorul din partea famiilor parintilor e mic, te chinui sa cresti 2 copii intr-un oras din Romania la standarde decente.
    Pe langa timpul mult pe care ti-l ia ingrijirea copiilor, mai e si grija permanenta sa nu pateasca ceva.

    00
    • da coaie…daca ai bani…platesti pe cineva sa-ti creasca copilul…ca d’aia l-ai facut…(sau il trimiti la bunici, rude, plm…si-l vezi in we)

      00
    • Atilla, ce faci, dom’le, de ce inflamezi asa?:-)

    • Pai si de ce fac 2 copii? Pt unul ai mai multe resurse atat financiare cat si cognitive deci rezulta un copil mai bine crescut si niste parinti care traiesc si pt. ei

      00
    • @Ioana, acum câtiva ani am vazut un documentar excelent despre ravagiile aduse de regula „o familie, un copil” in China. Si era un documentar actual, cu copii de liceu, cum sunt depresivi, singuratici etc, iar parintii pentru ca au avut doar un copil au facut toate sacrificiile pentru el etc. Foarte interesant, bineinteles, una e sa iti fie impusa regula, alta e sa alegi tu, dar, pâna la urma, rezultatele sunt cam la fel, societatea se uniformizeaza, copilul-rege exista peste tot si nicio sansa sa se schimbe starea asta…

  17. așa mă doare la baston de toți fraierii ăștia care muncesc la sclavii la jug 24/24
    eu trăiesc pentru multe motive dar cu siguranță nu trăiesc ca să muncesc ca boul

    00
  18. @Attilla
    Tu ai copii sau vorbesti din auzite?
    La ce rude lasi tu copilul si il vezi doar in weekend? Ce rude iti ingrijesc copilul ( in afara de bunici) de luna pana vineri? Crezi ca rudele nu au alta treaba decat sa iti ingrijeasca tie copilul/copiii?
    Ce procent din parinti crezi tu ca au bani sa dea cuiva sa le creasca copilul/copiii?
    Cine are 3 copii, crezi ca isi permite sa plateasca 2-3 persoane ca sa-i creasca copiii?
    Mama ramane acasa cu copiii si sotul merge la munca si trebuie sa castige sa intretina 5 persoane. De aceea au plecat multi in occident ca sa-si poata intretine familia si copiii din tara.
    Tu crezi ca numai cei care isi permit sa plateasca pe cineva sa le ingrijeasca copiii fac copii? Pai ar fi dezastru total in natalitate.
    Ce vroiam sa ii transmit Ioanei e ca nu e asa greu sa cresti copii daca ai ajutor din partea bunicilor sau daca stai bine cu banii.

    00
  19. Nu inteleg de unde apare frica asta a romanului de a munci. Eu citind articolul asta (si ceva similar la cetin), cel de HR, precum si discuțiile din comentarii, va zic sincer ca-mi pare bine ca am plecat. Adica sunt surprins ca Zoso trolleaza, atât de mare este diferența între cum vedem lucrurile fiecare dintre noi.

    Ce sa mai vorbim de a fi dedicat unei cauze peste măsura, si a uita de noțiunea timpului. Efectiv la noi cand încerci sa porți o discuție despre cultura companiei, valori, oportunități si compromisuri, esti luat in ras. Pun pariu ca unii cred ca vorbesc despre teatru si cărți citite, cand zic de cultura. :-)

    Ăștia sunt majoritatea si Romania va continua sa fie fix unde este pentru mult timp. Insa cine sa facă legătura între cauza si efect? Sigur majoritatea, nu.

    00
  20. Multi angajati in america sunt si ei shareholderi – deci da, ar tb sa le pese de cat de mult creste compania pe bursa

    00
  21. Sunt de parerea ca poti reusi in viata si atinge succesul si cu o munca minima, minima in sensul sa nu stai sa trudesti 24/24, ci constant, in fiecare zi, cu intervale de pauza si relaxare care iti ordoneaza gandurile si produc un reviriment care iti permite sa continui munca a doua zi. Da, la inceput, cand pornesti la drum, truda e chiar acceptabila pentru ca esti abia un incepator si fata de ceilalti ai nevoie de o introducere in domeniu, dar, pe parcurs, ar trebui sa convini cu tine insuti sa gasesti un echilibru. Ideile care iti contruiesc drumul nu vin atunci cand psihicul tau e doborat de surmenajul fizic si intelectual. Intre a munci cu cap si a munci cu eficient, aleg calea de mijloc. A munci eficient e o notiune agreabila, dar tinde sa te traga spre trandavie si evitarea riscurilor, de unde incepe sa se remarce munca mediocra si facuta doar sa satisfaca standardele minime.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)