Știrile zilei – 18 iunie 2018

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Fermierul roman este prost, arogant si nu in ultimul rand nu accepta pierderea si prefera sa isi vada toata marfa stricata decat sa vanda mai ieftin.

    00
    • Dar de aia care prefera sa o arunce…de aia ce sa mai spunem? Pentru ca desi in dabuleni am inteles ca in sfarsit s-au asociat cei cu pepenii, cu siguranta vor aparea din nou stiri cu „xulescu a investit y suma in culturi, insa nu poate sa isi vanda marfa cu pretul z, asa ca o lasa pe camp sa se strice”… Din pacate, cred ca peste 60% din producatori nu au nici o idee despre cum sa se faca vazuti pe piata. Oamenii cred ca o sa vina cineva sa le cumpere marfa, in timp ce ei stau cu burta la soare… Pai mai ales la noi in tara, unde se stie ce mafie exista in acest sector, ce sansa pot avea cei care an de an repeta aceleasi greseli si prefera doar sa planga pe la tv in loc sa schimbe strategiile?

      00
    • Exact ca-n UK: https://www.ft.com/content/13e183ee-c099-11e7-b8a3-38a6e068f464

      Mihaile, mai avem un pic și aducem colectivizarea?

      00
    • Căutați pe net documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” filmat în Lungulețu, un sat din apropierea Bucureştiului.

      00
    • l-am căutat, e doar trailerul. unde e filmul întreg?

    • Nu va mai dati aiurea cu parerea despre producatorii din romania daca nu stiti exact cum sta treaba.

      00
    • O vreme documentarul ‘Cabbage, Potatoes and Other Demons’ aka ‘Varză, cartofi și alți demoni’ era la liber pe site-ul TVR, poate il mai găsești pe warez gen goldies .in

      00
    • … nu poti cere de la cineva care a ales sa ramana la sat din comoditate sa devina peste noapte un geniu in agricultura, problema este ca fermierul roman e ramas in secolul XVI captiv acolo si fara nicio sansa de scapare. Totusi se stie ca tinerii din satele romanesti au emigrat, poate peste 2-3 generatii o sa avem si noi o schita de fermier din mileniul 3.

      00
  2. O vacă „simplă, de la țară” dă la noi cam 20 de litri de lapte pe zi, adică 2 găleți sau chiar mai puțin. Asta când nu e stresată (altfel nu mai dă deloc, am trecut prin asta) și înseamnă un efectiv de circa 1500 de capete pentru aceeași producție ca a fermei din Ungaria. Omul folosește însă nu vaci maidaneze, ci Holstein, cu un randament de peste 30 de litri pe zi și un efectiv de aproape 1000 de capete. Ca vacile alea să își tureze motoarele la maxim trebuie nu doar mulse de 4 ori pe zi la aceleași ore la care îți iei pastilele la spital, ci și hrănite ca pe culturiști. Asta înseamnă nutreț de calitate superioară, chiar ne-bio/eco, adică costuri de producție suplimentare.

    La noi cele mai mari ferme de vaci au undeva la 1500-2000 de capete. Doar că nu sunt toate de lapte, iar biznisul e gândit mixt – vaca ne dă nouă lapte, brânză, carne, ouă. Nu cred că își permite nimeni să aloce o cotă de 1000 de vaci per contract, dovadă că cei mai mari producători de lactate de la noi nu se aprovizionează de la un singur văcar, ci de la mai multe ferme, de la producători individuali până la tycooni.

    00
    • Cu alte cuvinte la noi se produce cum am invatat la bunici care au invatat la randul lor de la bunicii lor. Ce descoperiri? Ce tehnologie? Vaca e crescuta cu iarba si cu biciul.

      00
    • Si vrei sa spui ca nu baga hormoni in vecile respective? Gen puii de 20 kg?

      00
    • Cei care au ferme mari, fac lucrurile serios. Ala de la Mariuta face performanta – are prima vaca din Romania care a trecut de 100.000 l de-a lungul vietii. O chema Sorina :) Ala de la Iasi face treaba (Panifcom) si mai sunt.

      Momentan, nu ne conparam cu ungurii cam cum nu se compara nici ei cu americanii, dar evoluam.

      Normal, mai sunt unii care vor sa ia subventie pentru baltata si ca rasa de lapte, si ca rasa de carne. Se regleaza lucrurile, mai dispar din aberatii.

      Unele copperative au inceput sa conteze, unii procesatori au relatii ok cu fermierii (Danone a imprumutat bani fara dobanda pentru tehnologizarea fermelor anumitor furnizori).

      Cateodata, se intampla lucruri OK chiar si la minister – apuca sa dea subventia la timp si in zootehnie, nu doar in vegetal.

      Totusi, daca in cativa ani nu se implementeaza o strategie pentru specificul nostru – incurajarea reala a asocierii in cooperative, sustinerea produsului de ferma, plan diferit pentru fermele mari fatavde cele de familie etc. va fi tare greu.

      00
    • NOU
      #13

      Si eu vreau vaca care face oua!

      00
    • ”prima vaca din Romania care a trecut de 100.000 l de-a lungul vietii”
      A condus-o o bătrânică până la biserică, un doctor până la piață…

      00
  3. Articolul cu terase e interesant, lipsește doar turistul care a cerut muzică pe terasă. Că eu nu am întâlnit vreunul. Trebuie să fii un românache sa ceri muzică tare pe terasă. Apropo, că-l văd și pe Huluban dându-și cu părerea, na, eu n-am putut să stau la o terasă de-a lui că era concert pentru retardați in Piața Sfatului și nu mă auzeam cu chelnerul. Vinerea asta dăduseră dobitocii muzica atât de tare că se auzea până sub Tâmpa. Asta, parexamplu, alungă turiștii, zi-mi de ce ți-ai lua cameră la Gott, să auzi ce mai e nou in materie de mieunat de la Carla’s Dreams?

    • da, la asta mă gândeam și eu, cine pana mea cere muzica mai tare în localurile din centrul vechi…

    • Eu presupun că e vorba de muzica ambientală a teraselor care nu e chiar la decibelu’ de adormit bebeluși.
      Mai multe terase, fiecare cu muzica mă-sii, combinat cu pensionari tâmpiți….
      Cum frate, să închizi terasa în centru la 11?!

      00
  4. „600 de vaci cu o producţie de 1.200 de litri de lapte, ajungând ca în prezent să deţină 900 de vaci la muls cu o producţie de 30.000 de litri de lapte pe zi”

    600 … 1200
    900 … 30000
    alea’s un fel de supervaci

    00
    • „A cow that is milking eats about 50 kg each day of feed, which is a combination of hay, grain, silage and proteins (such as soybean meal), plus vitamins and minerals. Farmers employ professional animal nutritionists to develop scientifically formulated, balanced and nutritious diets for their cows. Cows also need fresh, clean water.
      USDA statistics show that US dairy farmers are producing almost three times more milk with about half the number of cows compared to 1960, thereby reducing the total amount of feed, water and space needed, and resulting in less manure. ” un studiu de la o univeristate din SUA.

      00
    • @wd

      Folosirea hormonilor de crestere e interzisa in fermele din Romania.
      Pana si detinerea hormonilor de crestere si derivati dar si importul de carne din tari care folosesc metoda asta. ( se aplica o alta „smecherie” pentru crestere accelerata)

      „Este interzisă comercializarea pentru administrare la toate speciile de animale a substanțelor cuprinse în lista A din anexa nr. 1.

      (2) Este interzisă comercializarea pentru administrare la animale a căror carne și produse sunt destinate consumului uman sau în alte scopuri decât cele prevăzute de art. 4 alin. (1) lit. b) și c), art. 4 alin. (2), (3) și (4) și de art. 5 a substanțelor cuprinse în lista B din anexa nr. 1.
      Art. 3. – Modificări (1)

      Sunt interzise, pentru substanțele menționate în anexa nr. 1, și interzise provizoriu, pentru substanțele menționate în anexa nr. 2:

      a) administrarea acestor substanțe la animalele de fermă sau acvacultură, indiferent prin ce mijloace

      P.S. Anexele 1 si 2 contin denumirile pentru hormoni de crestere si derivate…

      b) deținerea, cu excepția cazurilor controlate oficial, a animalelor menționate la lit. a) într-o fermă, comercializarea sau tăierea pentru consum uman a animalelor de fermă cărora le-au fost administrate substanțele prevăzute la anexele nr. 1 și 2 sau în care a fost decelată prezența unor astfel de substanțe, în afara cazului în care se face dovada faptului că animalele în cauză au fost tratate în conformitate cu prevederile art. 4, 5 sau 6;

      c) comercializarea pentru consum uman a animalelor de acvacultură cărora le-au fost administrate substanțele menționate anterior, precum și a produselor procesate derivate de la astfel de animale;”

      00
    • 1200 / vaca / an
      30000 /zi de la 900 de vaci

      00
    • @cristi eu nu vad ca ar fi fost mentionat nimic de hormoni, e vorba de alimentatie doar.

      00
  5. Cat de tare poate fi muzica la acele terase? Si ok, presupunand ca e data tare, chiar e necesar sa spui turistilor sa plece la ora 22? Nu poate fi data mai incet? Eu una nu am stat in brasov, nu stiu cum e pe la terase, dar ma gandesc ca totusi nu or fi pline de oameni care incep sa faca precum animalele..

    00
    • e tare pent5ru oamenii care locuiesc deasupra localului sau în spatele lui, în aceeași clădire.

    • Nu am fost in brasov, decat prin trecere, in schimb am fost in sibiu, unde muzica era data fix cat sa se auda ceva pe fundal. De aia am si pus intrebarile alea…

      00
  6. Papa asta „nou” parea mai deschis la minte, dar pana la urma banul dicteaza cum zici si tu. Oamenii astia care spun nu avortului sunt in general cei care nu au copii, pentru ca daca ar trebui sa aiba grija macar 6 luni de un copil cu probleme, ar realiza ca iti chinui si copilul si pe tine pastrandu-l. Dar de, da bine la business sa strigi ca avortul e o crima.

    00
  7. si ceva frumos de aseara cand a plouat si pe la capitala 40 de minute
    https://imgur.com/a/nkeldf1

    00
  8. Subaru are un stil aparte de-a-ti lua mintile. De luni bune, numai dupa review-uri si oferte de Forester ma uit. Asta desi nu am inca toata suma pe care mi-am propus-o ca buget.

    Singurele devieri de la Forester sunt spre Audi A4 Allroad (ca sa constat ca e scump pentru mine unu-n intervalul 2014-2016) si spre Outback (cat sa ma-ntreb de ce am vazut doar doua masini de gen in ultimul an).

    Din pacate, Forester pe benzina sunt putine comparativ cu Diesel, dar am rabdare pentru ca oricum mai am de strans bani.

    00
  9. In ce priveste problema cresterilor salariale, copiem cu succes reteta grecilor si ne mai si cacam in drum, ca sa dam o nota de autentic. Vorbeam acum ceva vreme cu un prieten bugetar, om foarte inteligent si cu bun simt. Totul pana la noile salarii. Ii explicam ca avem un flux constant de oameni care parasesc tara, ca nu pot fi sustinute noile salarii, ca vor creste continuu taxele ca sa le sustina si mi-a replicat „ce, tu ai refuza un salariu indecent?”

    00
  10. NOU
    #39

    De fapt, mai grav este aia cu medicamentele :
    „Biroul pentru proprietatea intelectuală din cadrul Uniunii Europene a estimat că România pierde anual de la buget 161 de milioane de euro din cauza contrafacerilor. De altfel, este al doilea sector cel mai afectat de falsuri după medicamente.”

    00
  11. Haidi, bre, Glăvan? :D Ce mai urmează? Ilie Șerbănescu? Adrian Vasilescu?

    Dacă era o problemă cu majorarea salariilor, din 2012 până acum ar fi fugit multinaționalele din România mâncând pământul. Din contră, au rămas și acum licitează. De ce? Pentru că în România, spre deosebire de țările cu apă caldă care ne plac nouă, că de aia vrem o țară ca afară, numa’ să nu ne dea poliția amendă, distribuția muncă vs. capital era 40/60, comparativ cu exact invers „afară”. Acum doar se produce o ajustare a distribuției.

    00
    • tre să mai ieșim din bulă, să mai auzim și alte opinii.

    • Vorbim de acei functionari din primarie (e un exemplu) tot indolenti, prosti, rauvoitori, cu salarii de 1500 de euro? Sunt sigur ca marirea de salariu s-a facut cont de niste indicatori, de merite deosebite

      00
  12. Parintii aia care au copii si nu au avortat din cauza preotilor ar trebui sa se duca sa-i lase copiii papei.
    „Ai zis ca sa nu facem avort? Acum hai, ai grija de el, sa vezi si tu cum e.”

    Si sa se duca asa, un grup de 1000 de parinti, cu presa, cu tot alailul.

    00
  13. NOU
    #44

    Se pot obține acele cifre la vaci, dar duc cam 2, maxim 3 cicluri de lactație. Dar de ce vrea producătorul de lactate român lapte din străinătate? Dau un exemplu: să zicem că vrea săptămâna asta sa producă brânzeturi, iaurturi și altele. Îi trebuie 30000 litri lapte. Are opțiunea să cumpere de la fermele din zonă (mari și mici). Dar aici intervine infrastructura proastă: drumuri de-aiurea, laptele trebuie colectat de pe toate dealurile, fermierii mici fac tot felul de șmecherii – adaos de apă, lapte cu reziduuri de antibiotice, lapte cu număr mare de bacterii din cauză că nu toți au o sală de muls bună sau tanc de răcire – care este esențial. Și producătorul de lactate depistează aceste lucruri.

    Sau… Dă un telefon în Ungaria (exemplu) și zice că vrea 30.000 litri lapte. Ăla zice bine, mâine îți vine transportul.

    Așa că producătorul alege între ceva sigur, calitativ și rapid sau să ia de la micii fermieri locali – îți vine greu, calitate îndoielnică și alte probleme.

    00
  14. Papa si-a dat seama ca totusi e CEO si se duce afacerea ….la dracu’, ptiu ptiu ptiu doamnele apara si pazeste.

    00
  15. Nu locuiesc in Brasov, si nu sunt nici batran, deci teoretic nu sunt direct afectat de muzica de la terasele de acolo.
    Dar de fiecare data cand ajung pe acolo si aud muzica la terase mi se pare ca nu au inteles exact ce vand. „Centrul istoric al Brasovului” (Sibiu, Oradea, Cluj, Timisoara, etc) nu ar trebui sa se concureze cu plajele din Mamaia.
    Terase da, muzica nu.

    00
  16. „Poata sa scaneze holograma si sa trimita producatorului ca sa se convinga daca este un produs original”. Buahahahahaha! Spune asta genul ala de functionara statuta care isi ia de 30 de ani salariul degeaba.

    Nimanui nu-i pasa de falsuri. Elefant vand falsuri intr-o veselie. Prin intermediul marketplace eMag, la adapostul review-urilor false, nu doar ca se vand produse contrafacute, se vand produse second hand ca fiind noi! Calculator cu 10.000 de ore de functionare vandut ca nou, vi se pare corect?

    Pe aia din țigănia numită Europa îi prind fie pentru că nu marcă banu, fie ca marfă e făra documente de proveniență. Si probabil veti spune ca aberez, ca am certitudini. Cate treninguri, parfumuri si tricouri trebuie sa vinzi ca sa-ti iei un penthouse in centrul unui oras de provincie plus un BMW 7er de 3-4 ani vechime?

    Nu doar ca nu le pasa de falsuri, nu prea le pasa nici ce produc. Mergeti in orice magazin cu articole sportive si incercati sa gasiti un trening cu fermoare la buzunare. Va provoc! Ce chei, ce telefon, buzunarele sunt pentru sedinta foto si ca sa-ti roada plua unghiile.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.