Își dau și ai noștri demisiile?

Doru așa spune. Că pe la Cluj bate vânt de demisii în lanț de la oameni sătui de mizerii și proceduri care nu pot fi reparate cu sediu modern, fructe și casual friday.

Și prin urbe am auzit de oameni care se întorc din Cluj, pe salarii mai mici, dar pe viață mai liniștită și mai puțină bătaie de cap. E mișto să faci bani, dar la un moment dat de saturi de stress și bătăi de cap.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Da, insa la noi pe ogor sunt 2 mari probleme:
    1. Oamenii nu mai vor sa se intoarca la munca de birou, mai ames ca destul de multi s-au retras la mama acasa/la tara.

    2. E presiune teribila pe salarii, iar cand ai careva sute de angajati, nu e funny cand tragi linia.

    00
    • 2. Nu esti obligat sa ai firma. Oricand poti sa alegi sa nu ai firma. Daca nu iti permiti sa platesti salariile cerute de oameni, e simplu, nu mai ai firma.

      00
    • @Mihai zici?

      00
    • Dap, dacă nu poți oferi cât vor angajații da, fie nu știi să faci afaceri, fie ești lacom.

      00
    • @mihai, daca e sa ne luam dupa cat vor angajații, la neștiința celor ca tine in privința afacerilor, am funcționa pe baza de troc azi.
      Nu vb de IT aici, in articol scrie clar ( asta daca nu-l citeai prin prisma frustrării tale de special) ca nu e vb de bani.
      Stii ca patronul ala trebuie sa si vândă produsul ala la/sub prețul pieții pentru a avea un profit.

      00
    • @Ovidiu, in general daca ai oameni care iti pleaca inseamna ca au gasit optiuni mai bune: salariu mai mare sau conditii de lucru mai bune (chiar daca salariul este mai mic).
      Automat asta se traduce prin faptul ca exista o alta companie care a reusit sa-si efcientizeze afacerea.

      Bine, pot fi si exceptii. Dar atunci cand ai oameni care iti pleaca in mod constant si ai dificultati in a gasi angajati noi, inseamna ca problema este la tine.

      00
  2. orasele mai mici is praf la nivel de servicii medicale.
    am una recenta patita in familie, un malpraxis de zile mari.

    Cluj, Iasi, Targu Mures si asemenea, mai ai o sansa..

    00
    • Nu inteleg de ce i s-au dat minusuri, in general, cam asa este. Sunt orase in care mi-ar fi groaza sa intru in spital

      00
    • Imi pare rau pentru tine, dar nu cred ca orasul mic e de vina pentru asta. Teoretic trebuia sa ai ceva referinte despre doctor din moment ce e o comunitate mica. ( E serios / betiv / problematic )

      Vezi ca si la Cluj era doctorul Lucan care punea batranii sa si vanda animalele si etc ca sa ii opereze…

      Dincolo de frica / emotie, un oras mic e chiar mai benefic pentru psihic si sanatate.

      Daca aleg sa mi iau casa langa spital atunci inseamna ca sunt deja bolnav… Inteleg acum de ce sunt si case pe langa cimitire…

      Pentru analize la Regina Maria si altele mai de top nu cred ca moare masina daca mergi 1-2 ore pe an.

      00
    • I s-au dat minusuri de la aia ce habar nu au.

      Și doi, să te pleci dintr-un oraș cu activitate economică și culturală într-unul turistic ca să ce? Să faci drumeții și ski? Da, dar după ce copiii devin independenți și pensia aia ce nu știm dacă o mai primim e la mai puțin de 15 ani distanță.

      00
    • Cel mai bun medic din Constanta este trenul de Bucuresti. Acum e la fel ca în urmă cu 25 de ani…

      00
    • În România te duci după un medic bun și de la București în alt oraș. Poveste adevărată, m-am operat la Brașov pentru că acolo a decis medicul meu să se mute și eu nu am fost dispusă să joc la ruletă cu sănătatea mea, iar în acest Gigel aveam deja încredere. În același timp, cu piticul mă duc de cele mai multe ori la camera de gardă de la spitalul de stat, pentru că la cele private de câte ori am fost nu am fost niciodată tratați mai prompt și competent. Evident, nu la spitale de stat alese random. Sunt cazuri și cazuri și în funcție de situație trebuie să alegi înțelept.

      00
  3. Pot merge la Slatina. Sau la Bârlad. Nici resita nu e de lepădat. Baraganul e mai nasol climatic dar ai autostrada soarelui, în 2 ore ești la ikea pallady.
    De trăit (bine) se poate trai oriunde în România. Depinde de nivelul de așteptări pe car îl ai. E idealul tău un apartament de 3 camere într-un rezidențial la 5 minute de metrou? Atunci te duci la București. Vrei poate ceva gradina pana în 500mp? Atunci poate trebuie sa te îndrepți spre un orășel mai mic. Câmpina de exemplu. Sau Turnu Măgurele. Vrei curte mare, piscina în curte? La țară. Remote working se poate de (aproape) oriunde, vecini idioți ai și la tara și la bloc.

    00
    • Era bine daca putea toata lumea sa lucreze remote…daca nu ne-am facut itisti, csf ncsf…

      Apropo de asta, imi pare rau de orasele mici, asa as vrea sa nu mai fie lasate sa moara…plm, 30j de minute sa vina un troleibuz in Bucuresti..

      00
    • JC, e vorba de cei CARE POT sa fie remote. De ce sa stai in 2 camere la etajul 4, cand poti sa ai un pic de curte si o idee de liniste. Eu fac saptamanal 200 de km dus/intors sa faca fie-mea antrenamente la orasul al mare in rest, stau la padure, langa lac, liniste si pace. Nu spune nimeni ca e perfect, orice varianta are si minusuri, dar prefer sa mai conduc ceva km si sa fac cumparaturi o data pe saptamana, cand trec pe la Lidl, decat sa am alimentara la scara blocului, dar sa stau sa ma uit cum trec masinile pe strada.

    • Cu mentiunea ca la bloc ai mai multi idioti decat la tara. Adica sa ma fac inteles, in bloc eram 20 de familii din care cam 3-4 mai „ciudate” x 6 blocuri in curtea unde aveam parcarea = 120 familii si 15-20 de familii de nebuni. Ori eu in total la tara la casa pe o raza normala am 10-15 vecini din care 2-3 mai nebuni. Deci mai usor de facut fata. In plus, interactiunea cu ei si calcatul pe bataturi e mai mic, ca iti faci gard.

      00
  4. E o piata ca oricare piata si piata muncii. Crezi ca daca o sa le suflii in cur nu o sa-ti plece oamenii cand dau de salarii mai mari ? In general IT-isti sunt destul de tipicari. Se uita la orice cacat si multi au inceput sa se comporte ca si primadone. Au unii niste figuri in cap de nu aveti idee: iau clientii la misto, isi exagereaza munca, se cred intelectuali cand de fapt sunt doar niste muncitori ultra calificati. :) Si stiu asta pt ca ma numar printre ei.

    00
  5. Va mai zic una si ma duc: noul val de angajari si nevoie mare de programatori vine pe fundalul externalizarii muncii IT din multe companii. Exemplu: ai o fabrica de prezervative, ai un sistem IT relativ rudimentar si niste servere amarate. Ai 5 programatori plus un sef, toti batraiori si refractari. Descoperi ca sistemul tau este invechit, oamenii tai sunt praf, iesi mai rentabil daca ii dai afara si iti externalizezi sistemele IT. Nu inseamna neaparat mai ieftin, atentie ! Dar … o firma externa full IT are mult mai multa experinta sa iti faca interefete cu alte sisteme, iti pune reteaua la punct, respecta GDPR, securitate, etc… iti aduce bussiness-ul in secolul 21. Poate te costa mai mult decat cei 5 gigei dar iti rezolva treaba. Firma X externalizata ghici de unde gaseste cei mai ieftini programatori mediocrii: exact, din Romania. Astia de la noi rar dezvolta cu adevarat ceva: in majoritatea preiau sisteme si le adapteaza la bussiness-urile ce cumpara sisteme, totul de afara. Sunt mai mult niste customizatori de solutii. In fine, e mai mult de povestit, cand imi vine Drambuie odata ?

    00
  6. Stai linistit dupa ce trece iarna cu facturi de 3-4 ori mai mari la electricitate si gaze, o sa se prinda ei cum e cu inflatia, si ca cele cateva mii de euro din cont stranse din salariu de pe plantatie nu-i ajuta mai mult de cateva luni. Iar de la primavara-vara vine „iarna” cu adevarat prin economia mondiala.

    00
    • @Boris: Eh, cred ca facturile alea de 3 4 ori mai mai o sa-i faca pe cei din IT sa renunte eventual la o portie doua de sushi pe luna, iar inflatia o sa i forteze sa-si gateasca steakul de vita acasa si sa renunte la vinuri din Noua Zeelanda si probabil sa nu-si mai cumpere un nou preamplificator de Craciun. Nu e mare tragedie. Peste 4 5 ani lucrurile se linistesc.
      @Ciocanul: Daca tu mi arati un programator la o firma de prezervative (din ro sau din aiurea) il mananc cu mouse cu tot. In general in zonele de genul asta sunt niste parliti care stiu sa instaleze Windows si sa se traga pe fund de la orice treaba serioasa. Oameni care au uitat sa invate.
      @Ciocanul: E bine sa ai figuri in cap si sa fi primadona. Daca esti bun ti se va sufla in cur. Daca nu esti bun o sa ti-o traga cineva in cur. In orice domeniu de activitate.

      00
    • Ar renunta daca ar putea, doar ca ei sunt cu pe golvo si laba. Sigur ca in bucuresti unii probabil pot sa traieasca si cu 2500 de ron pe luna, doar ca nu unii…nu ei astia de isi dau demisiile acum.

      Majoritatea nici macar nu au habar cati bani cheltuie lunar, iar conceptul de investitii se rezuma la „15k pe etoro si 5k in crypto” si au impresia ca l-au prins pe dumnezeu de picior.
      Cand o sa vada cum li se termina rapid cearceaful o sa aiba o trezire brusca la realitate (realitate in care multi dintre ei – mai ales ai mai tineri pana in 30-35-n-au trait niciodata) si o sa isi caute toti inapoi de munca…unde o sa gaseasca fix ce au lasat…sau mai rau daca se schimba foaia.

      00
    • @Boris Ai cuvantul meu ca am incercat sa inteleg ce ai vrut sa zici in mesajul de mai sus dar nu am reusit. Too twisted, si crede-ma ca am vorbit cu multi oameni la viata mea care incercau sa-mi explice cu sufletul si maiinile ce ar vrea ei „sa faca pe calculator”.
      Acum imi dau seama de ce esti pornit pe IT-isti – ti-o fi suflat vreunul gagica in tinerete facand-o din vorbe si saracul stia sa instaleze Windows. Zau ca logica din mesajul tau pare sa fie ca in bancul cu acvariul si homosexualii.

      00
    • @Boris: Presupui in mod (cred eu) gresit ca oamenii aia nu au variante. Nu sunt foarte sigur ca ai citit articolul mentionat, dar cam toti au plecat la mai bine. Financiar sau organizational/management cat mai putin idiot. Si/sau work from home.

      Personal pot doar mentiona discutie intre mine si manager cand i-am spus ca plec: „Si tu? Au mai fost 6 saptamana asta”. Echipa mare era de 40 de oameni si discutia era miercuri dupa amiaza. In acest moment in anumite domenii trebuie sa fii fraier sa nu faci o schimbare.

      00
  7. „Bulgarele” inca nu a plecat la vale…

    Teoretic multe firme vor merge pe „hybrid work”, practic nici in 2022 nu e sigur daca se (re)vine asa la birou.

    Multi realizeaza ca un oras mare e deja un sacrificiu care nu se mai justifica.

    Sunt multe orase mici la munte / dunare sau la 50km de un oras mare unde poti sa duci o viata mult mai normala si linistita, fara clasicele: „unde parchez”, „la ce ora plec sa evit aglomeratia”, „azi ploua si e trafic”…

    Spitalele si scolile sunt praf peste tot, iar a depinde de spital sau scoala… Ai gresit tara.

    Probabil urmeaza doua valuri: cei care se retrag din marile orase si cei care pleaca scarbiti din „Tara FSN-ului ( PSD + PNL )” dupa 32 de ani de sperante…

    00
    • La munte sau la Dunăre, dacă nu e vreo stațiune ceva, problema e ca desi ai aer curat, natura, pasarele, animale, vaci, cai etc., vrei și tu una-alta, n-ai unde, că nu sunt magazine, spitale, instituții, farmacii, posibilități de entertainment etc.

      00
    • Si eu prevad in anul urmator un val consistent de romani care vor parasi tara. Ceva comparabil cu dupa 2007. Si vad atat de clar dupa aia (cand apare criza de specialisti in din ce in ce mai multe domenii si multe lucruri nu se vor putea face/termina, desi vor avea finantare si conditii) explicatiile lamentabile si pretioase ale PSD-ului si PNL-ului. Abia astept sa formeze FSN-ul mult iubit si sa guverneze. Si sa si-o suga reciproc, pana vor ragai de placere

      00
  8. Criza vine, nu e niciun dubiu. Salariile cresc in toate domeniile, nu doar IT. Oamenii pleaca unde le e mai bine si da nu ai ce sa faci decat tu ca manager sa fii om cu ei, altfel nu mai ai cu cine livra si zbori si tu in secunda urmatoare. Si ce vreau sa spun e bine asa.
    Sa creasca salariul, sa creasca asteptarile de a fi tratat ca un om, nu ca o vita si poate asa ne apropiem mai repede de acea tara de afara, chit ca e fortat de criza. La cati imbecili au murit zilele astea, e o foamete de oameni si nu vorbesc de genii, vorbesc de analisti care primesc cate 3 oferte babane pe saptamana si te intrebi ce sa mai faci sa-i tii la tine in firma. Hai cu vestul ala mai repede si in Romania.

    00
    • Globalizarea si faptul ca facem parte din UE incurajeaza tendinta. Sunt de acord cu cele spuse de tine, mai putin cu vestul. Vestul vine in ritm de tango la noi: doi pasi inainte si unul inapoi

      00
  9. Erau demisii si inainte doar ca munca de acasa a amplificat putin fenomenul.
    A disparut colectivul, e mai usor sa ajungi la un interviu fie ca e fizic, fie ca e online.
    Salariile s-au inghetat in mare parte deci multi au devenit frustrati( de acasa s-a lucrat teoretic mai mult) si au cautat in alta parte,

    00
  10. TLDR; să nu tragem concluzii prea repede. Pe larg: fenomenul demisiilor masive din SUA („The Great Resignation”) e de fapt o rearanjare pe piața muncii. E doar o impresie că oamenii au plecat și stau pe economii sau pe ajutoare, astea nu țin la infinit. A fost un cumul de factori – de exemplu reducerea retail-ului fizic (deci nevoie mai mică de vânzători) s-a compensat cu o creștere a sistemelor de livrări la domiciliu (deci nevoie mai mare de curieri). În zona gulerelor albe a fost într-adevăr o presiune mai mare pe zona serviciilor de IT (rețele, vpn, conferințe la distanță) iar unele companii au câștigat și altele au pierdut.

    00
    • Citeam zilele trecute ca in USA The Great Resignation reprezinta practic cam 3% din forta de munca. Adica este un fenomen notabil, dar nu chiar asa cum este prezentat. Ramane de vazut cum evolueaza

      00
  11. Totusi sa privim partea plina mai scad chiriile în Cluj.

    00
    • Niciodată.

      00
    • Si daca scad, tot nesimtite sunt! :)

      00
    • Sarcasm?

      Acolo e Caritasul Imobiliarelor… E plin plin de agentii si specula.

      Asta cu ITistii e vrajeala agentiilor pentru naivi.

      La Cluj 70-80% se cumpara cash in faza de proiect pentru SPECULA !

      Gulere albe, pesti, smenari, frontieristi, popi… Un bloc se ridica in 1-2 ani iar un ap luat cash la proiect si vandut cand e gata aduce si 15-20k euro…

      00
    • @Alinp
      Jumătate este sarcasm, jumătate este adevăr. Dacă din ce în ce mai mulți vor demisiona și vor părăsi orașul la un moment dat vei avea foarte multe blocuri goale. Dacă și asa costul vieții nu scade, va deveni un oraș banal ca oricare altul cu o populație imbatranita ce se va împuțina.
      Și bine eu aștept ca după marea demisie sa fie și marea dare în plata a locuințelor incomode luate pe credit. Atunci sa vezi fericire…

      00
    • Daca e Caritas sau schema piramidala, inseamna ca inca se gasesc fraieri care sa o sustina. Ca in cazul tuturor schemelor piramidale, la un moment dat nu se vor mai gasi si se va prabusi.
      Daca nu e, … (completati voi)

      00
  12. E la fel în IT cum ziceai tu despre Horeca anul trecut
    N-are rost sa ne facem griji , unde era bine vor rămâne, unde era de plecat ducă-se

    00
  13. Da. Lucrez de 7 ani intr-o multinationala, automotive, iarna trecuta au plecat aprox 20% din colegii de echipa. Nu s-a mai intamplat ceva similar pana acum de cand lucrez.

    00
  14. Lasand mistoul la o parte privind chiriile din Cluj povestea din SUA privind demisiile au aparut si pe la noi, numai ca se merge foarte mult pe zona muncii inalt calificate. Daca vorbim strict pe IT piata s-a globalizat si toate companiile au inceput sa accepte posturi remote si si-au ajustat procedurile interne pentru asta. De departe companiile americane si canadiene au avut un start bun si mai ales s-au miscat foarte rapid. Practic cine isi stia cu adevarat valoarea si visa la un salariu de 6 cifre pe an in SUA brusc si-a putut indeplini dorinta in Romania cu un cost al vietii infinit mai mic. Desigur exagerez, insa sunt destui care castiga destul de bine pentru Europa de Vest raportat la costul vietii de aici. Ei bine oamenii aia plecand din actualele locurile de munca au declansat un joc al scaunelor muzicale ei trebuind totusi a fi inlocuiti. Din cauza asta apar demisii in lant si mai nou din cauza asta auzi plansete din zona de resurse umane privind retentia angajatilor. Presiunea pe salarii o sa existe in continuare, ea fiind dublata de gasirea unor oameni cat de cat competenti. Si chestia asta este o arma cu doua taisuri.
    In SUA orasele cel mai scumpe ca si cost al vietii sunt cele in care au sediile companiile din zona de tehnologie. In San Francisco si mai toata zona Palo Alto chiriile au crescut fulminant pentru ca brusc veneau foarte multi oameni cu salarii maricele ce cautau sa locuiasca. In Romania Cluj-Napoca era si cred ca inca mai este unul din cele mai scumpe orase cand vine vorba de chirii sau de cumparat un apartament, oare de ce?! Revenind la povestea din SUA in Seattle alt oras cu un cost al vietii ridicat(Amazon si Microsoft au sediile generale acolo), municipalitatea si in parteneriat cu cei 2 giganti au lansat un program de locuinte destinate in special profesorilor oare de ce?!.
    Desi este misto sa ai un salariu mare nu prea te ajuta daca nu ai o scoala pentru copil sau ajungi sa platesti jumate din salariu pe scoala copilului suna cunoscut?! In mare presiunea pe salarii despre care vorbeam o sa se rasfranga indirect si in costul vietii pe care il platesti, din cauza asta este o arma cu doua taisuri.
    Revenind la situatia din Cluj daca acolo a inceput o parasire masiva a orasului de catre oamenii competenti ce s-au saturat de acel oras poate ca este un lucru bun. Odata ca se mai revine un pic cu picioarele pe pamant si se corecteaza problemele ce se pot corecta, respectiv costul vietii va scadea pentru cei care aleg sa ramana acolo(nasol pentru cei care au luat locuinte si sperau sa dea lovitura din chirii totusi). Nu vreau sa vorbesc despre companii si despre ce fac ele pentru ca in foarte multe cazuri acele companii nu au un cuvant foarte greu de spus in plecarea angajatului. Daca voiau sa nu mai plece cautau sa-si imbunatateasca procedurile, curatat leprele ce stricau lucrurile etc. Din proprie experienta cand vrei sa pleci dintr-o companie pleci indiferent de situatie.

    00
  15. Ori se izolează la țară și trec pe lucru ca freelanceri cu companii din vest pe mai mulți bani, full remote. Sau pleacă într-o țară mai civilizată, unde munca le este respectata, fără să ii hulească toți Doreii, chiar dacă asta înseamnă să plătească toate taxele (fără „scutiri”) dar cu toate astea sa nu se mai simtă furați de către stat. Ambele variante pentru că lucrul de acasă le-a dat mai mult timp de gândire și i-a facut aa se trezească la realitate chiar și pe cei mai visători dintre ei. Pentru a nu mai lucra cu manageri români și pentru a nu mai vedea în jurul lor ce se întâmplă în România, maxim de la o distanță confortabilă, ca pe o curiozitate. Și fără sa mai dea bani / la fel de mulți bani unui stat eșuat și hoț care nu oferă nimic in schimb, doar dispreț și umilință.

    Noi am ales a doua variantă anul acesta, considerand ca un gard de doi metri la casa din sat nu schimbă cu nimic starea de fapt din jur, ci doar escapism care nu are cum sa dureze la infinit, in condițiile in care nimeni nu e autosuficient si mai are nevoie sa si iasa din casa imprejmuita, mai devreme sau mai tarziu. Chiar la cateva luni dupa ce am ajuns aici a fost nevoie sa merg la spital pentru o urgență neprevăzută și am primit confirmarea ca am luat decizia corecta pentru noi, in contextul nostru personal.

    Dar e ok, cu siguranță programatorii vietnamezi, pakistanezi și sri lankezi se vor înghesui sa ia locul celor români retrași poate definitiv din tot ce înseamnă România. Sunt sigur ca abia așteaptă sa vină în Slatina sau Bârlad, sau de ce nu să se lăfăie in spitalele luxoase din Cluj, Iași sau București, asa cum s-a menționat in alte comentarii mai sus.

    Noapte bună România. Semnat, un „IT-st”.

    00
    • Pe de o parte ne plângem, pe de altă parte nu încercăm câtuși de puțin să schimbăm ceva, măcar dintre apropiați, unde e cazul. Dacă plecăm toți din țară, iar nu e o soluție. E ușor să spui, pleacă din țară peste hotare, unde e mai bine. Unii poate nu se adaptează, integrează etc. și nu pot fi toți IT-isti și medici.

      00
    • O fi mai bine pe plan financiar și pt carieră, însă nici acolo vedem că nu mai curge de ceva vreme, „lapte și miere”.
      Cel mai mult îmi plac ăia cu „să vezi ce infrastructură, ce străzi, ce orașe, ce servicii, spații verzi etc. au austriecii, nemții, elvețienii, olandezii etc.” ăștia, ei fiind abia ajunși acolo și mai că se laudă, de zici că e realizarea lor. A fi bun pe plan profesional, nu înseamnă a avea și cultură, bun gust și civilizație, just saying.

      00
    • Hai, bajeti, mai multe mânuțe roșii, fiindcă expun o realitate care multora nu convine.

      00
    • @Vlad
      Oamenii care aleg sa plece de aici o fac din cauza ca nu vad ca ceva bun sa se întâmple aici. Între a sta aici și a se chinui cu ce înseamnă stat roman aleg sa se ducă undeva, unde anumite probleme stringente sunt rezolvate. Nimeni nu spune ca acolo umbla câinii cu covrigi în coada, dar pentru mulți este mai bine pe toate planurile fata de ce au aici. Este trist ca s-a ajuns aici, dar cam asta va fi trendul în următorii ani.

      00
    • Vlad, o sa ajungi la o varsta sau intelepciune la care o sa iti dai seama ca nu datorezi nimic nimanui. Pana la urma iti raspunzi singur, ai un salariu mai bun, perspective de cariera si stai intr.o tara mai civilizata, cu bubele ei, dar mult peste Romania. Despre ce vorbim? Normal ca te minunezi despre ce traiesti si vezi. Eu am plecat in 2004 pentru ca asa a fost sa fie. Nu am luat in considerare sa plecam din tara dar, sotia a fost transferata. Tocmai ca am luat.o exact asa cum a venit, fara sa am filme in cap, te asigur ca dupa 6 luni, 1 an din momentul plecarii am avut impresia ca in Romania am trait intr.o cutie. Dintr.o data, s.a largit orizontul.

      00
    • După o primă analiză am ajuns la concluzia preliminară că totul se rezumă la oameni și educație. În Ro chiar dacă maine ar pica din cer infrastructura, spațiile verzi și ce mai menționezi tu acolo @Vlad, românii ar face praf totul în maxim un an.

      Este vorba de o masă critică de 80% din populație care in țările înșirate de tine e normală si cu bun simț elementar, iar in Ro e anormală.

      The trend is your friend, a inota in amonte mai ales dupa ce treci de o anumita varsta e daunator sanatatii mintale si duce la frustrari ireparabile daca te încăpățânezi sa te certi cu oamenii aparand o cauza pierduta, fara nicio justificare rațională in afara de a reproduce clișee auzite din alte părți.

      00
    • Normal, studii gratuite, iar cînd au sacii în căruță, valea, dă-i dracu pe proști…

      00
    • @marinel de acord cu ce zici, dar sincer am ajuns sa prefer sa se care decat sa ii aud cum se lamenteaza ca le opreste statul 45% din brut la finalul lunii dupa ce au avut facultate moca si camin moca.

      00
    • Eu unul am muncit si mi-am platit toate taxele timp de aproape 15 ani în România, așa că declar datoria stinsă și v-am pupat pe portofel. Cius.

      00
  16. Pare ca nu a citit mai nimeni acel articol.
    Pe de alta parte, cu tot respectul pentru Doru, insa priveste subiectul oarecum prin filtrul propriului business. Nu ca ar fi ceva gresit in asta, insa tampitii din middle management sunt doar o parte din problema.

    00
  17. Eu nu sunt IT, si nici nu imi doresc „linistea” de care e scris aici ca isi doreste lumea.
    Sufar ca nu mai e munca de birou; singur in casa ma tampesc de tot. (de asta si apar la fiecare text sa comentez, ca ma urc pe pereti de singuratate, de lipsa de oameni)
    Nu stiu ce vad unii in mutatul la tara, eu am prins perioada cand oamenii, tocmai, isi doreau sa NU fie la tara. Si nu ca traiau prost acolo – ca azi nu traiesti cu mult mai bine la tara decat o faceai in 1995 – ci fugeau pentru ca nu aveau „zoon politikon”. Cu cine dracu’ sa interactionezi la Cocletii din deal, tu fiind „IT”? Nu, serios, ce e in capul unora, ca nu ma prind…
    Auzi, cica „nu-si mai cumpara sushi”… pai de unde sa-si cumpere, la Cucuietii din vale?
    So, va rog, astia care locuiti la tara de cel putin un an – daca exista pe acest blog – spuneti-mi ce e asa fascinant, sa printez sa distribui prin sate.
    Eu abia astept sa se termine cu pandemia, sa pot merge sa mai vad oameni. Suntem abia in al doilea an de razboi, as mai putea chinui inca vreo doi, gandind ca suntem in WW3 – biologic. Dar nu e o mare placere sa… si nici macar nu sunt la tara, sunt in oras de provincie! Nu m-am plictisit prea des, recunosc – ca nu ma plictisesc eu de felul meu – dar nu pot spune ca sunt multumit si as vrea sa ies la pensie aici, in centrul buricului judetului. No way!

    Prietenul meu, medic in Elvetia, si-a cumparat pamant – am scris mai demult un mic text despre el. Gata, a inceput procesul de mutare inapoi in Romania, dupa vreo 15 ani in Vest. Si-a cumparat deja pamant, vrea sa revina in tara.
    – Mai, dai Elvetia pe Soveja?
    – Pai, da! Am si cumparat x mii de mp in zona, pe langa Soveja.

    Ia cautati imagini cu Soveja, nu alea „turistice”, ci imagini reale. Eventual pe ploaie (prima la mine in cautari iese una pe ploaie). Dati cu Google StreetView si comparati Soveja cu Lausanne. Apoi comparati raza 2 ore de Soveja cu raza 2 ore de Lausanne.
    Daca nu e el dus cu pluta, inseamna ca eu sunt cel orb, si nu vad cat de faina e Romania fata de Elvetia…

    00
    • NOU
      #58

      știi, s.ar putea să nu fie dus cu pluta. cât de ok te simți în pielea ta depinde foarte mult de acei 1, 2, maxim 3 oameni cu care ai de.a face on hourly basis, mai puțin cu geografia; este perfect posibil să trăiești în adevăratul sens al cuvântului în Soveja, cum spui tu aici, și nu este nimic de neînțeles dacă cineva se plimbă pe malul lacului geneva cu senzația că ceva nu este deloc în regulă cu filmul în care ai nimerit. e o planetă a oamenilor, și oamenii contează-nu cifre gen gdp/capita.

      00
    • @Valentin P Oamenii se schimba, aia 1 2 3 de care povestesti, urmand firul povestii teoretic sunt in Soveja, in mod cert nu mai sunt oamenii care ii stiai acum 15 ani. Sunt complet diferiti in viata de zi cu zi fata de cele cateva zile in care mergi acolo in vacanta si totul este lapte si miere. Am si eu un coleg care a fost medic in Lausanne si s.a mutat in Montreal pentru ca aici nu isi putea cumpara casa. Asta a fost singurul motiv. Probabil asta este ideea si la prietenul lui Cristici. Fiecare cu pasaricile lui. Se trage probabil de la Ion al Glanetasului 🙂

      00
    • Exact, oamenii conteaza, fix asta punctez.
      Ai trait 15 ani in Vest, in pozitie de medic – doctorat dat pe-acolo, vorbesti 6 limbi straine (șase), conferinte prin diferite locuri, acum vrei sa te muti la… Tichiris, un sat de pe langa Focșani. Te muti = pleci cu familie si copil.
      „E o planetă a oamenilor, și oamenii”. Da, asa e.

      00
    • NOU
      #61

      @Connex. sincer, îmi vine greu să cred că cineva zboară din elveția spre canada-one-way ticket-doar fiindcă are o problemă cu piața imobiliară; or mai fi și alte motive; alas. nu.mi vine deloc greu să înțeleg că cineva la un moment dat vrea să o ia de la început altundeva (poate fi România, poate fi Rusia, poate fi Danemarca-it doesn’t really matter); cineva pur și simplu vrea o viață altfel decât cea pe care a avut.o și îi dă drumul. you either evolve or you die-it’s just that simple. ha-ha.

      00
    • NOU
      #62

      @Cristici. tu când spui „pleci cu familie…”, fără supărare, ești de un misoginism atroce; pe baza relatării tale, se pare că prietenul tău a convins cel puțin încă o persoană direct interesată că este o idee care merită atenție. nu e deloc puțin.

      00
    • A apărut un „woke” de cacat, care vede el „misoginism” peste tot.
      Ia explică, bă „woke”, unde e misoginismul, ce conexiune ai făcut in capul tau de „woke”. Bagă si ceva cu „toxic masculinity” să fii si mai pe val.
      Căcat.

      00
    • „Dragul tatii, acum 20 de ani am decis sa las Lausanne pentru satul Podu Schiopului, ca mi s-a parut mie ca „ma regasesc” daca stau in padure, inconjurat de bufnite, cucuvele, viezuri, vulpi, veverite. Tu ai sa mergi la liceu la Focsani, primul oras din apropiere, care e la 70 de km departare, unde ai sa faci liceul la camin. Sau poate iti cumpar o garsoniera… vedem. Nu prea am bani, ca stii, un medic la Podu Schiopului nu prea are posibilitati, mai ales cand trebuie sa fac 140 de km pe zi sa ajung in Focsani.”

      „Misoginism”, a? Nu, ba, e realism.
      Plin de inconstienti care nu au trait la tara mai mult decat vacantele – cel mult! – si cred ei ca se vor descurca.
      Omul meu e nascut si crescut la oras, apoi mutat in Vest si ramas acolo. E ZERO in materie de trait la tara, mai ales in Romania.
      In plus, intr-un fel tai lemne la 12-15 ani (ca noi asia mosnegi taiam lemne, foloseam toporul si barda de cand eram copii), si alta e sa tai lemne la 45 de ani, dupa ce ai stat 10-15 ani cu curul pe scaunul tau de medic din Elvetia, si beai cafele de 5 euro de la parter, iar inainte de asta ai fost tocilar pentru a ajunge acolo.
      Am sa fac „update” la doi ani dupa ce ajunge aici.

      00
    • Uite, eu stau la tara din februarie 2020, cu o luna inainte sa inceapa pandemia la noi in tara. M-am nascut la tara, am crescut la tara si acum 12 ani am plecat la Timisoara la facultate. M-am angajat in IT, am lucrat vreo doi ani in Copenhaga, vreo 8 luni in Graz, cam 5 in Munchen, doua prin Stuttgart, am stat si vreo 5 in Barcelona, restul timpului lucrand din Timisoara. Dupa toate astea, intoarcerea la tara a fost o miscare fantastica pentru mine. Inca lucrez in IT, sunt freelancer, am birou acasa, 8 – 12 ore pe zi stau la birou. Am investit aproximativ 60.000 de euro in ultimii doi ani in casa de aici, am tot confortul de care am nevoie, mi-am facut si de cap, am cumparat cuptor profesional de pizza, dozator profesional de bere si de vin, am propria gradina de legume.

      Tot timpul pe care l-am petrecut prin orasele astea mari mi-a lipsit un singur lucru: spatiul. Eu mor incet daca stau la bloc, desi aveam apartament de 88 de metri patrati, nu aveam spatiu. Am nevoie de curtea mea prin care sa ma plimb, sa vad verdeata, am nevoie de gradina in care sa cresc legume atat de gustoase incat si vecinii cumpara de la mine (scot cam 1000 de euro pe vara din vanzarea de rosii), imi place sa am atelierul meu cu tot felul de unelte, sa mesteresc eu cand e nevoie de ceva. Am nevoie de liniste, sa nu aud non stop traficul pe sub geamul meu, sa nu stau jumatate de ora in trafic in drum spre magazin. Absolut nimic nu imi lipseste din ce poate sa ofere un oras. Am prieteni si aici, ies cu ei la tenis de camp cand vrem (sunt doua pensiuni in zona care au terenuri, plus doua terenuri facute de primarie), iesim cu bicicletele pe trasee care n-au vazut asfalt in viata lor, la 100 de metri in spatele casei am 40 de hectare de padure de unde imi adun ciuperci delicioase cand e sezonul, sau ies sa ma plimb in serile de vara, sa uit de monitor si de termene limita si toate astea. Daca avem chef de haiducie, ne urcam in masini si in 30 de minute suntem in inima muntelui, punem corturile, bem, murim de frig, intepenim dormind pe jos, dimineata strangem totul si la 9 suntem iar la munca. Ce imi ofera mie orasul? Filme la cinema, bere in pub si mancare la supermarket? Imi pare rau, dar aia nu e viata.

      00
    • @skyler, 100% de acord cu tine. 99% de acord. mai putin ultima propozitie. aia nu e viata. pentru tine.

      00
  18. Mi s-a oferit casa pe pamant, locuibila, te poti muta maine in ea, la 30.000 de lei. 6000 de euro, casa cu cateva camere, curte, beci, pomi… gospodarie in toata regula, casa la strada, la asfalt, cu gaz, apa curenta, electricitate. Un fel de casa bunicii, dar la vreo 150 de km de bunica. Cam tot „in zona”, tot „pe-aici”… un sat. 6000 de euro. Ma pot muta maine.
    Dar cine vinde?
    Pai, o batrana. S-a mutat la oras la copii, sa fie mai aproape de spital. Gospodaria e maricica, copiii nu mai sunt in zona, ea nu se mai poate ocupa… trebuia sa mearga si pe la spitale…
    Cam asta e cu „la tara”. Daca ai nevoie de spital mai des, trebuie sa te muti de acolo. Cred ca e la fel si cu scoala pentru copii, daca vrei pe bune sa ii educi, cred ca e la fel si cu nivelul de cultura al vecinilor, cu „evenimentele culturale” – nu ca te duci prea des la teatru si opera in Cluj, dar sunt acolo, e un fel de „vibe”… La tara nu e chiar pentru oricine, orice ar fi spus filmele romanesti intre anii ’80-’90.
    So… 6000 de euro sa ma mut intr-un punct pe harta unde principalii hoti (motivul pentru care sunt puse garduri cu tepi) sunt veveritele si vulpile. Cat costa un Logan?
    As fi vecin cu un amic care e convins ca in vaccin sunt cipuri, si pe el il spioneaza americanii. El si-a luat casa anul trecut, a dat 10.000 de lei, ca nu era la strada si nu avea trasa apa.
    El, amicul asta, ar fi printre cei mai rasariti din sat, are facultate terminata la Stat. Cipuri in vaccin.

    00
    • Sa mai citez niste amici din alt sat, mutati si ei la tara: „Venim in oras de Craciun, apoi ne mai vedem prin martie, cand se mai usuca, ca altfel nu putem iesi.”
      La tara, 2021. Vine maximum o data pe luna la oras, cu probleme. Ultima data pentru dentist. Inainte de asta, a venit sa cumpere ceva mobila de la Dedeman.
      Cand aud istorii din astea cu retragere in pustiu, ma apuca o stare de disperare… cum era „martianul” Matt Damon cand si-a dat seama ca a ramas singur acolo.
      Nu, taranii din sat NU sunt „oamenii tai”, oricat ai crede tu ca te vei integra si te vei „veseli” cu ei.

      00
    • „Oamenii mei” nu exista si nici nu ma intereseaza sa existe. In afara de familie, nu simt nevoia sa discut cu nimeni, nici banalitati de genul „s-a facut frig afara, sa vedem cat ne vine caldura luna asta” si nici „cipuri in vaccin”, „echipa castigatoare” etc. Cu colegii de serviciu strict chestii legate de serviciu, in afara poate de 2-3 colegi cu care lucrez de ani de zile, despre restul nici n-am habar unde stau, daca sunt casatoriti, au copii etc., pur si simplu nu-mi pasa si sunt convins ca nici lor nu le pasa sa vada poze cu copiii mei sau unde am fost in concediu asta-vara. Daca stau sa ma gandesc, in afara de familie, la mine in casa n-a intrat absolut nimeni, in afara de cate un meserias chemat sa lucreze cate ceva. Daca as locui undeva la tara sau pe varf de munte, diferenta ar fi lipsa magazinelor, scoala copiilor si cam atat. Nu-mi lipseste deloc interactiunea cu oamenii, dimpotriva, asta mi se pare singurul lucru bun din toata pandemia asta. Daca as sta in casa descrisa de tine, ultimul lucru din lume care m-ar interesa ar fi ce crede vecinul meu despre vaccinuri.

      00
  19. Ba, asa am auzit si eu! Ca pleaca toti din Cluj si toti il anunta pe Doru! Si toti pleaca … undeva. Si de fapt nu rotesc companiile intre ei! Studiu serios, documentat, cu cifre exacte! Sau, ma rog, bazat pe inimioare trimise pe messenger. Tot aia e. Si stii ce mai e interesant. Articolul e pus si in contextul global. Pleaca doar din Cluj. Din Bucuresti nu, si nici din Londra si nici din New York. Asa e? Hai cu minusurile, baieti! ;)

    00
  20. In curand nici bucurestenii n-o sa mai suporte viata stresanta si agitata din Cluj.

    00
  21. NOU
    #72

    Eu cred ca isi face reclama la prezentarea de la IT Days, in rest nimic nou, oamenii se misca daca au unde, ca doar nu-si dau demisia sa stea acasa. Si eu am schimbat jobul acu 3 luni, asta e al 9-lea in 15 ani. E mult mai usor sa obtii o marire daca iti schimbi jobul.

    00
    • Cand schimbi joburile odata la 1.5 ani ori esti absolut exceptional pe un domeniu de nisa si te duci sa lucrezi ca un specialist by call (o chestie foarte ok dealtfel) ori esti praf si pleci de rusine sau te izoleaza cumva colectivul („eu cu ala nu lucrez”).
      Iar daca esti mercenar si sari din 100 in 100 de eur nu cred ca e cea mai buna abordare. In general eu incerc sa nu lucrez cu oameni care topaie in halul asta, nu poti pune baza pe ei.
      Da, poate este o abordare ok si mercenariatul, chestie de gust, ficat, foame si educatie….

      00
    • @krompus, nu e chiar asa. Durata medie de angajare la Goagle este de 1.1 ani. Unii spun ca e un pic cam putin. La alte companii IT e in jurul a 2 ani. Asta e deja o obisnuinta in SUA si nimeni nu se uita intrebator la tine daca apari la interviu cu un background de joburi schimbate la 2 ani. Din potriva, apar intrebari daca ai prea multi…

      Loialitatea nu mai este rasplatita. Ca la firmele de telefonie, primesti oferta mai buna la portare decat la loializare. De aceea e o obisnuinta faptul ca un angajat loial are salariu mai mic decat unul care schimba periodic angajatorul.

      Iar in firmele mari, procesele si toolurile tind sa se standardizeze. De exemplu, lucrezi in Automotive Software? Pai daca ai centura neagra in Autosar, devi productiv rapid. Nu cred in cifrele alea de 50000 euro cost cu inlocuirea unui angajat, mi se par abureli de marketing. Unde munca nu e complexa, nu se justifica costul iar unde munca e complexa, e de mult standardizata la nivelul industriei respective, nu doar la nivel de companie si din nou, nu se justifica costul. De-aia unii manageri nici nu se mai sinchisesc sa faca exit interview, sa vada ce n-a mers bine… Ar pierde bani si timp.

      00
    • De acord cu krompus, am avut vreo 10 „seniori” presentati ca find miezul, au venit, au facut ceva praf ca sa se vada ca ceva totusi livreaza, au disparut dupa vreo 10-15 luni… Alta companie, alte 14 luni, la fel… Partea misto e ca nu au evoluat, au schimbat pe orizontala… Unul singur a evoluat, dar il cred, ala e genul care si la google se plictiseste dupa 6 luni…

      00
    • @Bogdan. De acord cu tine.
      Si in IT e nevoie de palmasi, pe care ii poti schimba cand vrei. Le dai specs-urile, ide-ul, git-ul, frameworkul, mailul, un laptop, testele, un time frame si le spui unde e cafeaua. La fel poti sa le dai mistria si canciocul si sa le explici unde e sacul de ciment si sa le arati unde e sticla de vin (natural, fara chimicale).
      Nu de astia vorbeam in mesajul meu precedent, oamenii astia pot schimba joburile zilnic, sunt anonimi si se masoara in man/days.

      00
  22. Acest geniu al marketingului Doru, cu care am avut ocazia sa fiu coleg si sa imi dau seama ca e doar un mare papagal, aici are dreptate. Bine, cu faptul ca pleaca oamenii dar nu si motivul. Bine, nici nu are de unde sa stie, ca nu a stat mai mult de 2 luni intr-o companie.

    IT-istii pleaca pt ca s-a deschis piata globala pt ei. De ce sa stau in Cluj si sa nu ma duc la birou, sa castig 2k euro net, cand pot sa nu ma duc la birou, sa ma mut inapoi in cucuietii de deal si sa fac un pfa din care sa castig 4k euro net facand acelasi lucru. It’s all about the money.

    Also, pe foaie, Clujul a inregistrat o crestere a numarului de angajati din IT, deci are balta peste: https://actualdecluj.ro/in-2020-industria-it-din-cluj-a-mai-castigat-1000-de-angajati/ . Sa vedem si 2021…

    00
    • Probabil si porcaria asta e tot ceva razbunare a lui… si se foloseste de ceva copii la inceput de drum pe care a reusit sa ii inflluenteze usor

      00
  23. Aoleo, Doru ala… omul e vai de el. Schimba 6 joburi pe an. Se angajeaza pe posturi de management si dupa 2 isi dau seama ca e praf. Daca il iei la bani marunti vezi cine e. Nu cred nici 0.1% din ce vorbeste. Da, il stiu personal.

    00
    • Si sa nu uit de topicul principal… Si eu stiu catva cu demisii din IT dar au plecat pentru ca au gasit joburi la alte firme mai mici care dau bani mai multi si ofera umanitate (asta se intampla si inainte) sau pleaca pe barba lor, adica in freelance/fura proiecte/fac produse proprii. Asta pentru ca IT-ul se dezvolta exact asa cum ziceau unii „vizionari” inca de acum 5-10 ani -> spre produse si spre valoare adaugata mare nu doar outsourcing.

      In rest, ramane cum am stabilit. Doru si cariera lui e mai fake decat tzatele lu’ Loredana Chivu.

      00
    • Yep, fix asa e. Stiu vreo 3 firme la care a fost in ultimii 3 ani la care nu a stat mai mult de 2 luni si nici nu mai apar pe linkedin

      00
    • Deja i s-a dus vestea in oras…

      00
  24. NOU
    #83

    Hah’ au facut si la mine in corporatie un meeting in care s-a discutat ce si cum prin companie, cu chat anonim. 90% din chat a fost despre bani. Ce s-a discutat in meeting nici n-a mai contat.
    – mariri de salariu
    – bani pentru utilitati ca lucram de casa
    – bani pentru ca nu folosim reducerea oferita de companie, la cantina
    Pe de alta parte, nimeni nu si-a pus problema ca daca lucreaza de acasa economisesc 1-2h in trafic, si bani de combustibil/uber.
    Angajatii obligati sa munceasca de la birou sunt mult mai putini, ca altfel ar fi fost șou :D
    Aici si vina companiei, pentru ca nu a impus niste conditii mai clare, mai ales in contractele noi.

    //
    meanwhile, eu oricum imi cautam altundeva unde sunt conditii(semnificativ) mai bune, pentru ca n-am cum sa evoluez profesional, dar mai nou m-a luat seful la peleu, printre altele, ca de ce mi-am luat concediu ca avem de lucru(cererea facuta cu 2-3 sapt inainte) asa ca sunt mai hotarat ca niciodata sa gasesc altceva

    00
    • La faza cu cheltuieli pentru ca au lucrat de acasa, subscriu.
      Pe ultimele 12 luni mi-a crescut consumul (curent si gaz) cu 30%. Si eu si colega am lucrat de acasa pe pandemie.
      Incalzire, gatit, calculatoare in priza 10 ore pe zi, etc. Se vede la consum.

      00
  25. nu-j cine-i Doru, dar citind ce a scris e destul de simplu … are si el un eveniment de promovat pe 11 noiembrie si ii trebuia un „soc si groaza” ca sa citeasca lumea

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube