Oameni și gospodari

Scrollam pe social media zilele astea și am văzut ceva ce merită comentat.

Niște oameni, amici, s-au dus la părinți la țară în vizită și au pus poze cu bunicul și nepotul prin curte. Amicii sunt de aceeași vârstă cu mine, mă gândesc că și ai lor sunt de aceeași vârstă cu ai mei. Nu pot să vi le arăt, că erau puse friends only și nu sunt persoane publice, dar mi-am dat seama de ce am rămas amici peste ani și de ce ei sunt de acord cu prostiile pe care le spun eu pe aici: gospodăria era bec. Gardul la locul lui, vopsea unde trebuia, nu erau gunoaie aruncate peste tot etc. O curte de om gospodar.

Azi mi-a apărut asta de la Rux (fostă youtuberiță, actualmente participantă la emisiuni TV și influenceriță). Gardul ăla mă calcă pe nervi.

Dacă aș trece pe acolo, nu aș clipi, că nu știu cine stă colo. Dar când văd influencerii fleașcă pe părinți și bunici, parcă mă arde un pic pe interior. Nu ai 2.000€ să îi dai mă-tii să repare gardul? Știu că spune că nu vrea. Tot timpul o să spună că nu vrea, că așa au fot învățați, să nu ceară de la copii. Dar deschide ochii un pic când te mai duci pe acolo și o pui să stea la poze ca să pari familistă și inimoasă. Uită-te că are ciorapii tociți. Uită-te că ar avea nevoie de o vestă din aia de 100 lei de la Decathlon și o pereche de galoși din ăștia. Ia dă un ochi pe cât costă vopseaua, lemnul, sau gardul și…

…și lasă acolo banii pe o campanie, într-un plic, să îi găsească după ce pleci. Să nu cadă gardul pe jos, să intre câinii și să îi mănânce rațele. Ia-ți un weekend liber într-o vară, cumpără 20 litri de vopsea sau de lac (costă 1.000 lei, apropo, de aia nu cumpără ea) și du-te și dă o mână de lac pe magaziile alea care cad. Cheamă doi oameni din sat, pe banii tăi, să repare gardul ăla. Da, o să spună că nu-i trebuie, că nu e problemă, că nu vrea, că au făcut gardul strâmb și verde, dar ăsta e mecanismul ei de apărare.

 

gard-picat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Citesc articolul din Brico Depot, am intrat sa ma uit de niste gresie de ext antiderapanta pt la ai mei la tara.

    Indecis. Tu ce zici?4333
  2. nu are, fiindcă mimează prosperitatea ca itiștii care se uită la cele mai ieftine apartamente de la cluj.

    Comentariu apreciat.14412
  3. Ai perfectă dreptate, dar din experiență îți spun că sunt și bătrâni care efectiv se vor pune în drum, cum s-ar spune, efectiv nu te vor lăsa să faci nimic pentru că „e casa lor”, „de ce îți pasă ție”, „cât mai trăiesc eu rezistă” etc.
    Cum poți să faci cu ei? Unii sunt în stare să cheme și poliția că le schimbi „habitatul”!

    Comentariu apreciat.8610
    • Zici că ai un prieten care are o datorie la tine si iti lucreaza gratis.

      Comentariu apreciat.428
    • Nu e vorba de bani, e vorba de „status quo”, nu le place să le schimbi ceva din mersul lucrurilor, indiferent că îți place ție sau nu!

      Comentariu apreciat.563
    • bunica-mea avea faze d-astea: ii cumpara mama, nu stiu, detergent de vase, vreun praf d-ala de curatat, ne/se ducea-m/u cateva luni mai tarziu, erau intregi, ea tot cu apa fiarta spala vasele, chiar si cand n-a mai avut porc la care sa dea „laturile”, ii lua mixer/aspirator/fier de calcat/whaterver, le dosea in „camera buna”, ca „sunt ale voastre, mama, sa nu le stric”.
      sau faza pe galeti, bunica-mea arunca orice fel de resturi vegetale sau de carne la gaini/porc/caine, restul gunoiului il arunca in ceva metalic, din fata sobei tinut sa nu cada jar sau in tot felul de cioveie, pe maica-mea o scotea din sarite. ii lua galeata pt gunoi, de plastic, saci pt gunoi, bunica-mea folosea galeata aia sa scoata cenusa (desi avea destule chestii metalice), mai era si vreun taciune, galeata devenea gunoi.
      bunicii mei au folosit doar ce si-au cumparat ei personal. de multe ori nu foloseau nici chestii de imbracat, oferite cadou. le tineau „de bune”. macar au avut ai mei ce sa dea de pomana, cand au murit bunici pe rand.
      daca am fi lasat ceva bani sa-i foloseasca, ni i-ar fi dat la urmatoarea vizita, niciodata folositi (efectiv ar fi dosit banii aia si ne-ar fi restituit fix bancnotele alea).
      daca am fi chemat oameni la munca, cred ca iesea circ.

      Comentariu apreciat.1132
    • @AB Mamaie aruncă iphone-urile. Nu mamaie că e 4g. :))

      161
  4. Vali, și dacă își reconstruiesc și vopsesc gardurile, curăță curtea ș.a.m.d., lumea din jur tot nu se va face bine.

    Eu micționez ori de câte ori apare câte un fan de-al lui peterson ăla, fiindcă Zizek i-a dat la operație: degeaba își fac oamenii ordine în viață, dacă dezordinea aceea e provocată din start de factorii externi care nu au nimic de a face cu ce li se întâmplă în viețile oamenilor (dezordine, garduri rupte etc).

    Concret, pe exemplul influenceriței: gardul ăla e paragină fiindcă tac-su sau bunicu-so a fost reprimat, după revoluție, că nu mai are de muncă pe ce știa să facă și că e un om inutil.
    Ei nu-i pasă fiindcă bunicii sau părinții ei au votat cu FSN/PSD toată viața sau nu au făcut documentațiile pe proprietate și încă au rămas nerezolvate, iar ea știe că va fi un coșmar dacă are pretenții. Sau alte variante, dar, găsești…

    Și așa mai departe: degeaba cerți, faci de rușine, mustrezi oameni că nu fac aia, nu fac ailantă, nu fac cealaltă, dacă factorii & vectorii care i-au împuns în situația aceea nu are altă soluție (ca schimbare) decât răbufna cu sângele la ochi. Ori, mămăliga nu explodează.
    2+2=5 și înțelegi, până la urmă, efectul contra-domino de ce sunt lucrurile așa cum sunt.

    ––

    Hai să-ți dau un alt exemplu (schimb un pic informațiile).

    Cunosc niște oameni, un neam, cu origini dintr-o comună/sat semi-izolat. Au diferite proprietăți în rural (vechi, unele dobândite prin căsătorie) dar punctul de legătură este „casa strămoșească” unde încă locuiesc el și ea (bătrâni, peste 70 de ani). Copiii lor sunt căsătoriți demult (se apropie și ei de pensionare), copiii lor sunt căsătoriți & au copii…
    Numai că, pe partea fratelui mare, copiii săi au devenit oarecum înavuțiți: câștigă lunar 10-25k RON (de comisioane nu spun), s-au situat într-o altă parte a țării fiindcă au activitatea acolo, iar părinții lor încă muncesc să tragă bani suplimentari „pentru copii” (au un business). Clar sunt în clasa mijlocie de sus, ba poate chiar clasa superioară joasă.

    Pe partea fratelui mic, copiii săi se cam străduie dar au și ei bani să le ajungă. Nicidecum ca verișorii lor. Părinții lor, tot așa, mai muncesc cât să le lase/dea ceva copiilor.

    Iar în mijloc, bătrânii de +70 de ani. Casă veche, clădiri vechi (coteț, fânar, unlete tocite vechi etc). Cei care vin mai des și mai fac câte ceva sunt membrii familiei fratelui celui mic, cel care nici el nici copiii săi nu sunt bogați. Și sunt luați de sus, „fă aia, fă astalaltă, sapă acolo” șamd.

    Când mai vin membrii familiei celor înstăriți, aduc la rândul lor câte (de mâncare) ceva dar atât. Nu muncesc. Nu dau bani să le schimbe bătrânilor gardul, să le cumpere chestii să le ușureze viața, să le instaleze gazele/canalizarea, nici măcar bani pentru medicamente. Dar, cei care sunt trași la muncă de ăla bătrân, sunt taman membrii celui mai sărac, fratele mic.
    Nici măcar fratele mare, care câștigă mai bine, nu face nimic pentru ăia bătrâni pentru că justifică banii în plus pentru copiii lui deja înavuțiți. Copiii lui nici măcar nu bagă de seamă situația bătrânilor, deși, sunt „ta’mare și ma’mare” – nici măcar nepoții/nepoatele înăvuțite nu sunt interesați să le mai atenueze viața bunicilor lor. Singurii cu legătură apropiată, doar pe partea fratelui celui mic.

    Unul dintre nepoți al fratelui celui mic, se enervează foarte ușor și face scandal și ne-a povestit punctul său de vedere: că numai ei fac lucruri, că numai ei plantează, că numai ei spală, curăță șamd. Verișorii lor, „bogații”, se prefac că îi interesează și dacă e, „vin doar să culeagă să mănânce”, iar „ăia bătrâni doar pe al lui îi văd buni de făcut, de dres, de și așa mai departe”.
    Iar când îi mai zice lu tac-su și mă-sa, ăștia îi răspund că: „Mai au doar un tată și o mamă” (soția e cea prin căsătorie) sau dacă vorbește tac-su, îi zice „Sunt părinții mei, treaba mea”.
    Îi sar nervii ori de câte ori se gândește la inegalitatea asta, și de soartă (ei mai săraci), și de tratament (când e vorba de muncă, bătrânii îi văd doar pe ei). A renunțat să se mai ducă, decât când e vorba de sărbători și nu mai vrea să muncească nimic, se mai ia la trântă cu tac-su și ăla bătrân, în legătură cu „unchiul și verișorii bogați pișcotari”.

    Bineînțeles că actele pe proprietate nu sunt făcute și că totul se va împărți egal, fiindcă bătrânii, se pare, cumva, tot îl preferă pe ăla mare cu ai lui.

    Zi și tu…

    Indecis. Tu ce zici?5935
    • Exemplul tau l-am mai auzit aici:

      https://m.youtube.com/watch?v=L5bK32POAgA

      33
    • Zic: E o vorbă gen tot calul răpciugos trage căruța.
      Cre că se aplică bine aici

      Comentariu apreciat.411
    • Eu pe ăștia de au ceva cu „fă-ți curat în casă” îi bănuiesc de lene, răutate, prostie și disonață cognitivă. Știu ei mai bine decât un profesor de psihologie, ce a făcut și consiliere psihologică clinică. Ei nu sunt în stare să scrie un text coerent, ca mai sus, ma dar știu mai bine…..
      Vali zicea pe aici că mulți nici nu se spală pe ochi și pe dinți dimineața, dar sunt primii ce dau sfaturi și au opinii….

      Dacă ești un om curat, ții curățenie în jurul tău, te abții să spui toate tâmpeniile ce îți trec prin minte și te gândești înainte dacă sunt necesare (acele vorbe) sigur viața ta se va schimba. Ia-ți o cămașă curată, un alt pantalon în afară de blugi, chiar de la decathlon, piaptănăte, spălate pe ochi chiar și la prânz. Taci. Ascultă. Vorbește fără să minți. E imposibil să nu se schimbe lucrurile în bine. Oricât ar fi mediul de căcat, cineva va vedea valoarea, pentru că o să sară în ochi

      Indecis. Tu ce zici?4224
    • Au boomării ăstia un talent exceptional la dat sfaturi peste sfaturi când nu le cere nimeni, ceva de speriat.

      Indecis. Tu ce zici?2915
    • @Sans Hosen
      Asa stateam si eu cand ma mai duceam pe la tara si-mi povesteau acum 10 ani. Ireal de bun.

      @Boros
      ” Zizek i-a dat la operație: degeaba își fac oamenii ordine în viață, dacă dezordinea aceea e provocată din start de factorii externi”

      Uite d-aia sunt americanii si nemtii unde sunt, ca sunt protestanti ai dracu’, care pun mana si-si fac ordine in curte, ca asa le zice lor Doamne-Doamne: Sa puna capul in pamant, sa nu se faleasca cu alea-prostii si sa isi faca intai ordine in ograda.

      Fata de noi, vajnici aparatori ai credintei cele drepte ortodoxe, pan-slave in cuget (mai putin lingvistic) care ne uitam la Florica, iubita de Ion si pizmuita de Andrei, var bun cu Ghorghe prea-barfitorul comunei. Pe noi, in credinta noastra, Doamne-Doamne ne-nvata sa fim fatalisti (futu-i gatul lu muma-sa de miorita cu m mic ca ma pis pe ea).
      D-aia zic ai nostri parinti/bunici/de la tara mai ales/etc. : Lasa maica! Ce rost are sa repar gardul, ca oricum o sa mor, chit ca am doar 30 de ani!

      Again, ca simt ca te-am pierdut:
      Peterson+nemti+americani: Ia sa fac eu frumos, ca si lu Bossu ala mare ii place!
      vs
      Noi+slavii+Zizek: Ce-o fi o fi! Ce-o da Dumnezeu! Miorita.

      Indecis. Tu ce zici?2119
    • @fisherman Toate ca toate, dar nu inteleg cum ti se schimba viata daca iti iei pantaloni de la decathlon in loc de blugi.

      Adica ti se schimba ca nu mai futi, dar nu cred ca asta era scopul.

      Comentariu apreciat.321
    • @Nm.radu e simplu : blugi poartă oricine, nu necesită cunoaștere în ale modei. Dar un pantalon „de costum” cu o cămașă dă un aer de „domn”. Eu fac service, întotdeauna când port cămașă și alți pantaloni în afară de blugi sunt tratat mai bine chiar și de către persoane ce mă cunosc deja. Cămașă +pantalon+vestă sau sacou este uniforma profesionistului. Nea Coloja poate explica mai bine

      Indecis. Tu ce zici?1121
    • –Sans Hosen

      Nu văd asemănările. În clipul acela e despre combinații și futaiuri (mai voalat așa), eu vorbesc despre dinamica financiară dintre două grupuri care, se presupune, aparțin aceleiași genealogie.

      –Trl

      O să-i spun când ne întâlnim cu el și dacă nu e nervos.

      –Fisherman

      „Dacă ești un om curat, ții curățenie în jurul tău, te abții să spui toate tâmpeniile ce îți trec prin minte și te gândești înainte dacă sunt necesare (acele vorbe) sigur viața ta se va schimba. Ia-ți o cămașă curată, un alt pantalon în afară de blugi, chiar de la decathlon, piaptănăte, spălate pe ochi chiar și la prânz. Taci. Ascultă. Vorbește fără să minți. E imposibil să nu se schimbe lucrurile în bine. Oricât ar fi mediul de căcat, cineva va vedea valoarea, pentru că o să sară în ochi”

      Fără să fiu cicălitor, protestanții sunt ăia care au invetat comunismul și nazismul, nu? Pornind totul cu „Lumea trebuie să fie cum zic eu/zicem noi”, corect? Aia a ta, cu „dacă ești un om curat” zice multe despre tine, acel „dacă”, mult mai mult decât ai vrea să se știe despre tine.

      https://www.youtube.com/watch?v=qsHJ3LvUWTs&t=7495s – De aici până la final, psihologul tău nu își mai revine, se contrazice pe toate temele de bază slobozite până să se întâlnească cu Zizek (ba înclin să cred că știa de drogangeala psihologului și îl toacă mărunt încât îl bagă în panică să nu-l deconspire)

      23
    • Zizek săracul are probleme serioase la mansardă. Eu nu pot lua în serios un om care vorbește așa…

      00
  5. Dar eu știi pe ce mor mai mult?
    Pe influencerii ăia care s-au ajuns și au părinții vai mama lor de sărăcie, și nu numai că nu-i ajută, dar iau fără rușine toate produsele de țară pe care bătrânii le dau, afișându-se: uite ce mult mă iubește mămica și ce a făcut pt mine!
    Când efectiv pt oamenii ăia ce îți pun ție acolo la pachet poate să fie ăncă o săpt în care au ce să mănânce, dar pt tine sunt doar ”o poză faină de pus pe insta!”

    Comentariu apreciat.368
    • Știi cum cred eu că le iau? Vor, nu vor. Bătrânii nu știu altceva. De câte ori refuz mâncare de la ai bătrâni fiindcă nu am nevoie, de atâtea ori insistă. Dar insistă, nu glumă. O iau ca pe o jignire personală dacă nu iei ce îți dau. Că de ce să dai banii, ia de aici, că am. Eu pentru voi pun borcane și plantez în grădină. Dar nimeni nu îi roagă să facă asta, altceva nu știu să facă încât să se simtă folositori.

      263
    • @deea, sigur alea din comerț „bio” sunt mai bune! Ce te costă să le faci o bucurie și să accepți cu neprefacută plăcere ce îți oferă? Cât mai are cine să-ți ofere…..

      68
    • De aia, fiindcă am salariu, îmi pun și fac și eu borcane de murături, dulcețuri, bulion, nu am nevoie. Îmi face plăcere să îmi pregătesc și cu siguranță sunt mai sănătoase decât ce aș primi, fiindcă nu folosesc tone de zahăr, sare alți și conservanți. Plus că iau din piață legumele și fructele, de la țărani

      97
    • E o generatie pierduta, la fel ca inca 10 generatii inaintea lor, oameni simpli si limitati al caror unic scop in viata a fost sa fie robii altora, macinati de ura si de foame zilnic.

      Liviu Rebreanu o explica mult mai bine.

      172
    • Deea M

      ” Dar nimeni nu îi roagă să facă asta, altceva nu știu să facă încât să se simtă folositori.”
      Te-ai gandit ca poate e doar generozitate? Sunt doar responsabili cu proprii lor copii, ca doar ei nu uita ca sunt parinti. Noi crestem pisici si le pupam pe bot dupa ce se ling la fund. Le cumparam Purina si alte scumpeturi. Nici noi nu suntem mai intregi la minte. Nu putem creste un copil insa, asa cum au fact-o ei. Suntem egoisiti. Si e atat de urat din partea noastra sa spunem ce ai spus tu mai sus: ” altceva nu știu să facă încât să se simtă folositori.”
      Horror sa spui asa ceva!

      1010
    • Pune în balanță calitatea produselor de la părinți, care folosesc conservanți și fructele și legumele alea de la cei cu diplomă de țărani din piață, care poate exagerează cu îngrășăminte și insecticide etc.

      Probabil un compromis ar fi ca părinții să-ți dea materia primă.

      92
    • Eu nu ma refer la părinți. Ma refer la bunici care cumpără legume de la magazin si fac zacusca, fac gem, fac dzeu știe ce cu produse din magazin si dupaia vin și mi le dau mie. La rudele altora care îmi dau oua ce le au neconsumate de luni de zile, cartofi ce încep sa se strice, gemuri cu 1 kil de zahar pe borcan. Asa ca vedeti-va de treaba și luați voi, dacă va place. Eu prefer sa imi fac. Bătrânii îți dau mâncare cu tonele care se strica și o arunci. Dacă vouă vi se pare sănătos sa faci supa de găină și să pui vegeta, sarmale cu sare și vegeta, murături la fel, va fac cinste. Pana una alta, fiecare face cum poftește. Eu nu va judec ca luați

      151
  6. Un pic de off-topic. Dar imi poate recomanda cineva o motosapa buna?

    134
    • Depinde ce vrei sa faci cu ea si cati bani vs mestereala ai? Pe scurt daca vrei ceva mic pentru maxim 2000mp de lucrat iti ajunge motosapa, altfel iti trebuie motocultor(greutate, putere, freza tractata etc.). La ambele ai optiunile: ai bani iei ceva nou de renume: honda (cu mentiunea ca nu mai gasesti accesorii la motocultoare), bcs etc. Ai mai putini bani si te pricepi la mesterit: ceva de renume second-hand. Ai bani putini si te pricepi putin si la mesterit sau esti dispus sa duci la service – ruris, o-mac etc. si te rogi sa n-ai parte de un exemplar cu probleme.

      Sunt pe softpedia niste posturi detaliate.

      10
  7. Dacă acolo o sa apară un gard nou, o sa fie desigur gardul … din tablă zincată cutată :)

    Comentariu apreciat.300
  8. Mulți dintre voi aveți dreptate se știe cât de greu e cu cei în etate dar, trebuie început de undeva și chestiile astea se fac cu pași mici – la unii prind, la alții nu. Din 20000 care au citit ce e mai sus dacă 100 vor încerca să facă și poate 10 vor și reuși eu cred că Vali ar fi mulțumit.

    75
  9. Eu văd altfel lucrurile. Fiecare are casa lui și ar trebui să își facă. Dacă vine al bătrân și îți cere ajutorul, ok, eu l-as ajuta, dacă aș putea. Dar când vrei să îi ajuți, se simt jigniți. E ca și cum le zici că nu fac bine ceea ce fac. Așa că mai bine ii lași să se descurce cum doresc ei și îi ajuți financiar sau cu produse, dacă poți. Familia o ajutăm, dar nu trăim pentru ea. Pe primul loc ar trebui să fim noi. Am dat-o în extrema ailaltă și nu am ajuns bine.

    143
    • „E ca și cum le zici că nu fac bine ceea ce fac.” – pai chiar asta faci :))

      Stii vorba, prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul.

      51
  10. Din păcate banii sau o mână de ajutor acordată celor bătrâni nu schimbă mereu ceva. Mai degrabă ar trebui lucrat la mentalitatea lor, care e aceeași ca acum 100 de ani. Exemple am destule:
    Sunt țărancă din Teleorman, unica progenitură rămasă peste mai multe case. De ani de zile mă rog de părinți și de neam să rezolve naibii cu actele pe case, că practic nu există nicio hârtie oficială. Casă pe pământul străbunicului, casă pe pământ primit la schimb, etc. Am zis că platesc eu actele, că îi ajut cu toate drumurile, că până la urmă tot pe capul meu ar fi picat beleaua. Nope, nimic. M-am lovit ani de-a rândul de argumente de genul „nu te dă nimeni afară din casă”. 🤦
    Acum în sfârșit au cedat și s-au apucat de acte, după ce au murit majoritatea bătrânilor și cei mai tineri sunt răspândiți prin toată lumea.

    Alt exemplu: am cumpărat mașină de spălat vase, au stat 1 an întreg cu ea nemontată, că a decis tata (care nu a spălat o farfurie la viața lui) că nu le trebuie. După câteva certuri l-am făcut să o monteze, dar mamaia bineînțeles că în continuare spală vasele pline de grăsime cu apă rece și un burete jegos, de am ajuns să i le arunc direct.

    Ah și de departe preferata mea: are tata un qashqai pe care îl conduce ca orice „șofer deștept care le știe pe toate și care are milioane de km făcute fără accident” – deci ca dracu și în curul celorlalți participanți la trafic. Anvelopele sunt vechi, îmbătrânite, de vreo 8 ani, așa că îi comand unele noi. Refuză să le monteze că ce, alea de pe mașină încă sunt bune. Cică poate le pune la toamnă sau dacă face pană. Refuză să îmi dea mașina să mă duc eu cu ea la o vulcanizare, că el are anvelope bune.
    Mentalitate 🤷 le explic, le arăt că se poate mai bine, mai ușor, dar ei o țin pe a lor.

    Comentariu apreciat.481
    • Neam de țărămbeți cocliți.

      174
    • „nu ma inveti tu pe mine, care sunt mai in varsta ca tine (si stiu mai bine)”

      Ceva noroc tot ai ca s-au apucat sa faca acte; se poate si mai rau, lasate de izbeliste, mor toti, si automat trece totul in proprietatea statului, ca nerevendicate.

      100
    • @Hash, in ceea ce priveste ultima fraza, nu chiar. daca faci orice fel de acte=activitati pe care le-ar face doar un proprietar, in seamna ca ai acceptat succesiunea= acceptare tacita, chiar daca n-ai facut acte= hartii.

      acceptare tacita= plata impozitelor, curatenia casei/terenului, ingrijiri, reparatii, plantare, etc.

      succesiunea vacanta revine statului doar daca in urma investigatiile (pe care ar trebui sa le faca notarul) reiese ca mortul/mortii nu are/au niciun fel de persoane succesibile (persoane care, conform legii, ar putea mosteni).

      pt ca statul sa devina efectiv mostenitor/proprietar al unei mosteniri vacante trebuie sa faca aproximativ aceleasi demersuri ca un mostenitor obisnuit si sa obtina un document similar certificatului de mostenitor. (la fostul job m-am lovit de asta si a fost nevoie sa fac cercetari asupra dispozitiilor legale in materie).

      20
    • @Alina, macar esti unica mostenitoare. am avut o discutie cu ai mei pe tema asta zilele astea, ca-s in concediu.
      ne-am luat cu mainile de cap si problema ramane cum a fost.
      mama are o bucata de teren mostenire de la unul din bunici, prin tatal ei.
      „actul de proprietate” este o adeverinta de la primarie din 1991, emisa pe numele bunicului mamei (cu mentiunea decedat) si cu numele unuia dintre copiii aceluia, unul din unchii mamei, cu mentiunea „mostenitor”. nu se indica ceilalti copii ai mortului.
      mortul avea in total 5 copii (printre care si bunicul meu, tatal mamei mele).

      de aici incolo apare durerea de cap.
      mama stie ca una din matusile ei, mutata in alt capat de tara, ar fi renuntat la partea ei de teren. bineinteles, fara nicio hartie, de ce s-ar fi complicat. femeia a murit si intre timp s-au pierdut orice posibilitati de a-i contacta copiii. mama stie doar ca unul a plecat din tara. se pare ca au mai facut si alti veri investigatii pentru a incerca sa-i contacteze, inclusiv cautari pe FB si pauza.

      un alt copil al mortului a fost dat spre adoptie la niste rude. nimeni nu stie cum s-a facut adoptia acum aproape 100 de ani (mama are aproape 70 si tatal ei sarise de 35 cand s-a nascut ea). existau doua tipuri de adoptie, una in care se pastrau legaturile legale intre copilul dat spre adoptie si parintii biologici (ramanea mostenitor al lor) si alta in care legaturile dispareau. intre timp si acel copil a decedat.

      acestia doi nu iau bani de pe urma arendarii terenului, nu platesc impozite, asa cum platesc ceilalti pt parcelele lor.

      faptic, fiecare stie ce are, nimeni nu are pretentii, fiecare plateste impozite pe bucatica lui („pe rolul lui x”- singurul fiu indicat in adeverinta) dar nu exista documente de proprietate pt fiecare in parte. ai mei ar fi vrut sa vanda si ar fi vrut sa faca ceva. sunt juristul familiei asa ca am pus datele pe hartie, am scurmat in memorie dupa dispozitiile legale si ne-a apucat durerea de cap.

      (avem un caz similar in familia tatalui meu si copilul dat spre adoptie altei rude a venit la mostenirea parintilor biologici impreuna cu fratii biologici; omul a renuntat prin hartie la notar)

      00
  11. Am gasit pe net declaratiile „controversate” ale unui nene de la USR, de acum vreo zece ani, si cred ca se potrivesc si explica mai toate articolele tale cu tenta sociala, daca nu chiar la toate articolele, punct:

    „Romania – o cumetrie generalizata. O tara care traieste inca in Evul Mediu, pe vremea boierilor, mosierilor. Suntem in urma cu 300 de ani fata de restul planetei. Suntem niste primitivi, niste trogloditi. Vai si amar.

    Si asta nu e doar in politica ci si in viata de zi cu zi. Romanul e o fiinta inapoiata, care traieste inca dupa regulile si mentalitatea de acum sute de ani, numindu-le „traditii si obiceiuri” si respectandu-le pana si in ziua de azi.

    E un mamifer biped pentru care conteaza doar nevoile primare. Un animal habotnic si hulpav.

    Pana si putinii care au o sclipire de educatie si nu sunt total agramati (asa cum sunt 80 la suta dintre absolventii de studii „superioare” – care in mod normal nu ar fi trebuit sa ajunga nici macar la liceu) se „trag” tot din familii in care barbarismele de genul mersului la popa si pupatul moastelor, nuntile, botezurile si inmormantarile tipice de neam prost, lipsite de orice fel de bun-gust si decenta, ascultatul manelelor si popularei, infulecatul de mici si bere, preacurvitul si violenta fizica, macismul si prostia bruta – sunt inca regasite.

    Unii promoveaza aceste tare ereditare romanesti sub numele de „conservatorism”, asigurandu-ne de credibilitatea unui asa zis model civic iudeo-crestin european. Ce cretinisme! Ce dobitoci ne conduc!

    Avem nevoie de schimbarea din temelii a sistemului legislativ, indeosebi pe partea de justitie, educatie si economie. Avem nevoie reala de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru evaziune fiscala in forma agravata.

    Ce-mi pasa mie de talentele si virtuozitatea unor neica-nimeni, fosti strungari, maistri si alte saracii care din fosti membri PCR au ajuns boieri pe plantatia de negri a Romaniei? Ce-mi pasa mie, ca cetatean, de „interesele de partid” al unor curve si al unor frustrati bolnavi de Dunning-Kruger?

    Vreti schimbare cu adevarat? Lasati centrismele care inseamna „va aburim in moderatie” si asumati-va brutalitatea curateniei generale. Nu va pricepeti cum sa spuneti ca intr-o lume civilizata si corecta dpdv politic nu puteti trimite in puscarie sau la moarte parlamentarii?

    Reinstaurati securitatea, stati cu ochii pe ei ca pe butelie! Ne-am saturat de inchisoare cu suspendarea, de pedepse de 2 ani de puscarie, de neconfiscarea averilor. Nu aveti dovezi? Introduceti legea responsabilitatii parlamentare. Daca dupa 4 ani nu ai facut ce ai promis – la puscarie alti 4 ani.

    Redeschideti dosarul Revolutiei, analizati fiecare zi, luna si an postdecembriste, vedeti cine a furat.

    Bagati-i pe toti la munca silnica, construiti penitenciare noi, ca e nevoie, in tara unde toata lumea FURA si ulterior se scuza ca „salariile sunt mici”, „nu am parte de atentie daca nu dau spaga”, „nu am ce face ca imi mor copiii de foame”, „fur software pentru ca nu am variante mai bune”.

    Explicati-i romanului, acestui oriental imputit si bun de nimic, ca daca doar cu forta si cu amenintarile se poate schimba situatia, sunteti dispusi sa o faceti.

    Poporul vrea sange, vrea responsabilitate, vrea miscari tectonice in politica, vrea oameni priceputi, curajosi, inteligenti si mai ales cu viziune si potential coagulator al maselor.”

    99
  12. o sa ii dam un raspuns lui Vali de la un blogger ce a scris un articol acu catva zile :) pentru „de ce nu se face/ajuta batranii”

    https://zoso.ro/marii-maestri-ai-sahului-si-scaderea-natalitatii/

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.