Știrile zilei – 26 ianuarie 2022

  1. Oraș . Brunetă . Case . Roșcată . Brunetă . Șatenă . Mov . Brunetă . Luna
  2. Cifre cu care ne mândrim
  3. Alte cifre cu care ne mândrim
  4. Plafonarea prețului la energie
  5. Suntem pe plus cu 44 miliarde
  6. O mașină a ambasadei SUA a rănit o femeie
  7. Justiția pe care o apărăm
  8. Autonom cumpără Țiriac Lease
  9. Amuzament cu anularea domiciliului
  10. Noul Cadillac Lyriq
  11. Cronica de tehnologie
  12. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. 3 si 7 – „Law abiding citizen” incepe sa para un tutorial

    00
  2. Matteo Presedinte!

    00
  3. Punctul 2, nu exprima realitatea din teren. Stiu persoane ce lucrează in Elveția, gen casieri, aeroporturile etc, si nimeni nu castiga 4000 euro net, au maxim 2500 euro net. In Italia la fel, cunosc personal ingineri ce abia castiga 1800 euro net.. Polonezi tot ingineri, deci persoane specializate ce au 3000 zloți net, deci 3300 lei si pot continua. Am dat exemple reale, persoane ce le-am cunoscut datorita jobului. Pentru a nu fi inteles gresit, in romania e rau, conditii de munca aiurea, salarii mici, dar nici la altii nu e lapte si miere pentru majoritatea. Pentru ca am locuit 4 ani in Gdansk, va spun si ca taxele plătite de multe ori sareau de 40%, chirie sub 700 euro gaseai cu greu.

    00
    • Informațiile tale sunt utile, dar acolo sunt salarii MEDII brute și nete. Ar fi fost interesat să apară acolo și minimul pe economie pentru 8 h lucrate pe zi.

      00
    • Cam da, si pe mine ma amuza statisticile astea care ar trebui sa elimine extremele dar in general nu o fac pentru ca fiecare are interesul sa-si justifice teoria

      00
    • Pai scrie venit mediu si nu minim. Adica in Elvetia langa casierul care castiga 2500 mai exista cineva care castiga 7000, iar in Italia langa inginerul care castiga 1800 mai este unul care castiga 1704.

      00
    • Stati sa vedeti cand veti afla ca unii romani n-au plecat din motive legate de bani, ba chiar ca banii au fost ultimul motiv pe lista! Cred ca are sa va puste o siguranta :-) Nu toti oamenii sunt „refugiati economici” (care e, de altfel, un termen peiorativ).

      00
    • Eu sunt unul din ăia care n-au plecat din motive de bani din România. Câștig acum aproximativ la fel cum câștigam în România. Soția mea la fel. Am plecat pentru educația copiilor (a se citi școală), sistem medical și infrastructură. Și parcă nu m-aș mai întoarce…

      00
    • Nici noi nu ne facem bagajele pt bani, ba cel putin la inceput cred ca iesim pe minus.

      00
    • Mda. ghinion ce sa zic.

      Ca orice moldovean am si eu o gramada de prieteni si neamuri plecate. 5000 de euro net in Elvetia e lejereanu fara studii superioare dar pe joburi cu specializare sau 5000+ pe studii superioare in finante sau orice hightech/ fintech.

      00
  4. 7 – istetii aia voiau sa se anulete inclusiv buletinele celor care lucreaza in strainatate pentru ca atat ii duce mintea.

    00
    • Noul Cod Penal actualizat 2020 – Legea 286/2009
      CAPITOLUL III
      Falsuri în înscrisuri
      Art. 327

      Falsul privind identitatea

      (1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau transmisă unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menţine în eroare un funcţionar public, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

      (2) Când prezentarea s-a făcut prin întrebuinţarea identităţii reale a unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

      00
    • Tot articolul si situatia pare oleaca „drobul de sare” … o plangere penala pentru uzurparea identitatii probabil clarifica situatia. Persoana afectata a incercat sa fie detectiv particular sa afle cine i-a uzurpat identitatea, exista procurori a caror job e sa faca asta.

      00
    • Din pacate da. Un titlu pe care nici nu iti vine sa dai click. E din seria ce prostii au mai facut instantele noastre. Trist.

      00
  5. Off topic
    De vreo săptămână se difuzează periodic la postul național de radio o „reclama” la reactoarele nucleare nuscale. Cele mai bune, cele mai sigure etc. Seamănă cu campania de vaccinare sau cu reclamele rmgc.
    Întrebarea mea e de ce trebuie sa faci reclama la reactoare nucleare? Idei?

    00
    • Pentru ca vo 5 reactoare dinalea iti permit sa-i zici lu putin sa-si bage gazele in cur.

      00
    • @vladm
      De acord ca ar fi utile. Dar de ce sa le faci reclama la radio ca și cum cineva s-ar duce la hipermarket sa cumpere vreo 3 reactoare la oferta.
      Și dacă tot vrem sa îl speriem pe putin de ce nu facem reclama la radio la f16?

      00
    • Pentru ca discutam de o tehnologie complet noua (advanced nuclear small modular reactor (SMR) technology), in care noi o sa fim cam cobai. Asa ca se lucreaza preventiv, pentru construirea imaginii.

      Noiembrie 2021:
      „NuScale and Nuclearelectrica Reach Agreement at COP26 to Initiate the Deployment of the First Small Modular Reactor in Europe”

      Decizia a fost luata la nivel foarte inalt, Iohannis si ministrul Energiei au fost la semnare. Termenul de finalizare ar fi 2028, adica vom fi nu doar prima din Europa, ci cam printre primii din lume care „beneficiem” de noua tehnologie. Noi si poate Africa de Sud, alti fericiti castigatori. Pentru USA, sunt ceva discutii in Utah pentru 2029, adica dupa noi. Si nu e inca clar daca o vor face.

      Si, ca sa nu ne speriem prea tare:

      „In March 2020, a panel of independent experts from the NRC’s Advisory Committee on Reactor Safeguards (ACRS) found several potential flaws in NuScale’s reactor design.[45] The main issue was that in the event of an emergency shutdown condensed steam returning to the reactor vessel would be low in boron and might not absorb enough neutrons from the reactor. NuScale modified its design to ensure that more boron would spread to the returning water. The ACRS was still concerned that operators could accidentally add deboronated water to the core. The panel found a few more problems, such as that the steam generator could be prone to damaging vibrations.”

      Acum poate e mai clar ce e cu reclama asta la mini-reactoare nucleare, ca si cum poti merge maine in Obor sa iti cumperi unul pentru casa de la tara.

      00
    • Poate obisnuieste/familiarizeaza populatia cu niste termeni (raman undeva pe fundal niste cuvinte) si cand efectiv se vor face (daca se vor face, vreodata), populatia nu va avea o reactie automata de respingere.
      Gandeste-te cum au reactionat cand au auzit de 5G, carte de identitate cu chip, vaccinuri pe baza de arn mesager. Ce cuvinte! Ce sunt astea? Ptiu drace!

      00
    • @tictac
      Probabil ca populația va avea o reacție de respingere tocmai ca mesajul despre o chestie serioasa a fost intercalat între farmacia catena și molekin. S-au mai văzut genul asta de operațiuni de induiosare a poporului și poporul nu prea s-a lăsat înduioșat.
      Habar nu am dacă noile reactoare sunt bune și sigure. Sper sa fie asa. Dar nu înțeleg de ce trebuie tu ca tara sa faci reclama unui produs pe care îl vei cumpăra. Afacerea reactoarelor probabil ca e mai dubioasa decât pare și are nevoie de convingerea populației.

      00
    • @silicon_v
      Nu, nu vom fi noi primii din lume, ci US vor fi primii. Plus o groaza de alte state.

      00
  6. Punctul 2 este fals, cel puțin în ceea ce privește Austria. Astfel, dacă urmărești statistik.at, adică INS-ul lor, observi că pentru 2020, salariul mediu net este de 2182 EUR/lună, cu 1000 mai puțin decât ce mănâncă Adevărul.
    De asemenea, partea cu impozitarea în România de 40% este complet falsă pentru că se compară mere cu pere. În România, în urma ordonanței doamnei Olguța, au trecut toate cheltuielile angajatorilor la angajați. Într-adevăr, taxarea este de 40%, dar celelalte țări au zis pas la această idee generală și au păstrat și cheltuielile angajaților. Astfel, în austria, angajatul plătește undeva la 30% taxe (impozit progresiv și asigurări), iar firma mai plătește încă 25% la fiecare brut. Deci unde e taxarea mai mare?

    00
    • „În Germania, taxele salariale reprezintă un procent de 26,17%.” Ce paradis fiscal era Germania si nu stiam :-)

      00
    • Partea de impozitare nu e chiar „complet falsa”.

      Se pot gasi statistic reale pentru UE cu impozitarea medie a muncii in UE. In care sa fie cuprinse toate taxele platite, atat de angajat, cat si de angajator. Atentie, vorbim de impozitarea „medie”. Tarile bogate din vest (Franta, Belgia, Germania, Italia) au procente intre 45% si 50%. Adica mult, nimic de zis

      In Romania, impozitarea totala a muncii e de aproximativ 42% (se poate verifica cu orice calculator de salarii pentru 2022)

      Concluzia e ca stam bine, nu?

      Eu zic ca nu. Pentru ca:

      1. E aberant sa vrei sa cresti rapid economic si sa recuperezi decalajele cu taxe pe munca destul de apropiate de ce practica Germania sau Franta. Polonia sau Bulgaria sunt pe la 30-33% impozitarea medie pe munca, de exemplu. Dar ce zic eu de Polonia sau Bulgaria. Tari precum Spania, Suedia sau Finlanda impoziteaza in medie munca mai putin decat Romania.

      2. Am scris mai sus, discutam pentru UE de valori MEDII. La salarii mici se ia mai putin, la cele mari mai mult. In Romania, impozitarea e aproape uniforma. Adica noi impozitam INCLUSIV salariile minime cu peste 40%! Sa imi mai arate cineva o tara din UE care impoziteaza salariul minim cu peste 40%. Si asta in conditiile in care avem aproape 30% din angajatii din mediul privat platiti cu salariul minim.

      00
  7. Eu nu inteleg toata labareala cu domiciliul, la fel ca si atunci cand s-au ultragiat unii ca o sa il scoata de pe cartea de identitate.

    Mai dau o data exemplul Finlandei, de exemplu:
    – domiciliul nu e pe cartea de indentitate sau pasaport
    – ca sa declari domiciliul te loghezi frumos pe site la posta cu niste credentiale de la banca sau de la furnizorul de telefonie mobila sau cu cartea de identitate si cititor de carduri gen cum avem noi la cardul de sanatate si iti pui fix ce adresa vrei, fara vreun act doveditor ca acolo inchiriezi sau e al tau sau ca te ia cineva in spatiu sau alte labareli specifice statului roman care a pus gand rau copacilor si tot vrea hartii. daca n-ai acces la net, te duci la biroul de evidenta populatiei si poti lasa un formular (sau mi se pare ca si la posta poti face asta, n-am idee ca oricum majoritatea se descurca pe net)
    – nu prea ai interesul sa iti declari un domiciliu fals pentru ca daca te prinde, platesti amenda, apoi toate comunicarile de la stat (impozite/amenzi/alte facturi) cat si multe de la privat (card de la banca/diferite facturi) iti vin pe adresa declarata (o iau automat de la posta) si cum nu mai exista casierii la insitutiile statului, n-ai cum sa mergi sa platesti in persoana, iar pentru cei care au copii e si mai nasol daca declara alt domiciliu ca practic acolo vin scrisori toate programarile pentru diferite controale si tratamente pentru copil care sunt gratuite de la stat (plus am impresia ca si un pediatru in vizita la un moment dat), deci n-ar avea niciun motiv sa puna alta adresa.

    Ce inca se face in Romania acum e o reminiscenta a sistemului comunisto-securist si a erei dinainte digitalizarii.

    00
  8. … totusi propun sa fie buletinul format A4, ce mai… eventual sa fie si un arbore genealogic pe spatele lui, numarul la pantofi… tipul de laba si alte chestii inutile pe el.

    Hai sa facem reforme, hai sa digitalizam… dar numai ce ne convine si cum ne convine. Tot circul asta e despre o struto-camila.

    00
  9. Referitor la Twitter update – până nu se strâng câteva mii de oameni în fața judecătoriei, sa tremure chiloții pe judecător, nu se va schimba nim… twitter.com/i/web/status/1…
    26 JANUARY 2022, 12:11

    Nu merge treaba asa, ne mananca UE pe paine pentru o trebsoara din asta, penru ca independenta justitiei, samd.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile