Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Si-a luat un amic Dacia Spring. O chinezarie in adevaratul sens al cuvantului. S-au zgarcit la materiale si nu te simti deloc in siguranta in ea.

    00
    • lasa ca tot e bine, sa-si aduca aminte romanu’ cum sunt lucrurile facute in comunism.

      00
    • E ok, daca esti ranit intr-un accident o sa ajungi la un spital finantat regeste din taxa de solidaritate platita de Dacia.

      00
    • De ce nu și-a luat urus???
      Eu nici n-am văzut una dar am înțeles că n-au făcut rabat la calitate și siguranță…

      00
    • Masina aia e facuta si gandita pentru cei nepretentiosi. E ca un hotel de 2 stele unde daca te cazezi si platesti 20 euro/noapte. Nu te plangi ca n-ai Netflix in camera si ca la micul dejun in loc Fresh de Portocale e FruttiFresh de la Chemical Brothers. Sa nu uit, din cei 20 euro iti da statul 10.

      00
    • Eu zic ca e un good deal. Iarna ai autonomie de doar 150km, se incarca la priza din casa in 12 ore, arata ca un carucior de hipermarket, probabil la un impact frontal cu o trotineta, te rastorni, dar…e o electrica noua cumparata cu 8000 de euro. Nu e facuta sa mergi prea mult in afara orasului cu ea, deci cu „noile” reglementari ce vor aparea, supravietuiesti la 30 km/h limita de viteza :)

      00
    • Dacia Spring este o masina excelenta la banii dati pe ea pentru mers in oras, pentru livratori gen Glovo/Foodpanda/Tazz, pentru dus copilul la scoala, pentru mers la cumparaturi.
      Daca as fi stat la casa sau as fi avut o statie publica de incarcare in apropiere as fi luat si eu una. In cazul meu, fiica-mea a inceput scoala, clasa 0. Scoala e la 2.5 km distanta, bunici sau alte rude cu timp liber nu avem disponibili, doar eu si sotia cu program relativ flexibil. Eu am un Duster. Am cautat o a doua masina, pentru sotie. Cum sotia este incepatoare, singura cerinta batuta in cuie a fost cutie automata. A mers cu Dusterul, nu prea se acomoda cu el, plus ca aveam si eu nevoie de masina.
      M-am uitat in oferta de masini noi – crima si pedeapsa. Un Sandero automat se duce la 14 mii de euro, un Polo la 20 de mii.
      Oferta SH de masini de oras automate e subtirica rau.
      Pana la urma am luat o masina veche, cu motor diesel, in stare buna si care isi face treaba. Mercedes A Class, 2005, motor 2 litri diesel. Pe traseul casa-scoala si retur consumul e de 11-12 litri la suta de km si viteza medie de vreo 20km/ora. Atat doar ca masina parcurge sub 400 km intr-o luna.
      Ar fi fost buna „chinezaria”in acest caz? Eu zic ca ar fi fost foarte buna.

      00
    • Pentru 7k euro, masina electrica, eu zic ca e de ajuns. Un logan nou pleaca de la 8500 euro, minus rabla, 7000 euro. Primesti acelasi comfort, dimensiuni mai mari dar fara cutie automata sau AC (da, in 2021).

      00
    • Voi ati vazut cat de mica e? Nu stiu cum pot sta pe locurile din spate adulti..poate copii pana in 10 ani. Este un Lastun 2021 care arata bine. Probabil primul pas pentru reducerea utilizarii automobilelor in afara unei raze de 30-50km si de preferinta urban. Nu o vad prea bine pe autostrada atat ca autonomie cat mai ales ca rezistenta la trecerea unui tir. Cererea este enorma probabil o sa fie plin de ele in 1-2 ani.

      00
    • @Mishu05 – ai vazut cat de mic e un Smart? Sau un Citroen C1/Peugeot 107? Sau un Tico?

      00
  2. 1% de aici, inca putin de colo, ca nevoile PSD sunt mari. E de bine, o sa fie un an 2022 interesant!!

    00
    • 1% e deschiderea. Pe urma vine taxa pe numarul de angajati, pe mijloacele de transport , taxa pe cladiri fosta taxa de stalp revizuita pe ici pe colo, PNNR-ul lui Ghinea este un cancer pentru psd

      00
    • Pai o sa fie, cica ne paste o criza frumusica. Ba mai mult, unii angajati de prin diverse structuri ale statului au primit recomandari de a-si face provizii de alimente neperisabile si cash.

      00
    • @jay
      Bună Șoșo, merge treaba, merge?

      00
    • ”PSD-PNL promit că vor reduce TVA la căldură la 5%. Toate bune şi frumoase, doar că TVA este deja redusă la 5% pentru căldură. În iulie a fost dată legea 196/2021 care prevede reducerea cotei de la 13 ianuarie 2022”( Claudiu Năsui)

      00
    • @jay
      Tu cam ce crezi, că angajați din structuri nu citesc pe aici. Că cititorii nu au prieteni/rude prin structurile alea. Dar hai sa aruncam cu dezinformări. Oricum… Finuț comentariu.

      00
  3. 2. Oprirea producției la Azomureș este știrea care trebuie să ne dea cei mai reci fiori. Dacă nu vor produce în aceste luni de iarnă, la primăvară, când stocurile de fertilizanți ar trebui să fie pline pentru a satisface enorma cerere din agricultură, agricultorii ori nu vor avea ce pune ori se vor orienta către cele de import care vor avea prețuri astronomice. Dacă vi s-a părut mare creșterea prețului alimentelor în ultimul an, stați să vedeți efecte dezastruoase vor fi din cauza scăderii producției de agricole. Porumbul a fost 1 leu/kg în câmp astă toamnă, probabil că anul viitor va fi 1,3. În anii trecuți costa nu sărea de 50 de bani în câmp. Dacă tot poate statul scuti unele categorii profesionale de plata impozitului pe venit, eu zic că poate ajuta și Azomureș în interesul întregii țări.

    00
    • In primavara un sac de ingrasaminte se vindea cu ~70ron, iar in toamna a ajuns la 200ron. Sa vezi distractie la anu’…

      00
    • Și punem pariu că după acest anunț se vor năpusti toți pentru a cumpăra toți fertilizanții care se mai găsesc în depozite?

      00
    • Intradevar. In vara un sac de 50kg NPK 16-16-16 era 90 lei, in toamna 120. Ieri am fost sa cumpar (din Mures) 150lei. De azi sacul se vinde 180 lei. Este si normal sa se repeada toti sa cumpere daca nu mai este. Pt sol si agricultura, acest complex simplist de x16 al celor de Azo este aur! Cum necesarul de amendament in agricultura este de 250kg la hectar, cei care vor achizitiona pt gradina proprie/gazon/pomi/etc vreo 2 saci, o sa le ajunga minim 3 ani, plus ca nu se strica daca e tinut bine ferit de umezeala.

      00
    • Nu ma afecteaza deloc scumpirea mancarii. Eu tot de 20 lei cumpar mancare :-))

      00
    • Kkt, trebuie sa imi iau un sac de azotat pentru gazon, sa imi ajunga o vreme :D

      00
    • agricultorii ori nu vor avea ce pune ori se vor orienta către cele de import care vor avea prețuri astronomice.

      Care agricultori?
      Arabii? Secuii?
      Vezi-ți de treabă, primii vor lua de pe piață iar ceilalți le dă Orban bani de investiții (sau cumpără de la ei).

      00
    • au baietii de pe olx ce vrei. adus din UK.

      00
    • Energie ieftină, îngrășăminte, mâncare, astea-s deja fițe de conspiraționist care neagă încălzirea globală. Ți-e frig? Poți să te îmbraci mai gros, să mai pui o plapumă, sau să mai bați din palme să te încălzești. Iar în lipsa mâncării obișnuite putem deveni toți raw vegani extremi și să ne hrănim cu iarbă, apă, scoarță de copac și raze de soare. (politicienii care au luat deciziile care au dus la criză și susținătorii lor sunt scutiți pentru că lucrează la salvarea planetei).

      00
    • Asta nu e bine.Si in iunie oprisera jumatate din capacitatile de productie pentru mentenanta timp de o luna (ex sectia de melamina, amoniac 2). Bine oprirea din iunie a fost planificata. Asta de acum nu.

      00
    • Natura se regenereaza cand dispare macar o parte din agricultura. Mai ales asta moderna, intensiva. Padurea nu poate creste cand plugul intoarce brazda an de an. Ce ziceau in martie 2020 de niste delfini prin o laguna? Greta a fost asa de incalzire sa fie anuntata treaba. Probabil putem exista cu 20-30% din cantitatile de hrana ( medii) pe care le tocam acum. Vom vedea asta mai curand decat ne imaginam.

      00
    • @Misu, nu este adevarat.
      Tii minte din clasa a 7-a la biologie ca, cu cat pamantul/horticultura este mai intensiva (dpdv al continuitatii) si impreuna cu rotatia culturilor, solul se amendeaza singur, deci creste in nutienti.
      Invers e adevarat: un sol neprelucrat/neexploatat duce la saracirea acestuia.
      Natura se regenereaza prin buruieni parazitare, nu produse alimentare!
      Pentru orice fermier, e important pt un teren sa nu stea nefolosit vreodata, sa fie cultivat cu orice. Solul, dpdv organoleptic este un ecosistem, are nevoie sa functioneze. Taindu-i utilitatea il „salbaticesti”.

      00
    • Gustav te inseli. De altfel din toata povestea asta cu regenerarea prin agricultura a aparut agricultura intensiva si folosirea ingrasamintelor. Putem face agricultura organica ( rotatia culturilor este una din metode) doar ca vom produce hrana mai putina si vom rupe oasele cu adevarat pentru a pastra doar plantele utile noua . Asta daca nu folosim scule alimentate cu petrol pentru a toca tot ce nu e cultivat ( buruieni). Singura metoda reala de regenerare a solului este lasarea lui „sa se salbaticeasca” cum spui tu niste ani poate si decenii sau mai mult in cazul regenerarii prin paduri. Solul asa cum il stim noi ( pentru ca acel sol il folosim sa tragem hrana din el) se formeaza in sute/mii de ani atat prin plante cat si prin mici alte chestii din regnul animal. Toate exista ( si cand sunt sute de specii atat animale cat si vegetale ai diversitate) in simbioza si cand mor…ai sol. Odata ce cultivi monoculturi ( chiar si prin rotatie) niste zeci de ani ai nevoie de ingrasaminte . Atunci saraceste solul si fara „salbaticire” nu regenerezi nimic.

      00
    • Agricultura bio e un moft pe care foarte puțină lume și-l permite. În condițiile în care consumul de carne a explodat în întreaga lume, pur și simplu nu ai cum să faci produse bio decât pentru o mică parte a populației. Locuiesc la casă și știu cam câtă muncă trebuie depusă pentru o livadă de pomi, 200 de butuci de vie, vreo 250 mp de legume(din care 40 solarul), 100 de gazon și ceva păsări ouătoare și de carne. De la jumătatea lunii martie și până în octombrie nu am timp de Netflix și alte porcării, efectiv sunt mereu ocupat. Dacă aș calcula orele pe care le lucrez și aș împărți la toată producția, prețul ar fi astronomic. Doar pentru a crește un pui de carne mai lent învestești minim 8 lei pe kg. viu. Puiul gril la 6 lei kg este rabat total de la calitate. Dar, ce să vezi, e singura soluție pentru ca și cel mai amărât să mănânce carne.
      Problema cea mai mare în România este că exportăm cereale și importăm masiv carne, ouă și alte produse de genul. E mult mai simplu pentru oamenii cu bani să investească în ansamblurile rezidențiale ale pulii(înghesuite și fără minim de respect pentru cei ce vor locui în ele) decât să construiască ferme și abatoare. Din prima afacere investiția se recuperează cu un profit generos în maxim 2 ani iar din cea de a doua în minim 10.

      00
    • domnu’ doctor la spital, cat timp liber aveti… si de net si de muncit pamantul pana in octombrie si trei garzi pe zi la spital :))))

      00
    • Daca aveti curiozitatea sa cautati articole mai vechi pe tema aceasta, Azomuresul a suspendat activitatea aproape in fiecare an cand a fost frig, sunt stiri multe pe tema asta. Alta treaba, toate combinatele din Europa au redus productia. Intr-adevar costul la gaz e mai mare, dar cat credeati ca o sa tina industria care depinde astfel de resurse?

      Orasul Targu Mures oricum e cam mort, si o gramada de firme isi cauta angajati si nu gasesc pe motiv ca „e mai bine la Azomures ca acolo nu muncim, vine salariul” – nu zic ca toti, dar multi. Disponibilizatii (din cei 2500 angajati), daca va fi cazul vor fi absorbiti pe piata muncii vreo 1000-1500 sigur. Restul de vreo o mie o sa se chinuie. Azomuresul oricum avea un timer, ca se inchide acum, ca peste cativa ani e cam tot aia, credeti ca resursele de gaz, etc sunt nelimitate?

      Lucruri bune: poluare mai mica in Tg Mures, riscul de explozie mai mic (atentie vara 2021), se vor angaja in piata din Mures angajatii, vor mai scadea preturile la imobiliare probabil, in Tg Mures – 1350 euro mp si mai multe uneori :) oras unde nu mai este nimic. Vor aparea si alte oportunitati.

      Lucruri mai putin bune: angajati si familii fara loc de munca imediat, agricultura mai scumpa cu fertilizanti de import, o reasezare a pietei muncii.

      Per total oricum mi se pare un santaj politic, si vor scapa Azomuresul cu subventii aproape sigur. Pana nu o sa vedem ca insusi purtatorul de cuvant sau persoane importante din Azomures ca nu parasesc barca… va fi un joc politic

      00
  4. 2. Și cine știe câți mai urmează.
    3. PSD e un partid constant.
    4. Până în 2024 se mai schimbă lucrurile, în rău.

    00
    • 82% dintre cei chestionaţi consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Dar sunt consecventi si voteaza PSD & PNL, direct in groapa…

      00
  5. Cum sa pui taxa pe CA??? Cum? Sa mareasca taxele pe profit, pe dividende, pe proprietati etc. pt ca alea is prea mici.
    Carevasazica, daca ai rulaj si muncesti platesti mai mult la stat. Daca tragi niste tunuri cu firma de consultanta cu 1 singur angajat din cand in cand platesti putin.

    00
    • O sa fie interesant pt supermarketuri. Au profiturile declarate momentan sub 1% din CA

      00
    • @Oana – Tu ai auzit de optimizare fiscala? :) sunt multe companii cu CA extrem de mare (Amazon, FB etc) si cu profit aproape de zero. Astia sunt in target, nu magazinul de la coltul blocului.
      Nu ca taxa „de solidaritate” ar fi buna. Dar realitatea din teren arata ca firmelor mari le pasa cand primesc amenzi din CA, nu din profit, nu sume fixe.

      00
    • Este in plus si o recunoastere a incompetentei si lenei lor. Si prin a lor inteleg atat a politicienilor cat si a functionarilor. Prin asta recunosc ca nu sunt capabili/dispusi nici sa faca o legislatie care sa taxeze transferurile fiscale nici sa verifice pe baza legislatiei actuale. Asa ca-i mai simplu si nu le da batai de cap sa dea cu ciocanul la toti.

      00
    • @F: „sunt multe companii cu CA extrem de mare (Amazon, FB etc) si cu profit aproape de zero.”

      E vorba de companii romanesti cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
      Targetul sunt companiile mari din Romania care lucreaza in vanzari, telecomunicatii, energie, sistem bancar si industrie auto. Si treaba asta nu are nicio legatura cu ascunderea profitului. E doar o mare foame de bani.

      Companiile de mai sus sunt in pozitii solide de piata si vor baga acel procent in pretul final fara nicio greata. In felul asta, statul mai face rost de niste bani de la tine, dar o sa zica ca, din contra, el a fost un fel de Robin Hod, nu i-a luat de la tine, a luat de la corporatiile lacome care isi faceau de cap prin Romania.

      00
  6. daca 82% dintre cei chestionaţi consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, atunci cum se face ca 40% au incredere in PSD si liderii lor?

    00
  7. Cine crede ca pretul la energie si gaze e doar o chestie de moment… inca nu realizeaza ce urmeaza.

    „Lupta” impotriva incalzirii globale o sa loveasca puternic in nivelul de trai al multora…

    Daca PSD azi are 40% asteptati sa vedeti cum ajunge la 60% daca maine UE interzice masinile euro 4. Deja UE vrea sa interzica sobele pe lemne…

    Avem 25% dintre romani cu WC in curte si 50% care se incalzesc cu lemne. Avem 3,9 mil masini euro 3/4 si doar 1,9 euro 5/6.

    Viitorul vine „manusa” pentru PSD. Fac pariu cu oricine oricand ca in 2024 PSD o sa castige iar alegerile. Nu am votat niciodata PSD ca sa fie clar.

    00
    • nu ar trebui sa te mire ca PSD va castiga alegerile viitoare.

      Pe langa masa lor de votanti se mai adauga si cei nemultumiti de alternative. De ex: in oras de provincie cu primar non PSD proiecte aprobate de vechea administratie au fost facute cu 20-30% din banii platiti, cu o calitate slaba, nerespectandu-se proiectul initial si functionalitate 0. Trotuare de 60-70cm WTF!?!

      Si inca una: un consilier non psd si-a facut cafenea unde in fiecare dimineata lumea buna din acelasi partid isi bea cafeaua. Pana aici totul OK, doar ca isi parcheaza masinile blocand o banda pana in intersectie desi la 150 de metri este parcare goala. Traficul e un dezastru in zona, dar lor li se rupe: se amuza pe geam in timp ce average Joe isi dau in cap. Mai e si o scoala in zona.

      00
    • PSD nu o sa castige alegerile in 2024 pentru ca pana atunci o sa ne interzica UE masinile Euro 4 sau incalzirea cu lemne.

      PSD o sa castige alegerile in 2024 pentru ca sunt multi care cred chestiile asta.

      P.S. Va pot da scris ca cine conduce un Euro 4 azi il va conduce fara probleme si in 2024. Si cine se incalzeste cu lemne acum, se va incalzi cu lemne si in 2024, daca nu isi trage gaze intre timp.

      00
    • silicon_v,

      Cine conduce euro 4 / se incalzeste cu lemne… sunt doar criterii folosite pentru a „vizualiza” mai usor situatia reala, omul de rand, romanul obisnuit… cum vrei tu sa ii spui.

      Impactul economic o sa fie usturator datorita „politicilor verzi” fapt ce va alimenta enorm partidele de tipul PSD.

      Marele pariu cu privire la aceasta „tranzitie verde” este daca nu cumva va face ca Socialismul sa renasca si sa ia amploare in toata Europa.

      In Germania deja au castigat socialistii…

      00
  8. @silicon_v practic si aia cu euro4 vor conduce tot euro4 in 2024 daca nu isi cumpara e5 sau mai nou.

    00
  9. Aia cu taxa pentru companiile mari nu e rea. Adică cine are totuși 100 milioane euro cifră afaceri nu e chiar blogărimea și IT-iștii cu srl-uri.

    Sunt corporații extrem de bine puse la punct cu optimizarea fiscală și la care nu ai ce să le faci. Și nu doar noi ne gândim la asta, și în UE și in US sunt discuții despre problema corporațiilor de miliarde care plătesc taxe zero, și în același timp dau salarii minime, dar stau pe munți de cash.

    Problema e ca întotdeauna la latura cealaltă, a cheltuirii lor. Dacă se vor duce într-o gaură neagră a bugetului gen pensii speciale, bugete pentru salarii că trebuie făcute angajări și din astea atunci mai bine nu.

    00
  10. Numai fente ca sa distragă atenția de la știrile reale, în toata Europa sunt demonstrații antirestricții și antivaccinare obligatorie dar aici se vorbește de bateriile chinezești.
    Probabil așa sa primit ordin pe unitate.
    Interesant este că doar în Belgia se bat pe bune, în Franța și Austria am văzut că polițistii doar îi însoțesc pe manifestanți, iar acum o săptămână la Berlin polițiștii au manifestat și ei împreună cu demonstranții.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile