Știrile zilei – 5 ianuarie 2024

  1. Apus . Apus . Culori . Sat . Blondă . Blondă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă
  2. Bursa a crescut cu 24% YOY
  3. Ani grei, ani ușori
  4. Directorul Tarom a plecat după 2 luni
  5. De ce miliardarii europenii sunt discreți
  6. Nemții se mută în Ungaria
  7. Jumbo are furturi de 100 milioane euro pe an
  8. Imperiul imobiliar Signa se prăbușește
  9. SUA are litiu să-și pună și în cap
  10. Să țineți minte schemele astea când mai vine Dacia să spună chestii
  11. Populația a crescut cu 75 milioane oameni
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. 7. Este vorba de Jumbo al olandezilor, nu are legatura cu magazinul de jucarii din Grecia.

    Comentariu apreciat.1270
  2. 5. Miliardarii europeni sunt discreți când fac rahaturi ;)
    Că altfel bănuiesc că au și ei măcar o gardă de corp ca si cei americani sau ruși.
    https://www.libertatea.ro/stiri/mandat-european-de-arestare-pentruregina-fripturilor-din-germania-suspectata-ca-a-comandat-rapirea-copiilor-de-la-fostul-ei-sot-din-danemarca-4765763

    Comentariu apreciat.592
  3. Directorul de la Tarom care a plecat dupa 2 luni venea din privatul adevarat si nu actiona in logica bugetarului roman, asa ca de mirare nu este ca a plecat atat de repede cat faptul ca a acceptat sa vina.
    Ultimul an in care TAROM a fost pe profit a fost 2007, de atunci, adica de 16 ani, TAROM a fost numai pe pierderi si inca foarte mari. Nu stiu sa mai existe in economia de piata o societate care sa fie tinuta 16 ani sa genereze pierderi majore.

    Comentariu apreciat.1015
    • E absolut normal s-o țină pe subsidii, doar e plină de rubedeniile analfabete ale parlahoților.

      Comentariu apreciat.742
    • Era slab pregătit. Se știe că doar cei mai buni și cei mai vrednici rezistă în domeniul bugetar. Uitați-vă și voi ce stabilitate e la ASF…
      Niciun EMBA nu te pregătește pentru „greutățile” cu care dai piept lucrând la stat: ce rudă să mai angajezi, la cât să pleci vinerea, etc etc.
      Să fim serioși, e nevoie de cineva capabil să mai țină Taromul încă 16 ani pe pierderi

      Comentariu apreciat.882
    • Stia doar cum se da Spaga nu si cum se ia

      161
    • CFR cred ca are mai mult de 16 ani de pierderi/ Sau nu?

      100
  4. 3. Sunt de acord ca tine de perspective. oamenii in Europa dar mai ales in Romania daca nu ies afara din bula in UE nu inteleg ca oricat de greu si naspa li se pare in afara UE/SEE e infinit mai naspa. Eu sunt intr-un stat in Caucaz care nu are aliati … unde razboiul e constanta uneori mai activ alteori latent, unde soldati mor impuscati lunar… habar n-au oamenii ce inseamna asta.

    6. Cred ca in Roamania s-au mutat mai multi nemti decat in Ungaria… si nu doar nemti. Britanicii, Olandezii si Elvetienii vin tare din spate. In transilvania aproape ca nu mai exista comuna sa nu aiba cativa expati pensionari cu proprietati… la mine in sat care in momentul de glorie a avut 110 de case sunt un elvetian si un olandez mutati permanent cu familii si tot.

    Comentariu apreciat.697
  5. Plusez la punctul 6
    Nu stiu de aveți rude/cunostinte ce au plecat printre primii în anii 90 din tara în Italia și Spania. 2023, 2024 sunt deja primii ani de pensie legala. Am vreo 3 familii, rude, ce au plecat in 92-95, au lucrat acolo, totul legal, acum în 2023 își ridica pensia (minima funcție de cotizatie) de la 930-1400 EUR, aici în România, Moldova :). Cu banii aia de pensie mori de foame acolo, aici, au revenit, își trăiesc viata de pensionari. Cat e pensia medie in Romania? 1500 lei? Aia, își iau 4800 aici, ca pensionari. Este genial. Sa urmăriți prin jur, sa vedeți, cum se umplu localitățile adiacente marilor orașe de „fii risipitori” ce revin în tara sa își trăiască bătrânețea pe bani buni. Acolo nu ar fi avut „luxul” ce îl au aici dpdv al valorii banilor (includ aici luxul legat de acces spitale).

    Comentariu apreciat.776
  6. Necazul CEO Jumbo e că nu poate pune suta aia la profit, lasă vrăjeala cu reducerile.

    Comentariu apreciat.421
  7. 2. Creștere negativă, cum ar spune unchiul Văcăroiu, cu 24% la o inflație de 28-30%…

    Indecis. Tu ce zici?2212
    • Inflația ai scos-o din burtă?

      „Cu o apreciere de 40% a indicelui BET-TR, care reflectă randamentele dividendelor plătite de companiile din prima ligă bursieră, anul 2023 a fost al treilea cel mai performant an din ultimii zece pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti după 2019 (randament de 47%) şi 2021 (40%).”

      33
    • A crescut 24% în 2023 după ce a scăzut cu 20% în 2022, deci e cam la același nivel cu finalul lui 2021.

      120
    • 2022 BET -10,7%, BET-TR -1.85%

      21
    • Mă refeream la S&P 500, despre asta era articolul.

      60
    • U.S. inflation rate for 2022 was 8.00%, a 3.3% increase from 2021.
      U.S. inflation rate for 2021 was 4.70%, a 3.46% increase from 2020.

      Te întrebasem de unde ai scos inflația.

      S&P 500 are un randament mediu anual, din 1967 încoace, de 10.26%, 25,901.55% pe toată perioada. Inflația medie anuală în US, din 1967 până în prezent, e de 4.03%, cam 848.18% total. Randament total ajustat la inflație ar fi de 2,728.36%. Rezultă un randament anual net de 6.08%.

      Investițiile le faci pe termen mediu și lung, randamentele sunt bune.

      142
    • @Cobra – eu nu am zis nimic despre inflație, vorbeam strict despre S&P 500. Marinel zicea de inflație. Poate ne-ai încurcat.

      Eu vroiam numai să subliniez faptul că 24% creștere într-un an nu e chiar așa impresionant dacă includem și perioada precedentă, la fel cum nici scăderile nu sunt la fel de dramatice.

      40
    • @Marius Mea culpa!

      40
  8. 6. S-a mai adus aici pe blog vorba de fenomenul gentrificării. Estul Europei e suficient de apropiat cultural, social și tehnologic de vest încât să fie o destinație preferabilă pentru pensionarii vestici.

    Rămâne întrebarea unde se vor muta locuitorii dislocați. Cum am mai scris în trecut, nu m-ar mira ca suficient de mulți români să înceapă să plece prin țări mai sărace.

    Asia de Sud Est era o destinație populară în trecut, dar a fost deja invadată de americani și au mai rămas doar vreo 2-3 țări în zonă care sunt substanțial în urma României din punct de vedere al costurilor de trai.

    Singura destinație viabilă pentru săracii noștri dornici de mutare rămâne Africa. Cum sună asta, să-ți vinzi casa unor pensionari din Germania și să te muți în Burundi sau Mozambic pentru că nu-ți mai permiți România ?

    Indecis. Tu ce zici?2136
    • Am vazut eu unii care vand apartamente in Hurgada, noul Thasos african.

      Comentariu apreciat.261
    • Care locuitori dislocati? Romania are spor natural negativ de cativa ani buni. Descresterea populatiei e alarmanta. Avem sate si orase fantoma cu zecile. Ti se pare ca suntem in pericol sa nu mai avem loc de pensionarii nemti si sa trebuiasca sa ne mutam? Gentrificare unde? In Cucuietii din deal? Lasa ca, daca se umple de straini si o sa creasca preturile prea mult pentru localnici, acestia se pot muta fara nicio problema in Cucuietii din vale, nu e nevoie sa mearga pana in Africa.

      251
    • @boglous problema nu e de loc fizic. Loc avem in tara pentru măcar vreo 32 de milioane de locuitori, mai ales adăugând mediul rural. Problema sunt prețurile și salariile. Că se obișnuiesc patronii români cu mentalitate de buticari cu pensiile nemților. :D

      Mai în glumă mai în serios, e dificil de crezut că un val de pensionari cest europeni vor rezolva problema lipsei veniturilor stabile pentru tinerii din mediul rural.

      Da, na, o să vedem cum merge treaba în timp.

      122
  9. 5 – de fapt acolo e o disputa in familie…

    180
  10. 6. Se face și mult turism medical în Ungaria. De exemplu Mosonmagyaróvár e orașul cu cei mai mulți dentiști pe cap de locuitor din lume. E plin de cabinete particulare cu reclame în limba germană.

    Comentariu apreciat.320
    • Pai și e rau? Turcia e cu implanturile, România se ridica și ea cu partea de stomatologie + obstetrica și ginecologie, Bulgaria ne-a depășit la cabinete medicale de estetica și implat

      Comentariu apreciat.281
    • Confirm numarul cabinetelor dentare in Mosonmagyar. In rest, orasul este foarte frumos, multe strazi cu piatra cubica, flancate de copaci, case cu bun gust, prin oras trece un parau, multi cetateni se plimbau cu barcile. Cand voi mai merge spre Germania, Franta cu masina, am sa aleg iar Moson pentru oprit la mijlocul distantei

      70
  11. 2. pacat ca e tzeapa bursa si noi romanii investim in imobiliare ca asa am invatat de la Decebal. Ce randament ati avut pe imobiliare anul trecut?

    209
    • Eu am bagat 120.000 lei in fonduri mutuale, prin august. Pana acum castigul e de aprox 10.000 lei…ar veni pe la 8%. Estimarea pt. 1 fond e de 18%/an, la alte 2 e de cam 8%/an, si altul de 4%.

      143
    • Randament ETF BET Patria-Tradeville în 2023 +33.54%.

      60
    • Lasati voi astea, voiam sa aud de la betonistii care au carat galeti de glet.

      160
    • Ai mei au un apartament primit semi mostenire care a fost inchiriat pe perioade lungi de timp timp de cam 13-14 ani. De vreo 2 ani a inceput sa fie din ce in ce mai dificil de inchiriat si cred ca necesita ceva renovare mai serioasa. Am facut un calcul rapid si chiria e 4-6% pe an (depinde de valoare lui). Avand in vedere timpul necesar pentru vizionari, reparatii etc. ma gandesc serios daca nu ar fi mai usor sa il vand si sa pun banii intr-un index sau ETF. E posibil sa am nevoie de banii aia in vreo 4-5 ani.

      122
    • @Razvan

      Titluri de stat Fidelis in lei 6,1% pe 1 an, 7,25%/an la 3 ani, in EURO 4% pe 1 an, 5,5%/an la 5 ani.
      ETF BET Patria-Tradeville randament peste indicele BET, pe care il replica.

      Iti faci cont la un broker, administrezi usor.

      41
    • Razvan, daca vinzi nu pune toti banii intr-un singur loc. Incearca sa diversifici cumva. Uite ce zice Chat GPT pentru o suma de 250.000 RON.
      NU recomand sa faci asta dar ia in calcul diversificarea, este doar un exemplu generat de un chat bot.

      „As a rough example, based on the data from Google Finance as of January 3, 2024, a possible all weather portfolio for 250,000 RON could look something like this:

      75,000 RON (30%) in Romanian stocks, such as the BET index, which tracks the performance of the 16 most liquid companies listed on the BVB.
      100,000 RON (40%) in Romanian long-term government bonds, such as the 10-year bond with a 6.46% yield.
      37,500 RON (15%) in Romanian intermediate-term government bonds, such as the 3-year bond with a 6.21% yield.
      18,750 RON (7.5%) in ETC gold, such as the iShares Physical Gold EUR Hedged ETC, which tracks the price of gold in euros and hedges the currency risk.
      18,750 RON (7.5%) in commodities, such as the WisdomTree Commodity Securities Limited, which tracks the performance of a diversified basket of commodities, including energy, metals, and agriculture
      This portfolio would have a total value of 249,900 RON, and an estimated annual return of 9.40%, based on the historical performance of the assets in 2023”

      41
    • „BET index, which tracks the performance of the 16 most liquid companies listed on the BVB”

      Indicele BET contine 20 de companii.

      61
    • ChatGPT nu se impiedica de amanunte de genul asta :)))

      170
  12. 4. Are cojones sa spuna de ce pleaca?
    6. Multi francezi sunt mutati prin Arges dupa pensionare (fosti lucratori directi/indirecti cu Dacia)
    9. E bine ca nu mai incepe vreun razboi :)
    11. Populatia Romaniei a scazut cu cat? sau a crescut cu nepalezi/srilankezi etc

    117
  13. 9. Aceași poveste mereu indiferent de ce fel de resursă este, mai întâi apar fatalistii care zic că pământul nu mai are resurse se termină și gata, după incep să descopere depozite mai mari decât cele deja știute. Pasul 3, dacă ești într-o țară gen Ro apar „naționaliștii” care blochează exploatarea resurselor pe motiv de „nu ne vindem țara” fără să își dea seama că fac jocul celor care deja exploatează astfel de resurse și nu vor să le scadă prețul (de obicei rușii care dispun de cele mai mari și variate resurse).

    163
    • Unele depozite erau cunoscute de mult timp dar nu puteau fi exploatate fezabil.
      Apoi mai sunt și rațiuni politice. Dacă zici că ai resurse nu mai poți împinge în față anumite interese.

      Că tot duduie lumea despre energie din resurse regenerabile, în SUA era deja stabilit științific din anii 80 că nu prea mai merge cărbunele ca sursă de energie – și nu doar din cauza poluării.

      61
  14. 3. BREAKING NEWS: La aceasta ora patronii romani demonstreaza impotriva maririi taxelor. Demonstratia are loc pe bulevardul Sheikh Zayed Road din Dubai.
    Pentru ca la ei acolo vuvuzelele sunt interzise, patronii isi exprima nemultumirea sufland in sticlele goale de sampanie: Dom Perignon, Moet, Pommery unii mai nervosi sufla chiar si in Veuve Clicquot…..

    Comentariu apreciat.365
    • Aia sunt patronii clientelei politice, bro..

      Ceilalti patroni, aia mai prapaditi, au protestat deja, dar nu stiu cati s-au prins. Au protestat in fata la Registrul Comertului, unde au fost niste cozi kilometrice in a doua jumatate a lui decembrie. Fie au trecut părțile sociale pe numele prietenilor sau rudelor de peste gradul III, fie au inchis de tot.

      Bine, nu exista niciunde stiri despre chestia asta, ca presa e de mult hartie igienica pentru Ciolacu si companie.

      190
  15. 6 Iar italienii se muta in Albania. Exista deja o asociatie a pensionarilor italieni (sunt peste 30.000 de pensionari italieni in tara de peste Adriatica) din Albania care a negociat diverse chestii inclusiv cu guvernul albanez.
    De ce se muta italienii in Albania? Pai explica chiar seful acestei asociatii de pensionari italieni:
    „Costul vieții este semnificativ mai mic. În comparație cu nordul Italiei, de exemplu, în Albania, astăzi, costul vieții este cu aproximativ 40 % mai mic. Pensia nu se impoziteaza precum in Italia. Viața la țară este foarte liniștită. Există un puternic sentiment de securitate. Asistenta medicala publica in Albania nu este excelenta, dar este totusi functionala si gratuita. Un alt lucru important legat de asistența medicală este că în Albania există clinici private excelente la prețuri foarte acceptabile. Pensionarul care vine în Albania, poate cu o pensie minimă pentru Italia, își poate permite un capriciu, cum ar fi să petreacă o zi într-un centru de wellness drăguț o dată pe lună, o dată la două luni. ”
    https://www.idealista.it/news/finanza/economia/2023/11/06/176292-pensionati-italiani-in-albania-ecco-perche-il-paese-attira-sempre-di-piu

    220
  16. 10. VW tot așa fac reclama zilele astea, brusc fac ei reducere de 10k pt modelele ID

    60
  17. 3. Aproape toti anii usori sunt doar pentru o mana de oameni.

    240
  18. 3. Îmi place argumentarea, fix de tipul „n-au bani de pâine? Să mănânce cozonaci!”. Sau privit invers: „N-au bani de încălzire, mancare, curent electric, benzină? Să se bucure ca nu e război si nu le bombardează nimeni spitalele, benzinăriile GPL, pensiunile de vacanță sau cluburile!”. Oh wait…

    221
  19. 6.
    In urma cu mai bine de 10 ani era plin de nemti pe langa Balaton.
    Nemtii se muta cu miile si in articol este vorba de „aproximativ 3000″….
    Ungurii, mai ales cei tineri, emigreaza cel putin la fel de mult ca si noi. Guvernul ala cu apucaturi rusesti nu prea intelege de ce…

    214
  20. 12. din ce am mai citit, Dacia suporta subventia pentru masinile deja comandate dar inca nelivrate, nu de acum inainte la toate. Asta nu inseamna ca pretul este corect, dar e o mentiune :)

    100
    • ce vreau să subliniez e că „suportăm noi subvenția” înseamnă că până acum și-au umplut buzunarele, vânzând mașinile la suprapreț, din cauza subvenției. cam cum se întâmplă cu benzina, gazele și prima casă.

    • @Vali
      Lasă că nici acum cînd ”suportăm noi subvenția” nu ies producătorii în pagubă…
      Pe aici citisem că o Spring e vreo 7600 dolari la poarta fabricii chinezești?

      62
    • peste tot citisei.

    • Așa au funcționat subvențiile de la 1700 încoace. Întotdeauna prețul va fi subvenția + ceva. Pentru că statul dă, doar n-o să fiu prost să nu iau.

      00
  21. Diferența dintre noi și unguri e că ei au gaz la rural. Că o pompă de căldură e scumpă și pe neamț nu îl pui tu la crăpat de lemne ca pe român.

    Asta face diferența.

    Acuma văd că s-a început și prin bihor de când cu bolojan se trage tare la a duce gaz în sate, mi s-a părut interesant și o idee bună zic eu, chiar dacă mulți nu se vor racorda pentru că au sursă gratuită de lemne, dar pe termen lung dacă vor începe să vină pensionari din vest (și sigur vor veni) va face diferența unde ai utilități și unde nu ai.

    140
  22. 6. Tarom nu văd cum poate fi salvat. Are 4 ATR-uri și 4 737-800 ceva mai răsărite, în rest niște junghiuri. Și când spun junghiuri nu mă refer la vechime, mă refer la starea lor. Am zburat anul ăsta cu 2 dintre cele 4 Boeing 737-700. Unul dintre ele avea scaune rupte, desprins șezutul de la scaun, celălalt avea scaune cărora nu li se îndrepta complet spătarul. Iar personalul de bord, cu o singură excepție, sunt printre cei mai încruntați oameni pe care i-am văzut. Pare i-ai deranjat când te-ai urcat în avion.

    122
  23. NOU
    #54

    9. Am si eu la tara in gradina un minilac/helesteu alimentat de un paraias, lac in care am vazut asta vara vreo 271 de arapaima, nu i-am numarat exact. Cred ca din ei am de mancat vreo 30 de ani de acum incolo. Daca mai fac si pui, ii las mostenire si la nepoti.

    30
  24. 6 … o casă re­cent reno­vată aflată la 10 km de La­cul Balaton costă nu mai mult de 18 mili­oane forinţi (49.000 euro) … cat un garaj in cluj …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.