Situația la zi – 29januar

 

Ăsta e genul de conținut care prinde la oameni. 14.000 shares. Câți se întreabă de ce naiba omul ăla schimbă prima oară scutece la 1 an? Neah, mămicile au dat like lăcrimând.


La ANPC se războiesc Constantinescu cu Șușanu.


Eu am încredere în prim-ministrul Ciolacu când spune că nu trebuie să ne temem de război, pare competent pe subiect. Sunt convins că primește informări de la SRI și SIE, știți voi, agențiile alea care sunt ocupate cu…chestii importante, prea importante pentru a pune oameni competenți să se ocupe de țara asta.


Hoștiuc e iar aerian când se uită la comunicatul BNR care zice că valoarea depozitelor din bănci ale populației a crescut în ultimul an, dar nu mai ține minte când BNR publica și că numărul deținătorilor a scăzut. Că ar mirosi a sărăcie.

Pur și simplu nu-l duce capul. Pentru că altă explicația pentru care insistă cu prostiile astea nu am.


Cristian Păun explică de ce România nu o duce bine.

 

1. În primul rând vorbim de un curs de schimb cu probleme. Când tu ai inflația dublă sau triplă față de Zona Euro dar cursul de schimb nu schițează nicio fărâmă de depreciere (este fixat artificial după părerea mea), împărțind prețurile în lei care au luat-o razna la un curs nominal mult sub cel real, ajungi la o diferență de preț în Euro semnificativă și în creștere.

Cursul de schimb e ținut artificial în viață cu bani din rezervă BNR sau cu împrumuturi, pentru ca populația să fie relativ liniștită.

2. În România producția și concurența de produse alimentare este foarte rudimentară. Nu prea producem multe bunuri cu valoare adăugată mare, cu nivel de procesare ridicat. Oferta locală abia dacă acoperă 1/3 din cererea de carne de porc, de exemplu. Lipsa capitalului, lipsa experienței, o mentalitate greșită, probleme fito-sanitare, acces scump și redus la capital fac ca tot ce se produce aici să fie mai scump sau mai prost calitativ decât ce vine din afară;

De ce nu există investiții în agricultură? Păi, pentru că băncile nu finanțează așa ceva, pentru că e riscant (nu sunt irigații, nu sunt solarii) și când ai doar un sezon pe an, deși pământ bun, nu stochezi undeva ce produci și arunci pe câmp.

3. Prețurile sunt mai mari aici decât în afară pentru că aici avem plafonare de adaos care reprezintă un stres suplimentar, mai ales pentru producătorul român.

Aici e un pic offtopic, că plafonarea aia a fost făcută pentru că toți trăgeau de prețuri în sus, pentru că așa voiau ei.

 

4. Procesarea și valoarea adăugată pentru multe produse agro-alimentare se întâmplă astăzi în afară. Producem grâu și importăm aluat sau paste. Sezonalitatea producție pune probleme suplimentare: nu reușim să conservăm, să păstrăm fructe sau legume multă vreme după ce producția este recoltată de pe câmp. Merele noastre se termină după maxim o lună de la recoltare. Cele poloneze încă apar proaspete în rafturi. Cum fac ei? Este, se pare, o întrebare mult prea misterioasă pentru producătorii români. La fel și cu strugurii, cu fructele de pădure etc.

Ce ziceam mai sus, nu avem depozite frigo pentru recolta perisabilă. Nu există plase de protecție împotriva grindinei, că sunt scumpe, nu există bani pentru a stropi recolta ca să nu mai arate urât, și tot așa.

5. Din motive de inflație, risc sistemic, lipsă de sofisticare și diversificare a pieței etc., producția agricolă este foarte riscantă pentru bănci. Dar nici nu încercăm să dezvoltăm alternative care să reconsidere piața de capital de la noi pentru finanțările pe termen lung: IFN-uri (leasing mai ales), fonduri de investiții etc. Mergem pe aceleași scheme de creditare prăfuite și foarte costisitoare. Costurile acestea se văd în preț și în competitivitatea din piață.

De ce nu vrea nimeni să investească? De ce? Ce protecție are un fermier împotriva hoților de recolte? Ce tratament are când își caută dreptatea în justiție când este furat sau înșelat? Pentru mulți investitori, riscul e prea mare.

De asemenea, 50% din populație făcând agricultură de subzistență, pe loturi mici.

 

La toate acestea se adaugă productivitatea mai redusă,

Agricultură cu calul.

piața muncii distorsionată (greu găsești zilieri sau angajați pentru muncile agricole),

Da, că oamenii nu pot trăi cu 10-20 zile lucrate pe an.

Da, alimentele costă mai mult la noi ca în afară. Sau, dacă costă la fel sau mai puțin, au calitate mult inferioară. Nu pentru că unii au ceva cu noi. Pentru că noi nu avem nicio treabă cu… noi!

Mai puțină Milka, mai multă Eugenia.

 

 

 

 

 

 

copii-parinti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. 1. Piata asta a mamelor este una incredibil de profitabila. Daca ajungi cunoscut prin mizerii lacrimogene/răsuflate. În situația opusă, in care creezi ceva cu cap și care ar putea fi util, nu ai nici o șansă.
    Spre exemplu, am făcut o povestire pentru copiii dependenți de ecrane, care ar merge citită de pe la un șapte, opt ani așa, pentru că are niște ironii pe ici pe colo, pe care cei prea mici nu le-ar înțelege. Cartea are un preț derizoriu in format electronic.
    Ei bine, am primit câteva like-uri rătăcite, pe cele mai multe grupuri am avut zero reacții. Am tot văzut pe Instagram diverse persoane care fac jucării, scriu cărți etc…la fel. Foarte puține reacții.
    Ei bine, vine unu ca ăsta de la punctul unu și se revarsă miile de like-uri și sutele de comentarii. Sa nu mai spun de cele două foarte cunoscute madame din domeniul asta, care primesc laude peste laude, la orice mizerie scrisă.
    Contează foarte mult popularitatea. Cum spuneam la inceput, daca ajungi cunoscut, poți spune inclusiv tâmpenii precum „am descoperit că dacă bebe face căcuț, pute” și o să ți se facă statuie. Iar dacă mai bagi și analize psihoemotionaloaberante, de genul „nu te enervezi pe copil, de fapt te enervezi pe copilul interior care nu s-a exprimat” deja ajungi sa tii conferințe prin diverse țări și să ți se cumpere cărțile pe banda rulantã.

    Comentariu apreciat.18412
    • E greu sa-ti formezi popularitate chiar si daca ai impresia ca ai scos ceva bun. E munca sustinuta si disciplina, trebuie sa postezi mult, trebuie sa iti cresti o baza de clienti, sa-ti faci o nisa, sa etc. Pana sa ajungi la un post despre cacutz care are mii de like-uri trebuie sa bagi mult continut cat mai de calitate si cand ai chef si cand nu ai chef. :) Si am impresia ca castigurile sunt modeste vs cata munca trebuie bagata.

      Indecis. Tu ce zici?2314
    • Ai scris o carte pentru copiii dependenți de ecrane și te plângi că nu e cumpărată în format electronic? Pornești din start de la o premisă falsă, întotdeauna ce a fost util a prins la lume. Nu suntem într-o perioadă în care cărțile sunt printre puținele metode de entertainment, nici măcar de informare. Ar trebui să fie cel puțin genială cartea ca să ai succes cu ea.

      Comentariu apreciat.6314
  2. Frumoasa căsuța, aia de la Brașov…de unde a avut bani de aia, din vânzări anterioare ? 😀
    Hostiuc e.pe lista de plata a investitorilor reshitentiali …auzi la el, gradul de accesibilitate la achiziția apartamentelor a ajuns la cel mai bun nivel din istorie ! Bha ești prost, când preturile au luat-o razna (s-au dublat) și salariile au rămas la nivel de pre-pandemie?

    Comentariu apreciat.634
    • Susanu provine dintr-o familie bogata, securilă de tată-său a avut firma de pază LIS-DET Security cu care a dominat piața de pază și protecție din Brașov încă din 1992. Tot tată-său a dat un tun de vreo 4 milioane de euro pentru care a și făcut pușcărie. Au nenumărate proprietăți în chirie, eu știu una singură în Poiana Brașov pe care luau chirie 15k euro lunar prin 2006.

      Acum nu mă înțelegeți greșit, nu există PSD-ist care să nu fure, în cazul de față pare că își dau la gioale două grupări adverse care doresc să paraziteze OPC-ul.

      231
    • Casuta aia nu e facuta din banii de functionar. Susanu a ajuns la OPC tocmai pentru ca banii familiei aveau nevoie de protectie, nu pentru ca familia avea nevoie de bani.
      Constantinescu stie asta, dar ii este frica sa spuna adevarul, pentru ca ar ajunge la senior si la grupul de uselisti care au crezut ca daca isi imping odraslele in fata vor face mare branza. Asa ca loveste si el discret la imagine, lucru care conteaza doar pentru pulime si pentru cancan.

      130
  3. Cooilul avea o luna si o saptamana, adica 5 saptamani, nu 1 an cum scrii tu. Se vede foarte prost scrisul acela gri pe fond alb.Plus ca e articol de acum 5 ani aproape.

    Comentariu apreciat.5724
    • Mai are un copil mai mare. Am mai auzit chestia asta chiar si printre prieteni. Ce sa va zic, daca va e scarba de un cacat, când o sa vina războiu si vedeti creieri împrăștiați si sânge peste tot ce mai faceti.

      Comentariu apreciat.466
    • să discutăm despre faptul că o grămadă de bărbați recunosc că nu suportă să vadă sânge, cu varianta să-și vadă propriul sânge, care mărturisesc senini că întorc capul, închis ochii sau chiar leșină puțin când li se ia sânge pt analize?! :)

      acu’ serios vorbim, cele mai multe femei cu care am discutat pe temă mărturiseau că și lor le e scârbă de kk, vomă și alte dejecție corporale, dar când e vorba de propriul copil sunt absolut imune la scârbă.

      134
    • @AB , înseamnă că eu sunt defectă. Când vomita fiica-mea, prima data îmi vomitam și eu mațele, după care ma apucam sa curăț.. Și pe parcurs mai vomitam putin

      191
  4. Primul articol, cel cu tatăl care a stat cu 2 copii 3 ore și a simțit ca o ia razna l-am văzut și eu acum câteva zile.
    Dar n-am putut sa citesc decât câteva rânduri, pentru ca mi s-a părut o mare fractura logica sa spui în același timp ca ești tata implicat 100% dar o iei razna ca ramai singur 3 ore cu 2 copii.
    În ce constă concret implicarea 100% dacă el nu a stat niciodată singur cu copiii ?

    Părerea mea este ca el crede sincer ce spune și articolul a primit asa de multe share-uri ca sunt multi oameni care cred la fel – tatăl poate sa fie implicat 100% dar sa nu stea niciodată cu copiii.
    Probabil sunt asa mulți bărbați pe care nu ii interesează de familie și copii încât implicat 100% înseamnă de fapt extrem de puțin.

    Comentariu apreciat.1374
    • Am doi amici divortati cu cate un copil (ramas in grija exnevestei desigur). Amandoi sunt 100% implicati in cresterea odraslei. Platesc pensie alimentara si o data pe saptamana il scot la mall. Si merg la festivitatile de inceput/sfarsit de an la scoala. Si ii mai cumpara cate o pereche de ciubote celebre. Ce poate face mai mult de atat un tata?!

      Comentariu apreciat.8238
    • este o implicare morala… cand sta in club sambata seara … se gandeste cat de greu o duce nevasta-sa cu 2 copii acasa

      Comentariu apreciat.1047
    • Implicat 100% dar fuge 100% cand e de schimbat scutecul. Mi-a curs o lacrima.

      Comentariu apreciat.694
    • Am unu cu 4 copii, nevasta sta acasa. Si la un moment dat ea ia zis, bai uite hai sa ma duc sa muncesc in weekend, ma duc la Lidl sau ceva, sa muncesc si eu sa aduc un venit suplimentar si sa-mi mearga si mie pensia…… el: NU! Nu vreau sa stau singur cu 4 copii acasa, mi-e frica:))) plus de asta eu fac intr-o zi cat tu intr-o luna.

      (in conditiile in care el are salariul minim pe economie pe cartea de munca)

      Ce naiba iti fac copii aia? Okey, inteleg, copii fac jihad cateodata, ii las sa-si faca damblaua si la finalul zilei facem curat cu totii si gata.

      Indecis. Tu ce zici?3512
    • copiii sunt draci împielițați. și singura motivație este cea a mamei, femeia simte instinctul matern și ceasul biologic, dacă ar fi după bărbați nu am face copii, viața e mai zen și liniștită fără boraci. nu mai vorbesc de costuri

      Indecis. Tu ce zici?4053
    • E foarte complicat cu copiii, sunt niste animale lipsite de logica. Copilul meu dupa 4 ore de stat treaz incepe sa aiba fracturi de logica si dupa 6 ore este complet nefunctional.

      Bine, de ce nu-l culci de dupa-amiaza? Ca nu se culca. Iese din camera si incepe sa se joace. Eventual trebuie legat in pat. Asa poti sa-i citesti si sa stai cu el 4 ore ca nu doarme. Am incercat.

      Copiilor le merge bine in regim militar. La gradinita sau cu bunicii e sfantul sfintilor. Asculta si face instant. Cu noi, parintii, se caca in tot ce facem. Hai sa ne jucam, arunca jucariile in aer, hai sa mancam, nu vrea, hai sa ne spalam, urlete. Cu chin il bagam in cada, apoi nu mai vrea sa iasa.

      Singura metoda de a-l aduce cu picioarele pe pamant e cand maica-sa si doar maica-sa ii ma da o palma. Jur, in momentul ala se opreste si se joaca/face lucrurile normal. Nu plange ca l-a palmuit, nu se enerveaza, pur si simplu se opreste din comportamentul lui aberant si rade, colaboreaza, vorbeste. E ca si cum face pe dracul in paisprezece sa ne enerveze si cand il corecteaza maica-sa fizic parca zice: Am inteles argumentul tau si imi inteleg limitele.

      Din pacate maica-sa e adeptul discursului, iar cuvintele copilul asta le ignora cu brio. Zau daca imi inteleg copilul. Am vorbit cu toate rudele si eu nu am fost deloc asa. Maica-mea, care mai sta cu el, mi-a zis clar: Daca tu erai asa, te omoram cu mana mea.

      Indecis. Tu ce zici?5142
    • Pai ba Red voi l-ati invatat prost, cel mai probabil cu parenting din asta modern, cu nestirbit personalitatea si alte alea. Cand erai mic te directiona tac-tu de mana si iti spunea pe unde sa mergi cand, sa zicem, te plimba in parc. Nu ca acum, ii lasa pe astia mici sa “exploreze”, adica sa alerge ca musca fara cap pe peste tot. Ala face orice altceva, numai explorat nu; la 2 ani e un pic mai rasarit ca un caine dpdv al perceptiei lumii din jur si habar nu are ce se intampla cu el; bine, mamelor le place sa creada ca puiul lor e un Oppenheimer emotional si intelectual, dar nu e absolut deloc asa. Aaa, si daca la 19 ani ajunge vanzator la Mc nu e pt ca i are traume in subconstient din copilarie, orice v-ar zice Gabor Mate. Asa ca daca cu bunicii sta cuminte, asta se intampla pt ca aia probabil il mai pun la punct cum ar si trebui, sa creasca si el cu niste repere si nu descreierat.

      Comentariu apreciat.596
    • Corect. M-a omorat sotia cu cursurile ei de parenting. Nu am inteles cum poate ea sa dea mii de lei ca sa creasca un copil. Ii dai sa manance, il culci, il scoti la plimbare, vorbesti cu el, ii spui ca e ok si ce nu sa faca. Nu vad de ce trebuie cursuri pentru asta.

      Dar sotia nu, ca sunt barbat si nu stiu eu ce e cu copiii. Ca trebuie sa le ceri parerea, sa-i lasi sa aleaga ei, sa nu fie frustrati. Ce parere? Ce sa aleaga? Are 2 ani, abia isi gaseste fundul si cade stand pe scaun, ce pareri sa aiba?

      In concluzie cand ii zice copilului sa-si stranga hainele, ridica privirea in sus, deschide larg gura si mimeaza un ras fortat: Ha HA!

      Comentariu apreciat.4410
    • Plm ..si mie ar trebui sa imi faca statuie in cazu asta :)))
      Ceva ani mai in trecut am avut 3 in pampersi. Nevasta mai in ceva depresie post natala asa ca preluasem eu fraiele temporar. 3 copii x 3-4 pampersi pe zi, aveam line de productie pentru pampersi umpluti cu produse naturale.

      Comentariu apreciat.410
    • @Red voi cresteti genul ala de copil care il face pe Flat sa urasca copiii.

      113
    • Pentru Red:

      Când am citit (despre doamna Red) că-l potolește c-o pălmuță, am zis că trebuie să-i transmit sărutări de mâini. Când am ajuns la miile de lei date pe cursuri și cărțide parenting, am zis că poate-i mai bine sa nu mă pripesc cu complimentele.

      Un om cu capul pe umeri mi-a spus cândva (după un foarte succint schimb de idei cu pruncul lui – care învățase să meargă, dar nu învățase – schimb de idei rezumat la o palmă peste cur) că pruncii, ca și animalele de companie, nu au limbaj și vocabular, dar limba asta cu „ăla care dă palme e șef” o înțeleg repede.

      1314
    • @red,

      Fii miu a inceput sa se revolte pe la 4 ani, diferenta e ca doarme ziua. Are reguli, program, nu il lasam in voia lui si totuuuusi face ca toate dihaniile: zbiara, urla, vb prostii, loveste cand e suoer obosit. Asta doar cu mine si cu ta su. La gradinita e ingeras, nu iese din schema la modul ca refuza snack uri pt ca „mama nu imi da voie sa mananc biscuiti cu crema”. Ei, si vine acasa unde unul dintre noi spune, face ceva gresit si se dezlantiue jihadul in care eu sunt „gainatza” iar ta su „maimutza prajita”.
      Tind sa cred ca e din cauza ca de mic a fost la cresa, gradinita unde a trebuit sa se comporte exemplar, vine acasa si scoate. L-am pedepsit, certat, facut morala, tot tacamul, nimic nu merge. Acum, nu pot sa il transez, sper sa ii treaca pt ca eu cred ca e un om bun, doar trece printr o faza care o sa se estompeze cu ajutorul nostru.

      99
    • Eu am alta, nu va uitati la desene. Nu va strangeti jucariile azi nu va uitati la desene.
      Bine i-am mai si articulat, cand ies dracii si nu ne mai intelegem s-a mai lasat si cu cate una la cur.

      Sau am mai patit niste episoade cu fii-mea cand urla la mine din nici un motiv, da absolut nici unul. Incerc sa ma inteleg cu ea si daca nu se poate aplic „ia mai du-te-n p ma-tii, treci la tine-n camera si iesi de acolo cand te calmezi” (doar partea de dupa virgula). Si iese calma.

      Daca-i separ se transforma in ingerasi, atata timp cat sunt impreuna iti faci cruce cu mana cu piciorul si una cu limba in cerul gurii.

      Cat despre ce a zis colegu mai sus ca e mai bine fara boraci, asa e, esti mai liber, poti sa te plimbi unde vrea sula ta sa iesi unde vrei tu si multi aleg sa nu faca copii si-i inteleg. Eu trebuie sa stau sa fie mama libera, soacra-mea, tata cineva. Am noroc ca am familia aproape soacramea e peste drum si mama e peste bulevard gen, dar altii n-au norocul asta.

      La un calcul simplu eu cand plec in vacanta cu prietenii pe prietenii mei ii costa 2000 de lei zborul (sa zicem), pe mine ma costa 4000 si tot asa, eu platesc tot la dublu.

      174
    • @Red din când îi când câte o palmă nu ?
      Doar e ruptă din rai nu ?
      Și pentru restul ce plm aveți impresia ca creșteți un câine ?
      Îi zici șezi și gata stă culcat?
      Cretini.

      Indecis. Tu ce zici?1134
  5. Adevaratul curs valutar va iesi la iveala in momentul aderarii României la moneda euro. Pentru cine e mai tînăr, cam asa au pățit grecii, tineau drahma pe la 220-240 iar Bruxellul le-a facut-o pe la 360. Si dintr-un foc s-a dus pe pix un sfert din economiile saracilor.

    Comentariu apreciat.813
    • si asta e motivul pentru care Romania nu va intra in zona euro.

      Comentariu apreciat.412
    • Cel putin la imobiliare e fascinant. Toata lumea vinde in euro de 100 de ani. Ma rog. Calculat la euro. Si ii auzi pai e inflatia dubla casa era 100 anuntrecut acuma e 180. Say what? Pai anu trecut nu vindeai la 100 acuma? Ah nu?
      Am cateva pe care le urmaresc ii mai intreb din cand in cand asa la 2-3 luni – salut cevfaci ai vandut? Ah nu? Imi pare rau te ajut cu ceva? Oferta mea ramane valabila sa stii! :)))

      203
    • Nu UE le-a crescut cursul de schimb, aia era valoarea reală. Problema lor era că trăiau de multă vreme pe credit (ca și noi acum) și făceau tot felul de artificii contabile să țină împrumuturile sub preș. Când au trecut la EUR au fost nevoiți să publice rapoartele pe bune iar creditorii au pus frână când au văzut că nu au cum să primească banii înapoi.

      Comentariu apreciat.261
  6. Am facut cataracta pe site-ul taticului model

    Comentariu apreciat.1151
  7. Cumva rezervele valutare sunt totusi la maxim istoric, deci de undeva ajung foarte multi bani la BNR, care ii cheltuie pe tinut cursului pe loc, si are si de pus deoparte. De unde?

    Comentariu apreciat.342
    • Din împrumuturi.

      224
    • E un proces mult mai complex. Hai sa clarificam, pentru inceput, doua lucruri:

      1. BNR nu imprumuta bani(cu sensul de „nu ia”). BNR imprumuta bani(cu sensul de „da bani”, asigura lichiditatea sistemului bancar, are grija ca regulile sa fie respectate de catre banci si incearca sa sustina stabilitatea cursului).
      2. Guvernul nu duce banii care ii imprumuta la BNR, ca BNR nu e trezoreria statului.

      Q&A:
      1. Cum acumuleaza BNR valuta? -> In principiu, BNR-ul „tipareste”(electronic de cele mai multe ori) lei, si cu ei cumpara euro/dolari.
      2. De ce poate sa faca asta? -> Se pare ca BEC-ul tipareste mai multi euro decat tipareste BNR lei(nu-i suspectez pe cei de la BEC de prea multa inteligenta).
      3. De ce e inflatia mai mica in zona Euro decat in Romania, desi cursul ramane stabil iar BEC-ul tipareste mai multi euro? -> Pentru ca respectivii euro nu ajung in economie(inca), astfel incat sa influenteze piata. Ajung in imobiliare, ajung in bursa, ajung in rezervele bancilor centrale(vezi rezervele BNR).

      Concluzie:
      Per total BNR-ul reuseste sa faca o treaba foarte buna. Isarescu intelege regulile jocului, si, desi nu-mi place ca persoana si l-am vazut facand greseli, ma sperie gandul ca la butoanele BNR ar putea ajunge unu’ ca Ciolacu. Intr-o discutie cu Isarescu, as avea ce invata… intr-o discutie cu Ciolacu…

      Nota:
      Daca valoarea banilor din conturi creste, inseamna ca avem bani care nu intra in economie(inca), si inseamna ca inflatia reala e mai mare decat cea calculata. Inflatia, asa cum e calculata acum, e o prostie sinistra, in care se tine cont doar de un anumit cos de cumparaturi, astfel incat cifrele sa arate bine.

      Comentariu apreciat.294
    • se certau pe prietenia unui interlop.

    • iti dai seama ca acolo a fost o faza de genul „eu sunt politist, ala e un sarac, ia sa vezi ce-mi bat joc de el, da-l dracu de sarac ce e” numai ca si celalalt era tot politist si gandea la fel
      nu ma intriga bataia lor in trafic cat mentalitatea din spatele incidentului, ca el politist e mai smecher decat restul

      Comentariu apreciat.480
  8. Mi-ar placea ca macar 1% din oamenii care scriu despre agricultura pe internet sa fi avut de-a face in viata lor, macar tangetial cu domeniul. Sa vanda la piata ce scot de pe o gradina de 1000mp sau 1h de pamant. Sau din 1000h.
    Dupa care, liber la opinii si pareri.

    Comentariu apreciat.9713
    • Eventual intr un context exconomic precum cel din gloriosii ani 90-2000 cand pietele din Buc erau 150% acaparate de suedej. trebuia sa mergem la sf gheirghe, baraolt, odorheiul secuiesc ca sa dam marfa la un pret bun.

      Comentariu apreciat.584
    • Agricultura nu se face cu calu sau din solar. Si in acelasi idee am si eu un solar cam de 50mp si calculat, idat bine si ingrijit produce pt famila plus familia extins la greu rosii/ardei/vinete/salate uneori. La modul de final de saptamana sa ai de impartit ca e prea mult nu zilnic evident.

      206
    • A venit Tavi sa va spuna ca si el face agricultura de subzistenta pe 10mp, dar el nu e parte din problema.

      620
  9. ZF de mult timp bate campii.
    1. Faptul ca cresc depozitele bancare, poate sa insemne si ca acei bani nu sunt investiti pentru a creste afacerile care i-au generat.
    Dar nu vedem calcule, nu vedem cine creaza aceste depozite bancare, nu ni se da o explicatie de ce se depoziteaza banii in loc sa fie investiti. Important: nu ni se spune care este sursa acestor depozite.

    2. SVN imobiliare e sursa pentru calculul de „affordability” sau cata casa isi permite un om.
    Financial Times zice ca o locuinta trebuie sa fie 4x venitul anual ca o persoana obisnuita sa isi permita o locuinta. De la 8x venitul anual, aceea locuinta devine prea scumpa.
    Cat zice SVN ca e indicatorul? 9,4x venitul anual.
    Am facut calcule pentru a imprumuta 550.000 lei pe 20 ani. Rata lunara variaza intre 4000 si 5000 lei la diferite banci. Salariul mediu lunar e 4700 lei.
    Oricine are salariul mediu lunar in Romania e priced out of the market in orasele mari.

    Ca o concluzie: orasele mari din Romania se vor confrunta cu scaderi demografice in urmatorii 10 ani, din cauza ca sunt depozite bancare in aer liber, aka imobiliare, si romanul mediu nu isi permite sa traiasca in ele.

    Apropo, Evergrande a inceput procedura de lichidare. Sa vedem la ce pret se vor lichida imobiliarele in China, daca guvernul chinez va permite asa ceva. La prima strigare vorbim de pierderi de zeci de miliarde de dolari pentru investitorii off shore.
    Inca 2 idei:
    – Statistica oficiala din China zice ca s-au construit intre 1,5 si 3 miliarde de locuinte care nu sunt locuite.
    – cel mai bun pret pe care il vor obtine locuintele nelocuite in China, va fi de 10% din valoare initiala.

    Comentariu apreciat.343
    • băieții calculează „affordability” la un apartament în modul ăsta: salariul mediu (median, nu știu exact) x ani. adică dacă un cuplu are 2 salarii, trebuie să trăiască doar din unul, al doilea trebuie economisit complet.

    • Inca doua idei, dupa ce am rasfoit pagina SVN:
      – sunt agentie imobiliara
      – sunt in conflict de interese cand produc tot felul de studii despre piata imobiliara care arata ca inca avem spatiu de crestere

      „Studiul” lor de cata locuinta isi permite un roman, implica o asteptare ca piata va creste si ca trebuie sa cumperi acum. „Sell me a pen trick”.
      Dupa care se incearca crearea imaginii ca piata la revanzare e lichida. Ca exista potentiali cumparatori dispusi sa plateasca pretul initial + procent de crestere. Calcule simple arata ca aceasta piata nu exista in volumele prezentate de studiu.

      De aceea preturile la imobiliare noi va creste, ca un „self fulfilling prophecy”, pentru ca persoane, aflate in conflict de interes, vor incerca sa transforme depozitele bancare in depozite in aer liber, contra unui comision.
      Cu cat e mai mare valoarea proprietatii, cu atat e mai mare comisionul.

      Spus elegant: nivelul preturilor imobiliarelor nu tine cont de oferta si de cererea pe piata imobiliara, ci tine cont de nivelul depozitelor bancare vs oferta de imobiliare.
      Cu cat depozitele bancare vor fi mai mari, cu atat pretul la imobiliare va fi mai mare.

      241
    • In articol zice de un apartament de 80.000 de euro.

      Pai acum 5-10 ani cu 80.000 de euro iti luai ditamai conacul. Casa pe care am luat-o fusese cumparata cu vreo 50.000 de euro. Eu am luat-o cu mult peste 150.000. Nici nu mai exista casa sub 200.000 de euro pe aici.

      Apartamentul ala de 80.000 de euro la care face calculul ar trebui actualizat la vreo 200.000 – 250.000 de euro acum. Deci din start nu vorbim de 7 ani ci de 14 sau mai mult.

      In 2009 cu 80.000 de euro iti luai cateva apartamente pe un etaj. Stiu ca ma uitam prin 2012 la case care erau in jurul a 50.000 de euro. Ma gandeam ca never-ever nu-mi voi permite asa ceva. Au trecut 12 ani si sunt in aceeasi situatie, nu-mi permit.

      Comentariu apreciat.321
    • Se considera ca locuinta achizitionata e noua si cu suprafata de 70mp. In Romania salariul mediu national e cca 1000 EUR. Asta ar insemna ca un apartament nou de 70 mp, 3 camere (cu parcare, trotuar, parc si gradinite/scoli in zona) ar trebui sa coste 48.000 EUR ca sa poate o familie medie cu doi angajati cu salariul mediu sa poata sa isi cumpere un apartament in 4 ani.

      In raportul Deloitte Belgia are 4.3 ani – durata medie pentru plata unei case noi (de 70 mp), Romania 6.3 ani. In Belgia cica a scazut cu 12% piata imobiliara pentru ca sunt prea scumpe locuintele. In Germania a scazut piata imobiliara si ea tot pe la 12%.

      Dar desigur ca Romania e speciala si pretul imobiliarelor poate doar sa creasca.

      50
    • E peste drum de mine, peste oltenitei un bloc nou, luat de niste cetateni suedezi de la Baluta un teren intre blocuri si au construit pe el. 250 de mii era cu 3 camere acum un an si s-au dat toate, da toate.

      Da nu va imaginati ca e o zona de lux, blocuri vechi sinistre si intre ele unu colorat.

      Stau si ma intreb, de unde au oameni bani de apartament de 250 de mii de iepuroi? Ce rata sa ai la asa un pret? Si ce salariu sa ai sa ti-l permiti?

      Eu platesc 5300 rata la apartament si mai dau si peste ca sa scap in 4-5 ani, nu as putea sa dorm noaptea linistit stiind ca sunt dator pe 30 de ani si ca platesc la final vreo 500 de mii de iepuroi. Nu as avea curaj sa ma incumet la asa o datorie si am un loc de buna bine platit si caldut. Am si niste oferet de prin afara la niste salarii bunicele, si tot nu am curaj sa ma bag la asa datorii.

      Comentariu apreciat.314
  10. @Zoso – incepi sa intelegi ca nu avem cale de scapare?
    De aceea tonul tau din ultimul an este din ce in ce mai ridicat?

    Nu stiu daca observi, dar scrierile tale sunt din ce in ce mai dezjnadajduite la adresa situatiei la zi, dar oamenii nu vor de fapt schimbare.
    Schimbarea implica deranj si sacrificii.
    Banii se fac din tastatura, nu din agricultura!

    Stai sa mai creasca ala mic putin, apoi s-ar putea sa reconsideri emigrarea la batranete.

    Comentariu apreciat.606
    • cred că dezamăgirea mea este în primul rând de la oamenii din bula noastră.

    • Cati oameni „normali” crezi ca stiu/vreau/au timp sa scrie pe blog si sa dezbata online ceva?
      Prea putini, de aceea este si aproape imposibil sa iesi din bula ta, fara sa te rupi de ea (voit sau fortat).
      Oamenii din bula noastra, adica mai IT, nu inteleg prea bine cum merge viata reala, plecand de la sapa, pana la birocratie.
      Ei nu inteleg/nu accepta mecanismele socio-economice si mai ales sunt extrem de fascisti (vezi definitia).

      234
    • Nu mai spune boss, sunt extrem de fascisti? asa zici?

      48
    • Ca om plecat la batranete, daca ar fi sa pot da timpul inapoi si sa iau aceeasi decizie din nou, as ramane acasa, fara niciun dubiu. Am caut ca boul in capcana, lasa ca emigrez, si am rezolvat tocana. Fals.

      Este ingrozitor de dificil si scump, si singura chestie care ma motiveaza e copilul care avea 9 luni cand am plecat. Ca o sa aiba el o educatie buna, oportunitati, si pasaportul unei tari cu apa calda. In privinta mea, am renuntat complet la ideea ca imi va fi vreodata bine decat am reusit acasa.

      Tot ce ai acumulat in Romania este practic la revedere, pentru ca nu poti cara cu tine mare lucru (decat daca te plictisesti si inchiriezi o utilitara, o incarci cu tot ce poti, si esti dispus sa conduci cateva zile, si apoi inca niste zile sa o aduci inapoi, si apoi sa te sui in avion pentru al treilea drum. Eu si acum ma mir cum nu am facut accident pentru ca eram efectiv rupt), iar daca vinzi, banii respectivi abia iti ajung pentru un avans ca sa iti cumperi o casa similara in noua tara de rezidenta.

      Este ca si cum ai reseta totul inapoi cand aveai 20-25 de ani, doar ca acum ai intre 40 si 60 de ani.

      Iar cercul de prieteni si cunostinte din care faceai parte e si ala pa. Iar alti prieteni si cercuri de cunostinte nu iti mai faci la fel de usor ca in tinerete, pentru ca oamenii sunt mai putin dispusi de noi prieteni dupa o anumita varsta, iar tu efectiv nu ai acelasi timp si energie sa te vezi la fel de des cu lumea ca in tinerete. Esti mai inflexibil, mai putin curios si, mai ales, esti un strain. La fel si ei.

      Daca plecam doar eu si sotia, ne desparteam cu siguranta pe fondul stresului. Asa, am tras amandoi la echipa copil, si am ramas concentrati sa reusim pentru el.

      Efectiv dupa o anumita varsta, mai ales daca ai ajuns la un anumit nivel profesional si financiar, singura optiune reala e sa te zbati pentru a imbunatati cumva comunitatea, societatea, tara in care traiesti. Plecatul din tara cand esti la maximum de productivitate, sau cand deja incepi sa scartii si sa nu mai poti este efectiv totuna cu saritul din lac in put.

      Indecis. Tu ce zici?306
    • @Ioan C – inteleg destul de bine ce spui insa in acelasi timp cred ca adevarul este la jumatate – suntem in mare parte oameni care ne complacem, mergem din inertie – la job, in relatie, in societate etc si atunci orice schimbare este grea si foarte grea.

      Ma indoiesc ca pentru un om care care schimba un job la 5 ani sa spunem acea schimbare este la fel de grea ca pentru unul care e in acelasi loc de 10 sau 20 de ani.

      La fel si cu prietenii – sigur ca este greu insa daca te uiti realist o sa vezi ca de multe ori ce te tine impreuna este doar faptul ca „asa se face, asa ne-am invatat” si nu multe afinitati. Nu este usor sa gasesti alti prieteni sau sa te adaptezi la un loc nou insa in acelasi timp este cumva o decizie mare – iti misti fundul sau ramai pe loc?

      120
    • Vine sa felicite guvernul Coilacu pentru ritmul in care se imprumuta /s

      Comentariu apreciat.341
    • Merita un post special doar ce scrie in comunicatul asta al FMI:

      – eliminarea scutirilor pentru angajații din (etc, etc) ….și IT
      – pragul pentru înregistrarea ca microîntreprindere ar trebui redus și mai mult.

      Noutati interesante pentru bula de IT’sti. Cred ca anul asta e ultimul an cu impozit special pentru IT.

      221
  11. Articolul e vechi, tin minte cand il citisem. O postare de genul asemanatoare scrisese si Bob Radulescu., facand oda mamelor.
    Greu e clar dar aia e, mergi inainte. Statuie nu astept de la nimeni. Dar sunt o gramada de barbati care n-au schimbat pampersi si multe altele prin casa. S-au implicat in altele pentru copii doar ca nu la partea asta. Si mie mi se pare ciudat dar aia e, to each according to his need. Colegul meu de lucru la fel, n-a schimbat insa adormea copilul, il scotea la plimbare etc. Se mai pot imparti si altfel treburile prin casa.

    Indecis. Tu ce zici?1911
  12. Despre curs, desi e fix (stabil) de atati ani, imediat sub 5 lei, provestea e asa:
    – BNR are rezerve imense valutare
    – are linie de credit imensa de BCE
    – nu exista jucatori in piata care sa poata concura cu BNR si valoarea schimburilor valutare e foarte mica. Piata nu e lichida.

    Cum importam majoritatea produselor, daca ai o inflatie mare, nu poti sa dai drumul la curs, ca dai foc la tara.
    Lucrezi cu una sau cu alta, de aceea romanii isi tin economiile in valuta, pe termen mediu/lung.
    Pe scurt, cand inflatia se va domoli, dobanzile vor scadea, iar cursul probabil o va lua incetisor la vale.

    Isarescu e o mumie desteapta si joaca poker cu cartile proaste pe care le are, dar nu poti face din rahat bici.
    Tot isarescu stie prea bine ca noi nu vom avea niciodata EUR ca moneda.
    Probabil EUR va fisparea inaintea RON.

    Daca ai EUR moneda, nu mai poti „tipari” cand guvernul are nevoie de bani pentru pensii si bugetarime.
    Asadar, poate vreodata intram in Schengen, dar EUR nu va fi moneda oficiala vreodata, pentru ca guvernul are nevoie de inflatie, iar BNR o creaza.

    Comentariu apreciat.4212
    • ai uitat esentialul: „rezervele BNR” si cursul e tinut jos din credite. Adica statul se imprumuta in EUR si „cumpara” importurile. O sa scada cursul doar daca se reduce balanta importuri/exporturi.

      141
    • Tocmai ti-a explicet Zoso ca balanta aia nu se poate schimba. Nu fara o revolutie, nu pana cand cei care bat in tastatura cu pumnul nu se apuca de munca fizica.
      Va fi obisitor…

      10
  13. NOU
    #63

    si ce sa faca cu cursul? sa-l ridice la 7 lei? oricum toate sunt calculate la noi in euro, oricum leul de depreciat de inflatie, daca il omoara si euro ne-am dus. De aia e bine ca avem monenda nationala sa mai putem jongla cu ea sa tinem cursul pe linia de plutire + inca sunt o gramada de credite in Euro, ar fi macel pe piata bancare daca un curs stabil de 20 ani ar lua-o razna.

    Indecis. Tu ce zici?1319
    • Nu are sens ce ai scris aici „monenda nationala sa mai putem jongla cu ea sa tinem cursul pe linia de plutire” …

      cursul e tinut prin imprumuturi in valuta.

      In Aug 2023 Datoria Romania e ” in crestere cu 15,2% fata de 31 decembrie 2022″;

      Cursul in 22 = Euro, 4.9474
      Cursul real aug 23 ar trebui sa fie = 5.6994 si a fost 4,93820

      Vine FMI – asa ca vor fi doar 2 variante (reale) din martie incolo:
      1. cresc taxele cu 2% din PIB
      2. cresc dobanzile -> scad creditele externe -> creste cursul valutar spre 6
      3. a treia optiune in care brusc statul devine eficient, bugetarii sunt dati afara si legislatia devine mai libera cred ca e doar o speranta vaga. Asa ca raman celelalte 2.

      114
    • NOU
      #65

      dobanzile nu mai au unde sa creasca, ai nenorocit populatia daca faci asta + pica imprumuturile, si asa a devenit tot mai greu sa se imprumute lumea.

      Daca cursul devine 7 lei/euro, crezi ca preturile vor scadea sau tot 100.000 euro va cere gigel pe apartament? Masinile vor fi mai ieftine sau tot 30k euro va fi o masina care acum cativa ani o luai cu 24k?

      E un avantaj sa ai moneda nationala fata de moneda unica europeana tocmai pt momente ca si acestea, cand jonglezi cu inflatia si cursul valutar. Se imprumuta astia pe piata externa pt pensii speciale nene si tu vii si spui ca e gresit ca astia vand valuta sa tina cursul jos ca populatia sa nu moara de foame. GG

      615
    • Ne mintim degeaba. Daca ar fi cursul 7 lei, populatia nu ar mai cumpara si am fi mai saraci cum este si normal. Nu poti sa fii lipsit de bani dar si cu burta plina.

      Dar pe de alta parte cei care exporta ar castiga mai bine. Poate la fel, poate 1% mai bine. Si ar angaja din oamenii dati afara din afacerile care oricum nu erau valoroase.

      Plus ca nu inteleg cum ar afecta creditele in euro – ca le faci daca ai venit in euro. Ah, ai venit in lei si ti-ai facut credit in euro? Pai asa a fost si la francul elvetian si nimeni nu si-a dat foc sa mentina cursul stabil.

      180
    • @alexnicolae
      Cursul ăla BNR este ținut jos și pentru jupuirea diasporei, de băgat valută ieftină la ciorapul lui Manole.

      62
  14. Tăticul acela și-a citit vreodată blogul? Dacă da, chiar nu a văzut problemele de contrast pe care le are la culori și text?

    171
  15. Am intrat pe taticool. N-am putut să citesc nimic. Mi-au fugit ochii pe literele alea. Nu-i spune nimeni să pună și el un font de oameni normali pe site-ul ăla?!
    Sau așa e cool?!

    Comentariu apreciat.310
  16. SRI și SIE sunt la fel de competenți ca Ciolacu.

    Iese Marcel, mărim TVA, mărim curs.
    Iese George, mărim curs, mărim TVA.

    Nu știu cum vor reuși firmele deținutte de SRI și SIE să facă față unei asemenea urgii în piața liberă.

    171
  17. „SRI și SIE [..] sunt ocupate cu…chestii importante, prea importante pentru a pune oameni competenți să se ocupe de țara asta.”
    Că ăsta e rolul lor, să aleagă administratori în locul nostru.
    Nu e destul că fac biznis, că ne concurează neloial pe toți, că au acces nemijlocit la contueile noastre, că numără voturile, că „fac campanii pentru a contracara neadevărul”, că participă la procesul de urmărire penală…

    231
  18. Da se văd investițiile în agricultură cum nu.
    Să vezi ce mașini au fermierii da ce vacanțe își fac pff.
    Ați pus botul la protestele lor ?
    Păi veste circulă ca au vândut marfa lor scump și ca tocmai ei au cumpărat de la Ucraina cereale ieftine și prost calitative ca să își sa dea la oameni arenda.

    Indecis. Tu ce zici?2910
    • Link? Poze? Nume? A, ești doar spălat pe neuron de haznaua3…..

      28
    • @fisherman link poze ?
      Te am prins ești doar un fermier care tot preferă cerșească din gipan.
      Cam așa sună și postarea ta dacă mă înțelegi.

      52
    • @Fisherman hai ca-ti zic eu. Mai toti din agricultura mare care lucreaza cu Monsanto, Pioneer, KWS – vorbim de loturi mari. Pe langa masini si vacante banii se mai duc si pe droguri, femei si alte afaceri. Ii gasesti pe net de cel putin 10 ani in procese de evaziune fiscala, returnari fictive de tva si alte invarteli.

      111
    • @nxs și tu ești măi băiatule cu antenele.

      23
    • @Fisherman sa tinem lucrurile in „bula” :) vezi pe prietenul domnului Buhnici, domnul Reland, mare fermier de Ialomita (cum a devenit fermier cu 1000+ hectare? shhhh) , unul dintre primii romani cu Tesla. Profit de milioane … ia intreaba-l, ia vreo subventie d-aia de nu le ajunge? cat baga-n dezvoltare? ca in vizite „de lucru” a fost prin Vest si-a vazut cum e pe acolo.

      31
  19. pentru ala cu copiii Chhhhhristian si Sophhhhhhhhhia, e asa de greu in plm sa faci textul negru pe alb si nu gri deschis sa ma chiorasc ca sa inteleg ceva?

    192
  20. Plafonarea preturilor de orice fel este o prostie. Si rezultatele se vad imediat: ori dispar bunuri de pe piata ca nu e profitabil sa le produci sau sa le vinzi, ori apare piata neagra unde gasesti ce ai nevoie la preturi mult mai mari.

    Preturile nu pot fi impuse de politicieni din pix.

    1413
    • măsura e bună atât timp cât e temporară și e însoțită și de intenția de a rezolva adevărata cauză a problemei, care poate fi sistemică și, deci, fără o rezolvare ad-hoc permanentă.

      70
  21. A mai fost discutia din articolul de mai jos.
    De ce laptele ajunge la pret triplu pe raft in supermarket?
    De ce avem pita scumpa daca cerealele sunt la jumatate de pret?

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26859930-cat-costa-pretul-unui-litru-lapte-daca-nu-plafonat-adaosul-comercial-cat-vinde-taranul-plafonarea-marit-preturile-altor-produse-hartie-igienica-detergenti.htm

    101
    • NOU
      #86

      Ce nu zice articolul ăla în final este cât ar fi, totuși, litrul de lapte dacă nu ar fi plafonat adaosul?

      9,9 lei cât zice că e cel mai scump nu e la laptele de 1,5% grăsime la care se face plafonarea. La ăla poate să pună cât adaos are chef. Și mai interesant e că plafonarea se face la laptele de vacă de consum 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT. Deci la UHT nu se plafonează.

      Dacă îl dă cu 15 lei, are mai mult de 50% adaos, ceea ce e mult. Și asta nu zice nenea ăla de la ANCMMR, ce adaos practică retailerii?

      11
    • 2.2 lei – litrul de lapte de la producator, pretul asta se cam incadreaza in pretul mediu european de 40 iEuro centi.
      Ajunge pe raft cu minim 6 lei, din nou pret approximativ similar cu ce avem in restul Europei.
      Oricum am lua-o este o diferenta foarte mare, cel putin in cazul Ro unde costurile sunt (teoretic) mai mici.
      Dar hei!
      Lidl si alti retaileri au raportat o rata de profit record.

      20
  22. Câineala dintre Constantinescu și Susanu e lupta dintre două beizadele de nomenclaturiști/securiști and that’s the beauty of it. O să fie haios când o să iasă la iveală jegul cel mai jeg. Let them fight.

    Mx

    130
  23. Nu mai sunt irigatii. In ialomita in anii 90, s-a furat si betonul de pe canale, ce naiba sa mai zicem de statiile de pompare care au fost vandute la fiare vechi.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube