Știrile zilei – 26 decembrie 2022

  1. Roz . Alb . Apus . Pod . Brunetă . Apus . Girafă . Brunetă . Brunetă . Blondă
  2. Bolojan cuvântează
  3. Și-au pus tiktok și au început să îi caute pe ăia cu teancurile de bani? Ah, nu, tot pe fraierii care muncesc…
  4. Români românind
  5. Piața imobiliară o să crească negativ
  6. O să duduie tot
  7. 250 milioane de chinezi au luat COVID în 20 de zile
  8. Trufia de la Kiev

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. 6. vreau si eu optimismul lu nenea ala!

    00
  2. 7. Cum, nu a explodat planeta ? Câți bunicuți cu ochii oblici su pășit în lumină din cauza nesimțiților și monștrilor lipsiți de empatie ?

    Buahahaha.

    01
  3. 8. Are dreptate 100%, deși oricine cu mai mult de 2 neuroni știa deja asta.

    Și de-ar fi doar legislația minorităților, dar mai e și raptul provinciilor, masacrele, Bîstroe, declarațiile actorașului, ale celui de dinaintea lui, etc.

    Fuck them.

    02
    • Despre ce masacre vorbesti, lindic prorus?

      20
    • Citește singur, gunoi trădător.

      Și nu, nu erau “sovietici”, erau ucrainieni, grănicerii mai specific.

      02
    • Bun, am tot auzit asta, e cazul sa intervin.

      Masacrul de la Balta Alba a fost organizat de KGB, nu de graniceri. KGB a organizat o operatiune ca sa intimideze populatia romana sa isi ia gandul de a mai trece in tara. Ei au raspandit zvonul ca taranii vor fi lasati sa treaca granita, ei au organizat macelul.

      Granicerii poate aveau autoritatea sa omoare un fugar, dar nu sute.

      A fost o operatiune KGB, deci ruseasca.

      10
    • Lasă, nu mai interveni tu atâta.

      KGB nici nu exista atunci, eventual NKVD, și nu a fost organizat în niciun fel.

      Pur și simplu “frații noștri” de azi, pișa-m-aș pe sângele lor, au masacrat 500 de români pașnici care încercau să scape peste frontieră.

      Uite, ți se pare atitudinea cuiva nevinovat ?

      “Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90, fiind interzisă de autoritățile sovietice și ulterior de cele ucrainene orice referire la el sau comemorare a lui. Doar din anul 2000 autoritățile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor care și-au dorit doar să trăiască în România.”

      Bă, se va termina și războiul la fel cum s-a terminat și pandemia pizdii.

      Peste câțiva ani, vă vom vâna pe toți ca pe niște șobolani.

      03
    • @Mihai C
      „Peste câțiva ani, vă VOM vâna pe toți ca pe niște șobolani.”

      Hm, bravo, ai angajat-o și pe mă-ta (cu tot cu cratimă) la deratizare?!-bravo vouă!

      10
    • Hehe, colaboraționiștii și trădătorii niciodata nu sfârșesc bine.

      03
    • @Mihai C
      Trolii rusi sfarsesc si mai rau

      30
    • Aia de la nebuni se cred Napoleon, asta se crede Ana Pauker.

      10
    • NKVD, KGB, aceeasi mizierie.

      Ia zi, lepra mica, cine ii incurca azi pe KGBistii care au organizat masacrul: Zelenski sau nulitatea ta?

      30
    • Mac Gregor:

      “Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că România a ocupat Bucovina de Nord și face această afirmație în discursul său afișat în limba engleză pe pagina oficială a președinției ucrainene, ținut cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, sărbătorită pe 22 ianuarie”.

      Zi-mi tu…morții nu uită, viii nu iartă.

      Acum că încerci să-mi explici că rușii sunt mai răi ca ucrainienii, treaba ta.

      Pentru mine, de la Prut în sus și în dreapta, tot orci sunt, indiferent ce le scrie pe pașaport.

      00
    • Ce-a băut Mihai C de Crăciun?

      00
    • Ce-a băut Mihai C de Crăciun?

      Venin de vipera.

      00
    • Rusia a fost dusmanul Romaniei si ei au furat Basarabia si Bucovina.

      Pe Zelenski si pe Ucraineni ii vad ca se bat cu rusii. Pe tine te vad schelalaind la luna.

      00
    • @Sabotor

      discuția asta trebuia dusă cu argumente, ca să înțelegem clar ce s-a-ntâmplat atunci, ca bază pentru decizii corecte, astăzi.
      Dacă ai ceva de spus despre subiect (nu despre user) nu pierde momentul ăsta, alte dăți ai contribuit fain …

      00
    • bucuresci – nu prea are ce argumente aduce, istoria nu minte.

      Una e sa nu iti convina o stare de fapt, alta e sa spui ca starea de fapt in sine e falsa.

      Mai adaugi si niste “argumente” de tip ad-hominem, prin care orice nu e pe placul ucrainei e automat pe pragul rusiei, si gata, cancel, suntem troli rusi, etc.

      CTP o fi trol rus, ce sa mai zic…

      De fapt, oricine tine cu tara lui e trol rus, e incredibil la ce s-a ajuns.

      00
    • Mă fascinează cât de genial strateg a fost Stalin. Și azi, pe un blog, niște oameni se ceartă și fac perfect planul lui conceput și executat de el.

      Scopul lui Stalin a fost întotdeauna ca Ucraina să fie un teritoriu buffer, carne de tun, și ca să se asigure că Ucraina nu se va alia niciodată cu nimeni împotriva Rusiei, a ciopârțit teritorii din toate țările din jur, și le-a dat ucrainei ca să aibă mereu motiv de ură contra lor. Plus câteva masacre etnice și treaba a fost rezolvată bine de tot.

      Evident și ucrainienii au mușcat țeapa incredibil de bine, ei sunt și azi șocați de cât de bine se comportă romanii și polonezii cu ei pentru că au fost învățați de sovietici că toate țările din jur își vor teritoriile înapoi și singura care îi poate opri e marea rusie.

      În același timp mai dai citate cu naționaliștii din țările respective pe care le amplifica bine în media ucraineană, și treaba a mers bine zeci de ani.

      Și aici avem fix asta, un exemplu de om foarte nervos că ucraina i-a furat teritoriul și abia așteaptă el să vină să-l ia înapoi.

      Acuma nu mă înțelegeți greșit, și ucrainienilor le-a convenit atunci, așa cum și nouă ne-a convenit că tot din pixul lui Stalin am primit nordul Transilvaniei înapoi.

      Dar treaba e mai compexă decât ‘ne-au luat ăia bucovina’.

      10
    • @bucuresci

      discuția asta trebuia dusă cu argumente, ca să înțelegem clar ce s-a-ntâmplat atunci, ca bază pentru decizii corecte, astăzi.

      Zi-mi te rog ce discutie cu argumente poti sa duci cu unu’ care o da asa, din top, c-au fost ucrainenii, cand e fapt arhicunoscut ca acolo a fost NKDV-ul. Unu’ care nici nu s-a obosit sa corecteze numele locului in care s-a intamplat masacrul, ca nu aia e important pentru el, pentru el e foarte important ca ucrainenii sunt rai, sunt tot niste rusi. Ca vai, granicerii ucraineni au facut chestii la Fantana Alba, cand tot ce era granita a URSS era pazit de trupe sovietice (nu neaparat din zonele in care erau pusi, ca na) subordonate NKDV-ului. Dar hei, ucranienii sunt rai pentru ca Bistroe. Si ucrainenii sunt rai pentru ca uite ce au facut in trecut, dar bine-nteles, nu mai mentionam ca atunci cand au facut mizeriile alea aveau conducere (si sustinere) pro-rusa, conducere de care si ei s-au saturat si au daramat-o in 2014, fapt pentru care astazi sunt in razboi cu Rusia.

      Acu nu zic ca ucrainienii ne sunt frati de sange sau ceva, isi au si ei absolut ca orice stat interesul lor. Dar de aici pana la ce sustin troli rusi jegosi si idioti utili e cale lunga. Iar CTP si-a pierdut mintile, abereaza acolo de zici c-a dat iama in spirtul ala bun, de 99 de grade; e suficient sa vezi ce declara Kuleba si altii din conducerea Ucrainei si sa compari cu ce abereaza CTP.

      10
    • Ah, si pentru ca idiotul util (sau trollul rus) Mihai C o da inainte cu istoria si cu ce declara Zelenski:

      With the collapse of Austria-Hungary in 1918, both the local Romanian National Council and the Ukrainian National Council based in Galicia claimed the region. In the beginning, Bukovina joined the fledging West Ukrainian National Republic (November 1918), but it was occupied by the Romanian army immediately thereafter.

      A Constituent Assembly on 14/27 October 1918 formed an executive committee, to whom the Austrian governor of the province handed power. After an official request by Iancu Flondor, Romanian troops swiftly moved in to take over the territory, against Ukrainian protest. Although local Ukrainians attempted to incorporate parts of Northern Bukovina into the short-lived West Ukrainian People’s Republic, this attempt was defeated by Polish and Romanian troops.

      Am pus cu bold ce-i interesant.

      Fara legatura cu a cui e Bucovina de fapt si alte cele; dupa primul razboi mondial s-au spart niste imperii iar granitele nu au fost trasate absolut exact dupa componenta etnica. De exemplu in Banat romanii erau pe la 34% dupa al 2-lea razboi mondial. Si si acolo armata romana a intrat cu tupeu si a declarat ca Banatul e teritoriu romanesc; sarbii sau ungurii ar putea face scandal ca armata romana a invadat Banatul pe buna dreptate.

      10
    • corectie: romanii erau pe la 34% dupa primul razboi mondial

      10
    • bucuresci – NKVD, nu NKDV. De doua ori, apropo de corecturi.

      Si apropo de apucatul de documentatie doar pentru ca te-ai activat, nu ca ai fi avut habar de subiect pana acum:

      „cand e fapt arhicunoscut ca acolo a fost NKDV-ul” – link ?

      „nu neaparat din zonele in care erau pusi” – link ?

      „conducere de care si ei s-au saturat si au daramat-o in 2014” – Daca A implica B si B implica C, nu inseamna ca C e pentru ca A.

      Pe intelesul tau, faptul ca ceva useristi ucrainieni au ars-o portocaliu prin 2014, nu inseamna ca i-a cuprins iubirea de romani.

      De fapt motivul pentru care sunt fierti pe schimbarea legislatiei cu privire la minoritati este in special pentru a-si pastra teritoriile mai mult sau mai putin ciordite de la altii, chit ca in regiunile respective exista vorbitori de alte limbi.

      Daca nu-i suporta pe rusi pentru ca sunt majoritari in est, ce te face sa crezi ca ii suporta pe romani care sunt majoritari in sud, sau pe unguri care sunt majoritari in vest ?

      Doar legile sunt clare, sau o fi si Aurescu, Iohannis, MAE roman si toata intelectualitatea romaneasca, aia cat mai e – formata din troli rusi ? S-au trezit si ei sa protesteze pe degeaba, nu ?

      „sarbii sau ungurii ar putea face scandal ca armata romana a invadat Banatul pe buna dreptate.”

      E ceea ce se intampla azi si sursa razboiului din Ucraina.

      Tarile moderne s-au format, si-au declarat independenta pe criterii etnice – de la Israel la Romania si de la tot bazinul fostei Iugoslavii la framantarile de azi din Catalunia.

      Este un principiu sacru in dreptul international.

      Eu nu sustin recuperarea cu forta (sau chiar pasnica) a unor teritorii care si-au schimbat componenta etnica in mod fundamental.

      Dar sustin cu toata taria respectarea drepturilor minoritatilor, atunci cand minoritatea respectiva este formata din romani, ceea ce este fix contrariul a ceea ce fac ucrainienii peste tot si dintotdeauna.

      Ori, daca poti pricepe si sustine de ce se apara ei impotriva unei agresiuni externe, ma astept sa pricepi si sa sustii ingrijorarea, nervozitatea si importanta actiunilor tarii in care te-ai nascut si al carui drapel il porti pe buletin.

      Iar daca duci in derizoriu asemenea acte profund imorale si agresive la adresa unei tari care le-a oferit ajutor nemijlocit pe toate planurile, cu toata istoria cel putin controversata a relatiilor dintre noi – nu mai discutam de inconstienta sau prostie, ci pur si simplu de caracter de cacat.

      Mi se pare absurd si incredibil ca am ajuns sa trebuiasca sa demonstrez de ce tin partea Romaniei in contrast cu cea a Ucrainei, indiferent de cine poate avea de castigat.

      Am mai citit comentarii din astea imbecila inclusiv in presa internationala – „da, e naspa ca ucrainienii sunt de cacat, dar lasati, sa treaca razboiul si mai vedem noi dupa…”

      Pai boss, motivul numarul 1 pentru care si-au pierdut deja 15% din teritoriu a fost tocmai nerespectarea acordurilor Oslo I si II legate de autonomia zonelor din est, populate majoritar de rusi…

      00
    • cand e fapt arhicunoscut ca acolo a fost NKDV-ul

      Sugi pula cu sapte maini ca veverita.
      Pentru restul intrebarilor tale de semidoct prost, mai dute-n pensula mea.

      00
    • Ce fierti sunt trolii rusi pt. respectarea drepturilor minorităților sau alte materiale vidajate de propaganda rusă, până la războiul ăsta n-am văzut unul să vbeasca despre subiectele astea.

      00
    • Mamă, ce opăriți sunt unii care , în mare majoritate, nu au călcat niciodată prin zonele respective, să vadă la fața locului situația, să vorbească cu cei de acolo, să afle ce și cum gândesc ei. Și ce vor.

      00
  4. Noroc cu copita austriaca la schengen ca altfel vedeau astia controale la pulivara, ca ani de zile nu i-a deranjat nimeni cu nimic
    Interesanta strategie: pune presiune pe firmele austriece ca sa puna ele presiune pe guvernul austriac
    presiune pe firmele austriece = a le obliga sa respecte legea de care i-a durut in cur pana acuma

    „ANPC a transmis, vineri, 23 decembrie, printr-un comunicat de presă, că în ultima perioadă, comisarii instituţiei au făcut controale la operatori economici importanţi din diferite domenii de activitate, printre care SC Hervis Sports and Fashion SRL, Agrana România SRL şi SC OMV Petrom Marketing SRL, pentru a verifica modul în care aceştia respectă legislaţia în vigoare, în domeniu, în timpul actului comercial.

    Astfel, a fost constatată încălcarea diligenţelor profesionale, în cazul Hervis Sports and Fashion SRL, practicile incorecte identificate în cadrul campaniilor de marketing ale OMV Petrom Marketing SRL se refereau la inducerea în eroare a consumatorilor referitor la achiziţia de carburanţi. Totodată, ANPC a mai precziat că practica înşelătoare a Agrana România SRL era de a ambala zahărul, în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripţionată menţiunea “Origine din UE şi din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obţinut zahărul – sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr. ”
    https://ziare.com/anpc/hervis-sports-omv-petrom-agrana-amendate-anpc-practici-comerciale-incorecte-1779503

    00
  5. Referitor la știrea nr. 5 cu piața imobiliară părerea mea este ca în România nu va urma niciun fel de prabușire a prețurilor ci o ușoară scădere sau poate stagnare, adică va scădea mai mult pretul apartamentelor mai vechi de 1977, iar la celelalte așa și așa.

    Evident că cei care vor vrea să vândă și vor avea nevoie de bani cât mai rapid vor vinde sub prețul pieței, dar nu cred că vor fi foarte multe astfel de vânzări pentru că economia este într-o situație aproximativ ok,.

    Din câte văd prin mass media populația se așteaptă la scăderi masive de prețuri, cam ca prin 2009-2012, dar asta nu se va întâmpla decât dacă se produce vreo catastrofă globală.
    Având în vedere așteptările populației și așteptările vânzătorilor cel mai probabil va scădea nr. de tranzacții (ceea ce cel puțin in București deja se imtâmplă) – adică cumpărătorii vor aștepta să scadă prețurile iar vânzătorii vor aștepta să obțină prețul pe care îl cer sau cât mai aproape de acel preț

    Motivele pentru care eu cred așa sunt mai multe si ar necesita multe explicații, dar în esență aceste motive pot fi sintetizate astfel :

    -situația economică din prezent este diferită de situația din 2009 – 2012 pentru că în 2009-2012 s-au închis afaceri au fost dați oameni afară, inclusiv oameni care lucrau la stat, astfel că mulți oameni au rămas fără venituri, iar în perioada 2010 – 2012 s-au tăiat toate salariile la stat cu 25%, ceea ce s-a suprapus cu o creștere a valorii euro + dolar + CHF astfel că banii disponibili au fost extrem de puțini;

    -acum nu mai este niciuna din condițiile din 2009 – 2012 : adică euro + dolar sunt stabile, nu se mai dau împrumuri în CHF, salariile sunt stabile, economia este aproximativ OK

    -în România depozitele bancare ale populației au crescut în mod constant în ultimii 10 ani – deci există încă mulți bani disponibili – este adevărat că nu toți banii ăștia vor fi folosiți pentru a cumpăra imobile, dar vor fi folosiți pentru a cumpăra diverse, deci economia va merge și vor exista niște bani în piață care vor ajunge in cele din urmă și la oamenii care vor sa cumpere apartamente;

    -faptul că există bani disponibili este evident chiar și în comentariile oamenilor care spun că așteaptă o scădere de pret de 20-30% ca să cumpere – adică oamenii au bani și doar așteaptă scăderi – ori în 2009 – 2012 nu era așa, oamenii pur și simplu nu mai aveau bani;

    -ori dacă un apartament costă acum 100.000 euro (să zicem) iar cineva are deja 70-80.000 de euro cash ca să îl cumpere însă așteaptă o scădere de preț – asta nu înseamnă că în piață nu există bani – inevitabil acea persoană, dacă dorește să cumpere un apartament fie va face un mic credit pentru diferență, fie va lua un apartament mai ieftin

    -faptul că există bani este evident și în modul de plată pentru tranzacții – circa 55-60% sunt făcute cu numerar (cash) iar asta poate fi văzut pe site-ul ANCPI unde se publică lunar tranzacțiile realizate;

    -scăderea prețului depinde și de situația celui care vinde – dacă vanzătorul are nevoie urgent de bani va scădea prețul, dar dacă nu are nevoie el poate menține acel preț pînă obține ce dorește – ori în momentul de față puțini oameni sunt într-o situație disperată asta inseamnă că unele apartamente nu se vor vinde, dar vor rămâne acolo ân ofertă mărind prețul mediu cerut pentru imobile.

    -și nu în ultimul rând există niște analize care se fac referitor la prețul pe mp raportat la salariul mediu – nu mai țin minte exact cifrele, dar în 2008 acest raport era cam 6,3, adică îți trebuiau 6,3 salarii medii lunare pentru a cumpăra un mp die apartament;
    -in 2012, adică atunci când preturile erau cel mai jos acest raport era cam 2,3 iar acum este cam tot 2,3 – adică deși ca valoare nominală preturile imobilelor au crescut, la fel a crescut și salariul mediu.

    00
    • tl;dr

      01
    • Te-aș crede dacă aș avea o justificare la faptul că au crescut preturile cu 30-40% in ultimul an.

      00
    • Martie – 2023 – hold my beer :

      situația economică din prezent este diferită de situația din 2009 – 2012 pentru că în 2009-2012 s-au închis afaceri au fost dați oameni afară, inclusiv oameni care lucrau la stat, astfel că mulți oameni au rămas fără venituri, iar în perioada 2010 – 2012 s-au tăiat toate salariile la stat cu 25%, ceea ce s-a suprapus cu o creștere a valorii euro + dolar + CHF astfel că banii disponibili au fost extrem de puțini;

      70% din firmele din construcții sunt pe ducă, inclusiv subsemnatul.

      Conform majorității contractelor, o perioada destul de lunga, ai fost obligat sa execuți la preturi mărite cu 40-50-60% și decontai conform contract. Statul a întârziat sa aprobe masurile de ajustare, și când le-a aprobat, acestea nu se puteau aplica pt ce ai executat pana atunci. Legea are efect doar pt viitor.

      Împreună cu masurile imm invest, firmele au reușit sa treacă de acele probleme, dar prin împrumuturi. Acu a venit scadenta.

      Sa ne aducem aminte puțin cum amenința Umbrarescu ca închide șantierele.

      Situația e nasoala, toate firmele au dat afara personalul care nu era oarecum ineficient, au renegociat chiriile, au eșalonat plățile la stat, au refinantat datoriile adăugând ani în plus. Deci dobânzi, deci preț mai mare.

      Foarte mulți vând și vor vinde în pierdere pentru a acoperi niște linii de credit. (Dacă depășești o anumita perioada de întârziere banca îți declara tot creditul scadent și în 3 min ai declarat faliment ca nu poți produce cât ai de dat..).

      Imobiliarele o sa scadă. Salariile o sa scadă. Chiriile o sa scadă. Multe firme o sa dea faliment. E o chestiune de timp pana când nu mai poți rostogoli bulgarele.

      00
    • @Vaxi
      Eu nu lucrez in piata imobiliară si nici nu încerc să conving pe nimeni, pur si simplu imi spun părerea bazată pe diverse argumente pe care le-am explicat mai sus.

      Este evident că oricine poate să aibă ce părere doreste, doar că părerea ta precum că preturile au crescut cu 30-40 % in ultimul an este gresită, este pur și simplu o apreciere subiectivă care nu se bazează pe niciun argument – și este evident că într-o discuție în care cineva (adică eu) vine cu o părerea bazată pe niște argumente concrete iar altcineva (adică tu) vine cu o părere pur subiectivă cei doi nu pot ajunge niciodată la un consens.

      De dragul discuției trebuie să știi că există un site de anunturi imobiliare, adică site-ul imobiliare care face inclusiv analize pe evoluția preturilor cerute de oameni.
      Acolo există o rubrică cu indici imobiliari – dacă te vei uita pe mun. București (de ex.) vei vedea că pretul mediu cerut în luna noiembrie 2022 a fost de 1716 euro/mp iar cu un an în urmă, adică in noiembrie 2021 era de 1594 euro/mp.

      Asta inseamnă că într-un an a existat o crestere de 122 de euro pe mp, adică circa 7,6 % – foarte departe de estimarea ta.

      Asta arată că preturile IN MEDIE nu au crescut cu 30-40% cum crezi tu. Este posibil ca exact in zona/orasul/blocul unde vrei tu să cumperi să fie scoase apartamente la vânzare cu preturi mult mai mari decat acum un an, dar asta nu inseamnă neaparat că se vor și vinde la acel pret și nici că pretul mediu ar fi crescut așa cum crezi tu.

      Din statisticile existente pe acel site rezultă că a existat într-adevăr o crestere mare dar care s-a terminat in luna iulie 2022, cand a inceput scăderea preturilor. In mod concret in luna iunie 2021 pretul mediu cerut era de 1525 euro/mp iar in luna iunie 2022 pretul mediu cerut era de 1761 euro/mp – adică a existat o crestere de circa 15,5 %. – chiar și această creștere este mult mai mică decât estimarea ta cum că ar fi existat o crestere de 30-40%.

      Pe de altă parte acestea sunt preturile cerute – deci preturile reale de vânzare au fost ceva mai mici și s-ar părea că în ultimele luni preturile medii de vânzare sunt chiar considerabil mai mici decât preturile medii cerute.

      Acest concept (preturi medii de vânzare mult mai mici decât preturi medii cerute) este dificil de inteles de unii oameni, care cred că pentru ORICE apartament ar vrea ei să cumpere este suficient să aștepte ceva timp și pretul va scădea la suma pe care ei sunt dispuși să o dea. In realitate această statistică funcționează cam așa :
      -trei oameni au apartamente similare la vânzare (ca zonă/etaj/dotări etc.), unul cere 82.000 de euro, altul cere 88.000 euro iar al treilea cere 190.000 de euro;
      -primii doi își vând apartamentele cu 80.000 de euro fiecare, adică primul lasă din pret 2000 de euro, iar al doilea lasă din pret 8000 de euro; al treilea scade pretul la 140.000 de euro, dar nu reușește să îl vândă.

      Din acest exemplu STATISTIC rezultă următoarele :
      -pretul mediu cerut este de 120.000 euro (adică 82.000 + 88.000 + 190.000 = 360.000/3 =120.000 euro) ;
      -pretul mediu de vânzare este de 80.000 euro (adică doar pentru cele două apartamente care s-au vândut)
      -reducerea mede de pret este de 5000 de euro, adică 6,25 % (2000 reducere la primul + 8000 reducere la al doilea impărțit la 2)
      -cu toate că reducerea medie la vânzare este de doar 5000 euro – diferența dintre pretul mediu cerut și pretul mediu de vânzare este de 40.000 euro (pentru că in media pentru pretul mediu cerut intra și apartamentul de 190.000 euro care nu s-a vândut, în timp ce în media pretului la care s-au vândut intră doar apartamentele care s-au vândut).

      Dacă însă cineva din varii motive vrea exact apartamentul pe care proprietarul cere 190.000 de euro va spune că preturile au crescut foarte mult și este o bătaie de joc – iar pentru situația lui particulară este adevărat – deși statistic nu are dreptate.

      00
    • @Ivv
      Este posibil să se întâmple și cum zici tu – doar că ACUM situația nu pare atât de crâncenă – adică
      -mergi prin mall sau prin restaurante și o să vezi că sunt pline, deși preturile au crescut considerabil,
      -uita-te la concertele care au fost in această lună la Sala Palatului – multe au rulat cu aproape toate locurile ocupate
      -uită-te de curiozitate la restaurante care organizează revelionul și multe au aproape toate locurile ocupate.

      Toate astea ne arată că PERCEPȚIA oamenilor este că toate lucrurile merg bine.
      Nu are importanță că în realitate treaba este din ce în ce mai nașpa, la nivel de percepție oamenii cred că este ok.
      Ori atâta timp cât cel care vinde vede o grămadă de oameni care ies și cheltuiesc și are percepția că lucrurile merg bine este evident că va ține în principiu la preț.

      În ceea ce privește firmele de construcții am văzut și eu că sunt probleme, adică deja au apărut dezvoltatori care vând apartamente cu rată la dezvoltator ceea ce nu a prea existat în ultimii 10 ani – adică dezvoltatorii vindeau cu cash sau cu credit bancar, își luau banii și nu mai aveau nicio treabă cu eventualul risc de neplată al cumpărătorului.

      Din punctul meu de vedere dezvoltatorii fac asta pentru că oamenii nu se mai încadrează în condițiile de creditare – ori este evident că încep să fie probleme in piață dacă se acceptă vânzarea unor apartamente către oameni care nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea de credit bancar. – însă chiar și așa dezvoltatorul tot va vinde la pretul dorit de el.

      Mai este o chestie aici pe care oamenii nu o înțeleg – dezvoltatorii construiesc pe credit pe care îl garantează cu apartamentele din blocurile respective.
      Acea garanție se face la un ANUME pret – adică să zicem că un dezvoltator ia un credit de 100 lei și pune garanție 100 de apartamente care vor fi n blocul pe care îl construiește și fiecare apartament are o valoare medie de 2 lei.

      Pentru bancă este ok – acordă un credit de 100 lei cu o garanție de 200 lei. Dacă însă dezvoltatorul termină blocul și începe să vândă apartamentele la jumătate de pret, adică cu 1 leu – BRUSC pentru bancă garanția nu mai este de 200 lei (adică 100 ap x 2 lui) ci DOAR 100 lei (adică 100 ap. x 1 leu pret de vânzare)
      Asta inseamnă că IMEDIAT banca va cere garanții pentru restul de 100 lei – pe care dezvoltatorul nu are de unde să îi dea, deci implicit este posibil ca banca să ceară banii imprumutați, ceea ce va duce la mari probleme pentru dezvoltator.

      De aceea opinia mea este că dezvoltatorii vor ține extrem de mult la pretul de vânzare, pentru că acela este pretul la care au garantat creditele luate – iar pentru a menține acel pret de vânzare vor face diverse chestii cum ar fi
      -rate la dezvoltator – asumându-ți astfel un viitor risc de neplată, dar trecând in contract pretul mare de vânzare;
      -finisaje suplimentare incluse in pret;
      -posibilitatea de a incepe plătile după o perioadă de timp
      etc.

      00
    • Eur-usd-chf stabile :)))
      Eu zic sa extinzi putin perioada.
      USD de exemplu, a avut o fluctuație de 30% in 1,5 ani. 20% plus, 10% minus.
      CHF – crestere de aproape 15% in ultimul an jumate.
      bursele in scadere de 1 an
      preturile în creștere cu 30% in medie.( exemplul paine, înainte de lockdown pâinea de unde o cumpărăm eu era 6 lei, acum e 10 lei => mai mult de 50% extra)
      din pacate nu prea țin argumentele tale

      00
    • @Mirel, tocmai rata la dezvoltator e un indiciu ca e ceva in neregula. De obicei se fac rate la dezvoltator cand proiectul are ceva probleme si banca nu se baga… sau cand banca nu-l evalueaza la pretul cerut. Rata la dezvoltator e ca atunci cand iei de baut pe carnetzel la birt… pute a sarakie.

      00
    • Domnul Ivv vine din piata reala.Confirm ce spune referitor la sectorul de constructii,cu mentiunea ca eu sint mai pesimist

      00
    • Drace! E groasă tare dacă dezvoltatorii baga reclama cu ” o sa fie bine” chiar si pe 26 decembrie!

      00
    • La partea cu imobiliarele mereu se face acelasi lucru, se aduc in discutie apartamentele noi si se exemplefica asa toata piata. Da, este posibil ca unii dezvoltatori sa reduca preturile insa aia este doar o mica parte din piata, nu toata piata.

      In acelasi timp pe internet oamenii asteapta mereu sa auda ca vor scadea pretul la case, orice stire ce nu confirma asta sau mai rau, infirma o posibil scadere o sa primeasca o multime de manute rosii pentru ca oamenii vor sa viseze, nu vor realitatea.

      00
    • O fi pe marginea prăpastiei firmele de construcții, dar eu nu găsesc un meseriaș bun (vreau sa fac ceva amenajări în apartament), doar cârpaci plini de ei, care cer prețuri astronomice, se laudă că au lucrat doar la lume din high life, dar fac o muncă de 2 bani, beau, mint și fură.
      Toți vor lucrări mari și pe care să le fușerească rapid, pe care să câșțige sute de milioane (desigur, fără factură și garanție).
      Am ajuns să fac eu (cu două mâini stângi) mai bine decât „marii maeștri internaționali” care vin să spună că iau lucrarea (deși cei mai mulți te refuză, spun că nu mai au loc de lucrări).

      00
  6. 6. Nu-mi dau seama daca omul trolleaza grav in general sau asa gandeste el. am mai citit mai de mult cateva articole de-ale lui si pare ca traieste in alta lume. Apropo, ce zice aici imi suna a https://youtu.be/hQ4Y_I4Myqs

    00
  7. Ce de nevorbiți printre comentatori (sau neascultați)…ia treceți cu părerile alea lungi cît un articol din Economist la https://zoso.ro/idee-stop-lying/

    00
  8. 7. Nu te mai juca cu viruși în laborator, kek.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube