Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  • Deci e adevărat că au sărit in sus prețurile la alimente. Din ce am observat e vreo 20% media. Bine că le-a dat marcel ciolacu o mărire de 5% la toti bugetarii.
   Rectorul de la UBB Cluj, care spune ca tinerii nu vor să muncească, ridică împreună cu nevasta cate 200 k de euro pe an. Poate îi merita.

   Comentariu apreciat.935
  • Imi aduc aminte cand am fost si eu turist pe la Anglea sau in Finlanda in 2017-2019 si mi se parea totul foarte scump fata de acasa, in Romania. Intre timp, m-am mutat in Suedia, si ma temeam ca o sa fie nasol cu costurile de viata. Pe naiba, in afara de chirii, nicio diferenta sesizabila. Acela a fost un moment de dus rece cand am realizat in ce hal au explodat preturile (in special la mancare) in Romania, incepand cu primul val de pandemie, in martie 2020.

   La vara, vin la o nunta, in Romania. Ma tem ca o sa mi se para la fel de scump cum mi se pareau Anglia si Finlanda odinioara.

   Insa ce nu reusesc sa inteleg este cum se descurca oamenii cu banii in conditiile in care si dobanzile s-au dus in spatiu si exploreaza planeta Marte, chiriile au tot crescut in ultimii 4 ani, iar salariile sunt in medie, printre cele mai mici din Europa, un pic peste Bulgari.

   Comentariu apreciat.582
  • Excepțional într-adevăr, cînd a început pandemia covrigii din colț erau 1 leu, in 2023 au ajuns la 3 lei, anul asta 3.50 lei. Deci va fi un an bun pentru covrigari (vezi Ciolacu)

   Comentariu apreciat.300
  • @Ioan

   * Cei care sunt in putere mai fac si „un ciubuc” după program, sau al doilea/treilea job.
   * Se mai bagă ocazional 500 lei în plic la negru de la angajator.
   * IT-iștii au salarii încă OK. Deși cine știe pentru cât timp ? Pare că strategia celor care ne conduc este de a calculeze costul coșul de cumpărături după salariul mediu din IT.
   * Pensionarii folosesc lecțiile de viață învățate în perioada 1978-1989.

   Comentariu apreciat.311
  • @Vali

   Damian, autorul, e arhetipul omului care se vaită și nu vrea să facă nimic care să-i pună viața în pericol cu moartea prematură.

   Auzi, „De la biroul meu, număr în Pipera cel puțin 25 de macarale mari (…) în Cluj-Napoca, poți număra vreo 50 de macarale, după care pierzi socoteala”, se simte lăsat dinafara schemelor sau ce ar trebui să înțelegem altceva? Nu-și pune problema că existența celor ca el contribuie la chestiile ăstea?

   Uite alta, „Există mici inconveniențe care pot fi trecute cu vederea. Creșterea pensiilor a fost complet anihilată de creșterea prețului la alimente. Protestul fermierilor și transportatorilor. e-Factura. Un general ne strică joie de vivre și ne spune că trebuie să fim pregătiți de război.”, a, OK, tu ce faci? Plimbi birourile, între Bucearest & Cluj? Ești prea important să sari gardurile & zidurile vilelor?

   Mai departe, „Continuă să plece pe capete din țară medicii și inginerii, copiii noștri, să vedeți ce o să fie după visa waiver.”, o nu, securiștii & nomenclatura (putrezi de bani, putrezi) nu mai au sclavi pe plantație, what are we going to do? Îmi place cum s-a constrâns doar pe copii, ingineri & medici, discurs politicianist.
   Totodată, din moment ce 2026 nu mai vine bănet din partea UE-ului, nu mă surprinde coincidența vizelor.
   Mi-ar fi plăcut să nu fi fost luați de proști cu asemenea scenarite grobiene, dar na, csf n-ai csf… Trădarea tot se resimte.

   Mortalitatea nu a scăzut nici cu o miime de procent în ultimii 10 ani, deși cheltuielile din sănătate s-au dublat.”, și nu e normal? Nu e inevitabil? Ceaușescu visa la o plantație-închisoare după model nord-coreean/chinezesc, evident că garnitura excedentă moare. Aceeași garnitură care l-a vrut pe Iliescu de trei ori președinte și, fără să dezamăgească, PSD la cel puțin 30%-35% dintotdeauna. Mortalitatea e acolo unde trebuie să fie.

   Dar nu mă lăsați să vă stric cheful acum, la sfârșit. Se anunță un an 2024 excepțional. Apropo, ar fi păcat să comasăm alegerile și să pierdem spectacolul, atâta doar să nu se țină alegerile în iunie, iulie, august și decembrie, că suntem plecați în concediu.
   Ca tine?
   Păcat că nu sunt zeu, să văd cine l-a inspirat cu scenariul prezentat, pe cât.

   @Ioan

   Însă ce nu reușesc să înțeleg este cum se descurcă oamenii cu banii în condițiile în care și dobânzile s-au dus în spațiu și explorează planeta Marte, chiriile au tot crescut în ultimii 4 ani, iar salariile sunt în medie, printre cele mai mici din Europa, un pic peste Bulgari.

   Vând maghernițe în Dubai/Arabia & prin colaborări cu ambasadele, primesc bani de la rudele din străinătate ca suport, trafic de droguri/carne cu ajutorul băeților de bine, an electoral în care se fac manipulări pentru alegeri (asta ar trebui să fie crimă împotriva umanității dar, nah, care umanitate p-aci) în speranța că sunt strânși cu ușa, chirii ale șmecherilor ai căror copii fac popice cu mașina din copiii altora etc.

   55
  • @Ioan cand au venit prietenii pe la mine, la inceput (2018/2019) intrau in hemkop si ii lua cu frezoane. Anu asta…mai putine frezoane. „Da, e scumputz la voi in suedia, da nu tare tare”.
   Ramanem inca scumpi pe chirii si baruri. Eventual la pretu apartamentelor, in functie de cartier.

   21
 1. Imi place „Stirile Zilei” de azi. Duduie peste tot :)

  211
 2. 8. La ce salarii se vehiculeaza in articol daca luam un brut mediu de 2500 de Euro pentru 500 de angajati, desi cred ca real va fi mai putin, pe 5 ani cat se va acorda ajutorul de stat rezulta 75 mil de euro. Deci ajutorul de 99 mil va acoperii costuriile de personal si va amortiza anumite costuri operationale. Cum poti concura de la egal la egal cu asa ceva? Ce ii impiedica ca dupa 5 ani sa se relocheze si sa ceara alte ajutoare de stat?

  Comentariu apreciat.338
  • Eu văd că scrie altceva: „Salariile nete ar urma să fie de peste 5.800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă.” Asta vine puțin peste 1000 de euro în mână. Cu brutul te apropii de cei 2500 de euro, dar mă îndoiesc că cei mai simpli dintre muncitori vor prinde așa salarii.

   204
  • Precedentul Nokia…

   912
  • Ii împiedică faptul ca aici deja cheltuie sa faca fabrica, apoi peste 5 ani vor avea o forță de muncă specializata, rute de aprovizionare cu materii prime, rute de livrare a produselor și alte chestii la fel.

   Nu se reduce totul la 2+2=4
   Adică ajutoarele alea de stat nu constau în faptul ca vine cineva cu geanta cu zecile de milioane de euro și le pune pe masa, sunt mai degrabă niște scutiri de la plata a diverse obligații către stat.

   Iar dacă vrei sa faci fabrica în alt stat trebuie sa ai din nou bani efectuvi ca sa plătești construcția, sa cauți oameni, sa ii specializezi etc.
   De aia fabricile nu prea se muta.

   Comentariu apreciat.397
  • Net 5800, statul încasează 4300 sub forma de taxe. 430k eur taxe lunare, 580k salarii nete (500 angajați). Din aia 580k mai duci spre stat 20% (TVA pe produse și servicii cumpărate de angajați mai departe), deci statul încasează din fabrica aia ~550k eur lunar. 32.8 milioane EUR în 5 ani.

   Mai rămâne, desigur, de văzut ce auxiliare aduce fabrica respectiva, fiindca nu cred ca nu mai „mănâncă” cineva pe lângă ea.

   Comentariu apreciat.332
  • Salariile nete: 3000 lei – operator, 3500 lei – tehnician
   In discutiile telefonice pe care le au cu posibili angajati, sumele de mai sus sunt precedate de bine-cunoscuta fraza „pentru inceput”

   230
 3. 6. Din cate stiu cei de la Galati construiesc coca navei… un fel de nu mai exportam busteni – exportam cherestea.
  Ma rog, e bine si asa ca altfel era inchis si distrus demult si acel santier.

  182
  • La Galati se construiesc vapoare complete, mai putin cele militare (mari) unde motoarele se pun uneori in alta parte. La fel si armamentul sau alte dotari strict militare (radar etc). Totusi, avand in vedere ca vapoarele au fost facute pentru alte tari era logic ca aia sa-si monteze singuri tehnica militara. Cand vor construi pentru Romania probabil armamentul va fi pus la Galati sau Mangalia (daca mai tine Damen acel santier).

   160
 4. @5 reforma p*lii: statul roman e in stare sa iti demonstreze ca e nevoie de 10 oameni sa plimbe o hartie intre 2 etaje si chiar ca mai e nevoie de vreo 4-5 noi angajati.

  Interactiunea cu inspectoratele ( la fel ca alte institutii ale statului gen politie, administratie locala, etc) trebuie traita pentru ca se pierde din realitate cand o povestesti. Remember ‘alta intrebare’ aka Florin Jordache? Cam asa sta treaba, dar ce grup frumos pentru campaniile electorale sunt inspectoratele: la poze, la dat cu limba pe afise, mai pe la comisii, manat gastele/profesorii am vrut sa zic, samd.

  140
 5. 8. Au promis salarii mai mari ,dar din zvonistică pare să nu fie chiar așa ! Rămâne de văzut !

  52
 6. Parcurile industriale din Oradea sunt pline, se mai face unul de specializare inteligenta. Apoi urmeaza cele din judet, Beius, Stei, Alesd, Sacuieni si Marghita.

  61
 7. „4 rânduri de alegeri este foarte mult” Măria Sa Klaus I.
  Comasăm europarlamentare cu locale și parlamentare cu prezidențiale.

  peste două luni o să avem? : „2 rânduri de alegeri este foarte mult” Măria Sa Klaus I.

  peste nouă luni o să avem?: „mai dă-vă-n plm de iobagi, să ziceți mersi că vă las să trăiți și să plătiți taxe” Măria Sa Klaus I.

  Nu vă luați după mine, eu aș schimba un sfert de parlament în fiecare an, tot mandat de 4 ani și președintele la 3(sistem bologna că tot vorbim numai de doctoranzi).

  170
 8. L-am auzit pe Marcel la tv că sprijină firmele românești. Pe mine m-a sprijinit destul, m-a rupt, poate să înceteze cu sprijinul? :)

  Comentariu apreciat.270
 9. de mult am vrut sa zic, dar…. ai o problema cu culorile ? la par ma refer…ca 8 din 10 poze sunt taman altceva decat scrie…
  Ca acum o satena….e roscata, s.a.m.d

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile