Știrile zilei – 18 ianuarie 2023

  1. Brunetă . Blondă . Castel . Seara . Brunetă . Brunetă .
  2. Nu e nimeni în pușcărie pentru falimentul City Insurance
  3. Stați liniștiți, totul e sub control
  4. Ce credeați, că PSD face ceva pentru voi?
  5. Piața telefoanelor SH e în creștere
  6. Poliția avea șansa să confiște 8 mașini
  7. Aramco intră în Renault și Geely
  8. Vânzările de mașini din SUA
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Iarasi articole jegoase in presa legate de roborul pacii. Au fost numeroase comentarii aici de la oameni care au explicat matematic de ce ircc este mai avantajos decat robor si se pare ca nici tu nu ai inteles nimic, pt ca iti place sa subliniezi de fiecare data ca plm s-a actualizat irccul. Asa, si? Tot e mai ieftin ca robor, deci care e faza, ce incerci sa zici?

    Indecis. Tu ce zici?6037
    • In articol scrie despre cei care au trecut de la robor la ircc. Practic au suportat cresterea robor, acum o suporta pe aia de la ircc.

      Indecis. Tu ce zici?2828
    • robor 3m este 7.31% iar ircc actualizat este 5.71%.

      cum poti regreta ca platesti rate mai mici la banci? in ce lume traim in care cea mai banala operatie matematica ii depaseste pe atatia oameni?

      este 5 mai mare ca 7? nu, atunci ce dracu dezbatem aici?

      Comentariu apreciat.7012
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 837
    • Eu sunt unul dintre cei care a făcut conversia. În ultimele 6 luni am economisit deja peste 2000lei datorita ircc. Nu regret și nu voi regreta nici când vor ajunge la fel. E simpla matematica.

      Comentariu apreciat.583
    • michael Mai vorbim peste 3 luni dupa ce face Isarescu alte sedinte de politica monetara in care se va juca din nou cu dobanda de referinta.

      320
    • Din ce am citit, IRCC urmeaza ROBOR cu o intarziere de cateva luni. A crescut ROBOR, IRCC creste cu intarziere. Va scadea ROBOR, IRCC va scadea cu intarziere. In final vei iesi pe zero.
      IRCC oricum a fost o scamatorie implementata de PSD sa pacaleasca fraierii ca le vor scadea ratele. Au scazut, o perioada. Apoi logic a ajuns la nivelul ROBOR.

      Indecis. Tu ce zici?1020
  2. La știrea 4 cu romanii care regreta trecerea de la ROBOR la IRCC mi se pare ca unii își cauta motive sa se vaite.

    Astfel, este adevărat ca IRCC a crescut, DAR chiar și asa este mai mic decât ROBOR.
    În cifre concrete sa spunem ca o persoana avea credit cu dobânda variabilă, dobânda era formata din marja băncii de 3% +ROBOR la 3 luni și a trecut la IRCC. Astăzi situația este asa
    -daca ramanea la ROBOR avea dobanda de 10,31 (adica marja 3 + ROBOR la 3 luni care este 7,31)
    -pentru ca a trecut la IRCC are dobânda 8,71 (adică marja 3 + IRCC care este 5,71).

    Din câte știu eu dobânda de 8,71 este mai mica decât dobânda de 10,31 – deci și rata este mai mica.

    Adică in concluzie acel articol de la punctul 4 ne spune romanii care au trecut de la ROBOR la IRCC regreta ca au dobânda mai mica si ca plătesc o rata mai mica.

    Cel mai tare este ca este posibil ca articolul sa fie adevărat, chiar sa fie oameni care sunt suparati ca le-a crescut rata si nu înțeleg ca daca rămâneau la ROBOR acum aveau o rata mai mare.

    Comentariu apreciat.735
    • Are digi niste articole(la comanda), pacat ca nu sunt tiparite pe hartie sa fie utile la ceva.

      Comentariu apreciat.540
  3. Rupe Toyota pe US.

    171
  4. 5. Coroborat cu scaderea vanzarii de telefoane noi la nivel mondial. Surpriza! Cine ar fi crezut ca oamenii nu simt nevoia sa schimbe in fiecare an telefonul, cu unul care este doar cu 3-4% mai bun decat modelul precedent? Asta in cazul in care nu vine producatorul cu o implementare mai buna doar teoretic.

    Comentariu apreciat.280
    • Nu înțeleg de ce nu se continuă dezvoltarea pe hardware-ul actual, decât să se împingă an de an hardware nou, cu soft nou și performanțe nu foarte diferite față de generația precedentă.

      Faceți un telefon cu long time support și update-uri de OS timp de 5 ani.

      132
    • @ubercool

      se cheama iPhone

      Indecis. Tu ce zici?822
    • @ubercool Ok hai sa facem o ipoteza ca sa intelegi cum stau lucrurile. Tu maine faci cel mai bun telefon care a existat vreodata. Toata lumea il cumpara, absolut fiecare om de pe planeta asta il are. Ok, ce vinzi la anul? Cum iti faci tu banii anul viitor? Toata lumea deja il are, da mai apar cativa oameni pe planeta si il cumpara ei, dar tu profitul de unde il scoti pentru anul viitor? Dar pentru urmatorul an? Si urmatori ani? Si tot asa?
      Asta este lumea in care traim. Tehnologia evolueaza, noi nu prea, si vrem lucruri din ce in ce mai rapide, mai bune, mai mai.

      163
    • @Soare Razvan Ok, ce vinzi la anul? Cum iti faci tu banii anul viitor?

      Păi telefonul nu îl vinzi anul ăsta și gata, îl scoți de pe piață. În plus, ca să scoți un produs nou, există costuri: cercetare, testare, dezvoltare, producție, marketing etc.

      Nu sunt expert în domeniu, dar mi se mai eficient să scoți produse mai rar. Oricum, logica e alta și nu ține de costuri. Vezi istoria dintre producătorii de plăci video Nvidia și Voodoo.

      Voodoo scotea plăci video mai rar, lucra mai mult la ele. Nvidia a început să scoată modele noi mai des, cu creșteri iterative de performanțe. Problema era că până scotea Voodoo o placă, ea era deja depășită tehnologic de noile plăci de la Nvidia. Clienții preferau să cumpere Nvidia. Oricum, pe vremea aia salturile erau mai mari de la o generație la alta. Astăzi, chiar și plăcile video suferă de aceeași problemă ca și telefoanele: creșterea de performanțe de la o generație la alta e destul de mică, ca să merite upgrade-ul.

      16
    • @Razvan, vinzi software-ul. Vezi PlayStation, Xbox si Nintendo Switch. Aproape acelasi hardware timp de 5-6 ani si dupa apare urmatoarea generatie.

      41
    • @razvan cateva idei:

      Vinzi hardware, dar poti vinde si face bani si din servicii si aplicatii mulate pe acel hardware.

      Hardware-ul e relativ scump si riscant in ce priveste cercetare si dezvoltare, iar motivul pentru care se itereaza asa repede nu e legat de magie sau stiinta extraterestra. In realitate ciclurile de dezvoltare sunt din ce in ce mai lungi din cauza complexitatilor legate de materiale, procese de fabricatie, etc., dar nu observi asta pentru ca se lucreaza concomitent la diferite generatii cu un decalaj de x luni in etapizare. Cu alte cuvinte, ai cel putin doua generatii de produs care sunt in dezvoltare, dar in etape diferite.

      Ne apropiem cu pasi repezi de limitele materialelor cu care putem lucra usor si care sunt in oarece abundenta in mediul inconjurator. Orice tehnologie facem urmeaza o evolutie logaritmica in ce priveste imbunatatirile care i se aduc, iar piata pe care se vide ajunge la maturitate la un moment dat. Suntem in zona de „diminishing returns,” iar asta cumulata cu cresterile de preturi si presiunea pe finantele tuturor conduc la scaderi notabile la vanzari. Asta nu e un lucru rau, decat daca il transformam noi intr-unul prin cresterea preturilor in mod artificial pe piata second hand.

      Cum bine a remarcat si ubercool, dureaza ceva pana toata lumea face pasul catre acea noua si minunata borna tehnologica. Pana se ajunge la saturatie in piata poate dura ani buni, si nu e neaparat necesar sa fie cresteri an de an, cum isi doresc capitalistii iubitori de bursa si dividende. Totul pe lumea asta e ciclic, pentru ca exista niste limite pentru orice e fizic.

      O idee tangenta: mi-ar placea sa vad cumparatori rationali care sa voteze impotriva consumului salbatic cu portofelul, dar e putin probabil in societatea in care traim. Suntem fiinte sociale, si asta ii impinge pe multi la a-si croi o „imagine” cat mai buna, un „statut” cat mai inalt, motiv pentru care cad in plasa vanzatorilor de „mai mai.”

      21
    • @ubercool 3DFX a mizat pe fill rate, nvidia a mizat pe hardware T&L. Iar toti producatorii care au mizat pe fill rate au pierdut foarte repede.

      In plus 3DFX a facut si greseala de a scoate pe piata prioritar modele pentru entuziasti, in conditiile in care vechile lor placi ramaneau prea scumpe chiar si cu pret redus pentru performanta oferita.

      Nici nvidia n-au fost ingerasi, i-au denigrat pe PowerVR din toate partile. (Chipurile PowerVR au avut mult timp operatii cu transparenta de neegalat si tiled rendering, dar asta e alta discutie). ATi a rezistat, iar Matrox s-au cam faultat singuri.

      20
  5. In momentul arestarii sefului mafiot din Italia, acesta purta un ceas de 35.000 de euro. Ce dobitoc! Pai, bah Costele, daca veneai primar la o comuna din Gorj si tot aveai ocazia sa porti un ceas din asta la mana. SH, dar, in fine. Si aveai si proprietati, vile cu piscina, masini bengoase si te durea si la un metru in spatele curului de autoritati

    Comentariu apreciat.280
  6. 4. Oamenii sunt idioti. Evident ca IRCC o sa creasca si, la un moment dat, o sa fie mai mare decat Robor. Si asta pentru ca are o intarizere de 2 trimestre. Dar niciodata nu o sa fie mai mare ca valoarea absoluta decat Robor.
    Daca Roborul maxim a fost de 8.71, IRCC nu o sa fie niciodata mai mare de 8.71 (conditia ar fi ca, intre timp, Robor sa nu mai creasca peste 8.71).

    5. Au descoperit roata. Lumea s-a prins ca mai bine cumpara un telefon nou de acum 2 generatii sau sa cumpere unul SH (cu garantie, de pe olx, nu de pe porcarii gen flip), decat sa dea 2 mii de euro pe unul nou.

    244
    • De acord cu ce ai punctat la telefoane mobile. Am o nelamurire: de ce recomanzi OLX fata de FLIP? Flip fiind firma, ai legal drept la retur si OPC. Pe OLX sunt atat PF cat si PJ, iar sa ai de-a face cu PF poate aduce mai multe batai de cap decat merita.

      60
    • @e3v0: pentru cumparat, mi se par mari preturile de pe flip. De multe ori, se apropie de pretul unui telefon nou. Pe flip e foarte ok sa vinzi un telefon, scapi de bataia de cap

      70
    • Gasesti telefoane 4GB RAM & 64GB stocare la ~600 lei +/-.
      Daca il scapi in cada cand e plina cu apa sau te asezi aiurea pe el si sparge cheia din buzunar sticla, aia e, cumperi altul.

      Telefoanele SH sunt problematice la noi. Pentru ca putini isi vand telefonul de bun ca sa faca upgrade iar „reconditionarea” e de multe ori o gluma (au sters telefonul cu Mona si au razuit urmele de piele ale fostului proprietar de pe speaker).

      Ori sa dai 1000 lei pe un telefon SH care era 2000 nou, ca sa afli ca trebuie schimbata bateria si senzorul de amprenta nu merge, nu-i o afacere. Mai ales ca nu mai poti deschide telefonul cu surubelnita (pe vremea cand mergea am mai luat si eu telefoane SH cu mici defecte: cumparam piesa cu probleme si o inlocuiam singur acasa).

      Un telefon SH de pe ebay ar avea ceva sens, sau unul de la amanet, unde au interes sa-l verifice macar cursoriu. Si ai totusi 48h garantie: in caz ca e praf cel putin il poti duce inapoi.

      11
  7. 6. Poliția avea șansa să confiște 8 mașini

    A zecea oara o sa fie petrecere cu tort si sampanie.

    61

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube