Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. deci ce pot sa zic despre articolul cu uber e ca mandra minte fara nicio jena.

    pentru 1000 de lei in mana in romanica nu platesti taxe mai putin de 30%, si asta indiferent de forma juridica.

    pe un pfa si cele mai mici taxe pe care le platesti sunt de 31%, asta in contextul in care alegi contributia minima la pensie, respectiv 10.5%.
    daca ai firma ai un pic de avantaj la impozitare, doar ca ai o mica problema – trebuie sa te angajezi pe tine. asta inseamna taxele pe salariu – care sunt de vreo 80%. plus ca ca administrator platesti dividende cand iti scoti banii din firma.

    si mai e ceva ce am lasat intentionat la sfarsit, respectiv bomboana de pe coliva: cheltuielile operationale, adica intretinerea masinii, telefonul, netul, contabil daca ai firma, etc.

    00
    • de unde vii omule cu cifrele astea? „taxele pe salariu – care sunt de vreo 80%”
      iti ies asa vorbe din gura fara sa treaca si pe la creier?

      00
    • Uite de la caz la caz – Nu is chiar 30%.

      Adica sunt portite legale pe care multi antreprenori le folosesc si platesc mult mai putin la stat, ceea ce e bine, inseamna ca statul incurajeaza antreprenoriatul.

      00
    • Nu te obliga nicio lege sa te angajezi la firma ta. Sunt zeci de mii de IMM-uri fara angajati.

      00
    • hai pe rand

      @eddy: in prezent am pfa, in trecut am avut grija de o firma. Taxele pe salariu sunt platite ~50% din brutul angajatului, ~50% de catre angajator. Cuantumul lor este de ~80% din salariul net. Chiar te rog sa nu ma crezi si sa verifici singurel.

      @daniel: impozitarea vine in diverse forme: impozit pe venit profit/ cifra de afaceri, taxe pe salarii, taxe la stat pentru activitati specifice, etc. Desigur ca exista portite si toti le folosim, dar asta e alta discutie. Eu spun strict ca atunci cand tragi linie sa aduni TOATE taxele indiferent de nume.
      Nu de alta, dar tot tu le platesti.

      @Cipper: si executia cine o face? Din ce stiu eu, asociatul unic & administratorul sunt functii de conducere iar cea de executie se face prin angajarea de catre administrator a personalului calificat.
      OK, poate exista variatii la IMM-uri de care nu stiu eu. Doar ca obiectul discutiei era ca ramai la sfarsitul lunii cu 1000 de lei in mana tu fiind sofer.

      00
    • 2-3 ore/zi dar nu zice cate zile. Media de 2,5 ore x30 de zle = 75 de ore.
      1000-1500 deci o medie de 1250 de lei. La un tarif mediu de 1.5 lei/km avem 833 km, la un consum mediu de 6l/100 avem 50l/luna la un pret de 5,3 lei/l , 270 in combustibil.
      Mai raman 1000 de lei din care uzura masinii, intretinere, spalat, apa, ciocolata din Uber lejer 300-500 de lei.
      500 lei pentru 75 de ore de munca adica 6,5 lei/ora sub 1.5 euro/ora.
      Pentru echivalentul a doua saptamani se castiga 110 euro.

      00
    • Asociatul poate sa lucreze fara contract de munca. Astfel, platesti 3% imp pe venit, 5% imp pe dividende si 5,5% CAS, mult sub cei 30% vehiculati de adi. Problema e ca, teoretic, nu prea poti scoate banii din firma decat o data pe an. Teoretic

      00
    • Poti scoate avans spre decontare de cate ori doresti.

      00
    • Punctul 1: Salariul

      Exceptand cazul in care exista diferente mari intre modul de calcul de aici http://www.calculator-salarii.ro/1000-net-calcul-salariu-complet/ si realitate (nu sunt din ce stiu eu) un angajator cheltuie 1.666 de lei pentru ca angajatul sau sa primesca 1.000 lei net (adica in mana).

      Aceste taxe se impart intre salariul BRUT al angajatului care este de 1.357 lei si contributia angajatorului care trebuie sa plateasca restul.

      Cei 80% ai tai de unde sunt?

      Punctul 2: PFA

      Legislatia PFA-urilor e un pic mai stufoasa insa gasesti aici detalii despre asta sau poti intreba un contabil serios care se ocupa cu asa ceva.

      Pe scurt ai de platit impozit 5,5% sanatate, 10.5 sau 26.3% pensie si 16% impozit. Daca venitul tau e sub 35% din salariul mediu brut atunci nu mai obligatia de a plati CASS (adica pensie) dar nici nu vei primi. Valoarea asta pt 2017 e putin sub 1100 de lei, deci pt 1000 de lei in mana ai de platit 21.5% daca ai PFA. Plafonul e acela e stabilit la 938 lei pe luna in 2016 deci cel mai probabil cei care au PFA platesc dupa acest reper.

      Pentru detalii tehnice mai aprofundate uita-te pe link-ul de mai sus,

      Nici afirmatia cu 30% nu sta in picioare.

      00
    • Ce ar mai fi de adaugat aici e ca „mandra” e fie-sa lui Gelu-Stefan Diaconu , fost presedinte ANAF cu mici probleme la DNA https://evz.ro/dna-infrangere-dosar-sef-anaf.html si cu un MBA la activ in SUA platit din … si care costa cca $84.000 ).

      00
    • Aoleo, chiar devine obositor :)
      Asa ca eu inchid conversatia odata cu comentariul asta.

      Desigur ca veti gasi greseli si in calculele mele. La fel si eu daca iau la puricat.
      Este treaba fiecaruia sa discearna nuantele de gri dintr-o discutie, greselile, etc. Forme fara fond, ce pot sa zic.

      „Depinde de orele petrecute în aplicație. Un șofer care lucrează două-trei ore pe zi în medie poate face în jur 1.000-1.500 de lei pe lună. Plătește undeva la 260 de lei în taxe și impozite.”

      Fondul discutiei este ca femeia minte, nu cu cat minte.

      Si minte frumos, prin omisiune: nu zice explicit daca vorbim de venit net, nu zice cate zile de munca, nu zice nimic de costurile asociate desfasurarii activitatii – fie ele variabile sau fixe, forma juridica, etc.

      De exemplu, ca sa ai firma ai obligatoriu nevoie de contabil. Care te costa minim ~200 de lei pe luna. Deci pentru 12.000 de lei net pe an, 1000 pe luna, tre sa decartezi inca 20% peste astia 12.000 doar contabilului. In contextul asta nici macar nu mai discut cum scoti lunar banii astia legal din firma.

      Singurul caz decent de luat in discutie e punctul 2 de la Mugur, pe care eu l-am exclus tocmai fiindca sunt si alte costuri de luat in calcul care te duc peste aia 25%.
      V-ati gandit ca veti face revizii mai des si veti baga bani in masina mai multi? Stiti cum se deduc cheltuielile auto pe pfa? 50% daca nu arati ca masina este folosita 100% in interesul firmei – in contabilitate asta inseamna ca o revizie de 400 de lei apare ca 200).

      Ganditi per ansamblu bossilor, asta e anunt de angajare. E o reclama.

      Asa ca problema mea este si ramane ca femeia minte, nu cu cat minte.

      00
    • @adi – si TVA de pe benzina e tot 50% in cazul de mai sus insa aici mai e o nuanta interesanta pentru care eu inca nu am deslusit-o corect.

      Daca tu bagi in firma o factura pt masina de sa zicem 500 lei + TVA(~600 rotunjind), rezulta ca poti deduce ca si cheltuiala doar 300 de lei, insa pt ceilalti 300 ai un document fiscal de justificare, adica nu sunt avans spre decontare fara documente contabile.

      Cei 300 ramasi nu se iau in calcul la calcularea impozitului pe profit/venit dupa caz insa ei sunt tot cheltuiala firmei care la final de an poate fi pe minus, deci mai putini bani platiti in dividende.

      00
    • adi exagereaza. nu e 80%. e putin peste 75% :D

      00
  2. NOU
    #15

    „Pentru ca lucrurile să meargă mai bine în țară, cei mai mulți dintre români consideră că ar trebui rezolvate cu prioritate următoarele probleme: corupția (72%)”…și cu toate astea votează „cu cine trebuie”

    00
  3. Aia cu onecoin vin sa ne tepuiasca si pe noi? https://en.m.wikipedia.org/wiki/OneCoin

    00
  4. One Coin = moneda viitorului sau schema piramidala a prezentului?

    00
  5. 75% consideră, dar nu fac nimic, nici măcar la vot nu ies :-/

    00
    • Nu trebuie sa iesi la vot. E suficient sa emigrezi.

      00
    • Intreb pentru a nspea oara: Daca Gigel considera ca niciun candidat si niciun partid merita votul lui, de ce s-ar duce la sectia de votare? Ce sa faca acolo?

      00
    • Draga alegator, te rog, considera urmatorul scenariu.

      Esti izolat in desert si nu ai mai mancat nimic de 2 saptamani. Deodata gasesti un cacat si o paine manjita cu cacat. Ce mananci prima data?

      Asa e si cu votul. Te duci si votezi cu ala care ti se pare mai curat.

      00
    • @alegator: Nu are ce căuta acolo. Pentru el este simplu: se lasă condus de PSD.

      00
    • @Dragos: aha, vechea idiotenie cu trebuie sa mergi la vot ca sa alegi raul cel mai mic. cei care stau in desert si mananca cacat ca tine n-au aflat ca incepand din ’90 exact asa s-a votat si rezultatele se vad. iar Gigel nu mai vrea sa manance cacat. Pofta buna!

      @grasomega: asa-i ca tu esti unul din cei 75%? succesuri! daca traiesti impreuna cu @Dragos afla ca esti condus din ’90 exact de aceleasi gasti indiferent de ce combinatie de litere au avut stampilata pe frunte. si acelasi lucru se va intampla in continuare.

      00
    • @alegator: noroc că ești tu deștept. Am vrut sa scriu mai mult, dar…

      00
  6. „75% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.”

    Dupa care se duc linistiti sa voteze in continuare PSD-ul.

    00
  7. Apropo de cur-coin, cat a crescut bitcoin, nene!
    Nici pana azi nu am înțeles ce monedă e asta, ce exact „ecuații matematice complexe” rezolva minerii aia.

    00
    • E o moneda ca oricare alta, in momentul in care monedele actuale nu mai au acoperire in aur si deci, simplificand exagerat, sunt doar o CONVENTIE. Banii au atata valoare cat le oferim noi, utilizatorii lor.
      Diferenta e ca Bitcoin nu e emis de o banca centrala, cunoscuta, care sa-l „tipareasca” si sa-i controleze volumul de pe piata.
      Fiind o moneda virtuala, deci fara suport fizic, apare problema pastrarii valorii ei (cea convenita cumva arbitrar de cei ce decid sa o foloseasca si sa aiba incredere in ea). Adica cum faci sa nu lasi pe oricine sa dea un click si sa genereze cati bitcoin are chef (in momentul ala valoarea convenita ar disparea).
      Asta o faci implicand niste matematica (nu e nici o rusine sa nu o intelegi, ca nici cu fizica cuantica nu isi bate toata lumea capul) care e greu de calculat, dar e foarte usor de verificat de ceilalti participanti. In felul asta te asiguri ca fiecare bitcoin generat („gasit”, „minat”) e „real”, nu e fals.

      Asta, repet, pentru ca nu exista o banca centrala si o monetarie care sa tipareasca bancnote cu serii unice, inregistrabile si verificabile, si cu alte sisteme de siguranta (filigran, microprint etc).

      Deci e o moneda arbitrara, pe care nu o controleaza nimeni si care pentru ca e virtuala si nu exista fizic, trebuie sa te asiguri matematic ca fiecare unitate a ei e reala si ne-duplicabila.

      00
    • Valoarea ei e asigurată de faptul ca eu ma asigur ca exista? Faptul ca eu ma asigur ca cacatul ala exista, ii confer valoare?
      Suna a prosteala. Iti dau un cacat dar daca tu „te asiguri” ca e aur, e aur?
      E aproape un mic paradox in rationamenul tau. Sau, un fel de margele de sticla cu care se fura aurul incasilor „prin schimb”. :)
      Fizica cuantica e fizica cuantică, prosteala e posteala. Din pacate, bitcur e prosteala, asa pare. Dupa X ani pe piata, in continuare cred ca e o țeapă ce inca nu s-a terminat.

      00
    • Eu nu discut daca el e teapa sau nu. Eu iti explicam ca nici banii de hartie pe care ii folosim noi nu au o valoare intrinseca, ei nemaiavand acoperire in aur,nu mai reprezinta in sine o datorie a unei banci catre tine. Sunt niste hartii asupra carora noi am convenit ca sunt valoroase pentru ca sunt emise de o banca de stat care se asigura ca sunt greu de falsificat si ca nu devin hartie iginienica pentru se hotaraste Gigel sa faca 1000 de mii de miliarde peste noapte. Si pana la urma de ce e aurul valoros? Ca nu tine de foame.

      Si daca intelegi si accepti asta atunci ce te impiedica sa renunti si la hartie si sa devina totul doar niste biti, care prin niste operatiuni matematice te asiguri ca sunt greu de falsificat si care sa fie folositi in acelasi fel, o conventie pentru a usura schimbul de marfuri fara sa fie nevoi de troc (citeste un pic de ce au aparut banii.)

      Imi pare ca tu zici ca e prosteala nu pentru ca ai gasit vulnerabilitatea din toata povestea asta ci doar pentru ca nu intelegi si atunci esti convins ca cineva vrea sa te fure.
      Poate explici tu CUM e teapa ca sa pricep si eu. Bitcoini „secreti”, facuti inainte de momentul in care a fost creata moneda teoretic nu pot exista. Deci toti sunt egali, obtinuti prin minare la un moment dat (sunt niste subtilitati si aici.)

      Daca e de viitor sau nu, asta nu pot eu sa o zic. Unii, inclusiv institutii financiare vechi si cu traditie, se uita „cu interes la conceptul asta”. Daca nu la bitcoin in sine, atunci la mecanismul distribuit de certificare a unei tranzactii electronice care e, in mare, blockchainul care sta la baza bitcoinului. Dar despre asta poti citi tu pe wikipedia si poate te lamuresti.

      PS. Nu am nici un bitcoin, nu ma intereseaza sa am si nici nu ma afecteaza in vreun fel daca e teapa sau nu.

      Onecoin e o teapa, in schimb.

      00
    • O completare. Valoarea monedei e conferita de cata incredere ii ofera utilizatorii ei. Dar prin incredere nu se intelge un concept abstract, ci utilizarea lui propriuzisa. Exact ca in cazul valutelor forte, daca ele sunt folosite, exista cerere pentru ele si pretul lor creste.
      Bitcoinul are valoarea pe care o are pentru ca cineva e dispus sa il cumpere, deci se genereaza o cerere ceea ce duce la un pret. El nu a fost tot timpul 1000+ dolari cat e acum. A ajuns aici pentru ca se mineaza tot mai greu si pentru ca lumea cumpara.
      Exact ca aurul. Si mai mult, desi si aurul e finit, mai este inca mult de minat, chiar daca tot mai greu. Bitcoin va avea o cantitate limitata, stiuta in avans. Dupa aia nu mai are rost sa minezi. Si vei avea o moneda electronica, descentralizata, care va deveni, teoretic, un fel de metal pretios virtual.

      00
  8. NOU
    #33

    OneCoin este o teapa ordinara.

    00
  9. #OnePonziCoin

    00
  10. ai mancat un „r”, e Burcea (n-am twitter).

    00
  11. „75% dintre români știu ei mai bine”
    Ti se pare ca Romania cu Dragnea in frunte merge intr-o directie buna ?

    00
  12. Oameni buni,

    Nu va mai tot certati atata pe tema UBER. Daca cuiva nu ii convine, poate face altceva, nu ii tine nimeni cu forta acolo. Nu-ti convine, te iei si pleci.

    Doi la mana, in romania cel putin, toti fac asta pe masina proprie. Oricum ai plati asigurare, taxe, intretinere etc. ca platesti mai mult cand faci taxi e clar ca buna ziua, nu trebuie repetat, dar hai sa nu facem sa para ca toate costurile asociate cu masina sunt cauzate de meserie.

    Punctul 3, toata lumea se plange, dar la restul companiilor cum e? Ca sa nu mai zic ca stiu multi care fac UBER si toata pumea se plange, dar cumva toti au bani. Chiar asa de rau nu poate fi…

    Discutam povesti!

    00
  13. Misto aia cu OneCoin. Am o fosta colega care ma spameaza cu invitatii la adunarile lor, mai ceva ca aia de la Amway.
    In alta ordine de idei, ia uitati ce zice aici: „OneCoin / OneLife că este o schema piramidală de imbogatire rapidă si in acelasi timp un cult din cauza cunostintelor tehnice limitate a participantilor si credinta oarbă intr-un castig rapid si fara efort… In prezent autoritatile incearca punerea sub urmarire penala a acestei scheme piramidale, Onecoin, si a celor implicati, fiind acuzati de activitate criminala si spalare de bani…”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)