Știrile zilei – 28 septembrie 2021

  1. Brunetă . Blondă . Brunetă . Roșcată . Brunetă . Aripi . Apus . Oraș . Mov . Brunetă . Oraș . Oițe . Roșu . Ruine . Oraș . Port
  2. Politică: 3 ani pierduți
  3. Gânduri după congresul PNL
  4. Revoluția patrioților se amână un pic
  5. Mai multe electrice decât diesel
  6. Oameni noi și competenți la CNAIR
  7. HORECA, din perspectiva bucătarilor
  8. Newsweek.ro și-o fură
  9. Cam atât de mișto sunt cryptomonedele
  10. Așa arată dragostea
  11. Facebook știe că e toxic
  12. Cronica de tehnologie
  13. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. 7. A dat-o în sânge cu livrarea pe ploaie.

    00
    • NOU
      #2

      Mda… Acolo si eu am ridicat o spranceana. Adica… Ori esti milionar excentric si te plictisesti, si atunci mai livrezi din cand in cand atunci cand e frumos afara, ori traiesti din asta si nu-ti prea permiti sa faci mofturi.

      00
    • As fi citit până la capăt dar am văzut că e o postare a lui Hădean. Dacă mă ajută memoria bine, jegosul asta după nici 2 săptămâni de pandemie își închisese restaurantul și plângea pe la ProTV că nu mai are bani sa tina angajații la munca. 2 fucking săptămâni

      00
    • Cred ca e putin cam mult sa il faci jegos pe Hadean.

      Totusi citez din postarea lui „Îmi amintesc cu drag de masa de sibieni, ardeleni de-ai mei”…

      Sufera de „sindromul Cluj”, practic noi ceilalti care nu suntem din Ardeal suntem…

      Jegos nu stiu daca e, dar e plin de frustrari iar chestia asta cu ardelenii vs ceilalti o gasesti la foooarte multi clujeni.

      Vorbind pe limba lui… Pai bine bai nene, De ce nu iti vinzi tu Cacatul tau de mancare la Cluj si te „deranjezi” sa gatesti la Mamaia!?

      00
    • @ AlinP Posibil să ai dreptate, dar mi s-a părut de mare porc că în timp ce alții s-au reorientat spre livrări, primul lui instinct a fost să pună lacătul pe ușă și să meargă la ProTV unde are probabil ceva relații de apare așa des acolo și să se plângă smiorc smiorc ce greu e in Horeca

      00
    • Eu zic ca are dreptate la faza cu livrare pe ploaie torentiala.
      Majoritatea livratorilor au statut de colaboratori: muncesc cand pot, cat pot, daca pot si au chef. Pe ploaie torentiala sau pe viscol evident ca vor sta in casa, ca nu isi risca sanatatea aiurea. Ca daca pica raciti la pat vreo 3 zile, nu mai incaseaza nimic.
      Si atunci, cine vreti sa va livreze pe ploaie?

      00
    • @N Altii s-au orientat pe livrari ca aveau ce sa livreze. Hadean avea un impinge tava „de lux”, care nu prea avea cautare.

      00
    • @florin, daca nu are cine sa-ti livreze produsele opreste optiunea asta din aplicatie. Tu oferi un serviciu de livrare mancare si atunci cand cineva plateste pentru acest serviciu il numesti psihopat fiindca vrea sa-ti dea niste bani. Serios?

      00
    • De unde dumnezeu ati dedus ca e scris de Hadean? Daca ati fi citit pana la capat ati fi vazut ca e scris de o femeie. Of, of, of…

      00
    • @Skyler asa e, greseala mea am presupus prost. Din titlul pus de vali am crezut ca e postarea de pe FB a lui Hadean pe care o avea in lista „Alte articole” acum o zi sau doua. Restul ce am zis ramane valabil :D

      00
  2. Kwi nu prea înțelege poporul roman.
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25065016-iohannis-nu-intelege-romanii-nu-vaccinat-danezii-facut-multi-fie-reticenti-vom-vedea-pacat.htm.
    Du-te, ba, președinte în Danemarca! Toți știm ca „e ceva putred în Danemarca”.
    Dacă ar fi citit în școala generală ar fi înțeles „de ce e România altfel”.
    De exemplu:
    „— vaccinați-vă, zise trimisul, și nu vă puneți capul în primejdie.

    — Nu purta grijă de capul nostru, domnule. Gândiți mai bine la al vostru.

    — Încă o dată vă întreb, vă vaccinați ori ba?

    — Ba” („Sobiețki și nevaccinații”)

    Sau:
    „Stăpâne, stăpâne,
    Îţi cheamă ş-un vaccin ARN…
    Că la nunta mea
    A căzut un ventilator… (” MioRNAița”)

    E clar ca poporul asta nu îl merita pe iohannis!

    00
    • anonime, nu te lasa doborat de Oculta Mondiala, lupta cu curaj, misiunea ta pe Terra este una sfanta si nu trebuie impiedicata sub nici o forma.

      00
    • NOU
      #13

      Asta cu „Du-te, ba, președinte în Danemarca!” imi aduce aminte de Presedintele Norvegiei….

      00
    • Așa este, să se ducă în Danemarca. Acolo ar fi rezistat un pic cu modul în care a gestionat pandemia?
      Vina pentru faptul că nu s-au vaccinat românii o au cei care au fost la butoane în pandemie. Am pornit cu un handicap față de vestici – sistem sanitar deficitar în care oamenii nu au încredere + politicieni în care oamenii nu au încredere, pt că în vest s-au vaccinat în primul rând pentru că aveau încredere în sistem și în politicieni – și pe tot parcursul pandemiei au demonstrat prin mii și mii de lucruri că neîncrederea oamenilor este meritată.
      Tot, de la cum nu au respectat regulile în starea de urgență, la luatul la mișto al celor care erau sceptici – chiar înainte să vină vaccinul pe piață, de ce era nevoie să fie atâtea certuri pentru vaccin? La faptul că alții au dat teste gratuite populației și astfel oamenii nu s-au simțit obligați să se vaccineze – cine nu dorea nu se scormonea adânc în buzunar și nu au opus rezistența de la noi și tot așa. Alții au dat sprijin mare populației, nu au făcut ei botez în starea de urgență sau nu au fost prinși și multe multe multe de tot.
      O să trecem și peste valul 4 cum vom apuca, că deja suntem în horă și o să o ducem cum o fi și sper ca în viitor politicienii să aibă mai mult discernământ și să învețe ceva din asta. Sau pot să facă cum au făcut acum: să spună că oamenii sunt de vină că ei doar trebuie să existe nu contează cum guvernează, oamenii să facă ce le spun ei și să îi acuze de diverse. Că asta se vede că funcționează bine… nu.

      00
    • @genghis han
      Vroiai sa zic „du-te bai regină în Danemarca!”?

      @sammy
      Ești sclav sau bot?

      00
  3. NOU
    #16

    4. Cine a scris articolul din Catavencii despre partidul/si depre Dragnea? Buscu stie? Suntem curajosi, semnam „un colectiv de oameni ai muncii”?

    00
  4. 7. E a doua chestie pe care o citesc în mai puțin de două zile în care HORECA se plânge că „mamă, ce greu e în HORECA, ce nasol e cu livrările, ce nasoli sunt clienții, ce eforturi eroice facem noi…!” Ăstora nu le e rușine, la prețuri de vestul UE și calitate de bananistan, să se plângă atât?

    00
    • Horeca din Romania trebuie sa moara. Abia cand vor disparea 80% din teparii din horeca putem spera si la lucruri bune.

      00
    • Am zis si acolo, zic si aici. Calitatea clientilor reflecta calitatea serviciilor. Nu am fost nicaieri in Romania unde sa fiu impresionat de serviciile HoReCa.

      00
    • Comand des de pe aplicatii Tazz, Bolt si Glovo.
      In afara de pizza, burgeri si prajeli, rareori gasesti un local cu mancare gatita si cat de cat ok.
      Preturi absolut astronomice, te doare mintea cat poate sa ajunga o pizza sau un fel principal.
      Calitatea vai mama ei.

      In afara de cateva localuri care au stiut sa se mentina, desi si ei au crescut pretul, te risti rau de tot sa incerci localuri noi.

      Ce ma frapeaza e cate porcarii poate sa accepte poporul asta, rating-uri mari pe aplicatii pt. mancare scumpa si putina, iar rareori si proasta ca sa fie trio complet.

      Mare risc mai ales la astia care au si dine-in, aveti grija ca patronii cauta sa-si scoata chiria localului din profitul take away. N-as avea o problema cu asta daca si mancarea ar fi buna si destula.

      00
    • @Rammstein – teparii din HORECA nu vor disparea cata vreme vor avea clienti. Daca vor exista in continuare musterii care nu comenteaza ca primesc paste cu smantana si „sunca Praga” pe post de carbonara, la pret de zona turistica din Italia, teparii aia vor exista in continuare.

      00
    • Astia cu minus, dati si voi exemple unde servirea/serviciile au fost extraordinare in Romania, daca tot nu sunteti de acord cu ce zic. Chiar sunt curios.

      00
    • ” la prețuri de vestul UE” – terminati ma cu glumele astea proaste. „la preturi de vest”. Pai da, daca compari fastfoodul vestic cu restaurantul a la carte din Romania.

      problema, in Romania, nu este pretul ci calitatea.

      00
  5. Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională. As putea sa pun pariu ca ii vor da dreptate lui catu si vor anula motiunea, nu pentru ca motivele cu semnaturile sunt bune ci pentru ca e ocazia unica pentru CCR de a mai capata putere , de azi inainte vor putea lungi taragana anula orice motiune de cenzura pe orice motiv de doi bani.

    00
  6. 7. Misto cu Horeca care (nimic intamplator aici) incearca sa isi recupereze pierderile nu doar dubland preturile dar si facand rabat la ingrediente – de exemplu nu credeam vreodata ca o sa vad pe o portie de paste de 40 RON mix de branzeturi rase de la Lidl in loc de parmezan.

    00
    • Dacă o scoveargă e 12 lei…

      00
    • Orez basmati cu piept de pui la gratar si niste salata de varza -> 36,5 lei
      Meniu fel 1+2 -> 35 lei
      Meniu fel principal + desert = 50 lei, redus la 25 inseamna o farama de mamaliguta si o fasie de ceafa de porc la 100g + niste clatite fleoscaite vai mama lor.

      Mai las-o dracu, un 1kg de piept de pui e 20 lei in comert si 1kg de orez 6 lei.

      00
    • daca jumate din 40 de lei merge catre firma de comenzi, din 20 de lei platesti salarii, pierderi, apa, gaz si TVa si unde sa mai fie si profitul…. asta ca sa nu mai vorbim ca majoritatea sunt in chirii cu spatiile deci ai un cost f mare cu spatiul.

      00
    • Pastele au fost servite la local, deci alaturi a mai fost si o bere cumparata cu 2.5 RON si vanduta cu 10. Dar bulgarii aia cum or face, au angajati care fac voluntariat sau cum le iese?

      00
    • Un covridog la petru e acum 4,5 lei. Un cremvusti intr o paine. Un strudel cu mere 5 lei. La geam, nu prin livrari. Mai poti sa te miri ca un fel principal e 30 lei?

      00
    • Bă băieți, mi se rupe de HORECA, n-am acțiuni, prieteni, neamuri, cumetri, dar dacă vi se par mari prețurile, de ce spanac nu gătiți voi?!

      Da, HORECA are prețurile poate prea mari și uneori atitudini jegoase, dar pt că kilu’ de piept de pui și ăla de orez să ajungă din raft/depozit în farfurie trebuie plătită o chirie, niște utilități (curent, gaze, apă, draci), niște amenajări (cică aici nu e ieftin deloc, că sanepidul vrea tot felul de avioane), niște oameni, niște muncă, niște taxe.

      Nu vreau să știu cum e într-o bucătărie de crâșmă, cu 10 feluri/comenzi pe foc, să știi când le-ai pus pe fiecare, să nu faci talpă puiul ăla, să nu lași nu știu ce nefiert și alte d-astea, eu amețesc cu 2 oale/cratițe pe aragaz și o tavă în cuptor.

      De muncă nu mai zic, că au fost cazuri în care am aruncat tot, și nu ingrediente ieftine, până mi-a ieșit ceva mâncabil.

      HORECA are multe bube, dar asta cu „e x lei kilu de y în supermarket și ei îmi vând cu 4x o bucățică” e o tâmpenie.

      00
    • @Robert, uite rețetă pe probate și încercate. Spor la treabă. https://savoriurbane.com/covridog-reteta-de-crenvursti-in-aluat/

      00
    • NOU
      #39

      @AB: exact asta fac. Prefer sa-mi ard singur friptura decat s-o faca altii. Bine, ca mie nu prea mi se intampla sa o ard, nici sa-mi iasa prea cruda e partea a doua.
      In plus, nici nu stau 1 ora sa astept o mancare rece sau sleita.

      00
    • „branzeturi rase de la Lidl in loc de parmezan”
      asta e lux.
      „pizarella”, boss! : https://zoso.ro/radarul-produselor-pizzarella/

      00
    • @AB: m-am plans de horeca pt. ca eram la mare si am vrut sa iau masa in oras, cam singura varianta de altfel cand nu ai o bucatarie si ustensile in afara salamului de la supermarket. Acasa chiar gatesc o gramada de tampenii inclusiv paste. Ba chiar in perioada pandemiei mi-am facut pana si shaorma, moment in care am realizat cat respect merita baietii aia care reusesc sa stranga bine shaorma pentru ca mie nu imi iese niciodata. Aia chiar merita tips, nu ospatarii care 10 minute nu iti aduc meniul si alte 10 minute intarzie cu nota.

      00
    • @Cristici: Stiu si de pizzarela, e un ingredient care merge beton pe pizza cu parizer :))))

      00
    • @Ghengis Han, dar pe tine nu te văd să te plângi că e 20 lei kilu de piept de pui şi 6 ăla de orez în supermarket şi HORECA ţi le vinde cu 40 lei/porţia. :)

      ca chestie, e 6 kilu de orez obişnuit, cel mult prefiert. basmati e cam 6 -juma de kil la lidl, probabil mai scump în celelalte supermarketuri. :)

      00
    • @AB

      Nu stiu cum se face ca aia in afara reusesc sa livreze calitate la preturi ok, raportat la salarii, dar la noi nu se poate ca ne plangem ca sunt taxe si salarii pana ajunge pe farfurie.

      Vai ce mult costa sa duci un peste cu o mamaliga in munti, dar la preparat si servit se taie firul, calitatea ramane un spatiu atemporal care se pierde.

      Vai ce mult o sa plang eu patronul si o sa ma gandesc la cate taxe are el de platit, cand imi aduce ciorba aia de burta trasa cu apa si 2 bucati de carne in ea si apoi imi pune si 2 lei separat pt. „smantanica”.

      Mai lasa-ma cu argumentul asta ca exista taxe si salarii de la raft pana la farfurie, parca s-a descoperit focul si noi nu stiam.

      Horeca n-are decat sa crape in chinuri, ca ala nu-mi gateste mie cu un angajat la fiecare farfurie portia de basmati. S-a pierdut logica pe drum cu argumentul de „dA dAr ChElTuIELIELE”

      00
    • Încă ceva: Hai să spunem că înțelegem faza cu taxele și impozitele, deși Horeca, de multe ori, le-a cam evitat fie prin evaziune, fie prin bunăvoința legislației fiscale. Mă, dar care sunt asteptările unui patron de restaurant, local sau pub? Cât vrea să facă lunar? Să zicem că în perioada verii are o cerere mult mai ridicată, însă, în orașele mari, funcționează, bănuiesc, la fel de bine ca-n restul anului, măcar ca medie decentă. Acum revin: cât vrea să castige un patron care deține un restaurant, pub sau ceva cu servire mâncare? În definitiv, e o afacere care de multe ori nu are mai mult de 10-15 angajați, plătiți prost oricum, cu excepția bucătarului șef, care nu proiectează avioane supersonice, ci face mancare. Pentru un patron cu o astfel de afacere 3-5 k euro pe lună, e suficient. Dar hei, vrem afaceri cu profit de zeci de mii de euro lunar. Vorbesc doar de afaceri pentru middle class din Horeca. Nu cele luxoase sau mai selecte.

      00
  7. 5 Și noi ce facem peste 8 10 ani? Unde mai găsim un diesel sănătos condus doar de băbuțe sau medici?

    00
  8. pur si simplu nu pot manca porcarii atat de nesigure. mai bine mananc crenwursti proaspat fierti decat mancare gatita comandata. si culmea e ca nu mi-am impus treaba citind articolul am realizat ca eu nici anul asta nici anul trecut de cand avem pandemia…. nu am mai comandat mancare gatita.

    in rest, e extrem de periculoasa pastrarea mancarii gatite in conditii improprii. nu sunt tampiti cei de la mc care dau timpi f scurti de expirare la burgerii lor.

    00
  9. 9. Hamsterul ala e un influencer. Poate influenta piata foarte usor daca sunt mii/sute de mii de oameni care se uita la el si fac aceleasi mutari (buy/sell).

    Maine de exemplu ar putea recomanda actiuni de pe s&p 500 si efectul poate ar fi acelasi. A se vedea Elon Musk si cat de usor poate influenta el…

    00
  10. 7. La faza cu livratul pe ploaie a zbarcit-o rau. Daca asta este o problema, spune de la inceput, „pentru moment, datorita motivului XYZ, nu putem livra; sau o sa dureze mult mai mult decat de obicei”.Si clientul are optiunea sa accepte noile conditii sau sa se orienteze in alta parte (inclusiv propriul frigider, al carui continut devine, deodata, mai apetisant).
    8. Asa se vede nivelul jurnalistilor. Una este sa publici o stire servita pe care nu prea ai cum sa o verifici, gen „scurgtere de informatii confidentiale” si alta este sa publici o stire pe care o poti verifica relativ usor.
    9. Criptomonedele sunt in cel mai bun caz o loterie si in cel mai rau caz o schema piramidala. Nici o criptomodena nu are nimic special, oricine poate crea una noua. Acceptarea (sau nu) la tranzactionare a oricarei criptomonede este la latitudinea fiecarei tari si a fiecarui vanzator. In acest moment principala atractie este cresterea valorii, care nu este legata de ceva concret, gen raspandire in tranzactionare – definitia unei scheme piramidale.

    00
    • „8. Asa se vede nivelul jurnalistilor. Una este sa publici o stire servita pe care nu prea ai cum sa o verifici, gen „scurgtere de informatii confidentiale” si alta este sa publici o stire pe care o poti verifica relativ usor”

      Se pare ca multi nu inteleg. Li se pare ca discutam de niste ziaristi inocenti, pacaliti de „surse”.

      Helooooo!! Newsweek e „pe boabe” de aproape doi ani de zile. Ghinea si PNRR-ul sunt tinta in care trag cu tunul de aproape un an de zile, nu e nicio intoxicare. Mircea Marian sustine chiar si acum pe pagina lui ca au avut dreptate, ca „nu s-a semnat nimic”

      Pavel Ban Parcă „se” spunea că nu se semnează.
      Mircea Marian Pavel Ban pai ce s-a semnat? sincer intreb. dvs ati vazut pe cineva semnand. avem un comunicat al comisiei, asta avem.

      Oamenii sunt pur si simplu ticalosi, nu le acordati circumstante atenuante, cum ca ar fi prosti, ca nu e cazul. Porcul batran Mircea Marian stie foarte bine ce face.

      P.S. O simpla cautare dupa „Ghinea” pe site-ul lor returneaza 14 pagini. Dap, 14 pagini. Mai toate cu articole de genul celor de mai jos. Uite ca am facut si o lista rapid, ca ma plictisesc in dimineata asta:

      „Sinecuri de sute de mii de lei pentru un secretar de stat din ministerul lui Ghinea”, „Deși Ghinea se laudă că a rezolvat PNRR-ul, de la Bruxelles vin întrebări despre cheltuieli suspecte”, „Ce a lăsat Ghinea în urmă: PNRR, restant, stadiul absorbției – dezastruos”, „Miza lui Ghinea la MIPE: să-și promoveze oamenii.”, „EXCLUSIV Ghinea vrea să toace 29 de milioane euro pe propaganda PNRR, deși programul nu este aprobat”, „EXCLUSIV Ghinea a folosit masiv din draft-ul de PNRR al lui Boloș. Minciunile actualului ministru”, „Ministrul USRPLUS Ghinea are încredere în controalele pesedistului Bădălău, fost hoț de grâne”, „Barna ar fi primit în mod ilegal acces la documentele DLAF. Responsabili, oamenii lui Ghinea”, „Spor de 50% pentru bugetarii lui Ghinea, care au ratat PNRR-ul. În 2020, critica dur aceste practici”

      Si asa mai departe…

      00
    • @silicon_v Deci asta e nivelul jurnalistilor de la Newsweek :)
      Daca dai in cineva cu fake news, nu o sa convingi decat pe cei care „stiau” deja de dinainte si acum primesc „confirmarea”.

      00
  11. Vad mai sus mai multe comentarii indignate de Horeca și o să încerc să explic eu cum vad lucrurile, cu precizarea că NU lucrez in domeniu :

    Înainte de pandemie restaurantele porneau ori se stabilizau pe o nișă – mai mult evenimente sau mai mult livrare la.pachet sau mai mult clienti separați la masa decât evenimente etc. Totodată unele erau mai de lux, cu decoruri/aranjare etc., altele mai stil autoservire și așa mai departe – toate astea se reflectau in preț și oamenii înțelegeau oarecum că în prețul mai mare era inclusă și aranjarea localului, o atitudine mai politicoasă a chelnerilor, o servire mai rapida etc

    Pandemia a schimbat toată treabă asta pentru că acum nu mai conta dacă tu ai investit 500.000 de euro în restaurantul tău că sa arate într-un mod deosebit iar altul avea o autoservire ca la tara – la livrarea la domiciliu contează doar produsul livrat și mai ales prețul.

    Cum in Romania se alege in general prețul cel mai mic, toate restaurantele au trebuit să facă sacrificii – iar sacrificiile au fost cu atât mai mari cu cât restaurantul era mai de lux, pentru că la livrarea la domiciliu nu contează cum aranjezi mâncarea că la transport sigur nu rămâne cum o aranjezi tu, cu gustul e complicat că oricum ajunge rece, la livrare nu merge orice fel de mancare si alte aspecte care au facut sa se apropie preturile produselor livrate, indiferent că vindea un restaurant de lux sau unul foarte slab.

    Problema este că livratorii + transportul iau un comision de 30-40 % din prețul mâncării livrate, deci inevitabil scăderea prețurilor + taxe de livrare înseamnă că restaurantul rămâne cu mai putini bani pe porție, deci trebuie să scoată de undeva banii aia și nu are de unde sa îi scoată decât din ingredientele folosite – adică de ex. nu mai are bani de nu știu ce fel de brânză și pune brânză din Lidl.

    Mai departe unii probabil vor spune că ei vin la masa in restaurant și trebuie să le dea ingrediente mai bune, doar că restaurantul nu are 2 bucătarii și camere separate de alimente – mâncarea se gătește la un loc, din aceleași ingradiente, indiferent că e pentru un client din restaurant sau pentru livrare la domiciliu.

    Referitor la prețuri – ei pun niste preturi la care consideră că vor obține profit – dacă greșesc este greșeală lor, pentru că vor da faliment, iar daca au dreptate și lumea vine este câștigul lor, pentru că și-au asumat un risc.

    Sincer chestia asta cu prețul nici nu o înțeleg, pentru că acum majoritatea restaurantelor au meniul afișat pe internet – te uiți puțin înainte de a pleca de acasă și alegi un restaurant unde îți convine prețul și inevitabil in acest mod restaurantele cu preturi mari nu vor avea clienți și vor da faliment.

    Problema este că restaurantele cu preturi mici nu o să aibă bani sa cumpere ingrediente de calitate, nu o să aibă bani să plătească bine un bucătar bun,niste ospătari care să își dea interesul – deci practic ne învârtim într-un cerc.

    00
    • In Romania era greu sa gasesti un restaurant cu mancare „cinstita” si inainte de pandemie. Criza asta sanitara nu a facut decat sa dea un branci pe scari babei decrepite Horeca.

      00
    • Cum s-ar zice, realitatea este complexa si are multe aspecte?
      Ce sa inteleaga unii care din
      „…Execut sârguincios comanda și chem curierul… Două ore mai târziu, mă sună clientul nemulțumit, că îi e foame și nu e ok că nu i-a venit mâncarea. Evident că nu a venit! Ce te așteptai, să iasă livratorii pe potop să-ți aducă ție șnițelul cald, că ți-e silă să faci 3 pași prin ploaie?!”
      au inteles ca bucatarul are o problema cu ploaia…

      00
    • @mirel
      Problema este că livratorii + transportul iau un comision de 30-40 % din prețul mâncării livrate, deci inevitabil scăderea prețurilor + taxe de livrare înseamnă că restaurantul rămâne cu mai putini bani pe porție, deci trebuie să scoată de undeva banii aia și nu are de unde sa îi scoată decât din ingredientele folosite
      Daca doar livrezi, dintr-o data nu mai ai cheltuieli cu spalatul farfuriilor, nu mai ai lumina aprinsa in sala de mese, nu mai platesti atatia ospatari… uite de unde se pot face economii…

      00
    • @Rammstein
      Tu ai într-o oarecare măsură dreptate, însă într-o mică măsură și o să îți dau un exemplu că să înțelegi.

      Luam un restaurant celebru, cum ar fi restaurantul X (adică orice restaurant celebru) din București. Lumea merge acolo pentru poziție, atmosfera, servire rapidă, mâncare bună etc.

      Dacă ei livrează și la domiciliu asta nu influențează costul curentului electric, deoarece tot au clienți în restaurant deci trebuie sa țină becurile aprinse, aerul condiționat sau centrala trebuie sa funcționeze că altfel nu mai intră lumea în restaurant – chiar daca acum au jumătate din clienții de mai înainte.

      Dacă au livrare la domiciliu tot trebuie sa plătească o chirie pentru spatiu
      Trebuie sa plătească bucătari
      Trebuie sa plătească niste chelneri pentru oamenii care vin în restaurant etc.

      Astfel ei au nevoie de mai putini chelneri și spala mai puține farfurii, cum spui tu, doar ca din totalul costurilor asta este puțin, costurile mari sunt chiria, materiile prime, salariile bucătarilor, costul utilităților, al utilajelor, care sunt cam la fel.

      Iar la o afacere oamenii își stabilesc costurile global, că nu poate să includă costul curentului electric doar în prețul porției pentru cel care vine in restaurant.

      00
    • @Mirel, pentru cineva care nu lucrează în domeniu, ne explici cam ca la carte cum funcționează ;))))

      00
  12. Bai frate, jur ca fac toxiinfectie digitala de la atatia influenceri, dragni, orbani, citi, iohannisi. Ma doare ficatul. Noroc ca mai sunt si stiri ca aia de la 10 sa ne simtem bine.

    00
  13. OFF-TOPIC
    care-i faza cu poza asta https://i.imgur.com/9bDgRJE.png ? de ce ai pus-o in sectiunea „Alte linkuri” ?

    00
  14. 5. A doua lovitura miseleasca data romanilor, dupa decizia WV de a renunta la cutie manuala. O sa dispara batranica aceea care cumpara cate 50.000 de masini odata ;-)

    00
  15. 7. „Ce te așteptai, să iasă livratorii pe potop să-ți aducă ție șnițelul cald, că ți-e silă să faci 3 pași prin ploaie?!” : n-a gandit prea departe acest bucatar a lu’ peste, in primul rand omu’ ala a platit pentru un serviciu, doi, poate nu putea iesi din casa. vorba aia, covid, picioare rupte, convalescenta. 0 bani pentru 0 empatie.

    00
  16. 11. Facebook tocmai a renuntat la FB KIDS. Bine ca mai exista si oameni sanatosi la cap.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.