Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. NOU
    #1

    6. E fascinant cum în astfel de articole se cere părerea unui sociolog și nu unui psiholog. Familia funcțională reprezintă celula societății și generația noastră (adulți cu vârste cuprinse între 30 – 40 de ani) încă duc povara traumelor străbunicilor, bunicilor și părinților noștri.

    00
    • mare dreptate ai. am stat aseară cu gazda unei pensiuni din Solingen, pe la +60, și am fost surprins să văd cum pendulează la nivel de discuție liberă între pro-USA și anti-USA. îmi dă un sfat care îmi zumzăie în cap de azi-dimineață: ești încă tânăr, du-te acolo unde norocul poate să se întâmple. too late. nu mai sunt tânăr. și nu mă duc în Florida, mă duc către Italia și înapoi acasă.

      00
    • Cu ce poate contribui un psiholog la discutie?
      Un sociolog lucreaza cu date, statistici,

      00
    • Daca ne imaginam ca firea chiar ar fi in stare sa ajute cu ceva la stoparea declinului demografic din RO…ministerul ala e doar o alta sinecura in care sa mai fie angajati rude , prieteni si vecini din Voluntari….

      00
    • NOU
      #5

      @tictac in timp ce sociologul îți spune că e vina societății pentru situația în care ești și că societatea trebuie să își schimbe modul în care discuta cu tine pt a nu-ți leza sentimentele ( vezi corectitudinea politică și urmările acesteia), psihologia îți spune că indiferent ce traume cauzate de societate, ai dobândit, cu ajutor poți trece prin ele și să fii un adult cu un psihic sănătos și funcțional. Been there, done that , on both sides.

      00
    • @CM cam lipsit de logica ce spui tu acolo si legatura cu subiectul copiilor
      Acum ca ti-a vindecat traumele, ai inceput sa faci copii mai multi?

      00
    • CM – milenial tfl standard, fascinat si in denial, blaming it (‘povara’) on others: boomers, sociolog milenial scolit in State (n. 1981), capitalism, comunism etc.
      Really? Esti liber, asuma-ti more, blame lass.

      00
    • NOU
      #8

      @tictac nu că infertilitate, dar sunt in proces de adopție, acuma că s-a schimbat foarte mult legea adopției in Romania.

      00
  2. 4. Ai sa regreti tu ca te-ai mutat. La anul, principala intrebare a cumparatorilor va fi: „cat de mare e beciul si daca am WI-FI in el”.

    00
    • Anda, subestimezi grav puterea bricolajului underground! :))) Presimt servicii de bunker-datacenter cu IPuri de UA curand, #ColdMountain2 ;)

      00
  3. Nu știu ce are lumea cu murăturile. Dacă ajungi în adăpostul ăla, ce mănânci? Un compot, o murătură, un păhărel de vin/țuică…

    00
  4. #4 „Nu-mi ți tu mie benzină în casă în pungi să dea copiii peste ea, du-o în boxă, lângă țuică”

    00
  5. Ce frumos s-a stat la cozi la motorina. Poate sa se faca barilul 10 dolari si benzina ramane tot 8 lei. Dar pentru asta nu mai iese nimeni in strada. Lasa sa faca petrom rezerve. Dusterele noi pentru angajati nu se cumpara pe pufuleti. Nu mai spunem si de salarii ca se oftica itstii.

    00
    • Ce ma uluieste e ca aceeasi situatie e si in Germania. S-a facut 2,2 si acolo a ramas. Azi se pun pe proteste. Vor sa circule cu 40 pe drumurile nationale si cu 60 pe autostrada.

      00
    • tocmai am făcut plinul la OMV, undeva lângă Solingen, la 2,26. am înțeles că în Luxemburg este plafonată motorina la 1,80. micile ironii ale vieții.

      00
    • @Robert, nu trebuie sa dam vina pe Petrom. Este o companie privata care incearca sa faca un profit cat mai mare, la fel ca orice alta companie privata.

      Vinovat este statul roman, care a vandut aceasta companie de importanta strategica.
      La fel de vinovati suntem noi, ca nu facem un protest de genul: „in urmatoarele 6 luni nu mai cumparam de la Petrom daca nu scade pretul sub 7 lei”. Astfel, le-am forta mana sa ieftineasca benzina/motorina ca sa reuseasca sa mai vanda ceva.
      Sau nu trebuie sa fie Petrom neaparat, poate fi si Rompetrol sau Mol sau orice alt lant de la noi din tara.

      00
    • Statul roman, adica Bobonel, care sta nederanjat si azi. Il chemasera pe la tv intr-o zi, sa isi dea cu parerea despre situatia actuala. Popor netrebnic.

      00
    • De fapt autorul principal al privatizării PETROM este Tariceanu.

      00
  6. 6. Fix cand ne-am gandit la un copil, ne-am dat seama ca trebuie sa ne mutam. Si nu pt ca bani, pt sistem medical mai ales, pt ca scoala, pt ca poluare, pt ca giani, pt ca pile peste tot, pt ca politia se scarpina la 00 si lista e prea lunga.
    In concluzie aveam 2 alegeri: in Ro avand grija de parinti sau cautat tara care se pliaza mai bine pe asteptarile noastre si facut copil ajutand parintii de la distanta.

    00
  7. 2 Poate ca in sfarsit au auzit si ei de DAC-uri si si-au dat seama ca muzica pe CD poate suna *gasp* la fel ca aia pe vinyl. Fight me.

    00
    • JB, interesant cu DAC, tks. Nu cred ca e neaparat asta ci un cumul de factori.

      ‘I still keep an external drive and pay artists directly for hardcopies rather than giving my money to streaming platforms.
      CDs’ units rose 1,47 times but money just 1,21 times… …so prices went down!
      They don’t come with ads, bugs or service outages.’

      CDs obviously sound better than streaming digital files, too.
      If you’re streaming music from the likes of Spotify, Apple Music or Tidal, you’re listening to a compressed music file. That means that the audio data is being stored in less space, which results in a loss of information and the music isn’t going to sound as vibrant or as complete. MP3, AAC, WMA are all types of compressed music files. The best compressed digital music files are referred to as lossless because they don’t lose information, but
      only a few streaming services are able to play lossless or CD-quality audio. This includes Tidal and Amazon Music HD, both of which are pretty expensive.

      CDs are really affordable right now.
      The CD booklets and album artwork are underrated.
      Audio companies are still releasing new CD players.

      00
  8. 6. Prefer oamenii care zic direct „băi, eu nu vreau copii! n-am chef de stres, nopți nedormite, vreau să dau banii pe curwe şi alcool, nu pe pamperşi, vreau să ….”. Nu „rezonez” cu ei, dar fiecare cu treaba lui.

    Dar când aud „vrem întâi să investim în noi şi în carieră” îmi pocneşte ceva în cap. De obicei asta înseamnă că la fiecare avans în carieră, o să-şi impună noi țeluri, fix ca să păstreze narațiunea cu „cariera”.

    00
    • Asta e varianta expusă ca să ia salariul și să nu facă nimic. Voiai să spună că oamenii nu mai fac copii pentru că nu sunt gradinițe de stat cu program adaptat la orele de muncă ale părinților (doar private unde costă), creșe și școli suficiente în marile centre urbane? Păi dacă spun asta o să fie întrebați cum au de gând să rezolve problemele iar asta ar însemna să se pună pe treabă. E mai simplu să oferi placa în care spui că oamenii pun cariera pe primul loc.

      00
    • „Intai cariera” inseamna ca daca in momentul asta unul din noi renunta la serviciu sa stea cu copiii o sa murim de foame si o sa ramanem fara casa.

      00
    • Din experienta mea si a celor din jurul meu, putini au cariera (plan stabilit si urmat). Cei mai multi dintre noi, doar muncim, nu avem o cariera.
      Cei care vorbesc de cariera, folosesc cuvantul ca da bine.
      „nu fac copii din cauza carierei” se traduce in nu fac copii pt ca nu sunt destul de bine platit, mai astept sa imi creasca salariu, poate sa fac si niste economii.
      Tot economic este si faptul ca nu iti permiti o cresa/gradinita privata. Daca cele de stat ar fi mai ok, atunci iata o grija mai putin.
      Daca nu ar trebui sa merg cu copilul la pediatru a cabinet particular, iata o grija mai putin.
      Deci nu este cariera, sunt banii sub mai multe aspecte

      Eu nu l-am facut pe al doilea din cauza ca nu cred ca ne descurcam cu banii, si cu tot ce urmeaza dupa varsta de 2 ani cand nu mai are cine sa stea cu el acasa.

      00
  9. 6.

    Așa își începe mărturia Roxana, de 29 de ani. Roxana locuiește în București alături de partenerul ei. Sunt împreună de 13 ani, dar nu sunt căsătoriți și nu-și doresc un copil în viitorul apropiat.

    Deci, pisi se tufe oficial de la 16 ani (minora) dar nu este nici o problema pentru „jurnalist’ la chestia asta.

    00
    • La 16 ani se putea marita legal.

      00
    • Dacă iubi e de vârsta ei nu este nicio problemă legală. Dacă iubi e cu 5-10+ ani mai mare, cineva trebuia să-și pună întrebări acum 13 ani.

      00
    • Bai fratilor, io inteleg ca voi nici acum nu fa tufeti de aia va oripilati cand auziti ca adolescentii o fac, dar nici macar o cautare pe google nu stiti sa faceti?
      16 ani e legal in majoritatea tarilor cu apa calda, ba chiar juma de europa considera 14 ani ok.
      La noi 15 ani e legal, doar sa nu-i fie profesor sau alta forma de autoritate. Plus ca daca sunt amandoi minori (cum se si intampla in 99% din cazuri) pot sa faca ce vor de cand isi dau seama la ce se folosesc jucariile.

      00
    • @Adib, ai găsit problema, s-a futut de la 16 ani, curva dreaq!

      00
    • @big: corectie. Era 15. Acum e 16 varsta de la care poti sa o ia la buci. (cu exceptiile de rigoare)

      00
  10. Sunt prea sarac ca sa am un copil in Romania.

    00
  11. cine plm mai cumpara CD-uri? ma gandeam ca o sa aiba soarta casetelor, eu de exemplu doar in masina mai pot asculta CD-uri, in rest streaming sau mp3 sau vinil ca-s si un pic hipster. CD-ul fiind 1:1 cu ce e pe streaming/mp3/FLAC (ma rog, se mai pierd niste chestii prin compresie, dar insesizabile) nici nu o sa fie interesant pentru generatiile viitoare cum e vinilul.

    00
    • Tocmai ce am ridicat de la minunata poştă română un CD. L-am cumpărat doar ca să susțin formația, pentru că altfel folosesc doar Spotify, iar Spotify plăteşte zero spre nimic către artişti. Poate de aia mai cumpără şi alții. Plus, collectors, special editions, unii țin la rahaturi din astea.

      00
    • eu n-am cititor de CD-uri nici la laptop, daca vreau sa sustin vreo formatie, le cumpar mp3-uri pe Bancamp sau iau tricouri sau ce alt merch mai au, de ce sa iau ceva care nu o sa folosesc vreodata?

      00
    • Cumpara multi cd-uri si in prezent; si piata locala a crescut desi titluri noi apar rar. Anul trecut au aparut 4 titluri mari (Abba, Adele, Ed Sheeran, Billie Eilish) care indirect a dus la cumpararea si altor albume.

      00
  12. vorbind de buncare, finlandezii au prin lege cate un buncar la cateva blocuri si sunt obligati sa le intretina (cred ca si noi suntem, dar la ei chiar se aplica legea), cand eram la universitate lucram la un moment dat cu o firma care facea service/calibrare la detectoarele de radiatii de exemplu, care trebuiau verificate parca o data la 10 ani. la zonele din case stau mai rau, dar sunt mult mai pregatiti decat noi la lucuri din astea, noi am muri ca soarecii la atac aerian, noroc ca mai sunt mall-uri cu parcari subterane si ne putem inghesui pe acolo, in rest doar blocurile comuniste au buncare si alea sunt cu muraturi.

    00
  13. #6 – nu inteleg, pur si simplu nu pricep.
    Dai cupoane ca sa …. ce ?
    Scoli, gradinite cu angajati ok, pe cand? Alea care sunt, sunt si suprasolicitate, angajatii aia putini sunt cu nervii la maxim, etc. Clinici de pediatrie cu oameni care au invatat pediatrie cu informatii de dupa ’78 toamna, pe cand?

    00
    • Atat stie firea …cupoane …pt ochelari , biciclete, excursii,masini cu 7 locuri ,plm, you name it…cand ai fost o tarancuta saracuta, asa iti imaginezi ca se rezolva lucrurile…’mai da-le 100 lei Nicule’…tragic este ca asta se intampla la 32 ani de la revolutie…

      00
    • te rog frumos să termini cu prostiile. cum adică grădinițe și scoli? păi de aia are nevoie lumea? nu, nene, are nevoie de vouchere!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube