Știrile zilei – 29 septembrie 2023

  1. Grânarul Europei
  2. Sunteți pregătiți pentru petrol la 100 dolari?
  3. Premieră: inimă artificială la un copil
  4. Un an a durat să fie pregătit dosarul ăsta. UN AN!
  5. Termenul de răspuns la petiții se reduce la 10 zile
  6. Polițiștii vor fi testați pentru droguri
  7. Judecătorii și-au mărit salariile retroactiv
  8. USR vrea o nouă lege pentru confiscarea extinsă
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. 1. Simion ce mai zice?
    5. Asta ar ajuta in teorie, daca autoritatile nu ar da oricum skip ca si pana acum.
    8. Greu, nu cred! Pe asta se si bazeaza furtul. Facem niste combinatii, ne prind? Ok, 2-3 ani de racoare dar ne raman milioanele.

    1012
  2. Fara femei, viata este pustiu…

    Comentariu apreciat.805
  3. 2. Și în octombrie 2022 era la fel, apoi a scăzut. Plus că am trăit și vremurile când era 190 de dolari, așa că om rezista la 100.

    Comentariu apreciat.343
  4. 2. De abea acum se va vedea cine are „valoare”. 10 lei? 12? Ce contează! Îmi pun cheia în cui și mă apuc de telenovele…. Iarna-i lungă, telenovele turcești sunt multe, să nu scumpească vinul și scorțișoara.
    4. A spus că motociclistul s-a urcat pe ea și după aia a dat procurorul înjudecată. Penibil pentru un fost procuror, ministru și europarlamentar. Era o gașcă de proști care îi suflau în pânze, unu era Neamțu.

    236
  5. 2. Eu tot nu inteleg ce treaba are BRENT la noi, ca in RO se rafineaza petrol luat in mare parte din Azerbaijan, unde e 104 acum.
    In Mexic e sub 85, Iran pana in 90, in SUA pana in 90,

    54
  6. lipsesc link-urile cu blondă/brunetă. erau sarea și piperul.

    133
  7. 6. Toată lumea bună era ocupată să dea în judecată statul pentru recalculare salarii, pensii. Terminăm cu astea și pe urmă ne apucăm și de 4,8,6 și ce mai vrea pulimea.

    161
  8. 6. Ar avea efect sa ii testeze random, fara sa fie anuntati dinainte. Ceva ma face sa cred ca nu se va intampla asa, ca ar ramane fara 30% din personal

    131
  9. 7. Genial. Astept sa li se mai mareasca salariile la medici. Si taxele mele

    141
  10. 4. Sa nu uitam totusi ca imediat dupa accident, MM a postat pe FB blamandu-l pe motociclist (pe de-o parte), ulterior stergand postarea. L-a mai si dat in judecata pe procuror (deci justitia a trebuit sa se ocupe de asta). Acum am inteles c-ar fi vrut o procedura de recunoastere a vinovatiei, dar date fiind felul cum a inteles sa se comporte, procurorul a refuzat-o (pe buna dreptate, zic eu).

    200
    • Comportament tipic de procuror comunist, fost ministru și europarlamentar. Realizați ce ticăloși/ticăloase au condus țara asta?

      241
    • Scuze Liviu, nu citisem comentariul tau inainte de a-l posta pe-al meu. Altfel, dupa cum (din pacate) s-a incetatenit in exprimarea curenta (iar, in mod gresit parerea mea) doamna fosta ministreasa a justitiei MM se va duce in fata justitiei pentru a-si dovedi nevinovatia. (Corect ar fi: e presupusa nevinovata pana i se va dovedi vinovatia dincolo de orice urma de indoiala, si orice cale de atac a fost epuizata, dupa fond, apel / recurs).

      50
    • Cuvintele lor: blablablaaaa, blaaabla, blaaa

      Mesajul real: noi suntem proști, noi suntem proști, noi suntem proști și nu puteți face nimic in privința asta! Ne place să fim proști, suntem mândri de noi, o să fim proști o mie de ani, iaca!

      122
    • Si cand le spui ca ba, o sa stai 4 ore pana poti sa-ti incarci masina, tot aia iti zic ca nu exista asa ceva, nu se poate.

      111
    • Treaba cu hayonul e nasoala. Cand ai o usa asa mare care se ridica sus de tot trebuie sa fii atent cand o ridici. Poate au parcat cu spatele si au deschis hayonul din masina, sa fie deschis pe cand ajung in spate sa ia cablul.
      Ce sa le fac, in viitor se uita daca il pot deschide inainte sa apese pe buton.

      51
    • Trebuiau să se informeze dinainte de situația cu încărcătoarele. Personal recunosc că sunt pro electrice dar România nu e țara aia încă. Nici ca încărcătoare nici ca service.

      Plus, și-au luat Mercedes pe care îi doare la basculă de încărcare, știu că lumea o ia oricum strict pentru siglă. Pentru lipsa stresului cu încărcarea trebuia să își ia Tesla și atunci doar băga cablul în ea și la revedere.

      Da, știu, nu se compară la calitate și finisaje cu Mercedes, corect, dar dacă vrei electrică te documentezi un pic, vezi în ce țară trăiești, vezi care e rețeaua, vezi un pic ce se întâmplă în jurul tău.

      La fel ca ăia care nu se documentează și își iau diesel pentru oraș apoi se miră ca pică chestii pe el.

      80
    • Personal recunosc că sunt pro electrice dar România nu e țara aia încă.

      Exact. Pentru ca e misto o electrica, da’ dupa granita AT-HU nu prea. Ca da, in teorie sunt statii de incarcare in Romania, dar in practica statiile alea de incarcare sunt cam asa:
      https://i.imgur.com/yMZWJzp.jpg

      10
  11. 3. Deci are loc o premieră a unui astfel de transplant și jurnalistul îi cacă doar 200-300 de cuvinte? Apoi în alt articol scrie de 3x mai mult când comentează ce părere a avut un politician no name despre părerea altui politician.

    150
  12. 6. Da sigur. O data pe an. La zi? Aleator? Pai pe stewardesse le testeaza random inainte de unele zboruri…

    Nu o sa se faca nimic. Ori te duci la prima mana adica „aia” care le preiau din port/vami si le distribuie la informatori si pui capat problemei ori faci demonstrative cu copii, gainari, consumatori.

    Nu exista o cale de mijloc. Ce intra in tara sunt ori firmituri ori cantitati, iar alea sunt stiute.

    Cer scuze la domnul Vali pentru expresie dar chiar sunt…..

    interese interese interese
    I N T E R E S E I N T E R E S E
    interese interese interese

    50
  13. 7 – de vis! Lăcomia lăcomiilor – ai profitat de toate privilegiile și deconturile, ai ieșit la pensia aia nemeritată și superumflată, dar uite, dacă se descurcă Corina de incă o fentă, hai să ceri recalculare. Că LEGEA permite să ceti, și te mai și mângâie pe creștet.

    Cum facem noi cănd împarțim dreptatea? Păi mai întâi tăiem o felie groasă și o dăm deoparte: aia e dreptatea NOASTRĂ, o păzim cu strășnicie, să nu se atingă nimeni de ea.

    Dezgustător.

    Onorată, onorabilă. Păstrăm solemnitatea ședinței (fără stres, că felia noastră e dată deoparte).

    141
  14. NOU
    #44

    Cred ca trebuie sa aduci ceva nou acestui blog, intru zilnic de ani buni si rar mai gasesc ceva atractiv…

    Ai ramas ultimul pe care il citesc….dar simt ca te pierd ….

    49
    • Ai crescut maaare. Ai evoluaaat, te-ai deșteptaaaat. Ai aaaalte standarde.

      (Cinste profesorului pe care-l întrec elevii lui!)

      Sărută-ți, copile, părinții și frații
      Și-apoi …

      (Laaasăăă-neeeeeeee!)

      134
  15. 7, judecătorii nu și-au majorat nimic singuri. nici retroactiv, nici pentru viitor.
    judecătorii nu-și pot stabili/majora singuri salarii.

    există o afurisită de lege din 2018 care stabilea un cuantum al salariilor începând cu 2018 și un grafic de majorare pentru perioada 2018-2022.

    lege care încă nu a fost pusă în aplicare.

    în perioada 2018-2023 nu s-au plătit salariile așa cum spunea legea din 2018 că trebuie să se plătească.

    ministerul doar a dispus punea în aplicare a legii din 2018. și plata unor daune pentru sumele care ari fi trebuit să se plătească și nu s-au plătit.

    ah, și încă nu am luat niciun salariu cu sumele stabilite conform acelei decizii, pentru că nu era inclusă în schema de buget.

    puteți da sute de minusuri la acest comentariu.
    asta nu schimbă cu nimic realitatea și nici ticăloșia cu care presa prezintă situația.

    812
    • Nu imi e clar, matale ce esti ? avocat, grefier, judecator? sa stim ce dimensiuni sa aiba pietrele :)))

      113
    • AB, o fi presa ticăloasă, se știe.

      Daaar:

      – ce nivel de trai are magistratul român (doi termeni de comparație: 1 – salariul mediu pe economia noastră si 2 – același raport, dar din țarile avansate. Civilizate.)?

      – ce nivel de trai (bani primiți de la stat, speranță de viată exprimată in ani de pensie) are un magistrat pensionar față de un pensionar obișnuit?

      – ce performanțe are justiția românească? Judecă drept, judecă iute, judecă la fel pe bogat si pe sărac, judecă la fel pe găinarul mărunt și pe politicianul puternic?

      Iar povestea cu „judecatorul nu face/dă legi” e adevărată doar in sensul că judecătorul nu e parlamentar/ministru, să scrie și să aprobe și să impună țării un text de lege, față de care nimeni să nu fie mai presus. Aia e legiferare cinstită (daca nu e scrisă cu dedicat, să servească cuiva) si transparentă, publicata in MO.

      Apelarea la tertipuri („se bazează pe o sentință a unui judecător oarecare, si cere aplicarea retroactivă, după care și bieții lor pensionari cer drepturi si recalculări si actualizări si dobânzi”) sigur că nu se cheamă legiferare. Asta ar putea să se cheme „obligarea statului să le mai dea o felie din munca proștilor”.

      103
    • am spus-o de destule ori p-aici: grefier. (grefierii se pensionează la 65 de ani, cu posibilitatea de pensie anticipată în exact aceleași condiții de vârstă, vechime, etc, ca și cele prevăzute de legea pensiilor, valabilă pentru restul poporului).

      ce spanac înseamnă ”retroactiv”?!

      că dpdv legal retroactiv în seamnă că dacă începând cu data de azi ți se stabilesc niște drepturi, tu le vrei de săptămâna trecută sau de acu’2 ani.

      în situația asta drepturile s-au stabilit în 2018 și nu s-au plătit până acum.

      un exemplu la plici.
      un grefier/magistrat, etc avea în 2018 (înainte de lege) 6.000 lei/lună. apare legea și zice ”începând de la xx.xx.2018 salariul tău este de 9.000 lei/lună”
      doar că acea persoană, de la xx.xx.2018 până în prezent continuă să primească doar 6.000 lei.
      să ceri să se achite 3.000xH (în care H este numărul de luni de la data de xx.xx.2018 până în luna anterioară celei în care se plătește salariul de 9.000 lei) sau să zici ” de la data de xx.xx.2018 salariul a fost 9.000 lei” nu înseamnă ”retroactiv”, pentru că însăși legea stabilea că de la xx.xx.2018 salariul e 9.000 lei

      retroactiv ar fi însemnat să ceară 9.000/lună și pentru 2017, 2016 sau orice alt moment anterior intrării în vigoare a legii care spunea ”de azi înainte ai salariu 9.000 lei”.

      dacă voi ați avea de primit niște bani din urmă nu ați cere dobânzi?

      96
    • @AB ba da, am cere, dar noi lucram la privat, nu la stat. Aici e ok, si sa ceri dobanzi pe salarii neachitate, si sa iei spaga, si sa faci combinatii sau parandaraturi /s

      101
  16. N, AB este, după cum a spus de multe ori, un lucrător (in justitie, da, dar nu magistrat) dintre cei ce duc greul și nu pupă răsfățurile.

    Dacă vrea ea să-ți spună mai multe, îți spune.

    83
  17. AB,
    Grefierii ies la pensie la 60 de ani cu pensie de serviciu(adica speciala) in cuantum de 80 la suta din ultimul salariu brut,daca au 25 de ani vechime in functie.
    Cum poti minti ca va pensionati la fel ca restul lumii?

    82
    • 60 – e pensie anticipată. și pensia specială nu se plătește integral (așa cum o descrii) în caz de pensie anticipată, sunt reduceri funcție de numărul anilor până la limita standard de vârstă, astfel încât la pensionarea anticipată la 60 de ani nu prea se mai pune problema de pensie specială.

      vârsta standard de pensionare este 65 de ani.

      pensionarea anticipată este prevăzută și de legea pensiilor.

      sunt destui grefieri care la 60 de ani nu îndeplinesc condiții de 25 de ani în funcție, pentru că au intrat în sistem mai târziu.
      eu nu voi îndeplini condiția de 25 de ani în funcție când voi avea 60 de ani. o voi îndeplini abia la 65 de ani. dacă va mai exista pensie specială atunci. :)

      37
    • AB,
      Repet ca pentru prosti,ai spus ca nu aveti pensie speciala.60 e virsta normala de pensionare,se incearca trecerea la 65 dar nu trece.
      Nu pricep de ce minti si te contrazici singura intii spui ca voi nu sinteti cu pensie speciala cind e clar ca e speciala.
      Ir de faptul ca unii se fac grefier la 40 de ani nu an ce sa comentez.

      61
    • @Caposu, nu am făcut nicio referire la pensia specială, m-am referit exclusiv la vârsta de pensionare că este cea standard, ca să nu se trezească cineva să-mi spună că mă pensionez la 45.

      31
  18. … la toti astia cu „Granarul Europei” le explic mereu faza asta: …din cate am inteles videochat-ul produce mai multi bani ca agricultura sau IT-ul in Romania… mi se pare insane.

    120
    • Videochatul are foarte multi angajati, nu produce cine stie ce, probabil de aici confuzia. Industria e evaluata undeva pe la 150 milioane euro.

      Auto, piese auto, it, gaz, astea sunt in top la contributia in PIB.

      70
  19. A inceput spalarea lui Firea pe la Digi si Antene.

    71
  20. Indiferent cât de ieftin sau scump ar fi combustibilul, se pare ca orașele devin tot mai aglomerate. Eu merg zilnic pe jos la serviciu, undeva la 1 ora jumate pe zi. Este singurul sport pe care îl fac și ma menține sănătos. N as putea concepe sa folosesc un autoturism în interiorul orașului în care trăiesc. Și da, dacă as vrea as putea sa mi iau ceva mișto care sa spargă gura târgului, dar nu renunț la adidașii mei oleacă uzati, cât timp am la păstrare în cutii câteva perechi de pantofi de piele ca noi :))

    Hai sa trăim mai modest, e mai bine, te simți mai bine.

    92

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)