Știrile zilei – 8 ianuarie 2024

  1. Oraș . Far . Apus . Oraș . Blondă . Blondă . Brunetă . Brunetă . Plajă . Brunetă
  2. Nu a fost nici un miracol japonez
  3. Se prind și polițiștii că testele alea nu sunt bune
  4. Locomotivele românești sunt bune
  5. Avem 1,3 milioane bugetari
  6. Piața auto română a fost slabă
  7. Cine să vrea cetățenie română?
  8. Ceva bun de la Zeihan
  9. Atât de prost era Trump
  10. România pitorească
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Avem 1,3 milioane bugetari iar trendul este crescator in timp ce populatia , mai ales activa, a Romaniei a scazut constant in ultimii ani, cel putin teoretic s-a mai digitalizat administratia sau cel putin asa se pretinde, salariul mediu pe bugetar este mai mare decat in privat, adica bugetarul pe langa stabilitatea/siguranta locului de munca (stiti ce presupune sa dai pe cineva afara de la stat) are si multe alte beneficii banesti in plus fata de cel din privat, etc, atc, asa ca intrebarea fireasca este cand treaba asta va face poc?

    Comentariu apreciat.6211
    • NOU
      #2

      suprapune cifra asta peste scorul electoral al PSD-ului si devine clar de ce e nevoie de cat mai multi bugetari.

      Comentariu apreciat.5410
    • Când va face poc?
      Probabil după alegeri când vine criza. Fix ca în 2008-2009 și cu puțin noroc chior găsi un fraier eventual tehnocrat să scoată catanele din foc.

      Comentariu apreciat.479
    • Legislatia veche si suprareglementarea naste aceasta hidra.
      Nu uitati ca avem un deficit enorm pe partea de medici si politisti.
      Reoganizarea administrativ-teritoriala, daca va fi vreodata facuta, va ajuta, dar daca nu se scade birocratia, lucrurile cor merge si mai prost dpdv procedural.

      Pe scurt, nu vad sa se schimbe nimic fara un soc major economic.
      In 2025 o sa vedeti biruri noi si stralucitoare, nicidecum scaderea cheltuielilor bugetare de la PSD.

      Comentariu apreciat.533
    • E foarte bine, mai ușor te angajezi că medic in Suedia fara să cunoști limba decât în țară ta.

      Comentariu apreciat.393
    • Problema mai mare este că vameșii, angajații ANAF, ANRP etc, sunt generatori de corupție, adică subdezvoltarea unei țări. Poate daca ar fi doar salariile lor, am fi cumva ok. Dar când ai economie neagră importanta, e rețetă sigura pentru dezastru.
      Mai adăugăm și angajați de prin ministere (gen MAE) recompensați cu sute de mii de euro/dolari pe an pt că sunt membri de partid, și avem tabloul complet al romanikai tanganika.

      Comentariu apreciat.332
    • Problema e ca fiecare categorie de bugetari este esentiala pentru desfasurarea unei activitati. Si cum apare ceva ce le afecteaza banutii, fac ce stiu ei mai bine: greva. Prin greva, blocheaza activitati esentiale si uite asa nimeni nu are curajul de a lua actiune impotriva lor. Eu nu stiu ce a fost in mintea lui basescu si boc cu acel 25%. La salariile de atunci, chiar era motiv de a bloca totul si cu toate acestea, nu s-a intamplat.
      Acum fac greva ca nu mai primesc vouchere de vacanta, daramite la 25% diminuare :))))))))))))))

      92
    • Acum cativa ani toate structurile bugetare erau la partid, care lucra foarte atent sa impiedice orice greva.
      Acum lumea s-a mai desteptat, isi vad interesul.
      Au ramas niste one puternic infiltrate politic:
      – invatamantul
      – sanatatea

      Justitia si-a tras singura banii, armata sinpolitia au fost hranite cu atentie, pentru ca orice regim stie ca daca acolo e problema, se poate lasa cu alergie la Pb in extremis.
      Au Mai ramas prostii de serviciu: privatii, care sunt de vina ca nu produc destul.
      Si veti vedea iar o infierare a multinationalelor, a privatului hraparet, al luptei de clasa (sub forma impozitului progresiv) etc

      Nimic nou, doar mai mult chin si o amanare a unui deznodamant ce se lasa asteptat si de obicei venea cam odata la 50 de ani.
      Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, dar exista multe tensiuni socio-economice globale si locale, care se tot aduna.
      Cum vor face poc, vai de copiii nostri.

      130
  2. 2. Ba cam da. Organizarea și disciplina la nivelul acela sunt miraculoase. Dacă s-ar fi întâmplat în Ro, finalul ar fi fost cu totul tragic.

    5. Să ne trăiască.

    7. Cei care o duc mai prost decât noi.

    617
  3. 5. Să luăm un minister, al agriculturii, de exemplu. Nu mai aruncati bani aiurea pe stand up comedy. Dați un click La declarații de avere, să vezi câți șefi și ce denumiri au iar plebea ….aia e băgată în coloane intregi de …. „.zip”. Toți și au luat un al doilea apartament de câțiva ani

    Comentariu apreciat.311
    • Iar la MAE, simpli angajați la ambasade de ale noastre din țări de lumea a doua, au indemnizații de peste 100 000 de dolari pe an…bine, cei care sunt membri de partid ajung sa fie recompensați așa…câți dintre voi faceți în jur de 10 000 de dolari pe lună, in privat ?

      235
    • Corect, au avut venituri bune, au fost cumpătați, au strâns cureaua și au reușit.

      31
    • @CAR, angajat la privat, pe un salariu de 2.000$, cand stateam in deplasare in India sau Germania, consumam din bugetul firmei pe cazare, mancare, diurna peste 8.000$ lunar. Si depinde foarte mult de legile statului originar + statului in care esti detasat, si modelele de impozitare, daca e mai eficient economic sa lasi 8.000$ aia pe bugetul firmei/ambasadei sau il muti pe salariu angajatului/diplomatului.

      34
    • Man, deci tu îmi spui că e normal ca un angajat birocrat, cu rol de execuție, bugetar român, sa aibă indemnizație de peste 100 000 dolari pe an ?
      Pai atunci de ce nu sunt scoase la concurs posturile astea, sa aplicam și noi ăștia din privat ? Cum dracu de știu de ele și sunt ocupate doar de membrii de partid ?

      101
  4. 2. ce miracol japonez, bre? avionul s a lovit de alt avion și între momentul coliziunii și cel al evacuării ultimului om au trecut 18 minute.

    Indecis. Tu ce zici?1735
    • De la coliziune pînă la oprire a mai durat ceva, pasagerii nu puteau sări din mers. După oprire se face o evaluare de către echipaj și se așteaptă decizia căpitanului, că nu poți deschide toate ușile să-ți intre flăcările peste tine. După evacuarea tutror pasagerilor (care s-a făcut efectiv în 90 de secunde, cum zic unii) căpitanul a rămas să facă o evaluare, să verifice dacă mai este cineva prin avion, după care a coborît ultimul și de aici cele 18 minute…

      Comentariu apreciat.374
    • Da, probabil mesterul il oprea la 180 de grade, cu frana de mana si sarea din el.

      Comentariu apreciat.362
    • Mesterul vrea sa zica ca de cand au lovit avionul mic pana au inceput evacuarea, s-au putut face niste pregatiri de evacuare. Bine, uita sa zica ca pilotul nu are retrovizoare si a fost avertizat de catre personalul de bord ca a luat foc avionul.

      41
    • @Punkreas
      Ai stat vreodată în avion la ieșirea de urgență? Ce-ți spune stewardesa, nu cumva ”să deschizi ieșirea de avarie NUMAI la comanda lor”?
      Nu poți face nici o pregătire pînă nu se oprește avionul, toată lumea trebuie să stea pe scaune cu centura pusă, nu buluc spre uși care să iasă primul cînd nu știi pe unde și dacă nu te ”prăjești” afară. Sau dacă avionul face tumbe și cazi din scaun și-ți rupi gîtul deși nu este nici un pericol de incendiu. Aștepți coordonarea stewarzilor, nu face fiecare cum îl taie capul.

      81
  5. 2. MIRACOLUul asta are si niste nume: PROCEDURI, RESPONSABILITATE, PRACTICA, ORGANIZARE, etc
    *acelasi miracol a fost si in 2021 in F1 cand Romain Grosjean s-a dezintegrat la propriu cu un monopost de F1 si a reusit sa iasa din flacari in mai putin de 30 de secunde doar cu niste arsuri la mana si alea provocate dintr-o “gresala” generate de panica

    3. militia stia de la bun inceput ca-s niste mizerii testele dar nu puteau sa zica ceva pentru ca na, si bolizii aia ai sefilor nu se intretin usor

    5. titlul corect: avem 1,3 milioane voturi PSD si PNL

    6. “scadere neasteptata” ?????? pai bai profit.ro, cand o masina de 15k a devenit 30k cam ce credeati ca se poate intampla?

    Comentariu apreciat.422
    • 3b. Mizerii sau nu, problema e că testările alea trebuie făcute în anumite condiții pe care milițenii nu le cunosc deoarece nu s-a plătit și școlarizarea utilizatorilor, banii s-au sifonat pe altceva.

      111
    • Îmi poate explica cineva care știe mai multe detalii, de ce s-au scumpit mașinile in halul asta ? Pt că e cerere de otel pt armament, de la Rusia și Ucraina ? Care anume furnizori au crescut preturile ?
      Pentru că prețurile electronicelor, telefoanelor mobile, electrocasnicelor, sunt apropiate de cele pre-pandemie….

      132
    • masina de 15k a devenit 30k acum 2 ani.

      scaderea aia neasteptata a fost doar in decembrie si doar raportata la luna respectiva, dupa ce in restul anului a fost conform previziunilor.

      91
    • 5. Cunosc si eu cativa bugetari si chiar nu cred ca toti cei 1.3 milioane de bugetari sunt votanti PSD. Functionarimea de prin ministere, primarii si agentii probabil ca da. Serviciile si structurile de putere (armata/internele), probabil tot asa. Dar nu stiu ce sa zic despre cei din educatie sau sanatate.

      PSD se bazeaza destul de echilibrat atat pe bugetari, pe o parte din pensionari si pe cei de la tara/urbanul mic din Moldova si sudul tarii (Muntenia+Oltenia). Chiar si asa de abia se apropie de 3 milioane.

      101
    • @silicon_v: uiti sa precizezi ca bugetarii aia votanti de PSD au si familii si nu toti membrii sunt bugetari

      41
    • @car – vezi ca explica Zeihan destul de bine cativa factori legati de de-globalizare (povestea aia cu lanturile de aprovizionare perturbate incepand din pandemie si apoi de razboi samd).
      Asta pe langa reglementari mai dure (gen euro 6 obligatoriu si se pregatea euro 7, sisteme de siguranta nu doar pasageri ci si pietoni, samd).
      Plus lacomie si faptul ca se poate.

      00
    • Unde intervine globalizarea, lanțurile de distribuție la o Dacie făcută in RO ? că furnizorii de componente, subansamble sunt majoritar in RO sau Europa.
      E doar lăcomie.
      Să aștepte in condițiile astea, sa dau eu 40 000 euro pe un fier care să stea în stradă.

      10
  6. 9. Atat de prosti sunt democratii.
    In loc sa il lase in pace pe Trump, ii activeaza si mai tare baza electorala.
    Toate problemele penale ale lui Trump sunt datorate activitatii democratilor.

    De aceea este in primul in alegerile interne ale republicanilor.

    Posibil sa vedem un al treilea partid in America, format din cei care nu se mai regasesc in partidul democrat sau in partidul republican.

    Indecis. Tu ce zici?1332
  7. 2. De fapt toata evacuarea a durat 18 minute de – de cand s-a oprit avionul si pana a parasit ultima persoana avionul (capitanul in cazul asta).

    9. Democratii sunt disperati ca Trump conduce in toate sondajele privind intentia de vot din Noiembrie, si inventeaza tot felul de baliverne.

    Indecis. Tu ce zici?1225
  8. #9 Hoții strigă hoțul. „10% for the big guy” – Hunter Biden

    163
  9. @silicon_v Am bugetar din sanatate in familie si e votant PSD. Iar din domeniul educatiei stiu ca erau inclusiv sindicate „afiliate” la PSD.
    Apropo, dupa tzeapa primita de la guvernanti, in ceea ce priveste marirea salariilor, profesorii au mai anuntat vreo greva sau alta actiune de protest?
    P.S. Aia din sanatate (sindicatul „Sanitas”) au anuntat o greva generala in februarie, daca nu se inteleg pana atunci cu guvernul.

    122
  10. 1. au fost folosite trei ieșiri de urgență, nu două cum susține domnița.

    În plus, evacuarea nu s-a efectuat în 90 de secunde, ci acela e termenul din legislația în domeniu.

    De asemenea, neneii care aduc scările la avion nu sunt angajați ai aeroportului, iar aceștia NU intervin în situații de urgență. Echipele care intervin în situații de urgență sunt angajați ai aeroportului și sunt foarte bine antrenați, periodic având simulări pentru accidente aviatice.

    19
    • Evacuarea de 90 secunde insseamna ca de cand au deschis usile pana au coborat toti pasagerii au trecut 90 de secunde :)

      43
    • Termenul de evacuare este de 2 minute. Nu se aduc scări, că n-ar mai fi evacuare de urgență, ci se face pe tobogane gonflabile care au rol și de barcă atunci cînd avionul cade în mare. Ai văzut umflăturile alea în partea inferioară a ușilor rabatabile? Acolo sînt toboganele pliate.

      51
    • avioanele trebuie poată să fie evacuate în 90 de secunde folosind doar jumătate dintre ieșirile de urgență.

      La Tokyo, conform primelor calcule și ale evidențelor foto/video, evacuarea majorității pasagerilor s-a realizat în aproximativ șapte minute după ce avionul s-a oprit, iar după 18 minute comandantul avionul a ieșit și el (dupa ce s-a asigurat că pasagerii au fost evacuați)

      00
    • În plus, nu toate ieșirile de urgență au tobogane, de exemplu cele din dreptul aripilor).

      00
  11. 10. 1000 lei amenda ?! pe bune ? Laso plm de legislatie, de aia toti muistii fac ce vor si cand vor pl lor. Cum ar suna 10.000 lei amenda, stat pe tusa 6 luni macar ?
    Ca si aia in Canada care se plimbau pe la semafor cu macetele si comentau baietii ca nu prea exista legitima aparare daca vine unu cu masca si maceta pe la geam si te intreaba de sanatate. Ca cica tot tu o iei daca il calci pe figura un pic.
    Viitorul suna bine – nu !

    80
  12. 2. Sa va povestesc cum s-au îmbulzit nemții la autobuze când s-a anulat un zbor ? Mi-a arătat un coleg de munca anul trecut. Autoarea pune problema în modul ăla clasic românesc „ce de căcat suntem noi și cât de civilizați sunt alții”. De fapt problema ține de sărăcie și (lipsa de) încredere în mecanismele de siguranță (pe bună dreptate).
    Ori la japonezi nu se pune problema „dacă stăteam după statul japonez azi nu aveam afacere” ca sa-l parafrazez pe proprietarul pensiunii arse.

    5. Problema e calitatea nu neapărat cantitatea. Sunt multe tari din UE care au mai multi bugetari decât avem noi.

    7. România e membră UE chiar dacă nu face parte din Schengen. În plus, foamea de bani e încă aici, n-a dispărut prin miracol. 3500 de euro sunt totuși aproape 10 salarii minime nete.

    82
  13. Foarte bună poza cu domnișoara șatena din ultimul link de brunetă.

    10
  14. toți îi laudă pe japonezi și se prefac că nu știu cum aruncă în ocean apa contaminată de la dezastrul nuclear și cum toți vecinii lor au fost împotrivă și mulți au renunțat să mai cumpere produse pescărești de la ei.

    212
  15. Tanti aia care spune ca nu a fost niciun „miracol japonez” si a fost doar disciplina si respectarea regulilor, nu prea intelege ce inseamna expresia respectiva.

    31
  16. A vazut cineva plajele si apusul si orasul si farul? Ultima bruneta care e satena, maxima!

    Super fain articolul cu “mitacolul” japonez.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.