Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Sunt nebun sau cei de la profit. ro bagă serverele in priza pe la 7:30? Am intrat și ieri pe linkurile către ei și apărea eroare 503. Acum, 7:22, nici măcar eroarea nu mai apare, doar o pagina goală…

    Comentariu apreciat.450
    • Pai sa fie si ei in ton cu lumea, economisesc curent.

      Comentariu apreciat.431
    • Si-au bagat functie de stop/start la instante in AWS, RO_BUSINESS_HOURS :)

      190
    • Si-au bagat functie de stop/start la instante in AWS

      :))

      Side-note: daca-ti spun ca erau unii care exact asa au facut – opreau anumite instante noaptea, ca sa scada din costuri, ca ITstul lor n-auzise de autoscaling?

      72
  2. 3. Trebuie introdus un sistem ca în armată. Un număr de ani în care trebuie să activezi în sistem. Nu îți convine sistemul? Faci altceva și ești liber să pleci. Am auzit că se caută restauratori de mânăstiri în Belgia.
    Sănătatea este un domeniul la fel de important ca apărarea. Fără pensii speciale și pensionare la 45 tho.

    Indecis. Tu ce zici?2434
    • Cât timp îți plătești facultatea nu cred că merge.

      253
    • @Nae, s-au scos locurile la buget la facultățile de medicină?

      Indecis. Tu ce zici?1812
    • daca ar asigura conditii si locuri pt toti absolventii de medicina, ar trebui dublat sistemul de spitale din ro…

      138
    • Da, da! Dar sa introducă asa și pentru IT! Lucrezi pentru beneficiar din alt stat, nu suporta statul roman scutirile de taxe!
      La fel și construcții!!
      Hai cu carnea în frigider!!

      Indecis. Tu ce zici?3614
    • @Omg, cred ca e o mare diferenta in a nu plati nicio taxa in Romania lucrand ca medic in strainatare pt beneficiari din strainatate si a plati taxe pe salariu (10% + 25%) si taxe pe cumparaturi (TVA + altele) in Romania lucrand in IT, constructii sau in alte domenii scutite de impozit.

      234
    • George, eu nu am o problema cu scutirile de taxe. Pentru niciuna din categorii!
      Ideea era ca atunci când vrei sa iei o măsură ca aia propusa de daniel, sa te gândești și la celelalte categorii de oameni!

      Pana la urma, 90% din cei care muncesc nu beneficiază de nicio scutire fiscala, avantaj profesional sau pensie speciala!

      Cat despre ce zice daniel, îmi amintesc de o cunoștință ce lucra acum vreo 10 ani la sts, în IT. Avea de ales în a rămâne (nu era rău salariul) a merge la Ericsson sau huawei. A ales banii chinezului și a plătit statului banii pentru pregătirea de care a beneficiat la atm. Din primul salariu!! Pot sa îl condamn? Categoric nu!!
      Chiar… sunt curios ce s-ar fi întâmplat acum, după interdicțiile puse chinejilor…

      Revenind la ce zici tu, măcar acelui medic nu ii plătim noi pensia! În schimb, it-istui și constructorului, tot noi le plătim…

      719
    • ok, da, sigur, sunt de acord.
      dar statul mai întâi să asigure peste tot toate condițiile ca acel medic să-și poată face treaba.
      și nu vorbesc de salariu sau cazare, ci de aparatură, măcar de sfârșit de secol 20, dacă nu poate de 21.

      sufăr de glaucom. l-am descoperit după ce-am plecat la facultate, așa că 95% din controale au fost la bucurești, la clinică privată.

      dacă ați ajuns vreodată în ultimii 20 de ani într-un cabinet oftalmologic probabil știți cum arată aparatele alea pt măsurarea tensiunii intraoculare sau pt stabilirea preliminară a dioptriei.

      acum niște ani, după ce ani de zile mi se luase tensiunea intraoculară cu un astfel de aparat, ajung la oftalmologie în orașul meu natal.
      băi băieți și fete, nu vreți să știți cum arată scula folosită pt același scop. cred că era piesă de muzeu. ca să vă faceți o idee, semăna cu scula cu care scotea mama sâmburii cireșelor și vișinelor, ca să facă dulceață. jur. o chestie cu un cerculeț metalit și un piston. nici acum nu-mi cine să cred c-am lăsat-o p-aia să se apropie de ochii mei cu așa ceva.

      județul în care locuiesc acum nu are, la nivelul întregului județ, nici măcar la cabinetele particulare, aparat pt tomografii de nerv optic.

      despre asta e vorba, despre faptul că, așa cum spune și articolul, dacă vor să facă medicină pe bune, cel puțin pe anumite specilizări, trebuie să prindă un loc într-un centru universitar. nici măcar un spital într-o reședință de județ nu asigură mare lucru. altfel fac medicină la nivel de jumătatea secolului 20.

      ca să nu mai vorbim de familie, de posibilitatea găsirii unui loc de muncă pt parterner, o școală decentă pt copil. mă rog, școli și profesori ok se mai găsesc, nu au bucureștiul și alte câteva orașe mari monopol pe școli bune, dar ai acces mai greu la diverse alte chestii pt accitivăți extracuriculare: dansuri, călărie, teatru, draci, laci.

      și again, pt copii mai încep să apară, că deh, pt copil scoat oamenii banii, dar pt adulți…..
      în orașul reședință de județ unde muncesc e cel puțin o ”școală de balet/dansuri” pt copii, școală de fotbal, de tenis, săli de joacă, cel puțin o grădiniță particulară.

      însă, dacă eu, adult, vreau să mă duc la dansuri, se uită lumea la mine ca la nebuni. în afară de săli de sport, nu există alte facilități pt practicarea de hobby-uri pt adulți.
      norocul meu că clubul meu de carte s-a mutat on-line.

      Comentariu apreciat.272
    • @Omg nu pensiile ITiștilor ar trebui să te deranjeze.

      56
    • NOU
      #14

      @Omg, carui IT-ist ii platesti tu pensia? Scutirea de impozit pe venit e una, contributia CASS e alta, si ma uit in fluturas si vad ca platesc CASS. Deci?

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Mafarescdeciuma, te-am întrebat eu de sănătate??

      Cass=sănătate- get IT? :D

      216
    • @omg
      IT-istul platest sanatate si pensii. Nu plateste impozit pe venit, adica 10%.
      Romanul, in general, plateste 45% din salariu pe sanatate+pensii+impozit. IT-istul plateste 35%.

      193
    • Plecati de la premiza gresita ca statul crediteaza cu scoala. Eu vad invers. Noi creditam statul. Si el ne da inapoi Scoli pentru copii, strazi siguranta. Parintii au platit si platesc scoala copilului. Nu statul iti ofera scoala si apoi trebuie sa o platesti in rate apoi

      241
    • NOU
      #18

      @Omg, si CAS platesc. CASS + CAS. Sunt 3 sectiuni pe fluturas: CASS – DA, CAS – DA, Impozit pe venit – NU. Dar nici nu trebuie sa ma crezi, puteai sa cauti singur asta pe net.

      121
  3. Referitor la știrea 3 cu medicii treaba este cam asa :
    Facultatea de medicina durează 6 ani iar rezidentiatul durează în medie 3 ani. Rezidențiatul nu se poate face oriunde, ci doar la anumite spitale, în general in centrele universitare sau în orașele mari.

    Adică un tânăr care intra la facultate la 19 ani devine medic plin în jurul vârstei de 28 de ani.
    La 28 de ani deja a stat 9 ani intr-un oraș mare, acolo are sot/soție, prieteni, viata sociala etc deci este logic ca nu o sa meargă la orice spital din orice localitate, la sute de km distanta – și o sa prefere străinătatea.

    Un alt aspect este ca nr. de locuri scoase la rezidentiat nu înseamnă că acele locuri sunt vacante- adică dacă la spitalul X din București sunt 100 locuri pentru rezidenti în mod real sunt vacante poate 10-15 locuri, deci după rezidentiat restul trebuie sa caute de munca în alta parte.

    Normal aici statul ar trebui sa zică – daca în România anual avem nevoie de X medici, atunci la facultățile de medicina ori rezidentiat permitem tot X locuri fără taxa.

    Facultatea de medicina costa Y lei, iar după absolvire/rezidentiat ii spunem medicului – uite acesta este locul tău de munca, adică unde avem locuri vacante, indiferent ca sunt la Cluj ori la Vascautii din deal și trebuie sa stai aici minim Z ani.

    Cui ii convine bine, cui nu ii convine plătește facultatea.

    Cine vrea sa facă facultatea de medicina peste cele X locuri plătite de la buget nu are decât sa plătească el facultatea și apoi poate sa lucreze în străinătate sau unde vrea el.

    Cel mai amuzant este însă când oamenii cu studii ii critica pe asistații sociali care primesc câteva sute de lei pe luna dar li se pare absolut ok ca statul roman sa plătească sute de mii de lei pentru pregătirea unor medici care vor lucra în străinătate.

    Comentariu apreciat.729
    • Ce nu se spune, este ca un medic specialist din tari europene cu apa calda, câștigă 7-12000 eur. Un specialist din România câștiga 1500-3000 euro (în funcție de colaborările pe care le are). Teoretic, ala plecat, o duce mai bine! Practic… medicii speciali-sti autohtoni câștiga mai mult. Și nu vor sa plece… vor sa plece doar aia care nu au luat rezidentiatul sau au luat nota mica și nu prind cine știe ce specializare. Care voia sa ajungă chirurg și prinde loc de medic de familie (deși, dacă faci un calcul simplu 50 lei*10/zi × 20 zile + salariu…. not bad pentru o loaza)

      Indecis. Tu ce zici?1134
    • Adica toti MF provin din loaze?

      60
    • Nu știu miriam, hai sa mergem pe la facultate și sa întrebam bobocii! Ce vrei sa te faci tu când ieși de aici?? Sa vedem cam cati zic medic de familie… Câți crezi?

      156
    • Omg,
      Cistigul unui medic specialist in strainatate difera de multi factori.
      Tara,specialitatea,spital sau cabinet,numar de garzi.
      Caz concret,ruda apropiata,pediatru la spital in Germania,medic specialist,7 garzi 4700 euro in martie.

      50
    • Caposu, intermediez eu angajarea lui pe 7-8000 tot în germania și împărțim comisionul (1 salariu al lui) Îl împărțim și cu zoso ca intermediază tranzactia

      54
  4. Și dacă faci institut militar poți părăsi sistemul mai devreme dar plătești diferența. Parcă era minim 9 sau 10 ani iar cheltuielile cu școlarizarea se scad din perioada în care activezi ca militar. În plus ai posibilitatea sa plătești în rate.
    Știu cazuri de tineri ofițeri care aveau salarii de mizerie la început de carieră și care au plecat în „civilie” iar angajatorul le-a plătit și școlarizarea.
    Legat de pensii speciale – uite ca și energeticienii beneficiază de sporul acesta de grupa de munca ce le permite ieșirea mai devreme la pensie dar nimeni nu spune nimic despre asta.

    163
  5. 2. 11 bănci sancționate cu 550k Ron.
    Cred că râd ăia și cu curul, nu de alta dar ăia 50k i-au făcut deja din maxim 10 dintre clienții cu credite calculate aiurea.

    Comentariu apreciat.453
  6. NOU
    #27

    3. Eu atat am de lasat aici – https://ibb.co/Nn8PbfY e vorba despre schimbarea societatii de la radacina, suntem departe de discutia din articol (de ce nu merge lumea la Giurgiu, Vaslui, Oravita, Tulcea etc). Sunt medic, si dupa aproape 11 ani de scoala intensa, cel putin in cazul meu, parca nu mai merge sa stai sa infrunti acelasi sistem corupt in care daca vrei sa o duci bine si sa ai de toate esti obligat la compromisuri….

    Comentariu apreciat.404
    • Plangere pentru abuz in serviciu si cerut daune si pe civil. Alea asteapta spaga. Le-as da dar marcata. O merita

      141
    • de ce să pui ticăloșia pe seama prostiei?!
      cred că sunt doar proaste. mai proaste decât prevede legea.

      41
    • NOU
      #30

      Crezi ca scopul ei este sa astepte dupa procese? Ea vrea sa se intoarca, sa profeseze in Ro ca MF. Aparent Parisul o ajuta sa se reintoarca, dar statul nu o vrea…

      90
  7. 2. Au fost obligate bancile sa restituie bani? In afara amenzilor care intra la buget cu ce ajuta efectiv consumatorul activitatea ANPC in cazul asta?

    Comentariu apreciat.426
    • Are autoritate sa oblige la despagubiri?
      Probabil de aia a incurajat (ANPC) bagubitii sa dea bancile in judecata.

      40
    • PSD
      populism.CEC nu e acolo, dc?
      tota lumea stia l ace se baga.ca nu dau si alte optiuni bancile, e alta treaba, dar majoritatea au vrut sa se incadreze la cat mai mult la Prima Casa -care e tot PSD ca si mafiotul asta.
      TLDR:
      bancile e nasoale, dar e legal si PSD e un muist populist

      20
  8. 2. Ce nu spune articolul este ce s-a întâmplat cu clienții. Înțeleg, statul a aplicat amenzi, dar clienții plătesc în continuare mai întâi dobânda, apoi creditul?

    245
    • Clienții merg la munca în continuare sa plătescă rata! Scrie mare acolo, au dat amenzi, nu au câștigat vreun proces! Daca se transa în instanta, băncile aveau obligația sa calculeze retroactiv și sa trimită scadentarele noi.

      Asa, au dat și ei niște amenzi… mai mult au făcut reclama la băncile nesanctionate!

      Iar alea sancționate, 50k în medie/banca, este cel mai mic cost of doing business posibil.

      253
    • Cand contractezi creditul ai posibilitatea de a opta pentru rate descrescatoare unde dobanda se calculeaza lunar ca procent la sold, iar soldul este distribuit uniform pe nr de luni in care ai ales sa achiti. Din acest motiv platesti mai multa dobanda in rata lunara la inceput. Se aplica formula anuitatii si nu este nimic gresit la asta.

      Poti opta insa si pentru rate descrescatoare unde dobanda se calculeaza la fel, insa partea rambursata lunar din capital este aceeasi. Per total achiti mai putin bancii, insa ratele sunt mai mari la inceput, ceea ce afecteaza gradul de indatorare.

      ANPC a sarit cu amenzile insa in comunicatul lor nu detaliaza care este eroarea pe care au identificat-o. De aceea cred ca este doar o masura de PR si atat. Daca se ajunge la proces vor pierde cel mai probabil.
      Presedintele ANPC a vrut sa iasa in presa cu o masura pentru ca tot se apropie alegerile, dar din modul in care se exprima ma indoiesc ca a inteles ceva din modul de calcul a ratelor.
      Din acest motiv a si pasat problema mai departe sa identifice altii daca este vreo eroare sau o asa zisa intelegere intre banci.

      Comentariu apreciat.364
    • @Scorpy
      De acord cu tot ce ai scris.
      Insa focile vor aplauda ANPC-ul, fara sa inteleaga ca modul de calcul a ratelor este matematica. Dar focile vor fi de acord si cu o lege care sa anuleze legea gravitatiei, asa ca nu poti avea pretentii. Sau cu o lege care sa zica sa fie soare si noaptea.

      Iar eu i-as trimite pe ANPC un pic la BNR. Ca BNR zice de grade de indatorare maxime si nu permite bancilor sa lase clientii sa-si ia cu grad de indatorare de 120%.

      165
    • @Scorpy
      In primul paragraf in loc de rate descrescatoare ar trebui sa scrii rate egale
      In rest total de acord.

      10
  9. 2. Daca vor baga rate descrescatoare, tot clientul pierde. In primul rand, nu se va mai incadra la aceeasi valoare pentru ca va creste valoarea primelor rate si implicit gradul de indatorare. Apoi, cei care faceau plati anticipate vor face mai putine. Cel putin la inceput. Exemplu: o rata 1000 lei, din care 800 dobanda, 200 principal, pe sistem actual. Platesti anticipat 200 lei, economisesti 800. Cu rate descrescatoare, rata poate fi de 1200 si sa nu mai ai 200 pt o plata anticipata.

    112
  10. 2. Stiu ca bancile sunt camatari legali si iti iau si pielea de pe tine, dar ma indoiesc ca aia de la ANPC au vreun studiu de specilitate pe subiectul asta. Clientii pot opta pentru rate descrescatoare, unde ponderea soldului creditului in rata este mult mai mare. Dar ghici ce, si rata e mai mare. Exista si formula in excel, sa amendeze si Microsoft.

    6. Un client a platit avans de 100 k euro in 2018 si isi vrea banii inapoi. Prost o fi dezvoltatorul sa nu ii dea. S-a folosit de ei, rata inflatiei nu il afecteaza pe el si poate si sa creasca pretul apartamentului eliberat.

    252
    • teoretic, dpdv legal, dacă e vina vânzătorului că nu s-a finalizat vânzarea conform contractului, cumpărătorul ar trebui să primească înapoi dublul avansului.

      112
    • @AB: da, normal. In realitate, nu scrie nimic in contract. Sunt sigur :)

      92
    • @Punkreas, nu contează că nu scrie în contract.
      prin lege, (codul civil), pt contractele de promisiune de vânzare-cumpărare sau antecontract de vânzare cumpărare, această clauză este obligatorie. se aplică by default, pt că este prevăzută prin lege.

      contractul este legea părților pt acele clauze care sunt suplimentare pe lângă clauzele obligatorii prin lege și dacă clauzele prevăzute prin contract nu sunt contrare dispozițiilor legale.

      pe undeva este chiar un principiu, cred că tot în codul civil, că nimeni nu poate renunța (nu poate renunța nici măcar expres, nu vorbim de ”nu scrie în contract”) la clauzele/drepturile conferite lui prin lege.

      101
    • Nu poți să renunți la drepturi „by default” fără o clauză opozabilă.
      – munca are salariu în balans, nu există muncă gratis
      – orele suplimentare sunt plătite dublu.
      Exemple simplu de înțeles de drepturi la care nu poți să renunți în contract pentru că există o lege.
      Același principiu se aplică și la avansul plătit. Cumpărătorul riscă să piardă avansul, vânzătorul riscă să piardă exact aceeași sumă. Nici mai mult, nici mai puțin. Doar în urma unui proces se pot stabili daune morale pentru a descuraja și pedepsi un comportament voit infracțional.
      Mențiunea în contract a prevederilor legii se face pentru a nu exista discuții de genul: nu știam ce prevede legea și pentru a face un viitor proces mai simplu de tranșat. A semnat și cumpărătorul și vânzătorul și notarul și banca și…

      80
    • @Pixel, art 1544 și 1545 din codul civil te contrazic, vânzătorul este obligat la plata dublului avansului dacă o dă de gard.

      Articolele fac referire la „arvună”, însă
      1. Codul încă mai păstrează cuvinte și formulări arhaice.
      2. Cele 2 articole sunt menționate în partea generală privind executarea contractelor, în consecință se aplică oricărui tip de contact.

      41
    • @AB da, formularea este: plătește dublul avansului.
      Principiul rămâne:
      – returnezi avansul, că nu este al tău, n-ai livrat nimic pentru el.
      Numai că asta nu duce la poziționarea părților pe picior de egalitate în contract.
      (Am ridicat blocul pe avansul clienților și acum le returnez avansul. Credit cu dobândă zero.)
      Pentru echilibrarea ecuației se ia în calcul: ce pățește cumpărătorul dacă nu mai cumpără? pierde 1 avans, aceași pierdere o suferă și vânzătorul: 1 avans,
      celălalt avans oricum nu era al lui.

      60
    • Acum vreo 15 ani firma Impact nu (mai) termina un bloc si incerca sa se scoata dand doar avansul inapoi (in loc de dublu), invocand forta majora.
      Forta majora era ca ei nu reusisera sa obtina de fapt toate autorizatiile necesare.

      80
  11. Nu o inteleg pe aia cu bancile, e ilegal sa platesti dobanda la inceput ? stiam ca asa e dintotdeauna.

    Cica s-a propus (nu s-a impus) rescadentarea – in ce sens ?

    Cine poate explica in detaliu speta ?

    111
    • ANPC va obliga băncile în rată 50% să reprezinte creditul și 50% să fie dobânda. Momentan era o proporție gen 25-75%. A spus cineva mai sus că teoretic te încurcă pe tine ca și client că îți va fi mai greu să plătești anticipat. Dar analfabetul funcțional și sărac a văzut că la începutul creditului de 8000 lei pentru iPhone plătește lunar 100 lei credit și 400 dobândă și i se pare aiurea. La finalul creditului când plătește 480 lei credit și 20 lei dobânda nu a văzut.

      201
    • Hai ca ma bag eu cu explicatia.
      Presupunem ca un om a luat credit in 2019. Valoare credit 300.000 lei, durata 600 luni (25 ani) si procent dobanda 35 *robor 1% + 2% marja bancii). Puteti citi ROBOR, puteti citi IRCC, importante e valaore de 3% pt exemplificare.
      A mers pe rate de principal si dobanda egal (anuitati egale).

      Te duci pe orice calculator online sau faci in excel si gasesti ca prima rata este ceva de genul: 750 lei dobanda, 672 principal. Si paoi continua aproximativ la fel, cu rata de principal crescand infim in fiecare luna si cu rata de dobanda scazand infim in fiecare luna, dar rata totala (principal + dobanda) ramanand la fel, adica 1422 lei lunar.

      Intre timp, roborul a crescut la aproximativ 7% (facem si noi calcule cu mai putine virgule). Adaugi marja bancii de 2% si observi ca acum creditul are un procent de 9%.

      Pt a nu complica calculele, ne uitam ca si cum luam acelasi credit de 300.000 lei pe aceleasi 300 de luni. Pe aceleasi site-uri sau in excel, pui 9% in loc de 3% si obtii anuitate de 2517 lei, compusa din 267 rata de principal si 2250 rata de dobanda.

      Si ANPC ce face? Pai el vine si zice: cum adica in primul caz se poate sa fie aproximativ 50% rata de principal din rata totala (672 din 1422), iar acum dupa 3-4 ani, brusc si dintr-odata, principalul ajunge sa fie doar 10% din rata totala.
      Acum, ei au zis 25%, nu stii care sunt valorile la care s-au uitat ei, dar principiul asta e.

      Ce trebuie inteles clar: anuitatea este formula matematica. Iar ANPC-ul zice sa strambi cumva matematica, ca lor nu le-a placut la scaoala.

      180
    • @Paul dacă se întâmplă asta se vor majora automat ratele, chiar dacă per total se va achita mai putina dobânda.
      Suma datorata lunar ca și dobânda se calculează aplicând procentul de dobânda la sold, deci are o valoare predefinita.

      Ca să achiți din capital la fel trebuie automat sa depui mai mult lunar.

      Mult succes sa facă asta o parte din cei cu credit ipotecar unde IRCC/Robor au crescut semnificativ în ultimul an.

      50
    • Varianta 1 – cei de la ANPC sunt idioti si habar nu au cu se calculeaza dobanda la un credit – in mod normal ai zice ca nu au cum sa fie asa de prosti, dar am vazut niste inspectori ANAF care nu aveau cunostinte elementare de contabilitate si puneau intrebari stupide.

      Varianta 2 – ANPC stie, dar se bazeaza ca sunt multi care nu stiu si „pun botul”, adica este o petarda fumigena de PR.
      Combinatia 1/ termen lung de plata, 2/ rata total egala, 3/ dobanda totala mai mica sau egal cu suma imprumutata => toate 3 in acelas timp nu se poate matematic.
      Daca vrei sa nu platesti prea multa dobanda, trebuie sa accepti fie credit pe termen scurt => adica rata totala foarte mare, fie plata de principal in rate egala + dobanda la sold => rate totale descrescatoare, foare mari la inceput.

      Sfatul meu personal a fost intotdeauna de a lua credit imobiliar pe termen cat mai mult, pentru a avea o rata cat mai mica. Dobanzile in % la creditele imobiliare sunt cele mai mici si atunci este mai bine sa ai credit imobiliar si sa platesti cash orice altceva. Iar daca iti mai raman bani si nu ai altceva mai bun de facut cu ei (cumparaturi, investitii), atunci platesti in avans din creditul imobiliar (de multi ani incoace nu se mai plateste nici un comision pt plata anticipata).

      Este foarte important sa nu ai rate totale de platit care sa devina o povara reala in cazuri neplacute, gen nu mai ai salariu.

      92
    • Dobanda este suma pe care o platesti in fiecare luna la suma care a mai ramas din principal. Pe banca doar dobanda o intereseaza, cat plateste fiecare din principal e strict treaba lui.
      Si e normal sa fie raportul dobanda/rata mai mare la inceput, fiindca si principalul pe care il ai de plata e mai mare.
      Cum ar trebui calculata rata tine de preferintele fiecaruia. Daca nu esti disciplinat financiar si vrei sa ti se „impuna” sa pui bani deoparta – sunt mai bune ratele descrascatoare. Daca vrei flexibilitate mai mare – alegi rata fixa. Poti sa alegi oricand rambursari anticipate mai tarziu si ajungi la acelasi rezultat.
      Important e sa intelegem ca dobanda se calculeaza in fiecare luna la principalul care a mai ramas de dat.

      20
  12. 2. Frectie la picior de lemn. „comisarii au propus emitere a unor noi grafice de rambursare […] unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului” – whatever this means. Banca o sa zica „nu ms” si aiae.
    De cand am luat creditul am observat ca in primii ani undeva la 90% din rata e de fapt dobanda. Toata lumea vede asta inainte sa acceseze creditu; nu-ti convine, nu te imprumuti…

    80
    • Practic ANPC a zis sa se treaca de la sistemul actual (rate lunare egale – unde totalul lunar de plata este egal) la sistemul cu rate lunare descrescatoare (unde plata principalului este egala).
      Doar ca ANPC sunt idioti, ca practic toti cei care au luat credite de curand se vor trezi cu rate binisor mai mari, fara sa fi cerut asta.
      Si au amendat bancile pentru ce? Pentru o formula matematica? Noaptea mintii.
      A, daca bancile au refuzat sa le dea clientilor optiunea de a alege intre cele doua variante de plata, ei asta ar fi altceva.

      92
    • @florin: ar fi normal ca bancile sa le explice clientilor ambele variante, iar clientul sa intrebe la inceput toate detaliile ca sa stie ce sa aleaga. Totusi ma indoiesc ca aici a fost amenda, pur si simplu ANPC-ul s-a legat de calculul ratelor, dobanda si principal, apoi a zis ca nu-i corect pt client (desi ala a semnat, a fost de acord cu graficul de rambursare prezentat la inceput). In opinia mea, se price ANPC-ul la credite asa cum se pricepe ASF-ul la asigurari: vor sa faca un bine dar strica complet treburile.

      70
  13. 4. Românii au început să mai stingă lumina prin casă
    I-am spus lui chat gpt sa imi puna toate cifrele din articol intr-un tabel pt ca cel care l-a scris ori e un incapabil ori vrea sa ma tina cat mai mult pe pagina lui.

    30
  14. NOU
    #59

    3. Taxele romanilor finanteaza educatie pentru un numar de studenti indreptatiti, prin lege, la educatie gratuita, in cazul de fata medicina. Zic ca aici se opreste discutia de principiu, filosofica. Mai departe intervine cea tehnica, numar de studenti, numar de locuri la rezidentiat, eficienta, etc. La sfarsit trebuie sa ramana in capul nostru dreptul la educatie si dreptul la libertate.
    Asadar, orice sofer roman care lucreaza in strainatate nu trebuie sa plateasca nimic pentru ca e capabil sa citeasca regulile de circulatie si indicatoarele, chiar daca a invatat literele pe bancile unei scoli din Romania.

    Daca vrem sa extrapolam toata tarasenia asta cu platitul educatiei in functie de unde/ce lucrezi, fara sa aducem in discutie militarii, securistii si tot felul de circumstante exceptionale, nici cei care termina o facultate si lucreaza in alt domeniu nu sunt pusi sa plateasca banii „irositi” de stat pe faculatatea absolvita degeaba!

    Hai să fim sănătoși și să ne dezbărăm!

    82
    • Teoretic este plauzibila teoria ta.Dar pleaca,cred eu,de la premiza gresita.Statul nu vrea sa educe copiii ,are nevoie de elevi si studenti pentru a tine in viata un urias aparat birocratic a carui calitate scade vazind cu ochii.
      Dacascoala s-ar face in conditii minime de corectitudine numarul absolvemtilor de liceu ar fi la jumate,iar a celor de facultate maxim 30 la suta.
      Sistemul e atit de cangrenat ca eu nu vad vreo solutie de remediere.

      30
    • NOU
      #61

      @ caposu- Nu e teorie si nu e plauzibila. E dreptul cetateanului de a fi educat si obligatia statului de a furniza oportunitatea de educatie. Nu e plauzibila, e inscrisa in constitutie. E o conventie, noi, oamenii, cetatenii, am generat aceasta forma de organizare, diferita de un mușuroi, care se numeste stat. Am convenit ca aceasta entitate informala sa aiba o autoritate si sa se materializeze in diferite structuri care au niste obligatii. Ca asa am convenit noi oamenii. Asta nu e plauzibil, asta e cert! Adica nu lasa loc de discutii. In cazul unor state sau popoare mai nefericite lasa loc de esecuri. Dar dreptul si obligatia raman!

      Urmatorul paragraf din postarea ta nu mi se pare ca are legatura cu ideea subiectului de discutie.

      50
    • Am inteles ca e dreptul cetateanului sa fie educat.Dar obligatii are cetateanul?

      01
    • NOU
      #63

      Da, are o gramada de obligatii. Dar vorbim de doua chestii diferite. Un drept este al meu, fac ce vreau cu el si imi este aparat de lege. Obligatia este fata de ceilalti si este specificata in lege. Am dreptul sa primesc educatia ce o pot cuprinde cu creierul. Asa cum am dreptul sa am identitate, sa am libertati de mai multe feluri, etc Si cu astea fac ce vreau eu, nu incumba obligatii pentru mine, doar pentru ceilalti sa mi le respecte. Eu am obligatia sa le respect drepturile lor!

      20
  15. Stiam de mârlănie dar nu știam că este ilegală proporția dobânzilor. Dacă intri acum pe ing și faci o simulare, rata de capital pleacă de sub 10%.

    E mârlăneală, după 21 de ani de credit plătești x2 iar în capital ai sub 50%. Dacă nu mai ai bani de plătit ei îți vând casa pentru suma din capital, adică cam pentru suma aproape intactă.

    Acum o întrebare, dacă eu le-am dat acum 2 ani niște bani ca plată ramburs, nu ar trebui în baza acestor amenzi să îi dau în judecată și să îi fac să recalculeze soldul de capital de la acea dată? Pentru ca e clar că am plătit un sold de capital mai mare.

    55
  16. credit prima casa… 55k euro acum 2 ani rata 1200 lei din care sold 480+ lei diferenta e dobanda
    azi, ~2100 lei din care sold ~210 lei restu dobanda.
    PRIMA CASA, teoretic cel mai ieftin credit imobiliar pentru muritorii de rand

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube