Știrile zilei – 21 iunie 2023

  1. Brunetă . Brunetă . Apus . Blondă . Roz . Munți . Brunetă . Ana .
  2. Judecătorii vor orice, mai puțin justiție și dreptate
  3. Socrul lui Ponta, un vechi PSDist, abia se descurcă cu banii
  4. PSD și PNL sunt în pat cu industria păcănelelor
  5. Operatorii telecom au făcut profit
  6. Rușii voiau să-l asasineze pe spionul ăla
  7. Așa se fac banii
  8. Vânzătorii de bunuri sigilate vor plânge un pic
  9. Nu e parcări, nu e amenzi
  10. Frumos la americani, locul de unde ne luăm lumina
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Judecatorii nu au voie, prin constitutie sa faca greva, dar exact asta fac acum, este o mizerie morala, mai ales din partea celor care teoretic trebuie sa faca dreptate in societate

    Comentariu apreciat.9414
    • Care constituție?
      Aia scrisă de iliescu și iorgovan?

      Indecis. Tu ce zici?1129
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2174
    • > e mai complicat sa numesti aceste doua forme de protest grevă, dar dacă insiști…

      Dar cum ai numi tu „restrângerea activității doar la cauzele urgente”?

      Comentariu apreciat.345
    • @rio Du-te in chizda ma-tii!

      Indecis. Tu ce zici?3020
    • In esenta activitatea unui judecător înseamnă că:
      -citește actele din dosarele care ii sunt repartizate;
      -merge la ședința de judecata unde asculta ce spun persoanele care se judeca, avocații etc
      -merge în birou unde pe baza actelor din dosar și ce au spus oamenii în sala de judecata ia niște hotărâri pe care le scrie în niște hartii – care se numesc încheieri, sentințe, decizii.

      Pentru mare parte din populație percepția este ca judecătorul face treaba doar când e ședința de judecata și în rest doarme – iar toate hârtiile alea prin care decide apar din cer – adică oamenii cred ca sentințele la finalul procesului apar din cer, pur și simplu, nu le scrie nimeni.

      În realitate în fiecare moment un judecător are de scris/motivat pentru procesele din trecut.

      Deci dacă se ia decizia de a se amâna unele cauze asta nu înseamnă că judecătorii vor dormi la serviciu, deoarece exista dosare din trecut in care trebuie scrise/motivate diverse acte.

      Dar oare cat de mult are de lucru un judecător din România?

      Cam dublu – media europeana este de 322 cauze pe judecător iar în România este de 655 cauze pe judecător.

      Cati dintre voi munciți dublu fata de cel din Germania, Franța sau orice tara din Europa vreți voi ?

      Indecis. Tu ce zici?1535
    • in realitate, judecătorii nu citesc dosarele. trebuie să le subliniezi cu marker ce să citească, că nu citesc tot.

    • Greva inseamna incetarea totala a activitatii profesionale. Cam ce au facut profesorii. Doar un analfabet functional nuneste restrangerea activitatii greva.

      Indecis. Tu ce zici?1726
    • Și pentru ca știu ca mulți nu credeți ca în România un judecător are mai multe dosare decât media Europa las un link cu un material.

      https://cursdeguvernare.ro/salarii-magistrati-judecatori-ue-romania-germania-italia.html

      Dacă treceți de titlu și primele paragrafe o sa vedeți de ex. ca
      -în România sunt 24 de judecatori la 100.000 locuitori, adică LA FEL ca în Germania
      -dar în România în 2021 s-au inițiat circa 6,5 procese civile/comerciale la 100 locuitori pe când în Germania doar 1,8

      Adică în România au fost cam de 4 ori mai multe procese decât în Germania, la același nr. de judecatori.

      Revin cu întrebarea de mai sus – câți dintre voi munciți de 4 ori mai mult decât cei din Germania ??

      Indecis. Tu ce zici?1233
    • NOU
      #10

      @Mirel si la belgieni e la fel…pun pariu ca au mai multe dosare solutionate/rezolvate ca la noi…

      Ai pus accent ca judecatorii scriu foarte mult, scrisul ala nu cade din cer. Ce ai vrea sa faca? Sa stea acasa la TV cu mana in nadragi si sa astepte spagile si pensiile babane? Sincer, thats the job…you don’t like it go do something else in pana mea…dar stim cu toti ca asta nu se va intampla.

      1310
    • @Mirel, la care se adaugă ”procedura prealabilă”, adică, imediat după ce omul depune dosarul, judecătorul verifică dacă sunt întrunite condițiile necesare conform legii, calculează (cu ajutorul unei aplicații) taxa de tibru și dispune grefierul să informeze justițiabilul despre asta, dispune ca grefierul să solicite, fie justițiabilului, fie unor instituții publice sau private să depună diverse documente sau informații pe care le consideră necesare judecării cauzei.

      judecă, dispune și redactează hotărâri în dosarele în care este periodic judecător de drepturi și libertăți.- periodic, în funcție de câți judecători sunt în instanța respectivă, timp de o săptămână, fiecare judecător este și judecător de drepturi și libertăți- judecător de permanență- judecă, dispune, redactează acele cazuri urgente care sunt date în sarcina unui judecător de permanență- ordinele de protecție, arestările, încuviințarea ca în dosarele de cercetare penală procurorii să poate dispune să se strângă anumite probe- interceptări, percheziții, altele.
      în acest caz poate munci și în week-end sau sărbători legale.

      47
    • @Frank Caprio
      În linkul pe care l-am pus sunt doar o parte din datele analizate – adică de ex. nu scrie câte dosare au fost soluționate.

      Chiar și asa, desi România si Belgia au acelasi nr de dosare inregistrate, România are 24 de judecatori la 100.000 locuitori, iar Belgia are 32 – deci în Belgia sunt cu 33% mai mulți judecatori decât în România.

      Adică in Belgia același nr. de dosare se împarte la mai mulți judecatori.

      Referitor la dosarele soluționate dacă înainte de a scrie ai fi avut curiozitatea sa cauți tot studiul ai fi văzut ca România are o rata de soluționare de circa 100% iar Belgia de circa 80%.

      Pe înțelesul tuturor rata de soluționare de 100% înseamnă că dacă anul acesta ai primit 100 de dosare ai soluționat tot 100 de dosare – dar acele dosare pot fi si din anii anteriori.

      Procentele alea de mai sus înseamnă că în medie un judecător din România daca primește 100 de dosare soluționează tot 100 iar unul din Belgia primește 100 și soluționează 80.

      116
    • Mirel, e foarte ușor să-ți plângi de milă și să te lupți să nu-ți pierzi PRVILEGIILE, dar află că la tăț nii greu. De aia ar fi bine ca judecarea (intereselor) magistraților să se facă de o entitate care nu ar avea nimic de câștigat/pierdut. O entitate care să nu fie PARTE.

      Uite o analiză cum nu aș avea eu timp și resurse să-ți fac (deși aș adauga cu plăcere niște lucrușoare):

      https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cand-magistratii-sfideaza-legea-greva-dupa-anii-concubinajului

      64
    • @FrankCaprio, păi, cam asta o să se întâmple. Mulți judecători vor migra către alte domenii juridice și nici la examenul de intrare în magistratură nu e buluc din partea avocaților, cu toate beneficiile astea. În momentul ăsta există lipsă de personal, care se va acutiza în viitor. Procesele tărăgănate în România sunt cauzate ȘI de volumul uriaș de muncă. Nu zic că nu ar avea și magistrații o culpă în tergiversare, dar să privim contribuția fiecărui factor separat. Plus cel legal, cu amânări cerute de părți pe care instanța nu poate să le treacă cu vederea. Idem, spunea cineva mai jos că avem legi de o calitate slabă în România. De fapt, sunt destul de bune. Apar, iarăși, soluțiile absurde ale unor judecători în presă, iar public are tendința de a generaliza că așa sunt toți. Îmi dau abonamentul la o platformă juridică să vedeți câte dosare se finalizează cu decizii corecte. Totuși, ce am zis nu înseamnă că sistemul nostru nu are hibe, nu ar trebui îmbunătățit.

      72
    • Mirel, atât îți spun : la corporații se caută oameni buni la departamentul juridic.

      Bine, e mult de muncă, presiune să se livreze bine în termene strânse, nu prea există opțiune de spaghelnitza, varsta de pensionare e cea standard…

      Hai ca tocmai l-a eliberat ICCJ pe Piedone…

      86
    • De asemenea, îmi place că Mirel a adus niște argumente privind volumul de muncă pe care îl au judecătorii raportat la nr. de locuitori comparativ cu alte state, iar unii au aruncat placa ilogică „dacă nu le convine să plece”. Un argument pe cât de irefutabil, pe atât de prost într-o discuție rațională.

      66
    • NOU
      #17

      mai Mirele nu stiu ce citesc judecatorii lui peste, din moment ce desi zici tu ca solutioneaza 100% din dosare, le solutioneaza de te doare mintea: violatori liberi, Piedone liber si alte decizii minunate.

      Mai bine sa olutioneze si ei 80% ca belgienii si sa nu lase inculpatii liberi si cu banii furati.

      112
    • @Car
      Atât îți spun și eu – vezi ca se cauta oameni buni și pentru a deveni judecatori/procurori.

      Anul trecut au fost 2 concursuri, cu un total de 600 de locuri și s-au ocupat doar circa 460 – adică 140 de locuri nu s-au ocupat.

      Adică mai pe românește au fost candidați destui, dar nu au promovat examenul – deși în prezent nota minima este 6, după ce a fost scăzută, ca în urma cu mai mulți ani era minim 8.

      Asa ca juriștii buni de la corporații despre care spui tu aveau si au cale libera sa devina judecatori, cu toate beneficiile despre care scrii tu.

      105
    • @Mirel Poate că judecatorii ăia din Germania dau cam aceleași sentințe in aceleași cauze. La noi fiecare se pronunță după cum il taie capul și ai cazuri identice cu sentințe diferite (vezi hotărârile de acum ceva ani când parlamentul a dublat salariile profesorilor iar guvernul a zis nu).
      O abordare unitară scade numarul proceselor pentru că nu te mai duci in judecată dacă știi ca pierzi. La noi in schimb se duc in judecată poate „prind alt judecător” care zice altceva.

      111
    • @mirel „Cati dintre voi munciți dublu fata de cel din Germania”

      Comparatie publicata de cursdeguvernare acum trei zile:
      Romania – salariu mediu brut pe economie: 13385 euro
      Romania – salariu mediu brut al unui judecator la Curtea Suprema: 87552 euro

      Germania – salariu mediu brut pe economie: 54564 euro
      Germania – salariu mediu brut al unui judecator la Curtea Suprema: 90671 euro

      Adica raportul e in Romania 6,54 intre cele doua, iar in Germania e 1,73

      Asa ca intreb si eu: Care dintre voi castigati de 4 ori mai mult ca in Germania, raportat la salariul mediu?

      Justitia e importanta si magistratii trebuie platiti bine. Dar ar trebui sa intelegeti si voi ca ati primit mult peste ce poate sa duca tara asta, adica nefericitii aia care or sa munceasca pana la 65 de ani pentru o pensie de 10 ori mai mica decat pensia medie in magistratura. Voi deja aveti venituri si pensii demne de Germania. Singura problema e ca PIB-ul/locuitor e de patru ori mai mic in Romania fata de Germania. Suntem exact in situatia Greciei, inainte de implozie. Ar fi bine sa ne oprim.

      210
    • @mirel
      Poate ca daca varsta de pensionare nu ar fi speciala, ar fi suficienti oameni in sistem sa rezolve un procent mai mare de dosare.

      30
  2. 9. Locuri sunt, dar nu acolo unde vor ei sa parcheze. Sa-i dea si locuinta in centru daca nu mai sunt disponibile.

    Comentariu apreciat.386
    • Exact, în sectorul 4, mai ales, sunt locuri de parcate peste tot. A, că sunt cu taxa, e partei a doua. Dar ele există.

      121
  3. La 4, o observație de om simplu care stau intr-o zona din bucurestistan unde sunt ‘cazinouri’ de astea unul lângă altul la parterul blocurilor : seara târziu si foarte târziu, când îmi plimb cainele, vad ce activitate e pe la ele….mha, foarte slabuta…câte 1-2 bajeti de cartier, de obicei suedeji, care mai mult stau la țigară afara cu angajatul locației, decât înăuntru, sa joace…si pt ca stau cu ușile larg deschise, se vede înăuntru, nu prea e cineva, bate vântul…
    deci, cred ca locațiile astea sunt mai degrabă pentru spălat bani din alte surse decât pentru scopul lor declarat oficial…de aia sunt si asa multe și se tot deschid…la ce ‘economie neagra avem, e nevoie …

    Comentariu apreciat.844
    • Mai am puțin și voi susțineînființarea ministerului de spălat bani, să nu se mai complice atât de mult cu păcănele, imobile, terenuri, restaurante etc.

      Pe lângă faptul că, așa, nu ar mai distorsiona piața pentru noi restul, da’ ritualismul/teatrismul ăsta de a băga capul în căcat și să ne prefacem că nu vedem, iarăși… pute.

      Asta e, nu mai contează.

      Comentariu apreciat.361
  4. 3. Socrul lui Ponta, un vechi PSDist, abia se descurcă cu banii

    27k + 10k + 10k = 47k ron aia inseamna ~9500 eur pe luna… nici nu dam seama cat de mult e aproape 10k eur, multi n-au vazut in viata ei atat de multi bani iar asta primeste atat LUNAR!

    Comentariu apreciat.632
    • Probabil sumele sunt scoase din declaratia de avere care sunt pe an. De asta este trecut în articol 10.000 lei/lună.

      00
    • Trebuie sa te gandesti si la saracul om, l-a lasat Adita fara oua.
      In plus, mickey mouse albanezul ala mic de la Bucale nu mai produce nimic, tre’ sa-i trimita bani, doar o tine pe daciana.

      Comentariu apreciat.261
    • Câți dintre voi ați sărit zidul la vila socrului lu’ Ponta? Dar lu’ Ponta?
      Dar alții?

      Așa se pun problemele adevărate, drăgălașilor, nu plimbări prin centrul orașului.
      Dar, hei, v-a calmat iremediabil 10-11 august 2018, deci…

      Indecis. Tu ce zici?1815
    • acolo mi s-a blocat și mie calculatorul. în intro-ul articolului scrie de un salariu de 27.000 lei/lună și de 2 pensii, una de 72.000 lei și una de 51.998, dar nu mai scrie dacă sunt pe lună sau pe an, apoi se menționează un venit total de 10.000 lei/lună.

      din calculele mele:
      1. dacă cele două pensii sunt fiecare ”pe lună”, atunci venitul total este de cca 150.000 lei/lună.
      2. dacă cele două pensii sunt anuale, abia atunci venitul combinat din pensii este de cca 10.000 lei, la care se adaugă salariul de la curtea de conturi, ăla de 27.000 lei/lună, ceea ce duce la un venit total de 37.000 lei/lună.

      ori încă nu și-a făcut efectul cafeaua, ori textul e scris cu picioarele.
      dacă e ultima variantă, nu-s jurnalist, dar un text clar n-ar trebui să fie apanajul unui absolvent de jurnalistică. sunt aproape sigură că scriam texte mai clare din clasa a VIII-a.

      71
  5. NOU
    #33

    2. socrul lui Ponta are 73 de ani si e sef la Curte de Conturi. Ia sa incerce sa se angajeze in privat sa vedem cine il mai angajeaza. Du-te, bah, acasa si lasa pe altul. Gata, iti ajunge!

    Comentariu apreciat.645
  6. 10. Justitia pe care o aparam, dar in tari civilizate

    122
  7. Nu este normal ca parlamentarii si judecatorii sa aiba pensii speciale.

    Si durata proceselor e inacceptabila. De calitatea legilor nu mai zic.

    Comentariu apreciat.443
    • NOU
      #39

      E o complicitate pe linie intre politicieni si puterea judecatoreasca. Cand se propune o lege mai dura, menita sa te opreasca din furat, isi dau mana politicienii, avocatul poporului si asa zisele asociatii ale magistratilor (asociatii cu vadite preferinte politice) si ataca legea aia in mediul public si la CCR, se propun modificari de nu mai ramane nimic din legea aia. Legea in sine devine ambigua si usor de speculat in cadrul proceselor. Am mai zis-o, tot raul in tara asta pleaca de la judecatori. Au ajuns stapani fara sa fie alesi. Conduc de facto tara asta.

      Comentariu apreciat.455
    • Nici militarii, nici ofițerii de securitate națională…

      161
    • durata proceselor provine din faptul că nu sunt suficienți judecători. mai ales la judecătorii, care sunt primele instanțe din lanț și au cea mai largă competență.

      judecătoria la care dau cu sapa funcționează de câteva luni cu 1/2 din schema de judecători, iar în ultimii 3 ani (de când sunt eu angajată) n-a funcționat cu mai mult de 70%, în condițiile în care schema de personal necesar (raportată la volum) n-a mai fost actualizată de mai mult de 10 ani.

      44
    • @AB

      din cate stiu magistratii au cele mai mari puteri de a se auto-regla din toate breslele. Daca nu sunt destui magistrati, si inca de atatia ani, numai ei nu si-au facut treaba.

      Consiliul Superior decide conditiile de intrare in magistratura, examenele, tot. Ma intreb cu ce s-au ocupat atatia ani daca o problema asa de grava sta nerezolvata. Da stiu ca l-au dat afara pe Danilet pentru crima de a posta imbracat in kimono. Nu se pune.

      50
  8. Prostovanul, nu putea face contrabandă cu o mașină ieftina ?

    181
  9. Scuze de off-topic: stie cineva un site/tool cu care poti sa calculezi RCA-ul fara sa fie nevoie sa introduci datele?
    Sa zicem ca vrei sa cumperi o masina si vrei sa-ti vezi cat ar fi RCA-ul. Cum faci asta?

    Si cred ca ar fi o idee buna si pentru un articol, cat mai dam fiecare pe RCA, dupa toate mizeriile celor de la Euroins si City Insurance girate evident de ASF.

    111
  10. România a devenit o țară perfect anarhică, practic avem girul celei mai înalte puteri din stat (puterea judecătorească) să facem ce vrem. Eu de la o vreme nu mai respect nici o regulă de circulație, în sensul că trec pe roșu unde pot, merg pe banda de bus sau de biciclete, intru pe contrasens sau interzis, apăs pedala la 200+, parchez pe locurile altora fără să plătesc, atâta timp cât sunt atent și nu fac accident, nu risc nimic și câștig timp prețios.

    Indecis. Tu ce zici?2042
    • Dacă crăpi într-un accident pe care il provoci pierzi tot timpul ăla prețios si poate îl mai pierde și vreun fraier care se nimerește prin preajmă! E incredibil cum unii respectă regulile doar dacă e cineva cu bățul lângă ei, așa ca animalele ca altfel nu-i duce capul!

      Comentariu apreciat.312
    • Momentan, până când dai de beizadeaua cuiva.

      Atunci, atunci să vezi…

      Comentariu apreciat.281
    • @Lia am respectat regulile ani de zile și am fost luat de prost, dacă un judecător zice că avem voie să încălcăm legea (vezi cazul din articol), atunci cine sunt eu să contrazic onorata instanță?

      Indecis. Tu ce zici?1913
    • Hai ca in cazul asta nu-i chiar asa: „judecătorul a schimbat amenda în avertisment”

      Adica a ramas ca a incalcat legea dar a considerat ca pedeapsa e prea aspra avand in vedere circumstantele (persoana cu dizabilitati).

      230
    • @Lia, am întâlnit de câteva ori o memă cu privire la religie, din amintiri și traducere aproximativă: ”dacă ai nevoie de amenințarea iadului pt a fi o persoană decentă, atunci nu ești o persoană decentă, doar un fricos”.

      51
    • După scris ești ardelean, deci scuze dar nu te cred cu aia 200km/h plus. 😄

      110
    • Nu faci accident pana cand faci……

      61
    • Autobuz, ca nu toți suntem din Cluj ca sa ne dam interesanți, in timp ce avem un tantrum de bebe de 1-3 ani.

      71
  11. Frumos la americani macar justitia functioneaza, aici la noi la Romania judecatorii au alte treburi mai urgente iar fiul presedintelui ar fi fost curat ca lacrima in situatii de genu. Plus fiscul care iar funcționeaza.

    141
  12. Hai că i-au dat drumul și lui Piedone. Să fie primit

    93

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.