Știrile zilei – 17 ianuarie 2023

  1. Alb . Blondă . Blondă . Blondă . Munți . Apus . Brunetă . Brunetă . Brunetă
  2. Natalitatea scade, în ciuda zecilor de programe care o încurajează
    Glumesc, nu e încurajată de nimic.
  3. Record de mașini produse în România
  4. Vor crește prețurile la gaze
  5. Oameni între oameni
    Nu se întreabă nimeni de ce au făcut asta, că nu vrem să auzim răspunsul.
  6. Polițiști cu care ne mândrim
  7. România pitorească
  8. Prețul caselor din UK scade
  9. Un șantaj cinstit, ca la carte
  10. Cronica-de-tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. 6. Având în vedere notele astea, eu zic sa le lase asa, dar sa fie 5 maximul, nu 10, sa fie toată lumea mulțumită.

    Comentariu apreciat.312
    • Si sa le dea mai repede subiectele, sa aiba timp de invatat. Asa cu o saptamana inainte apuci sa inveti dacat de-un doi

      43
  2. 8. Supeeer. O să ne luăm cu toții case ieftine. Să se dea câte una să ajungă la toată lumea. Deși, știrea este cu totul despre altceva mai puțin că pică prețul caselor…

    Comentariu apreciat.406
  3. Hai ca apar o noua specie de invatatori/inselatori/facatori de minuni. Incep sa apara cursuri cum sa folosesti ChatGPT. Vad tot mai multe din astea:
    Chat GPT este un xyz dar lumea nu stie sa-l foloseasca. Ia de aici un curs, webminar, etc.

    Comentariu apreciat.403
    • Poate unii-s bătuți în cap și nu știu ce să întrebe acolo. De ce este ceva rău să înveți un skill, chiar și unul care pare aparent banal? Sau te referi că e ceva ce ar fi trebuit să fie un tutorial gratuit pe YouTube? La urma urmei nu te obliga nimeni sa te înscrii. E o diferență totuși fata de Forex și crypto unde trebuie sa bagi toate economiile, pe lângă prețurile cursurilor.

      010
  4. 6. „Unul dintre ei a fost notat cu 2,22, iar celălalt cu 4,50. Rezultatele pot fi contestate în termen de 24 de ore de la afișare. Nota minimă pentru a fi declarat admis este, potrivit metodologiei, 7.”

    2.22+4.50=6.72
    cat de aproape au nota 7… naspa sa pierzi la limita.
    Era frumos sa le fi pus inca o intrebare de 0.30 puncte sa ajunga la 7. Apoi pe ala cu 4.50 sa il puna sef la IPJ Vaslui, ala cu 2.22 Adjunct Sef IPJ Vaslui.

    Indecis. Tu ce zici?264
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 948
    • Ia să vezi ce o ia Erdogan în mînă și cum va pica lireta. Ai puțintică răbdare…

      Comentariu apreciat.448
    • Este genul de individ cu pwla mare singur pe o insula ;-)

      Comentariu apreciat.323
    • Si ia zi, Marinele, cum o sa si-o ia Erdogan in mina? Cel mai aproape a fost in 2016, dar de atunci le tot da cu tifla astora din vest care se pare ca sint destul de impotenti in a-l determina pe Erdogan sa fie mai blind.
      Erdogan preda o lectie de politica externa, face fix ceea ce nu am reusit noi niciodata sa facem, de unde si esecul cu Schengen. Noi nu mai alimentam de la OMV si am mutat 10 conturi de la Raifaissen, asta nu ii lasa in NATO. Vezi vreo diferenta?

      Indecis. Tu ce zici?1631
    • Ce dor va mai e de Ceausescu…

      164
    • @Martha Logu – De unde pula mea apareti ma cu atitudinea asta de spartan ? Ce ti se pare atat de admirat faptul ca e un cacat de om si se pune ca boul in drum? Tot vestul se caca aliniat sa fie intr-un consens, vine erdogan si da cu palma ca vai uite ce scula de bascula e el. In ce univers e de admirat lipsa de unitate si umanitate? Ii tot adulati pe psihopatii astia imbecili si le confundati incapatanarea si prostia cu „puterea de care sunt capabili”. Macar lui Putler i-au photoshopat niste țâțe si va inteleg confuzia.

      Comentariu apreciat.3712
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 840
    • @Martha Logu – Ai reusit sa fii si prost si ipocrit intr-un singur comentariu.

      196
    • Mă fascinează ăștia care nu înțeleg cum funcționează propaganda și cred ei că Erdogan e un lider bun. Fix ca ăia care cred că Putin e un lider bun că ce tare e el, dar ei tot pe 100 euro pe lună trăiesc.

      Când a zis un rus la o televiziune rusească că românii au salariul minim triplu față de cel al rușilor l-au bătut ăia în emisiune.

      Ei stau și râd de noi cu vodka-n mână că altceva nu-și permit, iar noi stăm și-i admirăm ce lider tare au în timp ce nu găsim locuri de parcare la mall că toți avem mașini mai noi de 2016 și vrem să le scoatem la plimbare.

      Apoi băgăm un KFC de 20 de euro, cât e salariul săptămânal poate al unui rus de rând căruia tocmai i-a venit ordinul de mobilizare poate, și discutăm despre cât de tari sunt rușii, că ce luptă liderul lor pentru ei.

      Atâta ignoranță pe metru pătrat mai rar.

      231
    • Da ma Adriane, poti sa imi zici ca sint ipocrit ca am fost si eu la fel ca tine, pina mi-a explicat cineva ca bagatul si scosul pulii cu necunoscuti nu prea ajuta argumentatia.
      In schimb nu stiu cine e prostul dintre noi doi. Sint de acord sa fiu eu ala daca imi arati unde mi-am exprimat eu admiratia ca Erdogan a blocat accesul la NATO pentru Suedia. Dar ok, vad ca e cazul sa explic ce am vrut sa spun. Nu imi place ca ala blocheaza Suedia si Finlanda sa intre in NATO, mai ales in momentele astea. Apreciez insa modul in care Turcia isi conduce politica externa. Pentru NATO, pentru romani si pentru vestici in general nu e ok, insa pentru turci este, si asta conteaza cel mai mult.

      01
  6. 2. In București poti sa aplici pt vouchere materna, 2000lei.

    Indecis. Tu ce zici?526
    • Asta e marea masura pentru cresterea natalitatii? Cu aia 2000 de lei iti poti creste copilul pentru urmatorii 18-20-22 de ani?

      Sunt tari normale la cap in care se aplica reduceri masive de taxe daca ai copii in intretinere, daca esti salariat. Pana la 100% reducere completa de taxe, daca ai trei sau mai mult de trei copii.

      In Romania, guvernul actual doar ce a anuntat marea revolutie in materie de reducere de taxe pentru cei care au copii in intertinere. Cate 100 de lei suma neimpozitata DOAR pentru impozitul pe venit pentru fiecare copil in intretinere. Asta inseamna fix 10 LEI in plus lunar la salariul net. 10 lei pentru care trebuie dusa periodic acte, adeverinte si alte mizerii. Nebun sa fii sa nu faci copii in conditiile astea, 10 lei lunar sunt bani, nu gluma.

      Asa e incurajata natalitatea in Romania.

      Comentariu apreciat.407
    • – Ce facem ca sa crestem natalitatea?
      – Facem un minister!
      – Ce solutii aplicam sa crestem natalitatea?
      – DAM BANI!

      Astea sunt toate ideile de geniu ale ministerului cu zeci de angajati.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Mi se șoptește din cască ca am primit si un stimulent de inserție de 2500lei, tot in București.

      79
    • Stimulentul de insertie il primesti daca te intorci ca mama inainte de cei doi ani in care te plateste statul cu o suma intre 1250 si 8500 de lei (in functie de salariile anterioare) sa stai acasa cu copilul.

      111
    • La primul copil am avut un fel de program de fidelizare la spitalul unde s-a nascut, daca sotia facea vizitele lunare la ei ni se decontau din pretul nasterii (cezariana).

      La al doilea nu a mai fost acel program, mi s-a spus ca parte din nastere era decontat de casa de asigurari, care casa nu a platit vreo doi ani nimic si nici nu intentiona sa plateasca, asa ca nu au mai oferit programul.

      Sa nu mai zic de actele care trebuie depuse pentru indemnizatia aia de crestere a copilului, mai ca nu iti aduci si parintii de mana acolo. Plus fereasca sfantul sa ai ceva gen PFA in perioada pentru calculul venitului ca daca dai de niste functionare fara chef de munca ai pus-o. A facut sotia vreo 4-5 drumuri la casa de sanatate din judet si inca intr-un loc, ceva nu era ok cu adeverintele eliberate de ei. Adeverinte care tot la stat trebuiau duse. Daca e o problema, tu trebuie sa o rezolvi, de la ghiseu isi zice ca nu e bine. Si dupa toate astea, mai stai vreo 2-3 luni sa incepi sa primesti banii.

      Pentru cine nu se pricepe la hartogarii si n-are timp de plimbat, e un chin.

      192
  7. 5. Si pe unde sa treaca Miorita?

    123
  8. 2. aia de la 2, lăsând deoparte stupizenia cu „prăbușirea” – natalitatea scade constant și nu de azi pe mâine, rămâne totuși o enigmă: povestea cu banii care nu sunt suficienți nu prea ține – ce, în 1990 era mai multă valoare în circulație și mai corect distribuită? să fim serioși; nici aia cu infrastructura (grădinițe, etc.) – sunt explicații cam forțate. poate, pur și simplu, nu există o explicație anume; poate așa mor popoarele.

    Indecis. Tu ce zici?1522
    • Așa mor popoarele proaste…care ajung să aibă ca ministru al familiei pe doamna sârmă în cur…bineînțeles că nu e doar ea de vină, ci un complex de factori socio-economici…Baselu era contrariat ca suedejii fac copii mulți, spre deosebire de rumâni..în același timp, nepotii lui merg la scoala israeliana, unde doar taxele per copil sunt de 15 000 euro pe an…de ce draq nu își permit mulți romani sa isi dea copilul la astfel de scoli ? De putori, ca nu au fost harnici ca el 😀

      Comentariu apreciat.5410
    • Fenomenul e relativ normal in ciuda trambitelor care suna a prohod. Cred ca cel mai important factor pe care analistii lui peste se fac ca nu il vad este scaderea cu peste 15% a populatiei fertile.

      Asta cu incurajarea natalitatii e un subiect complicat, exista o gramada de contraexemple in lume care arata ca natalitatea nu este direct influentata de situatia financiara sau suportul femeilor dupa nastere. Daca asta ar fi factorul principal, americanii nu ar mai pui in veci in lipsa unui banal concediu de maternitate platit si indienii ar fi mai putini pe lumea asta desi majoritatea se zbat in saracie lucie.

      Comparativ cu restul lumii si ignorand mizeria aia cu 10 lei, Romania are una din cele mai darnice legislatii in domeniu dar asta nu duce nicaieri conform statisticilor.

      Probabil singura sansa de crestere va veni din migratie, asa cum s-a intamplat pe la nordici.

      Indecis. Tu ce zici?2713
    • Sunt curiosi cati imigranti vor canta la betie „Noi suntem romani”? :-)

      106
    • @Rumbu. țara noastră nu este o destinație favorită pentru imigranți – și oricum nu suntem exact cea mai primitoare nație. noi suntem în Europa cum sunt Alabama sau Tennessee dincolo de ocean: dacă ești pakistanez și ai ajuns aici, asta este, te descurci cumva, dar evident sună a greșeală care se cere corectată cu prima ocazie favorabilă.

      1110
    • „Faci un copil și se plătește singur” – Ambasada Suediei

      203
    • Posibil sa fie faptul ca in 90 erai invatat cu greul asa ca un copil in plus nu mai conta. In schimb acuma cu 6000 de lei te descurci foarte bine singur dar greu cu un copil sa nu mai zic de doi. Problema, cred, este ca generatiile tinere nu doresc sa-si sacrifice confortul in aceeasi masura ca parintii lor.

      Comentariu apreciat.271
    • @Joker, om fi noi multe, dar fata de vecinii nostri (nu vorbim de aia din vest, ci aci, local) noi suntem mult peste ei la nivelul asta.

      Aminteste-ti doar la inceputul razboiului cand nu stiu ce studenti indieni din Ucraina voiau sa scape de acolo dar polonezii le-au zis nu ca erau prea bronzati, totusi noi i-am primit.

      In plus, merg destul pe jos prin Bucuresti si dau de multe ori de astfel de imigranti, fie venind de la munca fie plimbandu-se, nu am observat vreodata ca lumea din jur sa ii priveasca diferit sau sa „fuga de ei”.

      Iti mai pot da exemplu si din satul bunicilor, unde o femeie, asistenta maternala are acum (de vreo 4 ani cred) in ingrijire un baietel de culoare (nu e suedej). Eh si in satul ala cu batrani ce au cel mult liceu, copilul ala se joaca „cot la cot” cu ceilalti copii ce vin in vacanta pe acolo.

      Da, inca avem destule probleme cu rasismul/xenofobia, dar nu suntem in niciun caz atat de rau cum zici tu.

      212
    • Indiferent cat de nedorita considerati voi Romania, in 2018 (ca o statistica mai recenta nu am gasit) erau oficial 465.000 de persoane nenascute in Romania. Neoficial, ONU zicea ca vreo 700.000.

      91
    • @Rumbu 150.000 de sud-asiatici în București, oficial. 50.000 doar în Giulești, ne-oficial.

      40
  9. 5. jurnalistul sa puna mana pe un dictionar de sinonime. „dupa” ala suna ca un cur.
    mai intai vrei sa-l iei la ture ca ar trebui „de pe”, apoi citesti articolul si-ti dai seama ca „dupa” era corect, dar un „dincolo de” cinstit sau „la capatul” ar fi inlaturat intreaga nedumerire lingvistica.

    107
  10. 2. si 10. Fata de 2021, populatia Chinei a scazut cu 850.000. Iarasi apare intrebarea cea ticaloasa: Daca America este jandarmul lumii, cele mai naspa chestii se intampla la americani, de ce lumea vrea sa imigreze in America, dar nici unul in China, Rusia, Coreea de Nord?

    224
  11. Referitor la natalitate părerea mea este ca scăderea are la baza un cumul de factori din care doar o parte țin de stat.

    Adică o grămadă de oameni de peste 18 ani (ca nu mai sunt copii) trăiesc în lumea lor si nu știu sa facă niște chestii banale gen sa facă o mâncare simpla ori sa schimbe o priză.
    Acestia pur și simplu nu au dorința și nici mentalitatea de a face un copil deoarece copilul presupune responsabilități, presupune renunțarea la diverse chestii, iar ei nu au chef de asa ceva, vor sa își trăiască viata.

    Pe la 30 de ani când ar vrea sa facă un copil uneori biologic nu se mai poate și oricum dacă primul copil e la 30 de ani putini îl mai fac și pe al doilea.

    Un al doilea aspect tine de așteptările părinților, adică unii dintre părinți ar vrea sa se oprească soarele în loc pentru copilul lor – doar ca și alți părinții vor la fel și inevitabil unii copii vor fi defavorizați și implicit părinții vor fi nemulțumiți și vor transmite nemulțumirea asta în societate.

    De ex. vad multe reacții la faptul ca unii părinți își duc copii la camin/grădiniță chiar dacă le curg mucii – nu este ok, doar ca unii părinți efectiv nu au ce face, pe șefii lor nu ii interesează.

    Unii dintre voi nu aveți copii sau ați avut demult și ați uitat – problema este ca cel puțin în primul an de colectivitate (gradinita/camin) de cand începe și pana se termina sezonul virozelor (aproximativ oct. – martie) copii sunt bolnavi cam o săptămână din doua – ei, unii oameni nu au bunici care sa ii ajute, nu au bani de bone și nici nu pot sa meargă la serviciu o săptămână da iar alta nu.

    Apoi la școală – eu locuiesc intr-un oraș reședință de județ cu multe scoli. Inevitabil unele scoli sunt mai bune iar altele mai slabe – evident ca mare parte din părinți vor sa își dea copii la școlile bune, astfel ca la scolile bune clasele sunt arhipline de copii în timp ce la școlile slabe nr. de copii este aproape la jumătate – apoi sunt articole in mass media ca la scoala X sunt 35 de copii in clasa- ce ar putea sa facă statul dacă părintele nu vrea sa meargă la școală cu 17 copii în clasa și merge la școală cu 35 copii?

    Indecis. Tu ce zici?318
    • Să scoată vizele de flotant false, asta ar putea sa facă statul!

      216
    • Asta cu scosul vizelor de flotanti false ar rezolva si mare parte din problema traficului.
      Daca-ti iei casa la porumb iti asumi tati ca te duci la o scoala in zona, nu sa brazdezi orasul de la nord la sud de 2 ori pe zi.

      184
    • Pana la implinirea varstei de 7 ani, orice parinte al carui copil care se imbolnaveste isi poate lua concediu medical platit cu 85% si neimpozabil. Platit de stat, nu de angajator, deci sefii nu au vreun cuvant de spus. Ca parinte, daca ai impresia ca serviciul e mai important cand ti se imbolnaveste copilul, ai cu totul alte probleme.

      138
    • @Rumbu isi poate lua medical, corect si seful nu are ce spune pana la prima evaluare. In RO daca esti femeie si ai copil esti fucked-up, mai ales la munca. Paria companiei, daca ti se imbolnaveste copilul si seful nu are copii, esti belita. Valabil, dar mai putin si pentru barbati. Si nu vorbesc din carti, unul din motivele pentru care doamna a renuntat la corporatie si s-a apucat de ale ei a fost bullying-ul de la job, pe tema asta.

      Sa nu uitam in RO primeaza: „nu-mi pasa de tine si copilul tau, cand te-ai futut, ti-a placut”

    • Comentariul asta spune simplu cum e cu copiii si traficul.

      https://zoso.ro/acesti-parinti-lume-buna-copiii/#comment-1861489

      Mai si primeste reply-uri de ce nu duci copilul cu trotineta sau bicicleta la scoala. Cred ca vine de la unul care n-a iesit cu bicicleta in trafic niciodata. Una e sa dea peste tine un tont si sa te arunce pe jos si alta e sa fii cu copilul pe bicicleta. Cand o sa fie peste tot prin orase piste de biciclete separate de benzile de circulatie, atunci sa aud „du-ti copilul la scoala cu bicicleta”.

      103
    • Azi la o grădiniță oarecare din Berceni, un copil exclamă către o îngrijtoare: ”am văzut curcubeul de la noi din Românești!”.

      Am căutat pe hartă unde plm e Românești. WTF! De ce ai străbate atâta drum doar ca să îți aduci copilul la grădiniță în berceni?

      101
    • @cismaru, articolul era despre incurajarea natalitatii de catre statul roman. Ce ar trebui sa mai faca statul roman pe langa faptul ca te plateste aproape cu salariul intreg sa stai acasa sau in spital cu copilul bolnav?

      Acum, daca esti vreo femeie carierista, probabil e momentul sa pui in balanta ce e mai important pentru tine. Daca copilul e mai important, asta e, iti asumi rolul de mama si intarzii avansarea in cariera. Valabil si pentru tati, ca legea nu spune ca trebuie sa fii femeie ca sa ai grija de un copil. Daca cariera e mai importanta, probabil deja ai studii superioare, ai o munca de birou si in consecinta inseamna ca deja ai un venit suficient sa platesti pe cineva sa stea cu copilul.

      Marinela care impacheteaza biscuiti 8 ore pe zi la fabrica sau plimbă produsele prin scanner la Mega nu are dileme din-astea existentiale cand i se imbolnaveste copilul si cred ca ei i se adreseaza in principal suportul de la stat in altfel de situatii. Nici seful de tura nu are vreo problema cu Marinela, o inlocuieste temporar cu Ionela. Romania e compusa din 81% Marinela. In ce priveste natalitatea cred ca toti am paria pe Marinela ca puieste.

      E o vorba romaneasca, „Nu se poate si cu varza unsa si cu slanina in pod”.

      155
    • Poate ar trebui sa avem un pic proprietatea termenilor.
      „viza de flotant falsa” induce ideea ca mi-am falsificat cartea de identitate si am aplicat in fals un abtibild cu viza de flotant (nu mai stiu care e procedura, ultimul flotant l-am avut in studentie). Ceea ce nu e cazul.
      Discutia este despre cum se obtin acele vize. Desi mai nou observ ca se merge direct pe luare in spatiu si schimbarea cu totul a cartii de identitate.
      Oricum ar fi, pe cei de la evidenta populatiei nu ii intereseaza. AI toate actele, copiile si stampilele? Plus proprietarul de manuta, sa dea cu semnatura? Inseamna ca e ok.

      Suntem intr-o tara libera si fiecare incearca sa faca ce crede el ca e mai bine pentru copilul lui.

      59
    • @Rumbu, pai asta zice articolul: ca nici „femeile simple” nu mai puiesc asa cum puiau odata.

      50
  12. Natalitatea scade anual, dar șpaga la grădiniță rămâne o constantă. Când eram copil, eram 12 copii pe scara noastră de bloc. Cam așa erau pe la toate blocurile, la toate scările, cel puțin 5-7 copii. Azi, pe scara mea, sunt 2 copii mici. Prin parcurile din jurul blocului nu prea vezi mulți copii mici, mai mult adolescenți. În schimb, la grădinița de lângă blocul meu nu mi-a primit copilul din lipsă de locuri și în fiecare dimineața e plin de mașini prin zonă.

    190
    • Nu mai sunt locuri la gradinite sau scoli pentru ca foarte multa lume se muta in Bucuresti din provincie si trebuie sa intre si copiii lor in sistemul educational, se mai face mutatie pe buletin..de astea.

      90
    • @gigi plm, înțeleg să mai faci o spârlă, dar când o mână de copii din cartier nu mai au loc în grădiniță fără șpagă, în detrimentul celor de la residence-urile din jurul Bucureștiului, deja e mizerabil. Ia-i pe ăia 10-15 copii din cartier și lasă-i pe restul să liciteze.

      La grădinița respectivă din Berceni, unde vine copilul din Românești, i-a fost refuzat copilul unei familii care locuiește la 500m de grădiniță. Plângea mă-sa că nu are ce face cu copilul, nu se poate descurca. Și sunt o grămadă de din ăștia de vin din Sintești, Jilava și alte localități din astea. Mai mult decât atât, mai sunt și foarte nesimțiți, vin cu mașina până în poarta grădiniței, lasă motorul pornit, de te intoxici când treci pe lângă ei.

      70
  13. 2. Totuși, în România se dau 2 ani de concediu de maternitate cu salariul plătit 85% (limita e la 1700 euro/lună, nu e chiar rău). In alte țări dacă ai 6 luni e mare lucru.

    Grădinițe nu sunt din abundență, dar n-am auzit pe nimeni care să fi vrut să și-l dea la o grădiniță de stat și să nu reușească. Mă rog, pe nimeni care știe să completeze corect un formular și să urmărească niște indicații.

    E adevărat că nu avem reduceri fiscale și alte chestii după și școala publică se termină la 12 obligandu-te la after school sau o bonă. Dar tot e mai mult decât în alte locuri.

    132
    • 1. Educatia si metodele contraceptive. Mai putine mame adolescente (sau mame in general) in mediul urban.

      2. Atmosfera generala, femeile au vazut cum s-au chinuit mamele lor si nu vor asta. La TV se difuzeaza deseori reportaje cu familii sarace care se chinuie sa creasca chiar si numai 2 copii.

      3. Posibilitatea de a-si castiga singure existenta. Multe femei (iarasi, mai mult din urban) nu mai au nevoie la modul strict de un barbat impreuna cu care sa creeze o relatie de lunga durata. Le este mult mai usor sa plece de la primele neplaceri.

      4. Costurile. Sa cresti un copil la standarde relativ moderne (nu cu ajutor de lapte praf de la stat si cearsafuri pe post de scutece) este scump. Ai nevoie de doua venituri, ori cand relatiile sunt instabile si se destrama usor si sansa de a avea suficienti bani scade.

      5. Au crescut si pretentiile femeilor de la barbati. Asta inseamna implicit ca un numar mai mic de barbati sunt considerati eligibili de catre femei pentru a forma o familie. Da, poti face un copil cu Fat Frumos coate-goale, pe care sa incerci sa-l cresti singura, dar vezi punctele anterioare. Iar femeile nu prea vor o relatie cu un barbat care castiga mai putin si este mai putin scolit, chiar daca arata bine. Exista exceptii (ex. el fotbalist, ea avocata) dar nu poti face un plan din exceptii.

      52
    • @vosidit98

      Fix asta am scris și eu apoi am observat că ai scris și tu 80% la fel :))

      Dar e adevărat, în anii ăia natalitatea era așa pentru că n-aveau de ales. Metode contraceptive nu existau iar bărbații n-aveau stresuri din astea post-moderne gen să ajute cu copiii așa că femeile nu mai vor asta. Și le-nțeleg oarecum, nu e ușor să mergi la fabrică apoi să vii la schimbat de scutece. Sau cum am văzut în US că în pauza de prânz se pompează la sân ca să ducă lapte acasă.

      Toate pretențiile au crescut, din toate direcțiile. Atunci să lași un copil de 6 ani singur acasă nu era mare lucru, eu veneam în clasa a 1-a singur de la școală, azi copiii stau cu bonă până la 10 ani, care implică costuri serioase. Nici nu mai zic de restul, scaune de copil, haine, scutece, lapte praf, medicamente, etc.

      Pe scurt, atunci nu era problemă că erai sărac, pentru că toți erau săraci. Azi însă e o mare mare problemă…

      80
    • Din ce văd din discuțiile pe reddit USA vs Europa, cam toate țările din Europa oferă concediu de creștere copil plătit cam de la 6 luni în sus.
      Nu se ajunge la 2 ani,dar sigur au alte facilități.
      Până și țări mai mult sau mai puțin din lumea a treia par să stea mai bine decât USA la capitolul ăsta.

      60
    • @Vosidit: „metodele contraceptive”. Pai cum, ca BOR spune ca metodele contraceptive sunt un pacat.

      31
  14. 10. Ce nu spune nimeni este ca majoritatea acelor citari sunt lucrari de cercetare din China care citeaza alte lucrari de cercetare tot din China.

    Iar vreo 15% dintre ele sunt o lucrare mai mare impartita in mai multe ca sa umfle numarul. Nu zic ca n-ar fi contribuit nimic la IA China, au contribuit destul de mult, dar nici pe departe cat ar trebui daca ne luam dupa volumul de lucrari.

    Ca idee si „doctoranzii” nostri din politica se citeaza unii pe altii.

    40
    • China pare că e o mare bulă și tot magnifismul ăsta de care tot auzim în ultimii 10 ani cum rup ei norma la tot și la toate nu e altceva decât PR făcut de departamentul de imagine externă a Chinei.

      În realitate sunt fix cum eram noi cu tovarășii, supra-îndatorați pentru niște proiecte fabuloase și nerentabile doar că n-a venit încă (toată) nota de plată.

      22

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile