Știrile zilei – 17 iulie 2019

  1. Lac | Brunetă | Brunetă |Blondă | Plajă | Brunetă | Brunetă | Brunetă  Munți | Plajă | Blondă | Verde | Brunetă | Castel | Verde |
  2. Pensiile speciale vor fi plafonate
  3. Guvernul vrea să taie din călătoriile gratuite ale studenților
  4. Birourile parlamentare sunt și au fost închise
  5. Grindeanu și-a angajat două fufe la ANCOM
  6. Benzina e scumpă în România, depinde cu cine comparăm
  7. Dacia a vândut 400.000 mașini anul ăsta
  8. Cronica dimineții. Cronica serii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Sunt curios ce vor face cu pensiile speciale. In unele ziare citesc despre 150-160 de mii de pensii (mapn, sri, etc), in altele se vorbeste numai despre 5000 pensionari (aviatori, etc, neincluzind mapn si sri).
    Sunt de parere ca e doar o basina mare, o ideea de a spala imaginea psd si a mai recupera ceva voturi. Oricum e fara rost, in turul 2 va ajunge Johannis cu Barna, cel din urma va cistiga, deoarece comunistii nu-l vor vota pe Johannis.

    00
    • Comunisii nu-l vor vota pe johanis 🤣 intrebarea e, cine plm il va vota pe johanis?

      00
    • Din punctul meu de vedere nici un partid nu trebuie sa aiba puterea absoluta. Fripturistii din USR deja s-au imbatat de putere si sunt plini de certitudini. Asa ca da, eu o sa l votez pe Werner daca va candida Barna :)

      00
    • „Statul are prevăzut să plătească anul acesta 9,15 miliarde de lei pentru pensii speciale, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor analizat de Profit.ro. Beneficiarii, al căror număr se situa în 2018 la aproape 150.000.” Asta zice profit.ro

      Un calcul simplu arata ca pensia medie e un pic peste 5000 de lei net lunar. Limita aia de 10.000 de lei pe luna e pusa ca sa afecteze maxim cateva mii de oameni. Restul raman cu ce au: pensii de 800-1000-1500-2000 de euro net si asta dupa ce s-au pensionat la 45-50 de ani. Si nu suntem in Germania, suntem in Romania: tara in care varsta de pensionare normala e de 65 de ani, iar pensia medie lunara e cam de 250 de euro. Tara in care salariul mediu net in mediu privat este de 500 de euro/luna.

      E doar praf in ochi. Pensiile speciale ar trebuie desfiintate cu totul.

      00
  2. nu pensiile speciale vor fi plafonate. TOATE pensiile vor fi plafonate.

    Cel putin asta sustine individul de la finante astazi.

    00
    • Adica se taie si pentru cel care a obtinut pensia prin contributii si contizatii si celui care a obtinut-o prin „special”. Fain asa. Sa-ti vina sa tot muncesti si sa fii corect cu statul.

      00
    • Imi pare rau pentru aia care imi dau minusuri :)

      Ce sa-i faci, viata e greu, adevarul doare, dar daca fugi de el si bagi capul in nisip ca strutul esti f***t in cur.

      https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23261029-teodorovici-taxa-solidaritate-aplica-toate-pensiile-peste-anumit-plafon-nu-doar-pensiilor-speciale.htm

      00
    • vax: ca sa ai pensia aia in sistemul de stat bazat pe contributie, ar fi trebuit sa muncesti 35-40 de ani, avand in medie, in fiecare an, un salariu cat 10 salarii medii pe economie (azi, punctul de pensie e 1100 de lei)

      De exemplu, ar trebui sa ai azi un salariu brut pe contractul de munca de 51.000 de lei/luna. Nu, nu am gresit zerourile.

      Cred ca asta arata si mai mult cat de aberante sunt pensii speciale de 10.000 de lei lunar, platite din bugetul public.

      00
    • ar fi interesant de stiut numarul acestor pensii de peste 10.000 de lei pe contributivitate.
      eu cred ca nu sunt decat cativa magistrati si poate aviatori

      00
    • silicon_v: eu am calculat cam la fel dar evident ca la net. Practic, la pensie ai pensie cam 36% din net-ul mediu avut in viata. Adica raportat la 10000 lei, ar trebui sa ai un net de 30000 lei, adica aproape 6500 euro/luna ceea ce probabil nu foarte multi au si probabil i-a dus mintea sa nu te bazeze doar pe pensia de la stat :)

      Dar ideea ramane la fel: daca ai contribuit, trebuie sa si primesti inapoi fara plafonare ca doar si tu ai contribuit tot procentual.

      E drept ca multe din salariile astea de 6500 euro se dau tot in agentiile de stat, gen ANCOM si alte „regii autonome” :)

      E oricum odios cum sar toti magistratii in sus ca-i neconstitutional. Pai e neconstitutional sa se plafoneze la toti intr-adevar, dar nu-i neconstitutional sa nu iei o pensie pe baza de contributie ci doar „speciala”?

      00
    • Vă agitați degeaba pentru că atât timp cât se numește impozit și nu plafonare, e perfect legal.

      Dacă era doar plafonare, puteai da în judecată pentru că ți se rețin niște bani care nu ar trebui.

      Dar dacă e taxă, pensia brută rămâne aceeași, deci legală, doar că netul scade din cauza impozitului. S-au blindat legal…

      Pentru 36% din venitul mediu avut chiar nu merită să contribui la pensie, din păcate însă nu ai de ales, nici când dai salarul, nici când rămâi după…

      Cel mai rentabil e să ai salar minim pe economie, pentru că atunci primești pensia minimă garantată oricum.

      00
  3. Neata. Ai gresit titlul

    00
  4. NOU
    #15

    m-am dat pe GPL , merg cu 100 lei pana la mare in loc de 300 , o fii rau ?

    00
  5. știrile cu „s-a tăiat” trebuie corelate cu cele în care se spune „mahăr psd, plătit din bani publici la nivel de șef de corporație de pe wall street, oferă niște sinecuri unor habarniste”. că de tăieri de cheltuieli în sectorul public tot vom auzi, numai că nimeni nu va spune că toate aceste tăieri se fac nu ca să se salveze șandramaua bugetului, ci doar ca sute de mii de dinu păturici din bani publici să nu fie cumva deranjați.

    00
  6. Pensiile ar trebui acordate in baza contributiei, chiar si cele speciale si, poate, usor-usor sa fie responsabilitatea cetateanului sa isi investeasca banii pentru pensie… Sariti cu minusurile.

    00
    • păi ideea de pensie specială tocmai asta e: să NU fie plătită pe principiul contribuției, ci să fie strict legată de salariul din ultimul an înainte de pensionare. evident că principiul contributitivității este cel corect.

      o problemă, și una mare însă, e cu pensiile astea pe la 45 de ani. este total absurd să scoți pe cineva la pensie în puterea vârstei. și chiar dacă, de la 50 de ani încolo, să zicem, nu mai faci față rigorilor fizice ale meseriei, nimic nu te oprește pe tine, polițist, să lucrezi la serviciul pașapoarte sau permise, pe tine, jandarm, la paza unor obiective cu securitate medie, pe tine, soldat, la intendență sau la birouri.

      00
    • Intr-un sistem de pensii, oriunde in lume, exista si pensii speciale, in opinia mea justificat. Aceste pensii speciale, trebuie insa, sa se limiteze la categorii de profesiuni foarte limitate si anume magistrati si aviatori. Un magistrat, procuror sau judecator, dincolo de faptul ca trebuie sa fie incoruptibil, prin natura profesisei, este limitata prin lege in exercitarea profesiei, nu poate avea un al doilea job, nu poate detine firme, nu poate exercita nici un altfel de business.
      Pentru aviatori, apartinand companiei nationale Tarom, despre ei este vorba, exista o alta logica privind meritele pentru primirea unei pensii speciale.
      Politicienii, insa, oricat ai cauta o justificare rationala, nu merita acest tip de pensie.

      00
    • eticheta „specială” atașată unei pensii implică două lucruri, de regulă, decuplarea de contributivitate și accesul la pensie mult mai devreme decât pensionarii „nespeciali”. referitor la vârstă, vreau să spun doar că sullenberger, când punea avionul pe hudson fără să moară nimeni, avea 58 de ani. iar la magistrați, vârsta în plus e un atu, nu un defect (aici trebuie să subliniez că pensionarea timpurie a magistraților a fost și e o manevră a regimurilor autoritariste și iliberale din estul europei pentru a scăpa de magistrații neconvenabili pentru puterea politică). iar dacă vorbim de sume de bani, oricum magistrații și aviatorii au salarii mari și, deci, contribuții mari ce asigură pensii mai mult decât rezonabile

      00
  7. Păi ce au făcut băieții de la USR? Au aceleași metehne ca restul? Surprinzător…

    00
  8. De accord cu limitarea calatoriilor gratuite pentru studenti. Cine a mers cu trenul din/spre un oras universitar in ultima perioada sigur intelege ce inseamna sa fie un tren ticsit de nici la baie sa nu poti merge, sa nu gasesti locuri decat „in picioare” ca sunt studenti care iau cate 2-3 bilete ca nu stiu in ce zi pleaca samd. Orice chestie fara limita ajunge sa fie abuzata.

    00
    • la fel cum a zis un blogăr celebru „orice chestie de care abuzam ne va fi luata”

      00
    • Nu poti sa iei doua bilete ca student, iei unu si te duci cu ala, pana nu exprira biletul ala nu poti sa iei altul. Nu stiu de unde ideea cu 2 3 bilete, dar hai sa vorbim sa fim in treaba.

      00
    • @Poso, nu iau 2-3-x bilete, ci fac 2-3-x rezervări de bilete (fără să le plătească) în 2-3-x zile diferite, că nu știu când or să aibă chef să plece și ei vor locul asigurat.
      raportează asta la numărul de studenți și vezi ce iese.
      am auzit o grămadă de oameni care se plângeau că nu mai pot lua bilet cu loc pt că ”nu mai sunt locuri libere, doamnă, că sunt rezervate” și trenul era gol.
      și nu poți aștepta până-n ultimul moment să-ți iei bilet (presupunând prin absurd că rezervarea expiră cu x minute înainte de plecarea trenului; la firma de microbuze cu care plec eu spre casă expiră cu 15 minute înainte de ora de plecare), pt că sunt foarte multe trenuri care pleacă la diferențe de câteva minute, în ultimele 5 minute înainte de plecare nu ți se mai vinde bilet (ca să nu pierzi trenul și apoi să faci circ) și am o vagă senzație că la aparete termenu e puțin mai mare.

      00
    • @A Pai nu poti sa faci mai multe rezervari, sunt student si stiu asta … poti sa faci sa zicem o singura rezervare, eu pot sa imi fac rezervare pentru maine, dar nu pot sa fac pentru maine, poimaine si tot asa. Pot sa imi fac rezervare pentru maine la ora 3, nu pot sa imi fac si pentru maine si pentru poimaine. Ei au o baza de date si vad acolo si te anunta ca deja ai bilet pe seria ta de legitimatie de student.

      00
    • @Inexe, tu ești unul singur. faci o rezervare pt mâine la 3, tot așa mai fac încă 50-60 de studenți. din ăștia, vreo 30-40 se trezesc mâine la 2.30 că nu mai vor să plece, că nu mai au chef, că-s mahmuri sau au fost sunați pt un interviu pt job. deja locurile astea sunt blocate pt că între 2.30 și 3 mai pleacă vreo 10 trenuri, la case și la automatele de bilete sunt cozi imense.
      pune la socoteală și trenurile de dimineață, că acolo e mai ușor să te răzgândești.
      iar pt anumite rute, spre mare, sau spre brașov (valea prahovei) poate fi o problemă .

      00
    • @A Da, aici ai dreptate..nu am inteles eu din prima la ce te referi, dar eu cred ca trebuie gasita o solutie de mijloc…cred ca aia cu 50% reducere e destul de ok…

      00
  9. Sunt foarte mulţi studenţi/te care au job-uri full time,deci au surse de venit(educatoare,învăţătoare,etc.) De ce moca pe C.F.R. şi pe operatorii feroviari privaţi ?

    00
    • Sunt mult mai multi studenti care nu au job uri deloc, pentru ca nu le permite programul, deci, de ce sa nu fie ajutati ?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile