stirioficiale.ro

30 de oameni au făcut un agregator de știri cu react.js. Prima pagină are NOUĂ VIRGULĂ ȘAPTE MEGA!!! 9Mb! NOUĂ MEGA!!! Bravo Code4Romania!

Nu știu ce să zic, cred că o scoteam sub 2 MEGA cu aceleași funcționalități cu WP și un plugin, eu, de capul meu, fără ajutor, și fără să mă pricep prea mult la programare sau alte mizerii, că am terminat jurnalism.

Și avem CDN pe AWS, că are 9MB, e normal să se încarce prost și să aibă nevoie de CDN. 30 de oameni din bula noastră. Cineva zice în comentarii că din cauză că e un embed de la FB are 9Mb, în rest are 2MB, de parcă ar îmbunătăți situația foarte mult. Când ziceam că oamenii din IT au o părere prea bună despre ei, să știți că la din ăștia mă refer. Vreau să cred că e muncă voluntară, ca să pot să râd de scuza asta, că nu sunt plătiți și nu le-a păsat prea mult.

Also, uitați-vă prin comentarii, astea pe care le-am lăsat sunt alea lejere, că au venit instant ~10 din alea pozitive, de mamă, de morți…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Uf am crezut că au rechiziționat FB

  2. Seamana ca orice banal WP, cu o tema de acum 100 de ani. Cred ca se rezolva mai repede asa si cu un plug-in care sa ia anumite chestii din diverse locuri. Dar nici eu nu ma pricep ca, mai rau ca tine, eu nu am terminat nimic.

    P.S.: Poate bagi pe blog sa avem optiunea sa ne facem cont cand comentam, ca mi-e mai usor asa, cel putin mie. Dar cred ca si altora.

  3. 9 mega, ca nah… dar, initiativa/ideea e buna, știri curate, fără cancan-uri. Cât o fi costat, totuși?

    • Code4ro, e o organizație de voluntari care face gratuit aplicații pentru stat și ONG-uri

    • @brusti – nu exista oameni care sa muncească gratis și cei care lucrează in ong au salarii. Diferența este la organizație, un ong nu face profit, investește toți banii proveniți din donații in cauzele pe care le susține. Plătiți înseamnă: guvernul/ministerul/tu a donat x lei și ei au realizat platforma fără profit.

  4. Sigur lucreaza la microsoft, ca doar estem limba oficiala dacica din tunelurile din Fagaras, care munci nu are nimeni ca sfanta noastra tara care o sa ramana in picioare dupa razbelul al mare care o sa vina…Allah asa a spus

  5. numai experti pe aici. toata lumea isi da cu parerea dar nimeni nu face nimic. eu zic sa faci ceva volunatariat zoso daca tot esti asa de priceput si sa ii ajuti cu optimizarea vitezei, codului sursa, seo, poate si ceva configuratii de nginx/apache, mysql. Poate le instalezi si un litespeed. probabil oamenii au facut ce au fost capabili cu resursele puse la dispozitie. nu cred nici ca au fost foarte motivati financiar sa isi dea interesul.

    • Au fost platiti la Mb!

    • Pentru ca – nu-i asa? – zoso sau oricine altcineva e responsabil sa le faca alora pagina uzabila. Oricine, mai putin ei. Ba, sa-mi bag picioarele, de unde apareti ma tata, ma?

      In alta ordine de idei, mie mi se pare de bun simt ca atunci cand niste ITsti fac un proiect pe IT, sa-l optimizeze putin inainte de a-i da drumu’, sa faca macar un test cu ab daca e pagina de web, sa vada cat e de mare, cat de repede se incarca. Ma rog, asta daca sunt ITsti care au lucrat in corporatii cu proceduri bine puse la punct si nu-s niste pusti de liceu care-au facut totul dupa ureche si pe genunchi. Nu de alta, da’ la corporatie n-o sa te lase nimeni sa dai drumul la un proiect fara sa-l treci printr-un QA, ceva.

      Si intr-o alta alta ordine de idei, asta e problema cu programatorii de azi… au prea multe resurse la dispozitie. Consuma aplicatia 4G? E ok, nu-i panica, RAM-ul e ieftin, mai baga 32G. Nu e optimizata aplicatia, asa ca are sta cu 100% pe 4 coreruri? E ok, nu-i panica, o instanta-n AWS cu 16 coreuri nu-i un capat de tara. Bai, daca ar fi dupa mine, toti developerii ar avea un raspberry pi pe post de masina de development si sa vezi atunci ca n-ar mai face nimeni site-uri cu pagina de start de 9M.

    • BTW, boss, vezi ca daca un roman din Canada vrea mai multe informatii si-l pune necuratu’ de da click p-acolo la sectiunea video, a tras lozul norocos – il costa un dolar. Ceea ce nu-i cool deloc, te rog eu sa ma crezi, chiar daca pagina voastra o fi cea mai epica din galaxie.
      https://tinyurl.com/yx2zbxyt
      https://tinyurl.com/qp4mj8m
      https://tinyurl.com/vbj3kbv
      Fa ceva cu pagina aia de video, ca se incarca intr-o eternitate si e enorm de mare; nu inteleg ce faceti acolo, preincarcati complet toate clipurile la 4K, sau ce?

    • @Sabotor si eu fac parte din programatorii de care zici si am dat cu capul de prag cand am vrut sa fac un ecran dintr-o matrice de led-uri si un arduino, dar nu-mi incapea tot alfabetul in memorie. Sa vezi atunci futere, cand ai doar 1 kb EEPROM si 2kb SRAM, Raspberry pi e deja vis.

    • @Skyler
      Eh, ce sa fac, asa sunt eu, generos; am o inima de aur.

  6. Nu stiu la tine, dar aici altfel sta treaba: https://prnt.sc/ri17oz – sau poate te-au auzit intre timp si au modificat rapid :D

  7. Si daca ai fi observat dimensiunea paginii variaza foarte mult in functie de ceea ce incarca din facebook (gen video). in mare parte oricum scoate un load sub 2 secunde, ceea ce e o viteza destul de rezonabila.
    Dar cred ca e un site la care vor lucra pentru viitoare imbunatatiri. La paginile secundare daca excludem indexul (despre care spuneam ca incarca multe din facebook) totul este foarte ok. un singur lucru nu inteleg: acel css de 786,99 de KB.

  8. si compara domnule expert asta:
    https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=ro&url=zoso.ro (la mine pe mobile arata 71) – site-ul tau facut de ceva timp cu viteza lor:
    https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=ro&url=https%3A%2F%2Fstirioficiale.ro%2F&tab=mobile – 67 imi da mie, deci doar 4 procente diferenta.
    E usor sa critici, niciodata nimic din ce face altul nu este bun, doar ce faceti voi e ok.

    • 76 daca pui, corect, httpS://zoso.ro

    • i se face automat redirect catre https la test(are redirect catre https, ceea ce e bine), daca te uiti mai jos. eu mai mult de 73 nu am reusit sa scot la teste. dar, oricum nu ii intrece la nr de auditari. sa nu uitam ca siteul asta are tema asta de ceva timp.

    • Corect era sa puna zoso redirect din http in https

    • i se face automat redirect catre https la test

      Da, dar asta adauga ceva intarzieri. Daca la o pagina pui https, pai pune si la a 2-a tot https. Ca altfel, cu http, iti da 55 la stirioficiale.ro. Sau hai sa ne facem ca nu stim, si sa te lasam s-o dai asa, sa cada site-ul intr-o lumina mai buna, nu? N-as vrea sa te fac muist, dar ti-o cam ceri.

      @Liviu
      esti pe langa.

    • @Liviu: ești imbecil, există deja, ia încearcă și vezi daca există

      Ce vrea să zică Sabotor, dar e și el IT-ist și nu se pricepe la cuvinte:

      – Când pui site-ul cu http:// în PageSpeed Insights, timpul în care serverul te redirecționează din http în httpS este luat în calculul final (pentru că e nevoie de cel puțin un round-trip în plus)
      – Dacă vrei să compari 2 site-uri, compară-le în aceeași parametri, nu da pe unul cu http si unul cu https ca sa fuți scorul in favoarea altuia

    • Ce vrea să zică Sabotor, dar e și el IT-ist și nu se pricepe la cuvinte

      Inginer, te rog… Si stii cum inginerii, ca si cainii, au o privire extrem de inteligenta, dar nu se pot exprima…

  9. Oare despre cine e vorba?
    „Vedeam un video pus de un cantaret, idol al unora cu varsta (nu stim daca, uneori, si IQ) sub 20 in care explica el cum povestea cu COVID-19 e o conspiratie pentru a opri China si asa mai departe. „Ne dederam dracu'”, s-ar zice la mine in Oltenia. Uite unde era analistul geopolitic!”

    http://m.ziare.com/media/este-timpul-sa-vorbim-despre-propaganda-ruseasca-si-epidemie-1601824

  10. Salut,

    M-am uitat acum si pagina https://stirioficiale.ro/informatii (landing page-ul) are 2,8 MB si se incarca in mai putin de 3 secunde. Singura problema pe care o vad este numarul relativ mare de request-uri (62).

  11. eu sunt fan.
    zoso.ro, la care lucrează 3 oameni (eu scriu și doi pe partea tehnică), versus un site la care lucrează 30.
    sunt bucuros să pierd această luptă, chiar dacă nu.

    oamenii care mă înjură anonim știu de ce o fac. că ei vor meritocrație, dar nu pentru ei. ei vor o românie mai bună, dar cu munca lor substandard. băgați mare în continuare.

    • Esti carcotas. In cateva zile nu poti face ceva perfect. Blog-ul tau are 15 ani. Acest site are doar cateva zile

    • Liviu, vbesti aiurea sa te bagi in zama. 30j de oameni nu pot face ceva intr o saptamana? 3 zile? Lasa ma babaiete.

  12. Prima pagina are ~9MB din cauza embed-ului de Facebook, care vine la pachet cu multe resurse de incarcat, daca te uiti pe pagina 2 totul e ok.

  13. nu am o prob cu tine, uneori chiar ai articole ok. dar vezi de gunoiul din curtea ta, pana sa fii in masura sa ii judeci pe altii. nu cred ca au muncit 30 acolo, probabil 1 -2, pe langa alte n taskuri pe care le aveau de facut. e facut pe genunchi, dar daca nu era deloc, iar nu era bine. eu chiar le salut initiativa.

  14. E oficial, iarasi ard astia chestii pe langa Bucuresti. Buftea si Sintesti sunt deja la peste 450%
    https://airly.eu/map/en/#44.30663,26.12412,i12022

  15. neafiliată politic și apolitică … proasta si nedesteapta

  16. Mai bine vorbim de astia 3500-6000 sau cati pula mea vin din Austria via Ungaria . Ma uitam pe filmarile facute prin coloana blocata de masini . Jumatate s proxeneti , prostituate , hoti , marea majoritate ciorales . Si astia sigur se autoizoleaza la domiciliu , dar sigur !

  17. Poate are cineva curiozitatea sa ceara si alocarea bugetara la code4romania (transparenta) – din ce stiu sunt oameni care au devenit „voluntari” angajati full time cu salarii serioase venite din donatii ca deh o cauza nobila, care product mici aplicatii banale si tone de PR. ONG-ism cu salarii de microsoft.

  18. super echia ING. cand isi rup din timp sa fixeze buguri importante. Cum ar fi de ex la cu ibanul scris cu fonturi de 6 pe ios. de nu vad nici cu ochelari. se aude iNG?

    • De fapt cred ca invata programare. Nu se stie niciodata cand inchide ING-ul shandramaua si raman fara paine. Se apuca de saituri, mai stii?

  19. 1. Site-ul nu foloseste react.js, ci alpine.js
    2. ~90% din cei 9Mb se „datoreaza” Facebook-ului (video embed-ului). Paginile fara video-uri au ~1Mb si se incarca in maxim 1.3 secunde (pe conexiunea mea si cu „Disable Cache” bifat).

    In afara de problema asta (care nu au luat-o in calcul de la inceput), site-ul nu este chiar atat de rau.

    • PS: nu incercam sa le gasesc o scuza, ci era doar o remarca.

    • De acord cu tine ca e din cauza „Facebook”. Sau din cauza unor plugin-uri puse prost. Daaaaar…. De cand mama naibii e logic sa faci embed video in prima pagina? Nu poti spune ca nu au luat in calcul problema asta, ca e ca si cum ai spune ca sunt idioti. E ca si cum ai spune ca inginerii de la AMG nu au luat in calcul faptul caa e posibil sa le consume mult motoarele. Orice programator are in reflex economie de resurse. Ca unii clienti cer 73652 de tampenii pe pagina, cat mai colorate si cat mai sclipicioase, e alta problema si rezultatul e cel care se vede. Pagini gandite prost si executate din bucati, pe resurse cat mai ieftine, fara oameni care sa se gandeasca la peak times, load balancers, locatia fizica a resurselor vs locatia traficului tau, etc. E totusi jenant ca in 2020 cand mai toata lumea consuma stiri pe Mobil, tu sa ai landing page de 9mb. Pai fratele meu, ia gandeste-te in cat timp se incarca pagina aia pe o conexiune 3G? Nu 4/5G, ca nu e ca si cand majoritatea populatiei are 4G constant. Dar ce ma agaseaza cel mai tare e: de ce video pe landing page? E site de stiri in plm, nu imi fute loading time si consumul de date mobile cu video la stiri despre care poate nu imi pasa. Pune naibii titlul stirii, ceva rezumat, tags, bla, bla pe prima pagina. Daca ma intereseaza dau click si atunci poti sa imi incarci si video. Si asa faci si mai mult afisari fara sa fi must.

  20. Poate doar pentru softul ala aveau licenta.

  21. Nu mai plateste nimeni optimizari si refactorizari de cod sau intretinere de date. Vad si eu pe unde am lucrat, toata lumea e „sloppy” si nu e vorba numai de site-uri ci la orice. La firma veche unde am lucrat mergeam mereu cu soft-ul de la clientul anterior si il adaptam la clientul nou. Refolosesti sa zicem 30% din vechiul proiect la noul proiect si mereu adaugi functii/proceduri/metode noi ce maresc codul la nesfarsit, nimeni nu sterge ce e nu mai e util. Codul e cat porcul, merge lent si neoptimizat. La firma noua fac rapoarte mai mult. Se folosesc tot felul de tabele temporare cu date intermediare ce raman acolo si nimeni nu le mai sterge in veci decat cand mai urla vreun admin ca e plin serverul. De aia avem pagini cu nimic de 9 mb si jocuri si aplicatii de zeci de giga: sunt multe facute pe cod vechi ce ramane acolo degeaba. E ca si cand ai adauga etaje noi la o casa veche.

  22. Site-ul mi se pare bun, design atractiv, responsive pe toate dispozitivele, iar textele sunt lizibile si aerisite.

    Personal mi se pare mai atractiv, mai prietenos si mai bine structurat decat site-ul tau.
    Am 2 margini groase si urate de un negru-bleumarin pe margini, postarile sunt foarte ingramadite si separate de un , paragrafele sunt cam imgramadite si inguste.

  23. Un grup mic de oameni, nu 9, nu 30, au dezvoltat site-ul ăsta și plugin-urile din spate în câteva zile. Neplătiți, probabil lucrând multe ore după o zi de muncă în perioada asta stresantă pentru toată lumea. Ca să facă ceva să ajute.

    Îi știu pe unii dintre ei, sunt oameni tehnici extrem de buni. Și consider că au făcut o treabă foarte bună și aici, cu timpul și resursele pe care le-au avut la dispoziție. Și chiar dacă nu făceau, din triunghiul Scope-Time-Quality, care crezi că era cel mai puțin important in cazul ăsta?

  24. O fi IT-isti functionali. Stiu sa scrie(copieze) cod dar nu inteleg ce face.

    • bună asta cu „IT-iști funcționali” :D

    • nu neaparat; eu cand faceam din astea copiam cod si intelegeam ce face dar mi-era lene sa-l optimizez.
      la bugetari era si mai simplu scriai „acest site este pentru internet explorer 7 si rezolutie 1024×768” si gata

  25. și acum îmi scanează blogul după exploituri.
    oameni civilizați.

    • Or fi invatat la aceeasi scoala a vietii cu belitul ala de o pus pe github scriptul cu care incerca sa-ti futa blogu’

  26. mie imi place numele. „stirioficiale”. o fi frate cu „stiriconfirmate”, „stiripebune”, „stiripesurse”, „stiriverificate”, „surseverificate” si restul care intra in spam cu zecile si din motive faorte bune? adica ca sunt pline de fake si psuedostiinta si panica gratuita si propaganda de cel jegos si evident tip (ma rog, evident pentru aia care mai au cativa neuroni functionali)?

    asa ca inainte de 9 mega, react.js, index, httpS, embed si restul fineturilor discutate aici, DE CE as da click pe un sitecare se numeste „stirioficiale”?

  27. prea multi se impiedica de forma si nu reusesc sa mai ajunga la fond.
    dpmdv e simplu:
    – niste baieti au facut un site
    – siteul are niste informatii
    – siteul nu e cel mai slim
    – totusi, in romania avem net foarte rapid, deci siteurile mari nu au probleme reale de viteza.
    – si cel mai important: siteul exista, functioneaza, livreaza, etc.

    serios acum, din multimea de cititori ai siteului respectiv.. cati au observat ca nu e cel mai slim.. si mai ales pe cati i-a deranjat asta.
    si mai important: pe cati i-a impiedicat (ea, problema) sa il foloseasca (pe el, siteul).

    pana la urma.. pe net suntem prea obisnuiti cu serivicii gratuite si avem impresia ca ni se cuvine tot.
    cam ce ar alege majoritatea daca siteul pe care il citesc i-ar pune sa aleaga plata intre:
    – un site nu tocmai slim, dar care se incarca bine, totusi fara sa faca performata
    – un abonament lunar de x lei cu care sa plateasca si sa susinta optimizari
    – o lansare a siteului peste x luni / ani, probabil cand nevoie pentur acel continut e de multa vreme trecuta
    ?

  28. E trist ca voluntarii astia se pretind a fi profesionisti. La cum au facut site-ul ala, ar trebui sa ia niste lectii de CSS.

  29. Chiar. Avem un site funcțional.
    E destul de util, în sensul ca cetățenii sunt destul de needucați cât sa nu diferențieze fake news de cele reale. Jurnalismul e în buda și e promotorul acestor fake news.
    Nu a capusat statul, nu ți a luat nimeni bani din buzunar.
    Plm, arata ok ish. Se mișcă ok ish.
    Au timp pt optimizări – acum e cursa pt a livra cât mai repede un produs util.
    Hai sa aplaudam munca depusa în direcția corecta.
    Eu as lasă critica și carcoteala mai încolo, gen, când nu mai e stare de urgenta națională…

    • @DanValjean
      Boss, problema nu e ca ei au pus un site util pe picioare. Nici ca fac asta pro-bono. Nu. Problema e ca daca sunt niste probleme si le atragi atentia, faptul ca fac chestia aia pe gratis nu inseamna ca trebuie sa se considere niste zei, zei fara de care noi restul am orbecai in bezna; atitudinea asta aduce a dictatori gen Coreea de Nord. Bravo lor c-au facut site-ul ala, dar sunt niste muisti la cum reactioneaza cand cineva le atrage atentia ca boss, nu asa se fac lucrurile. Un om civilizat ar fi zis merci, stii, suntem la inceput, reparam (cum au si facut-o de altfel). In schimb, ei au reactionat ca niste muisti, au aparut p-aici sa zica „da’ ba, ia fa tu, daca tot esti zmeu” si sa se dea cu curu’ de pamant ca – vezi dom’le – ce valorosi epici sunt ei si oamenii nu vad asta. Si apoi scaneaza site-ul de vulnerabilitati.

      Stii cum e, degeaba te imbraci la costum daca esti tot un taran care se beseste-n lift.

  30. au fixat intre timp – are 1mb acum

  31. Ii stiu pe cativa de la code4.ro, Olivia Vereha si inca cativa. Sunt super oameni. Am si donat acum 1 an. E un ONG, programatorii sunt voluntari. Site-ul a costat fix 0 lei. Au o gramada de proiecte misto, monitorizarevot.ro si altele: https://code4.ro/ro/apps/
    Site-ul stirioficiale.ro e facut in cateva zile si e unul dintre cele 6 proiecte legate de COVID-19. Se incarca instant si mi se pare ca arata binisor. Spor la hatereala in continuare.

    • Auzi, da’ nu-l stii cumva si pe valorosu’ asta:
      https://zoso.ro/stirioficiale/#comment-1436866
      https://zoso.ro/stirioficiale/#comment-1436856
      Da-l stii, explica-i ca un super om reactioneaza la critica cu „saru-mana ca ne-ai atras atentia, reparam” si nu cu „da’ ia fa tu daca stii mai bine”. Si daca mai stii si alti valorosi de p-acolo, poate le explici ca niste super oameni nu sar cu injuraturi de morti la o critica constructiva.

    • @sabotor, tu nu suporti sa aiba cineva alte prioritati decat ale tale, nu?
      de ce trebuie sa atragi tu atentia cuiva (in romana expresia asta are o conotaie negativa) ca nu a facut ceva ce nici nu a intentionat sa faca si nu e nici ilegal ca sa fie obligat sa il faca?

      am mai spus mai sus, dar subliniez:
      – siteul exista si functioneaza (chiar decent), lucru pe care nu multe alte proiecte il pot spune
      – scopul e sa livreze informatie, nu sa castige un concurs de maiestrie tehnica sau de viteza de incarcare.

      e stupid sa irosesti resurse (timp / bani), mai ales in perioade ca acum cand timpul e f important pentru chestii decorative / neimportante / nedorite?
      oare nu e mai bine sa folosesti timpul ala pentru a implementa (macar o parte) alt proiect util in perioada asta?

      serios acum.. pe cine si de ce deranjeaza ca pagina aia e atat de grea.. cand ea functioneaza foarte bine?

    • 1. Bai, nu aia e problema (bravo lor c-au facut site-ul ala), dar dupa cum am explicat, un om decent nu rectioneaza cu „sa moara ma-ta” la critica constructiva. Cu „sa moara ma-ta” reactioneaza golanul de cartier, nu tanarul liber care vrea sa schimbe romania in bine.
      2. Tara lu’ „las-o ba, ca merge-asa”. Ca asta e calea spre succes si mai bine, cu carpeli si lucruri facute de mantuiala. Avea taica-meu o vorba… bai, daca te pui sa faci ceva, orice, fa-o bine. Nu te apuca sa faci ceva de mantuiala, doar de dragul de a fi facut.

    • Nu te apuca sa faci ceva de mantuiala, doar de dragul de a fi facut.

      mai ales când

      1. sunteți 30 de oameni în echipa aia. ce naiba, nici unul să nu aibă F12 pe tastatură?
      2. vrei o Românie mai bună. perfect. începe de la tine. nu mai face rahaturi submediocre.

    • poate imi scapa mie ceva, dar sa faci ceva ce nu e necesar / dorit cred ca se numeste risipa.
      iar timpul / skilul / disponibilitatea / etc sunt o resursa destul de importanta in vremurile astea.

      plus, asta imi aminteste de graficul ala cu ieftin – performant – rapid, nu le poti avea pe toate 3 simultan, deci tre sa decizi ce ai cu adevarat nevoie.
      in cazul de fata era evident nevoie de rapid pentru ca era necesar azi, nu anul viitor, deci cat de sus se poate axa „repede”.
      apoi.. dintre ieftin si performat as zice ca as spune ca ar trebui sa fie „suficient” de bun si cat se poate de ieftin (sa ramana timp / resurse si pentru restul).

      si as mai adauga si ca proiectul perfect la modul general nu exista, insa e perfect sa ai proiectul potrivit situatiei.

      deci da, chiar cred ca in 2020 in romania conexiunilor gigabit (si chiar 4g) nu e o problema sa ai un homepage de 9mb.

    • boss, repet, sunt 2 chestii aici:
      1. au facut site-ul cum l-au facut, cam aiurea, cu o chestie ce denota amatorism si bagpulism crunt. Dar hei, nimeni nu-i perfect, se poate repara.
      2. dupa ce au fost trasi de urechi ca e o problema cu site-ul pacii, au aparut aici sa declare superior ca ei is zei, iar noi restu niste muritori ce-ar trebui sa ne inchinam lor pentru ceea ce fac. Asta asa, cand nu erau ocupati cu urari de morti de mama. Pai stii ce? In punctul asta ma doare-n pula cat de util e tot ce fac ei si ma apuc sa le iau si eu mamele-n pula, daca asta e limbajul pe care ei il inteleg. Legea lu’ Ohm ala, generalizata.

    • @sabotor, si eu iti repet.. au facut siteul si siteul ala functioneaza.
      amator e cand ai impresia ca metoda e mai importanta decat rezultatul.

      ps. am fost si eu cand (prea) tanar si am avut porniri in a ma implica in fapte asociatii si fapte din astea pentru „binele altora”.
      ce nu stiam eu atunci era ca desi lucram voluntar pentru binele altora.. aia nu erau cei pe care ii credeam eu.. ci unii care profitau cu buzunarul de rezultatul nostru.

      separat de motivul principal pentru care nu mai fac asta (oriunde se aduna niste oameni sa faca o fapta buna.. se gasesc si cativa care sa o deturneze pentru propriul interes egoist)..
      a fost si motivul secundar: oameni care tine care desi nu au facut nimic pentru acel rezultat (rezultat care le rezolva problema, subliniez asta).. erau nemultumiti si nerecunoscatori ca rezultatul nu era inca si „mai de lux” ca sa poata sa fie ei si mai comozi.

      evident ca mereu se poate mai bine, dar partea cu adevarat valoroasa e sa stii cand sa te opresti, sa stii unde e echilibrul ala dintre performanta / cost / timp care rezolva cel mai bine problema.

    • vad prea des treaba asta cu „partea asta puteam sa o fac mult mai bine”, „partea ailalta stiu eu ca nu e ce trebuie”, etc.
      diferenta dintre ce puteau face mai bine unii si altii.. si ce au facut niste oameni.. e ca unii au un rezultat concret care functioneaza, iar altii au idei si sfaturi, vorbe in principal.

    • Acu o iei exact pe panta aia absurda…. bai, eu sunt un zeu c-am facut ceva, voi restu’ mucles si inchinati-va la statuia mea.

      Fii atent, am mai zis, bravo lor c-au facut pagina aia. Felicitari, serios. Dar, daca cineva ii trage de ureche ca boss, o fi pagina faina, da’ ia vedeti ce faceti cu pagina de start ca are 9 mega, raspunsul nu e sa ii urezi aluia care-ti atrage atentia morti de mame, intelegi matale? Si apoi, sa o dai de sus, ca tine, ca uite, din cauza oamenilor ca mine nu mai faci nu stiu ce chestie moka. Bai, faptul c-ai facut ceva pentru comunitate nu te face zeu, nu-ti da imunitate la critica si da, daca e ceva gresit, critica iti atrage atentia si o repari, futui, ca si in cazul asta. Daca nu-i tragea nimeni de urechi, pagina de start era in continuare de 9 M, iar ei dormeau linistiti c-au facut treaba buna si restul muritorilor se pot inchina la ei c-au facut site-ul ala.

      Si inainte de a vorbi de echilibrul performanta/cost/timp, vezi ca p-aici suntem destul de multi care lucram in IT, stim cu ce se mananca treaba asta.

    • faptul ca am facut ceva pentru comunitate (si ca sa fie clar, nu e vb de mine, eu chiar nu am facut nimic major din pozitia asta)..
      nu ma face zeu.
      dar reactiile de tipul celor de aici.. ma pot face sa nu mai vreau sa fac data viitoare.
      si nu stiu daca asta e directia cea mai buna.

      cat despre it.. ok, poate nu sunt eu prea priceput.. dar cu ce te deranjeaza o pagina de 9mb?
      care e problema care te impiedica sa citesti stirile alea daca homepageul e de 9mb?
      cu ce fac lumea mai buna daca mai aloc niste timp pentru a reduce dimensiunea respectiva?

    • si apropo de reactii..

      cam cum se compara astea:
      varianta 1 – am vazut produsul vostru functional si gata in timp util..
      si pentru ca inteleg ca timpul este un element critic in proiectul asta..
      am adunat aceasta lista cu lucruri pe care le consider ca pot fi imbunatatite (eventual cu recomandari de rezolvare)..

      varianta 2 – siteul ala are UN HOMEPAGE DE 9MB!!!
      eu sunt mai despte si pot face acelasi lucru (desi nu l-am facut) in mai putin de 2mb.

      intelegi tu diferentele dintre reactii (ca tot imi indici ca reactia e problema si nu fapta in sine)?

    • Daca tu faci ceva pentru multumiri, mai bine stai in banca ta si nu fa nimic.

      Reactiile de aici au venit dupa ce valorosii au aparut aici sa injure si sa se dea cu curul de pamant ca nu-s apreciati la adevarata valoare (ia comentariile in ordine cronologica)

      Bun, poate nu-i zoso cel mai diplomat dintre pamanteni, dar, sa fim seriosi, articolul asta merita urari de morti de mame, de la acei „super oameni” care au facut pagina aia? Sa fim seriosi, totusi.

    • eu nu am spus ca am am facut-o pentru multumiri (eu sau ei), am spus ca ajuta.

      cat despre reactii.. poate nici ei nu sunt cei mai diplomati programatori.
      asta le scade cu ceva meritul de a fi facut acel site?

      ps. inca astept explicatia tehnica despre acei 9mb. de ce sunt ei asa de ingrozitori incat sa merite reactia asta?

    • Sa inteleg ca tie nu ti se pare stupid ca o pagina web sa aiba 9M, mkay, ce sa zic.

      Bun, in primul rand, se incarca greu. Bai, i-as bate cu lantul de la bicicleta pe aia care fac site-uri care se incarca greu. Stii, nu toata lumea are absolut tot timpul 4G. Ce face unu’ care are doar 3G, sta 4 ore sa i se incarce o pagina? Alta problema: am lasat intr-un alt comentariu cat il costa pe unu’ din Canada ca sa viziteze site-ul pacii – si asta dupa ce au modificat un pic, de nu mai era landing page-ul de 9M – era ceva 1 dolar daca dadeau un click in pagina. Apoi, nu fa risipa de resurse doar pentru ca se poate. Serios, de ce trebuie o pagina care serveste in principiu doar text sa aiba 9M? Doar pentru ca se poate? Bai, altii au facut jocuri intregi sub 9MB, iar astia nu-s in stare sa prezinte ceva TEXT in mai putin de 9M?????? Si ne intoarcem la o alta idee prezentata in comentariile precedente: ma, cand faci ceva, fa bine. Fa-o la modul sa fii mandru de munca ta, sa nu fii nevoit mai apoi sa apari la zoso pe site si sa-l injuri de mama. Fa la modul in care atunci cand te intreaba cineva ce ai facut, tu sa poti zice cu mandrie, ma am facut AIA, si nimeni sa nu poata sa zica da ma, da’ AIA avea problema X, Y sau Z. Si nu, faptul ca AIA are un scop nobil nu scuza fusareala, nu inseamna ca AIA trebuie sa fie imuna la critici. Bai, fiti perfectionisti si profesionisti inclusiv cu cele mai marunte lucruri pe care le faceti, nu-l luati in brate pe „las-o ma ca merge-asa” ca nu-i bine. Azi lasi site-ul cu 9M landing page, maine amani un bug fix, poimaine iti bagi pula intr-un update de securitate ca te pune sa modific ceva si tu n-ai chef/timp sa modifici pentru ca oricum e munca de voluntariat si slavii aia ar trebui oricum sa-ti fie recunoscator si 3 zile mai tarziu te trezesti hackuit de nu mai stii de tine. Ca idee, am si eu un domeniu cu 2 vizitatori pe luna, blog, plm, tot ce trebuie. Bai, stii cat de optimizat e? Pagina de start are 800 de kilo (cu tot cu poze, ma) desi cantitatea de informatie e la fel de mare ca si la stirioficiale. Si domeniul meu e o jucarie, plm, ceva inutil ce nu-i folosit de nimeni – ma-ntelegi – bai, dar daca l-am facut, m-am interesat sa-l fac cat mai bine. Si daca apare zoso si ma trage de urechi ca am facut nu stiu ce tampenie, nu ma pun sa-i iau mortii-n pula. Pentru ca modul in care fac orice lucru, fie ca e pentru hobby, fie ca e pentru a invata ceva, fie pentru ca vreau sa ajunt, fie pentru ca sunt plictisit si vreau sa fac ceva reprezinta cartea mea de vizita – cum lucrez, cat de serios sunt si alte chestii dinastea pe care stiu ca hipsterii nu dau 2 bani. Si uite, d-aia aia 9M sunt atat de ingrozitori.

    • nu mi se pare stupid ca o pagina sa aiba 9mb si nci argumentele tale nu ma conving.
      iti dau contra-argumentele mele si poti completa daca e ceva ce nu am inteles din lista ta:

      – 9mb nu se incarca greu in romania in 2020.
      nici pe conexiunea mobila, nici pe cea fixa, nici pe telefon si nici pe laptop.
      eu am testat siteul respectiv cand a scris zoso despre el (inainte de upgrade) si pe un tel mid-range cu net mobil de la digi mergea f bine.

      – ala din canada nu e in taragetul siteului.
      scrie in descrierea proiectului ca siteul se adreseaza „populatiei romaniei”.
      deci de ce as cheltui resurse pt a merge acolo unde nu e intentionat sa mearga?

      – risipa de resurse e exact ce ti-am spus si eu: e risipa de resurse (timp, oameni, etc) sa optimizezi acolo unde nu e nevoie.
      deci prin faptul ca nu au consumat timp pt optimizare.. exact asta au facut: au economisit resurse.

      – cand faci ceva fa bine – foarte de acord cu tine, dar cum definesti bine?
      pentru mine e bine ca l-au facut foarte repede, chiar daca are 9mb.
      de ce crezi ca era mai bine sa dureze mai mult si sa coste mai mult, doar ca sa nu aiba 9mb?

      – perfectionismul ala o sa vezi tu intr-o zi cat de costa si de ce perfectul nu exista.
      nu dezvolt subiectul, dar se aplica punctul de mai sus: e perfect ca exista acum si functioneaza (ai cumva alta definitie pentru perfect?).

      perfectionismul nu are treaba cu profesionalismul (ba, e chiar inamicul lui).
      profesionalismul e cand livrezi ce ai promis in parametrii pe care i-ai promis (si de cele mai multe ori nu sunt nici pe aproape de cum ar fi ei in definitia unora de perfect tehnic, dar e perfect ca sunt fix aia care au fost agreati).

      apropo, eu pot spune cu mandrie ca am facut exact ce am promis, chiar daca acel lucru nu e perfet tehnic.
      e foarte greu sa faci ce ai promis in it (ca asa e natura jobului, nu e linie de asamblare unde poti norma totul, deci cand ai un proiect unde faci lucruri nou e greu sa le estimezi exact, fara sa mai spun de cerinte dinamice si alte cele),
      deci sunt foarte mandru cand reusesc (si asta nu se intampla chiar in 100% din cazuri).

      – faptul ca lipsa unei optimizari (pe care o crezi tu necesara, dar nu si eu) echivalenta cu „azi furi un ou, maine furi un bou” nu se aplica tocmai pentru ca azi „nu ai furat un ou”, doar asta au avut unii impresia.

      – si da, voluntariatul nu e o scuza sa nu faci ce ai promis, dar iar e valabil ce am spus mai sus: „azi nu a furat nimeni oul”, deci nu se aplica.

      – pe cine (in afara de mandria ta) ajuta ca siteul tau e super-optimizat tehnic?
      care e scopul pentru care ai avut nevoie de asta (nu contest ca exista un scop al tau, spun doar ca nu e acelasi cu cel ai siteului de azi).

      daca ai si alte argumente.. sunt deschis sa le ascult, dar astea nu m-au convins.

      ps. la cat am scris la postul asta.. ar fi trebuit sa vb cu zoso sa imi dea spatiu de publicare individuala la el in blog :)

    • daca ai si alte argumente.. sunt deschis sa le ascult

      pai nu-i de datoria mea sa te conving pe tine. ti-am explicat mai sus ce e nasol si de ce (din punctul meu de vedere); poti sa iei la cunostinta sau poti sa ignori cu succes, mie mi-e paralel.

    • sabotor, las-o baltă. nu e prima oară când cineva scuipă argumente de tipul „nu e o problemă, dar am reparat, că ne făceam de râs, dar nu e o problemă, orice doar să nu recunoaștem”. ignorabil. muia și-a făcut efectul, cocoșeii s-au trezit și au învățat ce face f12.

  32. https://i.imgur.com/z0k0bYB.png

    concluzia: se putea, dar aveau nevoie de o muie publică pentru a se mobiliza și a nu face muncă substandard

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.