Știrile zilei – 15 octombrie 2021

  1. Roșcată . Verde . Coarne . Brunetă . Apus . Brunetă . Lac . Blondă . Apus
  2. Reactorul 2 s-a oprit
  3. Impotența românească în acțiune
  4. ANRE amendează 4 furnizori de energie
  5. Piața imobiliară duduie
    Derulați până unde zice ăla de la imobiliare.ro că apartamentele stau mai mult pe site ca până acum.
  6. Everything is great
  7. Horeca pe care o plângem
  8. Cronica de tehnologie
  9. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. @2 Eu nu am înțeles care au fost cauzele aceste deconectări.
    Înțeleg ca a fost automata, dar motivul nu mi-e clar, daca stie cineva sa explice, as aprecia.

    00
    • nu asta e important, au vrut sa se laude ca functioneaza sistemul ala automat de deconectare.

      00
    • Motivele pot fi multe și variate. Fie o avarie la rețeaua care preia energia electrică generată de reactor, o avarie la unul din sistemele auxiliare ale reactorului ( fie pe partea clasică non nucleară, fie pe partea nucleară). Tot ce am înțeles din comunicatul de presă e că o fost ceva ce nu i-o plăcut la reactor in multitudinea de sisteme și că el o activat o procedura de siguranță.

      00
    • S-a dat ordin de la UE, după ordinele cu închis minele de cărbuni.

      00
    • S-a conectat Klaus și a intrat AFDD-ul (@IM)

      00
    • Toate tarile au reguli pentru cand un producator de energie electrica trebuie sa faca trip de la reteaua electrica.
      In 90% din cazuri producatorul de energie face trip cand frecventa curentului produs e prea diferita de ce e pe retea, daca nu e fix ca frecventa de pe retea centrala electrica devine brusc sarcina enorma in retea.
      In Europa exista 2 standarde de electricitate practic : german si italian. Cel italian e foarte foarte permisibil la calitatea curentului, pe cand cel german e destul de strict. Am o banuiala ca Romania merge pe standardul german.
      Avand in vedere ora la care s-a petrecut bazaconia, cel mai probabil niste mari consumatori au pornit cam in acelasi timp fara ca reteaua sa fie pregatita sa preia sarcina si frecventa a cazut prea mult, si e foarte foarte probabil ca centrala nucleara sa aiba toleranta la trip mult mai joasa decat celelalte centrale, posibil ca si ceva parcuri eoliene sa fi facut trip inainte si sa fi facut problema si mai mare.
      Personal am vazut ce se poate intampla pe un invertor solar de 15kW care nu face trip cand trebuie , i-a explodat circuitul de booster, condensatori cat o dozele de cola au facut poc …

      00
    • Am imortalizat eu momentul:

      https://ibb.co/jWSCyWj

      a se vedea pe grafic ce usor se echilibreaza sistemul, pornind repede hidrocentralele.

      00
  2. 3. Impotența românească în acțiune

    1) Cumperi la suprapreț.
    2) Aștepți să treacă timp, nu faci nimic.
    3) Zici că donezi.
    4) ???
    5) Păstrezi diferența de supraprofitul, donezi restul (nu contează că sunt și măști defecte de acum 1 an).

    00
  3. 7. Când zicea Orban că nu vede nici un motiv să repornească Horeca în pandemie, că și-așa contribuția acestui sector la buget este neglijabilă, au sărit toți în capul lui. :)))

    00
  4. 7. Da, HORECA este plina de evaziune fiscala dar se plang ca este greu si sa ii ajute statul
    Pensiuni de la munte care nu au oficial turisti dar vor sa fie ajutati de primaria locala , sa le faca infrastructura..etc.

    00
    • pai d-aia nu vedem niciun progress in multe sectoare, din cauza autoritatilor. normal ca aia care fac evaziune isi vor permite sa puna preturi mai mici decat unul care lucreaza corect. smenarii pur si simplu te scot de pe piata.

      00
    • @zz Ar fi „bine” sa aiba preturi mai mici dar de cele mai multe ori sunt la fel ca la ceilalti.

      00
    • Asta cu Horeca si cu ajutoarele de la stat e la fel cu patronii din fotbalul romanesc care profitul il duc acasa, dar altfel plang sa investeasca domnle statul in fotbal sa faca copii sport vezi doamne ;)

      00
    • La horeca ar trebui impusă doar plata cu cardul și ai rezolva tot :))

      00
  5. aia cu HORECA e fenta; se mai da un „dusman de clasa”
    plm nu e ca si cum n-ar putea face controale pe timpul verii, in sezon…dar i-au lasat, cu buna stiinta, in speranta ca nu mai fac gura cand vor veni iar cu restrictii

    00
    • Pai chiar crezi ca nu s-au facut controale? masinile alea din parcarea ANAF nu se fac singure asa din neant

      00
    • I-au lasat ,cu buna stiinta, cu mult inainte de aceasta pandemie, probabil deoarece multi dintre cei ce trebuie sa controleze, ori sefii lor, sunt direct implicati in acest tip de afaceri. Nu exista furaciuni de acest nivel fara concursul celor care trebuie sa le controleze, asta este valabil in orice domeniu/ tara/ organizatie etc.

      00
  6. 5. Urmăresc câteva anunțuri, au crescut pretențiile cu 10% în euro, nu înțeleg de ce. Mie și înainte mi se păreau supraevaluate. Acum, stau și mă întreb dacă vor rămâne plafonate la nivelurile astea materialele de construcție sau vor scădea mai aproape de nivelurile din 2020. Unele sunt la preț dublu, nu mi se pare deloc sustenabil. Nu văd de unde sa scoată lumea bani mai mulți. Și ce zice omul în articol, cu recuperarea investiției în 30-35 ani, ar trebui să ducă mai repede la o calmare a multora din imobiliare.

    00
    • Preturile la materiale au dat serios inapoi pe bursa. La noi inca nu. Pe zona de imobiliare sunt mai speriat de cresterea Robor care ar trebui sa se duca undeva spre 3, ceea ce ar duce dobanzilor spre 6% pe an. Dar hei, cine nu ar vrea o rata de 1000 para pe luna pt 120 mp utili si 300mp de gradina?

      00
    • @Pablo si asta e rau pentru ca ? Cand era robor la 0.5 toata lumea se arunca ca e smecherie sa fii proprietar decat chirias, daca le ziceai Bobita faci creditul pe 30 de ani o sa vina un moment in care o iei grav de tot ca in jos Roborul nu mai avea unde sa se duca, dar in sus … Oricum dupa umila mea parere, au tinut Roborul jos artificial prea mult timp fix pe ideea ca preturile odata urcate nu mai coboara la fel de mult, vezi price stickiness

      00
    • 1. Indicele de la notari nu mai e public de câțiva ani. Funcționa ca o ancoră, nu aveai cum să variezi foarte mult. Definiția lui foarte mult variază de la cumpărător la vânzător.
      2. Agentul, agenția. Le este indiferent pretul la care se închide tranzacția, că iau 1,5% de la ambii, 3% de la unul sau 3% de la ambii, atât timp cât iau. Procentul e dintr-o sumă mare oricum.
      3. O analiză serioasă scoate extremele: 4 camere, coajă, ultimul etaj, nu l-ai dat la 110 in septembrie 2020, acum ceri 125.
      4. Cum e stabilit prețul cerut: suntem 4 frați, avem un apartament de 4 camere, cel mic vrea să își ia 2 camere. prețul e 2 x 2 camere plus ceva acolo că nu avem avans: 150k sau public anunțul pe site-ul meu preferat imo ”romimo punct ro” o clonă publi24, vă aduceți aminte de tocmai? după care agenția îl preia pe olx/imobiliare și îi face normalizarea. Alt exemplu: 3 camere 79k, sunat, proprietarul a văzut alte anunțuri cere 86k. Probabil era mulțumită cu 75k. Încă așteaptă. Trece timpul, 100k la parter cu amenajări din 97 nu s-a vândut, scădem la 89.900.
      5. Creșterea ROBOR o să se resimtă în anunțuri în 6 luni.
      6. Everything is great

      00
    • A locuit/locuiește cineva deasupra la mega/doi pași/vecină videochatistă? Dacă sunt vibrații/zgomote cum se rezolvă problema: se izolează sau se mută?

      00
    • @MD
      Preturile alea au crescut pentru ca fiecare se uita in jur si nu vrea sa pice de prost. Pe langa asta mai sunt oameni care sunt dispusi sa plateasca acele preturi si pentru care banii nu reprezinta o problema. Vazand aceste lucruri vanzatorii atat persoane fizice, cat si dezvoltatorii prefera sa tina preturile sus in speranta ca vor vinde candva. Unii isi vor putea permite sa faca asta, altii vor cauta diferite modalitati de finantare in speranta ca vor face ceva profit. Insa toti sunt de parere ca piata va merge sus si ca nu o sa aibe probleme.
      Chestiile astea vor fi frumoase cat timp finantarea o sa fie ieftina, banii vor exista in piata si lumea o sa fie dispusa sa plateasca. Fapt care s-a intamplat pana acum si care a sustintut indirect aceasta efersvescenta in piata. Acum suntem la un moment de cotitura din cauza faptului ca inflatia o sa fie record anul acesta si din pacate o sa urmeze o corectie dureroasa pentru unii. Roborul deja creste, IRCC o sa creasca si el, iar la asta mai adauga si pretul la energie ce va antrena o crestere in lant pe care o vom vedea mai tarziu.
      Pe scurt inflatia o sa ne erodeze veniturile foarte mult fie ca ne place, fie ca nu, iar anumiti romani vor amana achizitionarea unei locuinte pentru ca vremurile vor fi tulburi o perioada. Desigur asta nu o sa impiedice pe nimeni sa ne spuna cum piata duduie si cum pierdem oportunitati cum se intampla acum.

      00
    • @N e rau pt oamenii de buna credinta care au cumparat cu speranta ca ratele o sa mai ramana o vreme la un nivel mai jos. Ai dreptate, roborul a fost scazut pt a incuraja creditarea din cate inteleg si eu. Daca cineva se pricepe, rog sa ma corecteze

      00
    • @Asdad2005 Am trei cazuri care au dat prețurile cerute(-2/4k). Motive: disponibilitatea financiară(sunt conștienți că piața „a luat-o razna”), căutau ceva specific: locație(scară), amenajare(renovat pentru locuit, nu investiție, plecat afară), ambele de mai sus. Oarecum presați de timp(nu au cumpărat pentru ”investiție”, aveau unde să locuiască).

      00
    • @N, si daca va creste ROBOR-ul este bine pentru cine? Pentru cei care stau in chirie? Nu vor creste si chiriile in acelasi timp?
      Jumatate din apartamentele care sunt pe piata pentru inchiria sunt cumparate in rate. Daca rata la banca va creste, automat si proprietarul va creste chiria pentru a acoperi rata respectiva.

      @Pixel, daca sunt vibratii/zgomote in timpul orelor de liniste solutia este reclamatie la Politie. Nu se va rezolva de prima data, dar dupa 4-5 reclamatii vor lua masuri si ii vor amenda. Mai ales daca sunteti mai multi locatari care faceti sesizare.

      00
    • @Andrei G – subscriu la sfatul cu reclamatiiile; mai ales daca sunt facute separat sau impreuna de mai multi locatari (sa nu zica careva ca esti tu nebun sau prea sensibil).

      00
  7. Un link despre evolutia tehnologiilor de reciclare, ca tot vorbeam de masini electrice deunazi:

    https://techxplore.com/news/2021-10-ultrasound-enable-faster-sustainable-battery.html

    00
  8. @5 preturile la imobiliare se adreseaza celor care vin cu bani de afara sau din OF si spera sa traiasca din chiri in cativa ani

    00
    • Asta pana o sa isi dea seama ca un randament de 4% pe hartie, (real e mult mai jos) nu e deloc o afacere buna, mai ales tinand cont de problemele si timpul pierdut care vin cu investitia (gasit chiriasi ok, renovari si reparatii periodice, etc).
      Da, erau bune investitile cand apartamentul costa 50.000 si chiria 350/luna. Nu cand apartamentul e 90.000 si chiria 300.
      Dar inertia e mare, si o sa fie multi care o sa isi ia teapa in perioada urmatoare, asa cum au fost si in 2008 cand toata lumea credea ca imobiliarele nu pot merge decat in sus, si daca nu cumpara acum cu orice pret – nu o sa mai apuce sa cumpere.

      00
    • Problema e si cat de solida e cererea asta. Cate sute de mii de oameni vor musai sa aiba investitii imobiliare in Romania.

      Si devine cam complicat sa „traiesti din chirie”, cand piata chiriilor se prabuseste, iar ratele la banca doar ce incep sa creasca. S-ar putea sa fie pe dos, sa vii cu banii de acasa chiar si cu chirias. Iar 6 luni fara chiriasi sa te usture rau.

      Ia orice complex rezidential nou din Bucuresti, in zona buna, si vezi ce gasesti pe olx, la inchirere. E cam festival pe acolo.

      00
  9. Referitor la accidentul masinii cu volan pe dreapta, unde au murit trei din patru, pana la urma o cumpara ucraineanul?

    00
  10. Stirea cu Sosoaca,,, care e vaccinata? Aia e stire :))))
    Ea e vaccinata ca are pb de sanatate dar striga anti-vaccin. Cum de nu e la poscarie, in Coreea de Nord, pe viata.

    00
  11. 4. Amenzile alea or să se regăsească în facturi. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube