Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Apropo de PORC, știu că Cristina urmărește zoso: UX-u site-uluil pe mobil (Chrome și Safari, 12pro max) e oribil – pe index tot ce pot să văd sunt doar acele poze din slider, nimic altceva.

    00
  2. In IT desi e criza de personal e foarte greu sa iti gasesti un job. Programatori disponibili sunt multi. Dar companiile cauta all-in-one. Nu acelasi lucru se intampla in alte industrii. In constructii nu angajezi un om sa faca si fundatia, si zidurile, apoi sa puna termopane, sistem electric, sistem de incalzire, de ventilatie, acoperis. Dar in IT se cauta numai ninja super eroi care sunt in stare pe acelasi salariu sa duca in spate toata compania daca e posibil.

    00
    • „Programatori disponibili sunt multi.” Poate programatori disponibili sa-si schimbe jobul, ca de programatori someri inca n-am auzit.

      00
    • Nu – e chiar simplu să găsești un job ca programator. Se angajează din anul 1 de facultate, din școlile de reconversie profesională, de peste tot. Cu extrem de puțină experiență sau chiar fără experiență, dar cu potențial. Iar mail-urile și LinkedIn-ul programatorilor cu experiență , disponibili sau nu, bubuie de oferte.
      Dacă nu reușești să fii angajat nici în condițiile astea ideale, problema e la tine.

      00
    • Am avut în octobmrie o tipă angajată în plină pandemie. La traing-uri părea de acord cu tot ce i se prezenta. Mă și miram că „uite ce reprede prinde, nici măcar nu își ia OneNotițe” ( glumă de ITist, da ? ). Până când a intrat în pâine. I-am dat un fișier zip cu un executabil, m-a sunat să îmi spună că nu i se deschide. Share screen, dădea click pe zip, se deschidea arhiva și atăt – uite, nu merge, nu se descide aplicația. Am întrebat-o ce a făcut înainte de a venit la noi, mi-a răspuns sec „păi scrie in CVu !”. Am tras semnalul de alarmă și ceilalți colegi mi-au confirmat îndoiala. A plecat ea de una singură după două luni. I-am intrebat pe ai mei cum naiba a trecut de interviu ( nu participasem, am zis că ei ( manager included ) sunt în stare și eu nu am timp de prostii ). Două luni si-a luat fata banii și timpul nostru să o învățăm. Scriu aceste rănduri după 3 ore de training astăzi, am angajat pesoană nouă, acum am participat la interviu, pare om corect. Știu, sunt un prost. Un prost obosit. Vreau vacanță.

      00
    • @Vali Uite, poti face si rubrica „Gluma zilei”.

      00
    • Full stack developeru e noul omul orchestra. Stii cate putin din fiecare si in final iese treaba de cacat. Lucrez intr-o firma americana in care se cere asta…

      00
    • Dacă în firma aia americana se cere sa iasă treaba de cacat sigur are manager roman… Ca de, în general softul produs în România e un fel de masina construita cu piese extrem de scumpe și legata cu sarma, sfoara ( cu ce a avut programatorul prin buzunare) în loc de șuruburi.

      00
    • Cred că am identificat problema, și nu cred că ține de piața muncii în IT, ci de tine.

      1. Companiile caută all-in-one – vorbim de candidatul ideal. Dacă alții vor/ pot, de ce nu?
      2. Ba, se întâmplă și în alte industrii. Dacă ești bucătar, nu faci numai fripturi, dacă ești dulgher nu faci numai fundații.
      3. Probabil că la tine salariul este demotivant.

      Să-ți dau un exemplu: eu fac testare automată. Crezi că mă plafonez să fac doar web sau doar mobile? Sau, nu cumva, fac tot ceea ce pot în materie de testare automată: back-end, front-end, test data management, test management, CI/CD integration etc?

      Duse sunt vremurile de acum 10 ani, când făceai doar UI sau doar testare, dar și tehnologiile pe care le avem acum facilitează tranziția spre ceva mai complex.

      00
    • Problema nu este ca ar cauta candidatul perfect. Toti vor candidatul ideal, si toti ajung pana la urma sa angajeze candidatul ideal, dintre cei care se prezinta la interviu :)

      Si tot asa pana nu mai sunt candidati pe piata. Pentru ca altfel stau fara om pe post si pierd bani. Simplu.

      00
    • Companiile cauta oameni care sa fie capabili sa rezolve probleme, unde probleme inseamna fie nu merge X pana la cum facem sa scalam Y fara pierderi de performanta. Si daca rezolvarea unei probleme presupune sa stii o combinatie de JavaScript/TypeScript, golang si Rust – ca si exemple aleatoare, atunci o sa caute pe unul care fie le stie pe astea sau la interviu arata ca e suficient de capabil sa invete ce-i lipseste intr-un timp foarte scurt.

      00
  3. Noul model https://www.reuters.com/world/asia-pacific/singapore-prepares-long-term-life-death-with-covid-19-2021-08-17/ Its medical experts say residents may see hundreds of deaths each year from endemic COVID-19, similar to the flu. That pragmatic approach could set an example for other countries looking to exit lockdowns

    00
  4. 6. Tăierea scârbavnicului mădular, cum se spunea și la noi, pe vremuri 😉

    00
  5. „În IT e criză de oameni și o să fie în continuare” asta recunosc că nu e glumă. Din martie până in mai, dintr-o echipă de 7 oameni, au plecat 5. Dacă înainte ce zicea managerul era lege, acum facem sedințe de ridicat moraul și alte glume răsuflate. M-a sunat personal să mă întrebe cum mă simt, care sunt „planurile mele de viitor”, chiar m-a întrebat pe șleau dacă am vre-un gând de plecare. Văd o schimbare în bine, dacă înainte nu vorbea cu mine pe teme de-astea, acum pare că îi pasă. După care mi-a refuzat o vacanță de o săptămână, că nu are cine să facă treaba. Era prima vacanță pe anul asta. Celălalt coleg în aceeași situație. A zis că dacă nu își ia vacanta, își dă demisia. Ghiciți cine a plecat în vacantă și cine a făcut treaba a trei persoane. Angajăm, interviuri, două persoane, senior și junior. Ofertă la senior refuzată, și-a găsit în altă parte. Juniorul nici nu a termilat studiile, le termină în toamnă. Managerul ne anuntă că îi facem ofertă, lasă că îl train-uim noi. Refuză și ăsta, și-a găsit ceva mai bun. Și salariile sunt mari, fără misto. În acelasi timp, în fiecare săptămână, primesc două, trei telefoane de la recrutori să mă intrebe de sănătate, tin neaparat să vorbească personal cu mine. Înainte dădeau doar mailuri cu oferte. E de rău în IT, vă confirm.

    00
    • nu știu cum reziști, sincer :D

    • Se poate, te rog, să menționezi pe ce limbaje se cauta la tine și intervalele salariale ale ofertelor pentru junior și senior?

      00
    • Si cu foamea asta de angajati, banuiesc ca tot se refuza sa angajeze remote, oameni din alte judete/regiuni.

      00
    • @rdk
      pt 3 ani experiență full stack developer (exclusiv externă) ofertele au fost între 8 și 10k lei (pe bucurești) + ceva beneficii de sănătate etc…
      într-o săptămână 8 interviuri HR, urmate de 6 interviuri tehnice și 4 oferte concrete

      00
    • @rdk, java, c, ada, php, python, ajax, wordpress ar fi de baza,dar mai sunt si altele.

      pachet salarial atractiv.

      00
    • Pai in 2005-2010 chiar asa era, te lua direct cu „mai sunt 20 ca tine la usa”. Acum multi au plecat afara, sau lucreaza remote.

      00
    • @vosidit
      dap, am patit si eu chestia aia cu „mai sunt 20 la usa”
      alte vremuri atunci, alte vremuri acuma

      plus ca mai nou au intrat firmele din vest direct in piata de aici si recruteaza pentru lucru la distanta

      00
    • Problema vine din faptul ca toti au inceput sa se tehnologizeze. Toate firmele, toate industriile, toate procesele. Mergem catre robotizare completa. Iar asta se face doar cu programatori, care sunt din ce in ce mai putini comparativ cu nevoia care creste anual. Pana una alta nu am vazut multe posturi remote, si nu multi ar accepta contractori. Semn ca inca se mai trage cat se mai poate.

      00
  6. 8. Cu ceva ani în urmă (parcă prin Afganistan), niște trupeți americani erau asistați de alții pakistanezi într-o tabără unde mai făceau sporadic schimb de gloanțe cu talibanii. În timpul unei astfel de ”lupte” se pun paki cu curul în sus și încep să se roage la Alah. Americanii au rămas stupefiați…

    00
  7. 7.Ce influenker PORC esti tu…nu tu cod de discount nu tu profitshare. A trebuit sa cumpar la pretul afisat produsele. Sper ca da scule misto Ergo.

    00
  8. La 6 nu mai bine dadeai link la https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sharia ?

    Ca e mai bine explicat decat traducerea aia din Libertatea care cine stie de unde au copiat si in care au adaugat si dramatism de jurnalism sa dea mai bine la clickbait.

    00
  9. La 3. iarasi ne-a dat Eftimie cu realitatea peste bot.
    Ma duc sa mai pun niste zahar in cafea, poate mai trece gustul amar

    00
    • Eu mă duc să mă cac, ca să treacă pe lângă vecinii de jos, în timp ce își beau cafeaua.

      00
    • Aici https://bit.ly/3xUGBVa am ieșit să iau o gură de aer pentru c-am nasu’ înfundat.
      Mai revin la anu’ și la mulți ani!

      00
    • eh, ce uita Eftimie este rezistenta taranului roman la nou. Si uita, ca deh, si-a gasit latura crestinopata, de influenta bisericii ortodoxe, care avea nevoie de prosti.
      Si eftimie uita ca in orase gasesti cismele. …

      00
    • nu stiu cu ce ne da peste bot eftimie, da’ sigur nu e realitatea.

      in prima parte ne povesteste cu patos despre obiceiurile intru cacare ale taranilor si ale orasenilor, gasind cumva ca obiceiurile tarnilor sunt superioare. uita insa ca prin aceiasi pereti ai orasenilor mai sunt si alte tevi, apa, caldura, gaze, cabluri de curent, de televiziune, de internet. chestii pe care in buna masura taranul roman le evita cu aceeasi gratie cu care le evita si pe alea de cacat. 6-1 pentru oraseni.

      in a doua parte povesteste cu acelasi patos drama traita de taranii romani in perioada comunismului. iarasi ignora cu gratie proletkultista ca si orasenii au suferit exact aceeasi drama. le-a fost luat totul, au fost dezradacinati, au fost batuti, au fost deportati. si mai uia o chestie. una mare. unul din personajele sinistre care au pus serios umarul la aceasta tragedie socio economica care a avut loc in romania comunista a fost ion iliescu. acest ion iliescu https://zoso.ro/crestinismul-claxon/ .

      in ultimul aragraf plange cu lacrimi de crocodil pe umarul taranilor. de crocodil pentru ca iarasi ignora o chestie importanta. taranii aia prosti, lenesi si betivi nu sunt tarani pentru ca stau la tara. sunt tarani pentru ca sunt prosti, lenesi si betivi. si e plin de ei si la sat si la oras, fie el urlati, brasov sau bucuresti.

      si in final mai ignora o chestie foarte importanta. frantuzul ala care iti vinde pepeni cu mana pe prohab NU e taran. si de abia aici ar fi adevarata problema a romaniei, ca inca mai are tarani stii ce zic? gen!

      stiti ce zic? adevarurile spuse pe jumatate tot minciuni sunt.. gen!

      00
    • „The truth always carries the ambiguity of the words used to express it.”

      00
  10. 8 Nu doar in armate arabe au bagat americanii bani degeaba.
    La inceputul anului 1970 s-au implicat in razboiul civil din Cambodgia, unde comunistii (celebrii „khmeri rosii” de mai tarziu) incercau sa rastoarne guvernul „democratic” (in realitate era si acolo un mic dictator).
    Asa ca americanii au trimis consilieri militari si o gramada de bani prin „Military Equipment Delivery Team, Cambodia” (MEDTC).
    Dar: „Ofițerii FANK (armata guvernamentala cambodgiana) erau în general corupți și lacomi. Includerea „soldaților-fantomă” a permis delapidări masive ale fondurilor de soldă; alocațiile de rație erau păstrate de ofițeri în timp ce oamenii lor mureau de foame; vânzarea de arme și muniții pe piața neagră (sau chiar inamicului) era un fenomen frecvent. Mai rău, nepriceperea tactică a ofițerilor FANK era la fel de comună ca și lăcomia lor.
    Lon Nol (dictatorul sprijint de americani) trecea frecvent peste capul generalilor săi și comanda operațiuni până la nivel de batalion interzicând în același timp orice fel de coordonare între armată, marină și forțele aeriene.
    Soldații de rând au luptat cu mult curaj la început, dar au fost împovărați cu solde prea mici (din care erau obligați să-și cumpere hrană și sa isi asigure asistența medicală), penuria de muniție, și echipamentul eterogen. ”
    Disperati, americanii, alaturi de sud-vietnamezi, au trimis trupe ca sa ii ajute pe cambodgienii anticomunisti, dar le-au retras dupa doar o luna de zile. Ce a urmat apoi a fost un dezastru: „Conform generalului Sak Sutsakhan, retragerea forțelor americane, după o campanie de doar 30 de zile, a creat un vid atât de mare de partea aliaților încât nici armata cambodgiană și nici cea sud-vietnameză nu au reușit să-l umple.”
    Regimul ‘democratic” cambodgian a mai supravietuit vreo cativa ani gratie bombardamentelor masive americane asupra fortelor comuniste, dar in 1974 s-a prabusit. La 1 ianuarie 1975 khmerii rosii au inconjurat capitala Phnom Penh care a cazut in mainile lor in aprilie. A urmat unul dintrre cele mai cumplite masacre din istoria omenirii continuuat cu un genocid teribil timp de cativa ani.
    Costul distractiei pentru americani? Aproape 9 miliarde de dolari, avand in vedere devalorizarea dolarului de atunci, azi e probabil ceva mai mult. https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Cambodgian

    00
  11. 8. Mie mi-a placut istoria de mic copil. Si la inceput nu reuseam sa inteleg cum reuseau unele armate mici sa bata alte armate mult mai mari, fara sa existe o diferenta mare in echipare. Dupa ce am apucat sa citesc mai mult am inteles marele „secret” – moralul. Daca soldatii nu sunt motivati sa lupte vor gasi o gramada de pretexte sa nu o faca sau chiar sa fuga.

    Legat de acest subiect Lindybeige are 2 video-uri foarte bune pe YT:
    How to get troops to attack
    https://www.youtube.com/watch?v=axY35kYud88

    Why soldiers so often do nothing in battle
    https://www.youtube.com/watch?v=QwyrgQrRjvY

    Trebuie sa aveti un pic de rabdare pt ca Lindybeige face destul de des divagatii, dar pe total e chiar interesant.

    00
  12. 4. Talpeș vroia sa spună ca avem prea putini informatori, nu informaticieni… Nu-i nimic, ii înlocuim cu inteligenta artificiala.

    Off topic. Poveste de la o persoana care a participat la teleconferinta de ieri cu ministreasa epilatoare pe tema valului 4: un spital județean dintr-un județ subdezvoltat a raportat un număr de paturi ati mai mic decât anul trecut. Doamna ministru cere explicatii si i se răspunde ca paturi exista dar numărul de medici ATI e mai mic adică nu mai sunt decât 2 care fac deja ture de 24 cu 24, unul din medici fiind pensionar… Doamna ministru continua cu întrebările : de ce nu ați cerut personal suplimentar. Răspunsul managerului a fost ca au cerut de un an și tot timpul au primit de la minister ca nu e personal disponibil. Ok, va face doamna ministru o comisie.
    Cam asa se desfășoară lupta cu pandemia. Dacă la nivel de materiale lucrurile stau cât de cât ok problema majora e la nivel de resurse umane.

    00
    • Nu inteleg de ce mai discutam acum despre cate paturi sunt la ATI pentru covid fata la anul trecut. Acum este vaccin. In afara de cazurile foarte rare care nu se pot vaccina din motive obiective, restul sa fie sanatosi.

      00
    • @tudor
      Uite-te puțin la Israel ca să înțelegi ce rost are discuția cu paturile de la ATI.

      00
    • Nu stiu la ce vrei sa ma uit legat de Israel. Ziaristii, profesionisti ca de obicei, baga in fata numarul de infectari care intr-adevar a ajuns la cifrele din ianuarie, dar numarul de morti si spitalizari e mult mai mic. Mai vedem la toamna.

      00
    • @tudor
      Dacă nu ai înțeles ce se întâmplă în Israel uite-te la americani
      https://www.politico.com/news/2021/08/17/cdc-data-booster-shots-505637
      Pe scurt: pentru planuri „violet” (asa e acum codul în Israel) trebuie sa știi pe ce te bazezi. Specificul României e ca se bazează pe mai puțin personal decât anul trecut iar actuala conducere a ministerului e chiar mai diletant decât aia de anul trecut.

      00
  13. Stai deci satul roman numai trebuie sa moara ?

    00
  14. In IT este asa zisa criza fiindca angajatorii au pretentii uriase cand dau de un candidat pe care il ducea mintea, dar angajatorul nu vrea sa mai piarda timpul sa il invete programul informatic folosit intern, vrea ca din prima zi sa stie totul si sa fie independent in activitate.

    00
    • Alta este problema de fapt, hai să explic să înțeleagă și cei din afară paradoxul cu se caută oameni, există destui dar nu se găsesc:

      În general în software există 2 tipuri de firme: firme de outsourcing și firme care au produsul/nevoile lor interne software.

      În România 90% sunt firme de outsourcing, care lucrează pentru nevoile altora de software. Iar aici, se vinde programare la KG. Efectiv la kg, doar că se numește la oră. Ai nevoie de 100 de ore de programare java/spring, aici e omul, uite factura. Ai nevoie de 300 ore programare Java/Android, aici e omul.

      Problema e că în firme de genul, concurența e din ce în ce mai acerbă și marjele de profit din ce în ce mai mici, și atunci trebuie să începi să faci combinații ca să supraviețuiești.

      Gen ce fain ar fi un om care știe și Java dar și PHP, dar și iOS. Pentru că tu îi dai lui același salar, dar îi facturezi la client munca diferit, pentru că iOS are alt preț față de PHP de ex. Dar atunci când nu ai proiect iOS, îl pui la proiecte PHP, ca să nu-i dai salariul degeaba până-i găsești alt proiect.

      Sau dacă ai 3-4 proiecte, dar unul din ele plătește triplu din diverse cauze (startup cu bani și deadline strict de ex), oamenii să știe mai multe skilluri ca să muți cât mai mulți posibil în proiectul rentabil.

      Și atunci de-aici ‘e greu de găsit oameni’ pentru că ei vor oameni care să știe de toate și orice, ca să poată fi mutați oricând ca niște vite acolo unde carnea e mai scumpă la momentul respectiv. Dacă azi carne de cal am prins contract, îi transformăm în cai. Dacă mâine e vita, să se poată transforma în vită.

      Pentru că ăsta e modelul de business al unei firme de outsourcing, eu zic nesustenabil pe termen lung pentru că tot timpul se vor găsi oameni mai ieftini sau poate mai capabili altundeva și clienții vor pleca. Dacă tot ce ai de oferit este dezvoltare la kg.

      La fel, nu e bine nici pentru programator pe termen lung, poate doar la început de carieră este foarte benefic că înveți lucruri multe repede, dar pe termen lung dacă tot sari așa de la una la alta ajungi mediocru în toate tehnologiile (și te bați cu indienii) și ajungi expert în nimic, iar expertiza în ceva specific în IT se plătește stratosferic față de medicritatea în 100 de limbaje.

      Evident, și aici, e un spectru, adică nu toate firmele de outsourcing sunt la fel. Unele știu de problemele astea și încearcă să aibă oameni cât mai buni pe nișa lor, ca să poată vinde expertiză care e mai scumpă. Dar sunt și care n-au treabă și merg în continuare pe modelul la kg.

      00
    • @manu, edited<<'expertiza în ceva specific în (insert domain here) se plătește stratosferic față de medicritatea în (inserted domain)' wow =)) programatorii in mare nu-s cu nimic mai cu motz decat doctorii sau alte meserii unde poti face bani buni. ai perfecta dreptate cu 'programare la kilogram' iar daca te ganesti la un salariu de ~2000e nu e nimic diferit fata de un salariu din vest (poate mai mic datorita taxelor si per total) btw e amuzant ca 2000e reprezinta bogatie in romania, sa nu uitam ca acesti 'robotei' care robotesc la patronul (uneori daca nu foarte des, strain) sunt platiti in lei, deci la finele anului castiga mai putin decat un 'vestic' bine, poate mai bine daca ne gandim ca vesticul e posibil sa aiba un cost al trailui mai ridicat(asta in general datorita chiriei/ costului pe mp, pentru ca in rest nimic nu e cu mult mai scump)

      00
    • @NIX Ai dreptate teoretic în faza cu doctorii, dar e o mică diferență: scalabilitatea.

      Un doctor nu poate face mai mult de un număr fix de operații pe zi, pentru că are doar 24 de ore la dispoziție.

      Însă ce face un programator poate fi implementat și folosit la scară largă. Unul dintre puținele domenii în care se poate face asta. Poate în proiectare și cercetare să mai ai scalabilitate, adică proiectezi un produs, să zicem o mașină, și produci 1 milion din mașinile alea.

      Și da, cu 2000 de euro nu ești bogat, e doar o iluzie, în US 24k pe an încă nu știu dacă ești peste pragul sărăciei.

      Dar în România (încă) o duci totuși bine cu banii ăia, hai să nu ne plângem că ar fi penibil.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.