Bricolaj: termopane Veka

Articol lung. Pe scurt, am pus termopane bune, a scăzut zgomotul în casă cu 10 decibeli și izolează termic mai bine.

Casa asta a fost construită în 1964 și renovată în 2000. Fostul proprietar a pus ce era bun pe vremea aia în materie de geamuri (ironic, firma aia a dat faliment). În 2021 cumpăr eu, renovez vara, știam de două ferestre (din 12) că au probleme, nu se închideau bine, aveau garniturile rupte, și le-am înlocuit. Restul păreau ok.

Cu înlocuirea a fost problemă. M-am trezit târziu și mi-am dat seama că m-am trezit târziu când m-am dus să dau comandă pentru cele două și mi-au dat termen 6 săptămâni. Am intrat în panică, am cerut oferte din alte părți și am ales ce venea mai repede, că oamenii avansau cu renovarea și nu puteam să îi țin 4 săptămâni pe loc. Numele profilului este Grunwelt.

Vin, se montează, nu am băgat prea mult de seamă, era vară, eram cu mintea în toate părțile, nu am fost atent prea bine. După câteva ploi am observat că garniturile erau de proastă calitate și nu doar atât, ci rama era deformată sau garnitura inegală. În câteva locuri, îmbinarea ramei era defectuoasă (adică erau goluri în ramă). Am văzut asta acum, când le-am demontat.

Plus, izolau ca să nu doarmă, deși erau tripan. Atât termic, cât și fonic. Problema nu era geamul, era rama/profilul. Au venit oamenii, le-au bibilit, am chemat alți oameni, au bibilit și ei, nimic.

Culmea este că am și 3 uși de la ei, și două uși sunt ok. Le-a calibrat altcineva și nu am probleme cu ele. Teoretic.

Bun. După doi ani, deja mă săturasem de ferestre (sunt în sufragerie, unde am biroul, e neplăcut fonic). Plus, descopăr altă fereastră care nu se închidea bine și fugea căldura pe acolo, chem camera cu termoviziune și îmi confirmă că nu doar la ea e problema. Dacă la mecanism am avut ideea să salvez piese de la vechile ferestre aruncate și am putut înlocui, la garnituri era jale. Din nou, firmă falită în 2015, garnituri proprietare, desigur.

Eram aproape convins și așteptam iarna, când sunt mai puțini care montează termopane (la fel și la aere condiționate, dacă vreți ceva, acum e momentul, nu la vară), dar am vorbit cu persoana care a cumpărat fosta mea casă și și-a pus niște avioane de termopane, cu jaluzele incluse, la un preț bun de tot față de cât credeam eu că costă termopanele bune. El își pusese Salamander, dar eu voiam Veka, că îi știam. Sun, măsoară, plătesc, după 6 săptămâni vin, montează, totul bine.

Prima îmbunătățire este termică. Vedeți în poza asta de la profilul anterior, acum rama nu mai e rece. Centrala mi se pare că merge mai puțin. Nu mai e rece pe sub ferestre. Și fiind deja tencuiala dată, au fost montate cu spumă cu celulă închisă, nu cu folie, cum ar fi cel mai bine. Mi-au zis oamenii, spuma cu celulă închisă e cu 30% mai scumpă, de aia majoritatea meseriașilor o folosesc pe cea ordinară.

A doua e fonic. Între 6 și 10 decibeli scăzut zgomotul peste tot în casă. O să dureze un pic să mă obișnuiesc cu asta, pentru că e foarte dubios să nu mai auzi zumzetul. Mai trecea un camion, mai mașina de gunoi, mai un dizelar, le auzeam. Acum e liniște.

Nu vă dau prețuri. Oricât ar fi, nu e relevant, că am niște mărimi ciudate. Dar, aparent, în 2000 nu exista ruletă sau colțar, și nici eu nu am fost atent să uniformizez. Geamurile din sufragerie au 170 lățime, alea din hol 160, alea din bucătărie 185. Probabil dacă le scoteam la renovare o făceam. Poate următorul proprietar. Comparația care cred că este relevantă este 300€ fereastră profil prost și 400€ fereastră profil bun, 2021 versus 2024.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

 1. Nu vei mai fi la curent cu ce curse mai fac bombardierii prin oraș. Vei avea FOMO și peste 6 luni vei pune termopanele vechi in sufragerie😂😂😂
  Sa te bucuri de termopane și să-și facă treaba bine minim 20 de ani!

  Comentariu apreciat.743
 2. NOU
  #2

  wait, 12 ferestre???

  242
 3. Am schimbat si noi acum cativa ani de la “no name” la “Veka”. S-a simtit imediat diferenta.
  Iarna/ vara trebuie reglate si facuta mentenanta la garnituri, se da cu un silicon special pe ele.

  Indecis. Tu ce zici?285
  • Eu am de la Qfort, dar nu mi-au zis nimic de treaba asta, ca trebuie dat cu silicon.
   Ne poti da un exemplu, te rog?

   223
  • NOU
   #14

   pai daca le reglezi de 2 ori pe an dai mai multi bani decat pe ferestre…nu inteleg ce e atat de reglat la ele. Eu le am de 15 ani si inca nu le-am reglat…trebuie sa le arunc?

   Comentariu apreciat.710
  • Ce îmi place cuvîntul magic „special”!

   Comentariu apreciat.303
  • Si cu toata mentenanta asta se anuleaza beneficiile financiare aduse de izolatia aparent mai buna…

   121
  • @danny Le poți regla și tu în regin DYI la modul de vară/iarnă. E destul de ușor.

   40
 4. Am o curiozitate: câte grade erau afară când ai măsurat 4.3C?
  De ce întreb: eu i-am chemat să reașeze o ușă care arăta 14C când afară erau 8-9 grade! Și au rezolvat-o, după câteva ore arată 20C la aproximativ aceiași temperatură exterioară.

  Și DA! 10db e o diferență foarte mișto! E diferența între a-i auzi pe gunoieri la 6 dimineața vs a dormi liniștit în continuare! Am locuit o vreme la vreo 50m de tramvai… uși bune vs ordinare…nu mai știam dacă merge tramvaiul!

  Comentariu apreciat.560
 5. Ce grosime ai la profilul ramei? Ce grosime ai la sticlă și câte straturi sunt?

  60
  • 8cm. geamul este in 3 foi.

  • Profilul la ramă dacă e maximul pentru ferestrele de la Veka e bun. Un profil mai gros se împănează și se încastrează mai bine automat izolează mai bine. Sticla dacă e de 45mm cu argon iar izolează bine atât fonic cât și termic. Dacă ai geamuri care nu se deschid deloc există un tip de sticlă special. VSG.

   121
 6. Cea mai buna decizie cand renovezi e sa pui cele mai bune geamuri pe care ti le permiti. Eu in 2020 am dat 2000 euro pe 3 geamuri, nici nu vreau sa stiu cat costa pentru 12 geamuri ca aici pe blog nu facem matematica :)

  211
 7. Spuma poliuretanică la tub cu celulă închisă este un mit.

  Indecis. Tu ce zici?237
 8. Veka sunt profilele, am de astea de câțiva ani. Sunt bunicele, dar vei descoperi și minusurile. In timp

  Indecis. Tu ce zici?427
 9. mai trebuie banda adeziva etansare interior/exterior. mai ales la casa, zona umeda e foarte necesara. meseriasii nu stiu de banda precomprimata in loc de spuma?

  141
 10. Aoleu, nu e monument istoric? Ca poate te lasă doar cu o coala de hârtie in geam, pt ca așa era acum 200 de ani.

  92
 11. Eu am inlocuit vara trecuta termopanele de acum 20 de ani cu sistemul Barrier 80+, profil Rehau, bagheta neagra, 3 foi de sticla, pachet 4 anotimpuri. Termic, da, se simte o diferenta cand stau langa geam (birou) si e ger afara, nu ma mai prea trage frigul, ca sa zic asa. Un usor condens pe rama si la colturile geamurilor, pe interior, am avut cand afara erau -15, desi aerisesc de mai multe ori pe zi. Dar fonic, sincer, sunt foarte dezamagit, e aproape la fel ca inainte. Si e enervant in unele dimineti cand am geamurile aburite pe exterior, Barrier zice ca asta e semn ca am termopane bune…Au fost mult prea scumpe, daca luam de la Dedeman, cred ca eram macar impacat ca am dat mai putin. Montajul glafurilor a fost cel mult mediocru. P.S. Nu recomand nici firma de pe Feldioarei, pana la montaj, le-au tinut undeva in praf si ploaie, au venit cu picaturi de apa ruginie pe PVC. Plus alte aspecte de cheche…

  121
 12. Pun si eu o intrebare, spuma care se vede pe margine (intre geam si perete) cu ce poate fi „acoperita”, daca distanta ar fi de 2 cm? Dar daca am 5 cm (balcon)?

  31
 13. Dacă vreau sa izolez o ușă de termopan Salamander sa folosesc banda precomprimata? În momentul de fata este rece în fata ușii în casa când e frig afara și în plus mai face condens și pe geamurile de la balcon pe exterior.

  20
 14. am tot vazut clipuri cu …termopane cu ventilatie / schimb aer / fara pierderi caldura

  in practica foloseste cineva asa ceva? cum rezista in timp si oare necesita mentenanta? (vad la unele tot felul de garnituri si cauciucul se strica in timp)

  31
 15. ce model ai pus de la Veka ? intreb pentru ca am o problema similara cu zgomotul in anumite zile cand lucrez. la mine nu e trafic insa avem copii care se mai joaca in gradinile vecinilor de la parter si deocamdata mi s-a spus ca pot reduce un pic zgomotul dar nu semnificativ. vad o reducere si la tine nu mare. Si mie mi s-a spus ca montajul este foarte important pentru obtinerea unui grad optim de izolare termica si fonica.

  20
  • La izolarea fonică, cheia e grosimea sticlei. Privind din interior spre exterior dacă pui geam cu sticlă în 3 straturi primele două straturi o sticlă normală și ultimul strat o sticlă mai groasă sau chiar dublă, zgomotul se reduce semnificativ. Apare însă o altă problemă – sticla groasă e grea și îți trebuie ramă cu armătură mai groasă plus balamale țapene.

   20
 16. Eu am pus de la Casa Noastră (devenită Qfort) acum 23 de ani. Parte estică, soare până la ora 1. Nu am reglat niciodată nimic, 120L/80H. Nu am schimbat garnituri. Se închid ca în prima zi.
  De aceea am pus în alt apartament tot de la ei, acum numindu-se Qfort. Prețul a fost de 80€/m pătrat, în plus au o chestie faină, dacă pui mânerul la 45° în sus se deschid circa 3/5 mm doar în partea de sus, facilitând aerisirea. Îmi place chestia asta. În rest dacă le închid nu se mai aud chiotele copiilor din parc sau motoarele turate.

  90
  • Are și Salamander și pp ca și alte branduri asa, se numește micro ventilație. Sau e de la tipul feronerie, la Roto se poate asa.

   00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube