Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. 7,72 lei cea mai ieftină benzină azi. Nothing else matters… 😃

    00
  2. Oradea? Mecca civilizației românești?

    00
    • Pai arati caraghios in Logan prin Oradea. Mai bine intr-un X7.

      00
    • Anda, ce varsta aveti doamna draga de sunteti asa tepoasa?

      00
    • @Anda, chiar nu cred că sunt mai mult de 2-3 X7 în Oradea, s-ar putea să mă-nșel dar am văzut extrem de rar în trafic.

      În București în schimb nu există semafor fără să prinzi unul, are sens, bulevarde mai late, străzi largi și deschise, parcări câte vrei, merită :))

      00
  3. 4. As avea eu o idee care s-a mai vehiculat pe aici. Ia sa plateasca studiile universitare cei care fac aici si lucreaza in strainatate. Altfel noi tot in pierdere iesim. Si nu doar la medici, la orice categorii. Sau macar asa, minim 10 ani stai aici si lucrezi si apoi poti merge unde vrei tu.
    Romania plateste sa aiba X salariu mai mare in strainatate

    00
    • Mai sunt și studenți români ce studiază în străinătate pe banii țărilor de acolo și apoi se întorc în România. Atunci e bine, nu?

      Scopul nu e să-l constrângi pe om și să nici nu îți mai facă facultatea în România, ci să îi oferi condiții să stea.

      00
    • trist acest mod de gandire. iti propun cateva intrebari sa te ajute cu ideea ta.
      De ce au plecat cei care au facut studiile in Romania?
      Daca ar fi putut alege sa studieze ori in Romania ori in strainatate, ar mai fi studiat in Romania?
      Solutia nu e sa construiesti un gard inalt care sa-i blocheze sa iasa, ci sa faci gradina mai atragatoare.
      trist.

      00
    • Da, sa interzicem ! In pur spirit comunist rusesc atat de indragit de români ! Dar nu cumva sa reducem coruptia, clientelismul politic, nepotismele…nu,nu …pai ce facem, de aia am murit la revolutie…

      00
    • @Cris Eu mi-am plătit toată facultatea. Pot sa primesc reducere de taxe, sa nu mai plătesc învățământ?

      00
    • Totusi gradina a fost facuta atragatoare. Medicii din Romania au salarii competitive cu piata din vest.
      Exista chiar si aparatura de ultima generatie, dar care nu este folosita din diverse motive.

      Pe de alta parte, pe langa cei 15 mii de medici, au plecat si cateva milioane de romani. Eu as zice ca medicii fac si ei parte din valul mai mare.

      Dar chiar ma intreb, cum am putea noi, populatia generala, sa creste si mai mult confortul profesional al medicilor? Deja ne ducem cu caciula in mana (speriati cand ne sunt copii bolnavi), nu zicem nici pas cand tre sa dam traditionala spaga, nici nu indraznim sa-i trezim cand sunt de garda, de asta tratam cu asistentele.
      Ce sa facem si noi mai mult pentru domnii doctori?

      00
    • Am o prietenă bună la Berlin ce e administrator la noul spital. Are în subordine 5 medici români pe care îi consideră peste medie și a căror motive de emigrare au fost in această ordine: mizeria umana, coruptia, dotarile inexistente, salariul mediocru si mizeria umana din nou.

      Suntem țara în care un doctor a furat dreptul la transplant al unor copii ca să dea rinichii unui boșorg șpăgar. Sunt pline spitalele de nenorociți și de asistente care nu se spala pe maini, nu se vaccinează si dau share Sosoacai.

      00
    • Mamă, dar ce mulțime de spitale goale-s în România. Numa’ alea cu 1000 paturi sunt deja prea mute. S-a pus praful pe cele 100000 ambulanțe tip C și pe cele 1000 elicoptere, care stau în paragină. Sunt prea multe…mai opriți-vă din construit, fraților.🤣🤣🤣🤣🤣

      00
    • Si ar trebui sa mergem mai departe. Sa punem vize de iesire din tara, sa nu care cumva sa scape vreunul cu taxa neplatita. Si eventul sa punem si niste sarma ghimpata si sa aducem niste caini…

      Nu merge asa. Un astfel de sistem ar goni si mai tare pe cei cu potential in vest, ar pleca inca din perioada liceului.

      Singura solutie e sa crestem aici nivelul general de dezvoltare: sa dezvoltam infrastructura, sa imbunatatim rapid functionarea sistemelor publice (sanatate/educatie), sa crestem salariul mediu, plus alte chestii. Ca sa recuperam cat mai repede decalajele fata de vest. Alta solutie nu e. Solutii a la Ceausescu nu mai merg, oricat ar visa unii bosorogi la asa ceva.

      00
    • Se purifică țara, pleacă trădătorii, ar zice Vladimir Vladimirovici

      00
    • Da ma. Le plătesc, după ce primesc banii pe chirie 6 ani, cărți usw. Hai mai tăceți ca miroase.

      00
    • Saw that coming. Legat de chirie si carti, linistiti-va ca toata lumea le plateste.
      Legat de confortul medicilor, dragii de ei, care ei ar vrea dar nu pot in Romania, voi mai spune doar atat: de ce in Romania e ok sa ia spaga si chiar sa deschida buzunarul sugestiv pentru asta? De ce e ok ca dupa o operatie sa ti se ceara cash, apoi sa ti se zica ca omul e perfect sanatos si in 2 zile sa moara din cauza operatiei dar hei nimeni sa nu pateasca nimic pentru ca toata lumea are asigurare de mal praxis. De ce e ok sa fii un zeu si sa iti bati joc de oameni in Romania si cand ajungi dincolo brusc sa dai de Code of Ethics si sa zici ca asta te transforma intr-un bun profesionist, nu sa admiti ca taierile din salariu in functie de performanta te fac sa nu te mai crezi asa important? De ce ok sa ti se vorbeasca de sus pentru ca ai ajuns la urgenta noaptea cu un copil mic doar pentru ca si-a stricat medicul de garda somnul de frumusete? Ca doar garda e benevola, nu primeste omul bani, suntem tampiti noi. Salariile sunt cele mai mari din orice fel de domeniu, indiferent de specializare. Ce ii face sa fie de cacat pe oameni nu e lipsa confortului, e lipsa umanitatii. Oare medicii fara frontiere la fel se comporta? M-as mira. Si toti cei care zic ca it-istii si magistratii au salarii prea mari si totusi se lupta pt un confort mai sporit al medicilor, e efectiv degeaba pentru ca in aceeasi situatie sunteti de acord cu unele lucruri dar cu altele nu doar pentru ca asa e cool sa fiti

      00
  4. 3. Cum ar fi sa faca frecvent asemenea controale?

    00
    • adică să muncească?!?!?!

    • Pai si bugetarii ce spagi ar mai lua ? ….nu auzi ca lucrau unii la negru…oare fusesera angajati chiar in ziua aia ? Sau mai demult, dar ‘oameni suntem’….o rusia mai mica si mai proastă…cam asta suntem…

      00
  5. La 2, e un fel de gratuit autohton. Sau black friday dacă ajuta mai bine comparatia…

    După liberalizare au dublat (chiar triplat) preturile, noi i-am creditat în perioada asta și acum… Îl plafonam!
    Mai exact, pe cine ajuta plafonate asta??? Ca a scăzut prețul MWh le bursa…

    00
  6. (4. Medici) Tot nu inteleg lamentarea legata de medici. Ca „avem nevoie de specialisti”. Asa, si? La ultimul rezidentiat erau 200 de posturi la 6000+ de candidati. Din mai multe generatii de medici anatomo-patologi stiu de unul singur care s-a angajat la un spital, in rest fie au plecat din tara ca nu aveau din ce trai, fie au inceput sa lucreze la clinici private pe 5 lei.

    Stiu cand a fost angajat un medic anotomo-patolog la spital, a fost prima angajare in, nu stiu, 10 ani. Asta in contextul in care rezidentii stateau de dimineata de la 8 pana seara la 8 la cat de multa munca era. Dar e mai misto sa biciuiesti rezidentii ca aia sunt platiti de ministerul educatiei, nu al sanatatii.

    Ma amuza cand un medic rezident pleaca in concediu de crestere a copilului si chiar inainte sa treaca cei 2 ani ii scrie coordonatoarea: Asa-i ca vii inapoi sa lucrezi? Dar daca intrebi de angajare, ciuciu. Ca e treaba ministerului.

    00
    • În ce țară și în ce oraș se stătea la serviciu „de dimineața la 8 și până seara la 8” în condițiile în care programul zilnic atât pe anatomie patologică, cât și pe psihiatrie este de 6 ore iar medicii se grăbesc să se ducă și în privat să mai facă și acolo iar de când cu pandemia programul este de 2-3 zile pe săptămână prin rotație pe psihiatrie și complet doar pe hârtie?
      Poate în Germania…

      00
    • Da, programul era de 6 ore, dar cantitatea de munca era mai multa. Plus ca nu erau platiti pentru orele suplimentare. Win-win pentru spital.

      00
    • @Red – Nu prea stii ce zici. Rezidentii sunt platiti de DSP, deci de ministerul sanatatii. Sunt repartizati la un spital si de acolo le vin banii. Cine pleaca in concediu de crestere a copilului isi suspenda rezidentiatul si il reia pana la terminarea tuturor stagiilor dupa anii de concediu. Iar de angajat in Ro DUPA rez, aici e o problema legata de fosilele din sistem care iau toti pacientii si rezidentii 90% nu fac mare lucru, si de faptul ca posturile scoase la concurs sunt pt pile. Deci nu se prea pot angaja in Ro decat cand se aliniaza planetele. Asa ca de ce sa stea? Rafila daca vrea sa faca ceva, sa lucreze la indepartarea fosilelor din spitale, ca sa aiba si astia mici unde sa lucreze. Dar pt ca suntem daci liberi, de „creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional” vor beneficia tot profesorii, sefii de sectie, etc. care deja castiga >5k euro pe luna, isi iau pacienti din spital si-i duc la clinicile lor private unde ii mulg de bani, iar specialistii abia iesiti din rez vor trebui in continuare sa stea sa se milogeasca de „dom’ profesor” pt firimituri. Asa ca o sa se schimbe ceva dar de fapt nu mare lucru. Si rezidentii in mod absolut surprinzator vor pleca in continuare. Si bine fac.

      00
    • Și cum ar putea să fie cantitatea de muncă mai mare din moment ce de când cu pandemia nici pacienți nu prea mai sunt și în spitale cam bate vântul?

      00
    • @Crimsonware:

      Omul spune mai sus că

      rezidentii stateau de dimineata de la 8 pana seara la 8 la cat de multa munca era.

      Și confirm chestia. Am clienți în situația asta. Îi lucrează ca pe sclavi și-i tratează ca pe sclavi. Așa – de sus – cum știe românul să se impună.

      00
    • @Crimsonware
      Iesi un pic de pe Antena3 si vezi si viata reala.
      Nu e totul asa cum se spune la TV

      00
    • Eu nu vorbesc de pe pereți, tot ceea ce am zis este adevărat. Am văzut cu ochii mei. Lucrez în domeniu și nu spun de pe Antena 3.
      Pur și simplu sistemul medical a fost blocat de când cu pandemia și a rămas așa într-un procent destul de mare.
      Munca pe anatomie patologică este una de echipă și tu ca rezident/asistent/medic iei niște mostre din piesele operatorii (organe și țesuturi) (pentru asta trebuie să se facă operații că altfel nu ai ce). Mai departe, mostrele tale sunt luate de către asistente și procesate.
      Cum anume se poate întâmpla asta din moment ce programul asistenților, la fel ca și al medicilor, este tot de 6 ore iar când au trecut cele șase ore ei chiar pleacă fără frică și fără umilințe?
      Iar pe psihiatrie programul este mai scurt și se vine cu rândul, asta o spun chiar rezidenții de acolo.
      Plus de asta, de când a început pandemia tot sistemul medical s-a concentrat pe cazurile de COVID astfel că secțiile de ATI cică au fost supraaglomerate dar restul specializările stăteau cu paturile goale. Nu toate, se mai făceau internări dar mai pe alese.

      00
    • Da, nici eu nu înțeleg de ce se face tam-tam cu medicii. Cunosc și eu câțiva absolvenți, care nu și-au putut găsi loc în spitale, după rezidențiat, pentru că nu era posturi scoase la concurs.

      Hai să vedem câte alte categorii profesionale au emigrat: ingineri, zugravi, instalatori, electricieni etc. Pentru ei ce facem?

      Rafila e ăla de zicea că nu e nevoie să le fie mărite salariile biologilor (care au cam 3000 lei de la stat), că ei nu pleacă din țară. Dacă erau nemulțumiți, plecau și atunci era necesar să se ia măsuri.

      00
    • Si medicii stateau pana seara. Asistentele erau singurele care plecau la 5, dar lame de vazut tot ramaneau.

      00
    • @Red: Si totusi, unde se intampla acest lucru? Macar sa stie lumea sa evite pe cat posibil astfel de muisti.

      00
  7. @4 au plecat 15K si au ramas multi pilosi si prapaditi: in policlinica cu 7-8 cabinete de medicina generala nu era nici un doctor ieri in plina zi. Doar un stagiar facea ce putea cu afluxul de bolnavi, iar asistentele dadeau sfaturi la telefon fara consultatie pe banda rulanta. Veneau batrani sa vada doctor si erau trimisi la plimbare gen „haideti maine sau haideti luni”; parese weekendul la doctori incepea de joi/miercuri dupamasa. Timpul trece, leafa vine

    00
  8. 5. Dar Nicușor Dan ce mm lui mai face?! Știe cineva?

    00
    • Eu zic sa o votam la loc pe firea…aia facea domle….

      00
    • L-a schimbat pe șeful de la conducerea spitalelor după doi ani. Doi ani! Au mai rămas 19 hoți tâmpiți puși de Firea.
      Unde e multă deșteptăciune e și multă prostie.

      00
  9. @Sefu e f enervant cand scriu un comentariu lung si n-apare pt ca a scris intre timp altcineva. Poti sa faci ceva sa nu se mai intample? Mersi

    00
  10. 5. La cei 29500 lunar platiti pe factura, ar echivala cu un 17000 net platit pe fluturas. Acum nu stiu daca cam e mult/ putin, banuiesc ca in jur la 3000 de euro castiga un sef de spital. Pare mai degraba optimizare taxe date statului.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile