Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. #4 „Sporul pentru munca în zilele de sâmbătă sau duminică este de 17 lei net pe zi lucrată.”

    Fu#ă-o Dumnezău de treaba… probabil ca ii lasa sa cotrobăie in containerele cu deseuri ca bonus de performanță.
    Ne mai mirăm ca e haur unde este…

    Comentariu apreciat.1376
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 657
    • Am gresit calculele. 200 RON meritau . Da e cam jaf.

      Comentariu apreciat.502
    • Se platesc dublu daca sunt ore suplimentare. Daca ai liber luni si marti, sunt considerate ore normale. Singura obligatie legala este ca angajatorul sa ofere un spor la salariu negociat daca repausul sapatamanal nu are loc sambata sau duminica. Insa legea nu impune vreo limita minima. Din calcule, la Carrefour, ar reiesi un spor de vreo 15-20% pentru zilele de weekend.

      Comentariu apreciat.413
    • @Rumbu
      Sunt convins ca practica este perfect legala, dar asta nu inseamna ca nu e o mare mizerie.

      O sa ajungem intr-un scenariu de South Park, in care, de la înălțimea pozițiilor corporatiste vom incerca sa ii explicam doct unuia cu foamea in oase cum sta treaba cu profit&loss, capex, opex si lobby in timp ce ne tine lama la gat si ne cauta de portofel.

      Comentariu apreciat.610
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1348
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1248
    • Profitul ala per angajat ia in calcul si „profitul” externalizat catre firma mama?

      Indecis. Tu ce zici?286
    • Rumbu . Peste 90% din profitul real este externalizat catre firma mama. Toate firmele fac ‘optimizarea’ asta fiscala .

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Baieti destepti astia sa plateasca 27% impozit pe profit in Franta, in loc sa plateasca 16% in Romania.

      Dar in alta ordine de idei, i-ati da mai mult casierei de 4200? In calitatea voastra de mare patron de magazin, ati rupe de la gura BMW-ului propriu ca sa o duca casiera voastra mai bine? Sau, dimpotriva, ati cauta o casiera mai ieftina de 4200?

      817
    • Fisherman, ia zi tu mha, ce reconversie profesională să facă o femeie de peste 50 de ani, recent disponibilizată de la o corporație la care a lucrat in ultimii 25 de ani ? Să învețe programare ? Sau sa ducă spre zona de constructii-renovari ? Sau sa faca niște cursuri de contabilitate că poate o angajează vreo firma ? Cat crezi că i-ar da firma aia sa care niste dosare ?
      Dați în plua mea numai soluții de astea din față, că sunteți într-o bulă temporară și ignorați starea de kkt a romanikai.

      Indecis. Tu ce zici?284
    • Da Rumbu, ca din franta scot ei profitu. Ia vezi ce facea Bernard Arnault:

      In August, French mogul Bernard Arnault—the world’s third-richest person and the chairman of luxury conglomerate LVMH—sold his 5.5% stake in French retailer Carrefour for about $850 million. According to annual reports, he owned most of those shares through Cervinia Europe, a company registered in the tiny European country of Luxembourg. Arnault established Cervinia Europe in 2013 and then transferred part of his Carrefour stake to the firm from another Luxembourg entity, Blue Capital S.a.r.l., which he had set up to hold his Carrefour shares in 2007, when he first purchased a 9.1% stake.

      Deci cei care detin actiuni la carrefour le au cumparate prin firme din paradisuri fiscale si tu vrei sa ne spui ca de fapt nu are cum si ca ei platesc 27% impozit pe profit in Franta.

      Ba ma lasi.

      155
    • Boss, confunzi impozitul pe dividende cu ala pe profit. Arnaud isi optimizeaza taxele personale in Luxemburg.

      Ai 2750 de lei profit in Romania, 18000 profit in Franta sau Belize (ca sa pastrez narativa cu 90% profit parandarat, desi asta ar insemna profit de 30%, ceea ce e fantastic), ii mariti salariul lui Maricica de la casierie sau nu? Are ea responsabilitati mai mari decat un politist? Merita Maricica un salariu mai mare decat un profesor? Ce faci daca se rascoala contabilii si IT-istii din firma cand Maricica castiga cam la fel.

      Daca Maricica e platita dublu sambata, sunteti de acord sa platiti dublu produsele sambata?

      Ca astea au fost intrebarile, nu ce face Carrefour cu profitul.

      01
    • NOU
      #14

      @car: si ce vrei? sa se garanteze postul persoanelor peste 50 de ani?

      414
    • lrpx, tu realizezi ce aberatii spui?

      profitul carrefour romania e una. ar plati 16% in romania.
      daca il ‘externalizeaza’ catre ‘carrefour franta’ ar plati 27%.

      bernarr arnault este bogat in baza actiunilor pe care le detine la niste firme din luxemburg care detin actiuni la susnumitul ‘carrefour franta’. si cu care jongleaza din motive.

      dar daca carrefour franta plateste impozit mai mare decat daca lasa profitul in romania, dividendele alea care il fac pe el bogat scad in cascada.

      in alta ordine de idei… o doamne, dupa 35 de ani de capitalism inca 2xista oameni care cred ca banii firmei sunt banii patronului.

      66
    • @theblack, eu doar ti-am aratat unde isi tin actiunile actionarii importanti ai Carrefour, daca tu din asta ai inteles ce ai scris, foarte bine, dar esti total pe langa.

      prin acel lucru doar am vrut sa arat ca daca actionarii importanti ai unei corporatii isi tin actiunile prin diverse holdinguri din paradisuri fiscale, esti naiv sa crezi ca corporatia isi plateste toate taxele constiincios intr-o tara cu 26% impozit pe profit.

      Plm, si o vorbesc din experienta proprie. Am lucrat pentru un operator de telecom din romania (nu avea operatiuni B2C deci nu e niciunu din operatorii cunoscuti). Eh bine compania aceasta mai avea o companie in bermuda prin care rulau mare parte din bani. Si vorbim de o companie ce acu 10-15 ani avea un profit net declarat in romania de 2-3 milioane lei iar profitul din bermuda era de vreo 5 ori mai mare si in USD.

      00
  2. 27 aprilie 2024?

    192
  3. 6. Salariul ala la asf pe mucosul ala cum crezi ca se plateste? Ultimele falimente ce mai zic

    252
  4. 3 si 4. Ar fi interesant sa vina vesticii sa trăiască o luna aici cu salariul minim și apoi să ne spună că a crescut prea mult. Asta in conditiile in care prețurile românești sunt asemănătoare celor occidentale, ba unele chiar mai mari.
    Într-adevăr, avem cei mai mulți bugetari din Europa raportat la toată populația, unde mai pui că ne-au plecat vreo 5 milioane de români să muncească în vest. Probabil când vom fi 10 milioane in vest vor inchide șandramaua.

    Comentariu apreciat.7214
    • „Vesticii” sunt Comisia Europeana in care suntem reprezentati de dna Valean, sotia lui Crin Antonescu. Deci nu e vreun Soros sau alt dusman inchipuit de haur.

      Si spune un lucru simplu: aveti crestere economica de 2%, dar v-ati marit salariile cu 15%, o mare parte din aceasta crestere fiind datorata cresterii cu 35% a salariului minim, de-aia inca mai aveti inflatie, spre deosebire de ceilalti membri. Fiindca cresterea salariilor fara o justificare economica exact la asta duce, se intampla de mii de ani, de cand a fost inventata moneda.

      „Vesticii” deocamdata au pompat 60 de miliarde in curul nostru, cred ca au dreptul sa isi dea cu parerea cand traim peste posibilitati si aruncam banii lor pe geam. Nu mai zic ca erau dispusi sa pompeze mai mult, dar n-am fost in stare sa luam.

      Dar ne suparam cand ne zice un gigel de la BNR mai pe romaneste ca ne intindem mai mult decat ne e plapuma.

      Comentariu apreciat.9045
    • @Rumbu
      Păi nu tocmai gigelul ăla de la BNR trebuia să lase liber cursul, să mai estompeze din inflație? Așa, cu el blocat la 5 cînd de fapt e vreo 8 să tot tragi nădejde la minuni…

      Indecis. Tu ce zici?2221
    • Companiile originare din vest, est, nord, sud, de unde vrei tu, vin aici să facă bani. Daca ii pot face și dând salarii de mizerie angajaților pentru că aceștia nu prea au alternative pentru că statul e profund corupt și incapabil să atragă mai mulți investitori, sa creeze set-up -ul entreprenorial prin care sa se genereze mai multe locuri de muncă, o fac. Și tu ai face-o. Dar înțelegi împotriva cui trebuie sa te revolți ? Că cu retorica de tip Dragnea sau AUR, ne îndreptăm rapid spre modelul rusesc de societate …

      Comentariu apreciat.5211
    • NOU
      #27

      @Rumbu, România a fost atractivă pentru străini din considerentul forței de muncă ieftine și al unui regim fiscal mai relaxat în comparație cu alte țări. Ideea e că nu poți la nesfârșit să menții avantajele astea, sunt doar tranzitorii. Eu nu cred că vesticii ne bat obrazul pt. creșterea salariilor, ci mai mult că o implementăm în absența altor măsuri care să asigure tranziția aia către poziția de țară dezvoltată: reducerea aparatului bugetar și eficientizarea lui, creșterea productivității în mediul privat prin tehnologizare și investiții, crearea unei infrastructuri publice și, de ce nu, companii cu capital majoritar autohton (să nu mai stăm cu frica că pleacă străinii dacă devenim scumpi). Asta e problema, nu salariile.

      101
    • De aceea Gigelu ăla de la BNR trebuia să iasă în public nu să dojenească aspirațiile oamenilor pt. un trai mai bun, ci să condamne politica falimentară a statului: împrumuturi cu nemiluita, lipsa investițiilor, presiunea unui aparat bugetar tot mai mare, interesul scăzut pt. programele PNRR, absența reformelor din educație necesare unei economii globale tot mai specializate.

      110
    • Rumbu, exact doamna Valean ar trebui sa vina sa traiasca aici o luna cu salariul minim. Dar hai sa fim mai buni cu ea, sa vina sa traiasca o luna cu salariul mediu. Salariile sunt atat de mici pentru ca avem cele mai mari impozite din UE si cei mai multi bugetari care trebuie sustinuti.

      110
    • Fix asta, „vesticii” care sunt tot românache de-ai noștri de fapt, au venit să ne bată la obraz că „Bă da v-ați cam obrăznicit de aveți telefoanele vechi de 5 ani în loc de 10, ați uitat că locul vostru în ierarhie e cel de forță de muncă ieftină ?”

      11
  5. 6. RCA pentru mașinile parcate?

    Pai futu-l in gat pe captain obvious, dar cand un autor necunoscut imi terfeleste masina in parcare RCA-ul de ce se uita la mine ca Ponta la Basescu?

    Indecis. Tu ce zici?3641
    • Fiindca RCA nu e CASCO. RCA acopera daunele produse de tine, nu daunele provocate tie.

      Comentariu apreciat.859
    • principiul este să nu ocupi spațiul public cu o troacă cu care nu circuli (neavând RCA). n-ai decât să ții 17 mașini fără RCA unde vrei tu pe proprietate privată.. dar nu pe spațiul public, care este foarte valoros în orașele mari și aglomerate

      deci fără RCA sunt mașini ale nesimțiților care le țin pe post de depozit, sau infractori care circulă cu ele fără asigurare

      Indecis. Tu ce zici?295
    • @Rumbu inteleg ce face RCA, mai degraba ma frustreaza ca asa cum Gigel a gasit o solutie pentru o „exceptie”, nu poate gasi o solutie si pentru „autor necunoscut”. Farasul pe care il conduc nici poate fi acoperit cu CASCO. Sa vreau sa platesc si nu am optiunea.

      121
    • @Adrian, exista ceva, se numeste fondul de protectie al victimelor strazii. Nu stiu cum functioneaza ca nu am avut nevoie dar mai multe informatii gasesti aci: https://www.baar.ro/fpvs/organism-de-plata-a-despagubirilor/

      60
    • funcționează la mișto.

  6. 3. „România este singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv și și-a asumat să înceapă să reducă deficitul sub 3% din PIB. Deficitul bugetar, adică diferența între veniturile și cheltuielile statului, a urcat la 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale anului, arată datele publicate marți de Ministerul Finanțelor.” Anul asta sunt alegeri asadar dezmat pana la capat.

    Comentariu apreciat.432
    • 1,67 pe doua lini x 6 = fix 10% din PIB deficit la final de an. Hai ca nici nu e mult, 30 de miliarde de euro. De platit dupa alegeri, ca orice dezmata trebuie platit.

      221
    • Statul a incasat mai mult, probabil de aia Ciolacu s-a imbatat cu apa plata. De fapt a incasat mai mult ca sunt taxe mai mari dar a luat bani din economia reala. Ieri am vorbit cu un bancher si mi-a zis ca sunt multe firme decapitalizate si ca e cerere mare de cash la banci. Dupa un val de supra incasare o sa urmeze un val incasare slaba cu falimente si concedieri si ce a luat Ciolacul cu o mana ii va da cu doua.

      181
  7. Ref. 4, ce contează, cei de la Asf , cei din MAE, Secu, au salarii babane…ei sunt miezul economiei, ei produc…. pagubă

    Da, e normal sa se ceară RCA și pentru rablele abandonate pe spațiul public. Daca iau foc și afectează mașinile de pe lângă, parcă sună bine să plătească o firmă de asigurare daunele și nu proprietarul rablei, nu ?

    Comentariu apreciat.338
  8. Nu înțeleg cum de populația este in scădere, dar fata de înainte, când erau niste milioane de locuitori în plus, acum nu mai sunt suficiente locuințe, deci de aia crește prețul locuințelor…

    Indecis. Tu ce zici?2910
    • La nivel de tara asa e.
      Avem o populatie mai mica la acelasi numar de locuinte.

      La nivel local situatia se schimba.
      Sunt orase care au cunoscut o crestere sustinuta a populatiei, dar aceasta crestere este mult mai mare decat cresterea numarului de locuinte.

      Comentariu apreciat.442
    • „Cumpărătorii au tot mai puține case și apartamente din care să aleagă, iar oferta continuă să scadă într-un ritm alarmant, atât la nivel național, cât și în marile orașe ale țării.”

      Pai da, în orașele mari înțeleg, dar ar trebui sa se rezume doar la alea. Nu sa vorbească „la nivel național”, in condițiile in care orașele mici sunt tot mai goale…

      141
    • Cererea de locuinte vine din exodul rural si pentru ca copiii cresc si devin adulti.

      150
    • Locuinte goale pot fi o gramada in mediul rural sau in urbanul mic unde nu vreau nici naiba sa stea.
      De asemenea exista multe persoane in strainatate care au un apartament in care stau cateva saptamani pe an cand se intorc si nici nu il inchiriaza ca nu vor sa isi bata capul, dar nici nu il vand ca poate se intorc.
      Mai nou exista apartamente goale la mare care sunt folosite doar vara.

      240
    • @Ioana

      Nu înțeleg cum de populația este in scădere, dar fata de înainte, când erau niste milioane de locuitori în plus, acum nu mai sunt suficiente locuințe, deci de aia crește prețul locuințelor…

      Sunt o gramada de locuinte parasite prin sate si orase depopulate – vezi Anina drept exemplu. Gasesti prin zonele alea apartamente de cumparat cu cateva mii de euro. Numai ca nu ai ce sa faci acolo, ca nici locuri de munca nu sunt.

      In schimb, in orasele unde sunt si locuri de munca sunt mult mai putine locuinte, ca toata lumea se muta acolo, ca acolo sunt locurile de munca.

      141
    • Nu sunt locuri de muncă în provincie => țăranii ca mine vin și te „sufocă” pe tine => ai impresia că sunt foarte mulți Români în țară. Supraaglomerare ≠ suprapopulare.

      30
  9. 2. Ciolacu, cel mai bun premier al României de după ’89?

    Serios acum, cine e considerat cel mai bun premier al României de până acum?

    184
  10. Aia care lasa masinile in parcari, nu au bani de o baterie ( fara de care ma intreb cum ia foc masina, dar trecem peste..) si Asf se așteaptă sa aiba de asigurare? 🤦😅

    Comentariu apreciat.302
    • Scopul nu este siguranța cetățeanului, ci a celor 16 salarii pe care le iau ei la ASF.

      Comentariu apreciat.320
  11. 5. Foarte foarte mișto scris și bine documentat.

    101
  12. Legat de 5. Exact ce ziceam și eu:

    Altă măsură care ar descuraja financializarea locuirii ar fi taxarea proprietăților care nu sunt folosite ca domiciliu și nu sunt închiriate altor persoane. Codul Fiscal din 2003 obișnuia să facă asta, însă articolul care prevedea majorarea impozitului pentru fiecare proprietate în plus a dispărut odată cu modificarea legislației fiscale, în 2015.

    Trebuie frânată, descurajată sau complet eliminată în unele zone convertirea locuinței într-un instrument financiar. Oriunde s-a dat drumul la asta s-a lăsat cu puțini bogați și mulți săraci și puternice dezechilibre și probleme sociale.

    Sunt curios dacă aș putea verifica niște statistici cu natalitatea nemților înainte de a le fi cumpărate în masă apartamentele de fondurile de investiții (peste fucking 50% din locuințe sunt deținute drept investiții de dat în chirie). Fac pariul că ar arăta o corelație (deși decalată puțin) directă.

    510
    • Cam aberezi
      – Deci „taxarea proprietăților care nu sunt folosite ca domiciliu” – Romania este plina de sate aproape parasite, in care nu vrea sa mai stea nimeni, nici pe gratis. De vandut casele nici vorba, nu cumpara nimeni daca nu e zona turistica.
      – „Trebuie frânată, descurajată sau complet eliminată în unele zone convertirea locuinței într-un instrument financiar” – Deci daca am un apartament pentru care mi-am rupt spatele ca sa-l cumpar nu pot sa-l inchiriez pt ca „exploatarea omului de catre om” si alte cacaturi comuniste

      169
    • deci, dacă mi-am închiriat apartamentul, pe care l-am cumpărat de bună credință că voi locui în el (și chiar am locuit aproape 10 ani), pentru care încă mai plătesc rate și pe care l-am părăsit pentru că viața a făcut tumbe și m-am mutat cu jobul în altă localitate înseamnă că am convertit locuința în instrument financiar?!
      ….

      ah, contractul de închiriere e înregistrat la anaf, voi plăti impozit pentru venitul respectiv, pe lângă impozitul pe locuință.
      și nu am o altă locuință proprietate personală.
      uite unde era lupta de clasă!

      94
    • @Alin

      Nu ai înțeles nimic. Dacă apartamentul e dat în chirie atunci NU e impozit mărit. Ideea era să nu fie ținute goale pe post de ‘nu lăsăm din chirie ca să nu stricăm piața’.

      Astfel interesul tău da, e să-l dai în chirie ca să poți avea impozitul normal (cum e acum). Evident, odată ce sunt sute și mii de apartamente de dat în chirie, se va autoregla oricum, va trebui să lase din preț chiar și fondurile de investiții, ca să le poată da în chirie.

      Asta zicea și articolul, asta era și ideea mea. Cum zice și celălalt comentator @AB, adică dat în chirie cu contract, asta înseamnă domiciliu acolo.

      Evident, în România trebuie simplificată/modernizat conceptul de domiciliu, gen fără aberații gen nu poți să dai omul afară dacă are acolo buletin, trebuie ca și cum e la firme cu sediul social, domiciliu e valabil strict pe perioada contractului de închiriere. Dacă se poate la firme, se poate și la buletin, nu e bai.

      Deși poate s-ar putea și să avem carte de identitate fără domiciliu, că nu mai suntem în 1950-1989 să aibă nevoie Securitatea să știe unde locuiesc dizidenții.

      Și da, ai dreptate, trebuie găsită o soluție pentru casele abandonate de la țară, evident, de asta ar trebui să avem legiuitor deștept, să facă legile cât de cât ok.

      Deși dacă ne gândim, poate și alea au nevoie de un mic incentive să le fie rezolvată situația, ori vândute, ori date în chirie, ori renovate, ori locuite, ori ceva. Cine are de câștigat dacă tu ții 3 case abandonate la țară că nu cer de mâncare, degeaba?

      Sunt departe de a fi socialisto-comunist, crede-mă, dar în același timp nu cred într-un capitalism fără niște restricții, altfel ajungem foarte nasol.

      74
    • @Manu
      „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altora”
      Ce spui tu e chiar comunism.

      38
    • @Alin, păi nu stă nimeni acolo:

      1. pământ pârloagă pe care faci cu greu agricultură de subzistență că nici pentru aia nu mai există infrastructură (fiindcă guess what, chiar și cu sapa și plugul cu cai, tot ai de fapt nevoie de o infrastructură doar că e mai puțin vizibilă).

      2. un apartament pentru care mi-am rupt spatele se transformă prea ușor într-o bancă al cărui fondator și-a rupt spatele acum 150 de ani pentru ca strămoșii lui de peste 3 generații să poată cumpăra apartamente cash și apoi umfla chiriile fiind lider de piață.

      Problema cu piața liberă e că din nefericire ea nu funcționează la infinit. La un moment dat se ajunge la dominație dacă nu chiar la monopol. Un german de azi nici curul dacă și-l pune la bătaie la propriu nu-i ajung banii de o garsonieră într-un oraș care are acces la transport public și locuri de muncă.

      11
  13. Solutia pentru rezolvarea crizei locuintelor la tineri este sa-i pastrezi in localitatile de bastina, unde probabil au deja o locuinta, sau locuintele sunt ieftine.
    Facilitati /subventii/scutiri de taxe pentru investitori in zonele rurale.

    163
    • chestie care ar rezolva nu doar criza locuințelor, parțial natalitatea, dar ar asigura și o dezvoltare economică măcar vag apropiată de unitar a tuturor/mai multor zone din țară.
      chestie foarte bună și de dorit.

      81
    • Dacia, Ford, Nokia au avut facilități. Crezi că îi umplu de bani pe angajați ? Daca in respectivele zone nu exista alternativa de alți angajatori, sunt bani aruncați.

      52
    • @car
      Nu sunt bani aruncati. Cele cateva (zeci de) mii de angajati au fost stabilizati in localitatile de bastina, cu case si apartamente ieftine si nu au creat crize imobiliare la Bucuresti de ex. Si nici nu au migrat in alte tari.

      52
    • OK, în principiu ai avea dreptate, numai că infrastructură 0. Ce facilități poți să-i oferi în 2024 unui investitor din vest ca să plătească străzi asfaltate și tras curent electric & internet din banii lui la Vălenii Cucuieților din Deal ? Că sclavi pe salariu de Uganda nu ai cum să-i oferi în 2024.

      Asta poate ar fi fost o strategie cel mult în anii 90, să-i dai un cătun uitat de lume unui investitor să-și facă de cap acolo.

      10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube