- Oraș . Oraș . Oraș . Șatenă . Brunetă . Brunete . Culori . Oraș . Blondă . Lac
- Capitala îmbătrânește
Absolut noutate. Apa e udă, afară e cald și România se depopulează. Știm asta. Vedem ceva făcut pe tema asta?
- 78.000 români au peste 100.000€ în bancă
Numărul lor a crescut cu peste 10.000 oameni. Oare sunt toți ITiști?
- Dobânzile la credite sunt mari
Știre cu cifre, neplăcută, mai bine să dăm like la niște țîțe.
- Trebuie să ne obișnuim cu fenomenele meteo extreme
Nu se putea să rămână o problemă doar pe coastele continentelor, trebuia să vină și mai încoace.
- După Ungaria, și Grecia interzice telefoanele în școli
Atât de simplu este să rezolvi problema cu atenția copiilor la ore.
- Ucraina va opri conducta Drujba
Slovacia, Cehia și Ungaria au nevoie de noi surse de energie.
- Piața imobiliară duduie
Doar că proprietățile se vând mai greu un pic. Prețurile nu scad, nu nu, doar cresc. Cresc negativ, dar nu scad.
- Încă o părere cu piața imobiliară
- Alt spion rus găsit mort
Măcar ăsta nu a mai căzut pe geam sau nu s-a înecat cu propria salivă.
- Croația interzice AC-urile pe fațadă
Că arată urât.
- Un cetățean are 20.000€ pensie
Probabil un director de bancă.
- Cronica de tehnologie
Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
Propoziție scrisă la șase rânduri sub linkuri la poze cu țîțe; „Știre cu cifre, neplăcută, mai bine să dăm like la niște țîțe.”
Problema cu cifrele respective este că ele se duc in susținerea multor bugetari inutili si a specialilor pensionati în floarea vârstei. Si poate n-ar fi o problemă că încasează pensie specială dacă apoi nu ar mai lua si ceva salariu nesimțit de pe la vreo direcție dintr-un minister sau primărie. Și spațiu de reformă este din moment ce ni se umple țara de indieni, pakistanezi și nepalezi. Sunt peste 100 de primării în romania care ar trebui desființate de maine plus tot felul de instituții care există degeaba.
@Beb: ai uitat un 0… in rest, de-acord cu tine, avem mult prea multi taietori de frunza la caini, care incaseaza multe mii/zeci de mii de euro lunar, de la stat doar pentru simplul fapt ca exista. Dar hei, vine imediat impozitul progresiv peste noi, si va plange ciolacu’ pe umarul pensionarilor, cum ca „el vrea da’ oamenii e rai si face evaziune fiscala”.
când ești la parastas și ai băut un pic mai mult și începi să te cerți cu vecinii pe pământ
https://www.libertatea.ro/stiri/polonia-cere-din-nou-germaniei-compensatii-la-85-de-ani-dupa-invadarea-care-a-dus-la-al-doilea-razboi-mondial-5002982
Da, e cam trasă de păr, dar nemții o să fie nevoiți să dea ceva până la urmă.
Vremuri noi. Până ajung din nou la Berlin, rușii au de trecut prin Varșovia. All that trouble costs money….
asta e manevra sa ii linisteasca pe bosorogii comunisti, oricum nu o sa se întâmple nimic sau doar simbolic. dar se pot lauda ca au facut.
reparatii de genul asta ori le ceri atunci, pe loc, sau cel mult esalonate in cativa ani, sau uiti definitiv de ele, ca ajungem sa cerem despagubiri toti de la asirieni.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Tocmai a castigat intr-un singur stat din est, cu vo’ 32%, sunt departe de majoritate si s-ar putea sa nu guverneze, in functie de ce aliante se fac. Iar la nivel federal n-au insa nici o sansa.
FTFY. Parca ai trecut prin scoala jurnalistica de la cancan.
https://www.libertatea.ro/stiri/adrian-minune-a-fost-dat-jos-de-pe-scena-de-patronul-unui-club-din-vaslui-5002915 Nu ne mai respectăm valorile.
„Noi am convenit de la început că nu are voie să primească bani și dedicații, nu voiam ca anumite personaje să monopolizeze evenimentul, pentru că noi voiam să fie un spectacol pentru toată lumea.”
Adica era riscul sa cante ceva metal sau disco?!
suedezu-i țigan și-n ziua de Paște, pardon, la orice festival…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Doar nu vrei sa cumparam T-55 scos din tundra și dat cu vopsea verde importata din China..
Erau mai misto mig-urile alea folosite involuntar la arat campurile, nu?
intradevar vopseaua face diferenta
Lecter, poate ar fi cazul sa canti la alta masa
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
…pentru armata n-am o problema sa platesc. As vrea sa se numeasca taxa de protectie, sa fie transparenta(avem X milarde nevoie anul asta pentru armament si plata soldati) – fiecare om din Romania are de platit 5000 de lei pentru protectie anul asta(poate sa fie mai mult/mai putin, suma e doar „exemplu”). E o taxa pe care as intelege-o si as plati-o – stiu de ce, stiu pentru ce, stiu consecintele daca nu o platesc. Stiu pe ce se duc banii. Dar astea sunt vise.
cumparam prea putin, prea tarziu. daca aveam toate astea si inca minim 50% peste, numai noi, romania, oare nu se mai gandea o data cacatul mongoloid?
Cand ai impresia ca Istoria este prea mica pentru tine
https://www.g4media.ro/erdogan-a-declarat-ca-turcia-are-obiective-si-interese-geopolitice-care-depasesc-cu-mult-granitele-sale-si-atunci-cand-va-fi-necesar-va-interveni-in-consecinta.html
sunt intr-o poziție bună și își joacă bine cartea.
Europa poate sta linistita ca ii va apara Romania din nou de turci. „Pe aici nu se trece” le va reaminti presedintele Ciuca, un ostas un slujba tarii.
Mai mult de faptul că-l mănîncă limba, pe sultan îl mănîncă și-n cur. A uitat cam repede că el este o mică China cu manufactura și dacă taie ăștia importurile turcești îl pune în genunchi. ca să nu mai spun că dacă-și retrag americanii arsenalul de la Incirlik și eventual îl ”ejaculează” din NATO, îl halesc kurzii cu fulgi cu tot la primul ”semnal verde”. Că s-ar putea ca F-16 alea pe care le deține să le ceară un PIN la următoarea pornire și nici la manivelă nu merge…
Turcia a fost în postura de a fi acceptata în UE, de a fi unul dintre cei mai respectați membri din NATO și de a fi unul dintre principalii membri în programul F35 cu linii de asamblare pe teritoriul lor. Sultanul a zis ca el cumpara S400 de rusi, deși toți i-au zis sa stea cuminte. Turcia a fost data afara din programul F35 și a ajuns sa se milogeasca la americani pentru niște kituri de modernizare a f16-urilor pe care le au, Grecia a fost înarmată și a primit susținerea unor țări de la meditaraneana care nu au primit cu entuziasm politica expansionista a sultanului, plus țeapă trasa de rusi, ca S400-le cumpărat nu a ajuns sa fie operațional nici pana în ziua de azi și probabil pe fondul conflictului din Ucraina nu va ajunge prea curând. Dar unii îl aplauda pe sultan și îl vad drept un mare strateg.
Erdogan mai bine să aibă grijă la sănătatea lui.
3. Îmi place formularea aia cu 10000 de români au intrat în clubul bogaților.
100k euro înseamnă dacă ai noroc un apartament cu 2 camere în București.
Sau o garsonieră și un Logan (nu Duster că sari peste 100k cu totul).
știre: bani in bancă
român: atâta valorează un apartament.
hai că ne înțelegem.
Meanwhile…..
4,4 milioane de români nu au cont la bancă, iar jumatate dintre români își plătesc facturile cu bani cash. Cei mai mulți dintre românii care nu folosesc produsele bancare spun că nu au bani să-și deschidă conturi, iar 1 din 5 motivează că ia salariul „la plic” și nu are nevoie de card, arată un sondaj IRES. Accesul la produse și servicii bancare s-a îmbunătățit, gradul de incluziune financiară crescând în ultimii doi ani de la 68% la 71%, însă, în România, un sfert dintre bărbații adulți (peste 18 ani) și o treime dintre femei nu dețin carduri sau alte produse bancare, arată sondajul. (Hotnews)
Lecter, chiar nu cunosti pe nimeni cu idei tip “bancile ne fura banii” sau “de ce sa stie ce fac eu cu banii mei”?
Nu vorbesc doar de nea Marin de la Pucheni, misuna si pe aici cativa antisitem care habar nu au cum functioneaza bancile dar au pareri foarte ferme in domeniu.
F. Puchenii-Mosneni sau doar decat Pucheni….ca sa clarilficam
@F
Poate tu nu știai cum funcționează băncile LA NOI, spre deosebire de vestul Europei. Să-ți reamintesc – dobînzi infime la depozite, încît ieși pe minus scăzînd diferitele comisioane și dobînzi nesimțite la credite de se ajunge la o DAE de-l face de fraier și pe Nuțu Cămătaru…
@F: pai bancile chiar iti fura banii si nu le deranjeaza deloc sa stie tot ce faci cu banii tai, dar na, cand au de-a face cu indivizi intelegatori ca tine, de ce nu ?
„4,4 milioane de români nu au cont la bancă…”
Cati dintre ei sunt pensionari? Aproape toti? Plus inca cativa pt care telecomanda de la tv e cel mai tehnologizat obiect folosit de ei?
Daca au ajuns la varsta asta fara sa detina un cont bancar/card mai bine sa nu incerce acum. Uita-te la numarul si tipul de tepe care se dau. Ar fi victimele perfecte.
cum ziceam și data trecută, dacă ai 100k în bancă ar trebui să ai și minim 500k investiți, indiferent în ce. Chiar dacă acum dobânzile sunt mai bune decât în 2021, nu prea are sens să ții foarte mulți bani în bancă.
Au crescut nr lor pentru ca piata imobiliara are preturiile sus. Altfel banii erau bagati in apartamente.
Creșterile la depozite bancare și preturile alea la apartamente sunt așa și pentru că astea cam sunt singurele varianta de economisire știute de majoritatea românilor : la banca sau în pereți (apartamente).
Între timp bursa noastră are niste cifre zilnice de râs… educație generală și educație financiară ioc…
Sunt hazlii oamenii care cred ca altii nu au „educatie financiara” pentru ca isi tin 100k+ euro in banca. Deci conform logicii unora ei ce au zero lei in buzunar si eventual niste credite au „educatie financiara” ca stiu ei ce ar face DACA ar avea bani, dar aia cu suta de mii de euro parcata in banca nu au „educatie financiara”. Ce sa zic…internautii mereu surprinzatori.
@Ionut: nu e vorba atât de sumă, ci de procentul din economii care este ținut în bancă. Dacă ai să zicem un milion de euro investiți (bursă, imobiliare, afaceri etc) nu e greșit să ai 100k și în bancă. Dar să ții majoritatea banilor economisiți în bancă, pe termen lung, e pur și simplu o alocare proastă de capital.
3. Eu vad stirea din alt unghi: peste 7,8 miliarde de Euro stau in banci aiurea in loc sa fie investite in economie. Din diverse motive, nu e vina (doar a) celor care ii tin la banca.
4. Intre timp, bancile fac profit imprumutand statul la dobanzi de camatar. GG!
Banii ăia nu stau degeaba în bănci, ei creditează guvernul care este incompetent și care în loc să-i bage în investiții îi cheltuie pe pensii/salarii/indemnizații speciale, studii de pre- și fezabilitate inutile și care nu se pot cuantifica.
Și reversul, nimeni nu mai ia credite din cauza dobînzilor nesimțite, ajungi sclavul băncilor după ce te jupoaie statul. La biroul autorizări (din CT) se închid lunar cam 58-70 de firme și se deschid cam 8-10 (asta la începutul sezonului). Deci da, economia duduie dar pe marșarier…
Da, dar ‘apa este că o răcorire, daca o domini, te și răcorește ‘…
o economie are nevoie si de „economii”, ca d-aia ii zice economie. Un pic de cash e normal sa existe, iar 7.8 mld e mai putin decat trimite diaspora in tara intr-un an. Nu acolo e problema, din contra, numarul e mic. Mult prea mic. O economie nu se poate dezvolta doar pe credit, mai trebuie sa vina si investitorul cu „bani de-acasa”. Cum sa vina cu bani de-acasa daca nu strange inainte?
Economiile, mai ales cele pe termen mai lung, nu se fac la banca pentru ca ti le mananca inflatia.
E ok sa ai bani la banca pentru urgente sau acces rapid (10% din economii e considerat in general un punct bun de referinta). E ok si sa ai la banca o perioada sume mai mari, intre doua investitii (sau cheltuieli, la noi nu toata lumea face diferenta) dar, pe termen lung, este o strategie slaba de economie.
Un minister de finante bun ar vedea oportunitatea de a se imprumuta mai bine direct de la populatie si ar face mai accesibile si atractive instrumentele acestea. La fel niste administratori de fonduri de investitii, desi aici e de lupta cu fantoma FNI.
Stirea e ca 10000 de romani nu au ce face cu cel putin 100k euro si ii tin in banca. Daca iti prisosesc 100k euro, inseamna ca ai deja cel putin un apartament si o masina.
depinde unde. in Galati da, ai apartament si masina, in Bucuresti sau Cluuuuuj, nu!
sau pur și simplu sunt puțin mai responsabili și economisesc, fără a consuma aiurea și în exces cum face (marea) majoritatea
Ia încearcă să-ți deschizi o firmă și ai să vezi teanc de facturi pe taxe și coadă de inspectori la ușă pentru șpăgi și ce repede scapi de banii ăia…
@ casnica
Se presupune ca daca tii 100. 000 in banca, deja ai apartament și mașină, indiferent une ai locui, pt că, dacă încă nu ai, ai folosi suma aia pt a le cumpăra.
Acu, presupunerea poate fi falsa și unii preferă să stea în chirie și să plătească chiria din dobândă de la bancă, mai știi?
@Rumbu: Deci daca strangi bani(100k) inseamna ca n-ai ce face cu ei, nu ca te pregatesti sa faci ceva cu ei. Si trebuie neaparat sa ai apartament si masina, pentru ca toata lumea trebuie sa aiba apartament(casa) si masina… Cam ingust orizontul. + cu 100.000 nu-ti mai iei nicimacar un apartament de 3 camere, nu inteleg de ce ar fi considerata o suma mare…
@heto: este (nu considerata, este pur si simplu) o suma mare pentru ca salariul mediu in RO este pe la 1000E net – si statistica asta contine tot, de la bonuri de masa la bonusuri anuale, de aia tot timpul salariu mediu e mai mare prin dec-ian, ca se mai da un al treispelea sau bani de Craciun.
2 și 3. Populația îmbătrânită e mai econoamă;
5. Ceva asigurări pt.bunuri și imobile;
6. Noi jucam avioane și țintar în orele plictisitoare;
7. O taie cu drujba;
8. Prin 2007-2008 erau prețuri apropiate la locuințe ,la un salariu minim de vreo 150 euro. Creditarea era mai ușoară,inclusiv în CHF
11. Am văzut unități de răcire interioare cu aspect de tablou,nu se poate și la exterior?
Inca ne mai miram ca unii mostenesc imobiliare pe care apoi le vand? In marile orase si daca e dauna totala tot iei vreo 90-100k pe el, ca sunt destui care aveau 3-4 camere. Asta se leaga si de populatia aia care imbatraneste (si eventually moare).
Generatia parintilor mei nu prea a bagat renovari, asa ca sunt o gramada de imobiliare mostenite puse la vanzare imediat ca altfel inseamna bagat 30-40k EUR in ele sa le „scoti la lumina”, iar pt unele blocuri nu prea se merita – asa ca arunca cartoful fierbinte la urmatorul. Vorbesc aici din ce stiu personal si vad in jur in B si BV
Man, tu ai ceva firma de renovari sau aberezi grav cu 40k sa il scoți la lumina.
Pana mea, si dacă esti atat de priceput si apuci trafaletul de partea „mițoasă” tot ai vreun unchi/nepot ce te poate ajuta sa iei decent.
basil, sunt apartamente renovate in anii 90. au nevoie de faianță, gresie, instalații, totul nou. cele vechi trebuie scoase, cele noi trebuie puse. mi-a luat 3 zile să dau la o parte parchetul din anii 80, lipit cu smoală. am vrut nivel la fel in tot apartamentul? prost eu. am cărat 80 de saci de nisip și ciment pe scări. 80. da, nu costă 40, dar un 20 minim te duce dacă nu faci cu cele mai ieftine materiale.
„Irakul intenţionează să ofere 10 blocuri de explorare a gazelor naturale companiilor americane ,în timpul unei viitoare vizite a ministrului petrolului Hayan Abdel-Ghani în Statele Unite, relatează Reuters”. Cum, vor sa scape de importul de gaz iranian? Dar de ce nu vor sa foloseasca tehnologie ruseasca sau chinezeasca? Tz, tz … Moarte Americii, dar cand este facut bani, sunt buni si americanii
12. Ceva este foarte putred in calculul pensiilor. Nu cunosc toate detaliile legii dar ma gandesc si eu, cu o minima logica.
Cazul de mai sus, daca a contribuit o perioada de 18 ani (deci foarte putin) cat de mare a putut fi contributia ca sa ii asigure 20 mii euro pana la finalul vietii, 76 (speranta medie de viata in Romania)? Modo groso, vreo 30 de ani de pensie.
In jurul meu, aud doar de cresteri de pensii de 1500 – 2000 lei. Intr-un fel ma bucur, dar in altfel ma gandesc cat de sustenabile sunt aceste cresteri.
Unui cunoscut i-a crescut pensia cu 2500 lei, are pensie peste 5 mii. La fabrica unde lucra, cineva care lucreaza pe un post similar ca cel din care a iesit la pensie, nu are acest salariu.
Am auzit la TV ca unele pensii au scazut (mineri, siderurgie, fost cfr-isti, in general cei cu grupa). Dar tot atunci am auzit ca le-a scazut pensia de la 9 mii la 6-7 mii. Oare ce salariu are un minier din campul muncii azi?
Singura parte care are sens pentru mine, ar fi ca s-a crescut pragul de impozitare pentru pensiile mici.
Numai eu am impresia ca ceva nu este in regula cu legea asta?
Pensia în plată nu ar trebui să depășească salariul în plată. 40 de ani munciți 25% contribuție pensia ar fi zece ani salariul întreg, 20 de ani salariul la jumătate și pe urmă egalizează statistica. Dacă ai vreo pungă de gaze zici egal cu salariul ca să atenuezi aterizatea.
Dacă spui așa ceva, nu numai că nu mai pupi voturi, dar riști să fii linșat. Așa că apeși accelerația: unele pensii se vor dubla, vom avea creșteri pe toată linia. Până trec alegerile. Pe urmă morcovul ăsta de l-ai plimbat prin fața alegătorilor li-l bagi în fund. TVA, Curs, RCA, lipsă medicamente, programare peste 9 luni.
OMG, au crescut pensiile in asa hal ca vor scade inmormantarile! Pregatiti-va sa vedeti pensionari si mai rablagiti si mult mai imputiti! Cred ca imi voi face un magazin online cu produse odorizante!
A fost o perioadă foarte șmecheră în anii 90 și un pic din 2000 când pensia la multe categorii însemna media ultimelor 12 salarii înainte de a ieșii la pensie.
S-a profitat foarte mult atunci de schema asta, la multe companii de stat chiar.
Uite ce e in neregula cu pensiile si maririle lor https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/cum-rezolvam-aceasta-problemavrancea-are-cu-114-mai-multi-pensionari72756-in-judet-decat-angajati
Concluzia cred ca o poti trage singur
20k euro inseamna 50 de puncte de pensie.
Ca sa obtii 50 de puncte de pensie, inseamna sa ai un salariu de 50×7500=375000/luna, adica 75k eur/luna. Sau sa virezi tu personal 25% din suma aia, adica 19k eur/luna.
Din ce a transpirat prin presa directorii de la bancile mari fac cam 35k/luna.
Avand insa in vedere ca e doar jumatate dintr-un stagiu complet, sumele de mai sus sunt duble ca sa ia pensia aia. Poate vreun bonus, ceva…
Tic-tac,
Daca stagiul de cotizare e 18 ani,omul a iesit la pensie la limita de virsta.Adica 65 sau 63 de ani.Deduc ca vorbim de un individ care a muncit mult in strainatate ,ca nu pune nici o banca presedinte pe cineva fara carte de munca.
Rumbu are dreptate,cu siguranta e vorba de un mare bonus in contract.O vinzare,o fuziune etc.
11.
In Arad cand primaria a decis sa fie date jos AC-urile de pe fata cladirilor istorice si din zonele protejate din centru, a iesit razboi. Binenteles ca s-a renuntat la idee.
Pentru ca mori in acele cladiri.
Da, sunt urate AC pe fatade, dar altfel care e solutia?
Darami tot si pui multisplit/pompa de caldura?
Pe banii cui?
Caldurile de anul asta sut doar inceputul.
Ce mi s-a părut interesant, în ultimele zile – SEAP s-a stricat, merge pe perfuzii ca și SIUI. Practic toate sistemele IT ale statului încep să pice. Marcel trebuie să țină șandramaua lipită cu leocoplast până în decembrie.
https://hotnews.ro/un-sistem-it-critic-al-statului-nu-mai-are-suport-tehnic-de-peste-o-luna-cum-nu-s-au-mai-putut-face-achizitii-online-timp-de-2-zile-1781565
Și această găselniță între CSM și MJ pe marginea integrării bazelor de date. Oare de ce se trag pe cur viermii din CSM? Ce date din dosarele alea le dau fiori că s-ar putea descoperi?
https://www.g4media.ro/surse-consiliul-superior-al-magistraturii-reclama-posibila-accesare-a-computerelor-judecatorilor-printr-un-proiect-de-digitalizare-derulat-de-ministerul-justitiei-si-cere-tuturor-instantelor-sa-stopez.html
„au fost identificate vulnerabilități” = vrăjeală, pe orice sistem poți să rulezi un tool care să-ți arunce niște warning-uri irelevante. De când este șefa CSM expertă în cybersecurity? Also, CSM:
https://www.g4media.ro/zeci-de-grefieri-din-prahova-cer-in-instanta-majorarea-salariilor-cu-25-si-vor-banii-retroactiv-de-la-1-ianuarie-2018-solicitarea-vine-dupa-ce-anul-trecut-personalul-din-justitie-si-a-majorat-salar.html
Acești magistrați căpușează statul mai rău ca un clan mafiot, și nimeni nu le poate face nimic.
Asta e harta judetelor de unde s-a emigrat masiv, si au ramas preponderent pensionarii.
Ideea interzicerii telefonului mobil in scoala desi utila ca idee nu este decat un esec al unor parinti cand vine vorba de educatia copiilor lor. Caci telefonul ala nu si l-a cumparat copilul ci parintele i l-a dat, iar ceea ce face el cu telefonul este fix ce vede in casa si in mediul in care se invarte.
Insa daca incepem sa vorbim asa nu e frumos asa ca statul trebuie sa intervina prin lege pentru a rezolva o problema ce in fond tine de educatia si buna crestere pe care in teorie orice parinte trebuie sa i-o asigure copilului sau. Lumea aplauda e multumita si toate problemele s-au rezolvat, desi asa cum istoria ne-a invatat orice lucru interzis nu sfarseste prin a fi uzitat si mai mult fix din cauza asta.
Copilul meu e la liceu privat in Romania, abia acum, in cls a 11 au voie cu ele la scoala.
De cand a avut telefon (cred ca gimnaziu), acestea au fost interzise la scoala, in timpul orelor.
Se lasau la secretariatul pentru anul respectiv si se ridicau la precarea de la scoala.
Pentru urgente ai telefonul de la secretariat.
Nu a murit nimeni ca nu are Instagramul la dispozitie non-stop.
Telefoanele reprezinta o distractie masiva de la actul educational.
@Marcel
Principala problema nu este telefonul in sine ci modul in care ajungi sa-l folosesti. Daca un copil stie numai sa-l foloseasca pentru Instagram problema e altundeva de regula anturaj sau parinti.
Actul de invatare in zilele noastre e mai complex decat am vrea s-o recunoastem. Pentru ca acesta incepe la scoala unde elevul primeste niste informatii si se termina acasa unde in teorie aprofundeaza acele informatii. Tu vezi problema ca telefonul la scoala este o problema cand in realitate problema este modul in care acel copil foloseste acel telefon.
Insa asta inseamna ca si parintele sa se implice, ori lucrurile astea sunt grele asa ca delegam cat de mult din acest proces statului.
irelevant, se numește reglementare