Știrile zilei – 27 septembrie 2023

  1. Roșcată . Alb . Lac . Brunetă . Blondă . Brunetă . Solzi . Brunetă . Nucă . Blondă
  2. Ne îndreptăm într-o direcție greșită, dar votăm aceiași politicieni
  3. Portbagajul lui Vasile Blaga
  4. Problemele Chinei nu sunt surprinzătoare
  5. De aia e Craiova în topul orașelor
  6. Timișoara e cel mai ieftin oraș
  7. De ce avem nevoie de pedeapsa cu moartea
  8. Cronica de tehnologie

S-a lansat hope.ro, un site cu știri pozitive.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Legat de China care se duce la fund, l-am urmarit pe nenea acela cand a fost invitat la Joe Rogan..unul dintre celecmai interesante podcasturi pe care le-am urmarit, iar daca tot ce zicea nenea ala e adevarat, e groasa rau pt chinezi

    Indecis. Tu ce zici?295
    • ăla și Task and Purpose sunt foarte bune
      https://www.youtube.com/@Taskandpurpose

    • In orice sistem (stat sau companie) in care critica/informatiile negative sunt cenzurate, problemele sunt ascunse sub pres in loc sa fie rezolvate si la un moment dat buba face poc.
      Cei care ajung la putere in astfel de sisteme, chiar daca stiu de situatie, pot sa ia decizii doar pe baza informatiilor primite; chiar daca stiu ca informatiile sunt in cel mai bun caz incomplete daca nu de-a dreptul false, nu au cum sa stie nivelul real => ca atare incep sa ia decizii din ce in ce mai proaste.
      Cel mai bun exemplu recent este decizia lui Putin de a ataca Ucraina in Feb 2022 – pe baza informatiile primite de la sistemul pe care il conduce, a supraestimat capabilitatea armatei ruse si a subestimat hotararea si capacitatea ucrainenilor de a rezista.

      De asemenea trebuie sa avem grija sa nu cadem in capcana titlurilor bombastice.
      Daca economia Chinei scade cu 15%, peste tot o sa vedeti titluri cu „COLAPS!”, „DEZASTRU!!”, „SFARSITUL LUMII!!!”. De fapt, China va reveni la nivelul de acum 3 ani.

      O problema majora este dezechilibrul demografic.
      Uitati-va pe wikipedia la „Demographics_of_[numele tarii]” la graficele cu asa numita piramida a populatiei pe grupe de varsta. Orice nu arata ca un dreptunghi cu un triunghi in varf, anunta probleme in viitor.

      222
    • Chiar este groasa. Se zvoneste ca Evergrande a fost asa o introducere pentru ce urmeaza. Si cei de la ADV China au filmari de prin 2018-2019( ca dupa au devenit indezirabili pentru CCP si au fugit din tara) cu locuinte care dezintegreaza.

      163
  2. 2.Explicatia este matematica.
    Undeva la 1,5M sunt angajati la stat.
    Peste 60% din cei 1,5 lucreaza numai in administratie
    Pe langa cei 1,5M mai exista aprox. 1M de oameni “dependenti” de cei 1,5M
    In Total cel putin 2,5M de oameni “ai sistemului” care majoritar dintre ei voteaza pentru a si pastra beneficiile.
    De ce credeti ca se angajeaza oameni pe banda rulanta la stat?
    Pentru ca ei sunt votantii.
    In anul 2020 au votat cam 30% din 19M adica undeva la 5,7M oameni
    *30% este aprox. media prezentei la vot mai mereu si as ava fi si acum
    Aproape jumatate din cei 5,7M votanti sunt angajati sau dependenti de stat.
    Cine este statul? Majoritar PSD.
    So, PSD sub 30% nu prea are cum sa ia la alegeri si nimeni nu poate sa ia peste el deci mereu va fi locul 1 in alegeri.
    So, chair daca angajatii statului NU sunt multumiti de traiul din Romania ei voteaza tot mana care I hraneste.
    In mediul privat lucreaza undeva la 4,5M de oameni dintre care cel putin jumatate nu voteaza pt ca sunt “tineri si rebeli si nu-I intereseaza” iar cealalta jumatate este rupta intre ceva gen USR si PNL.
    So 30% PSD si undeva la 15% USR si PNL.

    Comentariu apreciat.673
    • Daca cealalta jumatate de care zici tu ar vota, ai vedea ca ar iesi cam acelasi rezultat, poate doar un pic amplificat spre extreme. Pentru ca ar vota influentati de cei din jurul lor. De parintii care lucreaza la stat, de colegii itisti corporatisti, sau de tovarasii cu care beau si sparg seminte. Statistica e o curva.

      262
    • Am facut si eu calculul asta acum cativa ani. Dar am gasit ca e mai simplu de calculat asa. PSD are in jur de 500.000 de membri. Cel putin 4-5 sunt dependenti de acesti membri PSD (copii, nepoti, amante, neveste, cumetri etc) si ajungi la 2 milioane de voturi lejer.

      Comentariu apreciat.341
    • @Sorin
      Daca prin absurd cealalta jumatate ar vota, s-ar face cat de cat un echilibru la 30% PSD cu un partid de “dreapta”.
      *procentul real al PNL = cu procentul real al USR = aprox. 15% cu +- 7% depinde de evenimentele premergatoarele alegerilor si de sforile care se trag in spate in functie de „sponsorizare”
      Nici dreapta nici stanga nu poate singura 51%.

      Insa, daca vrem sa scapam cu adevarat de PCR-PSD si sa avem o evolutie pozitiva a tot ceea ce inseamna Romania, trebuie o reforma brutala a Statului si o digitalizare accelerata.
      Reforma Statului si Digitalizare inseamna insa Somaj si ca sa combati asta trebuie ca Statul sa aiba o viziune foarte clara caci nu poti sa gandesti ca USR care vine doar din gura sa zica: vaaaaa daaaaam afaraaaaaa, ca PSD partidul “portbagaj” sau ca PNL care este fix ca oportunistu’ ala de corporatie care atunci cand se schimba Sefu isi schimba si el discursul.
      Deci da, imposibil momentan sau cu gandirea de acum.
      Si nu, statistica nu este o curva ci este un instrument fabulous prin care ti se arata realitatea “reala” si nu cea inchipuita si care te ajuta sa iei decizii corecte adica adaptate la ceea ce este nu la ceea ce ai vrea tu sa fie.

      512
    • mai e ceva ce trebuie luat in calcul: la parlamentare nu se poate vota decat in localitatea de resedinta (adica acolo unde ai buletinul).
      Practic o buna parte din generatia tanara, care nu au inca locuinta pe numele lor, ar trebui sa se deplaseze in localitatea parintilor, doar pentru a vota. Multi nu o fac, din diverse motive. Ghici ai cui votanti sunt astia?

      153
    • @Florin, pot să-și facă viză de flotant.
      viza de flotant necesită doar un contract valabil privind dreptul de a locui undeva. nici măcar nu este necesară prezența proprietarului la Evidența Populației.

      prezența proprietarului și acordul acestuia sunt necesare doar ca să-ți stabilești domiciliul în locuința altcuiva (adresa de pe fața cărții de identitate), dar nu pentru viza de flotant (adresa de pe ”bilețelul” ăla lipit pe spatele cărții de identitate).
      been there, done that. în ambele situații.

      poți vota inclusiv în localitatea de reședință- aia de pe viza de flotant, cât timp e valabilă viza.

      68
    • @AB: nu stiu cum o fi in alte orase, dar aici la Iasi numeri pe degete proprietarii care accepta inchirierea cu contract. Poate am fost eu ghinionist, dar cum pomeneam ceva de contract, cum aparea ceva urgent si proprietarul se scuza ca trebuie sa plece urgent. Bine, nu toti erau atat de eleganti in exprimare.

      140
    • în București am închiriat ultima oară acum mai bine de 15 ani și da, era să leșine proprietarul când l-am întrebat de contract.
      acum aproape 4 ani, în orașul în care m-am mutat, n-a ridicat nimeni nici un fir de sprânceană când am întrebat de contract, chiar și înregistrat la ANAF. majoritatea nu îndeplineau alte condiții (schiță cadastrală) necesare pt mine pt decontarea parțială a chiriei, dar la contract n-a dat nimeni înapoi.

      81
    • crypto voting dar nu se va implementa pentru ca pe deoparte oamenii sunt prea prosti si conspirationisti, pe de alta sunt prea hoti. concluzia e ca avea dreptate fluture, politica nu conteaza, pentru ca nu sunt oameni care sa conteze.

      15
  3. Daca china merge la fund atunci toata industria va merge la fund. De unde provine otelul? China. Telefoanele? China. Plasticarai ieftin? China(in principal). Acumulatorii la masinile electrice? China. Cam orice plastic aveti prin casa? China.
    Partea buna este ca europa si amurica au scapat de noxele emise de fabrici…

    Indecis. Tu ce zici?1740
    • Mai copii unele state in inteleciunea lor limitata au cautat sa se desprinde de dependenta de nea Ping si a lui mareata China.. Da otelul ieftin si prost de acolo vine (Tofu dreg construction much). Imaginati-va ca astia au locuinte pentru inca 1,4 miliarde de oameni!! Chinezii au construit mult prost si fara rost. La fel si cu masinile electrice au hectare intregi de masini care putrezesc in soare. Odata si o data vremurile bune apun.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • „Nu apreciați voi oțelul tradițional.
      O turnătorie lângă fiecare foișor și grătar.
      Țării mai mult oțel.”
      Chairman Marcel de Buzău.

      212
    • Cu electronicele e destul de clara treaba.
      Dar cu plasticele, in mod ciudat… am 2 bidoane de 10-12 litri, cu robinet, unul produs in Franta si unul in Germania. Iar la Horbach am vazut o gramada de galeti portocali, pentru mortar, produse in Olanda. Cam asta e nevelul: galeti si bidoane produse in EU, smartfoane si TV-uri OLED produse in China. :) Cred ca e proportional cu intelectul.

      Se plangeau astia din industria auto ca, daca nu facem ceva sa devenim mai ieftini (sa tragem la jug mai tare pe bani mai putini) o sa ne invadeze masinile chinezesti de la BYD si altii in cativa ani… Dar pe aia cine plm i-a invatat sa faca masini? Astia care au mers si s-au pus capra acolo si au intrat in asocieri (obligatorii) cu producatori chinezi. Iar acum urla ca stiu chinezii sa faca masini si intra peste europeni.

      Comentariu apreciat.271
    • @ pixel. E otel dezintegrabil. Adica fonta de cea mai joasa speta.

      91
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1846
    • DNA a cerut pedeapsa cu inchisoarea, confiscarea celor 700.000 eur si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica.

      ICCJ l-a achitat pe motivul ca nu stia ca Pinalti ii pusese 700k in portbagaj.

      Comentariu apreciat.536
    • Rumbu, asta cu dna a vrut e pt fraieri si prosti. Cand dna a vrut sa execute pe cineva a executat. Mai ales cand kovesi conducea tara. N are rost sa ti dau exemple. Sper sa apuc ziua cand basescu ( probabil la varsta lui iliescu) o sa spuna adevarul despre codruta kovesi, cum a venit la bucuresti, cine a adus o si de ce. Din procuror anonim la medias la varsta de 30 de ani sa ajungi procurorul romaniei fara sa te recomande nimic, nici macar criteriile minime pt functia de procuror general nu intrunea. Sebi ghita a scapat de toate dosarele doar aratand pisica si amenintand ca scoate poze si filmari cu codruta de la el din crama. Sebi ghita e om liber astazi fara nici macar o restrictie…….

      618
  5. “This is the 94th time china has collapsed in my lifetime, and im only 29.”

    Comentariu apreciat.616
  6. si va mai intrebati de ce nu sunt controale ale politiei rutiere…ca misca baietii banii cu portbagajul, sa nu ii deranjeze

    202
    • Actualul purtator de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a refuzat in ianuarie 2021 sa isi deschida portbagajul la solicitarea unui echipaj de politie.

      E pe scara larga chestia cu portbagajul…

      241
  7. Am citit zilele trecute ce prezicea Zeihan, s-a întâmplat mult mai repede decât s-ar fi crezut: Deja US are cu Mexic mai mare schimb comercial decât cu China.

    Ceea ce era inimaginabil. Cică Biden a pus măsuri mult mai restrictive decât Trump pe China, deși ciudat se zicea că e omul Chinei.

    https://www.axios.com/2023/07/12/us-top-trading-partner-mexico-china

    Problema e că europa nu are un Mexic, poate va fi Ucraina, dar doar dacă se rezolvă problema rusească pentru că altfel orice fabrici s-ar face acolo vor fi doar alte oportunități de șantaj pentru Rusia.

    52
    • Problema e că europa nu are un Mexic

      are. turcia, bulgaria, românia. țări corupte, cu fortă de muncă ieftină și nesofisticată. adus înapoi fabricile de procesoare și tot ce e delicat și important, restul prostiilor de manufactură în astea trei.

    • Turcia dacă avea regimul de dinaintea lui Erdogan se potrivea perfect. Erau cât de cât pro vest, natalitate bună, sistem de educație funcțional, acces la transport maritim bun, conectat cu europa pe dunăre cat și pe ditamai marea mediterană.

      Ar mai putea fi și Maroc unde am înțeles ca francezii mai mișcă ceva dar nu știu cum stau cu educația.

      Din fericire nu avem nevoie de același număr de oameni, timpurile și utilajele au mai avansat, se poate produce la fel cu mai puțini oameni. Iar utilajele din fabricile chinezești sunt oricum toate aduse din europa, Japonia și SUA.

      Deci măcar atât mai avem, știm construi fabricile doar că nu le putem opera ieftin.

      30
  8. 7. sunt complet de acord că unele fapte merită cu adevărat pedeapsa cu moartea.
    în același timp mereu există posibilitatea unei erori (au fost și sunt încă destule situație), dacă doar l-ai băgat la pușcărie, poți să-l scoți, să-l scuturi nițel, ”știți, ne pare rău, a fost o eroare, vă dăm niște bani în compensație”, dar mortul de la groapă nu se mai întoarce.
    chiar și un om nevinovat condamnat la moarte și executat mi se pare mult.

    închisoare pe viață, la cel mai drastic regim, fără posibilitate de liberare condiționată/limită de vârstă, ceva de genul, dar moarte e puțin prea drastic.

    mă refer strict la posibilitatea unor erori.

    53
  9. Misto ideea cu hope.ro. Contrabalanseaza nitel titlurile catastrofice de pe site-urile traditionale de click-bait. Citesc si humanprogress si positivenews, apar stiri interesante de multe ori.
    Apropo, pe hope apare stirea ca „Fermierii au recoltat cea mai mare producție de grâu, secară și triticale din ultimii 3 ani”. Pai si cum ne mai vaitam si cerem subventii?

    62
    • Am 10 hectare in arenda.
      Anul trecut mi-au platit in iulie, anul asta mi-au spus sa ii sun la sfarsitul lui octombrie.
      Inca stau cu el in camp ca nu au cui sa-l vanda.

      Pe langa faptul ca imi vor calcula la un pret mult mai mic fata de cel de anul trecut.

      Oare are Ucraina vreo implicare?

      52
  10. Ai un cameo pe canalul lui rovion, GG
    https://youtu.be/KnYxpAnMIac?si=RAC6hkeufFJSU-N-

    Min 7:39

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube