Vai ce urăsc fazele astea…

De ce nu te muți tu acolo? Ah, că nu ai ce face?! EXACT DE AIA s-au mutat și tinerii de acolo! Au aflat de undeva că la oraș e apă caldă și buda nu e la 500m de casă și au plecat.

Satele astea nu au nici o șansă, în afară de câțiva oameni care vor să trăiască departe de civilizație.

Acum sincer, și mie mi-ar plăcea să stau departe de oameni, dar cu internet (a ieftinit domnu Muscă abonamentul la Starlink) și apă caldă. Restul mă descurc. Cobor eu la oraș o dată pe săptămână după pâine, bere și gloanțe, că coastele și ciocolata cresc în copac în zonele astea. Între timp bricolez un cuptor de pâine, fac un beci pentru cartofi și fructe și mă descurc. Teoretic.

Apă caldă neapărat. Îmi iau eu un Hilux pentru cărat materiale, că v-am zis că satele astea sunt așa pentru că oamenii nu au cu ce aduce materialele pentru renovări.

În alte știri, iar au început știrile cu „Sardinia îți dă 15.000€ să te muți la ei la sat, unde, la fel, nu ai de nici unele și nu din ce să faci bani, și sunt condiții, dar nu ne ajută la știre, așa că o să omitem asta”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Eu sunt mai pretențioasă: internet, apă caldă, canalizare, curent electric și căldură la o răsucire de buton. Și șofer pt Hilux-ul ăla, că n-am carnet.

    00
    • soră AB, comentariile tale nu mai au savoarea de altădată, ceva le lipsește
      😜

      00
    • Sora AB n-a mai avut o zi de concediu de odihnă de … luni se face fix 1 an, iar zilele ei de muncă au între 9 și 14 ore, așa că ințelege-o și pe ea! A avut 5 zile medical pt covid, din care una era liberă legală, c-așa e ea, norocoasă.
      Fie îi dă târcoale un burnout, fie deja se prăbușește în hău și încă nu s-a prins.

      00
    • Sora (13) AB, calmeaza-te si nu te intrista. Totul e in regula, n-ai cum sa te lovesti. Abisul ala in care cazi n-are fund. Am verificat personal!

      00
    • @GoGu, zici că nici AVC-ul, nici infarctul nu ne pot opri?!

      00
    • Pe mine nu m-a putut opri o pareza (de care am tras 1 an pana la recuperare) si 2 cronice, dar eu sunt o persoana mai driven.

      Despre AVC sau infarct, nu stiu ce sa zic, n-am avut experiente … inca.

      Totusi sunt sanse mari sa nu te opreasca mai mult de o data.

      00
    • Mulțumesc pt încurajări! :)

      Da’ eu tot aștept concediul. :) cică s-ar putea de miercurea ailaltă.

      00
    • stii cum se zice… anul asta primavara a picat intr-o joi.

      00
  2. + noroi aproape continuu (mai te scapa inghetu) din noiembrie pana prin martie-aprilie.

    00
  3. Sau vecinul pensionar care arde gunoaie lângă gardul comun de dimineața până seara

    00
    • Sau vecinul alcoolic care, la fiecare betie, dupa bataia regulamentara administrata nevestei, incepe sa urle ce vecini de cacat are si ce le-ar face

      00
    • Urletele lu’ ala betiv nu sunt cea mai mare problema. Ala mai si fura, ca de unde sa bea ?!

      00
    • Am fost in vara cu covidul mai mult timp la tara:
      – manele la blana, ca la nunta, de dimineata pana la 1 noaptea, din 2-3 locuri simultan.
      – vecinul din stanga a facut miniferma de porci, 15-20 de capete la 1 metru e gard, nu puteai sa stai afara de miros si de muste.
      – politistul satului isi batea nevasta insarcinata vis a vis de casa mea, ca a venit peste el la amanta.
      – nici un copil pe raza de 2 km de jur imprejur, s-au plictisit ai mei de nu mai vor sa calce pe acolo.
      – masini cazute trecand cu 100 la ora pe strada principala, claxonand toti prietenii si eventual si cu ceva muzica la blana.
      Ca si plus, nu erau tantarii astia nenorociti, asiatici, de musca si ziua care au invadat bucurestiul, puteai sa stai si tu fara autan afara. Cat o mai fi asa nu stiu, ca din ce am vazut isi extind arealul de la an la an.

      00
  4. Pui articol la ora la care oamenii stabiliți la ,,sat,, merg la culcare. Îți povestesc daca vrei mirajul repopulării satelor rămase fără locuitori. Că stau în unul.
    ,,Apa minerală pe ce raft e?,, Nu avem apă minerală, că nu e cerere. Dar putem aduce miercurea viitoare,,.

    00
    • e pont de făcut o sifonărie! aștept cu interes articolul.

      00
    • Am citit cândva un articolaș despre orășeni pensionați, retrași la pensie „la țările” lor (după renovarea casei părintești). Am reținut comentariul patroanei magazinului din sat „au venit și au cerut plicuri de capucino și 3 în 1 și n-aveam. Da’ am adus și apoi au început să cumpere și alți oameni din sat. La fel a fost și cu alte produse mai de la oraș”. :)

      00
    • @Paco, poate la tine în sat e ora de culcare, p-acilea pe la sat s-au culcat oamenii de minim o oră, poate 2, că e vară și se robotește p-afară zi-lumină.

      00
    • Ok.
      (Pentru cititorii noi şi cei neatenți la nickname, stau în Spania, nu am nimic în comun cu Pucheni-Muşcheni sau Cerneteaz).
      Am luat decizia să ne mutăm după opt ani de lucrat în oraş turisitic, Benidorm mai exact.
      Aproape de burnout, ca să introducem şi termeni pe înțelesul corporatiştilor, am hotărât să rupem uşa, oriunde, dar mai la relax.
      Întămplarea a fost să ne întâlnim cu ceva bună prietenă de-a consoartei, care ne-a oferit varianta de ,,haideți la sat,,.
      Sat la munte, ceva patrimoniu cultural, ruine de pe vremea templierilor, un bullshit foarte bine împachetat ( la sat mă refer) vine lumea face poze, au ghizi, poveşti cusute cu ață albă, marketing lux.
      Condiția a fost ca amândoi să găsim de muncă, s-a rezolvat.
      Casa unde stăm e o măgăoaie cu trei etaje( am pus aici pe blog şi o poză, dar nu cred că s-a uitat cineva) care dispune de (o dau pe imobiliare style):
      – încălzire centrală alimentată cu motorină tip C, cu rezervorul de 1000 de l trec o iarnă
      – curent electric şi canalizare (le-am pus că nu ştim cine citeşte pe diagonală).
      – internet fibră optică, 1000 Mbs şi canale TV/ 36 euro pe lună
      – electrocasnice noi în casă ( frigider, plită cu inducție, maşină de spălat, microunde şi 4 TV-uri LCD )
      – interiorul proaspăt zugrăvit, uşile şi ferestrele lăcuite.
      Încheiem cu casa, mergem prin împrejurimi.
      În sat e farmacie, dispensar ( la 8 km e stația de ambulanțe şi un mini spital, la 50 de km şi un infarct e spital municipal) două magazine gen ABC, unul e şi măcelerie, o brutărie, un magazin cu produse locale ( miere, trufe, migdale, şuncă de bou) două birturi şi două restaurante. Frizerița vine sâmbăta şi duminica, te faci giugiuc cu programare.
      Cum la o lună după ce m-am mutat nu aveau apă încă apă minerală, mi-am cumpărat maşină.
      Şi acum ajungem la cel mai drăguț subiect din povestea cu repopulare, sate abandonate şi povestioare lacrimogene despre case cu 1 euro şi miros de transhumanță: relaționarea cu oamenii locului. Cu ăia din sat, pentru care eşti o vinitură, ai şi bonus când le spui unde te trage pământul.
      Aici e fenta, nu 20 de saci de ciment şi un camion de nisip să refaci bojdeuca din Sardinia.
      No, cam atât s-a putut, concluzii nu am, momentan e bine.
      Babele mă plac, moşii mă invidiază pentru fizic, cu primarul mă tutuiesc.

      00
    • @Paco, nu te înfoia, eu la fusul orar București-Madrid m-am referit. :)

      00
    • @Paco, sunt convins că ești convins că ce-ai descris tu aici sat made in Spania este oleacă lux pe lânga câteva orașe mai mici din România. :)

      00
    • diferența sat/oraș nu este de confort fizic, aia e exact ultima problemă. unii pur și simplu nu se descurcă cu un stil de viață care presupune un număr relativ redus de interacțiuni cu alți oameni, de regulă cam cu aceiași oameni. mintea lor pur și simplu moare de foame.

      PS. spui mai sus „încălzire centrală alimentată cu motorină tip C, cu rezervorul de 1000 de l trec o iarnă”. aș citi cu mare atenție dacă ai vrea să spui mai multe detalii. mă interesează subiectul, așa, just in case, chiar dacă sunt racordat la gaz.

      00
    • spui mai sus “încălzire centrală alimentată cu motorină tip C, cu rezervorul de 1000 de l trec o iarnă”. aș citi cu mare atenție dacă ai vrea să spui mai multe detalii. mă interesează subiectul, așa, just in case, chiar dacă sunt racordat la gaz.

      la noi, mai realistic ar fi cu butelii mari de gaz.

    • @Vali. ideea este bună – studiez și varianta asta. sincer, încă nu-mi este deloc limpede dacă este o problemă reală de care chiar trebuie să mă ocup sau de banii ăia ies mai bine plătind un duhovnic sau un psiholog să-mi explice cât de paranoic sunt.

      00
    • @Joker, principalele activități sociale în sat sunt fiestele, băutul, bârfitul sau răstălmăcirea vorbelor și faptelor. Ca exemplu, am făcut picat bolnav la pat (ceva pui de Covid cred ), nu am ieșit din casă niște zile, prin sat umbla vorba că m-am despărțit de consoartă și am plecat în Ro. Cum aproape toți în sat sunt rude, mare atenție pe cine înjur. Sfârșiturile de saptămână sunt dedicate înmormântărilor, puține au fost fără un drum lin spre stele, biserica e chiar în fața casei unde stau.
      Despre centrală nu știu să îți dau mai multe amănunte, că nu mă pricep. E o chestie la fel de mare ca un frigider Fram alimentată cu motorină și de care sunt legate caloriferele și apa caldă din casă. Era aici când m-am mutat, nu știu preț și alte chestiuni tehnice. E legată la un rezervor din plastic de 1000 de l pe care îl umplu când e nevoie. Sun, vine omul cu cisterna bagă cât îi spun și cam asta e.

      00
  5. NOU
    #27

    Case si sate construite dupa standarde de viata din alt secol … cand stiai ca sa ai apa si canalizare sistematizate e doar un vis, sau nici nu-ti inchipuiai ca exista asa ceva, bagai un mobilier din lemn masiv si decoratiuni pe fatada casei. In zilele noastre preferam sa stam in orice cocioaba care doar sa aiba apa, caldura, canalizare si internet. Numai uita-te la cum se construieste in ultimii 30 de ani, 90% din case sunt urate cu spume pe dinafara. Alt veac, alte prioritati.

    00
    • La mine în sat erau o grămadă de tâmplari. Bunicul meu are tâmplăria (ferestre, uși etc.) făcute de un tâmplar din sat din lemn masiv. Unul din tâmplarii din sat. Acum nu cred că mai găsești în tot județul 5 tâmplari.

      Mă gândesc că nu era așa scump să faci ușile alea frumoase cu elemente decorative pe ele. Acum o ușă simplă cu furnir e lux.

      Meseriașii la fel. Zugrăveala din casă e făcută de cineva din sat. Să nu mai zic de casă, că a fost făcută de bunicămiu, cu tatăl lui, cu vecini, cu veri. În fine, erau alte costuri. De aia sunt casele urâte cu spume acum, că ar fi foarte scump să faci ceva frumos.

      00
  6. NOU
    #29

    Combinatiile astea, si nu doar pe ceva coclauri, sunt bune pentru cei care pot lucra remote.

    Curent (panouri daca nu ai retea), Starlink, un 4×4 decent, niste ciobanesti, o fosa septica buna, soba/semineu si esti domn intre domni.

    Cobori seara la birtul din sat pentru socializare, o data pe saptamana la cel mai apropiat Lidl/Kaufland/etc.

    00
    • Daca ai 2 zile ca-n video nici macar de-o cafea nu-ti mai ramane in baterii, nu mai zic de panouri.

      PS: vezi ca inainte de zoom-ul de dimineata trebuie sa dai de mancare la ciobanesti ca sa nu te considere pe tine apetisant.
      Iar dupa scrum meeting tre’ sa spargi niste lemne ca sa duduie soba. De ce sa duduie? Pai casa nu e izolata si tre’ sa bagi sala la lemnele alea de ajungi ca Valuev in primavara.

      La tara e misto, dar e misto vara si pe vreme frumoasa. Cand ploua iti smulgi genele de plictiseala.
      Apoi e nevoie de un anume tip de om, unul care stie sa puna mana, sa repare cu ce-are p-acasa, sa faca din cacao cu lapte avion mach 3 si sa-i mai si placa treaba asta. Si astia-s tare putini.

      00
    • Vezi că pt soba/șemineul ăla trebuie să cari zilnic lemne din magazie în casă.
      Asta dacă în vară ai plătit pe careva să le taie și să le spargă. În caz că ai făcut-o tu manual (măcar spartul), în funcție de vârstă, te resimți între o lună până pe la decembrie.
      Să zicem că o bună izolație rezolvă măcar parțial frigul de dimineață, dar soba și șemineul au încă nevoie de a fi curățate de cenușă în fiecare dimineață, înainte de a aprinde focul.
      Măcar montează o centrală pe lemne. Măcar alimentezi un foc și cureți un focar și încălzești toată casă, plus apa pt spălat (vase și corpuri vii).

      La dracu! M-am făcut o prințesă de oraș! Și eu care credeam că-s încă o țărancă de la Dâlga!

      00
    • @GoGu, Da’ de ce să-ți smulgi genele de plictiseală?! N-ai și tu o carte, sau 5 sau 100 (d-alea cu foi și semne mici și ghidușe pe ele, cu d-alea cu câte o cifră-n colțuri și la mijloc) sau netflix sau Amazon prime sau alte drăcii d-astea.

      Complet și total de acord cu tine la ultima frază. Știu că nu-s omul ăla.

      00
    • Mi-a dat o lacrima inghetata in coltul ochiului de la atata nostalgie.

      Mi se scoala parul pe sira spinarii cand mi-aduc aminte de activitatea preferata de sambata dimineata. Inainte de munca (scoala pentru mine) scoteam cenusa intre 6 si 7 dimineata. Apoi dadeam cu matura prin frig ca sa nu ramana mizerie in casa.

      Stateam doar cu nasul afara din paturi si ma rugam la toti zeii pamantului si subteranului sa ma sara din schema si sa nu ma cheme la treaba.

      00
    • Care pături?! O plapumă d-aia țărănească, de….. dracu’ știe, cred că trăgea spre 10 kile, nu mișcam sub ea.

      Cca 35 de ani mai târziu încă am senzația că o învelitoare prea ușoară nu mă încălzește. N-am încercat niciodată o dumă de puf/pene.

      Intr-un mod extrem de bizar, încă am nostalgia iernii lui 84/85, cred. A fost super frig, la bloc crăpau caloriferele. Cumva tata a reușit să cumpere lemne și ne-a externalizat (vorba unei foste colege cu copii) la bunicul matern în același oraș, la casă. Eram încă prea mici să fim puși la vreo muncă, încă suficient de mici ca olița să nu fie o problemă, grădinița se pusese în cui. Tataie se ducea în fiecare dimineață la piață să cumpere gogoși calde și gaz. Cumva, niciodată, nicio gogoașă n-a mai fost ca alea. Niciodată viața n-a mai fost la fel de fără griji.

      00
    • @AB

      Haiyaa, apucaturi de oameni de la ses.

      Paturile in discutie „e doua”. Pe mine bunicii m-au prostit ca sunt din par de camila.
      Una se pune peste cearceaf si una peste tine, sub plapuma.

      00
    • @GoGu, olteancă de pe malul Dunării. Not proud, not ashamed. :)

      Grrrrr, ce mi-ai amintit, așternuturile alea erau așa reci, că nu-ți venea să te duci la culcare.

      00
  7. P-acolo daca faci vreun avc esti numa’ bun de pus in sicriu.

    00
  8. Chemi salvarea, vine elicopterul. Maine

    • Nu mai vine, apare la stiri 😆

      00
    • pentru patologiile „comune”, serviciile medicale sunt poate chiar ceva mai bune decât în orașele mari, măcar din pdv al accesibilității. problema uriașă este lipsa personalului calificat. spitalul din Petroșani are în organigramă vreo 24 de medici specialiști lipsă. au adus cumva un neurolog care face și pe psihiatrul și pe moașa și, dacă tot știe ceva meserie, in extremis face și chirurgie de urgență.

      00
  9. Oamenii cu vise de viata la tara sunt tocmai aia care au trait la bloc si nu stiu cat de grea si mizera e viata la sat.

    Mai mult, ei nu inteleg a viata la sat e chiar mai scumpa decat la oras, pt ca investitiile necesare pt un trai decent sunt foarte mari, iar pentru a suplini cheltuielile cu autoconsumul, e nevoie de munca multa si adesea nu mai ramane timp si de „job-ul remote”.
    Vaca nu se mulge virtual, curatenia nu e facuta la animale de androizi si culturile nu se sapa singure.
    Orice rahat trebuie cumparat de la oras, iar asta are costuri mari.

    Am doua case de la bunici de vanzare, dar nu ma intreaba nimeni.
    Au baie in afara casei si WC in curte; atat i-a dus capul.
    Apa calda se face modern (anii ’90) la boiler cu lemne si fugi in casa pe afara. Iarna era sport sangeros.
    Probabil boilerul e spart, ca sigur nu a mai fost folosit de 15 ani, dar a fost golit.
    Am si apa calda de la un butoi negru de tabla! Era inventia bunicului si era tare mandru!

    M-am racordat la apa, pana la o cismea in curte, dar au oprit-o dupa niste ani, pentru ca erau foarte putini racordati si costurile erau prea mari.
    Acum trag de zor canalizare, ca totul se face cu firma fratelui primarului.

    Nu se va racorda nimeni, pentru ca ghici ce? Nu are nimeni WC in casa si nu mai exista dorinta si putinta sa isi faca bai. Costa baia mai mult decat valoreaza casa.
    Cei in viata asteapta pensia mizera sau moartea; care vine prima.

    00
    • Măcar p-ai mei i-a adus capul să facă baia lipită de casă și apoi un ceva de legătură. Tot boiler pe lemne. De la începutul anilor ’80, când am început eu să am amintiri era baie în casă.
      Da’ un sistem de țevăraie atât de fistichiu, că era nevoie ca în absolut fiecare vacanță să ni se amintesc ordinea și sensul robineților și ulterior la 2 din 3 băi. Totul pt un amărât de duș.
      Dar e apă curentă de cca 40 de ani, de 3 ani e asfalt, în curând vor fi gaze si canalizare, și strada s-a umplut demult de vile, așa că or să-și pună toți de toate.

      00
    • Mi-am petrecut majoritatea copilăriei la țară, la bunici. WC în fundul curții, doar apă rece, încălzită la lighean, casă de paiantă, tot tacâmul.

      M-aș muta și mâine la țară, dacă aș fi singur. Motivele pentru care nu o fac sunt legate de soție și copil. Soția ca soția, să zicem că aș fi avut una cu aceleași aspirații ca mine, dar tot ar fi fost dificil pentru copil. Prieteni puțini, naveta către oraș la liceu…

      00
    • De acord, doar ca cine face job remote poate face vreo macar 8000 lei ca si cuplu si nu mai sta dupa vaci si cine stie ce gradina imensa de legume.

      00
    • Când mă gândesc la budă in curte și „baie la lighean” în ultimii ani de menstruație, cu hemoragii ucigașe din cauza de fibroame, absolut fiecare celulă din corp și de pe corp, inclusiv mătreața, firele de păr în curs de cădere și partea din unghii pe care o să le pilesc diseară o pun de o revoltă, răscoală, revoluție sau măcar un scandal stradal.

      00
  10. E mișto să te izolezi așa pe la 50+. La 30 e moartea pasiunii, dacă ai și copii ar trebui să fie interzis prin lege.

    00
  11. Trist si nu prea. Eu am un teren care a avut o casa in mijlocul muntilor, izolat de sate, fara semnal la telefon pana acum 1-2 ani, foarte greu accesibil, 7 km de primul sat. Acolo daca stai o noapte risti sa fii vizitat de cel putin 2-3 mistreti si de o haita de lupi. Nu-i zona de ursi. Vulpile si caprioarele sunt la ordinea zilei. Cum e la mine asa e in satele astea. Da, e frumos, e natural, toata zona e parasita de vreo 20 de ani, mai trece cate-un cioban din ani in pasti pe acolo. In rest, salbaticiunile. Pur si simplu nu ai ce face acolo, decat, cum zice Vali, sa te izolezi de lume. Dar nu poti duce acolo copiii si sotia ca le distrugi viata. E atat de simplu!
    La vreo 10 km peste coclauri e un sat exact ca cel prezentat in video, care trage sa moara. Ne rugau babele aproape in genunchi sa mergem sa cumparam case acolo. Ce drac’ sa faci acolo? Sa o iei razna?
    Natura, bla bla, aer curat. Bun de un weekend, dar atat!
    Viata e extrem de grea in astfel de zone, oricat de tanar si aventurier ai fi!

    00
  12. Satul în care am copilărit (Pleșcuța, județul Arad) are cred că 124 de numere, dar au net, apă curentă, drumuri asfaltate etc.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Ple%C8%99cu%C8%9Ba,_Arad
    Nu am mai ajuns de mai mulți ani acolo,dar știu de la mama că se fac lucruri frumoase în comună, îl laudă pe primar. Am vorbit cu ea și spunea că merge la farmacie în sat să-și cumpere medicamente (nu știam că au așa ceva).
    Nu mai știu cum e cu joburile în zonă, dar comuna s-a dezvoltat.

    00
  13. trebuie sa ganditi out of the box. S-ar putea face o chestie pe care o voi numi Hybrid-Self Sustainability.
    1. Cumperi vreo 5-6-8-10 din astea si le pui la punct dupa standardele secolului 20, nu 21, ca sa mai lasi putin loc pentru ca ‘salbaticul din tine” sa se simta zen.
    2. 1 data pe sapt contra cost te ocupi de cumparaturi si coletarie, ca trebuie cate un bax de bere si un topot nou din cand in cand.
    3. te promovezi prin Coloja sau alt coleg de-al lui si ii spui sa-ti recomande casele clientilor sai cu diverse afectiuni, stres, overburn, etc
    4. te promovezi si la cei care pot lucra de la distanta si vor o deconectare de la forfota florestiului
    5. ar fi ca un FREE TRIAL si pentru cei care au de ganduri din astea de a se muta in salbaticie dar inca nu au banii sau curajul.

    00
    • 6. nimeni de acolo sa fie cunoscut sub numele real. Eventuale comenzi din exterior sa se faca sub pseudonime.
      Astfel si cei care se tem de nedreptatile justitiei sa poata locui acolo o perioada.
      7. bun si pentru influencerii carora le-a iesit porubelul pe gura sau au dat tzepe cu nft.

      00
    • Pare un plan bun, de ce nu te bagi?

      00
    • Ai banii lui Andreea Esca?

      00
  14. Ai nevoie de curent si de internet. Restul se rezolva. Cand cade curentul (ca mai pica vreun copac peste linii), ai generator. L-am folosit 2 ore in total, intr-un an, dar este. Cu butelie de gaz si benzina (ca nu stii de care ai nevoie). Duce cam tot ce conteaza: pompa de la foraj, lumini, hangaralele din bucatarie, sa nu se strice mancarea in frigider, niste prize, sa poti pune si radiatoare, daca vine bucuria in creierii iernii etc. Pus panou separat, dai click sus-jos si te descurci.

    Lemne am ars cam 9 tone anul trecut, ca ne place sa mearga si focul (desi e incalzire electrica decenta, la 16 centi / kW. Caratul de lemne (care se comanda deja taiate si vechi de macar 2 ani) e un sport relativ enervant, dar face muschiul frumos. Cu 30 de bucati pe zi, faci 26 de grade.

    Elicopterul vine la terenul de sport. Au venit 2 in vara asta, ca se zdrobise careva pe drumul ce se cheama „rupe-gatul” in traducere libera. Nu ajungeau destul de repede la spitalul mare si frumos, asa ca au venit elicopterele.

    Ai nevoie de drumuri impecabile si curate. Asa poti sa faci si un pic de naveta (30-40 de km un drum), fara prea multe probleme. Benzina s-a ieftinit din nou.

    Mai ai nevoie de siguranta (politie, firma de securitate etc.). De pompieri, in caz ca iei foc. De vecini buni, pe care ii apropii purtandu-te ca oamenii.

    De adaugat: scoli utilate, autobuz, sa nu conteze ca scoala e la 10 km de casa, eventual niste atractii turistice (lacuri, partii de ski etc.), sa nu te plictisesti.

    Rezolvi infrastructura, oferi conditii decente, si oamenii vor incepe sa se mute (aia pentru care merita miscarea asta) in afara oraselor. Daca nu au decat sate paraginite, drumuri vai de capul lor si nimic sa faca, nu ai cu ce sa ii atragi.

    • Si in Romania sunt deja plin de drumuri asfaltate. Si nu ai nevoie de 3-4 surse de caldura, ca prin Canada. La Jibou de ex. este Smurd cu elicopter. Majoritatea satelor care au avut posibilitatea si-au tras gaz.
      Prefer de 10.ori viata de aici, fata de cea pe care o prezinti, tu, din fundul curtii Canadei.
      Cand o sa iei la pas Transilvania de centru si nord, Banatul si Bucovina, o sa cam ramai traznita de ce gasesti.
      Da. Sistemul medical e slabut si ca e subfinantat si pentru ca aia buni s-au carat timp de 20 de ani.
      N-am nimic cu tine, dar imi dai senzatia ca vrei sa prezinti ceva, ce nu merge, amagindu-te singura.
      * cu ce solutii propui tu de acolo, in Romania, la ce costuri, cred ca ma scarpin la oua, fara sa fac nimic 10 ani in Spania.

      00
    • Dojo, sunt vreo 2-3 ani de cand tot incerci sa(ti) arati cata „civilizatie” e pe acolo fata de restul planetei…

      Ai grija de sanatatea ta.

      00
    • @Sovieticul – inainte sa iti aperi cu patos patria ar trebui sa te informezi mai bine – Dojo nu sta in Canada :)

      Daca ai citit exact ce spune ai vedea ca are incalzire electrica in toata casa la un pret decent insa prefera sa foloseasca un semineu pentru ca le place senzatia, mirosul, etc, nu ca daca nu face focul in soba e frig in casa – este o diferenta uriasa.

      Celalalt combustibil era pentru un generator – asta nu e o ideea deloc rea intr-o zona semi rurala sau rurala, chiar daca nu ai nevoie de el e bine sa fie acolo. Intr-un sat ca asta din clip ce crezi ca se intampla daca e furtuna si se rupe un cablu sau face scurt pe undeva? Crezi ca o sa fie lipsa de curent 30 de minute, o ora sau 1-2 zile, pana ajunge o echipa in zona?

      00
  15. Cam toți cei ce blamează viața la sat fug de munca fizică. Ca apoi să se scoale la 5 dimineața și sa alerge în parc. Sau să nu facă nimic măcar asta, dar să se plângă de dureri provocate de sedentarism….

    La unii e lene, alții îi zic relaxare după o muncă (sedentară) stresantă, alții îi zic confort, unde schimbă un ecran de 24″ cu unul de 55″…….

    Eu unul am o slujbă stresantă per total, include multe ore de condus, relații cu clienții, cunoștințe tehnice și practice ridicate. Dar îmi place să conduc, să văd locuri noi, oameni noi, chestii noi, soluții diferite ale aceleiași probleme, îmi place să repar lucruri. Totuși este obositor, fizic și psihic. Așa că mă relaxez în grădină. Sap, tai pomii, tund iarba, id, mai plantez ceva, mai repar o sculă, mai fac întreținere la utilaje (motocoasa, drujba, mașina de tuns iarba, ascut cuțitele și mai ales topoarele, foarfecele de grădină etc.). Transpir, mă pișcă țânțarii și urzicile, mai mă tai sau mă zgârii, mă obosesc. Dar e o oboseală plăcută….

    00
    • e un pic deplasat sa compari alergatul in parc max 1h de cateva ori pe saptamana cu a avea grija de o proprietate oarecare de la tara zi de zi. lol.

      00
    • @Mihai, uite un secret :dacă faci în fiecare zi câte ceva, nu este un volum mare de muncă. Desigur, depinde cât de mare este proprietatea, dacă ai animale, ce fel de animale, șamd.

      Alergatul de câteva ori pe săptămână ajută cât o frecție la un picior de lemn. Te minți că ai făcut ceva, așa pentru ego….

      00
    • 1. Ok, nu comparăm alergatul în parc cu munca la casă, dar chiar e deplasat să compari sportul de agrement/plăcere/de întreținere, de câteva ori pe săptămână, pe care poți să-l amâni fără consecințele majore, în caz de necesitate, cu o muncă fizică pe care chiar trebuie s-o faci în fiecare zi dată de rotația pământului.

      2. Unora poate chiar nu le place genul ăsta de muncă. Să acuzi niște oameni de lene pt că nu le place un anumit gen de muncă e cel puțin stupid.
      Mie nu îmi place genul de muncă necesară în exteriorul unei case. Mai ales la modul cum ne-o amintim cu toții ca practicată de bunicii și/sau părinții noștri, cu grădini de flori, plus grădini de legume, eventual un pic de livadă, păsări, porci, poate niște vaci și/sau alte animale.
      Pot să fac și am făcut parțial această muncă pe perioade scurte, dar s-o fac pe toată, pt tot restul vieții mele, hell no fucking way. Nope, nu, no, nein, niet, never, not me.

      Ca chestie, maică-mi ii place să grădinărească la flori și suferă ca un câine că nu mai poate fizic să facă asta.
      Altor oameni nu le place.

      00
    • @AB dragă, așa sunt eu stupid :)!

      Zii comfort, am alte abilități, nu pot ridica greutăți că-s bolnav, nu știu, sunt anti talent, toate astea ascund lenea și superioritatea încrezută a celor leneși, ce vor să se bucure de munca altora.
      Sunt sigur că ai fost singura fată de la țară cu menstruații puternice. Restul ce munceau și încă o fac, nu au nici o problemă, de nici un fel….. Sau poate iau viața așa cum e, cu bune și rele, mult mai multe rele, acceptă că nu-s centrul pământului și merg mai departe. La tăți ni-i greu!

      Avea o cunoștință mai demult o idee comunistă hardcore : în societate fiecare să facă ce îi place, să nu existe bani, șamd. Utopia din rai. Când am întrebat cine va face muncile grele a zis roboții….. Am râs și nu am mai vorbit cu el de atunci….

      00
    • @Fisherman – hai sa nu mai ridicam in slavi munca fizica sau in gradina si sa o luam ca efort sau sport, da? Poti intelege ca unii nu sunt atrasi de forma asta de miscare/sport? Eu pot sa joc fotbal zece ore pe zi, sa depun mai mult efort decat daca as taia pomi in gradina sau sa plantez flori insa nu vreau sa pun 3 flori, nu ma atrage, nu imi place.

      Acuma tu vii si imi spui ca sunt lenes ca nu pun 3 flori in gradina cand aia se face in 20 de minute si eu am jucat 10 ore fotbal, ti se pare logic? Poti folosi orice alta miscare fizica/efort, eu doar ti-am dat un exemplu.

      Am crescut la tara, stiu si se inseamna sa sapi la cazma, sa prasesti, sa faci curat la porci/gaini, sa dai de mancare la animale sau sa mulgi capre/vaci, sa cari/spargi lemne, sa culegi fructe/legume, sa faci gem, suc de rosii, vin si tuica. Pot si stiu sa le fac, insa pot sa aleg ce fel de activitate desfasor? Acum ca sunt mare, pot sa spun ca in loc sa pun panselute in curte prefer sa joc fotbal, tenis, sa alerg sau sa mergu cu bicicleta?

      00
    • @Fisherman, singura muncă de care vreau să mă bucur e a mea proprie.
      1. Sunt operată pe coloană, coloana mea e între tije de titan, fixate cu șuruburi, de la baza gâtului până la noadă. De la 14 ani.
      2. Și femeile de la țară au menstruații puternice. Mi-a povestit mama de maică-sa, ii curgea sângele prin curte. Asta vrei pt nevastă-ta? Apoi a murit de cancer de col înainte ca mama să împlinească 18 ani.
      Și vorbim despre asta când o să trebuiască să-ți schimbi pampersul la fiecare oră 15 zile pe lună, când o să ajungi acasă cu pantalonii plini de sânge și când, de fiecare dată când te așezi pe budă, pică din tine un pumn de cheaguri.

      3. Poți pricepe că oamenii au pasiuni diferite, necesități diferite, etc?
      Dacă pot alege, nu mă pun în situația de a efectua activități care nu-mi plac.

      4. Da, sunt leneșă. Și mândră de asta.

      00
    • @Bigbear : omule, dacă joci fotbal 10 ore, de ce nu te caută ăia din champion league sau cum se mai cheamă? Sincer mă întreb!

      @AB, după cum ziceam, motive pentru a lâncezi sunt o grămadă, iar cel medical este cel mai des folosit, de către femei în special, pentru că provoacă sentimentul de neajutorat, de a ierta mai ușor persoana respectivă, că săraca e bolnavă. Niște flori în balcon sunt greu de udat? Dacă viața ta ar depinde de tine, să gradinaresti, să-ți produci propria mancare, ai face-o, sau ai muri de foame? Nu pot căra o sacoșă de cumpărături, dar pot ține în brațe un motan de 5 kile, luat de jos…. Așadar…. Zii confort, nu neputință.
      Cât despre problemele de menstruație, există o știință de-i zice medicină. Chiar și pe vremea lui Ceaușescu funcționa….

      00
    • 1. Niște flori în balcon nu-s greu de udat,dar nu-mi place, așa că nu țin flori în balcon. Cunoști sensul verbului „a place”? Dar negația lui?

      2. Imi car singură și motanul (are 7 kile, nu 5) și cumpărăturile.
      Îmi place cum ai ajuns de la îngrijit o gospodărie la țară, cu grădină și animale, la flori în balcon, motani de 5 kile și cumpărături. Îmi place la nebunie!

      3. Pt mine medicina s-a numit histerectomie.

      4. Sunt o dulce și nu-ți arăt cum arată o scolioză dorsolombară operată.

      00
    • Aici vorbim de alegeri nesilite.
      Acum mă întrebi ce aș face dacă aș muri de foame.
      În cazul în care mori de foame ți se pare că faci alegeri nesilite?!

      00
  16. Viața la țară e relaxantă dacă ai job la oraș.

    00
  17. Îmi imaginez știrile de peste 30 de ani cu moșnegii și babele satelor repopulate acum și abandonate atunci. Că ciclul vieții urmează legea entropiei, orice ai face.

    „Acu 30 de ani am venit aici, era aproape părăsit, casele stăteau sa cadă, dar am plecat din oraș, am abandonat traiul corporatrist și am venit aici, era un rai nedescoperit. Am investit tot ce aveam, am făcut fîntînă, baie in casă, fosă septica, încălzire cu centrala pe lemne. A fost frumos, copiii au crescut sănătos, la tara, așa cum crescusem și noi în anii ’80. Dar au plecat la oraș odată cu descoperirea fuziunii nucleare eficiente și nu au vrut să mai revină. Noi am refuzat noile reactoare, că zicea lumea că rămînem sterili pe trei generații. Acum e trist, nu avem ce face. Cîteodată e frig și izolația casei oricum nu corespunde, cheltuim mult și abia de avem 21 grade, iar la 80 de ani ai nevoie de 24, că genunchii sunt praf de la atîta biciclat cînd aveam 40-50. Firma de cablu și internet închide obloanele, că mai suntem 10 clienți, restul sunt direct pe Musklink, dar nu vreau sa stau cu lighean pe casă. Panourile alea solare abia mai scot 70% din puterea inițială, dar cine să mai monteze altele, că nici nu mai gasim ceva similar, acum reactor-reactor. E trist.”

    00
    • „nu am mai văzut un urs de 10 ani, cred că au fost mâncați de orci, că mai veneau pe la noi, după mâncare, chiar reușisem să domesticim unul, îl călăream până în oraș până să ni-l ia statul că nu e frumos să chinuim animalele”

  18. ma rugam la toti zeii pamantului si subteranului sa ma sara din schema si sa nu ma cheme la treaba.

    sa ne rugam la toti zeii pamantului sa nu fie o iarnă grea, din aia că acum zece ani, că nu o sa ne ajungă un împrumut la bancă să plătim factura la gaze. Toarșu’ geal îți dă doar 1200 metri cubi de gaze la preț compensat pe an, restul la prețul upfront practicat de distribuitori. Da, ăla mai mare ca în Monaco.

    00
    • Ba eu zic să fie cât mai frig. Așa o să-i forțeze să umble la schemele alea de intermediere….

      00
    • @Etravel – preturile de furnizare la gaz sunt atat de mari incat chiar daca ar mai exista schema de compensare nu ar mai benificia nimeni de ea, toata lumea( persoane fizice) va plati la pretul plafonat, daca se elimina pretul plafonat atunci va fi jale mare, foarte mare, doar la curent exista un consum maxim lunar pentru a beneficia de plafonare, la gaz nu exista

      00
  19. Te descurci daca esti sanatos si nu ai copii…. oarecum. Nu vedeti cata umezeala si namol este in zonele astea deluroase, pana in iunie te tot bati cu namolul. :D

    00
  20. Am facut un studiu atent, dorind sa iau ceva in Sicilia: casa de 1 EUR nu e 1 EUR (cred ca era clar!). Poate sa fie in functie de situatie si dupa ce ai platit notar, etc etc ca si a2-a casa undeva intre 20k-100k (daca nu esti cetatzean italian, e direct calculata ca a 2-a casa).
    Diferența este data de: pretul final de la licitatie – daca e casa cat de cat, o sa urce la 2-3 interesati, notar si alte cheltuieli, renovari minime sa macar poti sa sta in locuita ca multe sunt spre ruina, acte cu primaria sa te lase sa le renovezi, samd

    Merita? Sunt foarte multi factori care sa influenteze un raspuns clar. Dar posibilitati exista, mai ales pentru muncitorii remote, care nu depind de un job local care practic nu mai exista de multi ani.

    00
    • Studiază și mai atent! Când cumperi casă în Italia, ca cetățean roman fără cetățenie italiană, prima casă cumpărată este chiar prima casă. Adică nu plătești impozit. Nimic. Zero. Dacă iei alta, atunci plătești impozit. Cât, nu știu! Studiază matale, și poate dai și sursele.

      P. S. Sursa pentru ce zic eu este contul curent din care nu au plecat bani către IMU (impozit), și notarul ce a făcut actele…..

      00
  21. Hai ca nu mai suntem in iEpoca de hAur cand uneltele de baza erau ciocanul si secera.
    Avem scule cu acumulatori, avem si access la informatie chiar si in cele mai remote locuri din creierii muntilor (multzam’ Nea Musca).
    Linistea, aeru curat, privelistea… chestii priceless pentru unii.
    De neconceput pentru altii care fac alergie la orice altceva decat asfalt si beton.
    Ceea ce e foarte bine, asa e mai liniste la tara.
    Poate a scapat stirea aia cu Retezat nu mai e in patrimoniul Unesco, nu mai exista asezari umane locuite permanent in perimentru, conditie eliminatorie….

    00
  22. @klaxhu nu ai dreptate. Am si eu doaua surse in acest sens:
    1 Matusa mea (sora maica-mii) care dupa doua decenii de munca in Torino si-a cumparat un apartament intr-un orasel mic italian, la vreo 100 de km de metropola piemonteza. Nu se considera a doua casa, chiar daca nu esti esti cetatean italian si mai ai o casa (sau mai multe) in Romania.
    2 Agentul imobiliar italian cu care am vorbit. Cam de vreo o luna de zile imi caut si eu casa, vreau sa ma mut in Italia, tot zona de nord (Piemonte sau Liguria, in principiu).
    E un impozit anual, dar nu e ceva de speriat, raportat la veniturile din Italia, desigur. Plus taxe pentru gunoi, iluminat stradal, etc. Dar nu te taxeaza ca pentru a doua casa.

    00
  23. Pe la aia e 1 euro, pe la noi in Romania o casa de asta de sta sa cada din prima zi in care te muti se cere de la 15000 euro in sus.
    Ma amuza si cei care cer pe un teren cu casa demolabila mai mult decat pe un teren chel.
    Cunosc persoane care nu se pot muta la tara ca astia cer multi bani pe niste case in paragina, 15-20 mii euro sunt toti banii stransi intr o viata si nu au cum sa dea 15 mii pe o casa care mai cere inca pe atat la renovare.
    Daca se vor da si la noi pe 1 leu va asigur ca multe se vor ocupa.

    00
    • Urmaresc cateva grupuri cu case de vanzare la tara de un an si in ultimele luni au luat-o razna rau de tot.
      Nu stiu de unde vin cu preturile astea, in medie nu mai e nimic sub 20.000 Euro pt 2.000mp intravilan, nici in ultima vagauna. Casa daca e demolabila adauga 5.000 minim la pret. Apoi daca are curent inca 5.000 si tot asa.

      00
    • @CIP03, fii serios, casele alea nu sunt 1 euro, nu mai puneți botul la tot felul de pastile d-astea. :))

      00
  24. Pentru cei cu copii de liceu este destul de greu. Sunt,insa,sate cu case care au si cate doua bai,in interior,internet,si in care daca ai un buget de 4500,de familie,te poti bucura de viata. Depinde de zona,de varsta si de starea de sanatate.Totusi tb sa ai si prieteni care sa te viziteze si oameni cu aceleeasi viziuni cu ale tale. Optez ptr viata la sat,dar nu oriunde. Veniti intr o vizita la noi si va veti convinge!!!.Nu traim pe Luna

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube