Știrile zilei – 5 martie 2013

  • Noua Zeelandă | La mare | Luminată | Munte |
  • Noile prevederi ale Codului Rutier.
  • Ce cred românii despre noul buletin.
  • Salariul mediu în România: cel mai mic din Europa.
  • Ce mai bogați oameni din IT: Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin, Bill Gates, Larry Ellison, Steve Ballmer, Pierre Omidyar, Jeff Bezos.
  • Cei mai bogați oameni din lume.
  • Primele detalii cât de cât oficiale despre Samsung Galaxy S4: procesor quad-core de 1.8GHz, ecran de 4,99 inch, cameră de 13 megapixeli spate și 3,1 megapixeli față, 2 giga de RAM.
  • Android e rupt în gură la securitate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Articolul legat de securitatea Androidului e scris cu curu’. O da inainte cu „vai dom’le, sunt antivirusi pe Android”, „Android-ul e tinta malware-ului pentru ca e poplar” si in final „SMS scam”. Mda.

    In Android, fiecare proces ruleaza in propria masina virtuala, izolat de alte procese. Fiecare aplicatie ruleaza sub propriul user. De aceea, o aplicatie nu poate accesa datele altor aplicatii (vorbim de un telefoan fara root, asa cum ti-l ofera producatorul, evident). Doar la anumite chestii de sistem poti obtine acces, dupa ce ceri niste permisiuni, permisiuni de care userul e anuntat la instalare. Acum daca userul e un retard notoriu, care nu se intreaba de ce jocul pe care tocmai il downloadeaza cere acces la SMS si internet… pai in cazul asta si-o merita.

    00
  2. In stirea aia e vorba de salariul minim. Nu ca ala mediu ar fi mai breaz, dar robbail e mai mare decat in Bulgaria.

    00
  3. Dupa ce am petrecut 8 luni prin UK, primul lucru inainte sa vin acasa a fost dorinta sa emigrez in NZ. Dupa ce mi-am depus toate actele, interviu si alte balacarii, oamenii de la ambasada m-au refuzat..Motiv doar de ei stiut..Chiar mi-as fi dorit sa ajung in sudul extrem…

    00
  4. nu salariul mediu, e salariul MINIM.

    00
  5. Iar esti hater android.
    Auzi in articol, cica „pt iOS nu se face antivirus”. Altu’ care se lauda de ca ios e impenetrabil. Un scurt search pe google ar tine sa contrazica.

    00
  6. Să emigrăm în Luxemburg, zic.

  7. Tot întorc specificațiile găsite de tine pentru S4, dar nu vad nicăieri 13/21 mpx … poate 2.1 mpx fron-camera și 13 mpx back-camera.

    00
  8. Spuneti NU microcipurilor!! :))

    00
  9. La aia cu buletinele pot spune doar atît: ce cred TÎMPIŢII despre noile buletine. Nu românii. Nu credincioşii. Tîmpiţii.

    00
  10. In loc sa dea liber circulatiei fara nici un act, fara nici o conditie, si sa urce benzina la 10 lei…

    00
  11. Ceva bun… :D

    00
  12. Neata! Specificatiile de la S4 sunt absolut beton. O singura curiozitate am. Sunt in stare sa faca ceva cu plasticul ala ? Nu de alta dar HTC One arata bine tare si are specificatii la fel de bune. In caz de concurenta plastic vs metal, aleg metalul. Mai ales ca a venit timpul sa-mi schimb telefonul.

    00
  13. @ Android e rupt în gură la securitate.

    Nu sunt mactard, nici fandroid, sunt insa adeptul stirilor scrise corect, nicidecum tendentios, iar titlul de mai sus imi miroase a Antena 3 de la vreo 3 km. El nu informeaza obiectiv, ci, cu mantinela, e adevarat, vrea sa ne spuna ca Androidul e un sistem de rahat, in vreme ce iOS e foarte bun. (analogie cu Base = bad, USL = good)
    Discutia in sine e foarte penibila, specifica hackerilor supraponderali si cosurosi care stau in pivnita casei parintesti ascunsi in spatele a 10 firewalluri, de teama ca nu cumva masonii, ungurii, evreii si extraterestrii sa le fure colectia de porneala de pe SSD, ca HDD-ul e soooo last year.
    E penibila pentru ca premisele in care se pune problema sunt ridicole: hai sa comparam mere cu plutoniu intr-asa fel incat sa rezulte ca merele sunt, totusi, mai bune pentru a fi mancate.
    Analogia cu Windows-ul e singura afirmatie de bun simt de acolo.
    De ce e un material tendentions, mon cher?
    1. iOS e un sistem de operare facut special sa ruleze pe vreo 3 device-uri, daca nu ma insel: iPhone, iPad si iPod. Mai intai au construit hardware-ul, dupa care, pe baza acestuia si-au desenat si OS-ul. Androidul, ca si Windows-ul, de altfel, e creat pt. a fi compatibil cu mii de configuratii. De aici si problemele: nu ai cum sa anticipezi toate aceste mii de configuratii si exploiturile pe care le creaza aceste mii de configuratii diferite.
    2. Faptul ca pentru Android a crescut exponential numarul atacurilor in ultimul an spune un singur lucru: Android e cel mai raspandit sistem de operare, asa cum era Windows-ul in urma cu ani. Ori, daca esti hacker sau ce naiba esti tu, vrei sa atragi atentia asupra ta, asupra valorii tale, asupra a ceea ce tocmai ai descoperit, vrei sa te angajeze NASA, etc. Cum faci asta? Evident ca atacand sistemul de operare cu cea mai mare raspandire, intr-asa fel incat atacul tau sa fie cat mai vizibil. In prezent, utilizatorii au migrat foarte mult catre platformele mobile, vanzarile de desktop-uri scad constant, netbookurile nu se mai produc, laptopurile se niseaza, ce ramane? Android-ul, cel care inca mai creste de la an la an!
    3. Tiriflicul asta vinde o solutie antivirus pentru Android, deci care e interesul lui? Sa creeze panica, iar babuinul posesor de telefon cu Android sa-i cumpere produsul. Nu cred ca e vreun secret faptul ca 90% din utilizatorii de smartphone-uri sunt aproape analfabeti tehnologic: instaleaza orice rahat de aplicatie ca e cu „pozici”, nu citesc niciodata ce permisiuni ii solicita aia, intra pe toate porcariile, descarca tot ce primesc de la prietenii lor la fel de analfabeti tehnologic. In sinea lui, analfabetul e constient ca se expune, asa cum si producatorul solutiei de securitate stie de rusinea gibonului, deci e win-win situation in final. Ala cumpara solutia si se gandeste ca ea este un fel de panaceu pt. modul in care el continua sa utilizeze smartphone-ul, in vreme ce producatorul face bani. Adiacent, desi nu asta e intentia reala a celui care a lansat afirmatia (ala vrea sa-si vanda opera, il doare pe el la basca de orgoliul fanului Apple), mactarzii deduc de aici ca iOS e beton armat.
    Asadar, un user decent, care citeste informatiile de pe ecran si care isi pune niste intrebari de bun simt, n-are probleme nici cu Windows, nici cu Android, nici cu nimic.
    Concluzia mea, fara sa te superi, e ca titlul dat acestei stiri a fost ceva in genul: „Playstation 4 va fi o consola de cacat pentru ca asa a zis Microsoft pe Twitter”!

    00
  14. @ratonbox
    Cam toate belele se intampla nu din cauza ca softul are gauri, ci din cauza ca userul e idiot. Ca exemplu, scamul cu SMS. Userul idiot e alertat ca aplicatia cere acces la SMS, dar decide sa ignore alerta pentru ca el vrea sa se joace GTA III Free, publicat de „VICKIE”.
    Iar cine este chiar atat de idiot si-o merita.

    00
  15. @Bara:
    1. Gresit. Software-ul era deja prezent, ca in spate este kernel-ul de la OS X. Doar ca a fost gandit cu ideea buna in minte ca „userul este idiot”, lucru care ar trebui sa se intample intotdeauna.
    Sa-ti aduc aminte cum s-a raspandit Cornficker pe Windows? Simplu, userii idioti n-au avut bunul simt sa dea disable la Autorun pe drive-urile media(USB sticks, CD, DVD, etc) si il conectai, cum te infectai.
    Miliardele alea de configuratii hardware de pe Android n-au nici o legatura cu faptul ca software-ul are gauri, ca atacurile nu se fac fizic asupra telefonului, prin porturi, cipuri si altele.

    2. Atacurile s-au inmultit pentru ca e mai usor. Normal ca n-o sa faca scamming pe iOS pentru ca se testeaza de catre Apple in prealabil aplicatiile de pe App Store si este sansa mult mai mica sa treaca de asta. Access la api-uri specifice de sistem, care sa ajute la malware, scamming, phising, etc nu se accepta din start pe App Store. E metoda principala de a limita raspindirea malware-ului. Si pe iPhone si pe Android pot sa-ti fac o aplicatie care sa trimita spam, fara ca userul sa observa, numai ca nu va intra niciodata pe AppStore in timp ce pe Google Play apare in cateva ore dupa ce ii dau upload.

    3. Mi se pare si normal sa faca asta. Omul vrea sa vanda ceva. Dar la fel de bine ar putea sa faca asta si pentru iOS sau Windows Phone, numai ca nu l-ar baga nimeni in seama, pentru ca n-ar avea nici un temei vorbele lui. Cat despre userul ala decent care citeste informatiile despre ecran, intr-o lume ideala, da, ar fi suficient. Dar se poate face atat de mult spoofing la ele incat nici nu-ti dai seama.

    00
  16. Suna bine noile prevederi in legatura cu plata amenzii inainte si cea cu masinile pe bulgaria. Statul va avea de castigat. Problema apare cand esti nevinovat si cine stie cate luni dureaza sa-ti recuperezi banii pe amenda.

    00
  17. Faptul ca sunt sarac fiindca am avut ghinion sa ma nasc in Romania, nu e nicio noutate pentru mine. Fuck YOU Romania, asta e tot ce imi doresc !

    00
  18. Armancio Ortega, de pe #3, sta aici la 15 minute de noi. Are un bloc intreg cumparat pe malul oceanului, la port. (pe langa multe alte proprietati, sunt sigur, dar aici e casa lui) :-)

    Contrar asteptarilor, ia masa la cantina cu toti cei din Inditex – unde lucreaza si logodnica – si te intalnesti cu el in fiecare zi pe holuri.

    Lucreaza de dimineata pana seara tarziu, desi e cel mai batran din companie. Sta la aceleasi birouri, acelasi calculator, ca toti oamenii. Nu are un birou al lui separat, nu e diferit cu nimic. Nu vine si pleaca de la firma cu elicopterul, nu si-a luat palate, nu umbla in cele mai performante masini (vezi Becali si multi altii).

    Primul magazin Zara de la care a inceput business-ul este inca deschis aici in A Coruna, la 20 de minute de noi. A fost renovat recent, dar nu are nimic special care sa indice ca e primul magazin de unde a inceput Inditex-ul.

    Dupa informatiile pe care le am, Zara va creste incredibil in urmatoarea perioada. Daca cei 2 titani din fata lui continua in ritmul asta (Bill Gates cu donatiile, celalalt in pierdere), Ortega va ajunge pe primul loc in lista respectiva. Asta daca nu vine altul puternic din spate. :)

    00
  19. A… the question is, should you buy Inditex shares? Daca ai banii necesari, da. :)

    00
  20. @ ratonbox

    1. Iti dau dreptate pana la un punct, de la care cred ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Cam cat de raspandit e MacOS X? Nu teribil, iar asta nu-l face neaparat un sistem sigur, ci unul nu foarte interesant pentru hackeri. Am scris-o si in postul anterior: niciun terorist nu se detoneaza in parcarea goala, ci acolo unde e aglomeratie. Sistemele sunt infailibile atata vreme cat nu prezinta interes real, altminteri pica imediat: vezi exemplul PlayStation 3, au sustinut oficial suportul pentru Linux (OtherOS, dupa cum era denumit), n-a deranjat pe nimeni. Cum l-au retras, cum a aparut Geohot in peisaj.
    2. De acord, dar tine, te rog, cont de modelul de business: Apple vinde in primul rand device-uri, Google ofera gratuit un OS si vinde prea putine device-uri proprii, pe care oricum le produce cu Asus, Samsung sau LG. Google nu garanteaza calitatea unei aplicatii, el doar a creat un mediu (Google Play) in care acestea sa poata fi puse la dispozitia utilizatorilor. Pana la urma, fiind un OS open-source, fiecare face ce vrea, cere bani pentru ce vrea, prost e ala care cumpara/instaleaza fara sa se documenteze in prealabil. Ma indoiesc ca o aplicatie cu peste 1 milion de descarcari si 4.5 stele e scam, virus, malware, trojan. Revin la ce spuneam anterior: totul tine de bun simt si de putina inteligenta. Esti cam retardat daca vei cumpara in prima secunda in care o gasesti disponibila pe Play o aplicatie care spune ca-ti transforma Wildfire S-ul in Galaxy S3.iar vina principala nu e a Google, ci a ta. Google zboara aplicatia de pe Play in momentul in care aceasta e reclamata de mai multi useri.
    O comparatie corecta mi s-ar parea, cel putin la nivel de business, intre Apple si Blackberry (fostii RIM): ambele vand hardware si software propriu, in conditii identice.
    3. Idem 1: Android e cel mai raspandit sistem de piata in momentul de fata, cu bunele si relele sale. Windows Phone? Te rog! Cat avea? 2%?

    00
  21. @Alex Mihaileanu, in Luxemburg avem sanse sa prindem si convocare in nationala de fotbal :D

    Cat ii priveste pe tampitii vs noul buletin, ei e multi, ei e tampiti si ei e activi la toate alegerile :P

    00
  22. @Dan Teleleu.
    Esti prost sau te faci? Citeste inca o data ceea ce tocmai ai scris: Desi „suna bine”, „apare problema”.

    00
  23. iPad 7.85″ = tableta de 7″.
    Galaxy S4 4.99″

    00
  24. @alin

    Cine te opreste sa emigrezi? Crezi ca afara ai avea mai multe sanse? Fara educatie, cunostinte si dorinta de munca nu se uita nici cu curu’ la tine. In caz ca le ai, o duci bine si in Romania.

    00
  25. Aha, uite si pe mesteru manole… Cica-i super in Romania… Ai dormit in ultimi 23 de ani ?! :)) Ei, uiteca am multa, si tot nu mi-e bine. Hm…oare ce-o fii ?! Nu cumva tara asta e tinuta in loc de cretini ?! Greu de inteles…stiu..

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.