Știrile zilei – 20 ianuarie 2022

  1. Apus . Blondă . Blondă . Roșcată . Lac . Coarne . Apus . Coarne . Blondă
  2. Nemulțumirile angajaților români
  3. Greu la deal cu lemnul ieftin, Schweighofer dă oameni afară
  4. Cum ar fi să aibă ăștia succes cu lâna românească?
  5. Premierul Ciucă a plagiat teza de doctorat
  6. Cât de greu e să crești o campioană de tenis
  7. Și la Cluj vor interzicerea centralelor individuale
  8. Microsoft cumpără Activision
  9. Companiile de transport maritim au făcut bani
  10. Ne-am decis să facem ce trebuia să facem acum cinci ani. La anul. Poate. Mai vorbim.
  11. Cronica de tehnologie
  12. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. 13. Greva spontana la STB.
    in ultimul timp s-au activat toti: politie, STB, profesori.
    nu am vazut nici o greva a magistratilor+personal auxiliar ca sa le creasca salariile, si totusi le-au crescut cu 20%. au acum printre cele mai mari salarii din europa. ce gluma buna, la ce jeg de justitie avem.
    poate protestatarii ar trebuii sa ii ia de gat putin pe astia.

    • @zz:
      2009 – Iulie – Grevă în magistratură. Din ce țin minte i s-a cerut lui Băsescu intervenția.
      2020 – Ianuarie – Grevă a grefierilor și a personalului auxiliar din instanțe
      urmată de
      2020 – Februarie – Grevă a magistraților. Lacăt pe sălile de proces, toată lumea în stradă, în fața judecătoriilor. Țin minte că am văzut poze de prin Oradea.

    • Asta cu cele mai mari salarii din Europa e o glumă bună aruncată de politicieni. Dacă cineva îmi explică că în Spania, Cehia, Polonia, Danemarca (nu Franța și Germania) judecătorul ăla obișnuit de sector, nu Curtea supremă, are sub 2500 de euro și grefierul sub 1200 de euro net pe lună, e clar că încearcă să mă mintă.

    • 2 greve in 2020 si una de acum 11 ani.

      Dap, din cauza grevelor le-au marit salariile, nu mita ca sa fie blanzi cu furturile din PNNR si altele

    • @baliverne ia raportează puțin salariile alea la salariu mediu net pe țară

    • Se tot repeta chestia cu aceasta creștere de 20% a salariilor tuturor magistraților – doar că nu este așa.

      Prin legea Nr 253/2017 s-au stabilit niste niveluri maxime ale salariilor pentru toți angajații din sistemul public, iar salariile NU pot fi mai mari decât acel maxim.

      In justiție exista un indicator VRS – valoare de referința sectoriala de care se tine cont când se stabilește salariul.

      Acest VRS a fost mărit cu aproximativ 20 % dar majoritatea celor din justiție deja sunt salarizati la nivelul maxim din legea Nr. 153/2017, deci NU le-au crescut salariile.

      Ca să dau un exemplu sa înțeleaga toată lumea este că și cum în ziar ar apărea o știre că primarul din mun. București face un program prin care da biciclete gratuite populației – dar de fapt bicicletele s-ar da doar celor care au venituri mai mici de 2000 lei.

      Deci știrea din ziar este adevărată, dar incompletă – adică este adevărat că se dau biciclete, însă DOAR celor care au venituri mai mici de 2000 lei, iar cei cu venituri mai mari nu primesc biciclete.

      La fel este și cu VRS -ul la magistrați – VRS -ul s-a mărit, DAR vor primi salarii mai mari doar cei care au salariul mai mic decât limita maxima din legea Nr. 153/2017,.ori sunt puțini cei aflați în această situație iar creșterile sunt mult mai mici, adică mult sub 20%

    • Pt personalul auxiliar din instanțe nu au mărit efectiv salariile nici pe legea de acum 5 ani. E lege, s-a amânat punerea în aplicare.
      Așa că să mă leși cu orice lege nouă care mai apare cu „mărim „.

    • @Mirel. nu s-au marit alea care erau deja la maxima, pai asta schimba totul.

      NOT

  2. Neindricatul si onestul militar primeste de 20 de ani mii de lei lunar pentru ca are un doctorat copiat ordinar. Asta de onoare si credința. Credinta ca oricum romanii sunt prosti si se acopera cu alt scandal in cateva zile.

    • Universitatea de Aparare a fost , si este, pepiniera de doctorate plagiate pentru toti politrucii. Cred ca si Pandele are o diploma de la ei. Pe hartie avem specialisti in aparare cat nu are tot Nato, in realitate avem niste lepre care isi hranesc orgoliul acordandu-si diplome si doctorate. Evident si pentru banii care vin de la stat pentru „studii”. Si asta se intampla in cadrul armatei si politiei (nici Academia de politie nu este mai prejos cu doctoratele pe naspa), teoretic pilonii statului. Si atunci va mai mirati ca tara este (ne)guvernata la nivelul actual. Banana republic , fara banane…

  3. Am zis de acum ceva ani ca tinand cont de câtă lână se aruncă și că ai lua-o pe bani de nimic, dacă as fi avut bani as fi făcut o fabrică de textile. Bine, nu de din alea de sa te mănânce pielea ca naiba, sa fie prelucrata ca lumea și mai apoi paltoane, pături etc.

    • Izolație termică pentru construcții.

    • Dacă oaia nu e din rasele care dau lână fină poți să o prelucrezi cât vrei, tot aspră rămâne. Probabil maxim de covor sau pătură… asta dacă gpsești ceva care să nu fie plină de scai.

    • speli oaia cu balsam, înainte să o tunzi, ce naiba, doar eu gândesc pe aici?

    • @BIoana, nu conteaza doar sa cumperi materia prima la preturi derizorii. Mai conteaza sa si reusesti sa vinzi produsele pe care le faci. Si prelucrarea aia ca lumea implica o multime de costuri. Ai toate sansele ca la final sa aungi sa vinzi o patura cu 400-500 de lei si sa concurezi cu paturi din poliester de 50-100 de lei.

    • Ooo există și prelucrători de lână pe aici, mulțumesc pentru lămuririle precise și cu siguranță venite dintr-o îndelungată experiență, ce frumos!…

      Lăsând asta la o parte, da și la partea cu izolație termică m-am gândit, mai ales acum, în perioada asta minune în care preturile au luat-o razna. Ai avea materie prima la preț de nimic.
      Oricum… E doar un gând, nu am eu bani nici de una, nici de alta.
      Noroc cu străinii 😌.

    • Blasamul face ca lâna sa devină inflamabila. Atenție, NU se pune balsam la produse din lână sau la cele sintetice.
      2. Detergenții din comerț conțin enzime, care atacă firul de par, adică lâna. De aceea există detergenți denumiți Perwoll sau Perlana, pentru ca sunt gândiți fără enzime în ei. (old school)
      Lâna e mult mai „eco friendly” decât sinteticele ce fac „totoloate de microplastic”, dar e greu de prelucrat și de întreținut. Păcat. Dacă as fi UE, as băga „eco banii” în cercetare sa facem lâna la fel de „obișnuită” precum poliesterul sau acrilicul.

    • „Ai toate sansele ca la final sa aungi sa vinzi o patura cu 400-500 de lei si sa concurezi cu paturi din poliester de 50-100 de lei.”
      Abia aici ar fi miscare ecologista.
      – Oprim centralele pe carbuni, sa fim eco!
      – Dar a crescut pretul energiei cu 30% minimum!
      – Nu stim, eco! Greta! How dare you!
      – Ce spuneti sa opriti producerea de rahaturi inutile, cum ar fi haine sintetice? Da, sa cresteti pretul nu la energie, ci la paturi de lana, la chiloti de tabla, la sosete sintetice – care oricum sunt niste cacaturi ce put? Ce-ar fi sa faceti asta, sa opriti 90% din fabricile de fibre sintetice, care oricum faceau nimic, pantaloni Adibas si Niake? Incercati intai asa, si mai am X variante, pana sa ajungeti sa opriti centralele…

    • @Cristici mi-ar plăcea să cred că nu te-ai gândit că speli oaia cu balsam de rufe, la mașina de spălat, ci cu balsam de păr.

      Era o glumă, dar totuși, ceva îmi spune că ar trebui să fiu explicit.

    • Da, era gluma, dar eu am mers mai departe, cu realitatea… chiar e greu si delicat sa ai grija de produsele din lana. Ceva ce „lumea” din 2022 nu mai vrea, sa aiba grija, sa fie atenta. Prefera sa plateasca 30% in plus la factura de curent decat sa renunte la fibrele sintetice.
      Extrapolez, normal. Vorbeam cumva pentru mine… public. Vorbeam pentru mine, in public. :)

      Problema mea cu lipsa de respect pentru lana e mai mare, de fapt, pentru ca am citit multe texte, multe „plangeri” din diferite parti: lana a devenit un fel de gunoi, e cam in plus, asa e tratata.
      Am prasit sute de ani oi, sa dea lana dintre cea mai fina si buna… pentru ce? Sa o inlocuim cu caca, cu polimeri (care produc microplastic).
      Chemi oameni sa tunda oile nu pentru a valorifica produsul, ci sa nu moara oile incalcite prin scaieti. Oi pe care noi, oamenii, le-am „modificat genetic”, prin incrucisari selective, sa fie asa.
      Intre timp, oceanele sunt pline de cacaturi, si plangem fals pe la ONU ca „nu se mai poate asa”, in timp ce pe noi avem geci cumparate ieri, la moda, umplute cu „microfibra” din plastic. Asta in timp ce firul de par este biodegradabil.
      In momentul in care incepi sa vezi tabloul complet, iti dai seama ca suntem niste idioti, ca specie.

    • Sa rezolvam un sistem de ecuatii:

      1. ”Bună ziua ciobănași, ce mai știți de centrele alea de colectare lână a ministrului Daea? Am lână multă și se anunță ploi multe iar după aceea nu arde. Vreau să o vând că actele de subvenție le-am predat deja la direcția agricolă, dar e mare cheltuiala cu arsul lânii. poate mai dă și garda de mediu peste mine. Oare nu merge îngropat?”, caută soluții crescătorul Ionuț Aldea.

      2. ”Suntem a treia țară din Europa la efectivul de ovine. Asta ne e tradiția, suntem o țară care avem și câmpie și munte și nu putem să eliminăm asta din istoria noastră. Oile ne produc produsele savuroase pe care le consumăm zilnic dar săracele au o problemă: trebuie tunse. Cantitatea de lână rezultată este de peste 20.000 de tone de lână. Nu știu dacă cineva își imaginează cum arată această cantitate, e un munte efectiv.

      3. Decizia luată astăzi de Guvern pentru subvenția oierilor

      4. The team estimates there are 24.4 trillion pieces of microplastics in the world’s upper oceans, with a combined weight of 82,000 to 578,000 tons – or the equivalent of roughly 30 billion 500-ml plastic water bottles.

      5. There are increasing high levels of man-made pollution in many of the world’s seas and little actually disappears. By 2050 there will be more plastic than fish in the world’s oceans. Around 80% of marine pollution comes from land-based activities.


      Mie imi da ca specia umana e plina de idioti. Mai ales la varf.
      Facand un joc de cuvinte cu elemente din sistemul de ecuatii, „pestele de la cap se impute”.

    • „Da’ lana inteapa!”
      OK, facem covoare. Huse de pat, tapiserii, mochete… tot ce e textul si nu intra in contact direct cu pielea, sa fie din lana. Tot ce se poate face, sa fie facut. Draperii, metraje…
      – Da’ e scump!
      – Pai de aia avem fonduri pentru „ecologie”, si subventii diverse. Miliarde, sa bagam miliarde in cercetare/dezvoltare, sa fie ieftin produsul din lana. Nu stiu, nu cunosc. Eu sunt politician. Bagam x% din fondurile de mediu anuale in cercetarea prelucrarii lanii, sa fie profitabil si eficient. Nu iese, ok, dar macar sa spunem ca am incercat. Lana amestecata cu microfibra. Lana intarita cu plastic. Sa nu mai fie 100% acrilic, ci 80% lana, 20% acrilic. Si tot asa. Nu stiu, incercam! Ca pana acum, cu cacaturile pe care le-am facut pana azi, nu am rezolvat mare lucru… Unde vezi o tesatura de vreun fel, sa te intrebi daca nu poate fi facuta din materiale biodegradabile, acesta sa fie „setup-ul mental” al oamenilor care vor beneficia de x% din fondurile de mediu alocate pentru cercetare.

    • Eu am covor din lână în casă, de la Moldabela (făcute în republica Moldova). Însă a fost destul de greu să găsesc ceva frumos, care nu e în stil oriental. Nu înțeleg de ce nu se fac modele mai simple, mai puțin încărcate și se insistă pe tiparul oriental.

      Prin magazine la fel, găsești o grămadă e pulovere, fulare, căciuli din acrylic. Nu înțeleg de ce nu se fac din lână. Oricum nu porți puloverul direct pe piele, să te înțepe.

    • SOC SI GROAZA: in Romania, sportul de performanta pentru juniori nu este sustinut de stat

      data viitoare aflam ca nici la sanatate si invatamant nu stam chiar bine

    • Doamna recunoaste clar care e problema, dar totusi vrea si porcu’n batatura si slana in pod: „la noi insiști totuși și pe școală, căci nu-ți poți permite să limitezi opțiunile copilului, în timp ce la ruși, de pildă, nu se insistă pe școală. Rușii se antrenează 6 ore pe zi, ai noștri 2-3 ore pe zi.”
      Integrale poa sa invete si la 20 de ani, dar nivelul fizic pierdut din adolescenta nu se mai reface.
      Nu zice nimeni ca nu trebuie sa faca scoala, dar scoala poti face si de media 7, nu neaparat de 9. Iar diferenta e de cateva ore bune libere zilnic in favoarea copilului de 7

    • @RoadRider
      am un baiat care face fotbal. Ii place, este muncitor, trage de el la antrenamente si meciuri. Talent? Nimic deosebit, dar pina la un anumit nivel munca bate talentul, zic eu.
      Doar ca legatul scolii de gard nu e o optiune grozava in RO. Pentru ca daca o fac, in afara de liceul sportiv si liceele industriale, il las fara alte optiuni daca cumva sportul nu merge (accidentari, boli ascunse, sau pur si simplu constatat ca nu e suficient de bun).
      Si nu e vorba de invatat (ca de invatat integrale poate sa le invete si la 18 ani si apoi sa se duca la politehnica sau unde i-o place). E vorba de anturaj

    • romanii: sistemul de educatie din romania e de cacat, profesorii sunt prosti, materia e depasita…

      tot romanii, cateva secunde mai tarziu: in romania nu poti renunta la scoala in favoarea sportului.

    • Sunt situatii diferite, cu tot respectul. In articol era vorba de o sportiva adolescenta care e in top10 in tara.
      Sigur, alegerea doamnei (din pacate in numele copilului) e asumata – dansa doreste sa-i ofere o plaja cat mai larga de optiuni.
      Doar ca asta inseamna ca nu mai investesti 100% in sport.
      Ori, daca tu nu investesti 100% din ce ai, de ce ar trebui sa o faca altcineva, asta e intrebarea!

    • Attila…stai sa vezi ce soc o sa fie când o sa afle romanii ca e iarna..

  4. Alta știre cu consecinte: „incursiune minora”. Oare ce o fi vrut sa zică? Și ce înțelege Vladimir din asta? https://www.politico.com/news/2022/01/19/biden-ukraine-russia-527440

  5. 5. Sunt curios in ce masura stirea chiar a surprins multa lume. Oricum nu am asteptari de la premier, asa ca …
    10. Ipocrizia acestor companii (si a celor mai mici) este greu de inchipuit: cutii de plastic in alte cutii, ambalaje sofisticate, mai grele decat marfa etc. Oficial pot fi reciclate, neoficial iti trebuie un curs ca sa separi diferite parti ale ambalajului.

  6. Nu e grevă, mă, e Marea Demisioneală, a venit şi la noi!

  7. Ce mizerie in declaratiile hs timber. Pleaca ca nu e cadru legislativ, nu avem autostrazi si infrastructura. Cad de lepre sa fie ca dupa ce si-au facut treaba ani la rand si in conditiile in care mai au fabrici active, la inchidere sa flegmeze asa.

    • Venituri cu 1/3 mai mari si profit 4x in 2020 fata de 2019. FMM

    • Ba baietz, faceti repede o oferta ca sa preluati fabrica aia. E usor, ce naiba. Profitul pe 2020 e 4x profiltul din 2019. Se vede de la o posta cat de buna e combinatia

    • Pablo… Ești prost! Ursul nu pleacă de la borcanul cu miere, decât dacă îl înțeapă albinele! Problema e indisponibilitatea materiei prime. Adică din tot lemnul furat, nu le mai ajunge să facă și panouri masive (nu pal sau osb), pentru că au cerere foarte mare de grinzi și scânduri, ce sunt mult mai ușor de procesat, depozitat și transportat.

  8. Articolul de la punctul 6 privind costurile pentru a ajunge un campion de tenis este interesant, însă mi se pare că se înscrie într-o linie comună a României – statul sa dea, statul să facă.

    Privind pragmatic situația este cam așa – pentru a ajunge campion de tenis trebuie sa au talent, trebuie sa muncești foarte mult, trebuie sa cheltui foarte multi bani pentru antrenamente, echipament, participări la competiții etc. dar la final, dacă reușești, vei câștiga foarte mari bani – adică FOARTE MULTI bani, gen milioane de euro pe an.

    Este cam la fel ca la orice afacere – trebuie sa ai o ideea buna, să știi să o pui in practică, să muncești foarte mult, să ai niste bani de investit, iar la final, dacă produsul tau este bun poți să castigi extrem de multi bani.

    Statul investește unele sume mici în astfel de afaceri, sunt diverse programe de stimulare a mediului de afaceri, cum de altfel statul investește și în sport, însă tot sume mici, statul plătește medicamentele pentru cei bolnavi etc- este evident că fiecare ar vrea mai mult și crede că este mai îndreptățit să primească, doar că resursele sunt limitate.

    Și eu cred că statul ar trebui sa se implice mai mult pentru a populariza sportul de masa – adică sa încurajeze cat mai multi oameni să facă sport – dar în articol vorbim de sport de performanță care implică niste cheltuieli mii de euro lunar pentru un singur copil – iar în final, dacă acel copil nu va reuși statul a pierdut banii iar daca acel copil va reuși statul iar a pierdut banii pentru că la turneele de tenis premiile sunt individuale, nu se împart cu statul.

    Mai pe scurt, dacă în România avem în fiecare județ cate 2-3 copii buni la.un sport care ar trebui ajutați de stat înseamnă că vom avea circa 100 de copii pe țară – de pe la 6 ani până la 20 de ani sunt 15 ani, noi avem copii și de 7 ani, și de 8 ani și de 10 ani, etc. adică pentru fiecare vârstă avem 100 copii la fiecare sport – deja sunt 1500 de copii potențiali campioni la un singur sport.

    Având în vedere cate sporturi sunt, faptul că unele se joaca in echipa, deci vor fi mai mulți copii, vedem că ar fi vreo 30.000 de copii potențiali campioni care ar trebui ajutați de stat, punem cate 1500 de euro costuri pe luna de fiecare și ne iese 45 milioane de euro PE LUNA, adică 540 milioane de euro PE AN – plus alte costuri pentru cei peste 20 de ani, unde avem și acolo o grămadă de sporturi,participări la competiții etc.

    Deci da, statul ar trebui sa dea mai mult pentru sport, însă întrebarea reală este cat de mult ar trebui sa dea ?

  9. 7. Aștept și interzicerea respiratului dacă tot s-a tăiat dreptul la încălzire și apă caldă.

    • nu s-a tăiat nimic, te poți încălzi civilizat, cu electrice
      nepoluant

    • Nu prea inteleg de ce o centrala de apartament este mai poluanta decat una de bloc.
      Cea de bloc nu tot emite niste reziduuri? Nu depinde de consum?
      Consumul unei centrale de bloc ar fi mai mare deci emisiile poluante ar fi mai multe.

      Un caz concret, mama mea face caldura cu economie, la fel si majoritatea veciniilor ei, pensionari. Pe deoparte pentru ca pensia e mica si nu isi permite sa faca 23 de grade in toate camerele. Da drumul la caldura pe la final de octombrie-inceput de noiembrie (depinde de vreme). 19-20 grade sunt boiereala in comparatie cu cea a trait in comunism si anii 90 (ne-am pus centrala dupa ce a decedat incalzirea in sistem centralizat)
      Sunt cateva apartamente cu vecini mai noi si mai tineri. Nu stiu cum si ce consuma ei.
      Daca ar fi la centrala de bloc, si cateva apartamente ar vrea caldura din septembrie, si 23 de grade, nu ar fi consum mai mare al centralei de bloc si deci emisii mai multe?

      Idea asta venita de din Europa de vest, nu cred ca este aplicabila la noi unde dorim 22-23 de grade in apartamente.

    • în loc să ai 100 de puțe fumegătoare ai una singură sus de tot la înălțime

      consumul constant e optimizat, dacă fiecare face cum îi tună ține centrala închisă după cum are chef temperatura în condominium variază și cei care încălzesc trebuie să compenseze și frigul vecinilor

      nu trebuie permis să fie închisă căldura, trebuie chiar dacă nu locuiește nimeni să fie minim 18-19 grade acolo de mentenanță. cine nu își permite să vândă și să se mute

    • @TicTac: te chinui sa argumentezi…de parca ar conta.
      Surpriza, nu conteaza. Focile vor spune doar: eeee eco, curent bun, gaz rau
      Cine naiba sta sa gandeasca cum se produce si din ce acel curent?!
      Cine sta sa intrebe daca rezista partea de transport daca totul ar trece doar pe curent?!?!
      repetam: curent bun, gaz rau…si mai pune o haina pe tine

    • Eu inteleg ca centrala de bloc poate fi tot pe gaz. Nu cere nimeni sa fie electrica din electricitate produsa de @Flat pedaland la bicicleta.

      Deci ori mai multe centrale mici, ori una mare cumuland consumul (care poate fi chiar mai mare) nu e tot aia?

    • nu e tot aia

      una aruncă poluarea la 100m înălțime, 100 de centrale mici poluează la fiecare etaj

      de asemenea, diferențele de temperatură din bloc se estompează cu centrala de bloc, pe când la cele individuale dacă unii opresc lasă frig bocnă în apt. și se dezechilibrează termic condominiumul

    • Intelegi ca esti deplasat la asta cu diferențele de temperatură?

      Consum cat imi permit (nu ma intind mai mult decat imi permite plapuma MEA).

    • înțelege că traiul la comun implică anumite responsabilități. nu faci ce vrei în bloc chiar dacă e apartamentul tău. există niște norme legale, regulament al asociației și bun simț

      să ții apt. neîncălzit e nesimțire, oricum ai lua-o
      dacă nu îți permiți te muți de acolo

    • minusurile îmi confirmă teoria că românii sunt niște animale abrutizate, incapabili să trăiască la comun și pt care libertatea înseamnă să facă ce vor fără să le pese de ceilalți (vecini în cazul ăsta)

  10. Știe cineva ce guvern/parlament a introdus sporul de doctorat la salariu? E o moștenire din comunism? Pe lângă faptul că dacă intri la doctorat „la buget” ești plătit foarte bine în anii de studiu/pregătire a unei lucrări bune de maculatură în 99% din cazuri… rămâi și cu sporul ăsta la salariu pe viață…

    • @Johnnny: Haha, ma faci sa rad. Poate stii tu altceva, dar iata spre exemplu la Cluj, din contractul-cadru: „Cuantumul bursei studentului-doctorand este de 1550 lei şi poate fi modificat pentru punerea de acord cu sumele alocate prin grantul de studii doctorale, după semnarea contractului instituţional.” Se poate indexa pana la suma care reprezinta salariul minim pe economie, dar nu mai mult. Pentru banii acestia, fiind „la buget” tu trebuie sa stai in biblioteca/acasa si sa studiezi, sa scoti o lucrare in trei ani. Ca atat timp se acorda bursa. Intre timp, trebuie sa mergi la cursurile organizate de scoala doctorala, sa participi la conferinte si sa publici in revistele de specialitate. Sa vorbim documentat, zic.

    • Sunt foarte mulți care nu trec pe la universitate decât când „trebuie”… iar cercetarea și munca pentru lucrarea de doctorat se rezumă la plata unei sume de 1000-2000 euro unei persoane care să scrie efectiv lucrarea plus plata mesei de protocol pentru comisia de doctorat la final. Aproximativ 2000 lei pentru 36 luni…14-15.000 euro încasați. O afacere bună doar doctoratul în sine fără sporurile salariale ulterioare….

  11. ura, pleaca sweighofer din romania. in cativa ani o sa avem un milion de hectare de padure noi .

  12. @6 in Romania ar trebui primii 25-50 de sportivi in sporturi individuale sa fie sprijiniti prin burse si 2 cantonamente/an all inclusive(cazare-antrenor-etc). Daaaar, sunt interese mari la mijloc si mai ales delasare si prostie la nivel de minister.

  13. NOU
    #58

    Care ma lămurește și pe mine ca nu înțeleg obsesia asta cu centrala mare la bloc în loc de 10 centrale la fiecare apartament? Poluarea nu are logica, pentru ca o centrala mare va consuma și polua ca si alea mici la un loc. Iar dacă se defectează centrala mare nu mai face dus tot blocu 2 zile.

    • NOU
      #59

      Plus ca dacă stai la 7 o centrala mare trebuie sa încălzească mai multa apa deci poluează mai mult decât dacă ai avea centrala individuala la 7.

    • Ăștia cu poluarea să sugă o lămâie, că sunt grețoși!
      Lucru amestecat miroase a căcat!
      Sunt mult mai multe probleme pentru o centrală de scară /bloc decât individuale. Plecând de la proiectare, montaj, întreținere și mai ales plata corectă în funcție de cât a consumat fiecare. Asta dacă plătesc toți la timp!
      Dacă nu vrei 100 de coșuri (haha) există soluții, coș unic de scară, cu tiraj forțat. Eventual și filtru, dacă te dai așa ecologist!
      Trendul însă pleacă de la Bruxelles, și este de limitare a unor libertăți individuale. Mai ales pe partea de proprietate comună. Că la casă nu au ce îți face. Încă. O să vină cu niște taxe ceva.

      Dacă se dorește a fi ecologic, subvenții pentru înființarea de centrale termice de bloc pe pelet. Cu aprobarea unei construcții adiacente blocului unde să pună centrala și depozitul de pelet. Dar tot te lovești de plata corectă în funcție de cât a consumat fiecare.

    • Lucru amestecat miroase a căcat!

      ce vorbă stupidă
      traiul în societate presupune conlucrarea între oameni, colaborarea, înțelegerea, respectarea unor reguli

      numai la babuinii români nu se poate
      întotdeauna trebuie să se certe, să fie unii care au impresia că ceilalți îi fură, să fie unii gică contra, etc.

  14. NOU
    #62

    3. prost care nu a vândut cu 130 a pus-o la 150.

    dastia am vazut tot anul :) stiu ei ca a crescut preturile si se vand in draki :)

  15. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2675345569277312&id=100004056845076

    Toți afaceriștii ăștia de carton sunt mână în mână cu organele care ar trebui să-i verifice. De-aia nu se leagă nimeni de ei. Și cred că de-aia, eu când aud de „organe” mă duce gândul la cu totul altceva și mă apucă râsul.
    Îi verifică?
    Îi verifică o pulă!

    Totuși cine cumpara apartamentele din blocurile alea dacă nu sunt joburi. Se construiește enorm și în Timișoara, Cluj, București dar sunt orașe care au atras forța de muncă din zonele defavorizate deci există nevoia de locuințe. În orașul meu natal, Tr Severin, a început să bată vântul chiar și în centru, apartamente părăsite, o grămadă de spatii de închiriat….trist.

    →Multe apartamente stau goale. De ce? Pentru că sunt cumpărate tot de oamenii lor. Se numește spălare de bani.

    Vino în Timișoara, aici nu se construiesc palate, aici se cumpără (fură) palate adevărate, cu istorie, ba chiar și spitale retrocedate către cetățenii unei anume etnii!Și ghici de cine sunt apărați, foști procurori, foști sri-sti și alți foști transformați peste noapte în avocați!

    Exact așa se întâmplă și la Dej.
    Același primar PSD, trecut la PNL, se știe de ce, cu vreo 4 mandate și cu 2 „prieteni” printre cei mai mari, Itu Cornel este unul dintre ei. Morar știe că își datorează, în mare parte, cariera politică fraților Itu și se ferește să facă ceva care i-ar deranja pe binefacatorii săi. Construcții blocuri, învârteli din bani publici cu toate satele de pe lângă Dej etc. Orașul Dej arată ca după război, dar palatele LOR arată ca la Hollywood, să mai facă puțin în ciudă muritorilor de rând.

    Hai să nu exagerăm cu atâția bolizi de sute de mii de euro.
    Sunt câteva într-adevăr, dar atât.
    Marea majoritate sunt mașini mai vechi de 15 ani cumpărate second-hand.
    Blocuri da, sunt, dar dacă există cerere, nu e normal să existe și ofertă?
    De unde vin banii? Păi de afară, că de la Vâlcea nu, nu vin.

    →OK, „de afară”, dar de unde, mai exact? Din muncă? Din droguri? Din prostituție? În mod normal, ar trebui să intereseze pe cineva detaliile ăstea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile