Știrile zilei – 16 mai 2023

  1. Blondă . Oraș . Șatenă . Brunetă . Brunetă . Mediaș .
  2. CADE CERUL sau devine obligatorie faza scurtă?
  3. Se scumpește cafeaua
  4. Un alt caz izolat de polițist cinstit
  5. Lista raselor de câini periculoși
  6. Google știe cum se tratează cu sindicatele
  7. Justiția pe care o apărăm
  8. Diageo se extinde la Timișoara
  9. One mai vinde o clădire
  10. Românii cumpără în continuare mașini noi
  11. Mai multe vipere, nu doar politicieni
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Din articolul cu politistii am retinul fraza de la sfarsit”…își desfășoară, în continuare, activitatea în cadrul IPJ Argeș”
    Probabil pana se va ajunge la o condamnare, acestia vor iesi la pensie.

  2. “AI act is a proposed regulation by the European Commission that aims to introduce a common regulatory and legal framework for artificial intelligence in all sectors except for military.
    The AI act follows a risk-based approach and classifies AI systems into four categories: unacceptable, high, limited and minimal.
    AI systems with an unacceptable level of risk to people’s safety or fundamental rights are strictly prohibited, such as social scoring, biometric surveillance, emotion recognition and predictive policing.
    AI systems with a high level of risk must comply with strict requirements on data quality, transparency, human oversight and accountability, such as autonomous vehicles, medical devices and critical infrastructure.”

    un rezumat bing pe reddit

  3. Vipere, căpuşe, lipitori, caracatițe, ficuşi.

  4. @2. Zice in articolul că DRL-urile ar fi suficiente, cum e și normal. Hai cu hate-ul.

    • Dupa cateva cautari pe google as aproxima ca maxim 25% din masinile inmatriculate in Romania sunt dotate cu DRL (DRL este obligatoriu din 2011). In aceste conditii era normal sa se specifice in lege termeni precum „lumini de intalnire”.

      Va fi un pic greu la inceput pentru cei care au masini la care nu se sting farurile o data cu oprirea motorului si vor trebui sa le tot aprinda si sa le stinga de fiecare data…

    • Nu va fi greu deloc pentru ca vor circula în continuare ca pana acum, cu luminile stinse.

    • @Zarax, 100% de acord, dar ce te faci cu masinile care au DRL-uri doar pe fata, iar pe spate ioc? Inginerului ala autist care a gandit ca e suficient o linie de lumina fata, ca din spate nu conteaza, ar trebui servite cate 5 bice pe spinare de fiecare data cand intalnesti o masina pe inserat (6-8 PM) ce are doar DRL-urile active pe fata….

    • Ăia care nu cu faza scurtă vor circula în continuare cu cele de ceață.

    • @George – in plm, soferii aia de au probleme sa invarta un buton nu au aceeasi problema in Bulgaria ca acolo trebuie sa plateasca amenda.. si asta inca de la Ruse. Asta sa nu vorbim de muistii (ei, mamele lor, etc) care nu aprind farurile pe ploaie, ceata sau intuneric..

    • Pentru ca vorbim despre Romania unde din cauza saraciei/prostiei functioneaza „e pacat sa pui surub daca poti lega cu sarma”, bombardierul laughs in lumini de ceata.

    • @CristiBM pai pe vreme buna, masina din fata nu are nevoie de lumini sa o vezi (daca are nevoie, problema sunt ochii tai) iar pentru vreme proasta (ploaie/ceata) exista deja lege.
      Nu mai zic ca la masinile cu senzori de lumina, senzorul e suficient de sensibil incat sa aprinda singur faza scurta pe vreme rea.

    • @cristiBm
      Ai dreptate, dar in plus si cate un sul de sarma ghimpata in cur celor care folosesc sintagma” autist” ca sa descrie ceva ce nu le convine.

    • @CristiBM, exista o functie numita „scandinavian drl” care aprinde pozitiile de pe spate cand e motorul pornit. Din pacate se activeaza folosind un device pe obd si o aplicatie.

      Dar oare cati stiu de ea? Cati o vor activa ?

    • >> Inginerului ala autist care a gandit ca e suficient o linie de lumina fata

      Ideea e asa: pe langa ca esti imbecil sa folosesti autist ca insulta, nu a fost un inginer care a gandit asta, pentru ca la mai toate masinile DRL-ul functioneaza asa. Asa zice regulamentul, sa fie obligatorii doar in fata.

  5. Deja treabă cu justiția mă lăsa rece, zici că pescuiesc cu mana iar undita sta de 6

  6. Luka n-a mierlit-o, Erdogan ramane cum am stabilit, Orban e tot mai cretin, contraofensiva nu mai vine…nimic nu merge, noroc ca se face rotativa imbecililor

    • Sa inteleg ca ai numarul de la call center-ul CIA…

    • Depinde cum o vezi. Daca te uiti ca Rusia a cucerit aprox 15% din teritoriul Ucrainei, e ceva.

      Daca te uiti ca 10% a cucerit in prima luna, cu efectul surprizei si urmatoarele 5% in primele luni…

      Si ca de un an se chinuie sa cucereasca echivalentul Petrilei… nu stiu ce sa zic boss cu a doua armata a lumii…

    • @mac gregor

      Exact aici e ideea. Plus că au preluat zonele majoritar rusești, nu cred că se vor stresa ucrainienii cu estul unde oricum aveau probleme majore.

      Dar observația aia că s-au împotmolit total e bună, mai încerc și eu să explic la unu altul dar toți o țin cu aia că rusia cea mare are 15-20% din teritoriu.

      Ce nu acceptă nimeni e și faptul că ucrainienii macină pe ruși în numere destul de mari în zone controlate strategice cum e bakhmut.

      M-am tot uitat ce sărăcie insistă pe bakhmut-ul ăla dar ceva expert militar pe youtube (dacă o fi) zicea că dpdv strategic e o gâtuire perfectă, n-are altă valoare strategică decât faptul că pot măcina mărunt rușii într-un mod relativ controlat. Și asta înainte să iasă ăla de la Wagner supărat că îi mor oamenii degeaba. Pare că avea dreptate.

      De ce să te grăbești cu ofensiva dacă îi ai pe ruși într-o poziție vulnerabilă și tot pe pierdere merg? Îi obosesc acolo, îi termină, apoi vin cu ofensiva.

      În fine, comentăm și noi pe bloguri, cine știe ce mize sunt acolo, sunt sigur că nu toate ies în presă.

      Eu îl mai urmăresc pe ăsta, pare interesant, dacă mai știți alții pe subiect să-mi ziceți:
      https://www.youtube.com/@RyanMcBethProgramming/videos

      E și aitist și poate sunt biased :))

  7. 2. Sa vezi comentatoriu de aici cat de butt hurt vor fi.

  8. 2. Jurnalism romanesc ca de obicei. In titlu e lumini diurne SI de intalnire, in text e SAU.

    • De-atitea nopti aud plouind,
      Tot tresarind, tot asteptind…
      Sint singur, si mă duce-un gând
      Spre luminițele diurne.

  9. 2. cade cerul și se crapă pământul.
    3. cumpăr din când în când o anumită cafea pt părinți. acum 3-4 ani era cca 16 lei într-un hipermarket oarecare și 18 la mega, acu’ 2 săptămâni era 21 la kaufland la promoție.
    eu am schimbat în ultimii 3 ani și ceva prea des cafelele, în funcție de preț, ca să pot face o comparație precisă. doar că acum ajuns acum cca 1 ani la băcănia de unde îmi luam cafea în bucurești până acum 3 ani- nu mai știu exact procentul, dar o diferență extrem de vizibilă, cred că în jur de 25-30%.
    sau acum 2 ani mai foloseam la birou capsule dolce gusto, în jur de 23 lei cutia în kaufland (20 când prindeam ofertă), acum același produs se îndreaptă rapid și voios spre 30 de lei.

    viciile, chiar și cele mai mărunte ajung ale naibii de scumpe. acum 1 an luam prăjituri la 6,5 lei bucata, m-am uitat recent în aceeași cofetărie nimic sub 10 lei. nu mă mai joc!

    • Cam asta e inflatia reala, nu cea calculata de BNR.

    • 15 lei o cutie de 10 capsule Tchibo.

    • @PunKreas, nu te contrazic, dar la birou aveam aparat dolce gusto (așa a votat restul poporului care a pus bani să-l cumpere). din ce mă uitam eu atunci n-am prea văzut alte capsule pe care să scrie că merg pt aparatul ăla.
      acum nu mă mai interesează, că nu mai sunt la biroul ăla.

      ziceam de creșterea de preț, că mi-a picat sub ochi prețul acu’ 1-2 săptămâni.

  10. 5. Nu vad chihuahua pe lista…
    7. Mi se pare cea mai mare idiotenie. Ma bucur ca a scapat. In pula mea. Eu antreprenor ajung da dau spaga dupa ce am câștigat un proiect enorm ca de fapt proiectul nu e avizat.
    Asta e santaj. Nu e spaga. Este o enormitate toata povestea. Sper sa scape toti cei implicați mai putin angajatii din primarie.

  11. 3 Articol de rahat. Trebuie sa cauți insistent daca vrei sa cumperi alt soi de cafea decât cel arabica. Robusta se găsește mai greu si este oricum mai scumpă, mai degrabă promovata ca BIO, pt cunoscători, artizanală si alte sforăituri similare de marketing, nicidecum o opțiune de buget.

    Cât despre cafenele, cu mici excepții, când poți găsi cafea turcească, peste tot se vinde arabica la espressor.

    • Incurci borcanele, o mare parte a cafelei de supermarket/automate/cafenele este robusta (ponderea este cam 50%-50% la nivel global, arabica vs. robusta). In general, daca nu scrie nimic pe punga/pachet despre soi, atunci este robusta. Mentionarea „Arabica” pe amabalaj este doar marketing pentru ca, in teorie, arabica este mai buna decat robusta.
      Arabica este mai scumpa decat robusta pentru ca este mai greu de crescut in sistem intensiv si plantele sunt mai putin rezistente la boli si schimbari climatice. Marii producatori de cafea (Columbia, Brazilia, Vietnam, India, etc.) cultiva in mare parte robusta pentru ca e mai usor de crescut in zone joase si calduroase.
      Arabica de calitate superioara este simtitor mai scumpa decat robusta, unele loturi exceptionale (vezi specialty coffee) ajungand la zeci bune de dolari pe kilogram.

  12. 9 pute a spălare de bani.

  13. 9.

    Castiguri totale de 2.7mil $, cumpara cladire de 21 mil $ in timp ce mai detine si alte proprietati in diferite tari. Matematica 101

  14. 2. la ce bun ca se dau legi daca nu exista ceva, o organizație a statului mafiot care sa le aplice?
    Merg zilnic cam 60 km de autostrada spre Pitești si mult peste jumătate din mașini nu au nici un fel de lumina aprinsa. Nici pe ploaie, nici pe zăpada sau ceata.
    Așa ca se sa mai zicem de drumurile județene sau locale?

    • Niște idioți la ANPC. Nu vor decât sa para ca fac ceva. Au sărit cu amenzi dar nu au oferit și justificarea acestora.

      Dobânda se calculează lunar la soldul creditului și se determina aplicând o formula simpla. Daca vor ca și capitalul achitat lunar sa aibă aceeași valoare, atunci rata ar creste semnificativ și nu vad cati s-ar mai încadra sa obțină credite.
      Dacă ești nemulțumit ca achiți lunar prea puțin capital, poți face rambursări anticipate suplimentare dacă ai de unde.

  15. Sau poți opta pentru rambursare în rate descrescătoare unde achiți lunar aceeași parte din capital.
    Băncile oferă și aceasta varianta, însă rata e mai mare la început și afectează gradul de îndatorate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)