Știrile zilei – 19 aprilie 2023

  1. Oraș . Brunetă . Casă . Castel . Oraș . Oraș . Apus . Pistrui . Blondă . Blondă
  2. Succese cu PNRR
  3. Firma care a făcut podul din Neamț a dat în judecată ISC
  4. Cam așa: dacă avem grâu ieftin, de ce nu avem pâine ieftină?
  5. O să facem semiconductori în România
  6. Americanii nu vor deloc să angajeze mexicani
  7. Feminismul primește o lovitură amuzantă
  8. Nu trebuie să stea la pârnaie, dar 2.000 lei amendă ustură
  9. Fox News n-a vrut să meargă la proces
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. 7. Cand a calcat stramb cu Calin Goia, nu il cunoscuse inca pe Iisus. Doamne-ajuta cu brainwashing-ul si zeciuiala, pocaitii se pricep de minune la asta.

    Indecis. Tu ce zici?6366
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1443
    • Fiecare este liber sa-si traiasca viata asa cum considera de cuviinta. Ca parinte de doi copii consider ca este datoria mea sa le transmit lor toate invataturile si concluziile pe care eu le-am tras in viata asta astfel incat sa poata sa-si ia singuri propriile decizii. Bune sau proaste dar in totala cunostinta de cauza. Sa ajungi sa-ti izolezi copiii de lumea reala doar pentru ca tu ca parinte ai ceva probleme la mansarda este mai mult decat grersit fata de ei.
      Am un bun prieten ungur din “ungurime”. Nici un strop de roman in ADN. Cei trei copii pe care ii are cunosc la perfectie limba romana, maghiara si germana. La intrebarea mea aroganta: “cum bah, voi primii in Transilvania, stiti limba romana? Ati inebunit?” omul mi a raspuns sincer si dezarmant de frumos:” sa-mi condam pruncii la izolare intr-o zona subdezvoltata ar insemna sa-I abandonez intr-o inchisoare. Lasa-I sa cunoasca, sa stie, sa vada, sa se informeze si sa-si ia singuri deciziile departe de politica si sabloane. Copiii trebuie sa invete sa fie liberi, nu cum am fost noi”

      partea cu feminitatea care insemana cratita si rufe spune multe despre ce a inteles duduia despre viata si mediul inconjurator

      Comentariu apreciat.491
    • Tu cum calci?

      176
    • Amu, eu zic sa ne domolim…
      Tipa nu o zis ca inseala , ca ia barbatii altora sau ca se imbata si se drogheaza pe banii copiilor. Ca l-o avut pe VOltaj ca partener de pat…ok..dar si cu acela, o fost pe vremea cand erau amandoi singuri…
      Iar cu brainwashing-ul si cu zeciuiala …Tipa a spus ca nu face parte din nici o biserica..
      Chiar admitand ca face parte…de cand o intereseaza pe Deea ce face Dana cu banii ei…i-o cerut Dana vreun colt de paine ?
      + ca zeciuiala nu e obligatorie

      Comentariu apreciat.398
    • Bai, io zic sa nu ii mai plangeti de mila, la mine in sat are magazin unde vinde bombonele cu 30 de lei cutia si alte dulciuri la preturi exorbitante. Intre doua spalari de rufe, e mare patroana.

      E o pocaita capitalista, nu vad cum e asta o lovitura data feminismului.

      Citatul complet este urmatorul:

      „Vreau să spăl rufe oricât de patetic sună pentru altele. Mie îmi place chestia asta, îmi place să fac pâine, să mă ocup de afacerea mea şi de copiii mei”

      Comentariu apreciat.492
    • Deea, dacă te informai, ai fi aflat că tocmai despre asta e creștinismul, să îți schimbi stilul toxic de viață, în general lumea te etichetează ca prost,/oaie și te compară cu restul proștilor creștini dacă zici că ești creștin. Și ce îi face pe pocăiți să fie sub alte credințe? de la mine au un plus pt că botează oamenii când au 18 ani, nu când sunt mici, zeciuiala aia, ia-o ca pe niște bani pt care-i dai când ai un hobby, dacă mergi mereu la club, trebuie să cotizezi, pt antrenor, pt comfort, pentru locație, etc.

      Indecis. Tu ce zici?1816
    • @deea, daca cineva da zeciuiala, da din bugetul propriu, nu din al tau si nici din cel al statului (adica banii tuturor). Nu cred ca Dana Nalbaru a fost/este obligata sa faca acest gest, ci este o alegere personala.

      168
    • @Rumbu , de ce sa i-ai plange de mila ?
      E o femeie ca oricare alta, cu patru copii…si daca ar sta acasa e de apreciat, daca asta vrea ea.
      Faptul ca are o afacere: good to her…o gasit nisa, face marketing bun( de vreme ce se vinde )..un capitalist ca oricare altul..

      108
    • Make no mistake, asta e si PR stunt cumva. Ca la oricare secta sanatoasa, si la pocaiti trebuie sa mergi la racolat. Ca doar nu voiai sa spuna „nu-mi placea in lumina reflectoarelor, m-am retras din viata publica”.

      Problema nu e ce face in viata privata sau cati bani da, problema apare cand apare pe la podcasturi si povesteste chestii. Atunci sa-mi fie cu iertare, pot sa comentez de ea si sa judec cat ci cum vreau.

      197
    • Alex -> târnăcopul lui Dumnezeu

      10
    • @Costin, Daca urmareai episodul observai ca tipa nu mentioneaza nici o secta, nici o biserica , nimic…
      In plus, nu mi se pare ca a fost la nu stiu cate televiziuni si a dat interviuri : mergeti acolo sau dincolo

      Tu poti judeca si comenta cum vrei, dar nimeni nu te obliga sa urmaresti podcastul cu ea sau sa urmezi exemplul sau dai bani…
      Sa comentezi- e o tara libera..fa-ti de cap !

      68
    • Feminismul și libertatea despre care tot vorbesc feministe fix asta spune: fiecare poate fi ce vrea să fie. Nu trebuie să le aplicăm un șablon forțat.

      Dacă acelor femei AUR le place ceva, de ce încercăm să le convingem de opus?

      De vreo 10 ani în lume parcă a dispărut noțiunea de „fiecare cu alegerea lui”.

      110
    • Cred că confundați ‘pocăiții’ cu martorii lui iehova și mormonii.

      Ăia au literalmente cote la adus membrii noi, ca un MLM. Și chiar sunt organizați ca un MLM, extrem de centralizat și piramidal.

      La pocăiți sunt biserici și bisericuțe, unele sub cult, unele nu, nu există nici o regulă generală sau ierarhie generală neaparat.

      Culmea că din cauza asta unii dinăuntru sunt ofticați că nu e totul frumos uniformizat și controlat cum erau în vremurile bune, dar eu zic că e mai bine așa, biserica trebuie să fie o comunitate locală nu ditamai organizația mamut.

      43
  2. Poate face Coloja un articol ceva. Asta e deja a treia tipa cu tinereti agitate care se pocaieste sau o da in bisericeli. Eu mai am doua in cercul de prieteni, „fete bune” de o ardeau dansatoare prin Ibiza si apoi numai excursii prin Dubai cand a inceput sa fie la moda. Rupeau cluburile si fotbalistii si acum daca ma uit pe FB e un cringe fest total de bisericeli, naframa in cap, poze cu familia la port traditional, samd.

    Comentariu apreciat.8818
    • Pentru ca dupa 30-35 de ani nimeni nu te mai baga in seama, ca nu prea mai ai ce oferi, indiferent cat botox si plastic bagi in tine. E doar un vid existential care trebuie umplut. Si nu-ti ramane altceva decat pocairea, naframa si cautarea unui sens in statutul de gospodina, cu pildele lui Iisus mantuitorul in orice conversatie. Beauty fades, dumb is forever, vorba lui Judy.

      Comentariu apreciat.7832
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1745
    • Când aveam vreo 10-11 ani am fost într-o excursie cu bunicii prin nordul Moldovei. La intrarea într-o biserică ceva babă a început să urle la mine că-s cu pantaloni scurți (adică deasupra genunchiului, nu erau scurți de tot) și se gândesc bărbații la prostii din cauza mea. Nu mai țin minte cuvintele cu care s-au certat bunică-mea și baba bisericoasă. Dar țin minte că la urmă bunică-mea i-a zis ceva de genul: se vede că ai fost c**vă în tinerețe, că numai astea ajung așa habotnice.
      Nu mai știu ce autor francez am citit cândva (Balzac sau Dumas, că nu mă lansez la chestii mai de profunzime), dar și pe acolo era ceva citat similar cu fetele vesele care se agață de Biblie când îmbătrânesc.

      Nu prea înțeleg de ce zice Zoso de feminism. N-am urmărit-o îndeaproape, dar Dana Nălbaru e ultima persoană la care aș merge cu probleme de egalitate între sexe.

      Dacă se decide Lorena Lupu să se călugărească, atunci să mă chemați, că acolo chiar ar fi ceva extraordinar.

      Comentariu apreciat.291
    • @Phaff, din punctul meu de vedere, este o mare diferență să nu te deranjeze dacă mori mâine și să-ți dorești cu tărie să mori mâine.

      Prima situație poate implica îndeplinirea unor dorințe, împlinirea în viață (indiferent ce înseamnă asta pt fiecare în parte), uneori înțelepciune, uneori fatalism, etc.

      A doua situație înseamnă de cele mai multe ori, dar nu musai, depresie sau boală terminală/puternic dizabilitantă sau dureri insuportabile sau bătrânețe dizabilitantă, etc.

      Nu m-ar deranja foarte tare dacă aș muri mâine. Dar asta nu înseamnă că am cea mai vagă intenție/dorință ca diseară să iau dintr-un hap cele aproape 2 cutii de xanax care mi-au rămas după tratament.

      130
    • @AB

      din punctul meu de vedere, este o mare diferență să nu te deranjeze dacă mori mâine și să-ți dorești cu tărie să mori mâine.

      Nu se deosebesc.
      De fapt, dacă chiar vrei să faci o psihanaliză cap-coadă, cu psihiatria lângă, toate lucrurile se pot explica cu dorința morții.

      De ce medicii iau mită? Pentru că vor să vadă oamenii cum se chinuie, cum mor.
      De ce, politic, se face totul pentru clientelă și membrii de familie ai politicianului x, y, z? Pentru că vor să trăiască în jurul celor care vor să-i vadă morți.
      De ce, dpdv al businessului, vrem să înșelăm, să plătim puțin, să diluăm calitativ, să tragem tunuri? Pentru că vrem să-i vedem pe alții morți.
      De ce securiștii, milițienii, magistratii și altii se consideră superiori „pulimii”? Pentru că nu ar fi nicio problemă dacă „pulimea” moare pe capete, câtă vreme ei rămân în viață, cu beizadelile lor.
      De ce a chemat iliescu minerii să le spargă craniile „golanilor”? Pentru că a vrut să-i vadă distruși pe viața, omorâți.
      De ce ceaușescu a dat ordin să se tragă în lume? Fiindcă nu îl interesa câți vor muri, câtă vreme mureau.
      De ce securiștii sunt cum sunt? Pentru că le place să-i chinuie pe oameni, să-i omoare, încet sau rapid, nu contează.

      De ce pesediștii țin cu rușii & chinezii?
      Pentru că, în sinea lor, vor să-i omoare pe restul, după ce le distrug viețile în canal.

      Nu m-ar deranja foarte tare dacă aș muri mâine. Dar asta nu înseamnă că am cea mai vagă intenție/dorință ca diseară să iau dintr-un hap cele aproape 2 cutii de xanax care mi-au rămas după tratament.

      Ba da, deja ai ajuns la punctul de turnură în viață și vrei să mori.
      Chiar dacă nu te-ar deranja și nu lucrezi activ direct la asta (exemplul cu xanax), lucrezi activ indirect: conduci mașina mai în zigzag și mergi în depășiri, mergi pe stradă în zonele unde ți-ar putea cădea o țiglă în cap, mergi în zone unde sunt câini vagabonzi care te-ar sfâșia, te iei la ceartă la protest cu niște unii îmbrăcați în armură, batoane, gaze lacrimogene & scuturi, te împrumuți la bancă știind bine că poți rămâne pe stradă să mori ca un câine, te împrumuți la bancă pe 30 de ani & îmbătrânești/te îmbolnăvești cu teama-grija să plătești înapoi datoria+dobânda, mergi în drumeții pe munte în speranța că vei aluneca & mori căzând în cap, te dai cu schiurile pe zăpadă sperând că te împiedici și-ți creezi hemoragie internă, te dai cu patinele pe gheață fiindcă vrei să cazi & să-ți rupi oasele poate să rămâi paralizat, muncești în Spania sau Italia la cules căpșuni fiindcă speri să mori din cauza fierbințelii soarelui, pupi moaște & te rogi la icoane reprezentând moartea fiindcă vrei să ajungi acolo… și așa mai departe.

      Pot continua dar cred că tu, alții & cei care mi-au dat mânuțe roșii ați priceput foarte bine ce am scris aici.

      De ce „ne place” așa cum suntem?
      Pentru că ne-am resemnat și așteptăm, pasivi, să murim; chiar dacă nu veți recunoaște asta.

      410
    • @Costin:

      Poate face Coloja un articol ceva. Asta e deja a treia tipa cu tinereti agitate care se pocaieste sau o da in bisericeli.

      Din punctul meu de vedere explicația e simplă: cu cât mai zbuciumată a fost viața cuiva, cu atât a făcut mai multe lucruri antisociale sau transgresive la care societatea a mârâit. Și societatea nu uită. De la 30 încolo nu doar că nu mai ai timp și energie să le faci, dar până și celor care te susțineau până atunci începe să li se pară bizar că nu te-ai oprit. Imaginați-vă tipa de 40+ cu fustă mini dansând pe bar într-un club populat în proporție de 95% de oameni de 20+ și cam pe-acolo e ideea.
      Așa că începi să rămâi fără opțiuni de la 30 încolo. Mai ales femeile. Societatea nu condamnă bărbații de 50 care fac lucruri transgresive așa cum condamnă femeile care fac același lucru. Se pun etichete, societatea ține minte, apar poze cu tine de demult în ipostaze care atunci ți se păreau OK. Mai nasol – toți cei de vârsta ta s-au căsătorit. Dacă s-au căsătorit (sau mai au și copii) nu mai au timp de tine. Au job, au un copil sau doi de crescut. Îi vezi de trei ori pe an și atunci vorbesc tot despre job și familie.
      De la 35-40 încolo există extrem de puține grupuri sociale care te mai acceptă cu trecutul tău indiferent cum ar fi el. Pariul sigur e pe grupurile religioase. Cu cât mai conservatoare cu atât mai bine: Oastea Domnului, penticostali, musulmani. Zic ”cu cât mai conservatoare cu atât mai bine” pentru că în ele, odată intrat și spălat de păcate, e cam tabu să te arate cineva din nou cu degetul. Zero risc să ți se aducă trecutul la mitraliat. Desigur – apartenența la grupuri sociale de acest gen vine cu un preț: dedicare totală, viață tabula rasa, reguli stricte. Însă când regretul unei vieți aprinse plus pericolul ca aceea să iasă în viitor în prim-plan când te aștepți mai puțin îți dau târcoale, ”tabula rasa” nu sună chiar așa nasol. Te convertești, începi din nou, ai o nouă șansă la viață. Și – mai important – nu mai ești singur(ă) ci ai un grup social gata să te ajute la nevoie ori să îți ridice moralul.
      Mai demult se vindeau indulgențe pe timpul Inchiziței și era mai simplu.

      173
    • @dl Coloja, dacă tot sunteți prin zonă, vă rog frumos să-mi confirmați sau infirmați dacă indiferență= dorință, (apropos de discuția mea cu Phaff), ca să știu dacă-mi văd de propășire sau mă apuc să dau de lucru vreunui coleg al dumneavoastră.
      Mulțumesc!

      01
  3. Comerciantii vor taia din preturi si din profitul frumos pe care il fac acum doar cand cererea/consumul va scadea.
    Valabil si pentru bunuri de stricta ncesitate.
    Daca mergem si umplem cosul si apoi aruncam 30% din mancare, ne plangem degeaba de preturi.

    Comentariu apreciat.759
    • Da bre. Pentru ca iti permiti sa nu mai cumperi mancare pt tine si copii deoarece piata se autoregleaza singura, fara sa fie nevoie de o strategie fiscala făcută cu cap, si fara sa fie nevoie de instititii functionala care sa rezolve situatii de manipulare a preturilor.

      Mai ai si alte prostii libertariene de impartasit despre cum consumatorul e de vina pt cartelurile dintre producatori dar si distribuitori care se inteleg la pret, si de incompetenta statului roman care incurajeaza acest fenomen prin incompetenta institutionala, coruptie si strategii fiscale imbecile?

      Comentariu apreciat.5215
    • Daca atat ai inteles tu din ce am scris acolo.. sau poate doar aveai o defulare de facut si te-ai nimerit aici..
      Nu-i nimic, mai repetam. Cu tot cu argumentele tale, valide de altfel: singurul mod in care vor scadea preturile in aceasta economie cartelizata, parazitata de statul roman, etc etc este prin reducerea consumului/cererii.
      Aplicabil si la alimentele de baza, prin eliminarea risipei.

      Indecis. Tu ce zici?1713
    • Iar eu repet ce am zis. Risipa nu este un argument. Se risipea si înainte. Se risipește doar in cele câteva orașe unde poți avea un venit decent. România nu e București sau alte câteva orașe unde poți lucra in IT sau chestii conexe si nu e nevoie sa trăiești de azi pe mâine. Altfel, ce sa arunci când frigiderul e gol? Dacă îl ai si pe ăla. Mai ieși din bula ca sa vezi ca in România se trăiește foarte prost, si nimic nu se arunca.

      Altfel, si in Vest se risipește. Dar, mâncarea costa la fel sau mai puțin decat in România. Asta deși salariile sunt mult mai mari. De ce?

      212
    • @Ioan
      În vest este altfel pentru ca in vest oamenii cumpăra mai degraba de la furnizorii locali decât produse din import.
      Furnizorii locali sunt mulți și între ei este concurență.

      Pentru ca se cumpăra mult produse locale și între furnizori este concurență acele afaceri s-au dezvoltat și pot oferi preturi bune, uneori prin magazine proprii.

      În România se cumpăra multe produse din import și se cumpăra în general de la supermarket.
      Pentru ca se cumpăra puține lucruri produse din România acestea vor fi produse în cantități mici, deci prețul pe unitate va fi mai mare decât pentru produsul comparabil din import.

      Pentru ca se cumpăra majoritar de la supermarket atunci supermarketurile pot pune ce preturi doresc.

      Cu cât produci mai mult poți produce mai ieftin pe unitatea de produs.
      Cu cât ai mai multe fabrici care fac același produs și vând direct clientului prin magazine mici va exista o concurență pentru clienti care va fi buna pentru client.

      Un exemplu clasic- laptele.
      Periodic apar reportaje în care ii plângem pe fermierii care vând laptele la poarta fermei cu 1,5 – 1,8 lei iar în supermarket ajunge la 9 lei.

      Întrebarea logica este de ce nu vând fermierii laptele cu 5 lei direct în piața?
      Răspunsul este complicat și nu ne place sa îl auzim.
      Pe de o parte pentru a vinde laptele trebuie sa îl transporți, sa îl depozitezi, sa ai salariați care sa îl vândă etc, astfel ca prețul final pentru clienți va fi mult mai mare decât prețul la poarta fermei, mai ales ca oamenii prefera sa cumpere din supermarket.

      Pe de alta parte orașul în care locuiesc este reședință de județ și are multe supermarketuri dar și mici magazine.
      Exista in multe locuri dozatoare de lapte unde poți cumpăra lapte adus direct de la ferma cu 5 lei litrul – deci nu 9-10 lei ca în supermarket.

      Ați crede ca toți oamenii cumpăra lapte de la aceste dozatoare iar în supermarket laptele se strica – doar cu pur și simplu nu este asa, oamenii se revolta seara de prețul laptelui iar dimineața merg tot la supermarket ca să îl cumpere.

      Dacă oricare din voi ați avea un supermarket unde ați vinde laptele cu 10 lei și oamenii il cumpăra- câți ați scădea prețul?????

      98
    • In Suedia, la supermarket, 2 litri de lapte 3% brand name, fara lactoza, ma costa vreo 9 lei (20 sek).

      In Romania, contractele cu distribuitorii se semneaza pe considerente de prietenii, pile, interese, nu din considerente de pret, calitate, tara de origine. Acesta este unul dintre motive pt preturile mari.

      Local, producatorii nu se asociaza pt a garanta anumite cantitati pt un produs pe tot parcursul anului, nu investesc in depozite, refrigerare, utilaje, etc pt a fi competitivi. Si nici nu vor sa plateasca consultanta pt a convinge pe cineva sa le preia productia. De aia nu sunt preluați de lanțurile de supermarketuri. Pt ca nimeni nu e interesat sa faca contracte cu 10 producatori mici pt 1000 de tone de rosii, distribuite pe 12 luni, si 30 localitati pentru ca apoi sa nimic, pt ca nu exista nici capacitate de productie, nici solutii de depozitare. S-a cules, si 2 săptămâni mai tarziu, s-au stricat.

      Iar statul nu verifica pt ca este in interesul sau sa colecteze tva pt preturi umflate cu pompa.

      Si fonduri europene nu sunt absorbite pt ca la minister habar nu au sa porneasca un pc, iar in agricultura si zootehnie aproape tot ce e profitabil, e controlat de politicienii burtoși.

      160
    • @Ioan
      Înțeleg perfect ce spui – tu vrei ca statul sa intervină în piața libera și sa îți scada prețul la lapte în supermarket.

      Problema este ca și în supermarket brandurile proprii (Pilos la Lidl și Țara mea în Kaufland) costa tot 5 lei litrul – doar Napolact, Albalact, Zuzu etc costa 9-10 lei/l.

      Dacă laptele pleacă crud de la poarta fermei cu 1,5 – 1,8 lei/l probabil realizezi ca sunt niște costuri de transport, ambalare, pasteurizare etc astfel ca un preț de 5 lei/l este rezonabil

      Deci este lapte mai scump sau mai ieftin – ce ar putea face statul daca oamenii cumpăra si lapte scump si lapte ieftin ??
      Dacă nimeni nu ar cumpăra laptele la 10 lei/l acele firme ar scădea prețul deci atâta timp cât vezi acel lapte la acel preț înseamnă că pentru clienți prețul este ok.

      83
  4. Am zburat acum doua saptamani cu wizzu. Pilot Mihai Sturzu. Trece timpul…

    Comentariu apreciat.621
    • După aterizare și aplauze, în loc de ,, pilotul Mihai Sturzu vă mulțumește pentru berea și sandvișurile cumpărate,, o să se se audă ,, gașca mea nu poate să stea liniștită…,,
      Acolo să vezi aplauze.

      190
  5. > This settlement reflects FOX’s continued commitment to the highest journalistic standards. We are hopeful that our decision to resolve this dispute with Dominion amicably, instead of the acrimony of a divisive trial, allows the country to move forward from these issues.

    Meeama cum e asta. Nici aia de-i scriau textele lui nicu nu erau atat de versati in doublespeak.

    222
    • Ar fi interesant de vazut ce zice Dominion care a jurat pe rosu ca are dovezi care-i pot aduce 1,5 miliarde ca suma compensatorie. Crezi ca s-au inteles la 1 miliard? La 500 de milioane? La 50 de milioane?

      55
    • 787,5 milioane

      90
    • „Fox a recunoscut că a spus minciuni despre Dominion care au provocat daune enorme companiei mele, angajaților și clienților noștri”, a declarat directorul general al Dominion, John Poulos.

      70
  6. La punctul 4 poate mai meditezi:
    https://adevarul.ro/economie/romania-are-cea-mai-ieftina-paine-din-uniunea-2115015.html
    Si, chiar daca articolul este de anul trecut, situatia este aceeasi de multi ani de zile. Ne batem cu bulgarii pentru cea mai ieftina paine de multi ani. Daca s-ar ieftini cu 1 leu/kg painea, despre ce economii vorbim? Cati sunt care consuma paine cu kilogramele pe zi, in asa fel incat economia la bugetul familiei sa fie substantiala?
    Genul asta de stire este din aceeasi categorie cu toate fumigenele aruncate ca sa va arate ca guvernul se preocupa de bunastarea voastra. Intre timp, mai angajeaza 2-3000 de bugetari si se mai imprumuta de 3-4 miliarde pe luna.

    Indecis. Tu ce zici?930
    • @georgel007

      Acum pune în calcul salariile și PPP-ul.
      Hai, nu te rușina, că-ți explic eu: prețul acela e prețul economic (nu calitativ), de materie primă. Adică, nu au luat în calcul toate cheltuielile totale (normativele de timp, muncă, transport, adaos comercial, comisioane, taxă a/b/c, inflație inertă ș.a.m.d.).

      Dintr-o dată, „1 leul” tău nu mai e 1 leu, nici calitativ (e econom), nici de PPP.

      Dar na – „Statistici, mega statistici & minciuni”, du-te și soarbe-ți Nechezolul de dimineață.

      Indecis. Tu ce zici?219
    • Cea mai proasta (ingrediente de slava calitate) și cea mai mică (gramaj) pâine din Europa. E importantă distincția.

      81
  7. NOU
    #39

    5. asta e o sansa imensa pentru cine are cap sa investeasca in asa ceva. Cum ar fi daca in acum in parlamentul Romaniei ar fi chemati ministrul educatiei si cel al comunicatiilor pentu a vedea ce putem facem pentru a pregati specialisti in domeniu? Taiwanul a facut la fel in anii 50, mai intai au bagat in facultati cursuri despre producererea semiconductorilor, apoi s-au apucat de treaba. Nu au devenit specialisti peste noapte.

    Comentariu apreciat.330
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1036
    • NOU
      #41

      @Phraff, vezi ca delirezi gratuit. Am pus doar in vedere ca Romania, asa cum e ea, are sansa sa se bage pe felie intr-un domeniu despre care se stie ca se va dezvolta si mai mult in Europa. Important e sa nu ratezi cu foarte mult startul.

      162
    • nu e pentru noi
      la noi chestii de astea se lovesc inevitabil de „mie ce-mi iese”
      Zona unde nici măcar nu sunt flexibili, sa accepte sa le iasă in timp , no… lor ACUM trebuie sa le iasă, nu dau ei vrabia din mână pentru cioara de pe gard

      101
    • @MăFerescDeCiumă

      vezi ca delirezi gratuit.
      Am pus doar in vedere ca Romania, asa cum e ea, are sansa sa se bage pe felie intr-un domeniu despre care se stie ca se va dezvolta si mai mult in Europa.

      Eu: Europa nu și-a dezvoltat & nu o să-și dezvolte vreodată industria semiconductoare & tehnologică, fiindcă a, b, c, d
      Tu: Delirezi pentru că așa mi-au spus niemții, francezii, rușii, chinezii în niște articole, videoclipuri…

      Îmi cer scuze, față de mine, că mi-am irosit timpul cu tine. Poate restul vor înțelege ceea ce e de înțeles.

      225
    • @Phaff
      ASML, SAP, Linux, Siemens, Dassault, T-Systems

      181
    • Europa este relativ in urma ca producție, nu și ca tehnologie și know-how pt ca o serie de companii au pariat calul greșit. Nu are nicio legătura cu SUA, care la rândul ei, e mult in urma Taiwanului si a Coreei de Sud ca producție de semiconductori de ultima generație.

      De exemplu, Phillips e cofondator TSMC, și ASML. Ulterior și-a vândut participația.

      TSMC este cel mai mare producător de semiconductoare din lume. ASML este cel mai mare producător de hardware necesar pt cercetare și producție de semiconductoare.

      Patentii pt diverse tehnologii de semiconductori sunt deținute virtual exclusiv de companii americane si europene.

      Hai sa învățam cum funcționează piata înainte sa comentam comunist despre tehnologie.

      220
    • NOU
      #46

      @Phraff – cand doi sau mai multi iti zic ca esti prost….te prinzi tu sau nu

      72
    • NOU
      #47

      @Phaff
      Strict referitor la ”jucăriile cerebrale” din Europa, ASML Holding din Olanda este vârful absolut al tehnologiei semiconductorilor (ei construiesc mașinile de litografie). ASML folosește optica de la Carl Zeiss AG din Germania (mai exact, din Jena, care a făcut parte din DDR). Fără ASML, legea lui Moore s-ar fi plafonat acum vreo 10 ani, n-ar mai fi fost posibile miniaturizarea și eficiența actuale.

      90
    • Intrebati-l pe Burduja de ce nu aproba PNRR pentru microelectronica.

      20
  8. 5 Semiconductorii din RO sunt aia care verifica biletele in semitrenuri ?

    Comentariu apreciat.581
  9. @Phaff: Ai fost in vreo alta tara din Europa sa te uiti si tu la raft si sa vezi cat costa painea? Din ce tara din UE vrei poza cu raftul de paine, ca sa vorbim la modul concret? Asta cu salariul imi scapa, ar trebui ca preturile sa fie direct proportionale cu raportul dintre salariul UE si salariul din Romania? Vrei sa facem si raportul la numarul de bugetari cu media UE, sau iti e frica sa nu ramai somer?
    In rest, ce conspiratii ai mai vazut in dimineata asta in afara de statistici mincinoase? S-a dat drumul la tunelul ala de sub munti?

    314
  10. Asta cu painea si uleiul ma fac si eu ca nu o inteleg. Fermierii romani se plang ca vin cereale ieftine din Ucraina, dar eu tot 10 lei platesc pe o paine (fata de 6 cat era acum 1 an). Si asta cu reglarea cererii cu oferta incetati, nu functioneaza la produse de stricta necesitate unde e cartel. Nu e ca brusc nu mai mananc paine ca e scumpa, renunt la iesit in oras si altele, dar astea la astea necesare ar trebui sa isi faca treaba anpc-ul si consiliul concurentei.

    192
    • Cate kg de paine ai aruncat in ultimele 30 zile?

      223
    • @ Marius – zero, intr-un an, nu o luna.
      Cumpăram exact necesarul, când rar se mai usucă cate un rest de pâine îl punem in cuptor la uscat si facem pesmet cu mojarul
      Mai degrabă se arunca mâncarea decât pâinea, sunt produse foarte perisabile, produsele din carne nu știu cum le fac acum dar e foarte riscant sa le ții in frigider mai mult de 2 zile, prind miros indiferent cum încerci sa le păstrezi.

      130
    • Vorbim de fermierii care vand la poarta la suprapret ca “nu stii cata munca e” sau de intermediarii care vor sa te arda la pret oricand?
      romanu e pus pe dat bumul, chiar si la paine si ulei.

      110
    • Nu am aruncat deloc paine. Cumpar proaspata. Nu imi place la punga. Painea cantareste 1.5 kg, si tine vreo 5 zile pana sa se usuce.

      Si coata 17 sek (adica 8 lei).

      In Romania, pana seara, painea era deja uscata, si se faramita ingrozitor. Mai erau ceva brutarii obscure in Bucuresti, unde painea e mai ok, tine o zi-doua, si nu se descompune cand dai sa o tai, dar ca orice paine romaneasca facuta dupa retete comuniste, 50% din ea e aer.

      93
    • @Valentin

      Carnea se strica pt ca stat cateva zile bune (sau o saptamana) in depozit, pe drum si apoi in magazin in momentul in care tu o cumperi. Aditional, fata de magazin, unde se mai curata, cat de cât, frigiderele noastre sunt contaminate cu diverse bacterii si mucegaiuri daca nu sunt igienizate saptamanal.

      00
    • Pesmet la mojar… artizanal faci? ca altfel as folosi un chopper, blender, de-astea.

      10
    • @ Ioan nu știu ce sa zic, nu e problema cu igiena, poate din cauza ca sunt mai multe produse in frigider.. am pus si dispozitive de absorbție a mirosurilor si umezelii , cărbune, pungi vidate, tot aia, la carne mai e cum e dar mezelurile si pastrama nu se păstrează, ori se fac zgârci ori se strica, dar imediat, la unele sortimente chiar după o zi , pe care acum le evit.
      @ Miriam da, artizanal, oricum nu fac des, maxim o data pe luna

      00
  11. 8. Trista lipsa de profesionalism (ahahahaha, da, stiu) -> „suspectului nu i s-au adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută”
    Astept reactia Sindicatului Sufletului cu privire la pregatirea extrem de buna a agentilor incat nu au fost in stare sa faca actele cum trebuie unui l@b@giu din Gara de N. Adica au mers pe indignarea cu „ultraj” si atat.

    Apoi sa publice si cate reclamatii au fost facute in Gara de N cu privire la asemenea agresiuni. Ca acum s-a nimerit sa fie o politista, la fetele si parintii acestora li se spunea ca „hai dom-le ca poate ti s-a parut” „e inghesuiala in Gara de N, nu stiati”, etc.

    81
  12. Paine Boiereasca.
    Pret in Buzau (magazinul Bian): 5 lei
    Pret in Bucuresti (orice magazin): >9 lei

    221
    • daca-i vorba de buzau, mai bine paine de rusetu.

      00
    • Credeam că am luat eu razna, dar tot pâinea boierească (neagră pt mine) în septembrie avea preț diferit în Carrefour/Profi în orașul reședință de județ în care muncesc față de un magazin local din orășelul minuscul din străfundurile Olteniei unde locuiesc părinții mei 8,5 vs 5,5 lei.
      Acum n-am mai verificat.

      00
  13. 5. vom face in romania semiconductori… mai mult semi decat conductori

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube