„Se strică pe câmp…”

Acum un an mă văd cu un om care avea un surplus de bani și voia să îi bage în ceva și căuta idei de afaceri. Îi plăcuse ce îi propusesem, așa că a vrut să vorbim face2face despre asta.

Ideea era simplă, depozite refrigerate de fructe și legume, că e nevoie. În caz că nu știți, fructele și legumele se culeg când le vine rândul și sunt depozitate la temperaturi controlate și vândute către supermarketuri și hypermarketuri când au nevoie, iar România duduie în sezon de așa ceva, dar pentru că aceste depozite nu există, marfa se strică la tarabă sau pe câmp.

Așa. Mă duc la om cu două faze:

  1. oamenii care vor face achizițiile și vor avea contact direct cu producătorii trebuie să fie 35+, nu puștani șmecherași
  2. și să aibă un pachet de sănătate care să includă mersul la psiholog săptămânal, că o să aibă nevoie.

Restul de calcule și cifre se găsesc de cumpărat, sunt firme care fac studii, nu era nevoie de mine, eu mi-am luat finder’s fee și aia a fost. Vă povestesc asta pentru că omul a renunțat, că i s-a părut prea mare bătaia de cap cu achiziția, din motive bine știute.

Aduceți-vă aminte de povestea asta când veți citi și auzi curând știrile alea bune despre cum „marfa se strică pe câmp”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. 33.3 % din romani au veceu in fundul curtii. E acolo. Nu se vede de Mercedes.

  2. Chiar am vazut ieri pe un grup culinar, o femeie a postat poza cu vreo 5-6 ladite cu rosii culese din gradina, anunta ca se pregateste sa le faca bulion. Au sarit alte gospodine pe ea ca vai, donati si la săraci. Pai femeia aia a muncit din martie cel putin ca sa faca asa producție. Alta ca de ce nu le vinde? Zice femeia ca in zona lor nu au pret, li se ofera 1 leu/kg… In Teleorman
    Noi cumpărăm cu 7,5 lei de la aprozar
    Dar da, vor aparea ca in fiecare an producatori care se vaită ca nu au ce face cu ele. Cand le-ai pus la ce te-ai gandit? Baga-le la borcan

    • ”Alta ca de ce nu le vinde? Zice femeia ca in zona lor nu au pret, li se ofera 1 leu/kg… In Teleorman
      Noi cumpărăm cu 7,5 lei de la aprozar”

      De câte ori nu am oprit la poarta unor astfel de oameni și mi se cerea preț mai mare ca în piață? Vinzi în fața porții, fără costuri logistice, fără taxe, fără salarii pentru angajați, doar rupi roșia din solar și o scoți la drum și îmi ceri mai mult decât samsarii din piețe?

      După aia ieși la televizor și te plângi că nu poți să vinzi, că samsarii îți oferă prea puțin.

    • Pai sunt luate din piata de gros de cele mai multe ori.

    • Gresala ta ubercool e ca ai presupus ca oamenii aia vand rosii de la ei din curte. Normal ca sunt mai scumpe ca in piata cand ei le cumpara din supermarket si apoi le vand la poarta.

      Nu zic ca nu sunt si oameni care isi vand propria productie, dar cand vezi ca „taraba” de la poarta e mai bine aprovizionata decat magazinu de cartier ceva nu da bine.

    • @ubercool
      sunt satul de baietii care vand din curte
      daca nu esti de-al locului si te sui tu asa prin masina sa te duci prin sate sa iti faci plinul, esti mancat. pretul se face din ochi in functie masina din care cobori si nu doar unul cumpara de la metro, le pune in poarta si zice ca sunt facute de el, naturale, manele

    • Branza buna de Bran cu faina, ceapa la plasa cu toate stricaturile in mijloc, cartofi frumosi la sac umplut cu tzeava cu pamant si stricaturi in mijloc, nuci seci/rancede de acu’ 2+ ani ‘ca si-asa orasenii astia nu se pricep’, lapte care se prinde la fiert. Marginea drumului? nu multumesc – crapatzi acolo sub tona de rosii cu care n-aveti ce face.

    • La ultima trecere prin harghita prin sate doldora de saci de cartofi si ceapa am zis sa oprim sa nu pierdem vreo oferta. pret la sac de 10kg cu 10-15 lei mai mare decat la supermarketul de acasa. pe langa ca nu intelegea romana. „e naturali domnu”. hai mersi, poti sa ii dai la porci.

    • Tot Harghita doar că ceapă roșie legată frumos pe funie. Când mi-a zis prețul pentru o funie de aia unde nu era mai mult de un kil de ceapă i-am zis că io vreau să o mănânc nu să o pun pe terasă ca să atârne frumos :)

    • Ce mă irită ăștia cu donatul! Omul vrea să vândă ceva folosit, dar în stare bună sau ceva ce are în cantitate mare (și pt care a munci) și sare o babuină (de obicei) „de ce nu donați, sunt copii/bătrâni/whatever care au nevoie”.

      Pt că poate are nevoie de bani, vită proastă. Dacă voia să doneze zicea direct „donez” sau se ducea pe grupurile dedicate.
      Dacă ești așa mărinimoasă cumpără la prețul cerut și donează tu. Dar încetează să te pretinzi mărinimoasă pe cârca altuia.

  3. Cultivi suprafață mică, ai costuri mari de producție per kilogram. Dacă mai adaugi taxele și impozitele, dă cu virgulă.

    Cumpărătorul vânează produse perfecte ca formă, preț mic. Se alege cu produse ce conțin tot tabelul lui Mendeleev.

    Un exemplu din Bihor: producătorul ia comenzi în timpul săptămânii pe FB, livrează sâmbăta. Vinde toată producția, fără intermediari, la preț decent.

  4. Povestea este veche de cand pamantul. De ce dracu te mai complici sa pui rosii sa iasa la sfarsit de iulie sau in august cand e plin pamantul de ele ? Si o musti un an, doi, trei… cata teapa poti sa iei pana incepi sa intelegi cum merge treaba ? Depozitul ala frigorific il faci clar degeaba, a luat decizia mega intelepata sa nu-l faca. Supermarket-urile au propriile depozite frigorifice, nu o sa vina la tine. Amaratele alea de ferme de pui de prin zona sunt intr-un vesnic faliment si abia se tarasc, risti sa nu-ti vezi banii pt servicii. Putinele firme ce duc peste, caracatite si cacaturi pt restaurante o sa vina la tine sa ii lasi pe 2 lei. Am avut tangenta cu domeniul si cam stiu ce vorbesc.

    • Corect, singurul lucru pe care îl poți face bine să ai tu ceva și să controlezi tot lanțul. Știu așa o brutărie ce are de la terenuri, grâul îl cresc ei, îl stochează ei în silozuri, au moara lor, au efectiv tot lanțul. Și le merge de 100 de ori mai bine decât înainte când trebuiau să depindă mereu de terți, mereu de una alta.

      Altfel e cum zici tu, producătorul are alt interes, supermarketul altul, nici unul nu înțelege că pentru a merge lucrurile bine la toată lumea, trebuie un pic de organizare colaborare.

      Văzusem un reportaj despre un oraș turistic din Austria (cred că pe românia te iubesc) cum s-au adunat într-o cameră de conferințe la un hotel toți proprietarii de cabane/hoteluri din zonă să facă împreună planul pentru sezonul care urma. Așa ceva pentru România e efectiv SF, s-ar fi lăsat cu furci și topoare, jumate morți jumate răniți.

      Așa că încet încet vor dispărea și ne vor prelua corporațiile integrate vertical (gen Lidl) și ne vom întreba de ce nu avem roșii românești.

  5. NOU
    #16

    tot ce tine de agricultura din romania este totlamente gresit pentru ca mentalitatea a ramas in evul mediu …
    ceea ce ai propus tu zoso am incercat eu sa fac acum 10 ani: „cooperative”!
    raspunsul a fost NU de la cel mai mic producator pana la mafia din primarie
    de ce?
    pentru ca … fiscalizare.
    mentalitatea e asa: eu produc, eu stabilesc pretul si conditiile si foarte important nu vreau sa platesc nici un impozit la stat!
    oamenii nu inteleg ca pentru a veni si a ti lua cartofii, rosiile, strugurii, etc de la poarta la un pret corect tu ca producator trebuie sa indeplinesti niste conditii de calitate, cantitate , livrare, etc
    *nu stau eu „cooperativa” sa vin sa ti ridic cartofii de pe camp ci trebuie sa mi i livrezi tu la ladita sau sac, o anumita cantitate stabilita din start si la o anumita calitate

    mergeti in targurile oficiale de legume, fructe si cereale de la tara si aratati mi pe unu singur care taie factura si ti da bon pentru 17 saci de cartofi cumparati!
    *majoritatea au „fiurme” sau „persoane fizica autorizata” sau de „mic intreprinzator” ca altfel teoretic nu au cum vinde dar cu fiscalizarea exclus

  6. Am mai povestit pe aici – in fiecare an, undeva din 15 august haladuiesc ocazional pe campuri pana prin februarie. In fiecare an, fara exceptie, culturi intregi de legume ramase pe camp. Vinete, ardei, rosii, varza, dovleci, etc. Tone. Zeci de tone. Asta din cauza mentalitatii taranului, mi s-a explicat. Nu sunt organizati, fiecare pentru el. Nea Vasile isi face planul din toamna/primavara – de aici o sa culeg varza de douaj’da milioane. A cules cat si-a propus, nu isi mai bate capul cu ce a ramas (nu ma intrebati de ce, nu am un raspuns insa este explicatia primita de la mai multi oameni implicati). Daca nu ploua, moare recolta – nu a vrut domnu’. Au mai mult – lasa pe camp. Bine, daca te prind din intamplare ca ii iei 3 vinete din ce a lasat el la putrezit, iti da cu toporul in cap ca il furi. Asta e. Taranul roman.
    Daca nu ma credeti pe cuvant, buzz me peste doua luni- trei si va trimit la locatii sa faceti poze.

    • Lasă de acum coordonatele.

    • Cunoastem. Caz patologic in familie. ‘nu dau din pamantu’ meu’. S-a ingropat in el, ca multi alti caposi ca el. Familia s-a destramat demult, o tinea el legata prin teroare. ‘Ion’ al lui Rebreanu e cat se poate de adecvat pentru mentalitatea taranului roman.

    • coordonate 1:
      44°12’32.1″N 26°23’06.4″E

    • Mare mare adevăr.

      Apoi tot ăștia sunt idioții care îi vezi pe facebook că ne-a distrus UE agricultura…

      Sau că ne-a distrus fabricile din care furam și trăiam toată familia pe lângă salariu…

    • dacă tot avem coordonatele, ne organizăm mai mulți și mergem la toamnă la ăla pe tarla la cules surplusul lăsat pe câmp. Dacă suntem mulți ce poate să ne facă? :)

    • @Shoric vezi că unii te roagă pe olx. Prin toamnă apar anunțuri în care ești rugat să vii să culegi struguri gratis, doar să îi culegi și pleci cu ei acasă.

  7. am muncit la 3 primarii de sate. numa’ dumnezeu si taranii stiu cate chimicale arunca pe pamant si plante ca sa le iasa productia „frumoasa”. nu as cumpara fructe si legume de la „tarani” decat daca as muri de foame. prefer sa cumpar din supermarketuri unde aflu macar tara de provenienta.

    • confirm. am avut un coleg la facultate dintr-o zona celebra cu legume ( mai ales rosii ). mi-a splus clar: avem rosii pentru noi/consum si rosii pentru VANZARE!

      pe partea de legume/fructe TOTUL e mega super „bombardat” cu chimicale pentru simplu fapt ca daca tu „nu iesi” cu ele la inceput cand pretul e 20-30 lei… dupa falimentezi. este o concurenta uriasa, de asta sunt inclusiv solare cu „centrala termica”…

      multi tarani aduc marfa in Bucuresti la targul de la Pucheni si de acolo „Reteaua” umple pietele, trotuarele, colturile de intersectii mari etc.

      problema asta cu „desfacerea” exista si in comunism, dar atunci era rezolvata prin acele fabrici de conserve care existau cam in orice orasel…

    • E atat de simplu sa-ti dai seama daca legumele mustesc de chimicale sau nu….Se vad de la o posta.
      Daca stii asta tot cumperi?

    • Ce nu înțelege colegu de facultate e că toți fac ca el. O mânca el roșii crescute de el. Poate și alte 2-3 legume sau fructe, dar nu își poate face chiar totul singur. Și atunci sigur bagă o grămadă de prostii din alte surse, din ce cumpără.

    • Dupa 4 ani de culturi facute ca hobby pe 40 mp de diverse legume, pot spune cu mana pe inima ca nu exista „fara chimicale”.

      Cine spune altceva, minte. Altfel, cultura aia o faci pentru pasari, melci, paduchi si alte ganganii, tu nu mai apuci sa te bucuri de ea.

    • @Rumbu, problema nu sunt ”chimicalele” și este corect ce zici, problema mare este că mulți fac asta după ureche.

    • @Rumbu era o vecină la țară (zona Călărași) care creștea roșii din sămânță păstrată de la an la an. Avea același soi de când mă știu eu, pe care îl planta în grădină, în aer liber, fără solar, fără chimicale, fără nimic. Și se făceau mereu.

      Bunicul meu, cu răsadurile din comerț, abia o scotea la capăt cu ele. Dacă te uitai un pic mai urât la ele, erau gata.

    • Boss, un stol de polițiști mi-a curatat ciresul in 10 minute lasandu-mi doar samburii ca amintire. Am pierdut sansa de a deveni milionar. Li s-a rupt de ultrasunetele mele.

      Acum ca sunt polițiști, melci, paduchi sau alte lighioane nu conteaza, fara „chimicale” nu apuci sa te bucuri de ele. Bine stiu ca pentru unii piatra vanata si balega nu sunt „chimicale” fiindca vin din natura dar asa si altoirea nu e „omg”.

  8. Subscriu la ideea ca de pe marginea drumului sa cumperi doar daca mori de foame. Orice vinde taranul si este ffff bun, nu este.

  9. Acum vreo zece ani, într-un sat cu vii multe de pe DN7 , după vama din Nădlac, opresc la cineva la poartă care avea struguri de masă de vânzare.Cat e un kilogram?
    60 de lei, domnu, adică vreo 15 Euro.
    Serios? Da, serios .
    I-am zis sincer și din suflet : du-te mă în morții ma-tii cu strugurii tăi cu tot.Mă întorceam din Germania unde aceiași struguri costau 3-5 Euro la Real Supermarket.

  10. @hash

    Cred ca le-am bifat pe toate!

  11. Trag din comentarii o singura concluzie: romanul e pus pe dat bumul si fugit in orice domeniu, de la guvern, la mamaia, la bran, la rosiile de la nea gicu de la poarta.

    Eventual acelasi nea gicu dupa se plange ca e fraierit la mamaia si de politicieni. Fraiereala for life <3

  12. Pentru ‘fanii’ satului Matca si al cumparatului de legume si fructe direct de la tarani: „Trafic de substanţe toxice pentru culturi la Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară”
    https://adevarul.ro/locale/galati/trafic-substante-toxice-culturi-matca-mai-mare-bazin-legumicol-tara–video-1_62b4b94e5163ec4271ecf05e/index.html
    Doar doua firme controlate: substante toxice, substante expirate, substante care sunt interzise in Romania: „1352 de litri şi 400 de kg de produse pentru protecţia plantelor, provenind din diferite state ale Uniunii Europene, neautorizate pentru piaţa din România, toate cu termenul de valabilitate expirat, precum şi 8 kg de insecticid (praf) clasificat „foarte toxic” şi 13,5 litri de insecticid clasificat „toxic”.
    Si in Matca sunt 4000 de producatori.

  13. apropo de tratarea producției ca să arate bine că altfel nu e primită de vânzător (și cred că și de puținele depozite refrigerate)
    anul ăsta am plantat în propria curte în 2 solarii răsaduri de roșii crescute din semințe în apartament
    nu le-am stropit cu nimic; irigație prin picurare cu apă preîncălzită ambiental în cub de 1000 litri suspendat
    au fost invadate de ploșnițe verzi (cunoscătorii știu)
    procentul de cultură afectată? 70%
    30% mănânc ce iese din pământ
    dar clar cu 30% producție nu pot vinde
    randamentul nu e pe măsura efortului; poate doar dacă le dau la 100 lei kilogramul însă nici atunci că prefer să consum eu

    • Macerat de urzică sau lapte foliar, scapi de didigoaie.

    • De vreo trei ani am ajuns la concluzia ca nu merita efortul de a cultiva legume in propria gradina (si banii investiti, of course).
      Daca nu stropesc, se alege praful in urma daunatorilor. Asa ca stropeam, doar impotriva daunatorilor, de doua ori. Gustul era bun, dar timpul pierdut si apa consumata … Asa ca de anul acesta am convins-o si pe consoarta, legume cumparam de unde gasim mai gustoare, si in curte in afara de pomi, sunt flori si arbusti: coacaz negru, rosu, agrise.

  14. Îți dau dreptate. Gradina de 800 mp pentru familie. Toate alea rosii ardei vinete conopida broccoli salate morcovi mazare fasole și ce va mai trece vouă prin cap. Nu se fac cartofi sau nu ne pricepem noi.
    Și începe nebunia. Răsaduri solar udat săpat montat instalația de irigație picurare basin apa calda plasa umbrire.
    Continuam. Fiecare an cu dăunătorii lui melci cartite gândaci de Colorado te miri ce coropisnita și lighioane etc etc. Toate asta strânse de mana și ucise ca sa nu dam cu prostii pe legume.
    Toamna – demontat irigație depozitat împrăștiat gunoi săpat de toamna conservat semințe pentru anul viitor and so on.
    În timpul anului. Grija la îngheț în solar și fa foc grindina vânt prea multa ploaie seceta și toate alea.

    Ies bune toate. Multe se strica. Merita efortul – nu știu. Da după atâta munca nu știu cu cat as vinde legumele alea ca sa pot trai decent în iarna. Noroc ca nu trăiesc din asta…

  15. Colaborez cu un prieten și îl ajut cu recepția fructelor pe care le cumpără de la fermieri. Ai perfecta dreptate, trebuie sa stai bine pe psihic sa reziști cu toți fermierii care le știu pe toate ai nu respecta nimic din ce le spui! Dar se supără daca le zici că nu e ok sa livrezi afine la 3o de grade înghesuite în dube fără frig!

  16. Mai știe cineva ceva de Marele Proiect de Țară ”Primul Siloz”? mai multe detalii aici:
    https://www.agroinfo.ro/vegetal/general/primul-siloz-un-proiect-mort-inainte-de-a-se-naste
    Pe de altă parte am un exemplu dintr-o comună mică din Vaslui, Berezeni, unde oamenii de acolo au înființat în 1992 pe baza vechiului CAP o societate, Sa Agroind Berezeni. Nu știu prea multe detalii dar am văzut acolo de acum vreo 15 ani cum au răsărit niște silozuri pentru cereale. Cum au reușit oamenii ăia și alții nu pot?

  17. Îmi place cum gândești :) Nu cred că punctele 1 și 2 sunt neapărat necesare.
    Sunt mulți sub 35 care sunt ok și mulți peste 35 care nu sunt, iar mersul la psiholog nu prea îl înțeleg. Poate te-ai gândit că o să vorbească cu oameni bătrâni de toate felurile și o să trezească în ei niște întrebări existențiale sau poate te-ai gândit că o să vorbească cu oameni fără carte care nu pricep foarte multe. Ambele cazuri s-ar rezolva cu oameni care au trăit sau au avut bunici la țară și care au avut note bune (peste 8) la școală.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.