- Munți . Șatenă . Apus . Lac . Brunetă . Castel . Pistrui . Blondă . Roșcată . Blondă . Brunetă . Blondă . Roșcată
- Autostrada Brașov Ploiești e plină de piedici
- Germania ne vrea în Schengen
- Doar la zvonul ăsta va crește prețul la pompă
- România pitorească
- 10 ani de frig
- Am ales bine, acolo e
- S-a vândut o centrală
- Așa se fac banii de taxe
- Apa e udă, afară e cald și alte platitudini
- Cronica de business
- Cronica de tehnologie
3. dacă ar exista ceva entuziasm și de partea cealaltă a relației, cred că Bundesrepublik Deutschland ar avea nevoie de maxim 24h să ne adopte ca landul no. 17. și să treacă imediat la construcția magistralelor de gaz.
După creșterea prețului energiei e absolut obligatoriu să crească prețul la net. Rationalizat chiar.
Brașov, zona Astra, VDF-4G+, patru liniuțe: latențe de încărcare de îmi vine să arunc S-ul…
Cred că e binging la ceva 18+
2 – bun, dar proiectanții USR ce alternativă ieftină de traseu au identificat?
Una in care dau jos casa lu’ domnu’ general… de-aia au fost zburati de la guvernare rapid
O altă dovadă de amatorism este comparația cu autostrada Sibiu Pitești unde costurile sunt egalate cu valorile însumate ale contractelor semnate. E trist că un fost ministru de resort și un fost secretar de stat din echipa lui omit celelalte costuri (exproprieri, supervizare lucrări etc) și uită să multiplice valorile de contract cu factorii de actualizare derivați din creșterea prețurilor care momentan sunt undeva pe la 1.70.
Adică va costa dublu față de suma expusă.
” bun, dar proiectanții USR ce alternativă ieftină de traseu au identificat?”
Corect. De ce sa critici un film inainte de a face altul in locul lui ? /s
Ne radem ne glumim dar campania electorala se pregateste din timp https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cum-l-au-santajat-primarii-pe-ciuca-cu-schema-dorel-pentru-salarii-mai-mari-si-pensii-speciale-noi-vom-ridica-steagul-la-alegeri-2064247
bai, m-am speriat cu cata nonsalanta ziceau primarii „lasa ca o sa aveti nevoie de noi la alegeri si atuncea ciuciu”. astia ne vand pe toti!
am vazut ieri la stiri argumentul pentru care primarii merita pensii speciale: deoarece viata de primar e plina de restrictii de compatibilitate, ei nu pot administra afaceri personale, iar daca au un singur mandat, atunci contributia la pensie e mica.
bun, sa le luam pe rand:
1.nu au voie sa aiba afaceri personale, dar cati dintre cei care nu sunt primari si au voie sa aiba afaceri personale au si succes, daca nu fac afaceri cu statul. Practic primarii vor pensii speciale, de parca toti ar fi mari afaceristi si isi intrerup parcursul antreprenorial doar ca sa aiba grija de popor. Propun sa primeasca pensii speciale doar cei care aveau o firma pe profit inainte de a deveni primari, altfel doar platim o pensie speciala unuia pe care trebuie sa-l credem pe cuvant ca ar fi fost in stare sa administrezer legal in Romania o afacere.
2. contributia mica – un mandat de primar e 4 ani. Eu daca imi schimb serviciul si merg sa lucrez la alta firma 4 ani, apoi il schimb, inseamna ca am stat la firma aia cat un mandat de primar, timp in care am contribuit la fondul de pensii proportional cu salariul de la acea firma. Nu inteleg de ce primarii, dupa ce isi termina mandatul nu se pot intoarce sa lucreze in mediul privat ( poate chiar la firma lor de succes pentru care incaseaza o pensie speciala???). Nu e ca si cum intreaga ta pensie se calculeaza raportat la aia 4 ani, tot ce ai facut in restul vietii fiind ignorat. Si hai sa nu le plangem de mila primarilor, ca si-au marit grav de tot salariile.
Concluzia e ca toate motivele invocate reprezinta o abureala de cea mai joasa speta. Si eu cred ca merit pensie speciala, fiindca sunt restrictionat de viata din Romania, poate si eu vreau sa fac o afacere intr-un anumit domeniu dar stiu deja ca nu am nicio sansa atat timp cat nu am pile prin partid.
La 6 aia sunt retarzi, ca cineva tot tre sa plateasca gazul la pretul pietei, nu la preturi fantezist de mici visate de politicieni rupti de realitate.
Si are Musk dreptate la 10, o sa dureze inca cel putin o genetatie pana o sa avem energie 100% curata, nu peste noapte cum crede UE in frunte cu vita aia de e sefa CE.
Poti sa ne detaliezi ce inseamna energie 100% curata?
energia eliberată în procesele care afectează nucleul atomic prin reacții de fisiune, de fuziune sau prin dezintegrare radioactivă. de exemplu.
@Asdad: energie care nu presupune arderi fosile.
@sin,@Joker
In acest moment nu cred ca avem posibilitatea de a avea energie 100% curata,verde cum vreti sa-i spuneti. Si spun asta deoarece cam toate ideile propuse in directia asta implica mutarea poluarii in alta parte fata de ce este acum cu tot ce implica costuri si alte cele. Faptul ca eu trebuie sa renunt la confortul propriu pentru salvarea planetei are sens daca nu sunt singur, ori asta nu prea se intampla acum.
Ca ar exista niste directii/discutii/proiecte pe tema asta nu neg. Insa in acest moment energia verde si toata pasiunea asta cu eco/sustenabil este doar un bullshit din care unii oameni vor face un purcoi de bani, Elon Musk fiind cel mai bun exemplu.
Pana una alta polonezii si restul europenilor isi cam baga picioarele in ea de energie verde si merg pe chestiile care stiu ca le pot asigura minimul confort cu un miserupism legendar asupra tot ce inseamna eco/sustenabil. Si cam de aici trebuie inceputa discutia pe tema asta daca ne dorim sa facem ceva in directia asta.
@3 durata de asteptare la coada in vamile din vest Nadlac etc si cat carburant se arde aiurea ar trebui sa fie motive indeajuns pt acceptarea in Schengen. Oricum drogurile, armele si migrantii trec prin vama nestingherite iar vama incurca doar pe cetatenii onesti. Vorba englezului: „o usa incuiata impiedica doar pe oamenii cinstiti sa intre, nicidecum pe hoti”
@9 nu „e prosti” francezii Oare nu se poate folosi un pic de AI si la noi gen achizitiile de imobile sau auto >30K Euro facute cu banu joc (aka fara credit)? Sau „nu vrea sa se poata”
cine să facă asta? mamaia de la ghișeu?
Nu se poate, pentru ca și polițiștii, și cei de la anaf, garda financiara sau care dracu mai sunt, vor și ei sa achiziționeze imobile și autoturisme de peste 30 000 iepuroi , fără sa facă credite…
Nu exista cadru legal. Celebra lege a „ilicitului” din 1968 a fost abrogata imediat dupa revolutie, considerata ca o lege comunista. Printre altele prevedea 80% impozit pe valoare bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata. Partea intr-adevar comunista din lege era ca *tu* trebuia sa demonstrezi ca ti-a crescut o vila in curte din venituri licite, altfel era automat considerata din venituri ilicite.
Cine te acuza trebuie sa si dovedeasca de ce te acuza.
8 … prin toate articolele se tot da informatia ca Mintia era in „conservare”…. Situatia e ceva de genul asta … Mintia avea 5 grupuri , din care prin 2018 -2019 , 4 au fost desfiintate fizic … adica baietii au luat frumos torta cu acetilena si au taiat tot . A mai ramas un grup in exploatare, care era folosit pentru a asigura necesarul de energie pentru functionarea termocentralei ( practic produceau pentru a consuma) … Prin urmare …fara a baga cateva vagoane de bani in Mintia, statul roman nu ar fi putut sa o mai foloseasca.
Exact. In plus avea datorii de sute de milioane de euro. S-a furat cat au putut. Nu mai produce nimic de 1 an. E o veste buna ca s-a vandut poate se si schimba combustibilul folosit.
Dar de curiozitate… daca un investitor privat ar putea sa puna pe picioare termocentrala, statul nu ar avea resursele necesare?
Adica totusi suntem intr-o situatie in care se platesc subventii consistente pentru energie. Banii aia care vor ajunge la producatorul respectiv nu ar fi putut fi folositi pentru retehnologizare?
Hai să nu ne batem pe spate că a făcut o afacere grozavă.(statul)
Schema e simplă și se aplică de 30 de ani. O bagi în faliment forțat și apoi o vinzi la fier vechi.
Statul, prin ministerul de resort, respectiv ticalosul de Virgil Popescu(și nu numai), ministru de prin Nov 2019, a OPRIT centrala în 2021, pe motive de aviz de mediu și alte mizerii care vin de la EU. Asta deși legea română permitea functionarea centralei.
Bine, nemții le folosesc(termocentrale pe cărbuni) intr-o veselie, nu e stres.
Dat angajații afară, sute de oameni, (unul s-a și sinucis), ura si la gară.
Apoi organizezi licitația, câștigă cine trebuie și încasezi comisioanele.
Publicul e plin de așa numiții idioți utili care zic chestii de genul ‘oricum era în faliment’, ignorând faptul că acum un an funcționa bine mersi.
Iar datoriile centralei erau către STAT, nu către Gigel srl.
Deci statul putea prelua prin dare în plată centrala, iar energia produsă era băgată în sistemul national, un ajutor în plină criză.
Este atentat(reușit) la siguranța națională, iar serviciile alea are veghează dorm în papuci.
Manipulare si prostire în media iar dacă îți pui întrebări ‘ia uite cum sa-au îmbrăcat aia la nuntă’.
@Andrei … ba bine ca nu … ar fi avut clar resurse sa o puna pe picioare …da au facut o romaneasca, din care cativa sigur au mai gasit niste matusi sa le lase ceva mosteniri….
@ tester … eu nu ma bucur pentru vanzare …si cred ca e o miscare de mare idiot (nu ar fi prima pe care o face conducerea statului, indiferent de coloratura).
Ideea e doar ca au dus centrala asta in pamant voit, incet si sigur. Prin 2010 inca era productiva, inca era o capacitate de porductie care insemna ceva, atat intern cat si extern…. Dar , ca in toate ramurile industriei romanesti, termitele au lucrat … Clar ca se putea retehnologiza, chiar si acum, in al 12-lea ceas (eu ziceam doar ca e nevoie de o suma f mare de bani …pe care statul nu ii are …nu de alta da mai trebuie sa plateasca o pensie speciala, o hotarare data de CEDO etc … nu are timp si resurse pt prostii) . Doar ca nu se vrea …. sa nu uitam ca am avut un presedinte, fost ministru al transporturilor care a sustinut ca Romania nu are nevoie de autostrazi …ca ne descurcam cu drumurile expres….
Asa ca discutia legata de „dece-ul” care a dus Mintia (si restul tarii) la sapa de lemn nu isi are rost. Indiferent de afinitatea politica pe care cineva o mai poate avea, nu cred ca exista unul intreg la cap si caruia sa nu ii curga scuipat pe la coltul gurii, care sa nu isi dea seama ca de 30 de ani am fost f…ti sistematic si metodic si din exterior si din interior de toti care s-au perindat pe la conducere …
Romania a iertat Irakul, la cererea americanilor, de o datoriw de 2 miliarde. Acum vin si ne cumpara. Cu banii nostri.
@Andrei G, statul roman nu are resurse nici de pe o zi pe alta. Se imprumuta pentru orice si asa e de competent incat cei care ii dau bani ii cer cea mai mare dobanda de pe piata din zona. Deci nu, statul roman nu are bani. Nu stie ce sa faca. Angajeaza incapabili. Are o structura prin care se incurajeaza angajarea de incapabili.
E copilaresc ideea ca statul sa faca ceva in loc de un investitor privat. E posibil ca un investitor privat sa nu reuseasca dar probabilitatea e mult mai mare ca statul roman sa nu reuseasca. De fapt asta e si faptul. Centrala aia e fier vechi pentru ca statul s-a ocupat de ea.
Privatizarile alea frauduloase din anii 90 au fost tot datorita statului. Au vandut astfel incat sa nu cumva cumparatorii sa faca concurenta. Cand a venit o firma serioasa sa cumpere firme mari au fost refuzati pentru ca „noi nu ne vindem tara”. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria au vandut si toata lumea e mai bine. Inclusiv statul lor si cetatenii lor. Repetam din nou aceasi naratiune comunista, expresia faptului ca intradevar, a fost cel mai crancen comunism pe la noi.
„Din lipsă de subiecte și fiindcă dă bine la populația privitoare de RTV, a apărut încă un non-subiect patriotard zilele acestea, respectiv privatizarea Termocentralei Mintia. Tot felul de neștiutori au început să puna placa “nu ne vindem țara”. Alții că trebuia un management profesionist neaoș românesc, iar alții că firma care a cumpărat are origini dubioase. Aș vrea să dau câteva date aici ca să lămurim situația de la Mintia și acțiunile Ministerului Energiei:
1. Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara. Acesta s-a înființat în 2012 prin fuziunea dintre Electorcentralele Paroseni și Mintia iar ulterior s-au adăugat minele Lupeni, Livezeni și Vulcan
2. În 2012 CEH avea datorii zero, toate fiind șterse atunci când s-a creat noua entitate.
3. După șase ani de “management performant” CEH a strâns datorii de 6,3 miliarde de lei printre care și un ajutor de stat oferit ilegal prin 2018 de 319 milioane de lei iar complexul a intrat în insolvență.
4. Termocentrala Mintia a beneficiat în 2007 de o singură investiție de 50 de milioane de Euro pentru unul dintre cele șase grupuri pe care le deține.
5. După ce s-a intrat în insolvență, Mintia nu a mai primit acordul de mediu din cauza noxelor pe care le emitea și care nu au scăzut fiindcă nu s-au făcut investiții
6. Societățile care sunt insolvență și au de rambursat ajutorul de stat nu pot accesa fondul de modernizare, deci nu pot fi retehnologizate pe banii statului.
7. S-a încercat de patru ori privatizarea Termocentralei Mintia, la primele trei licitații nu s-a prezentat nimeni.
8. Actualul cumpărător are obligația să nu dărâme Termocentrala Mintia înainte să construiască alta. Construcția noilor facilitați se vă face pe un teren alăturat.
9. Prin această privatizare s-a închis o gaură neagră ce a provocat în ultimii ani pagube de multe miliarde de lei la bugetul de stat.
Ministerul Energiei și ministrul Virgil Popescu au acționat corect în acest caz, iar atacurile politice la aceasta privatizare se fac fără a se cunoaște realitatea din teren sau manipulând cu informații greșite.
În cazul Termocentralei Mintia statul și-a arătat incapacitatea managerială în ultimii zece ani și e firesc să se dea șansa unor privați să demonstreze că pot face un lucru mai bun decât statul.”
3/ să-i dea careva o bere lui Scholz.
Un Bergenbier …sa vada si neamtu’ ce ii aia o bere buna …
@MosOpinca, prietenii știu de ce.
5 Am rude apropiate intr-unul din satele alea din comuna.
Satele sunt pline de case in constructie, de la stadiul de fundatie la cel de „la rosu”. Proprietarii sunt plecati sa munceasca prin strainatate.
Acum cativa ani, cand mi-am vizitat rudele, una dintre ele m-a plimbat prin sat si imi arata: ‘uite casa asta e a unuia plecat in Anglia, asta a unuia plecat in Italia, la astea doua proprietarii sunt in Spania” etc. Prin sate mai sunt batranii si copii celor plecati la lucru in strainatate, care din diverse motive nu i-au luat cu ei. Putinii tineri care au mai ramas lucreaza in orasul Buzau la diferite firme.
Un unchi, dupa ce s-a pensionat acum vreo 10 ani, si-a vandut apartamentul de la oras si a cumparat o casa in satul natal pe care a renovat-o.
Se zvonea inca de pe atunci de rezervele de gaze din subsolul comunei si era foarte optimist in aceasta privinta : „intr-un an-doi o sa avem gaze”. Tot cu lemne se incalzeste si acum.
Pentru ca bagi teava in pamant in zacamant si o legi direct la aragaz, nu? :))
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257649
Taxa pe piscina, imi aduce aminte de cormorani 😂🦩nu-i bai ratatii in loc sa imbunatateasca nivelul de trai vor sa-l restranga, si asa muiag aia din franta cu muiaga aia de la bucixele vor comunism de rit nou, toata lumea la apartament, ca asa se creste o civilizatie sanatoasa, la apartament inghesuit ca gainile in ferma
You vill live in ze pod and you vill eat ze bugs.
Apropo de Autostrada vietii noastre pierdute, e mai ieftin sa exproprieze si sa daramane tov colonei si altii care au casele pe traseu. Mult mai ieftin decat sa faca tuneluri, dar… e un studiu facut la misto, sa zica ca au muncit, nu doar au luat banii.
#7 Meditează, contemplează, se actualizează. Vă rugăm nu opriți procesul, poate afecta stabilitatea sistemului.
Eu zic sa luam exemplu de la lumea civilizata, Danemarca, Suedia, UK, Elvetia si sa pastram vamile. Ce rost are Schengen acum can tendinta e inversa?
Probabil nu indeplinim conditiile dar Germania si-o cam ia la mumu si cauta sa ne mituiasca.
@Claudiu – Ce vami visezi cretinel? M-am intors acum 1 luna din Suedia pe sosea si in afara de faptul ca platesti 63Euro la trecerea prin tunel nu ai alt reper ca treci din Suedia in Danemarca. Nici Danemarca-Germania – te urci pe bac, te dai jos de pe bac fara sa te inrebe nimeni nimic.
La granita dintre Germania si Elvetia nu e nimeni, desi mai sunt in picioare casutele vamesilor.
Iar UK nu e membru Schengen si au tinut sa iasa si din UE.
Danemarca-Germania:
https://youtu.be/YUIdDURRhaA
Suedia-Danemarca:
https://youtu.be/PomCCTBSjZ8
Elvetia-Germania:
https://youtu.be/vac8F8rausI
În Mintia au fost investite fonduri de 151 milioane euro pentru retehnologizarea și a fost vândută pentru 91 milioane euro. Business as usual…..
Cate datorii are? nu cumva 1.5 miliarde EUR? Vrei ca datoriile astea sa creasca si mai mult? Cat despre valoare ei, asta e a patra runda de licitatii. Nimeni nu a vrut sa o cumpere. Gunoi scump. Daca folosesti 151 milioane de eur sa tai frunze la caini de toti banii nu devin brusc frunzele alea taiate valoroase.
Da, da, aceeași teorie cu pierderi, datorii, etc. Vom îngheța, dar vom fi liberi!
@alexnicolae: văd că ai aceleași justificări ca purtătorul de cuvânt al PNL, mai puțin partea cu green deal, pe care tu nu o amintești. Ai un plus!
@Bugsy
Crede-mă, europa rezistă o iarnă cu gazul strâns. Dar rusia fără gaz înseamnă o a doua revoluție bolșevică când vor muri de foame.
Uite aici ce înseamnă Rusia fără gaz:
https://youtu.be/Eo6w5R6Uo8Y
A mai fost postat pe-aici. Putin își joacă cartea finală. Totul sau nimic. Efectiv nu mai are nimic de pierdut. Arde gaz de 10 milioane de euro pe zi. Începe să adune alți soldați că a rămas fără soldați capabili. Lumea nu mai vrea să lupte, în multe ‘republici’ de unde ia cu forța lumea începe să facă scandal (până la urmă, ce-au de pierdut, ori mori împușcat de FSB ori mori pe front împușcat tot de FSB).
Populația va fi ok, se va aduce gaz de la americani, din qatar, petrol de la iran, din Africa, se va rezolva problema.
Lumea nu înțelege că petrol și gaz este destul pe lumea asta, problemele erau 2 mari și late:
1. Gazoductele dinspre Rusia erau extrem de convenabile.
2. Rușii au oameni infiltrați peste tot cu misiunea strictă de a se asigura că nu există alternative și să pară că nu există nici o alternativă.
Nimic nou, same game, different players.
@Bugsy, producea energie si era pe profit firma respectiva si nu am inteles eu bine? Cum e sa fie o firma care i se permita sa aiba 1.5 miliarde de EUR datorii si fara nicio posibilitate de a le platii? E doar una din gaurile negre din economia romana. La fel cum a fost combinatul de la Galati. Cum mai sunt alte cateva. Daca scapam de ele in anii 90 acum eram mai bogati cu 1. 5 miliarde inmultit cu numarul de firme din astea falimentare, la care se adauga profit, taxe si salarii pentru muncitorii care ar fi lucrat la firmele astea. O tara cu 100 miliarde mai bogata. 100 miliarde de investit in reactoare nucleare, infrastructura energetica, feroviara, educatie, etc. E mai bine sa avem gunoi dar sa fie gunoiul nostru decat sa avem bani si sa cumparam cele mai noi calculatoare si facilitati de cercetare in bioenginerie si genetica (am dat un exemplu extrem)? Hai sa depasim ideile din comunism.
@Bugsy si ca referinta despre PNL cred ca sunt si ei comunisti. Nu reusesc sa inteleaga ca proprietatea privata si libertatea (economica, politica, expresie) e solutia normala. Masurile pe care le iau, la fel ca PSD sunt doar pentru ca sunt fortati de realitatea implacabila.
@alexnicolae: am înțeles, servești aceeași ciorba reîncălzită de 30 de ani cu găurile negre, Galați, CFR, …., Care trebuie falimentate și apoi privatizate pe nimic. O să aștept cu interes sa văd acel miliard de euro pe care irakienii cu sediul la Amman îl vor investi la Mintia. Ai pomenit ceva și despre cercetarea românească?
@Bugsy, e irelevant daca investesc sau nu, e treaba lor, e firma lor. Ideea e sa nu mai platim inca 1.5 miliarde de EUR sa taiem frunze la caini.
S-au vandut pe nimic pentru ca nu mai valorau nimic pentru ca statul e incapabil sa faca ceva eficient chiar daca este potential.
appo, asta e o regurgitare a purtatorului de cuvant al PSD cum ca s-ar fi investit 150 mil..
” Emil Gros: Nu s-au investit niciodată 150 de milioane de euro la Mintia. S-a investit în 2008-2009, s-au făcut niște investiții, undeva la 50 de milioane de euro, în grupul 3 care a funcționat din 2008 până în 2021, vrei 12 ani, pe investiția dată. Dacă raportăm și datoriile pe care le-a acumulat Mintia pe perioada asta… Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Știm foarte bine că CEH a pornit în 2012 cu datorii la stat zero și a ajuns să acumuleze datorii de 1,5 miliarde-2 miliarde de euro.”
Vai, ce descoperire! PSD, moștenirea comunistă, mai nou Putin…… Putina creativitate se poate? Găsește și tu alt scapegoat!
I-a făcut sărăcia energetică pe germani la fel de corupți cum sunt ai noștri ?
Au crescut suficient de mult prețurile la noi încât oricum nu mai contează ?
Sau ceva ceva ruși tranzitează Moldova și România și ajung mai ușor în Nemția ?
:)))
A murit Gorbi.
Acum au rămas Elisabeta, Kissinger, Carter & Iliescu.