Știrile zilei – 16 august 2021

  1. Brunetă . Lac . Blondă . Lac . Port . Munți . Brunetă . Munți . Apus . Apus . Oraș . Mare . Blondă . Blondă . Brunetă . Brunetă . Blondă . Oraș . Brunetă
  2. Un articol despre schimbările climatice
  3. Guvernul are nevoie de bani
  4. Dacă economia duduie, de ce datoria tot crește?
  5. Capitală europeană cu tramvaie distruse
  6. Relaxarea în concediu
  7. A decedat fotbalistul Gerd Muller
  8. Cronica de business
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Problema: Brunetă (3) e la fel cu Blondă (3).
    O săptămână ușoară!

    00
  2. Singurul care a zis ca duduie economia e chitau, care s a demonstrat științific ca e un mincinos cronic

    00
  3. @2 jurnalistul face-va vreo analiza la fel de amănunțită a inundațiilor in România (cu tot cu alunecări de teren)? Că la observat bîrna din ochiul german e campion.

    00
  4. aia care alearga dupa sezlong sigur sunt aia care isi umplu 3 farfurii si mananaca una singura.

    00
    • stai linistit ca doua le baga in sacosa. da, e mare bataie pe sezlonguri, nu e ca si cum ai putea sa stai pe altceva, nu stiu…un cearsaf, o rogojina, ar trebui sa imi inregistrez ideile astea la OSIM.

      00
    • Practica rezervarii cu prosoapele ar trebui interzisa.

      In schimb, statul pe cearsaf/prosop in soare, fara umbrela, la 30-35 de grade, denota imbecilism cronic si frustrare pe baza de sarakie.

      00
    • @Dragos
      Nu creddddd :))) denota comuniunea omului cu natura, sentimentul unic cand de a fi liber si plin de nisip la orice pala de vant,

      00
    • dny, lol, da, si melanoma

      00
    • sa inteleg ca tu, bogat fiind, nu mai pleci toata ziua de pe plaja, sa nu pierzi sezlongul.

      00
    • Nu, cand ma duc la plaja, dupa micul dejun, platesc sezlongurile si umbrela ca orice om intreg la cap.

      Nu ma trezesc cu noaptea in cap, ca pe vremea lui Ceasca, ca sa „rezerv” sezlong.

      00
    • De ce nu ai putea avea umbrelă și dacă stai pe cearceaf?

      00
    • @Anda unde ai fost tu si ai pierdut sezlongul dupa ce ai plecat la masa de pranz de exempolu ?

      @ubercool: poti avea in mod clar umbrela nu contest si nu privesc cu rautata doar ca din pct meu de vedere are 3 mari minusuri: e mica si nu face umbra pentru 2-3 persoane cum e o umbrela mare ce deserveste 2-3 sezlonguri, e vorba de caratul zilnic de la cazare la plaja ceea ce mi se pare incomod pentru concediu, incerc sa fiu cat mai relaxat si cu cat mai putine acareturi si 3 e mult mai sensibila la vant decat umbrelele de sezlong.

      00
    • @ubercool pai de aia am murit noi la revolutie, sa caram o umbrela 5 minute pana la plaja? plus ca n-auzi ca te crede lumea sarak? vorbim de oameni care parcheaza in buza intrarii la supermarket si tu vrei sa care o umbrela cateva sute de metri?

      00
    • Deci pentru omul care a scris articolul acel concediu generaza mai mult stres. Mai bine ramanea acasa. Dar acolo probabil stresul ar fi fost generat de faptul ca nu a gasit parcare chiar langa intrarea in magazin si a trebuit sa se deplaseze cateva sute de metri, ca nu a gasit sezlong la piscina chiar la intrarea in bazin, ca nu e primul la semafor, sau ca nu poate pleca mai devreme de la munca acasa azi si va pierde locula ala bun de parcare de sub geamul de la sufragerie.
      Aia cand au largit plajele au gresit. Mai bine lue stramtau si lungeau. Asa exista doar un rand de sezlonguri si toata lumea era fericita

      00
    • „De ce nu ai putea avea umbrelă și dacă stai pe cearceaf?”

      1. Din comoditate, ca sa nu car umbrela dupa mine pe plaja.

      2. Pentru ca toate plajele la care am mers au sezlonguri si umbrele.

      3. Pentru ca imi e mai confortabil sa ma lungesc pe sezlong si sa nu imi intre nisip si in cur dupa 30 de minute.

      Cand mergi la restaurant, de ce stai la masa ca oamenii, in loc sa mananci din picioare ?

      Cand ma duc in concediu, imi place sa ma relaxez in conditii decente, civilizate.

      Pentru mine, conditii civilizate nu inseamna cort, sac de dormit, tantari si tigari la bucata, ca un paduche de student.

      00
    • discutia e inutila si nu are legatura cu parcarea „la intrare”:

      daca esti singur sau doar cu perechea la mare, poti sta fara probleme oriunde

      daca esti cu copiii, statul la „coada sezlongului” genereaza un efort suplimentar: deja nu mai stai pe sezlong, ci stai in picioare…langa apa..sa stai si cu ochii pe urmasi…deci pula stat pe spate si relaxare

      d’aia stai sau vrei sa stai „in primul rand”

      si asta e doar o observatie venita din „buza marii”… ca nu am stat niciodata pe sezlong…mi se pare de-a dreptul inutil si scarbos: prefer sa stau in cur pe nisip, in mijlocul ecoli-ului decat pe chestiile alea :))))

      00
  5. Talibanii au introdus „pașaportul sanitar” la Kabul

    00
  6. „Mă uit la știri și nu știu ce să fac. Să ocup Taiwanul sau să dau o tură prin Ucraina.”
    – Nimeni, niciodată în Risk.
    https://twitter.com/BryanDeanWright/status/1426710333264179214?fbclid=IwAR0o3uaytPNK4-NHG_EcL4bK9LHxkd_AhO1uovDDJOZ9smCXZHpDoGX8alU

    00
    • Dar și Trump e la fel de vinovat ca și senilul, auzi aici „Pakistan frees Taliban co-founder at US request; will play constructive role in Afghan peace initiative”. Mda, ce să spun a avut un rol foarte constructiv, bravo Trump, ia-te de mână cu Biden.

      00
  7. #4 Datoria totală cuprinde și banii împrumutați de persoane fizice / firme. Atunci când faci împrumut pentru rate la casă, mașină, laptop și ce mai ai nevoie o parte din banii ăia sunt împrumutați de bancă din străinătate. Datoria externă se mărește iar economia mai crește puțin pentru că banii ăia au mai creat câteva locuri de muncă sau au asigurat plata salariilor pentru cele deja existente (unii chiar iau salarii mai mari pentru că au crescut vânzările).
    La modelul ăsta de creștere trebuie urmărit cât din banii împrumutați rămân în țară și cât pleacă în afară pentru a plăti importuri. Un milion cheltuit pe chestii produse local poate susține sute de slujbe în timp ce același milion cheltuit e chestii de import susține doar salarile câtorva agenți de vânzări.

    00
  8. 4. Datoria externă totală a României a crescut, de la începutul anului, cu 2,09 miliarde euro, la 128,02 miliarde euro

    Datoria totală include atât datoria publică, adică a guvernului + entităților locale care s-au împrumutat, și include și datoria companiilor, respectiv a persoanelor.

    Când îți faci un credit Prima Casă, o parte din banii ăia intră la datoria externă totală, dacă banca ți-a făcut finanțarea împrumutându-se din extern.

    Când o companie face o retehnologizare și folosește o linie de credit, datoria aia tot la datoria externă totală a României merge.

    Când cumperi euro sau dolar, practic împrumuți valută străină, deci îi creditezi pe emitenți, deci ne îndatoriezi pe noi.

    În anii 1990 noi nu aveam acces la piețele de capital, și atunci nici nu ne împrumuta nimeni la dobândă mică, dar nici nu ne dezvoltam.

    Deci datoria externă totală ne spune doar când de integrată este economia României în sistemul global.

    00
  9. 6. Mi-am rezervat/platit sezlongul de cu o seara inainte, ca doar nu sunt retardat ca domnul care a scris articolul. Dar e la moda sa te plângi de cat e de rahat in concediu.

    00
  10. 2. Sa vezi ce misto o sa fie cand incetineste de tot curentul Atlanticului (Gulf Stream) si o sa ajunga iernile din sudu Europei la fel ca cele din New York (sunt la laceeasi latitudine). In rest, hai cu apocalipsa, ma duc sa-mi pregatest tinuta de MadMax.
    6. Nu inteleg, de ce trebuie sa prinzi sezlong fix in buza apei ? Nu iese instagramu’ bine ? Also data tot e asa, nu merge cu 100 de lei in ziua anterioara la baiatu cu sezlonguri: „Ia-ti si tu ceva frumos si tine si mie doua langa apa, pwp.” ?

    00
    • in articol din cate inteleg e vorba de un resort, deci nu prea merge cu rezervare

      00
    • @dny buna gluma asta. Cu rezervare „oficiala” nu a merge, dar oameni suntem. Gasesti baiatu care aranjeaza sezlongurile, ii pui 100 de lei in buzunar si-i zici sa puna si niste prosoape dimineata cand aliniaza sezlongurile.

      00
    • @VladM – o sută la băiatul cu șezlongurile, o sută la polițist când am depășit puțin viteza, o sută la doctor pentru un concediu medical, o sută la primărie când avem nevoie de niște aprobări (că doar nu o să așteptăm ca sărakii după termenele legale), … și după aia venim și ne plângem pe internet că nu avem o țară ca afară.

      00
    • eu v-am dat o solutie alternativa la datu’ cu curu de pamant ca tre sa mergi la 6 dimineata sa prinzi sezlong „in fata”… nu inteleg exact de ce tre fix in buza apei, dar ma rog. Acuma vrei si sezlong gratis (inteleg nu mergea rezervare oficiala, deci deduc ca erau gratis) si sa le poti alege cum vrei tu… vorba aia si cu pula-n cur si cu sufletu-n rai.
      Also 100 de lei la baiatu cu sezlongu sa ti-l rezerve el dimineata nu e echivalent cu 100 la politist sa nu-ti dea amenda, e mai degraba ca bacsisu la restaurant, doar ca-l dai inainte.
      Si pentru la anu fagi sugestie la resort ca esti dispus sa platesti pentru a rezerva scaun, faci tu si inca 200 si uite ca la anu poate o sa fie.

      00
    • Era sa iau bataie de la un grup de rusi in BG pentru ca fix asta faceau zi de zi pentru tot randul din fata. Erau un grup de vreo 50 de persoane.
      Problema nu era ca si le rezervau cu prosopul la 6 AM ci ca o faceau la 6 AM si veneau la plaja la 12.
      Eu si altii cu copii care plecam in camera la 12 ne uitam toata dimineata la niste sezlonguri goale. Pana intr-o zi cand mi s-a pus pata si le-am dat prosoapele la o parte ca sa ma asez. Au sarit direct la bataie cu impins si amenintari, tipete pe plaja, ca la circ. Never again.

      00
    • cosmin, daca aia veneau dupa 12 iar tu plecai inainte de 12, cu cine te-ai batut?

      nu contest realitatea incidentului pe care il povestesti, dar, daca ala il rezervase (regulamentar sau nu), si era acolo si tu te-ai dus si l-ai ocupat ca te deranja ceva, iar ei erau acolo, tind sa le dau dreptate lor.

      00
  11. hahaha, ce prost e Constantin Crânganu, autorul de la 2. Auzi la el ca:

    O altă lozincă alarmistă afirmă și anul acesta că schimbarea climei produce victime ale valurilor de căldură. Ceea ce nu se spune, pentru că nu este corect politic, este că schimbarea climei înseamnă și valuri de frig, care produc mai multe victime decât valurile de căldură […] De exemplu, în Europa, per ansamblu, circa 200.000 oameni mor din cauza căldurii excesive în fiecare an. Totuși, circa 1,5 milioane oameni mor anual din cauza frigului. Adică, de peste 7 ori mai mulți decât din cauza căldurii.

    Încălzirea globală are, printre alte beneficii, și pe cel al reducerii valurilor de frig.

    In primul tand, incalzirea globala nu inseamna ca o sa fie mai putine valuri de frig, ca se fte in general vremea si pe langa valuri de caldura vin si din cand in cand valuri extreme de frig, gen cum au fost in Texas iarna asta sau cum a nins prin Brazilia, dar hai sa trecem peste asta.

    Deci el zice clar ca plm, mai multi oameni mor de frig decat de caldura (asta direct, ca el doar la asta se pricepe, decesele indirecte gen cancer de piele le ignoram sau faptul ca e seceta si poate mor niste oameni de foame etc.), deci e bine ca e mai putin frig si mai multa caldura ca nu mai mor asa multi oameni.

    Apoi, plm, comparam inundatiile din evul mediu cand raurile curgeau cam cum voiau pl lor cu inundatiile de acum, cand avem sistematizare si indiguire si toate ala si ne miram de ce erau mai multe in evul mediu.

    La fel, se mai compara decesele la catastrofe naturale din anii ’20 cu cele de acum, cand avem chestii gen medicina, standarde in constructii, tehnlogie, sistematizare etc.

    Sincer, unde ai gasit un asa mare prost? Adica el poate parea inteligent pentru un ochi neantrenat, ca vine cu articole stiintifice si le citeaza si baga grafice, dar compara mai tot timpul mere cu pere si trage niste concluzii cel putin ilogice.

    00
    • Omul predă chestii din domeniu, dar folosește outliers (adică excepții) ca să infirme regula. Dezamăgitor.

      00
    • „compara mai tot timpul mere cu pere si trage niste concluzii cel putin ilogice”

      compara ce trebuie ca sa rezulte concluzia de la care a pornit, asa se face „stiinta” pe bani. Sau am putea zice lobby cu staif. Predecesorii lui se jurau ca vaporii de plumb fac bine la ten, alt nene manca DDT pe paine.

      Oamenii astia au mai fost si vor fi in continuare.

      00
    • @perkele
      Prost, neprost nenea ăsta are un CV cu niște expertiză în zona asta (dacă-i cauți cv-ul îl găsești)
      Pentru o mai bună aprofundare a argumentelor tale nu ne luminezi și pe noi cu cv-ul tău, nu de alta dar din postura de comentator pe net nu știu câtă credibilitate posezi. Mă gandesc că o persoană așa inteligentă vine cu ceva studii și argumente nu cu truisme și băgări de pli. Astea le discuți la școala vieții dar nu treci de ușa unei aule universitare!

      00
    • @bogdand: ce faci tu se cheama sofism pentru ca faci reductie ad-hominem si pentru tine nu conteaza logica, ci doar ce scrie in CV.

      Iar cu truisme vine dl. Cranganu, am citat mai sus un asemenea truism, plus am evidentiat printr-un limbaj mai colorat faptul ca face cherrypick la niste studii si compara niste date scoase din context, fara a intelege sau ignorand cu bunastiinta macanismele din spatele acelor date.

      Apoi, argumentarea lui, desi se bazeaza pe date, fie ele scoase din context, pare mai mult emotionala si ideologica, autorul facand niste gimnastica mentala pentru a combate „corectitudinea politica” si cu ce alti oameni de paie se lupta el.

      In principiu, chiar daca doctoratul meu e in informatica si nu schimbari climaterice, fiind la o universitate ok din afara si nefacandu-l ca politicienii pe plagiat si lucrarile altora, am suficienta rigoare si logica incat sa inteleg un articol stiintific si sa imi dau seama unde este gresit si unde se forteaza niste concluzii din niste date fara context. Iar daca as avea mai mult timp sa ma cert cu prostii pe internet (ceea ce fac e asa o treaba light de amuzament, de aici si limbajul colorat si stilul meu exagerat de a scrie/comenta), as putea sa iau si eu la puricat articolele citate, sa vad unde sunt publicate, ce alte studii le mai citeaza si alte lucruri de bun simt cand scrii o lucrare de tip survey/analiza state of the art si, cel putin din ce rationament gaunos are autorul, iti garantez ca o sa vin cu niste concluzii un pic diferite. Dar asta necesita timp si energie, iar acestea nu trebuie risipite aiurea doar pentru a demonstra unui prost cu CV si a altui prost de pe internet ca nu au dreptate.

      00
    • PS: să spui că încălzirea globală are beneficii pentru că mor mai puțini oameni de frig e echivalent cu „e ok să ai cancer dacă ești gras, că o să pierzi in greutate”

      00
  12. Conteaza ce fel de umbrela.
    Majoritatea sunt facute din materiale tesute, din panza, cu reclame. Trece soarele prin ele ca prin branza, de aceea la sfarsitul zilei toti sunt rosii.
    Cea mai buna umbra e de la umbrelele din stuf in strat gros.
    tldr : Daca de sub umbrela vezi razele soarelui cand te uiti la el, aia nu e umbra.

    00
    • am luat acum 8-9 ani de la Decathlon o umbrela care chiar face umbra, pe exterior e verde iar pe interior e argintie. nu trece deloc soarele prin ea. insa nu mai e de mult la vanzare asa ca tin de ea cu grija.

      00
    • Maynard, inca mai sunt umbrelele acelea. A luat cumnata-meu acum vreo luna cu 40 de lei, tot din Decathlon

      00
    • Paruv, anti UV.
      Nu mai sunt ca alea originale.

      00
  13. @#5 este prea drastic sa se aplice legea, dacă tramvaiele ar fi scoase de pe traseu din motive tehnice, ar paraliza orașul. Merge și-asa

    Tatrele alea cehești sunt din anii 70 și încă merg bine

    00
  14. Cea mai buna umbra e de la umbrelele din stuf in strat gros.

    Trollul din mine spune ca cea mai buna umbra e sub un nuc sanatos, cu 2 beri reci.

    00
  15. Constantin Crânganu minte. El neagă încălzirea globală demult. De zece ani îl citesc eu.
    Mai bine fumezi doua pachete de țigări decât să citești ce scrie domnul profesor. Fumatul este mai puțin nociv decât negarea încălzirii globale.
    Din 2008 mă întreb, oare oamenii ăștia nu au copii, nu au nepoți? Nu își doresc o lume în care în București NU sunt 40 de grade, ca anul acesta?

    00
    • Si de ce il cititi pe zece ani pe un mincinos? Suferiti de masochism, poate?

      00
    • dar nu, „nenea ăsta are un CV cu niște expertiză în zona asta (dacă-i cauți cv-ul îl găsești)”, ia pune te rog si CV-ul tau sa vad daca ai credibilitate sau nu, asta daca ne luam dupa unii comentatori de aici.

      00
  16. #5 titlu corect = Capitală europeană distrusă

    00
  17. @tyrion
    Nici Jordan Peterson nu îmi place, dar mă uit la el când dă interviuri.
    Dacă tu cauți doar chestii care îți plac (sau cu care ești de acord) foarte repede vei ajunge un idiot pur. Cum altfel crezi că ajung anti-vacciniștii la nivelul abisal de prostie de care dau dovadă?
    Repet, cea mai sigură cale să te tâmpești este să ai contact doar cu ce este OK în mintea ta. Vrei să rămâi smart? Caută experiențe care nu îți convin. NU experiențe care nu îți plac. Aia este masochism. Nu. Caută Chestii deranjante. Vorbește cu un pesedist. Vorbește cu un polițist corupt. Vei afla foarte multe despre cum funcționează lumea. De asta citesc ce scrie distinsul profesor care neagă încălzirea globală (în timp ce literalmente lumea arde).

    În altă ordine de idei observ că micul meu comentariu este foarte antipatizat. Se pare că am dat cu tesla în proverbiala vacă sfântă.
    Sau poate nu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile