- Șatenă . Blondă . Lac . Brunetă . Blondă . Verde . Insulă . Roșcată . Brunetă
- 25% din comunele din România nu au motive să existe
Românii vor reformă administrativă, dar să nu îi afecteze deloc pe ei.
- Pensia media în România este 380 euro
Suntem acolo, la plutonul Europei de Est, care produce puțină valoare adăugată și care n-are mare industrie.
- Consumul crește cu 8%
Așadar, bani de cheltuit sunt.
- Salariul minim va fi mărit
Vor crește prețurile la tot, ca de obicei? Și vor ieși ăia din horeca să plângă că dau faliment dacă trebuie să dea salarii?
- Nimeni nimic: politicieni făcând politică
Dacă au semnat declarația aia gata, totul e ca și rezolvat, nu?
- Cald afară
Eu credeam că dacă s-a lipit capacul de sticlă s-a rezolvat.
- Cronica de tehnologie
Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
2.Citind stirea asta, imi amintesc ca in martie, personalul din administratia publica locala a facut greva de avertisment cerand marirea salariilor cu 40%
2. Mândria locală și prostia națională. Un soi de craft beer dar fara gust și fără rost.
Pentru un primar are rost , cetatenii pot sa fie rupti in cur dar asta nu inseamna ca primarul trebuie sa o duca prost „Gabriela Iacobici, primarul PSD din comuna Gradina (Constanta), detine nu mai putin de 3.000 de hectare de teren, a caror valoare este de cel 24 milioane de euro, arata o investigatie snoop.ro. Ea este primar din 2008, an in care detinea doar 200 de hectare.”
și provine dintr-o familie cu bani. bani pe care îi avea de dinainte. dat asta nu contează.
7. E frig in Belgia de pe la inceputul lui octombrie 2023. Sunt de 12 ani aici si e primul an cand inca ne porneste centrala setata pe 18 grade, noapte de noapte. E 7 iunie si inca trebuie sa las caldura pornita pe 18° pentru copii. 18° C e setata de ani de zile pe timp de noapte, iar ziua in weekend pe 20. Asa tinem noi caldura pe „timp de iarna” in Belgia.
Eu inca nu, dar oameni din jurul meu incep sa clacheze din cauza vremii atat de nasoale. Au fost cateva zile de 20° cu soare, dar au urmat ploi imediat si zile de 14..15 grade. Ca si perioada urmatoare cred. Zona Brugge.
Anii trecuti pe la sfarsitul lui aprilie nu mai aveam nevoie de caldura noaptea si prin mai eram cam weekend de weekend pe la mare pe plaja. Fara sa atingem apa bineinteles, ca apa marii nordului nu e de atins indiferent daca e august si 29-30 grade afara de 5 zile. Asta in anii cand a fost asa caldura zile intregi.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
putem trage concluzia că gigel are iq supraunitar?
Am zis eu ca nu cred in incalzirea globala? Eu doar mi-am spus supararea, de invidie, ca nu e cald si in Belgia. Am si eu internet si urmaresc stirile. Ma uit mereu cum e vremea in tara. Si simt asta cand vin in vacanta. Vad ce nenorociri sunt prin alte tari, provocate de schimbarile climatice. Am vrut doar sa-mi spun oful, de ciuda ca nu e si aici ceva mai cald. 😀
@Andrei si sefu’, scuzati deranjul 😀
alex, nu suntem in belgia, din câte stiu eu. 88% din traficul pe blog e din românia
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ca fapt divers in Europa (continent) a crescut media anuala cu peste 1,5 grade ceea ce este … naspa (unii specialisti spun ca ne apropiem sa depasim media de 2 grade dar asta deja cred/sper ca este exagerat)
Pe langa disparitia anotimpurilor (in RO in afara de VARA si TOAMNA nu prea mai exista nimic) viitorul ne va aduce ploi nu ca torentiale ci pur si simplu apocaliptice cu grindina si vanturi puternice aproape tornade, schimbarea vegetatiei (nu stiu daca ati observat dar vegetatia naturala, nu aia plantata, devine din ce in ce mai „pitica” sau inalta ca trunchi ca sa se fereasca de caldura degajata de pamant), seceta, schimbarea alimentatiei si a comportamentului, etc
Cred ca a ne plange acum este tardiv ci trebuie sa vedem cum facem sa ne adaptam cat mai rapid situatiei
@alexje comentariul tău este ca recomandarea purtării centurii de siguranță ca să te salvează în caz de accident și vine prietenul ăla care îți povestește că știe el pe cineva care a fost într-un accident și care a supraviețuit tocmai fiindcă nu purta centură…
*salveze, damn you autocorrect.
@alexje, in Olanda a fost o perioada ploioasa, dar nu rece. Centrala setata pe 20-21 de grade nu mai porneste din martie. Acum o luna a fost o perioada cu 30 de grade iar iarna a fost chiar cald.
Dar ploaia a fost deprimanta, aproape fara oprire din octombrie pana anul asta.
bosilor, incalzirea globala nu se manifesta numai cu…incalzire (dooh), ci si cu episoade d-astea de frig in luni de primavara tarzie sau vara. Si in Bucuresti au fost 33 de grade la inceput de Aprilie, dar apoi a mers centrala aproape in fiecare noapte din luna Mai. Bine, eu o las la 23, cu la 18 cum e boierie in Belgia.
Stiu boss, in sudul Norvegiei au fost in ianuarie -30 de grade si zapada de 1 metru de cateva ori. Ziceau oamenii ca n-au mai vazut de 10 ani asa ceva. Apoi prin mai au fost cateva zile cu 28.
Asta cu centrala la 23 e o treaba romaneasca. Eu in primul an din Olanda stateam cu termostatul la 24, dupa prima iarna de pedalat la -8 grade am lasat-o la 20.
@Giani Mucea: o las la 23 in camera la fi-mea. La mine in camera e oprit caloriferul din februarie
Asta are sens, si eu am programe facute pe camera, in functie de zi si ora.
@vali, stiu stiu. Doar ca am comentat si eu asa de ofticat ca aici nu e mai cald. Cum multi altii comenteza rahaturi aiurea la articolele tale, comentariul meu e parfum. Si destul de civizilat. Chiar si pe subiect oarecum. Cel putin asa consider eu.
Cam de cate ori am comentat pe aici cu mici ocazii, a fost sa ma eliberez, sa imi zic si eu oful meu neimportant pentru altii. Dar eu o iau ca pe o mini vizita la „specialist”. Si ma simt bine dupa ce am scris, chiar daca sar sacalii pe comentariul meu. 😀
@Alexje bo$$, daCA CAutai sumar pe net, afla si gura lu’ matale ca se modifică curentu’ Golfului si vine aerele alea calde la engleji, ergo, se muta oleaca ploaia si frigu de la ei la voi, cu predictii de permanenta in urmatorii ani. Sper sa va placa.
@Jean, da, ai dreptate. De putine ori ma duce capul, de multe ori nu. Scuze pentru deranj.
4. Consumul a crescut cu 8% YoY in serie bruta.
Ajustat la zile lucratoare a fost doar 6%.
Daca luam in calcul si inflatia la 7,ceva% matematica ne spune ca de fapt consumul incepe sa scada.
De ce consumul ar trebui ajustat la (Nr de ) zile lucrătoare?
A scăzut, bate vântul prin Ikea, chiar și în restaurant la ei nu mai este ce a fost
6. Daca a semnat dulapul situatia e ca si rezolvata.
5.aia din HORECA sa se planga atunci cand toti angajatii vor fi platiti cu salarii reale trecute in cartile de munca nu sa se bazeze pe tips uri
La pensii ne,am depărtat de plutonul estic, balcanicii au cam rămas în urmă noastră. Pe noi ne trag în sus specialii ?
5. Horeca este acea breasla care vinde mancare cu adaosuri de 4-5-600% si a caror membrii se plang de la volanul masinilor de 60k euro ca nu mai pot sustine un salariu minim pe economie pentru salariatii lor?
Bunicu zicea ca dragostea nu se poate cumpara. El avea tot timpul dreptate dar de cand o portie de paste cu sos de rosii e 37 de lei astia din Horeca nu ii mai dau dreptate, ca ei zic ca pun si dragoste acolo in sosul ala.
Draga Horeca, nu vreau dragoste in farfurie, faceti-mi o portie de paste fara dragoste si puneti-o la un pret decent.
E 7 lei juma de kil de paste bune, dintr-o punga ies 5 portii- 1.5 lei/portie
Un kil de rosii bune is 15 lei si ies vreo 7 portii 2.5 lei/portie
Ulei de masilne e 65 litru la portie folosesti de 1 leu
Busuiocul e 6 lei planta si folosesti 0.5 lei/portie
Sarea e … asta nu stiu … folosesti de 0.1 lei ca pui de himalaya.
Deci 1.5+2.5+1+0,5+0,1=5,6 lei materia prima
37-5,6=31,4 lei raman pentru cheltuieli si profit. 580% adaos comercial
Cafea – 120 lei/kg cafea buna
1 portie=8 grame= 1 leu
Cafea 8-9 lei adaos – 8-900%
Cartofi 4 lei kg
O portie 150 grame = 0,6 lei
Ulei- punem 0,4 lei ca e 6 lei litrul si te tine mai multe portii, aici e greu sa calculez
In meniu cartofii pai sunt 9 lei minim- 900% adaos
Huie Moreca.
La cafea se pune apa si vezi ca a venit incalzirea globala, e mai scumpa decat vinul. La fel si pastele, alea nu trebuie fierte?
Motive se gasesc….
He He esti in urma cu preturile
Anul 2017, restaurantul uni prieten din B
-> 1kg cartofi 0,39 bani, o portie de 100g cartofi prajiti 10 lei portia „solo” si 12 lei 100g vanduta pe post de garnitura.
=>1 kg de cartofi vandut in unitate era minimum 100 de lei versus 0,39 bani /kg achizitie!
-> 1 sticla vin de duzina, 9 lei sticla, vandut 1pahar cu minim 18 lei (intre 18 si 23 depinde de eticheta sticlei nu de calitatea vinului), iar dintr o sticla daca stii cum sa pui faci minim 4 pahare -> 1 sticla devine minim 72 de lei
-> 1 sticla apa plata, achizitie undeva intre 1 si 2 lei/sticla vandut cu 9-11 lei depinde de brand, etc
–
una peste alta omul mi se lauda anul trecut ca dintr o investitie de aprox 200k in 2016-2017 deja a scos si investitia initiala + mai mult decat atat
–
deci sa nu ne plangem de HORECA
Mâncarea o fi la 20 % din preț, servire sezonieră+ chirie locație+utilități+salarii+ impozite + profit duc la restul de 80%. Mai demult existau cantinele sau autoservirile cu prețuri mici. Cică mai există prin parlament.
Cand o sa afli ca un crescator de legume pune seminte de anul trecut in pamant (gratis) si iti cere bani pe castraveti, rosii si salata. Huo! Huo!!!
O porție de paste este 80g, nu 200g.
In Italia majoritatea restaurantelor au meniu de la 12 la 15€ ce cuprinde : paste sau orez, felul 2 și o salată sau altceva, cafea, apă, 250 ml vin, masa. În mod sigur au costuri mult mai mari decât un restaurant din România. Și nu au ciorbe reancalzite de 3 ori…..
Care 9 lei cafea? Ca e 8 lei la 5-to-go (lol). Dai si 15-20 de lei, dar sa nu ai pretentia sa iti aduca si un pahar de apa, futu-le muma-n cur de hapsani.
@Fisherman
Eu: E 7 lei juma de kil de paste bune, dintr-o punga ies 5 portii
Tu: O porție de paste este 80g, nu 200g.
Apoi cantitatea de paste care o pui mai e influentata de tipul de paste, tipul de sos si genul restaurantului.
Ma consider peste medie in cunostinte cand vorbim de paste, stiu ce efect are uscarea lenta a aluatului, stiu ce e ‘trafilatura al bronzo’ si stiu si ca Barilla e o pacaleala ordinara.
Dar de faci Aglio olio e peperoncino , Cacio e pepe, chiar si arrabiata ,etc. pui putin mai multe paste(gramaj) decat daca faci unele cu sos mai consitent pe baza de carne de ex.
La noi in Ro se pune 100 grame ca folosesc paste de calitate proasta care nu absor sosul la fel ca alea de care zici tu, Rummo, Molisana, Liguori, ca sa zic doar de cele mai populare.
@Psionics
1- cu ce te ocupi ?
@Vali 2 – cred ca ar merge din cand in cand cate un articol pe teme culinare
Make pasta, not love!
Doar o obiectie legata de cafea.
Ca sa faci o cafea iti trebuie, utilajul(care poate fi inchiriat si la care platesti per portie), apa, curent electric, pahar, paleta de amesteca, doua plicuri de zahar. Altfel, sunt dincolo de nesimtite adaosurile (unora).
Nu știu dacă ați văzut asta, dar e o satisfacție aparte să vezi cum se năruie castelul de cărți de joc al uneia care a făcut ani de zile bani pe spinarea orașului cu căcaturile ei de panouri. Acum a ieșit în sfârșit și din vizuină, că a stat pitită bine.
Smiorcul și teatrul disperării sunt la un nivel fabulos.
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=996370105114494
Mx
aia e amanta lu george?!
Da, man! Incredibil. E ca și când l-am fi descoperit pe Moș Crăciun.
Cum plm sa ai atatia bani si sa stai cu iPhone-ul spart, fmm de cretini si cretine fomiste.
Cred că iPhone-ul spart e ultima problemă în context. BTW, cică ăla de pe fundal ar fi una dintre cozile puse lui Coliban.
Oricum e mindfuck tot video ăsta.
M-a uns pe suflet. Multumesc
Parcă prima blondă a mai fost.
Repede, plângere la ANPC.
Și pentru susținere mai cheamă și cel puțin o televiziune. /S