Știrile zilei – 2 august 2022

  1. Cine crede MI6 că l-ar putea înlocui pe Putin
  2. Bucureștenii sunt opăriți
  3. PIBul României pe regiuni
  4. 9 mituri cu economia rusă
  5. OK, dar Cumpănașu ce face?
  6. Satu Mare e România
  7. Justiția pe care o apărăm
  8. Vlad Dobrescu are o franciză
  9. Bursa merge, comisioanele se adună
  10. SUA l-au ucis pe liderul Al Quaeda
  11. Cronica de business
  12. Cronica de business
  13. Cronica de tehnologie
  14. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. 12. Mr. Biden a spus: „we’re not going to be in a recession, God willing”. Dumnezeu s-a pronunțat în cauză două zile mai târziu, prin vocea Bureau of Economic Analysis: SUA a intrat în recesiune, tehnic vorbind.

    00
  2. lol Cumpanasu, chiar, si eu sunt curios

    00
  3. #2 Dacă marii contribuabili nu ar plăti impozitele în București, banii ar rămâne în comunitățile din care provin. Scoateți sumele respective din PIB-ul de care vorbiți, vă va da cu virgulă.

    Nicu Șordan ar avea bani de investiții în infrastructura, dacă ar renunța la subvențiile din transportul în comun, termoficare, etc. E mai ușor să stai cu mâna întinsă, în loc să cauți soluții.

    00
    • Taierea subventiilor in Bucuresti ar insemna inceputul unui razboi civil.

      00
    • Regionalizare. 22 de județe. Politrucii mâncători de bani ca Grindeanu la lopată, birocrații din primării, consilii locale, consilii județene la muncă în privat.

      00
    • cine ii opreste sa isi plateasca contributiile in zonele din care provin ?

      00
    • @Vlad Marii contribuabili sunt obligați de Stat să raporteze si să plătească în București. Contribuabilii mijlocii plătesc în centrele regionale. Județele rămân cu „resturile”.

      00
    • @Cobra, poti sa dai exemplu de 2-3 mari contribuabili care platesc impozitul pe profit la Bucuresti? Ca sa vedem mai exact despre ce sume discutam?

      Bine, probabil ca nu poti si ca ai auzit tu asa o poveste pe undeva. Dar am zis totusi sa incerc fiindca pareai destul de sigur pe tine.

      00
    • atat ca „marii contribuabili ” nu sunt bagati in calculele astea…

      00
    • @Andrei G Astra Vagoane, Dedeman, Dacia, Rompetrol, etc. Lista completă o găsești pe site-ul ANAF.

      00
    • @Cobra, ma uit pe site-ul ANAF si vad asa:
      -> Astra Vagoane Calatori -> judetul Arad
      -> Dedeman -> judetul Bacau
      -> Automobile-Dacia SA -> judetul Arges

      La Rompetrol intr-adevar sunt mai multe companii, dintre care unele inregistrate pe Bucuresti. Dar compania principala, adica Rompetrol Rafinare este pe judetul Constanta.

      Ai si exemple de companii care produc preponderent in alte judete, dar sunt inregistrate pe Bucuresti?

      00
    • AndreiG toti cei 3364 de mari contribuabili isi platesc impozitele la Bucuresti.Criteriile pentru marii contribuabili sunt in Ordinul nr. 1721/2021.

      00
    • @Andrei G Asta era și ideea, firmele respective au sediul în alte județe, plătesc la București. Sau și-au transferat sediul principal în Capitală, RCS, Romgaz și altele.

      00
    • Asta cu marii contribuabili obligați să raporteze si să plătească în București mi se pare corect.

      O vad ca pe un tribut pe care il platim cu totii pentru ca Bucuresti aduna si pastreaza toate scursurile din tara.

      Poti sa-i spui o taxa pe curatenie si depozitare deseuri toxice.

      Sunt foarte multumit cu acest contract. Poate ar trebui sa ne gandim daca pe perioada de vara nu ar trebui sa primeasca si Constanta un bonus.

      00
  4. Vazusem stirea asta ieri. „Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert, respectiv 24,3% din Produsul Intern Brut al României”

    Datele sunt oarecum incorecte, deoarece in „acte” atata genereaza B insa, mare parte e doar pe hartie. Ma explic:
    – in B e sediul general al firmei X, aici directorii si max 50 persoane insa raporteaza tot catre stat;
    – in BV, TM, HR firma are puncte de lucru unde exista productie industriala masiva. 1000 de angajati per locatie, exporturi pleaca de aici.

    Cand statul roman declara ca B are 24% din PIB, aici greseste. Corect ar fi in B se raporteaza 24% din PIB, dar valoarea adaugata e generata in locatiile de productie. Separat fiecare judet raporteaza exporturile – care si asta da bine pentru fiecare judet.
    Intrebare: ce zone de productie industriala sunt in B? (nu IF)

    Caz concret: Selgros (concurentii Metro) au sediul central in BV, insa au magazine in toata tara. Statistica spune ca toata contributia Selgros la PIBul Romaniei se inregistreaza in Brasov (care nici asta nu e corect)

    00
    • Noroc ca avem ziare de business. De 30 de ani inca nu au reusit sa duca investigatia asta simpla pana la capat. Cate firme sunt in situatia asta, ONG, partide, etc.. si care sunt bucatile de legislatie care le forteaza sa faca asta.

      00
    • PIB-ul are 2 metode principale de calcul/estimare: metoda pe productie si metoda pe utilizare a resurselor (am scris eu mai jos despre metoda de utilizare a resurselor)… dar si daca ai lua metoda de productie, tot ai ajunge pe acolo, nu are legatura cu sediul firmelor, of, eu un argument atat de facil asta de nu-mi vine sa cred ca e vanturat cu atata lejeritate de oameni care banui au ceva intre urechi…

      Si daca ai lua fiecare sector economic in parte si daca ai analiza la rece cam ce se intampla in Bucuresti, tot ai ajunge aproape de cifra respectiva; in Bucuresti-Ilfov ai 1,2 milioane de salariati (20% din totalul Romaniei), dintre care multi lucreaza in domeniul serviciilor (unde valoarea adaugata este oricum mult mai mare). Mi se pare hilar ca ai crede ca daca ai intr-un loc 22% din salariatii tarii, intr-un oras care are peste jumatate din IT-isti si, in general, multi din sectoare knowledge-intensive, cum sunt ei categorisiti, atunci nu ai si mai bine de un sfert din PIB-ul tarii… dupa cum am zis, e chiar conservatoare estimarea aia de 25%, dupa mine…

      00
    • Confuzia este menținută intenționat de către politruci pentru a prosti oamenii. Dezbină și vei conduce

      00
    • Asta cu sediul general sa mor de vă înțeleg? Nu e normal sa își facă sediul în capitala unde e populația de 2 mil de oameni? Nu e normal sa am sediul unde am cele mai multe zboruri?

      00
    • @Light
      Transgaz – de ce să ai sediul central în București când toți oamenii care se pricep sunt în Mediaș și împrejurimi? Ai aeroport în Sibiu la o oră distanță.
      Ce are zborul cu cutiile de viteză produse în Sebeș(șomaj negativ – iau forță de muncă din celelalte județe) sau Ford Craiova sau Rompetrol Rafinare Năvodari sau…

      00
    • @Pixel, conform ANAF, companiile astea de care spui tu sunt inregistrate astfel:

      SOCIETATEA NATIONALA DE TRANSPORT GAZE NATURALE TRANSGAZ SA
      – judetul Sibiu
      FORD ROMANIA SA
      – judetul Dolj
      ROMPETROL RAFINARE SA
      – judetul Constanta

      Nici una nu are sediu fiscal in Bucuresti.

      00
    • @Andrei G
      Nici Teamnet nu apare la direcția fiscală a municipiului București.
      Nici Ford la direcția municipiului Craiova.
      Toate apar în schimb la directia generală a marilor contributori, care e în București, lângă blocul lui Mitică Dragomir.
      https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/DGAMC_27122016.pdf

      p.s. Transgaz nu are deocamdată sediul principal în Primăverii 55. E în lucru.

      00
  5. 2. mi se pare noapte mintii ca un serviciu care are milioane de utilizatori lunar sa nu isi poata acoperi cheltuielile. sunt deacord sa scumpeasca biletul pana la punctul in care se poate sustine, dar sa vina la pachet cu niste restructurari. sunt tot felul de plimbatori de hartii sau posturi inutile prin toate companiile statului.

    apropo, ce facem cu primariile care si-au marit cheltuielile de personal (aka salariile) pana la punctul in care depasesc taxele colectate? ar fi bine sa le inchidem si pe alea.

    la fel si cu toate companiile de stat fara profit.

    00
    • zz … Tie ti se poate parea noaptea mintii, dar nicaieiri in lumea asta transportul prin metrou nu isi acopera cheltuielile din vanzarea biletelor….ca la noi se fura ca in codru asta e alta mancare de peste.

      00
  6. Frumoase miturile anti putin doar ca realitatea nu e asa roz, poate ar trebui sa nu spuna si ce preturi vom avea la gaz si cand se va termina joaca de-a razboiul daca tot e asa roz situatia. Trist dar realitatea bate filmu.

    00
    • asa roz cum e in ucraina acum, sau asa roz cum ar fi in estul europei in cativa ani daca nu s-ar interveni. pune mana si muceste daca n-ai bani sa platesti gazele, ca puti a saracie si putinism.

      00
    • Asa e boss sigur sunt putinist, asa e acum daca ai opinii anti sistem esti direct canceled, si btw eu ma incalzesc pe electric asa ca latra la alta poarta

      00
    • @Boris, am auzit ca nemtii isi fac griji in legatura cu pretul gazelor. Sa inteleg ca si ei put a saracie?

      00
    • Nu andreiG, nemtii sunt exemplu de urmat in criza asta. O sa ramana scris si in cartile de istorie ca model pentru posteritate.

      00
    • Nu doar nemtii isi fac griji in legatura cu preturile gzelor. Sunt multe alte tari care se pregatesc de restrictii si care isi „incurajeaza” cetatenii sa faca economie.
      Dar na, doar noi romanii trebuie sa fim aroganti si sa ii consideram sarantoci pe cei care se gadesc la viitor.

      @Boris, de fapt si tu iti faceai griji anul trecut de cresterile costurilor la gaze, dar acum nu mai este la moda si ai schimbat discursul:
      https://zoso.ro/nostri-demisiile/#comment-1704418

      00
    • „Joaca de-a războiul?”
      În Ucraina mor oameni, bombardați în propriile case, și tu te vaiți de prețul gazului de la anu’?

      00
  7. cifrele alea cu contributia la PIB n-ar trebui normalizate la numarul de locuitori din acel judet ca sa fie niste cifre mai relevante?

    00
  8. Tocmai ce nu mai exista zazanie prin tara si a trebuit sa arunce Grindeanu cu rahat in ventilator…

    Si pentru cei care nu cred ca Bucurestiul genereaza vreun sfert din PIB-ul tarii si o tin langa cu argumentul ala ieftin cu sediul companiilor si cum ca aici se inregistreaza valoarea adaugata… un argument simplu pentru oameni cu orgolii mari si minti mai simple: in Bucuresti-Ilfov (zona metropolitana) avem cel mai mare salariu din RO, spre o mie de euro si 1,2 milioane salariati din cei 5,5 milioane ai tarii… In total, In Bucuresti se castiga din salarii spre 6 miliarde lei in fiecare luna (date pentru luna mai 2022) vs 18 miliarde la nivel national. Deci o treime din totalul national se face in Bucuresti; am putea considera, asadar, ca mare parte din cheltuielile de consum se realizeaza aici. Tragem un pic de par cifrele: consumul privat tine in spate cam doua treimi din economie, deci 33% din 66% inseamna aproape 22%. Mai departe, in Bucuresti avem cam 50-60% din angajatii de IT ai tarii (apropo de ce se „produce” in BUcuresti), deci avem si destule exporturi de servicii din zona asta. Sa nu mai zic de investitii in constructii, care iarasi sunt semnificative.

    As spune chiar ca este conservatoare estimarea de 25% din PIB-ul tarii tinut in spate de Bucuresti… nu ca aceasta cifra nu va scadea in timp, dar asta e realitatea acum.

    00
    • Masa salarială cuprinde și salariile oferite de marii contribuabili din județe. 3364 de mari contribuabili!!! Te las pe tine să calculezi cât reprezintă.

      00
    • Cobra, complet gresit. Datele cu numarul de salariati sunt de la Inspectia Muncii cred, sunt efectiv salariati care exista in Bucuresti, nu are legatura cu faptul ca firma X are sediul in Bucuresti… iar datele cu salariul mediu sunt un sondaj facut de INS pe oamenii din judetele respective, iarasi, nu au legatura cu faptul ca firma X are sediul in Bucuresti si nu in Cluj-Napoca sau Brasov. Putem citi si definitia de la INS „Repartizarea salariatilor pe judete s-a realizat in functie de localitatea in care acestia isi desfasoara activitatea.”

      Altfel, ce butthurt sunt oamenii… dau cu voturi negative, dar unul nu ar intra intr-o polemica, sa-mi spuna unde cred ei ca gresesc :) (cu exceptia de mai sus, care nu a zis nimic concret). Deci cand auzim ceva ce nu ne place, in loc sa ne gandim si sa interiorizam sa vedem daca o fi asa chiar, ne bagam degetele in urechi si tipam „la-la-la-la”…

      Altfel, eu chiar sunt economist, invart cifre toata ziua si n-am parti-prisuri; in rapoartele companiei mele scriu numai de bine despre orasele astea regionale mari, despre care cred ca se vor dezvolta mult mai repede decat Bucurestiul in urmatoarele decenii.

      00
    • Bucureștiul avea raportată o masă salarială de 9 miliarde, din totalul de 24 miliarde național, ce cuprinde și cei 3364 mari contribuabili.Cei mai mari contribuabili: British American Tobacco, OMV, Rompetrol, MOL, Romgqz, Hidroelectrica, Dacia, Dedeman și RCS-RDS. Vezi la fiecare câți angajați are și unde produc profiturile.

      00
    • Omule, tu nu intelegi ce zic eu? In Bucuresti-Ilfov ai 1,2 milioane salariati pe definitia INS, adica nu conteaza unde are sediul compania, ei efectiv isi desfasoara aici activitatea. Mai departe, tot INS estimeaza prin sondaje salariul mediu pe la 5000 de lei… 1,2 milioane * 5000 de lei si bum, ajungi la cat am spus eu. Incearca sa intelegi ca este ceva complet independent de unde au sediul companiile, efectiv nu are legatura cu nici o cifra din cele pe care le-am mentionat… acesti 1,2 milioane salariati exista efectiv aici, iar INS tine cont ca 1000 de salariati ai firmei X din cei 5000 sunt in Bucuresti si ii numara ca atare.

      00
    • https://www.monitorulcj.ro/politica-administratie/76788-dati-ne-banii-inapoi-marii-contribuabili-plata-impozitelor-la-nivel-local-nu-la-bucuresti

      „Ce spune ANAF?
      Potrivit precizărilor din procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), plata obligațiilor fiscale – reprezentând taxe, impozite, contribuții și alte venituri fiscale, cu excepția impozitului pe venitul din salarii aferent activității sediilor secundare – se efectuează de către persoana juridică mare contribuabil la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București.

      De asemenea, impozitul pe veniturile din salarii datorat de sediile secundare ale marilor contribuabili se achită de către acestea la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București. Apoi, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, sunt virate lunar, potrivit prevederilor legale în vigoare și precizărilor Ministerului Finanțelor Publice, cotele defalcate prevăzute de lege cuvenite bugetelor locale.”

      00
    • @Silviu

      Firma Cutare S.R.L. are sediu in Bucharest fiindcă așa obligă statul + raportările aferente (de care tu zici că sunt pe hârtie, sau fictive).
      Firma Cutare are filiale, prin toată țara, toate municipiile & orașele mai mari, de operare.

      Domnul Xulescu din (să zicem) judetul sarac se mută pe banii, nervii & cei 30 de ani legați de glia băncii din viață, lui în Bucharest – să scape de sărăcie (a citit ce a scris, pe un blog, un blogger de top din țară).
      Se angajează la Cutare S.R.L.

      I se spune că trebuie să se deplaseze zilnic către o filială „din teritoriu”. Primește anual câte un punct de lucru „din teritoriu”, în funcție de câtă importanță are sau necesitatea factorilor cer ca Xulescu să fie acolo.
      Xulescu se deplasează zilnic, pleacă dimineața și se întoarce noaptea târziu.

      Xulescu descoperă că un coleg, venit în Bucharest din aceleași motive (judet/oraș paramort, sărăcie, glia băncii pe 30 de ani…), are ca punct de lucru filiala din Vrancea și terții de acolo, cu județele din apropiere. Nu asta contează dar observația rămâne.

      Așa că, în știuleții mă-tii mari, cum nu fură & consolidează toți banii, puterea de cumpărare, forța de muncă, numai Bucharestul din moment ce:

      -contribuabilii (firme) sunt forțați să se vâre in Bucharest să dea raportul + impozitele aferente + ce iau din surplusul filialelor pentru Bucharest, respectiv statul;

      -contribuabili (forță de muncă) forțați să plece în străinezia sau relocalizeze în Bucharest, cu contract de muncă, locuință cheltuieli, totul acolo, fiindcă Bucharest face schema din primul punct;

      -imobile, facilități & împrumuturi numai din, spre, și pentru Bucharest (justificare prima cu a doua schemă);

      -Bucharest extrage din județe să plătească pentru disfuncționarea din stat/capitală fiindcă, le zice provinciilor, „sunt capitala, aici sunt cele mai multe firme, aici sunt cei mai mulți oameni, aici producem cel mai mult PIB decât voi toți, aici sunt centrele țării de control (BNR, poliție, servicii secrete, piata de acțiuni, importuri, birocrație, etc.) așa că 😜…”

      Bonus: sediile centrale politice au creat o alta schema, unde filialele politice le obliga pe reprezentanți să „pay up” dacă vor să apară pe liste sau cu acord pentru a deveni primari, membrii de consilii județene, parlamentari și așa mai departe, creeand baronatele locale fiindcă unii chiar nu le [mai] pasă dacă conduc la sărăcie dacă „sistemul e așa cum e”.

      Așa că, știuleții mă-tii mari, Silviule, economistule, învârtitorule de cifre ce ești – cum nu fură, bă, Bucharestul?
      Iar dacă nu ești din Bucharest de pe vremea lui Pazvante, fiind un alt mojic, forțat să ajungă acolo fiindcă în orașul sau judetul de unde te-ai autoextras, e sărac și muribund – cum pula mea să nu vezi asta?!

      Câți, acum, din Bucharest, „moldovenii”, nu s-ar întoarce de unde au plecat să-și construiască la ei acasă, în orașele sau municipiile sau (ferească) comunele?? Câți au plecat în Bucharest pe motiv că „aș rămâne aici, da’ acolo-s banii”?
      Câți s-au relocalizat forțat, în interior sau în străinezia, fiindcă așa grăit-a Bucharestul?
      Cât de mult se cauzează corupția din cauza clientelismului–„money goes up, shit goes down”–impus de Bucharest?

      Hai sictir.
      Mâine, bă mâine, ar fi război civil & grevă financiară & altă paramineriadă dacă în fiecare județ o treime ar conștientiza de schema asta rizibilă.
      Jumătatea s-ar umple dacă membrii de partide, comisari de poliție, colonei din DRI-uri, directori de fisc & instituții ar decide sa consolideze sentimentul asta și să riște împotriva șefilor din ‘centru’, chit că au cele mai mari salarii din județele de proveniență.

      00
    • Phaff, iti dai seama ca tot comentariul tau aroganto-insultator care se dorea a fi inteligent de fapt nu a combatut nici un punct ridicat de mine, in conditiile in care tocmai ce am aratat ca e complet irelevant unde este sediul social al companiei si ca INS numara salariatii unde sunt, nu unde isi are firma sediul… o polologhie intreaga pentru nimic…

      Acum nah, pare ca esti butthurt, deci oi fi un ardelean din ala de se crede superior (ca idee, si eu ma trag tot de pe undeva din Transilvania prin ambii parinti… dar nu am basini in cap), asa ca poate asculti de unul nascut si crescut la Cluj, care are PhD la Cornell University… acum, nah, e posibil ca Marcel Heroiu de la Banca Mondiala cu doctorat luat la una din cele mai smechere universitati din lume, specialist pe dezvoltare urbana, nu stie ce spune si arogantul Phaff, stie… e posibil, dar foarte improbabil… si sictir sa le spui doamnelor din familia matale, da?

      https://buletin.de/bucuresti/marcel-ionescu-banca-mondiala-pib-ul-generat-de-bucuresti-este-mai-mare-decat-cel-al-serbiei-croatiei-sau-bulgariei/

      00
    • @Phaff, da, maine ar fi razboi civil daca s-ar afla ca un sfert din taxele platite de angajatii din orase se cheltuie pe salariile primarilor din mediu rural, iar alt sfert se duce pe cheluieli administrative ale acelorasi primarii din rural. Asta in conditiile incare de acolo producatia tinde catre zero.

      Iar motivul pentru care unele companii se muta la Bucuresti este ca asa le este mai usor sa colaboreze cu alte companii si automat le creste cifra de afaceri. Nu toti s-au mutat, sunt multi care au ramas in orasele in care si-au lansat initial afacerile.

      00
  9. 8. Ma bucur ca VD reuseste si in afaceri pe langa muzica. La fel precum colegul lui de trupa, Deliric, reuseste sa dea un exemplu ca poti face si muzica de „golani”, dar poti avea si succes in afaceri.
    Spre deosebire de alti ratati rapperi care se duc la mitinguri antivaccinisti si se pozeaza cu icoanele in brate…

    00
    • firma lu’ Deliric avea acum vreo doi ani jumate de milion de euro profit net, fie Porc lăudat!

      00
    • Da. Bat la calitate multe lucruri din Mall. Din pacate, nu mai am varsta de a ma identifica cu porc si rar gasesc ceva fara ditamai sigla :))

      00
  10. E stire de rău sau de bine cu Vlad Dobrescu?

    00
  11. Inteleg ca ne paste recesiunea economica dar blonda, bruneta, satena ce vina au?

    00
  12. mai este o observatie de facut, fata de cele deja exprimate :
    sa compari PIB brut pe judet, intre un judet cu 900000 locuitori cum e Prahova si unul 200000 de locuitori cum e Covasna , nu face sens statistic complet
    per capita e mai relevant
    hai spor la cheltuit bani , ca defapt PIB -ul asta frumos de acolo vine in proportia cea mai mare, nu de la productie sau servicii.

    00
    • Vă rog eu frumos, puneți puncte la fiecare trei cifre intr-un număr de la patru cifre în sus că-mi blincăne ochii, fâlfâie sinapsele și creierul meu nu înregistrează nimic.

      Fără a dori să aduc cuiva vreo jignire, e un blog de citit dimineața la cafea și seara la țigară, eventual în pauzele dintre, nu un tratat științific să-l citești cu hârtie alături și pix în mână, hai să facem mesajele ușor de citit și înțeles rapid, fără efort suplimentar.

      00
  13. @ 5 Sa vina ‘espertul’ in drept Misu ( depinde cum il prinzi, intro zi e in drept, in alta e in femei, in alta in geopolitica si macroeconomie) sa ne explice inca o data cum se poate apara Dinca singur.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile